Riita lapsen kielestä

sfejiposj

Hei olen 27-vuotias mies ja olemme avopuolisoni kanssa ehkä pian hankkimassa lasta. Kuitenkin ongelmaksi on tullut Kumman kieliseksi mahdollinen lapsemme tulee. Avopuolisoni on kaksi kielinen (Suomi ja Ruotsi) ja itse olen suomenkielinen.

Naisen mielestä lapsen pitäisi myös olla täysin kaksi kielinen, koska eihän siitä ole mitään haittaa lapselle, ainoastaan hyötyä. Ymmärrän kyllä hyvin hänen periaatteensa, mutta itse olen erittäin vahvasti yksikielisyyden kannattaja. Kielen pitäisi minusta yhdistää kansaa ei erottaa sitä. Haluan, että perheeni kieli on suomi ja sitä puhutaan meidän kotona. Lapsi saisi kyllä aikanaan käydä kielikylvyssä sillä tavalla että ruotsin kieli olisi hänen toinen kielensä. Koen myös että jos lapsi olisi kaksikielinen se pitäisi lasta lähempänä äitiä kuin minua. Enkä haluaisi että lapseni olisi mukana ruotsinkielen aseman edistämisessä suomessa.
Jos lapsi itse haluaisi kaksikieliseksi niin se olisi minulle helpommin hyväksyttävissä.

Tiedän että riidan aihe on tyhmä ja tuntuu että oikeudenmukaisesti minun pitäisi tällä kertaa joustaa, mutta tämä poliittinen mielipide on ollut minun vahvin mielipide kymmenisen vuotta.

Nyt on jotenkin niin sekava olo ettei kirjoittaminen onnistu kovin selkeästi.

Mielipiteitä mitä tässä pitäisi tehdä.

19

467

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kannattaako ollenkaa

      No ihan ensimäiseksi menet ja kosaset sitä puolisoasi ihan oikeaan avioliittoon. Järjestätte häät ensi kesänä ja vasta sitten alatte niitä lapsia tuumaamaan.

      Ilman avioliittoa kun sinun oikeutesi lapsen suhteen on kuin pieru autiomaassa.

      Voipi nimittäin olla, että avokkisi kyllästyy naamaasi, ja ei halua mitään isyyden tunnistuksia.

      Tottakai on luonnollista, ja normaalia että lapsella on äidinkieli. Muuhun pakottaminen ei menesty. Valitan.

    • Kaikkea sitä

      Ei ole kauhean toivottavaa, että noilla ajatuksilla varustettu mies lisääntyy ollenkaan.
      Kypsy vielä. Lapsi ei ole lelu.

    • .............

      Ihan vaikuttaa siltä,kun häpeäisit avokkisi kaksikielisyyttä ja yrittäisit salata sitä.

    • kagllkgk

      Lapselle pitää kummankin vanhemman puhua äidinkieltään eli yleensä kaksikielisilläkin on jompikumpi kielistä vahvempi. Lapsen kielellisen kehityksen kannalta ensisijaisen hoivaajan eli yleensä äidin puhe on kielen oppimisen perusta. Jos vaimosi suomenkieli on hänen heikompi kielensä, lapsen kielitaito ottaa siitä vaikutusta. Eli minusta äidin tulee puhua lapselleen sitä kieltä mitä parhaiten osaa eli esim. mitä itse on kotonaan puhunut. Ei kai kukaan halua, että lapsen äidinkieli on hoono soomi, dolig svenska tai bad inglish.

      Mutta miksi ihmeessä harkitset perhe-elämää kaksikielisen kanssa, jos olet noin ruotsinkieltä vastaan? Jos tuollaisesta pikkuasiasta joudutte vääntämään kättä niin kerronpa ettei elämä lapsen myötä ainakaan helpota. Kovin ehdottoman ihmisen kanssa ei kannata perhe-elämää aloittaa, koska silloin saa kinata ja vängatä ainakin seuraavat 18 vuotta. Ei sellaisesta yhteiselosta mitään tule.

    • heijooo

      Miksi ette tee näin, että jos asutte suomessa niin suomi olisi äidinkieli ja jos taas ruotsissa niin ruotsi on äidin kieli. Myös tämä kans vaikuttaa siihen että osaako molemmat toistensa kieltä hyvin? jos vaikka isi osaa suomea paremmin niinkuin äitikin suomea miksi lapsesta ei tulisi suomi äidinkieleksi? Jos äiti osaa taas ruotsia paremmin niinkui isä niin mielummin sitten ruotsi. Kerta suomessa asutaan onse helpompi myös kaikille että lapsi osaa suomea enemmän.
      Tässä minun mielipiteeni. :)

    • p.ersu

      Vaihda akkaa ja äkisti.

    • Moniavioisuus?
    • Onpa pieni murhe

      Äiti saa tietenkin puhua lapselleen sitä kieltä mitä parhaiten osaa. Sinun asiasiasi ei ole puuttua siihen, mitä kieltä äiti lapselleen puhuu. Tärkeintä on, että kumpikin puhuu omaa äidinkieltään.

    • ----------

      En voi ymmärtää isää, joka haluaa ehdoin tahdoin vaikeuttaa lapsensa elämää ja tulevaa koulunkäyntiä. Joka tapauksessa lapsi joutuu mitä ilmeisimmin jossain vaiheessa elämäänsä opiskelemaan myös ruotsia. Miksi hän ei saisi oppia sitä silloin kun se olisi hänelle helpointa ja luonnollisinta. Hän tulee kiroamaan sinut yläasteen ruotsintunneilla, jos estät hänen oppimisensa pienenä lapsena ja pakotat hänet siihen vasta sitten myöhemmin. Nuo ovat niitä asioita, mitkä pitävät lapsesi lähempänä äitiään kuin sinua. Kielen tarkoitus on yhdistää, mutta nuo sinun periaatteesi ovat hyvinkin hajoittavia.

      Jos lapsen äiti on kaksikielinen, niin arvatenkin lapsella on myös täysin ruotsinkielisiä sukulaisia? Eikö olisi kaikkien kannalta järkevintä ja lapsen edun mukaista, että hän pystyisi kommunikoimaan sukulaistensa kanssa?

    • kielipolitiikasta

      Itsekin kannatan kielivapautta, sanon sen heti näin alkuun.

      Silti mielestäni sinun käytöksesi on nyt pöljää.

      Kaksikieliset ihmiset ja Suomen kielipolitiikka on kaksi aivan eri asiaa. Kielipolitiikka on korruptoituneiden poliitikkojen lehmänkauppojen tulos, se on yksin ja ainoastaan suomenruotsalaisen eliitin etulyöntiaseman varmistelua.

      Kaksikieliset TAVALLISET ihmiset eivät ole olleet säätämässä kielipolitiikkaa sellaiseksi, kuin se nyt on.

      Uskon, että jos Suomi muutettaisiin viralliseksi kaksikieliseksi, ruotsinkielisten palvelujen saanti helpottuisi ja palvelut olisivat korkeampitasoisia sen sijaan, että jokainen paperilla osaa, mutta kukaan ei oikeasti osaa mitään. Näin ruotsinkieliset suomalaiset itseasiassa voittaisivat ja näin voittaisi koko Suomi. Samoin näin voittaisi lapsesi, jolla olisi kaksikielisyytensä tähden etu työmarkkinoilla. Kaikki voittaisivat.

      Virheesi on, että et erota yksilön kaksikielisyyttä ja kaksikielisyyspolitiikkaa toisistansa.

      Lapsellesi on etua siitä, että hänen äitinsä puhuu hänelle sitä kieltä, mikä on äidille tämän "tunnekieli". Se on lapsen kehitykselle erittäin tärkeää. Jos tunnekieli on ruotsi, niin sitten se on ruotsi! Jos et tahdo ruotsinkielistä lasta, etsi toinen nainen itsellesi. Lapsesi ruotsinkielisyys ei tule edistämään eikä vähentämään Suomen kaksikielisyyttä, ainoastaan ihmisten äänestyskäyttäytyminen tulee muuttamaan sitä. Kaksikielinen kansanosa on ja tulee aina olemaan, Suomen politiikka voi silti muuttua järkevämpään suuntaan.

      Oma mieheni on venäjänkielinen ja koetamme kasvattaa lapsestamme kaksikielistä.

    • Eri uskonnot.
    • kghghfxdf

      Ap on kielirasisti. Itselläni kolme lasta kaikki kaksikielisä. Toki koulukieli vahvempi. Itse olen käynyt sekä suomen että ruotsikielisä kouluja. Muut kielet taipuu myös paremmin ja luultavasti siksi että meillä ei ole ennakkoluuloja. Ihan hävettää kun maailmalla tulee vastaan suomalaisia jotka täytsin kielitaidottomia. Missä muussa euroopan maassa on näin kielitaidottomia kuin suomalaiset? Oppikaa kieliä jotta muun kansan ei tarvitse hävetä!!! Vanhemmat ovat vastuussa lasten oppimisesta ja suvaitsevasta asenteesta. Ap voisi olla ylpeä tulevista lapsistaan jotka osaavat kohdata elämän kahdella ja sitä myöden helpommin myös muilla kielillä. Lasten elämä ja mahdollisuudet otta vastaan globalisoituvaa maailmaa laajenee. Vain idiootti kieltää lapsiltaan elämän joka heillä mahdollisesti saatta olla!!!! Antakaa lapsille avoimmet ovet valita...

    • Matryoshka_

      Kaksikielisyys on lapsen aivojen kehityksen kannalta erittäin hyvä juttu! Omaksuvat myös vanhempana ehkä paremmin muitakin kieliä! Meillä on kaksikielinen perhe ja todellakin olen iloinen tästä lahjasta, jonka lapsemme sai. Työmarkkina-alue on paljon laajempi tulevaisuudessa sekä koulutukseen hakeutuminen - lapsi voi hakeutua toiseen maahan opiskelemaan, jos haluaa. En näkisi asiassa mitään huonoa, päin vastoin! :)

    • nanne90

      Appeni perhe oli kaksikielinen. Edesmenneen anoppini taas suomenkielinen. Mies on tuhannesti kironnut sitä että heillä kotona puhuttiin vain suomea, vaikka isä osasi myös ruotsia.

    • Aloittaja45jhg

      Kiitoksia kaikille vastauksista. Saimme asiat sovittua ja sovimme että suomesta tulee lapsemme ensimmäinen kieli ja sitä puhutaan kun kaikki ovat paikalla ja halutessaan äiti ja lapsi voivat keskenään puhua ruotsia. Ja tosiaan riita ei ollut niin iso kuin porukka sen ymmärsi.

      Päädyimme tähän ratkaisuun siksi että asumme kuopiossa ja täällä ei hirveästi ruotsinkielisiä ole. Ja että hänellekkin Suomi on vahvempi kieli. Ei tässä mitään sen kummempaa ongelmaa ollut.

    • Aloittajataas23gr

      Ja vielä lisäykseksi että en ole kielirasisti taikka kieliä osaamaton. Puhun kuitenki suomea, englantia, ranskaa, venäjää ja erittäin hiekosti ruotsia.
      Olen siis asunut kolme vuotta maassa jossa pääkielet ovat ranska ja englanti ja siksi listallani on myös ranska. Venäjää luin koulussa ja tarvitsenkin sitä työssäni suht usein.

      Virallisesti hänestä tulee yksikielinen, mutta äiti tulee myös opettamaan ruotsia sen minkä kerkee. Avokkini on 50% suomenkilinen ja itse 100% joten päätimme että suomesta tulee vahvempi kieli ja ruotsista toinen kieli.

      Molemmat olemme nyt täysin tyytyväisiä lopputulokseen.

      • ----------------

        Tuohan kuulostaa hyvältä ratkaisulta - ja siltä ainoalta oikealta. Tietenkin äiti ja lapsi puhuvat sitä kieltä, mitä ympärillä olevat puhuvat ja Suomessa kun asutaan, niin Suomi on ilman muuta se vahvempi, vaikka kuinka muuta yrittäisi.


      • tavvoo savvoo

        Kerettiin jo olla huolissamo kun kesti ylj kaks viikkoo, vuam misteepä sen tietää mihinkä pystyy ennen ku kokkeiloo.


    • kielikilpa

      Minulla on kaksi ruotsin kielen kielikylvyn kautta ruotsinkieliseen kouluun päätynyttä lasta. Kumpikaan vanhemmista ei siis osaa enempää kuin pakkoruotsin. Lapseni eivät uskalla puhua minulle sanaakaan ruotsia ja siksi kuulen ruotsia vain lasteni puhuessa kavereilleen puhelimessa. Kun tuo kaveri porukka tulee tänne kieli vaihdetaan suomeksi, vaikka sitä minä en ole pyytänyt. Kavereiden vanhempien luona puhutaan kuulema ruotsia. Toisen lapseni äidinkieli oli 10 ja toisen 9 ja opettaja ihmetteli minun olematonta ruotsinkielen taitoa. Lapsilleni huijaan osaavani sitä vielä vähemmän, että voisin ehkä joskus salakuunnella heitä, jos puhelimessa sovitaan jotakin alaikäisiltä kielletystä. Lapseni kuulema omaavat todella laajan sanavaraston ruotsiksi ja molemmat ovat aika lukutoukkia molemmilla kielillä. Joskus he jopa lukevat saman kirjan kummallakin kiellellä ja arvostelevat kilvan kääntäjää. Kun kysyn lapsiltani kumman kielisiä he ovat, he eivät tiedä. A-englanti ja A-saksa sujuvat 9-10 tasoa todella vähäisellä opiskelulla, mutta nyt toinen joutuu ihan oikeasti opettelemaan kieltä ranskan tunneilla ja sen sanojakin näytetään jopa lukevan sanakokeisiin.

      Lapselle yksien kasvojen pitäisi aina puhua yhtä kieltä. Koskaan samaan lauseeseen ei saa laittaa kahden eri kielen sanoa. Jos aviopuolisosi hallitsee täysin ruotsinkielen, hän puhukoon sitä lapselle ja opettakoon sillä kiellellä kaikki runot, laulut jne. Sinä sitten kilpailet oppiiko lapsi enemmän suomeksi ja yrität itse opettaa hänelle kaikki runot, laulut, vitsit, kasvien nimet ja ihan mitä vaan suomeksi. Kun äiti ei ole kotona, kotona ei puhuta ruotsia ja jos lapsi alkaa oppimana liikaan ruotsia. Sinä vaan olet hänen kanssaan enemmän ja keksutelet suomeksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5095
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3197
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1800
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1325
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1286
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1267
    Aihe