Huone pölyallergia

oivoiihaa

Minulla on todettu lapsena pölyallergia. Oireet tulevat huonepölystä lähinnä esiin. Kodin pidän puhtaana, pyyhin usein pölyt ja tuuletan. Lisäksi omistan elixair ilmanpuhdistimen. Minulla on vain vähän pölyä tuottavia tavaroita kotona, sillä olen yrittänyt karsia esim. ylimääräisiä vaatteita, koska olen huomannut erityisesti niiden aiheuttavan allergiaa siitä huolimatta, että käytän allergia ja astmaliiton hyväksymiä pesuaineita.

Aikuisiällä Allergia pölylle pahentunut ja haittaa myös atopiaa ja astmaa. Mitä tehdä kun kaikkea jo yritetty ja silti huoneessa leijailee pölyä joka puolella kun katsoo auringonvaloa vasten.

Nukuin kesällä leirillä kuukauden taivasalla, eikä silloin atopian, astman tai allergian oireita ollut OLLENKAAN, vaikka kotona saan nitä lähes päivittäin. Ei huvittaisi koko ajan olla käyttämässä astma/allergia lääkkeitä ja kortisonivoiteita. Etenkin kun kohdallani sisäilman pöly on aiheuttaja. Mielummin poistaisin allergian aiheuttajan. Mitä siis enää tehdä? Jonnekin kiven koloon asumaan?

Voisi ajatella maalaisäjärjellä, ettei pöly itsessään aiheuta allergiaa, vaan sen sisältö. Eli mitä nyt esim. vaatteista sattuu leijailemaan, kemikaaleja, joitakin palonestoaineta, ftalaatteja jne.

2

487

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minä myös

      Tähän olisi tosiaan mielenkiintoista kuulla lääkärin näkemys.

      Olen itse käsitttänyt asian tähän saakka niin, että huonepöly-altistusta ei tehdä ollenkaan.
      Varmaan siksi, että siinä pölyssä on mukana vaikka minkälaisia huoneen tavaroista ja pinnoista irtoavia ainesosia?

      Olen kyllä maininnut lääkärissä käydessäni, että huuleni turpoavat aina, jos siivoan ilman hengityssuojainta, mutta mitään vastausta en ole saanut.

      Tämän lisäksi mikä tahansa pöly, ( nyt katupöly) savu tai esim. aerosoli kampaajalla saavat aikaan äänen sortumisen "bassoksi" saman tien, ajoittain huulten turpoamisen ja yskänkohtauksen.

      Koko aikuisiän jatkuneina nämä mietityttävät.
      Eniten siksi, että lähisukulaisilla on ollut vakava-asteista astmaa, joka perityy kummastakin suvusta, ödeema-oireita ja anfylkasiaa ( pitävät mukanaan ensiapuruiskua.)
      Itse olen ollut Ihotesteissä kerran nuorena eikä mitään löytynyt. Kerran olen saanut poliklinikalla ensiavun anafylaktiseen lääkerektioon. Silloinkaan ei ollut edeltävää ihottumaa.
      Olen juuri muuttanut yksiöön ison kirjaston kanssa, josta pitäisi nyt päästä eroon. Samoin ylimääräisistä tekstiileistä.
      En uskalla aloittaa saneerausta, ennen kuin voin sään puolesta pitää läpivetoa tavaroita poistoon pakatessa: En voi pitää hengityssuojainta, koska hengittäminen menee vaikeaksi: nuha ja yskä ovat nyt jatkuneet ennätykselliset 4 kk - muutosta saakka.

    • teija.dunder

      Pölyjen saneeraus kotona on kertomuksen perusteella tehty hyvin perusteellisesti. Täydellinen sisäilman pölyttömyys/pienhiukkasten poistaminen ei ole saavutettavissa eikä tarpeenkaan sillä ilmeisesti hyvin vahvan saneeraamisen seurauksena poistamme samalla ympäristöstä elimistöä suojaavia ja vahvistavia tekijöitä. Näitä tekijöitä ei vielä tarkalleen tunneta mutta kokemuksesi siitä, että retkeillessä luonnossa oireesi helpottuivat tukee tätä ajatusta. Luonnossa pölyjä ja pienhiukkasia sekä lukemattomia mikrobeja sekä ulkohomeita riittää. Käytännössä nykyisin suositusten mukaan tavallinen siivous riittää ja kuten totesitkin on hyvä miettiä, minkälaisella kemikaalikuormalla siivousta toteuttaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      72
      1414
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1237
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1175
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      75
      1115
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      69
      977
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      78
      783
    7. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      42
      725
    8. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      722
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      376
      722
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      676
    Aihe