Outo puu täysin "verkossa"

Puumiäs

Moi! Tässä pari aamua sitten kävelin keskuspuistossa ja näin kummallisen puun joka oli täysin verkon peitossa ja pitihän siitä kuvakin räpsäistä kun aiheutti itselle kummastusta.

http://www.flickr.com/photos/61957907@N03/9166264160/

Mitä tässä on tapahtunut? Kuinka yleistä tämä on kun en ole ikinä missään ennen nähnyt ja viereiset puut olivat täysin "verkottomia".

11

1715

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Puutarhataistelija

      Mietin tiiviisti, mikä puu siellä alla oikein on..Tuo harso vois olla tuomenkehrääjäkoin tuotoksia. Tai siis niitä kehrääjäkoilajeja on monta, mutta kaikilla samanlainen missio. Tuota harsoa ja toukkia on joskus niin paljon, jotta kaikki lehdet syöty ja oksat ja runko harson peitossa. Tuomi on yksi kehrääjäkoin lempparipuu, lisäksi omena- , luumu- ja kirsikkapuu sekä, pihlaja, oratuomi ja hopeapaju kelpaavat.

    • tuomenkehrääjäkoi...

      niitä riittää tänä vuonna.Tuo puu vaikuttaa isolta tuomeksi mutta kuva on otettu aivan tyveltä joten mittakaava saattaa valehdella

    • Puumiäs
    • Puutarhataistelija

      Ei hitto, tuohan on ihan kuin leffasta Day after tomorrow, kun pakkasilma vyöryi vauhdilla ja jäädytti ihmisetkin sekunneissa. Mä olen tuomia nähnyt vain meren rannalla ja ne oli pienempiä kuin kuvan puu, mut tosiaan, ei tartte olla tuomi. Koille kelpaa muutkin puut.

      Summa summarum, joku hyönteinen on kutonut seittiä yltympäriinsä. Lähetä kuva ympäristökeskukseen, siellä olisivat innoissaan kun tulis vähän vaihtelua työpäivään. Sellainen duunipäivän doping, milläs radiokanavalla se nyt onkaan...Ja nyt takas kaivuuhommiin.

    • kyllä se

      tuomeksi parhaiten sopii oksien muodosta.Wikipedia pitää koin vaihtoehtoina lähinnä ruusukasveja.Omenalla ja pihlajalla on omat koinsa mutta ne on harvinaisempia

    • Puutarha.....

      Wikipedia nyt on mitä on kuten tiedämme, eikö? Suomen Perhostutkijain Seuran Jari Kaitila on eräässä jutussa luetellut näitä koin lempipuita ja kyllä sieltä nuo omenat, luumut ja kirsikat vaan löytyy. Perhostutkijain Seuralle voi muuten myös laittaa kuvan puusta, niin tämä Kaitila varmasti osaisi kertoa sekunnissa, mistä puusta ja hyönteisestä on kyse. Olis kiva jos aloittaja laittaisi kuvan eteenpäin, niin saisi varman lajinmäärityksen. Jäi vähän vaivaamaan.

    • Puumiäs

      Moi! Kuva välitetty Ympäristökeskukselle ja Kaitilalle eteenpäin, laitan vastaukset tänne kun saapuvat!

    • Puutarha...

      Oli niin karmivan näköinen se puu, että mietin sitä vieläkin. Meillä lähistöllä Kuusistonsalmen rannalla on tuomet joskus ihan harson peitossa, mutta ne puut ei ole noin pelottavan näköisiä ollenkaan. Ne on lyhyempiä ja takana on sentään meri, tuosta kuvasta tuli mieleen jääkausi ja kuolema. Hrrr.

      • Jari Kaitila

        Minua pyydettiin kommentoimaan, joten tehdään niin.

        Puulaji on nyt aika hankala määritettävä, mutta tuskinpa se voi olla mikään muu kuin tuomi. Ja silloin tuhon aiheuttanut laji on ilman muuta tuomenkehrääjäkoi, jonka toukan ainoa ravintokasvi on siis tuo tuomi.

        Vaikka jälki näyttääkin aika karmealta täystuholta, niin tuskinpa tuo tuomi tuohon nitkahtaa. Se on nimittäin täysin sopeutunut siihen, että aika-ajoin (keskimäärin n. 7 vuoden välein) käy näin. Viikko pari ja se kasvattaa uudet, tosin normaalia pienemmät (ja harvemmat) lehdet. Isompi ongelma tai oikeastaan täysi katastrofi (lue varma kuolema) tämä on sen sijaan ollut muille tuossa tuomessa samanaikaisesti toukkana eläneille niinikään täysin tuomesta riippuvaisten lajien toukille. Mutta jossakin toisessa, vähemmän syödyssä tuomessa niidenkin lajikumppanit kyllä selviytyvät, joten lajeina nekin kyllä säilyvät yksittäisistä tappioista huolimatta.

        Suomesta on tavattu yhteensä 8 eri kehrääjäkoisuvun (suku Yponomeuta), joista 3 on meillä vain muutamia kertoja havaittuja eteläisempiä lajeja.

        Tuomenkehrääjäkoi (Yponomeuta evonymellus) siis on tämä täystuho ja sen toukka elää vain tuomella.

        Pihlajankehrääjäkoi (Yponomeuta malinellus) on sekin yleinen, muttei kuitenkaan tällainen "täystuho". Sen toukka elää pihlajilla ja omenalla (harvemmin orapihlajalla) tehden "seittipesiä". Tuomi ei tälle lajille kelpaa. Joskus näkee yksittäisiä pihlajia tai omenia, joissa on useampia "seittipesiä" ja jotkut yksittäiset puut ovat näyttäneet vähän syödyn näköisiltä, mutta yleensä puuta kohden löytyy vain se yksi "seittipesä".

        Kolmas, niinikään melko yleinen kehrääjäkoilaji on Yponomeuta padellus (suomenkielistä nimeä en tiedä). Senkin toukka elää "seittipesissä" ja se on Suomen ja Euroopan kehrääjäkoilajeista moniruokaisin eli sen toukalle kelpaa melkein kaikki ruusunsukuiset puut ja pensaat (ei kuitenkaan ruusut). Tämä laji siis voi niin tuomelta, omenalta, luumulta, kirsikalta, orapihlajalta .... Tämä on näistä kolmesta se kaikkein "maltillisin" laji eli yleensä yksittäisestä puusta löytyy vain se yksi "seittipesä".

        Sitten ne kaksi muuta Suomen vakinaista kehrääjäkoilajia elävät täysin eri kasveilla. Yponomeuta sedellus-lajin toukat elävät pieninä ryhminä isomaksaruoholla. Mutta koska isomaksaruohossa on vähemmän syötävää, tämänkin lajin esiintyminen on varsin näkyvää eli paikoin isomaksaruohot voivat olla aika "seititettyjä".

        Viides vakituinen laji (Yponomeuta cagnagellus) elää sitten sorvalinpensailla, joka ei ole Suomessa luontainen kasvi vaan perinteinen puutarhojen pensas, jota näkee puutarhoissamme nykyisin (harmittavan) harvoin. Siksi tämä perhoslaji on Suomessa nykyisin melko harvinainen, joskin paikallisesti se voi olla hyvinkin runsas ja näkyvä. Senkin toukat tekevät "seittipesiä" ja yhdessä sorvalinpensaassa niitä saattaa olla useita ja joskus se saattaa saada sorvalinpensaissa aikaan melkein yhtä pahannäköistä jälkeä kuin tuomenkehrääjäkoi tuomella.

        Noista Suomessa aikakin vielä täysin satunnaisista vierailijalajeista yksi eli Yponomeuta rorrellus tekee niin ikään "seittipesiä". Sen ravintokasvi on hopeapaju. Yhtään tämän lajin toukkahavaintoa (seittipesää) Suomesta ei ole tehty, mutta kerran on havaittu yksi aikuinen. Lähimmät tunnetut esiintymät ovat Latviassa.

        Kahden muun satunnaisen kehrääjäkoilajin (Yponomeuta plumbellus ja Y. irrorellus) toukat eivät sen sijaan tee "seittipesiä" vaan elävät yksitellen. Niiden molempien ravintokasvi on sorvalinpensas. Myöskään näistä ei ole Suomesta toukkahavaintoja, mutta joitakin yksittäisiä aikuisia on havaittu. Näidenkin lähimmät esiintymät ovat Latviassa (plumbellus myös Virossa).


    • Puutarhataistelija

      Kiitos tästä, nyt helpottaa. Oli vaan niin iso tuo puu, jotta en ole noin selkeärunkoista tuomea nähnyt.

      Meillä on omenapuussa noita seittipesiä kolme. Ihan mielenkiinnosta tarkkailin useamman päivän ja nyt on harson valkoinen yleisväritys muuttunut ruskeammaksi. Ja tosiaan ei seittiä ole ilmestynyt lisää, viereinen luumukin on saanut olla rauhassa. Pitääpä tulostaa muistin tueksi koko ketju.

    • Puumiäs

      Kiitos Jarille! Mielenkiintoista luettavaa...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      115
      9194
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2698
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      150
      2484
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2019
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1766
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1560
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1527
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1458
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      7
      1320
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1316
    Aihe