Tutkimus viestintäalalle työllistymisestä

Sölningen

Tässä olisi vuonna 2011 julkaistu tutkimusraportti, johon viestintäalan työtilannetta stressaavien kannattaa tutustua: http://www.helsinki.fi/crc/Julkaisut/Sijoittumisselvitys_raportti.pdf

Kyseessä on siis raportti 174 vuosina 2002–2010 viestinnästä valmistuneen ihmisen työtilanteesta. Listaan tähän muutamia oleellisia pointteja tutkimuksesta.

Työllistymistilanne:
Vakituinen kokopäivätyö 61%
Määräaikainen kokopäivätyö 14%
Ei työsuhteessa (kotona, opiskelija, armeija tms.) 9%
Freelance-tehtävät 6%
Työtön 3 %
Apurahalla toimeentuleva 2%
Vakituinen osa-aikatyö 1%
Määräaikainen osa-aikatyö 1%

Kuukausittaiset bruttotulot (naiset muuten tienasivat keskimäärin paremmin kuin miehet):
Alle 1599 2 kpl
1600-1999 7 kpl
2000-2499 9 kpl
2500-2999 10 kpl
3000-3999 46 kpl
4000-4999 19 kpl
5000 7 kpl

Työhakemusten määrä 1. työpaikkaa hakiessa:
0, sillä työpaikka oli jo tiedossa opintojen loppuvaiheessa 68 kpl
1 3 kpl
2-10 16 kpl
Yli 10 13 kpl

Työttömyysjaksot valmistumisen jälkeen
Ei lainkaan 75%
1-6 kk 18%
Yli 7 kk 7%

3

199

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • weerees

      Vai että 174 vastannutta. No niin kai. 174 edustaa marginaalisen pientä joukkoa kaikista, jotka ovat vv. 2002-2010 valmistuneet viestintäalalle koko maassa.

      Taitaa tuommosiin kyselyihin ylipäänsä vastata vain ne, joiden tilanne on edes kohtuullisen hyvä. Muut heittää kyselyt roskiksiin saman tien.

    • järki käteen

      Tuo tutkimus ei kerro viestintäalan työtilanteesta yhtään mitään. Se voi kertoa jotain siitä, miten Helsingin yliopiston viestinnän laitokselta valmistuneet työllistyvät, mutta senkin osalta tulos on vain suuntaa antava.

      Tutkimuksessa sanotaan, että "vuosina 2002–2010 viestinnän oppiaineesta valmistui yhteensä 389 valtiotieteiden maisteria". Jos on saatu selvitettyä 174 valmistuneen sijoittuminen, sehän on alle puolet kaikista valmistuneista. Ja tosiaan kun tämäntyyppisiin kyselyihin vastaavat yleensä innokkaimmin ne, jotka ovat menestyneet työelämässä, tutkimustulos ei välttämättä ole täysin luotettava.

      Kuten jo edellinen kirjoittaja huomautti, viestinnän alalta valmistuneita on kaikkiaan paljon enemmän, koska viestintää voi opiskella niin monissa yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja opistoissa. Sitä paitsi viestintäalan töistä kilpailevat muutkin kuin pelkät viestinnästä valmistuneet! Ei ole olemassa mitään yhtä ainoaa tutkintoa, joka pätevöittäisi viestintäalalle. Omilla viestintäalalla työskentelevistä tutuistani todella monella on jokin muu kuin viestintäalan tutkinto. (Ovat opiskelleet esim. maantietoa, englantilaista filologiaa, uskontotiedettä, teatteritiedettä, suomen kieltä jne.)

      Realistisemman kuvan viestintäalan työtilanteesta saa esim. täältä TE-keskuksen tuottamalta Ammattinettisivustolta: http://www.ammattinetti.fi/ammattialat/detail/3/78_ammattiala;jsessionid=0939019E7EEE74E042BEA6370EDC8E7E

    • Sölningen

      174 vastaajaa 389:sta on muuten hyvä vastaajatulos tuollaisessa tutkimuksessa. Ei se toki kerro koko Suomen tilannetta kaikista kouluista valmistuneista, mutta eihän moista tutkimusta olisi mahdollista tehdäkään. Pidän kuitenkin ihan järkevänä ajatuksena sitä, että tällaisia tutkimuksia voidaan pitää edes jonkin verran suuntaa-antavina.

      Saattaa olla, että jotkut työttömiksi jääneet ovat jättäneet vastaamatta, mutta varmasti myös moni sellainen, jolla menee hyvin, on jättänyt vastaamatta, sillä ihmiset ovat yleensäkin melko laiskoja vastaamaan tuollaisiin kyselyihin. Jonkun verran työttömiä oli vastannut tähänkin kyselyyn, vaikka työttömien into vastata voi olla pienempi.

      En näe ongelmana sitäkään, että tutkimus koskee vain Helsingin yliopistosta valmistuneita. Onhan totta, että usein alan korkeakoulututkinnon suorittaneiden on helpompi löytää töitä kuin vaikka AMK:n käyneiden (ei toki koske kaikkia aloja, mutta esim. viestintäalaa koskee). Olen lukenut vastaavan tutkimuksen myös Vaasan yliopiston viestinnästä valmistuneista, ja sen tulokset olivat saman suuntaisia.

      Tuo keskusteluun tuotu linkki oli myös mielenkiintoinen. En näe, että se antaisi alan tilanteesta jotenkin merkittävästi huonomman kuvan. Kaikki varmasti tietävät, että viestintäala on hyvin suhdanneherkkä ja että tietotekniikan merkitys kasvaa koko ajan. Viestintäalalla toimii myös monia muita nimikkeitä kuin toimittaja ja tiedottaja.

      - Ap

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ruumis ojassa

      Kukahan lie ollu, mistä lie löydetty. No ikävä tataus.
      Oulainen
      17
      2373
    2. Mitä piirteitä rakastat

      Eniten kaivatussasi?
      Ikävä
      44
      1261
    3. Piilorikollisuutta Puolangan päätöksentekoelimissä? Kyllä! Julkisesti todistettu!

      Kyösti (kesk) rehenteli julkisissa tiedotusvälineissä tehneen jo ennen vaaleja sopimuksen kokoomuksen ehdokkaiden kanssa
      Puolanka
      70
      907
    4. Miten suomalaiset miehet

      On usein niin aikaansaamattomia? Odottavat prinsessapalvelua. Odottavat, että nainen tekee aloitteen, että nainen pyytää
      Ikävä
      135
      838
    5. Anna mulle vielä tilaisuus

      näyttää kuinka susta tykkään.
      Ikävä
      45
      831
    6. Mitkä asiat tekevät

      kaivatustasi vetovoimaisen?
      Ikävä
      59
      797
    7. Muistatko vielä

      Missä nähtiin ensimmäisen kerran? Miehelle.
      Ikävä
      42
      766
    8. Eräs läheinen sanoi

      Että mies kyllä ottaa aina itse yhteyttä, jos on kiinnostunut. Oli tilanne mikä hyvänsä. Kuulemma kuvittelin koko jutun.
      Ikävä
      44
      735
    9. Eduskunnassa valmistaudutaan jo persujen täydelliseen romahdukseen - Koko paska kaatuu hetkessä

      – On mahdollista, että käy kuin Assadin Syyrialle tai Ceaușescun Romanialle: koko paska kaatuu aivan hetkessä, kun tarpe
      Perussuomalaiset
      164
      722
    10. Iloista ja aurinkoista pääsiäistä kaikki palstan kivat sinkut :)

      Täällä on näköjään vähän huono meininki tarttunut kuin tuolta muualta mutta pidetään edelleen tämä puoli suht positiivis
      Sinkut
      130
      684
    Aihe