Kesäsadeko ratkaisee poikueen kohtalon?

Erä-Unti

Vuosikymmeniä on vakuuteltu, että kesäkuun puolivälin sateisuus ja kylmyys tappaa kanalintujen poikaset.
Se on vain osatotuus. Minun mielestäni tuhon eteneminen käy näin:
- linnut ei syksyllä saa tankattua talven varalle petojen ja ihmisten aiheuttamasta häiriöstä johtuen
- märkä ja kova hanki estävät linnuilta lämpimän kiepin suojan
- vesisade talvella on pahinta, höyhenpeite jatkuvasti märkä eikä toimi kylmän eristeenä; lintu palelee enimmän osan vuorokaudesta.
- kun lisääntymisaika koittaa, ei heikkokuntoinen naaras ole kiinnostunut soitimesta eikä parittelemisesta, koska sukupuolihormonien määrä on olematon
- jos osallistuu, ja parittelee ei tapahdu hedelmoittymistä, tai munia ei tule, tai ne eivät kuoriudu, koska väsynyt emo ei pysty pitämään niiden lämpöä sopivana.
- emo menee nälissään etsimään syötävää ja sillä aikaa munat kylmettyvät, tai varikset syövät ne
- jos poikasia kuoriutuukin, niin heikkokuntoinen emo ei osaa opastaa ruuan valinnassa, eikä jaksa opettaa, kuinka pedoilta suojaudutaan
- jos sitten tulee se paljon puhuttu märkä ja kolea kesäkuu, niin se on se lopullinen tuho

5

119

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Erä-Unti

      Jatkan vielä. Olipa kesäkuussa miten sateista tahansa, tai pakkasta läpi vuorokauden, niin terveelle ja hyväkuntoiselle emolle se on vain haitta. Se opastaa untuvikot syömään ja sitten ne menevät emon siipien alle, jossa emon ruumiinlämpö pitää ne kuivina ja lämpöisinä. Linnut ovat tuhansien vuosien aikana sopeutuneet täkäläisen ilmaston nopeisiin säävaihteluihin. Terveys ja kunto ratkaisee, niinkuin ihmiselläkin.

      • ...unta näe

        Eikös niitä petoja ja ihmisiä ole joka syksynä 'häiritsemässä'? Eikös talvellakin vesisateella lämpötila ole plussan puolella? Oletko koskaan syyssateellakaan saanut saaliiksi läpimärkää lintua? Eiköhän sateen jälkeinen sapuskan jäätävä pakkanen ole talvituhojen aiheuttaja. Poikasvaiheen aikainen pakkanen ja kylmä jakso sateineen estävät hyönteisravinnon kehittymisen ja nälkiinnyttävät untuvikot. Vai?


    • miten lienee

      Nyt kuitenkin esim. Sallassa heikosti muita kanalintuja, paitsi teeriä ja syykin siihen löytyi. juhannuksen alla oli jokunen hallayö pahaan aikaan. Teeri taas aloittaa pesinnän viikkoa myöhemmin kuin metso ja riekko. Tänävuonna se oli teeripoikueiden pelastus.

      • Kanalintukato

        Se märkyys kai on niiden kanalintupoikasten pahin tuholainen niiden untuvikkoaikoina. Silloinhan kylmyyden vaikutus moninkertaistuu, kuten avantoon pudonneelle ihmisellekin käy.

        Olen esittänyt sellaista syy-yhteyttä tämän 60-luvulla alkaneen kanalintukadon taustaksi, että silloin loppui ainakin täällä kotiseudullani Pohjois-Savossa karjan metsälaidunnus. Kun karja kulki metsälaitumella, metsässä risteili pieniä polkuja jokaisen luontoesteen ympäri. Näitä kulkemalla pienet kanalintujen poikaset eivät altistuneet samalla tavoin kastumiselle, kuten luonnontilaisessa varvikossa käy. Karjan ulkolaidunnus olisi siis vaikuttanut edullisesti kanalintujen pesimistulokseen.

        No, en voi todistaa esittämääni, mutta ainakin kotikyläni ympäristössä kanalinnut katosivat juuri samaan aikaan, kun karjan ulkolaidunnus loppui. Yleisesti kadon syyksi esitetään noina aikoina alkanutta metsien aukkohakkuuta. Mutta se ei selitä pyiden katoamista, sillä nämä hakkuuthan kohdistuivat karuimpiin mäntyvaltaisiin metsiin, jotka eivät ole pyiden elinympäristöä. Siitä huolimatta pyytkin katosivat silloin, kun yleinen kanalintukato alkoi.


    • Erä-Unti14

      Hakkuuaukealle alkaa muutamassa vuodessa kasvamaan puolukkaa ja sitä eivät kanaset voi vastustaa. Nälkä ja pelko ovat läsnä, mutta syötävä on, koska talvi tulee. Myös kanahaukan suolet kurnii, kun se odottelee piilossa aukon reunan puussa. Ihminen on järjestänyt kanahaukoille "ampumaradan ja seisovan pöydän". Kun se hyökkää, niin kanalinnun kiihtyvyys ei riitä pakoon pääsemiseen. Tuhansien vuosien aikana ei ole ollut aukkohakkuiden kaltaisia maastoja, joissa linnut olisivat voineet sopeutua tulemaan toimeen haukan kanssa. Vain metsäpalot ja rajuilmat tekivät aukeita, mutta niissä riitti ilmasuojaa. Kanalinnuilla on lyhyemmät ja vankemmat siivet kuin kanahaukalla ja niillä ne pystyvät lentämään oksien ja risujen välistä pakoon haukkaa. Jos esimerkiksi nuori haukka yrittää saavuttaa teeren lentämällä samaa reittiä, niin sen siivet vaurioituvat ja nälkäkuolema on edessä. Kun teeret ja metsot on syöty, niin haukan on vaihdettava kohdetta. Pyy on erinomaisesti sopeutunut maastoon, eikä se lennä suurten aukkojen yli. Lyhyet kuperat siivet, naamioväri antavat sille edun elon taistoissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      73
      5196
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2376
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1897
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1588
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1561
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1358
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1277
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1216
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1197
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe