Vuosikymmeniä on vakuuteltu, että kesäkuun puolivälin sateisuus ja kylmyys tappaa kanalintujen poikaset.
Se on vain osatotuus. Minun mielestäni tuhon eteneminen käy näin:
- linnut ei syksyllä saa tankattua talven varalle petojen ja ihmisten aiheuttamasta häiriöstä johtuen
- märkä ja kova hanki estävät linnuilta lämpimän kiepin suojan
- vesisade talvella on pahinta, höyhenpeite jatkuvasti märkä eikä toimi kylmän eristeenä; lintu palelee enimmän osan vuorokaudesta.
- kun lisääntymisaika koittaa, ei heikkokuntoinen naaras ole kiinnostunut soitimesta eikä parittelemisesta, koska sukupuolihormonien määrä on olematon
- jos osallistuu, ja parittelee ei tapahdu hedelmoittymistä, tai munia ei tule, tai ne eivät kuoriudu, koska väsynyt emo ei pysty pitämään niiden lämpöä sopivana.
- emo menee nälissään etsimään syötävää ja sillä aikaa munat kylmettyvät, tai varikset syövät ne
- jos poikasia kuoriutuukin, niin heikkokuntoinen emo ei osaa opastaa ruuan valinnassa, eikä jaksa opettaa, kuinka pedoilta suojaudutaan
- jos sitten tulee se paljon puhuttu märkä ja kolea kesäkuu, niin se on se lopullinen tuho
Kesäsadeko ratkaisee poikueen kohtalon?
5
147
Vastaukset
- Erä-Unti
Jatkan vielä. Olipa kesäkuussa miten sateista tahansa, tai pakkasta läpi vuorokauden, niin terveelle ja hyväkuntoiselle emolle se on vain haitta. Se opastaa untuvikot syömään ja sitten ne menevät emon siipien alle, jossa emon ruumiinlämpö pitää ne kuivina ja lämpöisinä. Linnut ovat tuhansien vuosien aikana sopeutuneet täkäläisen ilmaston nopeisiin säävaihteluihin. Terveys ja kunto ratkaisee, niinkuin ihmiselläkin.
- ...unta näe
Eikös niitä petoja ja ihmisiä ole joka syksynä 'häiritsemässä'? Eikös talvellakin vesisateella lämpötila ole plussan puolella? Oletko koskaan syyssateellakaan saanut saaliiksi läpimärkää lintua? Eiköhän sateen jälkeinen sapuskan jäätävä pakkanen ole talvituhojen aiheuttaja. Poikasvaiheen aikainen pakkanen ja kylmä jakso sateineen estävät hyönteisravinnon kehittymisen ja nälkiinnyttävät untuvikot. Vai?
- miten lienee
Nyt kuitenkin esim. Sallassa heikosti muita kanalintuja, paitsi teeriä ja syykin siihen löytyi. juhannuksen alla oli jokunen hallayö pahaan aikaan. Teeri taas aloittaa pesinnän viikkoa myöhemmin kuin metso ja riekko. Tänävuonna se oli teeripoikueiden pelastus.
- Kanalintukato
Se märkyys kai on niiden kanalintupoikasten pahin tuholainen niiden untuvikkoaikoina. Silloinhan kylmyyden vaikutus moninkertaistuu, kuten avantoon pudonneelle ihmisellekin käy.
Olen esittänyt sellaista syy-yhteyttä tämän 60-luvulla alkaneen kanalintukadon taustaksi, että silloin loppui ainakin täällä kotiseudullani Pohjois-Savossa karjan metsälaidunnus. Kun karja kulki metsälaitumella, metsässä risteili pieniä polkuja jokaisen luontoesteen ympäri. Näitä kulkemalla pienet kanalintujen poikaset eivät altistuneet samalla tavoin kastumiselle, kuten luonnontilaisessa varvikossa käy. Karjan ulkolaidunnus olisi siis vaikuttanut edullisesti kanalintujen pesimistulokseen.
No, en voi todistaa esittämääni, mutta ainakin kotikyläni ympäristössä kanalinnut katosivat juuri samaan aikaan, kun karjan ulkolaidunnus loppui. Yleisesti kadon syyksi esitetään noina aikoina alkanutta metsien aukkohakkuuta. Mutta se ei selitä pyiden katoamista, sillä nämä hakkuuthan kohdistuivat karuimpiin mäntyvaltaisiin metsiin, jotka eivät ole pyiden elinympäristöä. Siitä huolimatta pyytkin katosivat silloin, kun yleinen kanalintukato alkoi.
- Erä-Unti14
Hakkuuaukealle alkaa muutamassa vuodessa kasvamaan puolukkaa ja sitä eivät kanaset voi vastustaa. Nälkä ja pelko ovat läsnä, mutta syötävä on, koska talvi tulee. Myös kanahaukan suolet kurnii, kun se odottelee piilossa aukon reunan puussa. Ihminen on järjestänyt kanahaukoille "ampumaradan ja seisovan pöydän". Kun se hyökkää, niin kanalinnun kiihtyvyys ei riitä pakoon pääsemiseen. Tuhansien vuosien aikana ei ole ollut aukkohakkuiden kaltaisia maastoja, joissa linnut olisivat voineet sopeutua tulemaan toimeen haukan kanssa. Vain metsäpalot ja rajuilmat tekivät aukeita, mutta niissä riitti ilmasuojaa. Kanalinnuilla on lyhyemmät ja vankemmat siivet kuin kanahaukalla ja niillä ne pystyvät lentämään oksien ja risujen välistä pakoon haukkaa. Jos esimerkiksi nuori haukka yrittää saavuttaa teeren lentämällä samaa reittiä, niin sen siivet vaurioituvat ja nälkäkuolema on edessä. Kun teeret ja metsot on syöty, niin haukan on vaihdettava kohdetta. Pyy on erinomaisesti sopeutunut maastoon, eikä se lennä suurten aukkojen yli. Lyhyet kuperat siivet, naamioväri antavat sille edun elon taistoissa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä521916Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1651668Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on701398Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2411347Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.
Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda2191278Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk3381163- 1281155
- 781106
Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että3151075Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️2271067