Bordercollien ja australianpaimenkoiran eroja

ewwii

Kuten jo otsikosta näkyy kyselisin aussien ja bortsun eroja. Jokainen koira on tietenkin luonteeltaan erilainen, mutta onko jotain tiettyä ominaisuutta mikä erottaisi koiria?
Lisäksi kyselisin, että miten turkki eroaa koirilla vai onko samankaltaisia nekin?
Kaikesta muustakin saa vastailla jos jollain mieleen tulee jotain.

9

5731

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • border be back
    • ewwii

      Tuskin käyttölinjaista koiraa otan, mutta tarkoitin enemmänkin luonteessa ja työskentelyssä eroja :) En ulkonäöllisiä paitsi se kiinnostaa jos jomman kumman turkki vaatii paljon huolenpitoa. Tällä hetkellä tollerin omistajana olen helpolla suoriutunut turkin hoidosta ja helpon rodun myös nyt haluaisin.

    • border be back

      Bordereilla on paljon eroja työskentelyssä. Riippuu siis täydellisesti vanhempien luonteestasekä kasvatuksesta tietenkin. Mutta yleensä nämä työskentelevät intensiivisesti.

      Aussit ovat hieman rauhallisempia työskentelyssään. Ausseilla on yleensä enemmän karvaa, mutta näiden kahden rodun turkinhoito ei eroa melkein millään tavalla toisistaan. Riippuen tosin turkinlaadusta.

      • ewwii

        Kiitoksia vastauksesta :)
        Sitä vielä kysyisin että miten sitten työskentelyssä, koulutuksessa miellyttämisen halu ilmenee? Olen kuullut että bortsuilla useimmiten löytyy miellyttämisen halua?


    • auspainomistaja

      Bortsuilla on todella paljon miellyttämishalua, ainakin mitä tunnen. Ausseillakin sitä on, mutta yleisestiottaen hieman vähemmän, varsinkin näyttelylinjaisilla, käyttiksistä en tiedä.

    • Auspai _001

      Molempien rotujen kokeneilta olen itse kuullut, että bordercollie on pehmeämpi ja nöyrempi koulutettava, mutta taas ilmeisesti vilkkaampi kuin australianpaimenkoira.

      Australianpaimenkoiralla on yhtä lailla varmaan miellyttämisenhalua, mutta se on kuulemani mukaan itsepäisempi, mutta varsin taipuisa.
      Ja näissä toki ne yksilölliset erot muistettava.

      Itse vuosia mietin bortsun ottamista, samaten aussien ottamista, mutta vasta viime vuonna tein päätökseni useamman collien omistajana.
      Australianpaimenkoira tuli viime vuonna, ja ohjaajaherkkä se on, muttei muista jos on epäonnistuttu joskus, se on myös taipuisa, mutta alkaa paimenkoiran tapaan ennakoida. Ei tylsisty toistoista, on aina iloisena ja innokkaana valmis mihin vaan yhdessä tekemiseen. Kotona osaa rauhoittua kun on sen aika. Sisällä en riehuta koiraa (koiria).

      Bortsut kuulemma on hieman vaativampia toiminnan määrän suhteen, vai voiko johtua siitä, että kun niille on alusta asti annettu koko ajan toimintaa, ne tietysti sitä osaavat vaatia - tai alkavat itse keksiä sitä, joskus ei niin kivalla tavalla. Toikin pätee mun mielestä kaikkiin koiriin.

      Oma aussieni ainakin on ideaalitapaus, vilkas ja iloinen, muttei laisinkaan rauhaton. Haluaa ja odottaa multa käskyjä ja oppii nopeasti asiat.

      Se ennakointi, no, asiat joka tapauksessa kannattaa tehdä usein eri järjestyksessä, tarkoitan ihan jos tokoliikkeitä tai perusjuttuja sen kanssa tekee.
      Ja joskus pitää saada yllättää koira iloisesti, keksiä yks kaks koiralle joku uus juttu vanhan lomassa.

      Joillakin näyttelyausseilla (ei ole eriytyneet linjat Suomessa, vaikka käyttiksiäkin on) on karvaa aika runsaasti, muttei varmaan turkin hoito ole ongelma, ei niistä kuitenkaan järin runsasturkkisia tule. Ausseista saanee hyvän harrastuskoiran, olipa se sitten kumpaa linjaa tahansa. Työlinjainen aussiekin on vaativampi kuin vaikkapa nämä suomen "sekalinjaiset".

      Tulikohan laisinkaan mitään irti kysyjälle?
      Toivottavasti, ja jos olet miettimässä näiden rotujen välillä, kannattaa mahdollisimman paljon kysyä koirien omistajilta, mennä kentälle rohkeasti ja katsoa koirien toimintaa siellä, kysyä, jos on sopiva hetki. Uskon, että moni on halukas antamaan vastauksia kysymyksiisi.

    • auspai_001

      Aussien vahtiminen on sitten myös otettava huomioon.
      Se saattaa vahtia ruokaansa, lelujaan, nukkumapaikkaansa.
      Jonkinlaiseen ylivahtimiseen voi ja kannattaakin puuttua, ettei tule ongelmia.
      Omani ilmoittaa vieraista, päästää ne sisälle, vahtii toisilta koirilta tavaroita ja ruokaa, ei isäntäväeltä.
      Urokset on joskus dominoivia, murrosiän myllerrykset voi olla haastavia. Itsellä ei ole tuostakaan kokemusta, tää vaan aussieharrastajilta kuultua.

      Bortsujen osalta en osaa tätä puolta valaista mitenkään. Itsellä sen verran vähän tuttuja k.o. rodun edustajia.

      Unohtui tuossa vaan mainita, valaiseeko tääkään mitään...yritin kertoa rehellisesti tietämäni tai kuulemani ja osa on omaa kokemusta.

    • ewwii

      Huomasin nyt vasta viestisi kun sen verran harvoin tulee näillä keskustelupalstoilla pyörittyä. Mutta kiitoksia paljon vastauksista ja sitä olenkin tehnyt, että kiinnostavaan rotuun tutustunut ihan luonnollisissa oloissa. Nyt kuitenkin olen päätynyt, että noutajasta hyppäys paimenkoiriin on vähän turhan iso. Tällä hetkellä itsellä siis kohta 7 vuotias tolleri narttu ja siinä rodussa aion pysyä ainakin viälä :) Ehkä sitten joskus tulevaisuudessa uskaltaudun paimenkoirankin ottamaan

    • Kirjatoukka

      Itse olen bordercollieista ja astralianpaimenkoirista vähän lueskellut ja tässä ne erot joihin olen törmännyt (korjatkaa jos olen jossain väärässä).
      Auspait ovat tietääkseni raskasrakenteisempia ja pitkä turkkisempia. Niillä taitaa myös olla enemmän taipumusta vahtimiseen. Ne eivät ole aivan yhtä aktiivisia kuin bc:eet, mutta ovat silti erinomaisia harrastus- ja paimenkoiria. Aupait sopivat hyvin myös lapsiperheisiin.
      Bordercolliet taas ovat usein kevytrakenteisia ja lyhyt tai puolipitkä turkkisia. Niillä ei juurikaan ole taipumusta vahtimiseen. Bordercolliet ovat myös kouluttamisalttiimpia ja vaativat hyvin energisiä koirina todella paljon liikuntaa ja aivojumppaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5887
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3727
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      229
      2008
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1809
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1246
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1229
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      289
      1037
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      980
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      909
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      858
    Aihe