Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kirjat tekevät minusta paremman ihmisen?

Alanko lukemaan

Jos luen sata maailmankirjallisuuden parhainta teoista, ja kun olen ne lukenut alan lukemaan niitä uudestaan tuleeko minusta parempi ihminen? Loppuikäni luen niitä, eli silloin olen nämä mestariteokset lukenut ainakin kymmenen kertaa. Eikö nämä loistavat kirjat ole muuttaneet minua parempaan suuntaan?

8

103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • austerism1
    • Nobelisteja

      Kyllä sinusta tulee parempi ihminen mutta sinun pitää lukea vain Nobel-palkittujen kirjailijoiden teoksia.

    • Olen vähän skeptinen sen paremmaksi tulemisen suhteen. Kunhan kerrot mitkä ne sata ovat niin palataan asiaan.

      • Nobelisteja

        Kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaneiden koko tuotanto.


      • Nobelisteja kirjoitti:

        Kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaneiden koko tuotanto.

        Joukossa on muutama hyväkin, myönnetään. Mutta jos rupeaa rakentamaan elämänfilosofiaansa niiden kaikkien pohjalta, voi tulla vähän skitsofreniset fibat.


    • -parta

      Mainio kysymys. Tuhat pointsia.! :)

      Maailmanhistorian hirmutekojen tekijöissä on ollut paljon lukeneita ja sivistyneitä heppuja. Tuskin minusta olisi ollut maailmankirjallisuudesta klassikoista väittelemään jonkun Göbbelsin kanssa.

      Sitä paitsi... mitä hyötyä siitä on vaikka tulisi kuinka hyväksi ihmiseksi, jos sitä "hyvää" ei pysty millään tavalla ilmentämään... kun kaikki aika menee kirjojen kanssa nyhvätessä?

      Jos ihmisellä on kykyä empatiaan eli avoimuutta kanssaihmisiä kohtaan, varmasti maailmankirjallisuuden klassikkojen lukeminen sitä lisää. Jonkun kohdalla toki voi käydä päinvastoinkin, riippuen siis siitä mitä klassikkoja on luettu ja mitä elämässä on muuten tapahtunut, kuinka luettua on oman henkilöhistorian ja ambitioiden läpi tulkittu.

      Jos empatiakyky on jo mennyt pilalle tai jonkin tiukasti käyttäytymistä hallitsevan ideologian ohjaama niin, että tietyt ihmisryhmät voidaan rajata empatian ulkopuolelle, tuskin siinä mikään lukeminen auttaa. Ellei elämässä (ajattelussa) samalla tapahdu jotakin ratkaisevaa.

    • nikanor norakin

      Eipä olisi tullut mieleenikään hakea kaunokirjallisuudesta kohennusta empatiakyvyilleni!?

      Käsitän tuon aloittajan muotoilun "Kirjat tekevät minusta paremman ihmisen?" lähinnä kysymyksenä siitä, mahtavatko tunnetut maailmankirjallisuuden teokset sisältää jonkinlaista vastausta siihen, mistä tässä koko kohelluksessa on kysymys. En ole lukenut promilleakaan maailmankirjallisuudesta, joten lienen oikea henkilö vastaamaan omilla näkemyksilläni. Ne merkittävät teokset, jotka olen lukenut, eivät ole vastanneet oikeastaan mihinkään kysymykseen. Ne ovat sen sijaan kysyneet samoja kysymyksiä eri näkökulmista (tai samoista!). Parhaimmillaankin kirjailijat onnistuvat kysymään jonkin sellaisen kysymyksen, jota itse ei ole tullut ajatelleeksikaan. Hyvät kirjat eivät pyrikään vastaamaan mihinkään suuriin kysymyksiin. Koska vastauksia ei ole, kysymykset voidaan vain muotoilla uudella ja virkistävällä tavalla. (Oma lukunsa ovat sitten salapoliisitarinat, joissa pyritään ratkaisemaan, kuka sen teki. Ellet halua koota palapeliä, lue dekkari.)

      Harry Martinsonin kirjassa Aniara kerrotaan avaruusaluksesta, joka kiitää toivottomalla matkallaan kohti kylmää ulkoavaruutta. Aluksen väellä ei ole mitään toivoa paluusta takaisin muitten ihmisten pariin. Heidän ihmiskuntansa on avaruusaluksen väki. Niinpä he luovat itselleen ja toisilleen viihdykettä ja lohtua. Kirjallisuus kuten kaikki taide ovat tällaista viihdykettä ja lohtua. Saa siitä nauttia, mutta aluksen kurssia se ei muuta.

    • Hyvyys on ehkä jossain määrin määritelmäkysymys. Ja kirjojen lukeminen saattaa tehdä ihmisestä jopa huonomman ihmisen. Joillekin tieto aiheuttaa sen että kusi nousee päähän.

      Muotoilisin asian niin, että hyvyys ei edellytä suurten klassikkojen lukemista. Mutta suuret klassikot saattavat tarjota jotain, joka mahdollistaa vielä suuremman hyvyyden saavuttamisen. Jos matka hyvyyteen kuvitellaan tikapuiksi, niin hyvä kirjallisuus tarjoaa sinulle yhden askelman lisää. On ihmisestä sitten kiinni jaksaako kiivetä korkeammalle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2258
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      50
      1944
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1838
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      79
      1685
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1598
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1502
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1403
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1362
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1331
    10. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1304
    Aihe