Jos luen sata maailmankirjallisuuden parhainta teoista, ja kun olen ne lukenut alan lukemaan niitä uudestaan tuleeko minusta parempi ihminen? Loppuikäni luen niitä, eli silloin olen nämä mestariteokset lukenut ainakin kymmenen kertaa. Eikö nämä loistavat kirjat ole muuttaneet minua parempaan suuntaan?
Kirjat tekevät minusta paremman ihmisen?
8
125
Vastaukset
- austerism1
No jaa, ainakin erään tutkimuksen mukaan kaunokirjallisuuden lukeminen saattaa kehittää ainakin empatiakykyä:
.................
Reading literary fiction improves empathy, study finds
New research shows works by writers such as Charles Dickens and Téa Obreht sharpen our ability to understand others' emotions – more than thrillers or romance novels
http://www.theguardian.com/books/booksblog/2013/oct/08/literary-fiction-improves-empathy-study
................ - Nobelisteja
Kyllä sinusta tulee parempi ihminen mutta sinun pitää lukea vain Nobel-palkittujen kirjailijoiden teoksia.
Olen vähän skeptinen sen paremmaksi tulemisen suhteen. Kunhan kerrot mitkä ne sata ovat niin palataan asiaan.
- Nobelisteja
Kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaneiden koko tuotanto.
Nobelisteja kirjoitti:
Kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaneiden koko tuotanto.
Joukossa on muutama hyväkin, myönnetään. Mutta jos rupeaa rakentamaan elämänfilosofiaansa niiden kaikkien pohjalta, voi tulla vähän skitsofreniset fibat.
- -parta
Mainio kysymys. Tuhat pointsia.! :)
Maailmanhistorian hirmutekojen tekijöissä on ollut paljon lukeneita ja sivistyneitä heppuja. Tuskin minusta olisi ollut maailmankirjallisuudesta klassikoista väittelemään jonkun Göbbelsin kanssa.
Sitä paitsi... mitä hyötyä siitä on vaikka tulisi kuinka hyväksi ihmiseksi, jos sitä "hyvää" ei pysty millään tavalla ilmentämään... kun kaikki aika menee kirjojen kanssa nyhvätessä?
Jos ihmisellä on kykyä empatiaan eli avoimuutta kanssaihmisiä kohtaan, varmasti maailmankirjallisuuden klassikkojen lukeminen sitä lisää. Jonkun kohdalla toki voi käydä päinvastoinkin, riippuen siis siitä mitä klassikkoja on luettu ja mitä elämässä on muuten tapahtunut, kuinka luettua on oman henkilöhistorian ja ambitioiden läpi tulkittu.
Jos empatiakyky on jo mennyt pilalle tai jonkin tiukasti käyttäytymistä hallitsevan ideologian ohjaama niin, että tietyt ihmisryhmät voidaan rajata empatian ulkopuolelle, tuskin siinä mikään lukeminen auttaa. Ellei elämässä (ajattelussa) samalla tapahdu jotakin ratkaisevaa. - nikanor norakin
Eipä olisi tullut mieleenikään hakea kaunokirjallisuudesta kohennusta empatiakyvyilleni!?
Käsitän tuon aloittajan muotoilun "Kirjat tekevät minusta paremman ihmisen?" lähinnä kysymyksenä siitä, mahtavatko tunnetut maailmankirjallisuuden teokset sisältää jonkinlaista vastausta siihen, mistä tässä koko kohelluksessa on kysymys. En ole lukenut promilleakaan maailmankirjallisuudesta, joten lienen oikea henkilö vastaamaan omilla näkemyksilläni. Ne merkittävät teokset, jotka olen lukenut, eivät ole vastanneet oikeastaan mihinkään kysymykseen. Ne ovat sen sijaan kysyneet samoja kysymyksiä eri näkökulmista (tai samoista!). Parhaimmillaankin kirjailijat onnistuvat kysymään jonkin sellaisen kysymyksen, jota itse ei ole tullut ajatelleeksikaan. Hyvät kirjat eivät pyrikään vastaamaan mihinkään suuriin kysymyksiin. Koska vastauksia ei ole, kysymykset voidaan vain muotoilla uudella ja virkistävällä tavalla. (Oma lukunsa ovat sitten salapoliisitarinat, joissa pyritään ratkaisemaan, kuka sen teki. Ellet halua koota palapeliä, lue dekkari.)
Harry Martinsonin kirjassa Aniara kerrotaan avaruusaluksesta, joka kiitää toivottomalla matkallaan kohti kylmää ulkoavaruutta. Aluksen väellä ei ole mitään toivoa paluusta takaisin muitten ihmisten pariin. Heidän ihmiskuntansa on avaruusaluksen väki. Niinpä he luovat itselleen ja toisilleen viihdykettä ja lohtua. Kirjallisuus kuten kaikki taide ovat tällaista viihdykettä ja lohtua. Saa siitä nauttia, mutta aluksen kurssia se ei muuta. Hyvyys on ehkä jossain määrin määritelmäkysymys. Ja kirjojen lukeminen saattaa tehdä ihmisestä jopa huonomman ihmisen. Joillekin tieto aiheuttaa sen että kusi nousee päähän.
Muotoilisin asian niin, että hyvyys ei edellytä suurten klassikkojen lukemista. Mutta suuret klassikot saattavat tarjota jotain, joka mahdollistaa vielä suuremman hyvyyden saavuttamisen. Jos matka hyvyyteen kuvitellaan tikapuiksi, niin hyvä kirjallisuus tarjoaa sinulle yhden askelman lisää. On ihmisestä sitten kiinni jaksaako kiivetä korkeammalle.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik83316MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar681848Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5411556Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin751156Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja60966Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s32940Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt208861- 170813
Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o59806Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3758