teknillinen vs teoreettinen fysiikka, puolesta vs vastaan

TEFY vai teor.fys.?

Tämä on varmasti useasti kysytty kysymys, mutta haluaisin kuulla varsinkin TEFYläisten mielipiteitä.

Eli miksi suosittelisitte teknillistä fysiikkaa yli teoreettisen fysiikan ja päinvastoin?

Kiitos kommenteistanne jo etukäteen.

7

1595

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Että näin

      Teknillistä fysiikkaa opiskelleen on paljon helpompi saada työpaikka. Teoreettinen fysiikka vastaa työllistävyydeltään humanistien kulttuuriantropologiaa.

      Toisaalta sekä teoreettinen fysiikka että kulttuuriantropologia voivat olla mielenkiintoisia opiskelu- tai tutkimusaiheina.

    • Kuinka on ?

      Onko teknillinen fysiikka vain soveltavaa fysiikkaa ? Onko TKK:n tekillinen fysiikka vain annettujen tehtävien laskemista ? Ovatko teknillisen fysiikan opinnotkin vain insinööritieteiden opintoja, joiden ainoa ero muihin insinööriopintoihin on lakentataitojen painotus ?

      Ovatko teoreettinen fysiikka ja teknillinen fysiikka kuin saman lantin kääntöpuolia, jotka eivät kuitenkaan näe toisiaan ?

      Eikö teoreettisen fysiikan opintojen antamilla valmiuksilla todellakaan voi hoitaa samoja tehtäviä kuin teknillisen fysiikan koulutuksella ? Teoria ja käytäntö ovat tietenkin kaukana toisistaan, mutta ovatko myös näiden tutkintojen antamat valmiudet täysin kaukana erillään toisistaan ?

    • TEFY vai teor.fys.?

      Esim. Oulun yliopiston sivuilla http://www.oulu.fi/fysiikka/teoreettinen-fysiikka on mielestäni hyvin mainostettu, mitä teoreettinen fysiikka siellä on.

      Juuri tämän tapaiset asiat minua kiinnostaakin, vaikka mietinkin kumpi on sen oikea paikka, HY:n teoreettinen vai TKK:n teknillinen fysiikka.

      Jos en erikseen tietäisi, mitä kyseiset sivut mainostavat, voisin luulla niiden mainostavan teknillistä fysiikkaa. Myös nuo tutkimusprojektit voisivat hyvin olla teknillisen fysiikan tutkimusprojekteja mielestäni.

      Toisaalta prioriteeteissäni paljon korkeammalla on työskentely tutkijana vaikka toimeentulotukeen nojautuen kuin paksu lompakko. Esim. en ikinä lähtisi opiskelemaan TuTaan. Tuntuisi, että menisi elämä hukkaan maallisen mammonan haalimiseen jonkun hyödyllisen tai tieteellisen tekemisen sijasta.

      Yritetään kuitenkin pysyä aiheessa ja jäsentää selviä konkreettisia eroja teknillisen fysiikan ja teoreettisen fysiikan välillä (jos niitä juurikaan on), kun tähän ei tunnu oikein tyhjentävää vastausta koskaan löytyvän.

    • 1515

      Itse erottelisin nämä tällä tavalla:

      Teknillinen fysiikka: Kuinka sovelletetaan fysiikkaa nykypäiväisiin esineihin ja muihin tarpeisiin.

      Teoreettinen fysiikka: Puhdasta teoriaa. Sovelletaan fysiikkaa ja matematiikkaa parantamaan fysiikan lakeja ja muita mahdollisia ilmiöiden havainnollistamista. Avaruusfysiikka menee tähän myös.

      Laskennallinen ja teknillinen fysiikka: Tietotekniikkaa ja tietojenkäsittelyä fysiikan kannalta.


      Teoreettisessa fysiikassa saattaa mennä niiden teoreettiseksi, että on niin abstraktia puuhaa ettei itsekään enää tiedä mitä tekee.

      Jos tavoitteenasi on mennä tutkijaksi, niin suosittelen noita kahta muuta. Niistä menestyy ja on muutenkin vähän "mukavampaa" tutkia kuin jotain mustia aukkoja.

      • DI + LL

        Teknillinen fysiikka pyrkii ainakin Otaniemessä tutkimaan uusia asioita eli sovelletaan fysiikkaa tulevaisuuden esineiden ja asioitten tarkastelussa ja luodaan uutta fysiikkaa.

        Hyvä esimerkki on grafeeni, ks. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1024&artikel=4511519, http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/tiede/hiili lahtee typpi jaa ndash suomalaistutkijoilta uutta tietoa typpiseostetusta grafeenista/a847971, http://www.aka.fi/fi/A/Suomen-Akatemia/Mediapalvelut/Ajankohtaiset-uutiset/Sahkoisia-kytkentoja-grafeeninanonauhoihin-atomitasolla/, http://www.aalto.fi/fi/current/events/1e2d4d2041d9c2ad4d211e29ac5b955ee4cd014d014/ ja teknillisen fysiikan aloista muuten http://fi.wikipedia.org/wiki/Teknillinen_fysiikka.

        Oma käsitykseni on että ainakin teknillisen fysiikan alalla tehdään maailman luokan fysiikkaa Suomessa jos sellainen jota kuta kiinnostaa. Jos on valmistunut alalta niin yleensä työpaikka on järjestynyt mutta nykymenosta en tiedä.


    • Anonyymi

      Ihan jo sen puolesta että teoreettisesta fysiikasta ei ole teknisiä sovelluksia. Teoreettisessa fysiikassa tutkitaan fysiikan ilmiöitä joita ei ole edes vahvistettu luonnontieteellisiksi faktoiksi.

      Tuollaisen spekulatiivisen tiedon soveltaminen käytännön insinöörityössä on ajanhukkaa

      • Anonyymi

        teoreettinen fysiikan tutkijat eivät elä kuplassa. Kyllä sieltä puolelta tulee inputia kokeellisen
        fysiikan puolelle ja päinvastoin myöskin. Kvanttitetokoneiden laskentatehon myötä teorioita voidaan koeponnistaa vallan uudella tavalla sekä matemaattisesti kuin myös kokeellisen fysiikan puolella. Toki teorettisen fysiikan tutkimushorisontti on tulevaisuudessa 30-100 vuoden päässä ihmisen aikaperspektiivillä. Ilman teorettista fysiikkaa kokeellinen fysiikka joutuisi input ongelmatilaan. Jos itsellä on intoa ja älypotentiaalia niin kyllä teoreettinen fysiikka antaa hyvän tutkijuran. Toki rikastumaaan sillä puolella ei pääse. Jos rikastuminen on se tavoite, niin sitten on ruvettava mieluummin insinööriksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      60
      3110
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      546
      2967
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2155
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1972
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1805
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      304
      1781
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1542
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      99
      1267
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1208
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1172
    Aihe