Montako kieltä lapsi voi oppia kunnolla?

fgjkgfyk

Hei olemme saamassa vaimon kanssa lapsen ja nyt on tullut vähän riitaa siitä mitä kieliä opetamme lapselle. Olemme matkanneet monta vuotta ympäri maailmaa, mutta viime vuodet olemme pysytelleet Uruguayssa ja välillä käyneet suomessa. Viihdymme täällä tällä hetkellä oikein hyvin, mutta myös lapsiperheiden paremmat olot suomessa houkuttaisivat. Joka vaihtoehdolla haluaisin pitää auki mahdollisuuden muuttaa kumpaan tahansa maahan.

No vaimo haluaisi opettaa ensisijaisesti lapselle suomea ja ruotsia ja vasta sen jälkeen espanjaa ja englantia.

Itse haluaisin ensi sijaisesti opettaa lapselle suomea ja espanjaa ja sitten vasta englantia ja ruotsia. Minusta on paljon tärkeämpää että lapsi oppii puhumaan molempien maiden valtakieliä. Suomessa pärjää kyllä ilman ruotsia mutta Uruguayssa ei ole mitään mahdollisuuksia elää normaalia elämää ilman espanjaa.

No kysyisin vielä tähän loppuun montako kieltä lapsi pystyy oppimaan ja kuuinka hyvin ja millä aikataululla? Onko mahdollista että lapselle pystyy opettamaan suomen ruotsin ja espanjan pienenä ja sitten vielä englannin koulussa?

10

1515

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei kielipuolia

      Ymmärsin, että lapsen isällä ja äidillä sama äidinkieli, suomi. Ensisijaisesti lapselle on tärkeää oppia hyvin yksi kieli, joka on jomman kumman vanhemman äidinkieli ja siinä sivussa voi opettaa toista kieltä, jota puhutaan esimerkiksi lapsen ympäristössä.

      Tärkeintä on, että lapsi oppii yhden kielen niin hyvin, että ymmärtää sen vivahteet ja sanat täysin. Esim. niin, ettei kasvava puu ole vain pelkkä puu, vaan osaa kasvaessaan ikätasoisesti äidinkielellään myös puulajit: kuusi, mänty, koivu, pihlaja, kataja, leppä, haapa jne...
      Näin on helppoa omaksua vieras kieli täydellisesti, kun on yksi "tunnekieli", jota käyttää "kääntämisen" pohjana.

      Kuinka montaa kieltä lapsi oppii hallitsemaan hyvin, riippuu paljon lapsesta. Tiedäthän, että on dysfasialapsia, jotka eivät opi aluksi edes äidinkieltään yksikielisessäkään ympäristössä. Jos dys-lapsella on monta kieltä annettu opittavaksi, lopputuloksena voi olla täydellinen kielipuolisuus, eikä lapsi opi käyttämään mitään kieltä hyvin.

      Kuinka kielellisesti lahjakkaita te vanhemmat olette? Onko kielten oppiminen ollut teille sujuvaa ja helppoa?

    • ggg1

      Yleinen neuvohan on että lapsi kannattaa opettaa niihin kieliin joita vanhemmat ovat itsekin puhuneet syntymästään asti/ taitavat kielen erinomaisesti. Eli mikäli teidän puhuma täydellinen kieli on vain suomi, niin lähtisin siitä, jos vaimosi on suomenruotsalainen myös ruotsi hänelle varmasti valkenee vaimosi puheen myötä. Englantia voi opettaa, mutta en suosittele puhumaan sitä lapselle pikkulapsi vaiheessa jos se ei ole teidän oma kielenne, ja koulussa ja elokuvien/matkustelun myötä englannin kyllä oppii. Mikäli espanja on toisen teistä kieli niin ilman muuta se kannattaa hänelle opettaa. Tyyliin niin että isä puhuu vain espanjaa, äiti suomea.

      Siinä olet oikeassa että päätös kannattaa tehdä ennen syntymää. Jos olette molemmat suomalaisia niin ehkä olisi vähän outoa jos toinen alkaa mongertaa englantia, koska vaikka sen osaisi kieliopillisesti niin aksentti kyllä kuuluu natiiveille.

    • kielipäätä tai ei

      Riippuu lapsesta. Kaikki eivät opi kunnolla edes äidinkieltään... kaikki on yksilöllistä.

    • 27fhyfr

      Kotona voitte opettaa niitä kieliä mitä itse kotona puhutte äidinkieleksenne. Ruotsia ihan turha opettaa,jos ette sitä käytä. Koulussa nuo tulevat sitten. mikä ihmeen kiire?!

    • cocoon maroon

      Meillä muutaman kuukauden ikäinen vauva. Isällä ja äidillä eri kansalaisuus ja kielitausta, sekä asumme englanninkielisessä maassa joka ei ole kummankaan kotimaa eikä englanti kummankaan kotikieli.

      Teimme päätöksen, että isä ja äiti puhuvat lapselle alusta asti vain omaa kieltään kahden kesken. Englanti on vanhempien yhteinen mutta vieras kieli. Sitä puhutaan sitten kun halutaan kommunikoida koko perheen kesken, koska ei ole muuta keinoa..

      Muutoin lapsen englanninkielen oppiminen jätetään ympäristön tehtäväksi; naapurin lapset ja tulevat leikkikaverit, televisio, lastentarha jne. opettavat kielen oikein. Ei ole mitään järkeä opettaa lapselle tietentahtoen rallienglantia.

      • sama tilanne

        Meillä lapset jo lähellä parikymppisiä ja alkutilanne ihan sama kuin teillä.

        Tulos on, että lapset puhuvat kahta kieltä ja kolmas eli suomi on ymmärrystasolla (olen aina puhunut heille suomea.) Pystyvät puhumaan lyhyitä kolmen sanan lauseita, tulevat sillä kyllä ymmärretyksi. Lukevat suomea paremmin ja näinhän se käy; luetun ymmärtäminen tulee ennen puhumista.


    • jotta semmosta

      Vanhemmat puhuvat lapselle kukin omaa äidinkieltään. Ympäristön kielen lapsi oppii ympäristöltään. Olen tavannut tällä tavoin kolmikielisen nuoren, joka vastasi kysyttäessä, että hän mieltää äidinkielekseen, kaikkein vahvimmaksi, sen ympäristön kielen, mitä kaverit ja koulu puhuvat. Sitä ei siis ulkomaalaisen vanhemman kannata alkaa turhaan mongertaa kohdemaissa asuttaessa, vaan mieluummin johdonmukaisesti omaa äidinkieltään.

      • jotta semmosta

        Kyseinen lapsi oli kielellisesti taitava, oikea sanakirja - ja esimerkki hyvin onnistuneesta kielikasvatuksesta. Hänelle ei ollut mikään vaikeus heittää isälle yhtä kieltä, äidille toista, kolmansille kolmatta. Voi vain ihaillen sivusta seurata, miten hän ei koskaan sekoita kieliä toisiinsa, vaikka vaihtaa kieltä lennossa saman pöytäkeskustelun aikana.


    • Maailmalla oppii

      Kerron lyhykäisesti meidän kokemuksia.Meillä nyt jo kolmekymppiset "lapset".Asuimme Belgiassa kun poikamme syntyi,olemme molemmat puhuneet koko ajan heille suomea.
      .Ranskan kieliseen lastentarhaan poikamme meni parivuotisena muutamiksi tunneiksi.Suomesta kuulimme "viisailta" sukulaisiltamme ja ystäviltä,että yksi kieli pitäisi ensin opetella.mutta pidimme päämme ja jatkoimme miten olimme päättäneet.
      Sitten työ vuoksi tuli siirto Espanjaan ja siellä jatkoimme ranskalaisella koululla.Siellä ollessamme saimme myös tytön, hän aloitti myös ranskalaisessa lastentarhassa.Elikkä kotona suomea,koulussa ranskaa ja pihassa kavereiden kesken espanjaa.
      Kuuden vuoden kuluttua tuli siirto Geneveen ja koulukielenä jatkossakin ranska ja lisäkielinä espanja ja englanti. Ja taas siirto takaisin Espanjaan,jossa molemmat lapsemme kirjoittivat ranskan baccalaureatin sekä espanjan selectividadin.
      Kumpikaan meistä vanhemmista ei olla mitään kielineroja,mutta lapsemme hallitsevat niin espanjan-,ranskan-,englannin- sekä suomenkielet täydellisesti.
      Ja kielitaidoista on ollut huomattavaa hyötyä lasten työelämässä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4613
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe