Mihin diagnoosi vaikuttaa (apua!)

harmittaa1

Minulle asetettin kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosi jokunen vuosi sitten, tyyppi 2. Jos et jaksa lukea kaikkea, pyydän hyppäämään viimeiseen lauseeseen koska asia on minulle tärkeä.

Sain siis bipo2 diagnoosin. Olin nuori 20v ja minulla oli ajoittain masennusta ja keväisin aina olin normaalia virkeämpi, kerran selkeämpi "vauhtijakso" jonka masennuslääkkeet laukaisivat, jatkui muutamia kuukausia.

Elämäntilanteeni muuttui, sain perheen, aloin tehdä hyviä valintoja elämässä ja vaalia iloa tuottavia asioita, onnea ja tasapainoa elämääni.

Sittemmin kaikki on ollut rauhallista, minulla ei ole enkä ole tarvinnut lääkitystä vuosiin. Minulla on perhe ja olen pystynyt pitämään huolta taloudestani ja parisuhteestani. Olen käynyt terapiassa muutaman kuukauden välein koska olen vastuuntuntoinen ja halusin "tarkkailua" tämän sairauden varalta. Myös terapeuttini on maininnut ettei käynneille taida olla enää juurikaan tarvetta. Terapiaistunnoissa on käyty läpi rikkonaista lapsuuttani, ja jossain vaiheessa aloin ymmärtää että käyttäytymismallini (painetaan niska limassa ja tehdään paljon ja kaikkea -> mistä aiheutuu uupumus, josta seuranneen kunnon levon jälkeen otan taas itseäni niskasta kiinni ja alan taas tehdä liian montaa asiaa hyvällä flowlla -> väsyn) on hyvin paljon lapsuudesta opittua ja olen kokenut hyvin paljon häpeää, mikä on tukenut tätä käytösmallia. Vaatinut itseltäni enemmän jne.

En tunne itseäni sairaaksi, mutta tiedostan toki mahdollisuuden ja tarkkailen jatkuvasti varomerkkejä.

Nyt on kuitenkin alkanut hiipiä pelko että onko tämä diagnoosi tuhoamassa tulevaisuuttani, eli mitkä ammatit tai asiat ovat kaksisuuntaisen takia poissuljettuja? Hyvinvointiala on ollut aina lähellä sydäntäni koska juurikin vaikeiden tapahtumien vuoksi ymmärrän miten tärkeää henkinen tasapaino ja hyvinvointi ovat.

Onko esimerkiksi haaveeni siitä, että 40 vuotiaana pitäisin yksityistä perhekotia, mahdoton sen vuoksi että minulle on nuorena asetettu tällainen diagnoosi? Vaikka voisin hyvin seuraavat kymmenen vuotta?

Tunnen kauheasti syyllisyyttä diagnoosistani varsinkin siksi, että olin itse ajamassa sitä itselleni, koska siinä tilanteessa jonkin konkreettisen syyn tai selityksen tai "lokeron" saaminen helpotti omaa oloa niin kovasti, se vei syyllisyyden tuntoa pois teoilta joita häpesin. Nyttemmin olen käsitellyt ne ja ymmärtänyt että jokainen tekee virheitä elämässä ja varsinkin nuoruudessaan, kun ei ole vielä löytänyt itseään ja on hukassa. Varsinkin jos lapsena ei ole saanut eväitä tasapainoiseen elämään.

Tiedän kuitenkin että jos menen nyt tällaista omalta terapeutiltani kysymään niin hyvin helposti voidaan ajatella että minulla on vain "sairaudentunnottomuus" tai jokin muu asia. Mutta asia on alkanut vaivata minua päivittäin..

Eli mitkä ammatit/koulutukset ovat poissuljettuja jos on bipo 2 diagnoosi asetettu?

36

3427

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei_este

      "Eli mitkä ammatit/koulutukset ovat poissuljettuja jos on bipo 2 diagnoosi asetettu?"

      Ei mitkään lääketieteellisessä mielessä. Poliittisessa mielessä erilaiset psykiatriset/pseudotieteelliset "diagnoosit" voivat sulkea jotian portteja, mutta kannattaa harkita jättää kertomatta "diagnooseista". Ainoa mikä voi estää työskentelyn jollain aloilla on, jos käytät psykoaktiivisia aineita, esim. psyykenlääkkeitä.

    • ....................

      Psykoterapautiksi ei taida päästä jos on bipo-diagnoosi, mutta en sitten tiedä että onko sillä vanhalla diagnoosilla mitään väliä, kun osana koulutusta joutuu käymään vuosien ajan itse psykoterapiassa ja sen aikana se sairaus (jos sitä oikeasti on) tulee kyllä ilmi.

    • kasu

      Täälläkin näkyy olevan nää psykiatriaa ja lääkkeitä vastustavat hörhöt vauhdissa. Kaksisuuntainen mielialahäiriö todellakin vaikeuttaa suuresti pärjäämistä monissa ammateissa. Ei kannata suunnata työhön, johon kuuluu vuorotyö (esim. hoitajat), suuri vastuu (poliisi, lääkäri), kova henkinen paine (pappi, yksityisyrittäjä, psykoterapeutti) jne. Yrität lopulta huijata itseäsi ja voit joutua turhaan ennenaikaiselle eläkkeelle, jos asetat riman liian korkealle. Jos koulutus on suoritettu ennen diagnoosin tekoa, niin voihan sitä sitten yrittää jatkaa työssään. Kannattaa miettiä tietysti ensin, minkälainen työ kiinnostaa ja poissulkea vaihtoehtoja sitten suositusten mukaan. En suosittele "hyvinvointialaa" tai "yksityisen perhekodin pitämistä". Toisen hyvinvoinnista huolehtiminen ei vaan lopulta toimi, jos omia murheita on liikaa.

    • V4N1LJ4

      25 vuotta sairastaneena kantapään kautta opittuna: työn pitää olla mahdollisimman tasaista.

      Säännölliset työajat (ei missään tapauksessa vuorotyötä, ja yötyö on ihan ehdoton ei-ei!). Ei stressiä, ei mielellään isoa vastuuta mistään. Ei sellaista työtä, jossa ei ole varamiestä lomien ja saikkujen aikana. Ei sellaista työtä, missä on alttiina toisten ihmisten (asiakkaiden) mielenilmauksille.

      Vastuuta ja haasteita toki voi olla, mutta aikataulujen on oltava riittävän väljät, ettei homma kaadu stressin puolelle.

    • psyk lh

      Höpö höpö nyt hei. Älkää hyvät ihmiset kertoko nuorelle ihmiselle, että diagnoosi paperilla vaikuttaa siihen, mitä työtä hän kykenee tekemään!

      Harmittaa1, minä olen bipolaarinen 24-vuotias, joka toimii psykiatrisella suljetulla osastolla vuorotyössä hoitajana. Minä ainakin pystyn siihen - joskus tuntuu jopa, että se pitää minut järjissäni.

      Työ on raskasta, kohtaan päivittäin hyvin sairaita, itsemurhahakuisia, harhaisia, sekavia potilaita, joilla ei ole juuri kuntoutumisen mahdollisuuksia. Myös vuorotyö vaatii veronsa ja ajoittain iltavuorosta aamuvuoroon vaihtojen aiheuttama univaje saa mielialani aaltoilemaan. Yövuoroista olen kieltäytynyt, koska tiedän niiden vaikeuttavan oireitani. Yöt ovat nukkumista varten :)

      Mutta älä ajattele, että jokin on poissuljettua, mahdotonta tai muuten vain kiellettyä, koska sinulla on kaksisuuntaisen diagnoosi. Vain sinä itse tiedät, mihin pystyt. Herrajestas, jos jalaton mies pystyy kiipeämään Mt Everestille ( http://www.ts.fi/viihde/1074121088/Jalaton mies kiipesi Mount Everestille ), niin ei se bipodiagnoosi saa estää sinua tavoittelemasta haaveitasi.

      Tsemppiä, aurinkoa ja rakkautta elämääsi. Sinä itse tunnet itsesi parhaiten.

      • kasu

        Aikas ristiriitaista. Olet kieltäytynyt työhön kuuluvista yövuoroista, mutta pidät kuitenkin itseäsi työhön sopivana. Olet vielä varsin nuori, joten voit pärjätä työssäsi vielä vuosikausia. Parhaassa tapauksessa eläkeikään asti. Se ei kuitenkaan ole merkki siitä, että ammatti sopisi kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavalle. Valitettavasti. Toivotan sinulle kuitenkin onnea ammatissasi.

        Itse opiskelin vaativaan ammattiin ennen kuin "tulin hulluksi". Nyt 37-vuotiaana olen ollut pahan psykoottisen manian jälkeen pitkällä sairauslomalla. Masentuneena olen kyvytön työhöni eikä minulla ole yhtään voimia ajatellakaan koulutusta johonkin muuhun työhön.

        Joissakin ammateissa voi saada myös viranomaisilta kiellon tehdä työtäsi. Esim. juuri hoitajien toimintaa valvoo ylemmältä taholta muutkin kuin työnantaja. Jos teet hoitovirheen, niin diagnoosi vaikeuttaa tilannetta huomattavasti.


      • höpönpöpö
        kasu kirjoitti:

        Aikas ristiriitaista. Olet kieltäytynyt työhön kuuluvista yövuoroista, mutta pidät kuitenkin itseäsi työhön sopivana. Olet vielä varsin nuori, joten voit pärjätä työssäsi vielä vuosikausia. Parhaassa tapauksessa eläkeikään asti. Se ei kuitenkaan ole merkki siitä, että ammatti sopisi kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavalle. Valitettavasti. Toivotan sinulle kuitenkin onnea ammatissasi.

        Itse opiskelin vaativaan ammattiin ennen kuin "tulin hulluksi". Nyt 37-vuotiaana olen ollut pahan psykoottisen manian jälkeen pitkällä sairauslomalla. Masentuneena olen kyvytön työhöni eikä minulla ole yhtään voimia ajatellakaan koulutusta johonkin muuhun työhön.

        Joissakin ammateissa voi saada myös viranomaisilta kiellon tehdä työtäsi. Esim. juuri hoitajien toimintaa valvoo ylemmältä taholta muutkin kuin työnantaja. Jos teet hoitovirheen, niin diagnoosi vaikeuttaa tilannetta huomattavasti.

        Itse sairastan kaksisuutaista mileialahäiriötä tyyppiä2, kuten ap. Perinteisen (tyypin 1) sairauden ja kakkostyypin välillä on vissi ero. Itse olin vuodenvaihteessa hypomaniassa, joka melkein meni psykoosin puolelle (johtuen traumaattisista kokemuksista). Onneks niin ei kuitenkaan käynyt. Nyt olen sitten ollut masentunut, mut suunta on ylöspäin. Tämän kevään aikana olen ainoastaan tuntenut sairauteni luissa ja ytimissäni 5 vuoden aikana. Aikana mitä olen nyt tätä sairastanut. Psykiatrikin sen huojentavasti totesi, että tyyppi2 ei vie työkykyä, kuten tyyppi 1 usein voi viedä. Kun maniat ovat voimakkaampia, ja itsetuhoisuuteen taipuvaisuus myöskin.

        A ja O on tulla sinuksi sairautensa kanssa. Alkoholi ei sovi (itse en ole koskaan käyttänytkään), yöt nukkumista varten (mikä mahdollistaa myös hoitajalle 2-vuorotyön), ylivirikkeisestä elämästä, liian kiireisestä ja sressavasta hyvä luopua / hyvä välttää sellaista. Ja terapioida itseään aina tarpeen tullen. Itse fiksuna ihmisenä kaipaan myös riittäviä haasteita työssäni (vielä opiskelen, sosiaalialaa), mutta käytäntöpä sitten näyttää mikä meininkin on. Esim joku (vaikka vammais- ) järjestötyö olis itselleni se takaportti jos "ruohonjuuritason" työ kävisi henkisesti liian kuormittavaksi.


      • Anonyymi

        Aivan mahtava ja täynnä.asiaa oleva kirjoitus kirjoittajalta psyk lh.


      • Anonyymi
        kasu kirjoitti:

        Aikas ristiriitaista. Olet kieltäytynyt työhön kuuluvista yövuoroista, mutta pidät kuitenkin itseäsi työhön sopivana. Olet vielä varsin nuori, joten voit pärjätä työssäsi vielä vuosikausia. Parhaassa tapauksessa eläkeikään asti. Se ei kuitenkaan ole merkki siitä, että ammatti sopisi kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavalle. Valitettavasti. Toivotan sinulle kuitenkin onnea ammatissasi.

        Itse opiskelin vaativaan ammattiin ennen kuin "tulin hulluksi". Nyt 37-vuotiaana olen ollut pahan psykoottisen manian jälkeen pitkällä sairauslomalla. Masentuneena olen kyvytön työhöni eikä minulla ole yhtään voimia ajatellakaan koulutusta johonkin muuhun työhön.

        Joissakin ammateissa voi saada myös viranomaisilta kiellon tehdä työtäsi. Esim. juuri hoitajien toimintaa valvoo ylemmältä taholta muutkin kuin työnantaja. Jos teet hoitovirheen, niin diagnoosi vaikeuttaa tilannetta huomattavasti.

        Sitä tässä ihmettelen, jos kerran kaksisuuntaiseen on olemassa modernit lääkkeet, niin silti ollaan työkyvyttömiä toisinaan sairauden kanssa. Eli lääkkeet eivät todellisuudessa saa työkykyä takaisin, vaan loikoillaan petin pohjassa kuukausikin. Työnantajana voin sanoa, että kannattaa kertoa sairaudesta. Riippuu tietenkin työnantajasta ja työstä mitä tekee. Meidän firmalla ei ole varaa palkata sellaisia ihmisiä, joille sairaus aiheuttaa paljonkin sairaslomia. Tämä nyt on tosiasia.

        Jokainen poissaolo velottaa firman tuottoa, koska kaikki työt on tehtävä, ei niitä voi jättää jonkun sairasloman takia lojumaan nurkkiin. Valmista täytyy tulla joka päivä. Jokainen firma maksaa myöskin palkkaa työntekijöilleen. Poissaolot veloittavat palkan maksussa myöskin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sitä tässä ihmettelen, jos kerran kaksisuuntaiseen on olemassa modernit lääkkeet, niin silti ollaan työkyvyttömiä toisinaan sairauden kanssa. Eli lääkkeet eivät todellisuudessa saa työkykyä takaisin, vaan loikoillaan petin pohjassa kuukausikin. Työnantajana voin sanoa, että kannattaa kertoa sairaudesta. Riippuu tietenkin työnantajasta ja työstä mitä tekee. Meidän firmalla ei ole varaa palkata sellaisia ihmisiä, joille sairaus aiheuttaa paljonkin sairaslomia. Tämä nyt on tosiasia.

        Jokainen poissaolo velottaa firman tuottoa, koska kaikki työt on tehtävä, ei niitä voi jättää jonkun sairasloman takia lojumaan nurkkiin. Valmista täytyy tulla joka päivä. Jokainen firma maksaa myöskin palkkaa työntekijöilleen. Poissaolot veloittavat palkan maksussa myöskin.

        Eli ei kannata kertoa. :)


    • työ pitää kiinni arj

      Ei kai mikään työ ole bipolta kieletty, itse varmasti tiedät rajasi/rajoitteesi, olitpa saanut diagnoosin tai ei.

      Ikävä kyllä useaa ihmistä (näilläkin foorumeilla) ohjaa omat (ennakko)asenteet, kokemukset, kuulopuheet tai olettamukset.

      Eivät kaikki bipo II diagnoosin saaneet ole samasta muotista valettuja, ei kaikilla meillä ole oireena samanlaista elämänhallinnan menetystä.

      • bipopää tyyppi2

        Itselläni on juurinkin elämänhallinnan menetyksen kaltaisia tuntemuksia ollut ainoastaan tämän kevään aikana, kun kaikki on ollut yhtä kaaosta. (% vuotta sairastanut). Traumatisoitunut olen ollut, ja nyt viimeksi masentunut, mutta nousussa olen.

        Jokaisella on elämässään tilanteensa ja aikansa, jotka kysyvät enemmän. Resursseja. Toisten tukea. Terapiointia. Joidenkin asioiden uudelleen opettelua.

        Mutta sitähän elämä on, oli sitten sairas tai terve.


      • Anonyymi

        Roskakuski hyvä ammatti. Maniassa niinkuin depiksessäkin roskisauton luukku kiinni.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Roskakuski hyvä ammatti. Maniassa niinkuin depiksessäkin roskisauton luukku kiinni.

        Ai et ite on siel roskisauton sisällä ja luukku on kiinni!


    • Ei kai oikein mitään

      Henkilökohtaisella tasolla bipo voi vaikuttaa ihan kaikkeen, pelkkä diagnoosi sen sijaan estää vain tuon jo tässäkin ketjussa mainitun psykoterapeutin uran (sillä sen vaatimuksena on normi mielenterveys). Toki myös osa muistakin psykologian työtehtävistä jotka tapahtuvat potias-hoitosuhteessa voivat olla kiellettyjä, mutta ainakin psykologiksi taitaa päästä vaikka bipo diagnoosi jostain nuoruusvuosilta olisikin olemassa.

      Mt-ongelmat eivät kuitenkaan ole mikään esim. värisokeuteen verrattavissa oleva ongelma joka estäisi suoraan johonkin tiettyyn ammattiin pääsemisen. Se taas on sitten asia erikseen että kannattaako bipon omaavan henkilön hakeutua esim. raskaaseen kolmivuorotyöhön missä joutuu vastuuseen muista ihmisistä. Se on sitten ihmisestä itsestä kiinni, ei niinkään siitä minkä diagnoosin on sattunut saamaan.

    • harmittaa1

      Kiitos kaikista kommenteista! Varsinkin kannustavista.

      Lähinnä tuo kiinnosti mikä on oikeasti kiellettyä, ei niinkään henkilökohtaiset mielipiteet sen suhteen mitä minun pitäisi tulevaisuudellani tehdä.

      Enitenhän minua Kasu, kalvaa juuri se etten ole varma onko diagnoosini edes oikea. Jep, olin vähän villi parikymppisenä ja kykenemätön esimerkiksi taloudenhoitoon ja säännöllisiin rutiineihin. Ja oli kiva bilettää! Sotkin asiani (pienessä mittakaavassa, mutta olennaista oli että se häiritsi minua itseäni). Mutta halusin muutosta ja lähdin hakemaan sitä mt-puolelta, saamatta mitään muuta kuin diagnoosin ja reseptilääkkeitä.

      Sittemmin vuosien saatossa koen aikuistuneeni ja ymmärtäneeni elämän realiteetit ja riittävän määrän perustaitoja - eikä minulla ole ollut nousukiitoa tai jyrkkiä alamäkiä, vaan tavallista elämää ja tuntuu että olen löytänyt oman paikkani maailmassa. Valitettavasti en voi olla kotona lasten kanssa ikuisesti, ja haaveilen alanvaihdosta ja opiskelusta, joka nosti siis alkuperäisen kysymyksen mieleeni :) Mutta kiva tietää että rajoituksia ei loppupeleissä ole niin kovin paljon!

      Ja kiitos psyk lh todella ihanasta kommentistasi :) Ei harmita enää!

      • kasu

        Onhan se mahdollista, että olet saanut diagnoosin turhan herkästi. Yleensä lapselle tai nuorelle ei pitäisi antaa mielisairauden diagnoosia ja onhan se nuoruudessa tapahtuva kypsyminen yksilökohtaista. Varsinkin hyvä merkki on, että olet pärjännyt vuosia ilman lääkitystä ja pystynyt huolehtimaan perheestä.

        Itse en tekisi niin suoraviivaista eroa 1- ja 2-tyypin välillä. Mielestäni merkittävämpää erot psykoottisuudessa. Psykoottinen hypomania tai masennus voi olla vaikeampaa kuin lyhytkestoiseksi jäävä mania.


    • 8+8

      Ei bibo estä kuin korkeintaan joitain psykologian/psykiatrian alan työtehtäviin pääsemisen. Muissa töissä se on sitten hakijan itsensä päätettävissä missämäärin oma sairaus vaikuttaa työn tekemiseen ja sen saamiseen.

      Oman lähipiirini kokemusten perusteella uskon että aniharva bipo kykenee pitkäjänteiseen urakehitykseen, sillä sairasjaksot vaikeuttavat uran normaalia kehitystä, mutta eihän se bipo kaikilla ihan samoin toimi työelämässä. Osa kykenee depressiosta huolimatta antamaan sen 100% töissä vaikka muu elämä olisikin kaaoksessa.

      • Anonyymi

        On myös tapauksia, joissa psykiatrinen kaksisuuntaisen lääkitys on pilannut ihmisen elämän. Miksi? Koska oikeasti ei ollut kysymyksessä kaksisuuntainen, vaan kilpirauhasen toiminnan häiriö, johon syötettiin kaksisuuntaisen lääkettä.


    • saikku_sähköä_jee

      Hei

      Lääkärit/psykologit, jotka näkevät paljon potilaita osaavat kertoa sinulle esimerkkejä, ehkä auttaakin sinua. Eläkeläisiltä saa erikuvan asiasta.

      Stressiä tulee monelta elämän osa-alueelta, eikä elämässä voi välttää. Mutta työ on vain yksi stressin lähde, joka laukaisee jaksoja. Jos on psykoottinen taudinkuva on rajoja laitettava itselle enemmän. Jokainen on erilainen, turvaverkkoineen ym. Itse kärvistelen vaativissa asiantuntijatehtävissä, 7% olen ollut saikulla viimeisten 20 vuoden aikana, paskoja bipo2 masennuksia(ei psyk.). Nyt minusta tuntuu, että ikääntyminen tuntuu ja ehkö muistin ja kognitioiden heikkeneminen. Työ vaikeutuu. Mutta kai se ei ole patologista.

      tsemppiä

      p.s. Psykoottista hypomaniaa ei ole olemassa

      • Anonyymi

        Saanen kertoa sinulle niin kaikki psykiatriset lääkkeet heikentävät kognitiivisia eli tiedollisia kykyjä. Jo nuorilla lääkityillä esiintyy vakava-asteisia muisti häiriöitä ja muita ymmärtämisen ongelmia.

        Yleensä päihteet alkoholi, huumeet, psykiatriset lääkkeet aiheuttavat dementiaa ja vanhemmalla iällä mikäli lääkkeillä pääset iäkkääksi, olet jossakin laitoksessa muistamattomana.


    • mika741

      Oikeassa elämässä se on kyllä sellainen sairaus että se sulkee aika monta porttiakin. Ei se diagnoosi itsessään mutta se sairaus on este. Olen itse psykoottinen Bipo1:nen ja elämä on kyllä niin sekaisin yli puolet vuodesta että ei monesta ammatista tulisi yhtään mitään.

      Siihen vielä kun lisätään vastuullisen henkilön moraali joka ei-maanisena ajattelee toisten hyvinvointia niin eihän sitä silloin edes lähde minnekkään sekoilemaan.
      niinkuin saikku sanoi - rajat on laitettava itselleen, lääkäri ei tee sitä.

      Voin vaan ajatella miltä työtovereista tuntuu kun yhtäkkiä on poissa 6kk masennuksen takia... joka toinen vuosi, puhumattakaan maniasta.

      • Anonyymi

        Ai siis puolen vuoden sairasloma. Mutta vakava-asteiset psykiatriset sairaudethan lääkitään niin, että työkyky säilyy. Miten tämä nyt näin menee, että lääkkeitä käytetään ja sitten kuitenkin ollaan sairaslomalla. Vaiko ettekö te vakava-asteiset sairaat sitten käytä lääkkeitä lainkaan. ?????!!!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ai siis puolen vuoden sairasloma. Mutta vakava-asteiset psykiatriset sairaudethan lääkitään niin, että työkyky säilyy. Miten tämä nyt näin menee, että lääkkeitä käytetään ja sitten kuitenkin ollaan sairaslomalla. Vaiko ettekö te vakava-asteiset sairaat sitten käytä lääkkeitä lainkaan. ?????!!!!

        Syönyt 8 vuotta lääkkeitä eikä työkykyä ole ollut koko aikana.


    • Anonyymi

      Mitkään eivät ole poissuljettuja. Mielisairaudet ovat sairauksia ainoastaan kielikuvallisessa merkityksessä, joten sellainen ei vaikuta työkykyyn tai mihinkään muuhunkaan elämässä. Psykiatrinen merkintä kylläkin voi vaikuttaa työnsaantiin sekä muihin mahdollisuuksiin yhteiskunnassa.

    • Anonyymi

      Niin sanottu SORA-laki säädettiin sen jälkeen, kun insuliinimurhia toteuttanut hoitaja jäi kiinni rikoksistaan. Kyseisen mediassa nousseen moraalipaniikin johdosta säädetty laki tuskin karsii hänen kaltaisiaan ihmisiä pois hoitoalalta, koska hänen kaltaise ihmiset eivät käytännössä koskaan hanki minkäänlaista diagnoosia. Siinä kuitenkin luetellaan ammatteja, joissa rajoitetaan tietyn diagnoosin omaavien ihmisten pääsyä tietyille aloille. Käytännössä on ihan ihmisestä itsestään kiinni, kertooko hän diagnooseistaan hakiessaan aloille ja on erittäin helppoa suorittaa ammatti ilman, että kukaan kyselee mitään. On myös usein mahdollista valehdella työterveyshuollossa diagnooseistaan jäämättä koskaan kiinni, koska potilaalla on oikeus rajoittaa pääsyä terveystietoihinsa. Näinhän monet tekevätkin.

      Muutenkin laki on tulkinnanvarainen, koska on perusoikeus, että ihminen saa valita ammattinsa vapaasti eikä tälle vapaudelle saa asettaa kohtuuttomia esteitä. Tämän vuoksi ammattiin pääsyyn liittyy aina harkintaa ja esimerkiksi voit hankkia erikoislääkäriltä lausunnon, että olet kykenevä hakemaasi työhön. Hän todennäköisesti sen antaa, jos sinulla ei tosiaan ole ollut vuosikausiin minkäänlaisia ongelmia ja olet tunnollisesti "hoitanut" sairauttasi ja tarkkaillut tunnontarkasti sairauden palaamista. Asiaa kannattaa kysyä lääkäriltä, eikä Suomi24-palstalta. Hänellä on valtaa tulkita, oletko sopiva työhön vai et. Meillä ei ole. Mutta periaatteessa kaksisuuntainen mielialahäiriö voi estää tietyt ammatinvalinnat, jos oikein tarkkoja ollaan.

    • Anonyymi

      Muuten mistä nämä valtavan suuret määrät psykiatrisia diagnooseja oikein johtuu? Siis tämä ei ole enää todellista, että niin moni saa sairausdiagnoosin. Oletteko miettineet asiaa?

      Tietenkin ihmisiä on maailmassa monin verroin enemmän kuin esimerkiksi 50 vuotta takaperin. Ihmisten lukumäärän myötä sairauksienkin määrä lisääntyy, mutta miksi? Suhteet pysyvät. Mutta,....ja mutta ,...ajateltavaa! Maailma kokonaisuudessaan on muuttunut sangen paljon. Kaupallisuus on markkinatalouden kasvaessa melkein huippuunsa lisääntynyt valtavasti. Ihmiset ajattelevat rahaa, lisää rahaa ja mistä MINÄ saan lisää tuohta tililleni ja lompakkooni. Lääketehtaat ovat PÖRSSISSÄ ja kilpailevat siellä asemastaan, kuka saa enemmän myytyä on parempi kuin tuoinen ja se joka myy parhaalla tuloksella, saa lääkäreitä kannattamaan itseään. Ekonomiaahan tämä on.

      Kuka siis on lääkkeen myyjä ja kuka ostaja? Suuri kysymys tämän päivän kilpailutaloudessa, markkinataloudessa. Potilaat ovat ostajia eli lääkäreiden asiakkaat. Lääkäri siis myy potilaalle lääkkeen eli antaa potilaalle ostoluvan apteekkiin. Mitä enemmän näitä ostolupia lääkäri jakaa asiakkailleen sen suuremman voiton hän itse saa.

      Muistettava myöskin niin harva lääkärin asiakas kyseenalaistaa reseptiään. Harva ajattelee itse asioita. Mistä tämä johtuu? Johtuu siitä, että lääkäreillä on kautta aikain ollut auktoriteettiasema potilaaseen nähden. ( tämän voi ajatella niinkin, että asiakas on tottunut tekemään juuri niin kuin tohtori sanoo, koska se on ainoa oikea vaihtoehto auktoriteetin edessä. raakana esimerkkinä otan diktatuurivaltion, jossa yksi auktoriteetti määrää kaiken ja kansa tekee niinkuin sanotaan muutamia kapinoitsijoita lukuunottamatta. )

      Kannattaa kyseenalaistaa asioita ja miettiä, mikä muu voisi olla vialla elimistössä kuin pääkopassa olevat aivot. Nythän on niin, että jopa stressitila saa aikaan hormonimuutoksia, univaikeuksia, syömishäiriöitä, mielialanvaihteluita, masennusta, uupumusta, sekopäistä oloa. Yhteiskunta nimittäin on niin hektinen ettei täällä ole aikaa muuhun kuin työntekoon, juoksemiseen aamusta iltaan pienen palkan eteen, josta verottaja kurittaa vielä suurella potilla. Ihmiset eivät ehdi pysähtymään ja miettimään tykönään, siksi on helpompi jatkaa juoksua suoraan psykiatrin pakeille ja vastaanottaa auliisti jokin psykiatrinen diagnoosi, sillä sellaisen saa, kun psykiatrin ovesta sisälle astuu.

      Monille käy niin, ettäensimmäisen kerran elämässä kovan stressin takia lääkärille marssineet saavat jopa kaksisuuntaisen sairauden leiman otsaansa. Tämä sairaus luokitellaan skitsofrenian kanssa vakava-asteiseksi mielisairaudeksi. Niin skitsofrenia kuin kaksisuuntainenkin mielisairaus ovat aiemmin olleet harvinaisia. Nyt ihmisten lukumäärän ja sairauksien suhde on muuttunut vääräksi. Suhde kertoo, niin näitä tapauksia löytyy aivan liian paljon ja missä on syy? Todellisia tapauksia ei ole niin paljon, mitä lääkitään.

      Lääkkeitä pyritään myymään mahdollisimman paljon. Tulee myös huomioida psyykenlääkkeiden kohdalla asia, että nämä kaksi vakava-asteista mielen sairautta tulee Kelan mukaan enemmän korvattaviksi, koska ne eivät yleensä ole toisten aiheuttamia, vaan ihmisen omien aivojen toimintahäiriö. Lääkkeitä määrätään korjaamaan elimistössä oleva fyysinen epätasapaino, mitään henkistä ulkoapäin olevaa aiheuttajaa ei ole olemassa.

      Nyt kuitenkaan mistään et saa sen enempää korvauksia lääkkeillesi sairausperustein eli tarkoittaa ettei sinulla oikeasti voi olla mitään niin vakavaa sairautta, mistä puhutaan.

      Tiedätkö, kaksisuuntaisia on niin paljon ettei edes sellaista virallisesti tuoda esille, koska ihmiset älähtäisivät ja kysyisivät, missä tässä oikein mennään. No samapa tuo jos joku sitten tuhlaa rahojaan lääkkeisiin loppuikänsä. Kaksisuuntaisen lääkkeet ovat kalliita ja uusia valmisteita tulee kaiken aikaa, joilla lääketehtaat sitten saavat lisää tuohta myymällä niitä aina kalliimmalla kuin vanhempia tuotteita, jotka monesti ovat samanarvoisia vaikutustavoiltaan.

      Vielä niin kemiallisia yhdisteitä ei voi loputtomiin olla, vaan kaikki alkuaineet kuten Litium ovat olleet satoja vuosia. Lääketehtaiden konstit saada jymäytää ihmisiä, herkkäuskoisia sellaisia, on kertoa julkisuudessa upeista uusista, mutta kalliimmista lääkkeistä. Ja vielä niin että ne olisivat parempia.

      Ei mitään mutta jatkoja ja rahantuhlaamisiin sinne.

      • Anonyymi

        Kumpi sulla on menossa , mania vai depis?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kumpi sulla on menossa , mania vai depis?

        Mun lääkkeillä ei kukaan rikastu. 100 kpl litoa ei montaa euroa maksa. Todettu suomalaisessa tutkimuksessa parhaaksi kaksuuntaiseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mun lääkkeillä ei kukaan rikastu. 100 kpl litoa ei montaa euroa maksa. Todettu suomalaisessa tutkimuksessa parhaaksi kaksuuntaiseen.

        Eikös tuo lääke ole kelakorvattava eli jos tuo pari euroa on se mitä itse maksat paljonko maksaa kela?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikös tuo lääke ole kelakorvattava eli jos tuo pari euroa on se mitä itse maksat paljonko maksaa kela?

        35 euroa 100 tablettia eli todella edullinen lääke.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        35 euroa 100 tablettia eli todella edullinen lääke.

        Ei lääketeollisuus rikastu yhden ihmisen ostamista lääkkeistä mutta paljonko maailmassa ihmiset käyttävät näitä lääkkeitä, sillä ne sitä rahaa tahkovat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei lääketeollisuus rikastu yhden ihmisen ostamista lääkkeistä mutta paljonko maailmassa ihmiset käyttävät näitä lääkkeitä, sillä ne sitä rahaa tahkovat.

        Paras ammatti on lääketehtaan johtaja, jolla miljoonien tulot vuodessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Paras ammatti on lääketehtaan johtaja, jolla miljoonien tulot vuodessa.

        Voisi se olla tuottoisaa työtä mutta itse en haluaisi tehdä sellaista työtä missä pelataan ihmisten terveydellä. Mulla on sen verran omaatuntoa ja empatiakykyä etten pystyisi siihen.
        Enkä tarkoita nyt pelkästään jotain lääkkeiden testaus-juttuja vaan ihan yleisesti lääkkeiden myyntiä ja käyttöä.
        Muuten kyllä raha kelpaisi....mutta ei muiden kustannuksella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mun lääkkeillä ei kukaan rikastu. 100 kpl litoa ei montaa euroa maksa. Todettu suomalaisessa tutkimuksessa parhaaksi kaksuuntaiseen.

        https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/laaketeollisuus-houkuttelee-tutkijoita-tautitehtailuun/1872640#gs.lslndy

        Lääketieteen tohtori ja neurologian erikoislääkäri Leinonen on arvostellut Lääkärilehdessä voimakkaasti lääketeollisuuden masinoimaa medikalisaatiota. Leinosen mukaan lääketeollisuus pyrkii entistä aggressiivisemmin maksimoimaan lääkkeiden menekkiä vaikuttamalla tieteellisten tutkimusten kautta lääkkeitä määrääviin lääkäreihin.

        - Lääketeollisuuden intresseissä on saada mahdollisimman suuri osa väestöstä lääkkeiden käyttäjiksi. Jos terveistä tehdään sairaita, mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Siksi teollisuus pyrkii lääketieteellistämään ja nimeämään sairauksiksi ihmiselämään kuuluvia luonnollisia ilmiöitä ja erilaisia ikääntymisen merkkejä.

        Neurologi Janne Leinosen mukaan lääkärit sen paremmin kuin potilaatkaan eivät voi saada riippumatonta tietoa sairauksista ja lääkityksestä, koska lääketeollisuus tuottaa tällä hetkellä suurimman osan lääketieteellisistä tutkimuksista.


    • Anonyymi

      Ap kyselee miten diagnoosi vaikuttaa elämään. Se ei vaikuta enempää kuin mitä sen antaa vaikuttaa. Diagnoosi ei ole sinä, vaan sinulla on diagnoosi.
      Eli sinä itse muokkaat elämäsi, ei se diagnoosi.
      Ihmisillä on nykyään monilla erilaisia diagnooseja ja silti pärjäävät elämässään ihan hyvin, toiset enemmän paremmin, toiset hieman vähemmän.

      Kokemuksesta on aina myös hyötyä, etenkin juuri kun ap kirjoittaa haaveistaan perhekodin perustamisesta tai muuten hoitotyöstä. Se on sitä kokemusasiantuntemista kun on itselläkin kokemusta mielen häiriöistä.

      Ja kannattaa tehdä sitä mitä haluaa, ei kannata elää sillä tavalla että miettii jatkuvasti että kun mulla nyt on tää "vika" niin tuleekohan tästä tai tuosta jutusta mitään. Yleensä silloin ei kovin hyvin onnistu jos mieltä häiritsee tuollainen epäilys omaa itseä kohtaan.

      Kannattaa kuunnella omia voimavarojaan ja elää ja tehdä sen mihin omat rahkeet riittävät, liikaakaan ei ole hyvä yrittää.

      Aloittajalle tsemppiä mitä ikinä päättääkään alkaa tehdä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1362
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1265
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1160
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1042
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1006
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      983
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      979
    9. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      970
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    Aihe