Lootin tyttäret

Keskustellaanpa taas vaihteeksi raamatusta ja sen kirjoituksista, niin ei tule aika pitkäksi.

Kaikki muistanevat Lootin tyttäret? Ja tietenkin Lootin itsensä!

Loot vaimonsa kanssa oli ainoa Sodoman ja Gomorran syntisestä kaupungista pelastettu, ennen kuin armollinen Jumala pisti tomuksi koko kaupungin, mutta Lootin vaimolle kävi niin köpelösti, että hän kuitenkin halusi vilkaista Jumalansa tekosia ja muuttui sitten suolapatsaaksi, eli ilmeisesti Jumalan tekojen arviointi on kuolemansynti, näin voisi epäillä.

Joten tämän nojalla minulla ei paljon toivoa ole, mutta jatketaan silti. Voihan se Jumalakin näistä jaarituksista jotain oppia ;)

Sitten kaupungin syntielämästä pelastetulle Lootille kävi niin ikävästi, että hänen tyttärensä juottivat hänet änkyräkänniin ja käyttivät sammunutta isäänsä hyväksensä ja aiheuttivat itselleen raskauden.

Tätä pitää hetki pohtia, sillä raamatussa on selkeästi virhe, sillä sammunut mies ei tee ketään raskaaksi, eikä sammuneen miehen elintä saa pystyy Jumalakaan, saatikka siemensyöksyä aikaiseksi.

Joten osaatteko ajatella hetken itse, että mistäpä mahtoi olla tarinassa kysymys?

Isä - tyttäret - seksiä - jne? Sammunut isä - tyttäret - seksiä - jne ? Ajatuksia?

Kai_A:n halveksuma psykologia kyllä selittää tilanteen, sillä jo raamatun aikaan osattiin sama, mikä lahkoissa nykyäänkin, eli kyseessä lienee karmiva isä-tytärinsestin kuvaus, jossa uhri syyllistetään.

Todellisuudessa Loot käytti tyttäriään hyväkseen, eli raiskasi omia lapsiaan, mutta koska aihe oli tabu ja hirvittävä rikos jo tuolloin, piti kunniallinen Loot saada näyttämään kunnialliselta tämänkin asian kohdalla, joten uhrit, Lootin tyttäret, syyllistettiin ja tarinaa muutettiin niin, että tyttäret olivatkin syyllisiä kauheaan syntiin.

Tarina muuten on totta, eli isän ja tyttärien välillä oli seksuaalista käyttäytymistä, eli Loot raiskasi omia lapsiaan, mutta juutalaisten kansanperinteessä ei voinut sellaisesta puhua, joten tarina muutettiin niin, että seksuaalisuhde säilyi, mutta seksiin olivatkin syyllisiä uhrit, eli tyttäret. Näin Loot itse säilyi karmeista teoistaan huolimatta kunniallisen miehenä.

Tarina vain on niin umpisurkea, eli että tyttäret olivat juottaneet isänsä känniin ja sitten raiskanneet hänet, mutta kun sammunutta miestä ei voi raiskata, eikä se rakkauden työkalu siitä nouse, niin tuo fysiologinen mahdottomuus paljastaa tarinan kauhean todellisen luonteen:

Isä raiskasi omia tyttäriään! Mutta kuten vanhoillislestadiolaisuudessakin nykyisin nämä asiat hoidetaan, niin niin ne hoidettiin raamatunkin aikaan, eli uhrit, tyttäret, syyllistettiin ja heistä tehtiin tarinat konnat. Aika karmeaa, eikös olekin?

Sellaisia tarinoita se raamattu pitää sisällään.

141

3913

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tarkennan vielä sen verran, että tarinaa Lootin harrastamasta insestistä ei tietenkään juutalaisten kansanperinteestä löytyisi, ellei hän olisi saanut omia lapsiaan raskaaksi heitä raiskatessaan.

      Jos lisääntymisbiologia olisi ollut tuttua (=ehkäisy oli ymmärretty), Loot olisi saanut rauhassa raiskata omia lapsiaan, mutta kun vahinko todellakin tapahtui, eli Loot sai harrastamallaan insestillä omat lapsensa raskaiksi, piti jotain keksiä, jolla Lootin maine pidettiin puhtaana.

      Ja sitten keksittiin tarina, jossa Loot säilyi nuhteettomana ja hänen lapsensa, todellisen rikoksen uhrit, syyllistettiin, eli syntyi tarina sammuneesta Lootista ja tapahtuma, jossa hänen tyttärensä käyttivät kaatokänniin juottamaansa isää hyväkseen ja aiheuttivat näin raskautensa, jonka todellisuudessa aiheutti Loot itse aivan selvinpäin insestin kautta.

      • Sinä taidat olla kovan luokan feministi.

        Raamattu kertoo tapahtumat sellaisena, kuin ne ovat. Tyttäret halusivat lapset ja ei ollut muita miehiä kuin isä, siis hänestä he halusivat isän lapsilleen. Luin sen myös heprealaisesta tekstistä. Ajatus on sama, mutta suomalaiseen ja muihin käännöksiin on lisäilty sellaista, mitä ei ole alkuperäisessä tekstissä. Se tapahtuma on vain heprealaisessa raamatussa kerrottu,mitä tapahtui. Oli varmaan haluttu kertoa, mistä mooabilaiset ja ammonilaiset olivat peräisin.

        Kun luen Lootin tapausta, niin Lootin tyttäriltä tuli tämä ajatus, että he haluavat lapsen. Ei ollut lähimailla miehiä, joten he valitsivat isänsä. Ymmärrän, että siihen aikaan naiselle oli suuri häpeä, jos ei ollut lasta. Se on vieläkin monille kipeä asia.

        He antoivat viiniä (jajin hepreaksi) ja sitten vanhempi tytär meni isänsä viereen yöksi. Seuraavana yönä meni nuorempi tytär. Silloin oli pimeää yöllä, ei ollut vielä sähkövaloja ? Miten juopunut Loot oli, kun tytär änkesi viekkuun ? Oliko isä syyllinen vai tyttäret ? Kuka keksi sen, että Lootista tulisi heidän lapsiensa isä ? Eivätkö tyttäret nähneet muuta vaihtoehtoa ?

        Jos ajattelen Lootia, hän oli jo myynyt itseään maailmalle. Hän valitsi paremmat seudut ja jätti Avrahamille huonommat. Se oli Lootin ratkaisu. Sitten hän asui Sodomassa, vaikka hän ei kaikesta pitänyt, kuitenkin hän jäi sinne asumaan. Olisi hän voinut lähteä pois niiltä seuduilta, koska sen syntielämä häntä kauhistutti.

        En pidä Lootia nuhettomana, enkä myöskään hänen tyttäriään.

        Minä en kokenut, että ketään olisi syytetty, siinä vain kerrottiin, mitä tapahtui sen jälkeen, kun Loot tyttärineen oli paennut Sodomasta.


    • Ymmärrän taas, että aihe voi olla hieman vaikea, kun tässä pitäisi itse ajatella, kun lahkoissa toimitaan yleensä niin, että eteen tuodaan valmiiksi ajateltu versio, jota sitten pitää tutkia siten, kuten lahkon dogmit edellyttävät.

      Itseäni mietityttää tässä esityisesti se, että jos raamattu on Jumalan inspiroima ja Jumalan versio tapahtuneesta, niin miksi Lootin insesti piti peitellä?

      Oliko niin, että Jumala huomasi pelastaneensa täysin väärän perheen Sodomasta ja Gomorrasta ja Jumala peittelee omaa virhettään, kun antoi muuttaa Lootin tarinan niin, että Loot säilyi nuhteettomana ja hänen tyttärensä olivat kammottavia sukurutsaajia?

      Ja eikö Jumalakaan tiennyt sitä, että sammuneen miehen rakkauden työkalu ei toimi, koska antoi laitatuttaa raamattuun noin tökerön virheen?

      Lisäksi mieityttää, että tällaisistako tarinoista lahkojen johtajat saavat luvan harrastaa insestiä sekä raiskata vaikkapa lapsia, kun jo raamattu opettaa, että uhrit ovat syyllisiä ja Jumala tekee mitä tahansa suojellakseen pyhiksi ja nuhteettomiksi luultujen mainetta?

      Jumala jopa muuttattaa tarinoita niin, että insestiä ja omia lapsiaan raiskaava säilyy nuhteettomana ja synti kaadetaan lapsien niskaan, niiden jotka todellisuudessa olivatkin uhreja.

      Eikö mielipidettä taaskaan löydy edes heiltä, joille maksetaan lahkossanne kuukausipalkkaa ajattelusta?

    • Bushmann on kauhuissaan, eikä suotta, tästä:
      // Isä - tyttäret - seksiä - jne? Sammunut isä - tyttäret - seksiä - jne ? Ajatuksia? Isä raiskasi omia tyttäriään! //

      Asia on kuitenkin niinpäin, että tyttäret raiskasivat sammuneen isänsä. Syystä, että omat miehet jäivät kuolemaan kuolevaan Sodomaan, eivätkä Lootin tyttäret tahtoneet Jumalasta mitääntietämättömien bussmannien seasta isää tuleville suvunjatkajille hankkia. Vaan Aabrahamin suvulle uskollisina tahtoivat pysyä. Huomatkaa, että Lootin vaimokin oli poissa pelistä.

      Mooabilaiset ovat Lootin tyttärien jälkeläisiä ja aikanaan sitten Ruut Mooabilainen sinnitteli itsensä juutalaisuuden täysjäseneksi. Ruutin kirja kertoo koko stoorin. Mm:

      Ruut 2:10 :
      Silloin Ruut heittäytyi kasvoilleen, kumartui maahan ja sanoi hänelle: "Miten olen saanut armon sinun silmiesi edessä, niin että huolehdit minusta, vaikka olen vieras?"
      11 Booas vastasi ja sanoi hänelle: "Minulle on kerrottu kaikki, mitä sinä olet tehnyt anopillesi miehesi kuoltua, kuinka jätit isäsi ja äitisi ja synnyinmaasi ja lähdit kansan luo, jota et ennen tuntenut.
      12 Herra palkitkoon sinulle tekosi; tulkoon sinulle täysi palkka Herralta, Israelin Jumalalta, jonka siipien alta olet tullut turvaa etsimään."

      Niin Lootin tyttärien eräästä jälkeläisestä tuli jopa yksi Jeesus Nasarealaisen kantaäideistä:

      Matt.1:5 http://raamattu.uskonkirjat.net/servlet/biblesite.Bible?chp=1&ref=Matt. 1:1&rnd=1402480351770

      Myös Luuk.3:32 paljastaa, rivien välistä, Ruutin, mutta lääkäri Luukas ei, senajan tavan mukaan, mainitse naisten nimiä.

      antti

      • >>> Asia on kuitenkin niinpäin, että tyttäret raiskasivat sammuneen isänsä. >>>

        Rakas Antti. Ilmeisesti ihmisen fysiologia, etenkin miehen, on sinulle hieman vierasta, joka johtunee siitä, että et ole ollut koulussa hereillä ja siksipä olet korvannut tiedon mielikuvituskavereilla sekä saduilla.

        Sammuneen miehen rakkauden työkalu ei toimi, eikä sillä saa lapsia aikaiseksi.

        Tämä on fysiologinen fakta.

        Joten psykologisesti tarina lienee tosi vain siltä osin, että Loot harrasti seksiä lastensa kanssa, mutta niin päin, että hän pakotti lapsensa seksiin kanssaan ja siitä insesti syntyi hänelle lapsia. Tämä on julma totuus, jota tietenkään ei voinut raamattuun painaa, joten pitää tehdä kuten nykyäänkin lahkoissa tehdään, eli syyllistetään insestin uhrit, Lootin tyttäret ja muunnetaan tarinaa niin, että he olivatkin syyllisiä isänsä kammottaviin tekoihin.

        Sammunut mies ei lapsia tee.


      • Anonyymi
        bushmanni kirjoitti:

        >>> Asia on kuitenkin niinpäin, että tyttäret raiskasivat sammuneen isänsä. >>>

        Rakas Antti. Ilmeisesti ihmisen fysiologia, etenkin miehen, on sinulle hieman vierasta, joka johtunee siitä, että et ole ollut koulussa hereillä ja siksipä olet korvannut tiedon mielikuvituskavereilla sekä saduilla.

        Sammuneen miehen rakkauden työkalu ei toimi, eikä sillä saa lapsia aikaiseksi.

        Tämä on fysiologinen fakta.

        Joten psykologisesti tarina lienee tosi vain siltä osin, että Loot harrasti seksiä lastensa kanssa, mutta niin päin, että hän pakotti lapsensa seksiin kanssaan ja siitä insesti syntyi hänelle lapsia. Tämä on julma totuus, jota tietenkään ei voinut raamattuun painaa, joten pitää tehdä kuten nykyäänkin lahkoissa tehdään, eli syyllistetään insestin uhrit, Lootin tyttäret ja muunnetaan tarinaa niin, että he olivatkin syyllisiä isänsä kammottaviin tekoihin.

        Sammunut mies ei lapsia tee.

        Aloittajalla on varmaan ensikäden kokemusta asiasta. Muutoin on tavallista, että raiskauksia tapahtuu humalaisten toimesta. Ei tarvitse olla sammunut, kun rakastelee humalassa, ja aamulla on vain joku sekava mielikuva jäljellä. Sitäpaitsi tytöt eivät olleet keskenkasvuisia, vaan tulossa vanhoiksi piioiksi. Joten on yksi vanhemmanpuoleinen mies ja kaksi täysissä voimissaan olevaa naista. Luuletko todellakin että väkisinmakaaminen onnistuu tuolla asetelmalla?


    • Aivan smaan kastiin voidaan lukea myös Raamatun ilmoitus Jeesuksen neitseellisestä syntymästä.
      Todellisuudessa oli vain tapahtunut avioliiton ulkopuolinen suhde / isän raiskaussessio, josta sitten 12 vuotiaan Marian raskaus oli peräisin. Huomaatteko kuinka vähän Marian isästä kirjoitetaan Raamatussa?

      Kun nyt sitten maan ja sen ajan tapoihin kuului, oli tällaisen avioliiton ulkopuolisen raskauden ja siihen syyllistetyn lapsen ja lapsen äidin osa erittäinkin karu ja jopa kuolemantuomio saatettiin langettaa mm. juuri kohteeksi joutuneelle neitokaiselle.

      Kuinkas ollakkaan kehiin astui tuttavapiiristä mies nimeltä Joosef, joka olisi iältään sopinut hyvin tyttölapsukaisen isäksi.
      Tämä Joosef pelasti raskaana olevan lapsen osittaiselta häpeältä ja ehkä jopa varmalta kuolemaltakin. Hän takasi tytön turvallisuuden.
      Luonnollisesti tyttösen synnyttämä lapsi ei ollut isänsä suosiossa, vaan pikemminkin päinvastoin. Sen voimme esim. havainnoida siitä, että Joosef ei osallistunut edes poikansa ristiinnaulitsemissessioon.

      Myöhemmin tarinaa sitten kaunisteltiin ja siihen lisättiin jumalallinen aspekti pyhän hengen nimellä, jota saataisiin kaikki kieroilu näyttämään jumalalliselta suunnitelmalta.

      • Anonyymi

        Kyllä Jeesus totisesti elää, on monet hänet kohdanneet, itsekkin kokenut kaksi ilmestys näkyä, kummallakin kerralla sama viesti ilmoitettavana "lopeta juominen tai saat aivoverenvuodon", ja kun Jeesus tulee sellaisen sanomaan niin paras koittaa pyristellä irti viinaksista, Rukouksen ansiosta saa yhteyden Jumalaan, kokeile, voi mennä vuosia......aivohalvaus oli ja siihen lopetin dokaamisen, ennen kuin olisin saanut sen aivoverenvuodon, Jeesus on keskuudessamme,🙏Halleluja🙏


      • Anonyymi

        Neitseellinen syntymä voi olla mahdollinen mutta sukupuoli on sama. Siis naissolu...vai onko miehiä joilla on sekä/että ylimääräinen kromosomi. Tiede ei halua avata tutkimusta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä Jeesus totisesti elää, on monet hänet kohdanneet, itsekkin kokenut kaksi ilmestys näkyä, kummallakin kerralla sama viesti ilmoitettavana "lopeta juominen tai saat aivoverenvuodon", ja kun Jeesus tulee sellaisen sanomaan niin paras koittaa pyristellä irti viinaksista, Rukouksen ansiosta saa yhteyden Jumalaan, kokeile, voi mennä vuosia......aivohalvaus oli ja siihen lopetin dokaamisen, ennen kuin olisin saanut sen aivoverenvuodon, Jeesus on keskuudessamme,🙏Halleluja🙏

        Olen samaa mieltä kanssasi. Hän on Tie, Totuus ja Elämä. Silti voi pohtia tieteen näkökulmia. Onhan antibiootitkin hyvä keksintö? Eikä lääketieteen saavutuksia tarvi aliarvioida.


    • pikku täydennys

      "Kuinkas ollakkaan kehiin astui tuttavapiiristä mies nimeltä Joosef, joka olisi iältään sopinut hyvin tyttölapsukaisen isäksi."

      Itseasiassa Marian isä järjesti Joosefin tyttärelleen mieheksi peittääkseen omat tekosensa ja sen seuraukset.

      • pyh!

        Olette sairaita paskiaisia.


      • pyh! kirjoitti:

        Olette sairaita paskiaisia.

        >>> Olette sairaita paskiaisia. >>

        Vai niin? No entäpä Loot ja tyttärensä?

        He ovat sitten varmaan ihanan rakkaudellisia esikuvia jokaiselle adventistille!

        Jokainen adventistimies toivoo salaa olevansa kuin Loot?

        Mutta ei sinulla tuosta typerästä tarinasta ollut taaskaan mitään sanottavaa, vaan nuo kolme sanaasi olivat älyllisen mietiskelysi huipennus?


      • Anonyymi
        pyh! kirjoitti:

        Olette sairaita paskiaisia.

        Joo niin on


    • saattaa Bushm. olla

      Joten tämän nojalla minulla ei paljon toivoa ole,..



      Niin, voihan se olla, että juuri tällätavalla olet juomassa sen Jumalan vihanmaljan loppuun asti, eikä parannuksen paikkaa enää ole.

      ts. etsikkoaikasi on ohi.,.. Eli väittämäsi mukaan saattaa bushmanni näin olla.
      Eli tietoisesti sen juot ja tietoisena sitten tuomisosikin otat vastaan.

      • >>> Niin, voihan se olla, että juuri tällätavalla olet juomassa sen Jumalan vihanmaljan loppuun asti, eikä parannuksen paikkaa enää ole. >>

        Jumalat ovat minulle täysin yhdentekeviä sekä heidän mahdollinen mielipiteensä.


      • pyh!
        bushmanni kirjoitti:

        >>> Niin, voihan se olla, että juuri tällätavalla olet juomassa sen Jumalan vihanmaljan loppuun asti, eikä parannuksen paikkaa enää ole. >>

        Jumalat ovat minulle täysin yhdentekeviä sekä heidän mahdollinen mielipiteensä.

        Ja meille SINÄ mielipiteinesi olet täysin yhdentekevä räksyttäjä.


      • pyh! kirjoitti:

        Ja meille SINÄ mielipiteinesi olet täysin yhdentekevä räksyttäjä.

        >>> Ja meille SINÄ mielipiteinesi olet täysin yhdentekevä räksyttäjä. >>

        No eipä sinulla tuosta alkuperäisestä jutusta ollut mitään sanomista taaskaan, kun ei siellä yläkerrassa taida olla kaikki Muumit paikalla, mutta vihaasi tulit kuitenkin huutamaan?

        Joten minä taidan olla sinulle aika merkityksellinen henkilö?

        Ehkäpä jopa enemmän kuin kuollut jumalasi on sinulle?


      • ????
        bushmanni kirjoitti:

        >>> Ja meille SINÄ mielipiteinesi olet täysin yhdentekevä räksyttäjä. >>

        No eipä sinulla tuosta alkuperäisestä jutusta ollut mitään sanomista taaskaan, kun ei siellä yläkerrassa taida olla kaikki Muumit paikalla, mutta vihaasi tulit kuitenkin huutamaan?

        Joten minä taidan olla sinulle aika merkityksellinen henkilö?

        Ehkäpä jopa enemmän kuin kuollut jumalasi on sinulle?

        Missä Raamatussa lukee että Loot oli "sammunut" ...


      • ???? kirjoitti:

        Missä Raamatussa lukee että Loot oli "sammunut" ...

        >>> Missä Raamatussa lukee että Loot oli "sammunut" ... >>

        Eipä tämä paljoa mielikuvitusta vaadi:

        >>>33 Illalla he juottivat viiniä isälleen, ja vanhempi makasi isänsä kanssa, eikä Loot huomannut, milloin tytär tuli hänen viereensä ja milloin hän lähti. >>>

        Vai pitääkö tässä taas leikkiä adventtikirkon kulttileikkejä, juten vaikkapa Kaanaan häissä, jossa te ressukat tulkitsette, että Jeesus muutti veden mehuksi?


      • bushmanni kirjoitti:

        >>> Missä Raamatussa lukee että Loot oli "sammunut" ... >>

        Eipä tämä paljoa mielikuvitusta vaadi:

        >>>33 Illalla he juottivat viiniä isälleen, ja vanhempi makasi isänsä kanssa, eikä Loot huomannut, milloin tytär tuli hänen viereensä ja milloin hän lähti. >>>

        Vai pitääkö tässä taas leikkiä adventtikirkon kulttileikkejä, juten vaikkapa Kaanaan häissä, jossa te ressukat tulkitsette, että Jeesus muutti veden mehuksi?

        Kiintoisaa on sekin, että tyttäret "juottivat" viiniä isälleen. Ilmaisu väistää Lootin oman vastuun siitä, että tuli otettua aika reippaasti kuppia.

        Vaikka minä olen hyvin heikko ja hauras sielu, ei minua mitkään tyttöset väkisin juota. Ja jos yrittäisivät narrata mehuksi alkoholipitoista juomaa, käry kävisi kyllä heti.

        Ehdotan siis, että tarinassa on toinenkin syyllisyyden siirtäminen. Äijä ryyppäsi kyllä ihan omin käsin.

        Ja voihan olla, että Loot oli sitä sorttia, että kännipäissään alkoi kiinnostua insestiseksistä. Mutta sammuksiin asti hän ei juonut, Bushmannin esiin tuomista ilmeisistä syistä.


    • pyh!

      Puhut täyttä paskaa.

    • ei ihme

      pyh! on kirstityn mallikuva?
      Jeesuksen kuva?
      Eipä siis ihme, ettei se ukkeli sieltä taivaan temppelistään vastaile kun on samankaltainen kuin palstan nimimerkki pyh!
      Yhtä plösilö.

      • pyh!

        Syyttele vain. Ei tunnu missään. bushmanni pysyy tyhjänpäiväisenä räksyttäjänä.


      • Anonyymi
        pyh! kirjoitti:

        Syyttele vain. Ei tunnu missään. bushmanni pysyy tyhjänpäiväisenä räksyttäjänä.

        Kamalaa kielenkäyttöä pyh!


    • samankaltaista
    • täytyypi testata

      Onneksi ne ovat vain lainattu Raamatun satukirjasta, jonka kirjasen tarinoita on vuosisatojen ajan muokkailtu kulloiseenkin lahkoon ja kulttiin sopiviksi.

      Ihmetellä täytyy vain sitä, että kukahan se siinä Raamatun Lootin sadussa oli se kärpänen siellä katossa, joka näki kuinka tyttäret kävivät kuksimassa sammunutta isäänsä, joka isä ei edes tiennyt, milloin hänet oli raiskattu?
      Millähän konstilla ne tytöt lypsivät sitä sammunutta isäänsä? Voisi kokeilla vaikka vaimon kanssa samaa? Pitänee hakea navetasta lypsykone sängyn viereen jo valmiiksi?
      Täytynee vain vaimolle kertoa, että se lypsykone sammuu ihan itsestään kun 100-litran säiliö on täysi, joten vaimo ei huolestu turhaan ja ala etsimään katkaisijaa koneen sammuttamiseksi.

      Loot se vain joi kun tytöt tarjosivat?
      Ja molemilla tytöillä oli ovulaatio saman vuorokauden aikana?

      "Seuraavana päivänä vanhempi sanoi nuoremmalle: "Minä makasin eilisiltana isän kanssa. Juotetaan hänelle viiniä tänäkin iltana, ja mene sinä nyt makaamaan hänen kanssaan, että saisimme isämme avulla lapsia ja sukumme säilyisi."
      35 Ja he juottivat sinäkin iltana viiniä isälleen, ja nuorempi meni makaamaan hänen kanssaan, eikä Loot huomannut, milloin tytär tuli hänen viereensä ja milloin hän lähti.
      36 Niin Lootin molemmat tyttäret tulivat raskaaksi isästään."

    • luotettavampi versio

      33 Illalla he juottivat viiniä isälleen, ja vanhempi makasi isänsä kanssa, eikä Loot huomannut, milloin tytär tuli hänen viereensä ja milloin hän lähti.
      34 Seuraavana päivänä vanhempi sanoi nuoremmalle: "Minä makasin eilisiltana isän kanssa. Juotetaan hänelle viiniä tänäkin iltana, ja mene sinä nyt makaamaan hänen kanssaan, että saisimme isämme avulla lapsia ja sukumme säilyisi."
      35 Ja he juottivat sinäkin iltana viiniä isälleen, ja nuorempi meni makaamaan hänen kanssaan, eikä Loot huomannut, milloin tytär tuli hänen viereensä ja milloin hän lähti.
      36 Niin Lootin molemmat tyttäret tulivat raskaaksi isästään.

      Alkuperäinen tarina kuuluu näin:

      Illalla he joivat viiniä ja riisuivat itsensä paljaaksi. Toinen tyttäristä meni vahingossa juovuspäissään isänsä huoneseen ja kun Loot huomasi tytön, syttyi hänessä himo ja hän makasi tyttärensä, eikä tyttö huomannut mitään.

      Seuraavana päivänä nuorempi sanoi vanhemmalle: "Sinä menit vahingossa isän huoneeseen, mitä siellä tapahtui?. En muista mitään eilisestä.
      Juodaan tänäänkin viiniä ja yritetään nyt pysyä kartalla.

      Niin he joivat, mutta koska vanhempi tytär oli jo edellisen illan juhlinut rankasti ja hänellä oli ollut aamupahoinvointia, meni hän aikaisemmin vuoteeseensa nuoremman jäädessä ryypiskelemään. Nuorempi eksyi kuitenkin samoin kuin vanhempi tytär isänsä makuuhuoneeseen ja isässä syttyi jälleen halu ja taas hän raiskasi puolustuskyvyttömän tyttärensä.
      Molemmat tytäret tulivat aamulla oksentamaan ja voimaan pahoin, mutta eivät muistaneet mitään.
      Niin Lootin molemmat tyttäret tulivat raskaaksi isästään.

    • doku-mentti
    • neitsyeet

      Hän jakaa auliisti ja soimaamatta?

      • seisooko järki

        Jos ja kun Lootin tyttäret tulivat raskaaksi isästään, niin Bushmannilta
        jolla ei ole jalostus opin alkeitakaan, eikä Jumalan lain tuntemusta
        ei paljon käsitä näitä asioita.

        Ensinnäkin Loot oli ottanut vaimokseen aikanaan aivan vieraasta suvusta , vaimonsa.
        Eipä siis tyttäret olleetkaan samaa sukua isänsä kanssa,
        sillä tyttöjen geeneissä oli myös Lootin vaimon koko eri sukukenttä!

        Pientä sisäsiitosta siis tuli, mitta Bushmanni ei käsitä että myös Aabraham oli naimisissa sisarensa kanssa!
        Ei siis hätiä mitiä-

        Myöskään Jumalan laki ei paheksu asiaa. Ja Lootin vaimo oli kuollut, siksi Loot oli free!!

        Ja mitä bushmannin pelin seisomiseen tulee, niin humalan tilöiin suomessakin on lapsia väsätty vaikka kuinka... mutta tyhmyys ei ole aina nainen Snl 9: 13 t. b


      • Rontti*
        seisooko järki kirjoitti:

        Jos ja kun Lootin tyttäret tulivat raskaaksi isästään, niin Bushmannilta
        jolla ei ole jalostus opin alkeitakaan, eikä Jumalan lain tuntemusta
        ei paljon käsitä näitä asioita.

        Ensinnäkin Loot oli ottanut vaimokseen aikanaan aivan vieraasta suvusta , vaimonsa.
        Eipä siis tyttäret olleetkaan samaa sukua isänsä kanssa,
        sillä tyttöjen geeneissä oli myös Lootin vaimon koko eri sukukenttä!

        Pientä sisäsiitosta siis tuli, mitta Bushmanni ei käsitä että myös Aabraham oli naimisissa sisarensa kanssa!
        Ei siis hätiä mitiä-

        Myöskään Jumalan laki ei paheksu asiaa. Ja Lootin vaimo oli kuollut, siksi Loot oli free!!

        Ja mitä bushmannin pelin seisomiseen tulee, niin humalan tilöiin suomessakin on lapsia väsätty vaikka kuinka... mutta tyhmyys ei ole aina nainen Snl 9: 13 t. b

        >>>Myöskään Jumalan laki ei paheksu asiaa. Ja Lootin vaimo oli kuollut, siksi Loot oli free!!>>>

        Kertonee osittain sen että bushmanni suvaitsee kaikenlaisen luonnottoman homostelun, muttei heterosuhteita Se siittä evojumalsuvaitsevaisuudesta. Tämä on just näitä kiihkoateistien (viherkommunistien) sudenkuoppia.

        Jumalan olemassa oloa ei voi kukaan todistaa tieteellisesti, eikä sitäkään että hän ei ole olemassa. Näin sen Jumala haluaakin olevan. Miksi?? mietti sitä puskajussi. Viisaat sanoo, ettei näihin asioihin löydy suoria vastauksia. Mihin loppupeleissä päädymme. Ei vakuuta ainakaan bushmannin vänkäämiset jumalan pois sulkemiseksi. Elämä on ihmeellisempi kuin bushmanni sen näkee.


    • Liberaaliteologian oppitunti:

      Hyvä veli Bushman, kunnon kriittinen Raamatuntulkinta lähtee aina siitä, mikä tekstin kokonaistarkoitus on. Tälle kertomukselle useimmat liberaalit eksegeetit antavat yhden aivan selvän merkityksen. Tarkoitus on mollata moabilaisista ja ammonilaisista, joiden kanssa oli vihollisuuksia, että kyllä te vähän sukulaisia olette, mutta huoranpenikoita - no siis insestin tulosta.

      Joka vähänkään ymmärtää lähi-idän kulttuuria, tajuaa että äidin huorittelu on pahin mahdollinen solvaus. Tällaisen tulkinnan mukaan sukuluetteloita tai kansojen alkukertomuksia ei ole tarkoitettukaan otettavaksi kirjaimellisesti. (Ja tästä ei kirjaimellisuudesta on esimerkkejä niin Raamatusta kuin Raamatun ulkopuoleltakin, esim Raamatussa Kaalebille on kahteen suuntaan menevä sukulinja - alkujaan kenissiläinen mies adoptoitiin Juudan heimoon ja saiuuden kantaisän). Sukuluetteloiden ja kansojen syntykertomusten päämäärä tällaisen tulkinnan mukaan oli siis kertoa ketkä ovat meidän kavereita ja ketkä eivät.

      Vilkaisin pari kriittistä kommentaaria. Gunkelin mukaan kyseessä oli vanha luomiskertomuksen tai vedenpaisumuskertomuksen jälkitilanteeseen liittyvä kertomus ajalta, jolloin ihmisiä oli vähän, joka adoptoitiin tähän solvaamaan moabilaisia ja ammonilaisia, Skinnerin mukaan kertomus liittyy johonkin paikalliseen luolakulttiin ja napattiin sieltä solvaamaan moabilaisia ja ammonilaisia ja von Rad puolestaan lähtee siitä, että kyseessä on vanha moabilais/ammonilaislegenda, jossa korostettiin sitä, että heidän kansansa alkuperä oli puhdas, kun heimo syntyi perheen sisällä, mutta jossa kyseessä ei välttämättä ollut sukurutsa, koska ammonilaistan sanan kantasana tarkoittaa setää tai muuta lähisukulaista, mutta ei alkujaan isää. Tämän kertomuksen israelilaiset sitten käänsivät poliittisiin tarkoituksiinsa.

      Eli kunnon liberaalitulkinta ei näe mitään raiskauskertomusta vaan solvauskertomuksen, johon on ympätty jostakin saatu ja ehkä muokattu vanha legenda.

      Konservatiivisen tulkinnan oppitunti:

      Koska veli Bushman on ntyt kuitenkin alkanut tulkita kertomusta konservatiivisemman ja kirjaimellisemman mallin mukaan, mikä tietenkin on ilahduttavaa, täytyy ensin todeta, että tulkintasi selvästi perustuu siihen, ettei sammunut pysty seksiin. Ehkä ei pystykään. En tiedä, enkä ole selvittänyt. Mutta missä kohtaa kertomusta sanotaan, että isä sammui.

      Siinähän sanotaan, että tytöt juottivat isän humalaan. Vaikka alkoholi ei seksiä paranna, ei kai kukaan täysjärkin väitä, etteivät jotkut (eivät kaikki) tukevassakin kännissä olevat miehet ole koskaan seksiin pystyneet?? Jos näin väitätte saatte kirjoittaa paljon historiaa uudelleen.

      Kertomuksessa kerrotaan tyttöjen juottaneen isänsä kunnon humalaan. Sitten isä menee nukkumaan. (Tyttö voi vielä vähän meikata itseään tai laittaa hiuksiaan eri malliini...) Tyttö käy isän viereen ja kertomus voi jatkua aivan sellaisena kuin se Raamatussa on. Aamulla isä ei tiedä näkikö unta vai ilmestyikö jostakin kaunis vaimon korvike hänen vierelleen.

      Lootin perhe menetti omaisuutensa Sodoman tuhossa ja taisi mennä moraalikin samassa syssyssä.

      Jos Raamatun kertomuksia aletaan kääntää johonkin muuhun muotoon, siihen pitäisi aina olla joku syy, eikä tässä mitään pakottavaa syytä ole.

      Miksi Raamatussa sitten on moraalista rappiota kuvaavia kertomuksia? Varoitukseksi? Ehkä vain kertomaan kiinnostuneille, mitä joskus tapahtui? Ehkä laajempaan kokonaisuuteen liittyy opetus siitä, miten Jumala toimii enemmän taustalla kuin aktiivisesti suurella ryminällä joka tilanteessa niinkuin monet opettavat? Ehkä jotakin muuta? Tai kenties jotkut tällaisistä kertomuksista (tuskin tämä) on kirjattu muistiin kutsumaan langenneitakin armoon, jota pahimmillekin riittää.

      Kai

      • >>> Tarkoitus on mollata moabilaisista ja ammonilaisista, joiden kanssa oli vihollisuuksia, että kyllä te vähän sukulaisia olette, mutta huoranpenikoita - no siis insestin tulosta. >>

        Näin se on. Jumalan oli helppo määrätä taas pari hauskaa kansanmurhaa ja kansoja hävitettäväksi, kun syy oli valmiina takataskussa odottamassa?

        >> Mutta missä kohtaa kertomusta sanotaan, että isä sammui. >>>

        No hyvä Kai! Olet nyt sentään edes lukenut kohdan, josta aiot keskustella?

        http://www.evl.fi/raamattu/1992/1Moos.19.html

        >>>33 Illalla he juottivat viiniä isälleen, ja vanhempi makasi isänsä kanssa, eikä Loot huomannut, milloin tytär tuli hänen viereensä ja milloin hän lähti. >>>

        Mitähän tuossa sitten sinun mielestäsi sanotaan?

        Ja sinulla lienee lääkäriystäviä, niin kysäisepä sellaiselta, että jos ihminen juotetaan sellaiseen humalaan, että hän sammuu, eli ei havainnoin ympäristöään, eikä esimerkiksi huomaa, että joku tulee hänen viereensä tai lähtee siitä, niin kykeneekö sellainen ihminen sekstailemaan?

        Ihmeellistä on sekin, että jutussa ei kerrota, että olisiko Loot ollut jotenkin vastentahtoinen ryypiskelyyn tyttäriensä kanssa?

        EI tuo nyt aivan sellaiselta tyypiltä vaikuta, joka kannatti sieltä yhdestä kaupungista pelastaa, vaan jumalasi taisi pelastaa sieltä melkoisen juopporetkun ja tuhosi lapsia ja naisia silmiään räpsäyttämättä.

        Mutta saatat olla oikeassa siinä, että Lootin perheeltä meni moraali julman jumalasi touhuja todistaessa, eli kun he tajusivat, että jumalasi on murhannut, teloittanut ja tuhonnut kokonaisen kaupungin lapset ja naiset mukaanlukien, niin kyllä siinä tietenkin alkoi usko jumalaasi kohtaan rapautua ja omakin moraali laskeutua yhtä alas kuin mitä jumalasi moraali oli.

        Kumma, että sellaiseen jumalaan uskovia enää tänä päivänä löytyy ainuttakaan, niin jospa ihmiset eivät vain välitä siitä, että millaiseen paholaismaiseen murhaajajumalaan he uskovatkaan, kun eivät halua tai välitä itse ajatella.

        >>> Jos Raamatun kertomuksia aletaan kääntää johonkin muuhun muotoon, siihen pitäisi aina olla joku syy, eikä tässä mitään pakottavaa syytä ole. >>>

        No sen verran voin paljastaa sinulle, että tuo versioni on ihan yliopistojen psykologian kurssien perusesimerkki uhrin syyllistämisestä, eli en minä sitä itse keksinyt. Tuli vain mieleen, että herättääkö se kenessäkään mitään ajatusta.

        Tuo on niin selkeä tapaus insestistä, jossa uhrit syyllistetään ja syyllinen saa uhrin osan, että ei paremmasta väliä.

        Sellainen kirja se raamattu on. On siitä jotain järkevää materiaalia sentään säilynyt näihin päiviin asti, jos se yhtään sinua lohduttaa.


      • Heitänpä oman parisenttiseni kehiin :)

        Minä luen tämän tapahtumakuvauksen siten, että se on lopputulos Lootin tekemästä valinnasta. Kun Abrahamin ja Lootin palvelijoiden välille tuli riitaa ja joukko jakautui kahtia, Loot valitsi elää yhdessä jumalattomien kanssa sen sijaan, että olisi tehnyt kuten Abraham, joka johdatti perhekuntansa erottautumaan julkisyntisistä.

        Moraalinen opetus lienee tämä: molemmat uskoivat Jumalaan, molemmat palvelivat Jumalaa, molemmat olivat vanhurskaita. Ero tuli siinä valinnasta jonka he tekivät. Abraham kulki Jumalan kanssa, Loot yritti kulkea Jumalan ja maailman kanssa. Lopputulos kertoo valinnan seuraukset.


      • bushmanni kirjoitti:

        >>> Tarkoitus on mollata moabilaisista ja ammonilaisista, joiden kanssa oli vihollisuuksia, että kyllä te vähän sukulaisia olette, mutta huoranpenikoita - no siis insestin tulosta. >>

        Näin se on. Jumalan oli helppo määrätä taas pari hauskaa kansanmurhaa ja kansoja hävitettäväksi, kun syy oli valmiina takataskussa odottamassa?

        >> Mutta missä kohtaa kertomusta sanotaan, että isä sammui. >>>

        No hyvä Kai! Olet nyt sentään edes lukenut kohdan, josta aiot keskustella?

        http://www.evl.fi/raamattu/1992/1Moos.19.html

        >>>33 Illalla he juottivat viiniä isälleen, ja vanhempi makasi isänsä kanssa, eikä Loot huomannut, milloin tytär tuli hänen viereensä ja milloin hän lähti. >>>

        Mitähän tuossa sitten sinun mielestäsi sanotaan?

        Ja sinulla lienee lääkäriystäviä, niin kysäisepä sellaiselta, että jos ihminen juotetaan sellaiseen humalaan, että hän sammuu, eli ei havainnoin ympäristöään, eikä esimerkiksi huomaa, että joku tulee hänen viereensä tai lähtee siitä, niin kykeneekö sellainen ihminen sekstailemaan?

        Ihmeellistä on sekin, että jutussa ei kerrota, että olisiko Loot ollut jotenkin vastentahtoinen ryypiskelyyn tyttäriensä kanssa?

        EI tuo nyt aivan sellaiselta tyypiltä vaikuta, joka kannatti sieltä yhdestä kaupungista pelastaa, vaan jumalasi taisi pelastaa sieltä melkoisen juopporetkun ja tuhosi lapsia ja naisia silmiään räpsäyttämättä.

        Mutta saatat olla oikeassa siinä, että Lootin perheeltä meni moraali julman jumalasi touhuja todistaessa, eli kun he tajusivat, että jumalasi on murhannut, teloittanut ja tuhonnut kokonaisen kaupungin lapset ja naiset mukaanlukien, niin kyllä siinä tietenkin alkoi usko jumalaasi kohtaan rapautua ja omakin moraali laskeutua yhtä alas kuin mitä jumalasi moraali oli.

        Kumma, että sellaiseen jumalaan uskovia enää tänä päivänä löytyy ainuttakaan, niin jospa ihmiset eivät vain välitä siitä, että millaiseen paholaismaiseen murhaajajumalaan he uskovatkaan, kun eivät halua tai välitä itse ajatella.

        >>> Jos Raamatun kertomuksia aletaan kääntää johonkin muuhun muotoon, siihen pitäisi aina olla joku syy, eikä tässä mitään pakottavaa syytä ole. >>>

        No sen verran voin paljastaa sinulle, että tuo versioni on ihan yliopistojen psykologian kurssien perusesimerkki uhrin syyllistämisestä, eli en minä sitä itse keksinyt. Tuli vain mieleen, että herättääkö se kenessäkään mitään ajatusta.

        Tuo on niin selkeä tapaus insestistä, jossa uhrit syyllistetään ja syyllinen saa uhrin osan, että ei paremmasta väliä.

        Sellainen kirja se raamattu on. On siitä jotain järkevää materiaalia sentään säilynyt näihin päiviin asti, jos se yhtään sinua lohduttaa.

        Logiikkasi on se, että kun nainen raiskaa miehen, mies on hyväksikäyttäjä ja nainen uhri.

        Jos joku kuvittelee, ettei nainen voi raiskata miestä, niin voi lukea viime talven uutisista kuin nainen tuomittiin vankilaan miehen raiskauksesta.

        Yliopiston psykologian kurssin perusesimerkillä ei ole merkitystä, koska Raamatun teksti ei ole mikään uhrin syyllistysteksti.


      • TimoFlink kirjoitti:

        Logiikkasi on se, että kun nainen raiskaa miehen, mies on hyväksikäyttäjä ja nainen uhri.

        Jos joku kuvittelee, ettei nainen voi raiskata miestä, niin voi lukea viime talven uutisista kuin nainen tuomittiin vankilaan miehen raiskauksesta.

        Yliopiston psykologian kurssin perusesimerkillä ei ole merkitystä, koska Raamatun teksti ei ole mikään uhrin syyllistysteksti.

        >>> Logiikkasi on se, että kun nainen raiskaa miehen, mies on hyväksikäyttäjä ja nainen uhri. >>

        Voi Timo! No mutta en odottanutkaan että ymmärtäisit, niin väännetäänpä sinulle rautalangasta.

        Kyllähän sinun pitäisi tietää, että tuollaisessa tarinassa on kyse voittajan versiosta?

        Aivan kuten sinun lahkossasi on tapahtunut vaikkapa pedofiliaa tai pastori on raiskannut alaikäsiä lapsia, niin silloin meillä on kaksi versiota, eli raiskaajan versio tapahtuneesta ja uhrin versio tapahtuneesta.

        Raamatussa meillä on raiskaajan versio tapahtuneesta.

        Kun lahkosi tuorein seksuaalirikollinen jäi kiinni USA:ssa, niin hänen mielestään hän ei käyttänyt lapsia hyväkseen, vaan lapset käyttivät hyväkseen häntä, eli houkuttelivat häntä seksiin ja tekeytyivät täysi-ikäisen näköisiksi, eli mies oli aivan viaton siihen mistä häntä syytettiin ja lapset olivat rikollisia.

        Jos eläisimme 2000-3000 vuotta ajassa taaksepäin, eli raamatun aikaan, niin miehen versio tapahtuneesta kirjattaisiin ylös ja uhreja rangaistaisiin.

        Ymmärrätkö? Yksi tapahtuma, kaksi tarinaa. Voi olla sinulle hankalaa, mutta ponnistele Timo, ponnistele.

        Loot, kuka sitten olikaan, oli ilmeisen merkittävä henkilö, joka onnistui saamaan tyttärensä raskaaksi.

        Vaikka elettiin miesten maailmassa, jossa sinäkin varmaan yhä haluaisit elää, ei omien lapsien raiskaaminen kuitenkaan ollut hieno juttu, eikä sille viiriä heiluteltu, eikä sellaista tarinaa haluttu "hienosta" miehestä kertoa.

        Mutta lapset olivat kuitenkin olemassa, joten jokin selitys sille, että miehettömät, mutta isänsä kanssa asuvat tyttäret saivat lapsia, oli siis keksittävä.

        Loot raiskasi tyttärensä ja nämä saivat lapsia ... öö ... ei me tätä voida mihinkään ylöskirjata, tuumivat tarinoita laativat viisaat miehet.

        Tyttäret raiskasivat sammuneen isänsä, tuumivat viisaat miehet, kuten lahkoissa tänäkin päivänä, jos vastaavaa sattuu. Mutta hei, kukas tuon keksi, aivan loistava juttu. Tuon selityksen tuosta tapahtumasta kehtaa jo painaa vaikka Hesarin etusivulle.

        Yksi ongelma tässä tietenkin on vaikkapa se fysiologinen mahdottomuus, että sammunut mies ei keppiään heiluttele, koska tuohon aikaan kaiken viisauden lähde, rakas jumalasi, ei hirveästi viitsinyt tietoaan eteenpäin jakaa, eli kaikenlaiset aivopierut ja typeryydet joutuivat palvomaasi kirjaan.

        Joten raamatun aikaan toimittiin aivan kuten nytkin, mutta koska elettiin miesten maailmassa, niin silloin ei vaivauduttu ottamaan asioista selvää kunnolla.

        Tämän pitäisi olla sinullekin hyvin tiedossa, sillä kun lahkosi koulussa Toivonlinnassa tuli ilmi pedofiliaa, niin ettepä te poliisin luo menneet, vaan asiaa salattiin vuosikausia niin, että kun poliisi siitä vihdoin kuuli, asia oli jo vanhentunut, eikä rikollisia voitu syyttää.

        Sitten alkoikin uhrien syyttely ja syyllistäminen, eli uhrit olivat syyllisiä lahkoasi kohdanneeseen ikävään julkisuuteen, kun kehtasivat kaivella vanhoja asioita, joilla ei ollut mitään merkitystä.

        Eli omassa lahkossakin kammottavassa pedofiliatapuksessa kuuntelitte vain syyllisen version asiasta ja sitten hautasitte asian ja elitte sen mukaan, että mitä syyllinen teille kertoi tapahtuneesta, eikä uhreja kuunneltu ollenkaan.

        Kun poliisi vihdoin pääsi uhreja kuuntelemaan, niin asia oli jo vanhentunut ja te saitte siitä mahdollisuuden lyödä uhreja vielä kerran syyllistämällä heitä.

        Sellaisessa maailmassa sinä elät, mutta sinullakin on syynsä, sillä sellaista raamattu opettaa, josta Loot on hyvä esimerkki.


      • TimoFlink kirjoitti:

        Heitänpä oman parisenttiseni kehiin :)

        Minä luen tämän tapahtumakuvauksen siten, että se on lopputulos Lootin tekemästä valinnasta. Kun Abrahamin ja Lootin palvelijoiden välille tuli riitaa ja joukko jakautui kahtia, Loot valitsi elää yhdessä jumalattomien kanssa sen sijaan, että olisi tehnyt kuten Abraham, joka johdatti perhekuntansa erottautumaan julkisyntisistä.

        Moraalinen opetus lienee tämä: molemmat uskoivat Jumalaan, molemmat palvelivat Jumalaa, molemmat olivat vanhurskaita. Ero tuli siinä valinnasta jonka he tekivät. Abraham kulki Jumalan kanssa, Loot yritti kulkea Jumalan ja maailman kanssa. Lopputulos kertoo valinnan seuraukset.

        >>> Ero tuli siinä valinnasta jonka he tekivät. Abraham kulki Jumalan kanssa, Loot yritti kulkea Jumalan ja maailman kanssa. Lopputulos kertoo valinnan seuraukset. >>

        Tässäpä hyvä selitys kietoutua yhä syvemmälle fundamentalismin kuristusotteeseen.

        Ehkäpä joku päivä kuulet jumaltasi äänen, joka testaa sinua kuten julma jumalasi testasi Abrahamia ja ääni pyytää sinua tappamaan lapsesi, jolla osoitat tekeväsi kaiken, mitä jumalasi ikänä kehtaa sinulta pyytää ja sinä tottelet sokeasti

        Voi tietenkin käydä niin, että ääni ei pysäytäkään veistä juuri ennen kohtalokasta viiltoa ja minä olen aivan varma, että sinä menisit loppuun asti.


      • kaikkea sitä sattuu
        bushmanni kirjoitti:

        >>> Tarkoitus on mollata moabilaisista ja ammonilaisista, joiden kanssa oli vihollisuuksia, että kyllä te vähän sukulaisia olette, mutta huoranpenikoita - no siis insestin tulosta. >>

        Näin se on. Jumalan oli helppo määrätä taas pari hauskaa kansanmurhaa ja kansoja hävitettäväksi, kun syy oli valmiina takataskussa odottamassa?

        >> Mutta missä kohtaa kertomusta sanotaan, että isä sammui. >>>

        No hyvä Kai! Olet nyt sentään edes lukenut kohdan, josta aiot keskustella?

        http://www.evl.fi/raamattu/1992/1Moos.19.html

        >>>33 Illalla he juottivat viiniä isälleen, ja vanhempi makasi isänsä kanssa, eikä Loot huomannut, milloin tytär tuli hänen viereensä ja milloin hän lähti. >>>

        Mitähän tuossa sitten sinun mielestäsi sanotaan?

        Ja sinulla lienee lääkäriystäviä, niin kysäisepä sellaiselta, että jos ihminen juotetaan sellaiseen humalaan, että hän sammuu, eli ei havainnoin ympäristöään, eikä esimerkiksi huomaa, että joku tulee hänen viereensä tai lähtee siitä, niin kykeneekö sellainen ihminen sekstailemaan?

        Ihmeellistä on sekin, että jutussa ei kerrota, että olisiko Loot ollut jotenkin vastentahtoinen ryypiskelyyn tyttäriensä kanssa?

        EI tuo nyt aivan sellaiselta tyypiltä vaikuta, joka kannatti sieltä yhdestä kaupungista pelastaa, vaan jumalasi taisi pelastaa sieltä melkoisen juopporetkun ja tuhosi lapsia ja naisia silmiään räpsäyttämättä.

        Mutta saatat olla oikeassa siinä, että Lootin perheeltä meni moraali julman jumalasi touhuja todistaessa, eli kun he tajusivat, että jumalasi on murhannut, teloittanut ja tuhonnut kokonaisen kaupungin lapset ja naiset mukaanlukien, niin kyllä siinä tietenkin alkoi usko jumalaasi kohtaan rapautua ja omakin moraali laskeutua yhtä alas kuin mitä jumalasi moraali oli.

        Kumma, että sellaiseen jumalaan uskovia enää tänä päivänä löytyy ainuttakaan, niin jospa ihmiset eivät vain välitä siitä, että millaiseen paholaismaiseen murhaajajumalaan he uskovatkaan, kun eivät halua tai välitä itse ajatella.

        >>> Jos Raamatun kertomuksia aletaan kääntää johonkin muuhun muotoon, siihen pitäisi aina olla joku syy, eikä tässä mitään pakottavaa syytä ole. >>>

        No sen verran voin paljastaa sinulle, että tuo versioni on ihan yliopistojen psykologian kurssien perusesimerkki uhrin syyllistämisestä, eli en minä sitä itse keksinyt. Tuli vain mieleen, että herättääkö se kenessäkään mitään ajatusta.

        Tuo on niin selkeä tapaus insestistä, jossa uhrit syyllistetään ja syyllinen saa uhrin osan, että ei paremmasta väliä.

        Sellainen kirja se raamattu on. On siitä jotain järkevää materiaalia sentään säilynyt näihin päiviin asti, jos se yhtään sinua lohduttaa.

        Usestäsikö sinä sanot, vai ovatko jotkut muut sanoneet, Bushamannille etteivät
        tyttäret tulleet isästään raskaaksi?

        Bushmanni tietää että tyttäret olivat neitsyitä, immenkalvot ja kaikki, ja silti he tulivat isästään raskaaksi.

        Ja jos he lähtivät Sodomasta tyhjin käsin, niin mistä heillä viiniä oli.
        että isä Loot humaltui?

        " Katso, tuolla on kaupunki lähellä, vähän matkan päässä, paetakseni sinne;
        salli minun pelastautua sinne--onhan se vähän matkan päässä -jäädälseni eloon." 1 Moos 19: 20

        Jae 21 kertoo että sekin kaupunki oli homo kaupunki!

        Mutta viiniä ja astioita, kaupungista varmaan saatiin.
        Olihan kaupungissa miehiä, mutta Lootilla oli moraalia, ettei tytöt
        saaneet olla uskottomien kanssa!

        Älä himoitse lähimmäisesi aviopuolisoa.. Mutta Lootin vaimo, oli kuollut, ..kukaan ei ole niin hölmö että yrittää suolapatsaan kimppuun seksuaalisessa tarkoituksessa, tuskin bushmannikaan!

        Ja mitä insestiin tulee, niin alussa geneettinen perimä oli " tervettä" ja ehjää, sen takiahan Aadamin jälkeläiset menivät naimisiin siskojensa kanssa,
        ja Aabrahamilla oli tällainen käsitys myös, ettei hommassa ole mitään vääryyttä, etenkin kun he olivat molemmat eri äideistä.

        Lootin tyttäret olivat myös vieraasta äidistä, ja rakastelemalla isänsä kanssa sisäsiittoisuus prosentti tosin kasvoi suurehkoksi,
        mutta myöhemmin lapset menivät varmaan naimisiin , ei lähisukulaisen kanssa.

        Tuohon aikaan kaikki oli sangen hyvää, vaikka sydämen ajatukset olivat kaiken aikaa ainoastaan pahat.

        Mutta ennen kuin tämä makaamisjuttu tapahtui, Loot oli jo häipynyt Sooarin kaupungista, jota Jumala ei Lootin mieliksi tuhonnut.

        Tämä juttu tapahtui siis vuoristossa, ja silloinhan heillä saattoi olla jo viiniä ja astioita jne, juottaa isä pappa humalaan.

        Sooarissa Loot ei viihtynyt, sillä tuli tietoon missä hän oli asunut, ja kaikki ihmettelivät, kuinka kummassa sinä olet pelastunut, ja kaikki muut kuolivat!

        Loot oli kummajainen Sooarissa, ja häntä kammottiin Sodoman ja Gomorran tuhon takia, sillä tyttäret ovat voineet kaupungissa asuessaan lipsauttaa, mitä kaikkea tapahtui! t. b


      • pyh!
        bushmanni kirjoitti:

        >>> Logiikkasi on se, että kun nainen raiskaa miehen, mies on hyväksikäyttäjä ja nainen uhri. >>

        Voi Timo! No mutta en odottanutkaan että ymmärtäisit, niin väännetäänpä sinulle rautalangasta.

        Kyllähän sinun pitäisi tietää, että tuollaisessa tarinassa on kyse voittajan versiosta?

        Aivan kuten sinun lahkossasi on tapahtunut vaikkapa pedofiliaa tai pastori on raiskannut alaikäsiä lapsia, niin silloin meillä on kaksi versiota, eli raiskaajan versio tapahtuneesta ja uhrin versio tapahtuneesta.

        Raamatussa meillä on raiskaajan versio tapahtuneesta.

        Kun lahkosi tuorein seksuaalirikollinen jäi kiinni USA:ssa, niin hänen mielestään hän ei käyttänyt lapsia hyväkseen, vaan lapset käyttivät hyväkseen häntä, eli houkuttelivat häntä seksiin ja tekeytyivät täysi-ikäisen näköisiksi, eli mies oli aivan viaton siihen mistä häntä syytettiin ja lapset olivat rikollisia.

        Jos eläisimme 2000-3000 vuotta ajassa taaksepäin, eli raamatun aikaan, niin miehen versio tapahtuneesta kirjattaisiin ylös ja uhreja rangaistaisiin.

        Ymmärrätkö? Yksi tapahtuma, kaksi tarinaa. Voi olla sinulle hankalaa, mutta ponnistele Timo, ponnistele.

        Loot, kuka sitten olikaan, oli ilmeisen merkittävä henkilö, joka onnistui saamaan tyttärensä raskaaksi.

        Vaikka elettiin miesten maailmassa, jossa sinäkin varmaan yhä haluaisit elää, ei omien lapsien raiskaaminen kuitenkaan ollut hieno juttu, eikä sille viiriä heiluteltu, eikä sellaista tarinaa haluttu "hienosta" miehestä kertoa.

        Mutta lapset olivat kuitenkin olemassa, joten jokin selitys sille, että miehettömät, mutta isänsä kanssa asuvat tyttäret saivat lapsia, oli siis keksittävä.

        Loot raiskasi tyttärensä ja nämä saivat lapsia ... öö ... ei me tätä voida mihinkään ylöskirjata, tuumivat tarinoita laativat viisaat miehet.

        Tyttäret raiskasivat sammuneen isänsä, tuumivat viisaat miehet, kuten lahkoissa tänäkin päivänä, jos vastaavaa sattuu. Mutta hei, kukas tuon keksi, aivan loistava juttu. Tuon selityksen tuosta tapahtumasta kehtaa jo painaa vaikka Hesarin etusivulle.

        Yksi ongelma tässä tietenkin on vaikkapa se fysiologinen mahdottomuus, että sammunut mies ei keppiään heiluttele, koska tuohon aikaan kaiken viisauden lähde, rakas jumalasi, ei hirveästi viitsinyt tietoaan eteenpäin jakaa, eli kaikenlaiset aivopierut ja typeryydet joutuivat palvomaasi kirjaan.

        Joten raamatun aikaan toimittiin aivan kuten nytkin, mutta koska elettiin miesten maailmassa, niin silloin ei vaivauduttu ottamaan asioista selvää kunnolla.

        Tämän pitäisi olla sinullekin hyvin tiedossa, sillä kun lahkosi koulussa Toivonlinnassa tuli ilmi pedofiliaa, niin ettepä te poliisin luo menneet, vaan asiaa salattiin vuosikausia niin, että kun poliisi siitä vihdoin kuuli, asia oli jo vanhentunut, eikä rikollisia voitu syyttää.

        Sitten alkoikin uhrien syyttely ja syyllistäminen, eli uhrit olivat syyllisiä lahkoasi kohdanneeseen ikävään julkisuuteen, kun kehtasivat kaivella vanhoja asioita, joilla ei ollut mitään merkitystä.

        Eli omassa lahkossakin kammottavassa pedofiliatapuksessa kuuntelitte vain syyllisen version asiasta ja sitten hautasitte asian ja elitte sen mukaan, että mitä syyllinen teille kertoi tapahtuneesta, eikä uhreja kuunneltu ollenkaan.

        Kun poliisi vihdoin pääsi uhreja kuuntelemaan, niin asia oli jo vanhentunut ja te saitte siitä mahdollisuuden lyödä uhreja vielä kerran syyllistämällä heitä.

        Sellaisessa maailmassa sinä elät, mutta sinullakin on syynsä, sillä sellaista raamattu opettaa, josta Loot on hyvä esimerkki.

        Puhut läpiä päähäsi. Sinä käännät kaiken aina päälaelleen, koska VIHAAT Jumalaa. Olet aivan samanlainen kuin isäsi perkele.


      • pyh! kirjoitti:

        Puhut läpiä päähäsi. Sinä käännät kaiken aina päälaelleen, koska VIHAAT Jumalaa. Olet aivan samanlainen kuin isäsi perkele.

        >>> Puhut läpiä päähäsi. Sinä käännät kaiken aina päälaelleen, koska VIHAAT Jumalaa. Olet aivan samanlainen kuin isäsi *******. >>>

        Mikä tulkinnassani meni pieleen?

        Samoin toimitaan tänäänkin, eli kun tapahtuu kammottava rikos lahkon sisällä, se muotoillaan niin, että pyhät miehet jatkavat toimissaan kuten ennenkin ja uhrit syyllistetään.

        Toivonlinnan tapaus on hyvä esimerkki siitä.

        Samoin tarina Lootista.


      • TimoFlink kirjoitti:

        Logiikkasi on se, että kun nainen raiskaa miehen, mies on hyväksikäyttäjä ja nainen uhri.

        Jos joku kuvittelee, ettei nainen voi raiskata miestä, niin voi lukea viime talven uutisista kuin nainen tuomittiin vankilaan miehen raiskauksesta.

        Yliopiston psykologian kurssin perusesimerkillä ei ole merkitystä, koska Raamatun teksti ei ole mikään uhrin syyllistysteksti.

        TimoFlink kirjoitti: «Jos joku kuvittelee, ettei nainen voi raiskata miestä, niin voi lukea viime talven uutisista kuin nainen tuomittiin vankilaan miehen raiskauksesta.»

        Pystytkö antamaan yhtään parempaa vinkkiä uutisen löytämiseksi? Tai haluatko antaa sellaista?

        Löysin tammikuulta uutisen, jossa naiseksi pukeutunut mies oli väkivaltaisesti pakottanut toisen miehen seksitouhuihin. Siitä ei edes tullut tuomiota. Laki kun tulkinnan mukaan ei pidä raiskauksena sitä, että uhrin ulkoneva elin pakotetaan tekijän kehon sisään.

        http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288643088427.html

        Mutta mihin tapaukseen tohtori Flink nyt viittaa? Kai sentään muistat vähän lisää yksityiskohtia, kun käytät tapausta keskustelun argumenttina. Siis viime talvena. Oliko se Suomessa vaiko jossain muussa maassa? Mikä oli tekijöiden ikäsuhde? Liittyikö tapaukseen alkoholin nauttimista ja/tai väkivaltaista pakottamista?

        Jos et osaa kertoa tarkemmin, pidän sinua (edelleen) aika löysän jutun suoltajana.


      • Anonyymi
        TimoFlink kirjoitti:

        Logiikkasi on se, että kun nainen raiskaa miehen, mies on hyväksikäyttäjä ja nainen uhri.

        Jos joku kuvittelee, ettei nainen voi raiskata miestä, niin voi lukea viime talven uutisista kuin nainen tuomittiin vankilaan miehen raiskauksesta.

        Yliopiston psykologian kurssin perusesimerkillä ei ole merkitystä, koska Raamatun teksti ei ole mikään uhrin syyllistysteksti.

        Joo voi nainen raiskata muehen kanssa


      • Anonyymi
        pyh! kirjoitti:

        Puhut läpiä päähäsi. Sinä käännät kaiken aina päälaelleen, koska VIHAAT Jumalaa. Olet aivan samanlainen kuin isäsi perkele.

        Kyllä on. Oon aivan samaa mieltä. Mun mies on yskossa mutta herjaa koko ajan mulle. Haukkuu huoeaksi lutkaksi ynnä muuta. Mitä teen


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä on. Oon aivan samaa mieltä. Mun mies on yskossa mutta herjaa koko ajan mulle. Haukkuu huoeaksi lutkaksi ynnä muuta. Mitä teen

        Siis haukkuu mua huoraksi lutkaksi. Asutaan yhdessä vielä. Hakkaa mua välillä. Mitä teen


      • Anonyymi
        TimoFlink kirjoitti:

        Heitänpä oman parisenttiseni kehiin :)

        Minä luen tämän tapahtumakuvauksen siten, että se on lopputulos Lootin tekemästä valinnasta. Kun Abrahamin ja Lootin palvelijoiden välille tuli riitaa ja joukko jakautui kahtia, Loot valitsi elää yhdessä jumalattomien kanssa sen sijaan, että olisi tehnyt kuten Abraham, joka johdatti perhekuntansa erottautumaan julkisyntisistä.

        Moraalinen opetus lienee tämä: molemmat uskoivat Jumalaan, molemmat palvelivat Jumalaa, molemmat olivat vanhurskaita. Ero tuli siinä valinnasta jonka he tekivät. Abraham kulki Jumalan kanssa, Loot yritti kulkea Jumalan ja maailman kanssa. Lopputulos kertoo valinnan seuraukset.

        Loot oli syytön VANHURSKAS, jota Jumala oli siksi siunannut pois pääsyllä Sod.jaGom.rrasta, tyttäret syntiä tekivät maatessaan isänsä kanssa, siksi meillä on Jeesus, että hänen kauttaan voisimme pelastua☀️ kukaan toinen ei syntistä voi armahtaa🙏


    • ---)Minä luen tämän tapahtumakuvauksen siten, että se on lopputulos Lootin tekemästä valinnasta. Kun Abrahamin ja Lootin palvelijoiden välille tuli riitaa ja joukko jakautui kahtia, Loot valitsi elää yhdessä jumalattomien kanssa...(---

      Oikein luettu T. Flink.
      Ja mistähän syystä se Loot halusi ja valitsi jäädä nimenomaan sinne Sodomaan?
      Siitä syystä, että hän koki olevansa samamankaltaisten seksuaallisesti kieroutuneiden seurassa, jossa omien tyttöjen hyväksikäyttö ja kauppaaminen ei ole ollenkaan paheksuttavaa tai miesten kanssa pelehtiminen, vaan ihan normaalia ja jokapäiväistä vaihtelua suurkaupungin sykkeessä?

      "He huusivat Lootia ja sanoivat hänelle: "Missä ovat ne miehet, jotka tulivat tänä iltana luoksesi? Tuo heidät tänne, me haluamme maata heidät!" 6 Loot meni ulos heidän luokseen, mutta sulki oven perässään. 7 Hän sanoi: "Hyvät miehet, älkää sentään tehkö niin pahaa tekoa. 8 Minulla on kaksi tytärtä, jotka ovat vielä neitsyitä..."

      Miksiköhän kaupungin miehet eivät kelpuuttaneet Lootin tyttäriä petikaverikseen? Luonnollisesti siksi, koska Lootin valhe tyttöjen neitysyydestä tiedettiin ja kukaan ei uskonut sellaiseen emävalheeseen, koska kaikki tiesivät, että Loot itse harrasti mm. insesmiä ja jokainen kaupungin vähänkin heteromies oli jo saanut maistaa Lootin tyttärien neitseellisiä suloja.
      Muutenhan neitsyeet sen ajan käytännön mukaan olisivat menneet kuin kuumille kiville, eli olivat kovaa valuuttaa kaupanteossa, varsinkin Sodoman kaltaisessa kaupungissa, jossa neitseelliset eläimetkin kelpasivat kun seksuaalisesti koskemattomat ihmiset olivat jo aikapäiviä kadonneet origioiden tiimellyksessä.

      • pyh!

        Olet pahasti sairas. Mene hoitoon.


    • samankaltaista

      *Kai_A*
      "Vaikka alkoholi ei seksiä paranna, ei kai kukaan täysjärkin väitä, etteivät jotkut (eivät kaikki) tukevassakin kännissä olevat miehet ole koskaan seksiin pystyneet?? Jos näin väitätte saatte kirjoittaa paljon historiaa uudelleen."

      Juuri näin. Humalassa on siitetty lapsia vaikka kuinka paljon kautta aikojen.


      *bushmanni*
      "sammunut mies ei keppiään heiluttele"

      Missä sanotaan että Loot oli sammunut? Järjen käyttö on sallittua.

    • järjen käyttöä

      ---)Illalla he juottivat viiniä isälleen, ja vanhempi makasi isänsä kanssa, eikä Loot huomannut, milloin tytär tuli hänen viereensä ja milloin hän lähti.(---

      Järjen käyttö ei todellakaan ole kiellettyä.

      Kun Raamatun tarinassa kerrotaan, että Loot ei tiennyt milloin tytär oli tullut hänen viereensä ja milloin oli hänen vierestään lähtenyt, niin ihan omasta kokemuksesta voin kertoa, että tuollaisessa tilassa olevan miehen saaminen seksuaalisesti virittyneeksi on täysin mahdotonta.

      Jos ja kun itse olen ottanut viiniä / alkoholipitoisia juomia tai minulle on "juotettu", niin paljon, etten enää muista milloin on joku viereeni tullut ja milloin lähtenyt, niin silloin voin olla myös varma, etten ole ketään raskaaksikaan saattanut saati, että olisin kokenut siemensyöksyn. Viimeistään siinä vaiheessa kun "mälli" olisi lähtenyt olisin varmasti havahtunut ja tiennyt, että miksi.

      • pyh!

        Höpönlöpön.


    • satujen tarkoitus

      Eihän satujen tarvitsekkaan olla loogisia. On jopa suotavaa, että saduissa on epäloogisia kohtia, jotta ne olisi sitten helppo erottaa todellisista tapahtumista.
      Sadut ja tarinat ovat tarkoitettu viihdykkeeksi ja niiden tarkoitus on mm. karkoittaa pimeän -ja yöllisten kuvitteellisten haamujen pelkoa vaikkapa aikuisten mielistä. .

    • Bushmanni vääntää taas rautalangasta :) ja vääntää Raamattua omiin nuotteihinsa ..

      Ensin :
      On aika aika vaikea puhua Raamatusta ja samaan aikaan Bushmannin mielipiteistä siitä mitä Raamattu Bushmannille tarkoittaa (esimerkiksi Bushmannin "sammunut"-Raamatun väännöksestä).. Bushmanni kun (monen muuun tavoin ) vääntää Raamatunkin tekstiä mielensä mukaiseksi... jos se ei satu sopimaan hänen tulkintoihinsa .. :) Periaatteessa voisi sanoa että Bushmanni syyttää Jumalaa .. (mikä minulle itselleni olisi mahdoton valinta jo siitäkin syystä että sellainen asenne tekisi mielestäni minusta itsestäni vain valittavan, tahdottoman ja ennen kaikkea valheellisen Jumalan syyttäjän.

      Minun mielestäni Raamattua tulee lukea sen kokonaisuudessaan - siis suunnilleen kuin muitakin kirjoja, silloin ehkä huomaa sen tosi asian että Raamattu kertoo erittäin usein meidän ihmisten typeryydestä ja siitä kuinka ihminen on aina valinnan edessä ja että meidän valinnoillamme on seurauksensa .. ja kuinka Jumala kehoittaa (ei pakoita) valitsemaan oikein - mutta koska meidän ei ole pakko seurata Jumalan kehoituksia vaan me saamme valita .. ovat tekojemme seurauksetkin aina meidän omien valintojemme seurauksia..

      Raamattu kertoo rehellisesti ja kaunistelematta siitä minkälaisia me ihmiset olemme ja mikä on meidän kohtalomme - Raamatun mukaan me ihmiset olemme periaatteessa epäonnistuneita (omien valintojemme seurauksena) - me teemme tekojamme ja syytämme usein muita tekojemme seurauksista - usein jopa Jumalaa - josta Bushmanni on valaiseva esimerkki.

      Mutta mitä se lopulta tarkoittaa, että ihminen syyttää Jumalaa omista teoistaan?

      Sehän tarkoittaisi että vaatisimme että Jumala ei sallisi meidän valita - että meillä ei olisi valinnan mahdollisuutta..
      Sitäkö Bushmanni haluaa? että Jumala orjuuttaisi ihmiset - tekisi meistä jonkinlaisia robotteja. Vasen, oikee, syö (pure niele) kävele ja istu .. Ush !

      Jumala ei orjuuta ketään ...
      Raamattu kertoo sen sijaan selvääkin selvemmin että se on >ihminen itse< joka orjuuttaa itsensä - ei Jumala - ihminen on synnin orja - oman heikkoutensa ja vajavaisuutensa vanki ..

      Valinnan vapaus on suurta - tosiasiassa juuri se erottaa meidät eläimistä.
      Myös Raamatun sanomaan sisältyy se opetus, että meidän täytyy itse valita miten haluamme elää - ja että meidän teoillamme on aina seuraukset.. myös Lootin ja hänen tyttäriensä teoilla oli seurauksensa..

      Siis ota Bushmanni asia asiana ..

      alex
      (lomalla joten suurempia keskusteluja ei asiasta synny :)

    • eikö vain?

      ---)Raamattu kertoo rehellisesti ja kaunistelematta siitä minkälaisia me ihmiset olemme ja mikä on meidän kohtalomme - Raamatun mukaan me ihmiset olemme periaatteessa epäonnistuneita (omien valintojemme seurauksena) - me teemme tekojamme ja syytämme usein muita tekojemme seurauksista - usein jopa Jumalaa - josta Bushmanni on valaiseva esimerkki.(---

      Asia on kuitenkin "alex" näin:

      Raamattu kertoo rehellisesti ja kaunistelematta siitä minkälainen sen tarinoiden taruhahmo Jahve on. - Raamatun mukaan hän on täysin epäonnistunut surkimus (omien valintojensa seurauksena) - hän tekee tekojaan ja syyttää sitten muita tekojensa seurauksista - usein jopa ihmistä -

      • ketä mitäkin

        "taruhahmo Jahve on. - Raamatun mukaan hän on täysin epäonnistunut surkimus "

        Sinulle on näköjään noin, muttei alexille .. kukin päättäköön itse (tai valitkoon itse) .


    • KaiA

      Hyvä veli Bushmanni.... Kyllä tekstin luin, ja katsoin sitä hepreaksikin, eikä siinä ole mielestäni mitään, mikä edellyttää sammumisteoriaasi. Ehkä suomalainen käännös tässä johtaa vähän harhaan. Siinä sanotaan "huomannut." Jos tämä olisi sanan ainoa tai edes päämerkitys, se voisi olla jonkinlainen tuki sammumisteesillesi, mutta käytetyn sanan perusmerkitys ei ole huomata.

      Sana tarkoittaa tietämistä, tajuamista, fiksuna olemista, hahmottamista, ymmärtämistä, jonkun taidon hallintaa, olla intiimi jonkun asian (tai henkilön) kanssa jne. Tukevassa humalassa ihminen ei ole fiksu eikä kunnolla hahmota tai hallitse, mitä ympärillä tapahtuu. Vain mielikuvituksesti edellyttää tekstille tulkintaa Lootin sammumisesta, tekstissä ei sellaisia seikkoja ole. Aina, kun teksti tulkitaan muutoin kuin tekstin kokonaisuus esittää, siihen pitäisi olla joku painava syy - siis muu syy kuin mielikuvitus. Tekstin pointtihan ei ole se, kuinka humalassa ja sekaisin Loot oli, vaan se, että tytöt huijasivat isänsä makaamaan kanssaan. Eittämättä poikkeuksellinen tilanne, mutta tuskin mahdoton kulttuurissa, jossa lapsi voi olla kunniaakin tärkeämpi.

      Ja niinkuin Timo totesi, teksti kuvaa ihmisen huonojen valintojen seurauksia, tässä tapauksessa niin aineellinen kuin moraalinen vararikko ja pelkoa vielä kaupan päälle.

      Ilmiantaja puolestaan väittää tietävänsä, että Lootin täytyi valehdella tytärtensä neitsyydestä, koska muutoin Lootin talolle hyökänneet miehet olisivat tarttuneet tilaisuuteen. Sinullahan on mahtavan yksinkertainen lääke homoseksuaalisuuteen. Jos parantaminen on näin helppoa, miksi sitä ei tehdä enemää? Totuus taitaa olla, ettemme sittenkään tiedä. Kai Loot valehdellakin osasi, tai sitten ei.

      Ja tästä päästään viimeiseen pointtiin, joka koskee sekä Bushmannia että Ilmiantajaa. Kunnon eksegetiikka - ainakin kun tulkitaan näitä VTn alun kertomuksia - ei yleensä esitä asiaa sellaisella satavarmuudella, millä te väitteinenne tulette. Kunnon liberaalikommentaarit yhtä lailla kuin konservatiiviset ovat keskustelua ja ehdotuksia siitä, miten tekstin voi nähdä, ei tiedän tyylinne mukaista varmojen väitteiden esittämistä "Loot raiskasi" tai "hänen tyttärensä eivät olleet neitsyitä" tyyliin. Mutta eihän tämä mikään nöyrien ja asiallisten tulkintojen palsta ole koskaan tainnut olla.

      Kai (kirjautumatta)

      • Kumma kun et nyt Kai A. vielä lisännyt saivartelemistasi ja kyseenalaistanut viinin alkoholipitoisuuttakin? Vesittänyt koko tarinan?
        Entäs jos se viini oli sitä samaa tuoremehua / alkoholitonta rypälemehua / vain vettä, mitä Kaanaan häissäkin tarjottiin häävieraille?

        Kertomuksessa Lootista ja hänen tyttäristään siis Kai A.:n mielestä ja hänen löytämiensä käänösvirheiden vuoksi tultiinkin selvinpäin vuoteessa maanneen miehen kautta raskaaksi hänen sitä edes tiedostamatta? Kaikki tuli minulle täysin yllätyksenä ja huomaamattani?

        Silloinhan tarinaan voitaisiin yhtä hyvin liittää pyhä henki ja sen laskeutuminen Neitsyiden muodossa Lootin päälle?
        Jumala piti sitten lopusta huolen ja raskauksien varmasta onnistumisesta kerta yrittämällä?


      • totuus lipsahti?

        ---)Mutta eihän tämä mikään nöyrien ja asiallisten tulkintojen palsta ole koskaan tainnut olla.(---

        Kerrankin kuulee totuuden ja vielä adventistin omasta suusta. (taisi olla vain lapsus)
        Erittäin harvinaista kuitenkin.
        Milloin adventismi olisikaan ollut nöyrää tai asiallista?
        Sitä voi kysyä hyvällä syyllä.


      • >>> Hyvä veli Bushmanni.... Kyllä tekstin luin, ja katsoin sitä hepreaksikin, eikä siinä ole mielestäni mitään, mikä edellyttää sammumisteoriaasi. >>>

        Hyvä veli Kai.

        Ymmärrätkö sinä sitä, että tässä ei nyt ole kyse käännöksellä saivartelulla, vaikka se sinun lahkossasi onkin hyvin tyypillinen tapa kiemurrella ongelmasta eroon.

        Ymmärrätkö sen, että olipa tuo hepreaksi, kreikaksi tai vaikka hinduksi ihan mitä tahansa, niin nyt me keskustelemme siitä, että mitä on todellisuudessa tapahtunut?

        Kävin läpi vanhan psykiatrian kurssimateriaalin ja Lauerma käytti Lootia esimerkkinä siitä, että miten häiriintyneen, henkisesti pimahtaneen ihmisen tekoja muutetaan niin, että henkisesti häiriintynyt selviää puhtain paperein ja hänen uhrinsa syyllistetään.

        Lapsi ei käytä vanhempaa seksuaalisesti hyväkseen. Sellaista ei tapahdu, vaikka raamatun sairaiden ja häiriintyneiden ihmisten ja jumalien vastenmielisissä tarinoissa sellaisia typeryyksiä lukeekin.

        Olipa Loot sammunut tai jonkinlaisessa valvetilassa, niin siitä ei ole tässä kysymys.

        Tässä vastenmielisessä ja typerässä sadussa on kyse siitä, että tyttäret elivät isänsä kanssa, joka oli yhteisössään ilmeisen vaikutusvaltainen ihminen.

        Kyseinen mies raiskasi tyttärensä ja saattoi heidät raskaaksi.

        Sellaista ei pyhästä miehestä kirjoiteta, ei edes raamatun vastenmielisissä tarinoissa, vaan kyseinen tapahtuma muotoiltiin niin, että pyhä mies (Loot) säilyttää pyhyytensä ja hänen kammottava rikoksensa vieritetään uhrien niskaan, kuten sinun lahkossasi toimitaan vieläkin, jos tuollaista tapahtuu.

        Eli kuten Lauerman kurssilla opetettiin, niin Lootin tarina on hyvin puhdas esimerkki uhrin syyllistämisestä isä-tytärinsestiä kuvaamassa.

        Olet oppinut mies ja osaat ajatella itsekin ja olen otettu siitä, että tämä ketju on saanut sinut kirjojen ääreen ja tutkimaan asioita. Se on tarkoituksenikin, mutta suurin tarkoitus on oppia ajattelelemaan itse, eikä lukea typeristä kommentaareista valmiiksi pureksittuja hölmöjä turinoita.

        Raamatun kertomukset ovat vastenmielisiä ja ne kertovat vastenmielisistä ihmisistä. Loot on siitä malliesimerkki.

        Sinun saivartelusi heprean sanoissa ei ole tässä se pointti, eikä muukaan saivartelu, vaan tosiasiat, eli se, että raamatun pyhät miehet ovat kammottavia sikoja kaikki, raiskaavat ja tappavat, jopa omia lapsiaan ja sinä olet koko elämäsi tuhlannut sellaisista vastenmielisistä ihmisistä kertomiseen ja opettamiseen.

        Psykiatriassa näitä raamatun ajan kammottavia ihmishirviöitä ja heidän vastenmielisiä seikkailuitaan käytetään esimerkkinä häiriintyneestä käytöksestä ja siitä, että miten jo ammoin on omat rikokset onnistuttu kääntämään niin, että uhri on syyllinen.

        Sellaisessa maailmassa sinä elät, rakas veli Kai.


      • pyh!
        bushmanni kirjoitti:

        >>> Hyvä veli Bushmanni.... Kyllä tekstin luin, ja katsoin sitä hepreaksikin, eikä siinä ole mielestäni mitään, mikä edellyttää sammumisteoriaasi. >>>

        Hyvä veli Kai.

        Ymmärrätkö sinä sitä, että tässä ei nyt ole kyse käännöksellä saivartelulla, vaikka se sinun lahkossasi onkin hyvin tyypillinen tapa kiemurrella ongelmasta eroon.

        Ymmärrätkö sen, että olipa tuo hepreaksi, kreikaksi tai vaikka hinduksi ihan mitä tahansa, niin nyt me keskustelemme siitä, että mitä on todellisuudessa tapahtunut?

        Kävin läpi vanhan psykiatrian kurssimateriaalin ja Lauerma käytti Lootia esimerkkinä siitä, että miten häiriintyneen, henkisesti pimahtaneen ihmisen tekoja muutetaan niin, että henkisesti häiriintynyt selviää puhtain paperein ja hänen uhrinsa syyllistetään.

        Lapsi ei käytä vanhempaa seksuaalisesti hyväkseen. Sellaista ei tapahdu, vaikka raamatun sairaiden ja häiriintyneiden ihmisten ja jumalien vastenmielisissä tarinoissa sellaisia typeryyksiä lukeekin.

        Olipa Loot sammunut tai jonkinlaisessa valvetilassa, niin siitä ei ole tässä kysymys.

        Tässä vastenmielisessä ja typerässä sadussa on kyse siitä, että tyttäret elivät isänsä kanssa, joka oli yhteisössään ilmeisen vaikutusvaltainen ihminen.

        Kyseinen mies raiskasi tyttärensä ja saattoi heidät raskaaksi.

        Sellaista ei pyhästä miehestä kirjoiteta, ei edes raamatun vastenmielisissä tarinoissa, vaan kyseinen tapahtuma muotoiltiin niin, että pyhä mies (Loot) säilyttää pyhyytensä ja hänen kammottava rikoksensa vieritetään uhrien niskaan, kuten sinun lahkossasi toimitaan vieläkin, jos tuollaista tapahtuu.

        Eli kuten Lauerman kurssilla opetettiin, niin Lootin tarina on hyvin puhdas esimerkki uhrin syyllistämisestä isä-tytärinsestiä kuvaamassa.

        Olet oppinut mies ja osaat ajatella itsekin ja olen otettu siitä, että tämä ketju on saanut sinut kirjojen ääreen ja tutkimaan asioita. Se on tarkoituksenikin, mutta suurin tarkoitus on oppia ajattelelemaan itse, eikä lukea typeristä kommentaareista valmiiksi pureksittuja hölmöjä turinoita.

        Raamatun kertomukset ovat vastenmielisiä ja ne kertovat vastenmielisistä ihmisistä. Loot on siitä malliesimerkki.

        Sinun saivartelusi heprean sanoissa ei ole tässä se pointti, eikä muukaan saivartelu, vaan tosiasiat, eli se, että raamatun pyhät miehet ovat kammottavia sikoja kaikki, raiskaavat ja tappavat, jopa omia lapsiaan ja sinä olet koko elämäsi tuhlannut sellaisista vastenmielisistä ihmisistä kertomiseen ja opettamiseen.

        Psykiatriassa näitä raamatun ajan kammottavia ihmishirviöitä ja heidän vastenmielisiä seikkailuitaan käytetään esimerkkinä häiriintyneestä käytöksestä ja siitä, että miten jo ammoin on omat rikokset onnistuttu kääntämään niin, että uhri on syyllinen.

        Sellaisessa maailmassa sinä elät, rakas veli Kai.

        Sinä väität pääsi paskaa koko ajan. Ei meitä sun valheesi kiinnosta.


      • pyh!
        totuus lipsahti? kirjoitti:

        ---)Mutta eihän tämä mikään nöyrien ja asiallisten tulkintojen palsta ole koskaan tainnut olla.(---

        Kerrankin kuulee totuuden ja vielä adventistin omasta suusta. (taisi olla vain lapsus)
        Erittäin harvinaista kuitenkin.
        Milloin adventismi olisikaan ollut nöyrää tai asiallista?
        Sitä voi kysyä hyvällä syyllä.

        Te antiadventistit ette ole koskaan nöyriä olleet. Päinvastoin. Ettekä asiallisia.


      • bushmanni kirjoitti:

        >>> Hyvä veli Bushmanni.... Kyllä tekstin luin, ja katsoin sitä hepreaksikin, eikä siinä ole mielestäni mitään, mikä edellyttää sammumisteoriaasi. >>>

        Hyvä veli Kai.

        Ymmärrätkö sinä sitä, että tässä ei nyt ole kyse käännöksellä saivartelulla, vaikka se sinun lahkossasi onkin hyvin tyypillinen tapa kiemurrella ongelmasta eroon.

        Ymmärrätkö sen, että olipa tuo hepreaksi, kreikaksi tai vaikka hinduksi ihan mitä tahansa, niin nyt me keskustelemme siitä, että mitä on todellisuudessa tapahtunut?

        Kävin läpi vanhan psykiatrian kurssimateriaalin ja Lauerma käytti Lootia esimerkkinä siitä, että miten häiriintyneen, henkisesti pimahtaneen ihmisen tekoja muutetaan niin, että henkisesti häiriintynyt selviää puhtain paperein ja hänen uhrinsa syyllistetään.

        Lapsi ei käytä vanhempaa seksuaalisesti hyväkseen. Sellaista ei tapahdu, vaikka raamatun sairaiden ja häiriintyneiden ihmisten ja jumalien vastenmielisissä tarinoissa sellaisia typeryyksiä lukeekin.

        Olipa Loot sammunut tai jonkinlaisessa valvetilassa, niin siitä ei ole tässä kysymys.

        Tässä vastenmielisessä ja typerässä sadussa on kyse siitä, että tyttäret elivät isänsä kanssa, joka oli yhteisössään ilmeisen vaikutusvaltainen ihminen.

        Kyseinen mies raiskasi tyttärensä ja saattoi heidät raskaaksi.

        Sellaista ei pyhästä miehestä kirjoiteta, ei edes raamatun vastenmielisissä tarinoissa, vaan kyseinen tapahtuma muotoiltiin niin, että pyhä mies (Loot) säilyttää pyhyytensä ja hänen kammottava rikoksensa vieritetään uhrien niskaan, kuten sinun lahkossasi toimitaan vieläkin, jos tuollaista tapahtuu.

        Eli kuten Lauerman kurssilla opetettiin, niin Lootin tarina on hyvin puhdas esimerkki uhrin syyllistämisestä isä-tytärinsestiä kuvaamassa.

        Olet oppinut mies ja osaat ajatella itsekin ja olen otettu siitä, että tämä ketju on saanut sinut kirjojen ääreen ja tutkimaan asioita. Se on tarkoituksenikin, mutta suurin tarkoitus on oppia ajattelelemaan itse, eikä lukea typeristä kommentaareista valmiiksi pureksittuja hölmöjä turinoita.

        Raamatun kertomukset ovat vastenmielisiä ja ne kertovat vastenmielisistä ihmisistä. Loot on siitä malliesimerkki.

        Sinun saivartelusi heprean sanoissa ei ole tässä se pointti, eikä muukaan saivartelu, vaan tosiasiat, eli se, että raamatun pyhät miehet ovat kammottavia sikoja kaikki, raiskaavat ja tappavat, jopa omia lapsiaan ja sinä olet koko elämäsi tuhlannut sellaisista vastenmielisistä ihmisistä kertomiseen ja opettamiseen.

        Psykiatriassa näitä raamatun ajan kammottavia ihmishirviöitä ja heidän vastenmielisiä seikkailuitaan käytetään esimerkkinä häiriintyneestä käytöksestä ja siitä, että miten jo ammoin on omat rikokset onnistuttu kääntämään niin, että uhri on syyllinen.

        Sellaisessa maailmassa sinä elät, rakas veli Kai.

        Väität näin:

        "Kyseinen mies raiskasi tyttärensä ja saattoi heidät raskaaksi."

        Raamatun tekstin mukaan tapahtui päinvastoin. Tyttäret makasivat isänsä. Kun otetaan huomioon, että Abraham oli tässä vaiheessa n. 100-vuotias ja Loot hänen veljenpoikansa, nämä tyttäret saattoivat hyvinkin olla jopa 30-vuotiaita. Eivät siis mitään lapsia enää. Oli miten oli, sinun väitteesi on, kuten Kai jo totesi, puhtaasti omaa mielikuvitustasi, jolle ei löydy tukea Raamatun tekstistä.

        Voisin tietysti mennä ja kysyä psykiatri-tutultani mitä mieltä hän on siitä, että sinä toistuvasti käännät asiat päälaelleen, mutta tiedän jo vastauksen siihenkin.

        Voisi tietysti kysyä millaisessa maailmassa sinä oikein elät, kun jatkuvasti halveksit muita ihmisiä. Yhtä kaikki, en jaksa vaivautua suhteesi.


      • pyh! kirjoitti:

        Sinä väität pääsi paskaa koko ajan. Ei meitä sun valheesi kiinnosta.

        >>> Sinä väität pääsi ****** koko ajan. Ei meitä sun valheesi kiinnosta. >>

        Tuntuvat kiinnostavan, kun jaksat ne lukea ja kommentoida näitä suuria viisauksiasi. Ilmeisesti aiheutan sinussa suuriakin tunteita, kun kielenkäyttösi muuttuu koko ajan törkeämmäksi ja törkeämmäksi.

        Mutta voihan se olla, että sinäkin tunnet piston tutkia asioita ja aloitat itsellisen ajatustyön, kuten Kaista on jo nähtävillä. Siitä se lähti minullakin, eli kun tajusin sen, että miten vastenmielisiä ja kammottavia nuo beduiinien sadut ovat ja miten sairaista ihmisistä ne kertovat, ei kauaa mennyt kahleiden irrottamiseen.

        Kun lukee raamatun kannesta kanteen ajatuksen kanssa, eikä tarvitse ajatella kuin pikkuvarpaallaan, niin hyvin nopeasti ymmärtää, että sellaista jumalaa ei ole, eikä noista mielikuvituksellisista ja samalla hyvin kauheista sekä häiriintyneiden ihmisten jupinoista tarvitse mitään välittää.

        Jos raamatulla olisi mitään arvoa, niin sen tarinat eivät olisi niin oksettavia tämän päivän kulttuurillisessa ja henkisessä ympäristössä.

        Ne ovat aikansa eläneitä tarinoita, jotka kertovat maailmasta, joka ei enää palaa ja siitä, että miten mahtavaksi paikaksi maailma on tuosta brutaalista ja patriarkaalisesta maailmasta muuttunut.

        Oi aikoja, oi tapoja ja oi jumalia. Se oli sitä aikaa ja jotkut vielä niiden tarinoiden ympärillä kiemurtelevat ja näkevät niistä märkiä unia.

        Sinä olet sellainan ja toivottavasti lahkossasi olisi tulevaisuudessa yhä vähemmän heitä, joita nuo sairaat ja kammottavat typerät sadut vetävät puoleensa.


      • TimoFlink kirjoitti:

        Väität näin:

        "Kyseinen mies raiskasi tyttärensä ja saattoi heidät raskaaksi."

        Raamatun tekstin mukaan tapahtui päinvastoin. Tyttäret makasivat isänsä. Kun otetaan huomioon, että Abraham oli tässä vaiheessa n. 100-vuotias ja Loot hänen veljenpoikansa, nämä tyttäret saattoivat hyvinkin olla jopa 30-vuotiaita. Eivät siis mitään lapsia enää. Oli miten oli, sinun väitteesi on, kuten Kai jo totesi, puhtaasti omaa mielikuvitustasi, jolle ei löydy tukea Raamatun tekstistä.

        Voisin tietysti mennä ja kysyä psykiatri-tutultani mitä mieltä hän on siitä, että sinä toistuvasti käännät asiat päälaelleen, mutta tiedän jo vastauksen siihenkin.

        Voisi tietysti kysyä millaisessa maailmassa sinä oikein elät, kun jatkuvasti halveksit muita ihmisiä. Yhtä kaikki, en jaksa vaivautua suhteesi.

        >>> Raamatun tekstin mukaan tapahtui päinvastoin. >>>

        Jo raamatun aikaan osattiin suojella rikollisia ja tehdä heidän rikoksensa puhtaiksi uhreja syyllistämällä.

        Aivan kuten sinun lahkosi täällä rakkaassa Suomessa toimi Toivonlinnan kammottavassa pedofilia-tapauksessa.

        Asia salattiin, kuunneltiin vain syyllisten versio, jossa he tietenkin kertoivat asian niin, että homma pistettiin pöytälaatikkoon odottamaan asian rikosoikeudellista vanhenemista.

        Loot oli yhteisössään arvostettu mies ja arvostettuja miehiä suojellaan, etenkin raamatun ajan patriarkaanisessa yhteiskunnassa.

        Loot eli tyttäriensä kanssa ja tyttäret elivät ilman miehiä, mutta tulivat silti raskaiksi.

        Ei tarvinne olla kovin kummoinen radioasentaja tai ruudinkeksijä, että keksii sen, mitä on todellisuudessa tapahtunut.

        Tyypillinen isä-tytätinsesti oli tapahtunut, mutta koska Loot oli yhteisön arvostama, ei sellaista voi sanoa, vaan tyttärien raskaudelle piti keksiä selitys, jossa pyhä, arvostettu mies säilyttää arvokkuutensa, kuten nykyäänkin tapahtuu lahkoissa näissä tilanteissa.

        Siispä ainoa vaihtoehto mikä keksittään oli niinkin typerä, kuin että tyttäret raiskasivat isänsä ja tulivat tällä tavoin raskaiksi ja näin Loot säilytti pyhyytensä.

        Tietenkin jokin toinen juttu olisi ollut toimivampi, eli vaikkapa se, että jonkin vieraan kansan miehet olisivat tulleet ja raiskanneet tyttäret ja sitten Loot olisi voinut vaikkapa tappaa heidät ja ripustaa heidän päänsä jonkin kepin nokkaan, joka olisi myös ollut hyvin raamatullinen ratkaisu.

        Siinä vain olisi ollut sellainen ongelma, että Loot olisi näyttäytynyt heikkona, kun ei olisi kyennyt suojelemaan lapsiaan.

        Joten kun piti valita typeristä tarinoista edes yksi, jossa Loot säilytti kasvonsa, niin sitten valittiin oikein tosityperyys, jossa tyttäret muka salaa ja alkoholin avulla saavat isältään siemenen itseensä.

        No olipa niin tai näin, niin joka tapauksessa kyseessä on vastenmielinen tarina, josta jotkut ihmiset saavat tyydytystä ja selittelevät sitä jopa kuukausipalkkaa vastaan sellaisille, joita sukurutsaukset kiinnostavat.

        Todellisuudessa kyseessä oli mitä suurimmalla varmuudella kammottava isä-tytärinsesti, jossa Loot toimi rikollisesti ja käytti tyttäriään törkeästi hyväkseen.


      • KaiA
        TimoFlink kirjoitti:

        Väität näin:

        "Kyseinen mies raiskasi tyttärensä ja saattoi heidät raskaaksi."

        Raamatun tekstin mukaan tapahtui päinvastoin. Tyttäret makasivat isänsä. Kun otetaan huomioon, että Abraham oli tässä vaiheessa n. 100-vuotias ja Loot hänen veljenpoikansa, nämä tyttäret saattoivat hyvinkin olla jopa 30-vuotiaita. Eivät siis mitään lapsia enää. Oli miten oli, sinun väitteesi on, kuten Kai jo totesi, puhtaasti omaa mielikuvitustasi, jolle ei löydy tukea Raamatun tekstistä.

        Voisin tietysti mennä ja kysyä psykiatri-tutultani mitä mieltä hän on siitä, että sinä toistuvasti käännät asiat päälaelleen, mutta tiedän jo vastauksen siihenkin.

        Voisi tietysti kysyä millaisessa maailmassa sinä oikein elät, kun jatkuvasti halveksit muita ihmisiä. Yhtä kaikki, en jaksa vaivautua suhteesi.

        Kyllähän Lauerma on voinut väittää, mutta voisi kysyä, mistä hän tietää? Jos hän ja sinä väitätte, ettei koskaan eikä missään kukaan lapsi ole vanhempansa kanssa maannut, niin ehdotan, että mietitte uudestaan.

        Täytyy myös kysyä, hyvä veli B, tuliko itse luettua kertomusta kunnolla. Mielestäsi Loot oli yhteisössään vaikutusvaltainen henkilö. No mutta, kun yhteisö oli palanut. Loot kulki pakolaisena. Hän sai luvan mennä läheiseen kaupunkiin, mutta tekstin mukaan pelkäsi niin, että jonnekin syrjemmälle luolaan asumaan tyttäriensä kanssa. Tätä elämää jatkui niin kauan, että neitoset totesivat naimamahdollisuuksiensa menneen. Todella vaikutusvaltainen kolmen hengen luolayhteisössään!

        Pointtini on kuitenkin se, etten minä väitä oikeastaan kuin sitä, ettei tekstiä tule panna sanomaan muuta kuin se sanoo, ellei ole erityisiä syitä. Sellaisia et ole vielä esittänyt. Kun pakottavia syitä ei ole kannattaa ennemmin puhua mahdollisuuksista. Se, että sinä ja Lauerma väitätte tietävänne, mitä "todellisuudessa tapahtui" vain osoittaa, ettette tiedä.

        Kai (vieläkin kirjautumatta :)


      • TimoFlink kirjoitti:

        Väität näin:

        "Kyseinen mies raiskasi tyttärensä ja saattoi heidät raskaaksi."

        Raamatun tekstin mukaan tapahtui päinvastoin. Tyttäret makasivat isänsä. Kun otetaan huomioon, että Abraham oli tässä vaiheessa n. 100-vuotias ja Loot hänen veljenpoikansa, nämä tyttäret saattoivat hyvinkin olla jopa 30-vuotiaita. Eivät siis mitään lapsia enää. Oli miten oli, sinun väitteesi on, kuten Kai jo totesi, puhtaasti omaa mielikuvitustasi, jolle ei löydy tukea Raamatun tekstistä.

        Voisin tietysti mennä ja kysyä psykiatri-tutultani mitä mieltä hän on siitä, että sinä toistuvasti käännät asiat päälaelleen, mutta tiedän jo vastauksen siihenkin.

        Voisi tietysti kysyä millaisessa maailmassa sinä oikein elät, kun jatkuvasti halveksit muita ihmisiä. Yhtä kaikki, en jaksa vaivautua suhteesi.

        Milloinka T. Flink viimeksi sait apua psykiatri-tutultasi vaivaasi?
        Mitä mieltä hän oli?
        Voit avautua, se helpottaa joissain tapauksissa?


      • bushmanni kirjoitti:

        >>> Raamatun tekstin mukaan tapahtui päinvastoin. >>>

        Jo raamatun aikaan osattiin suojella rikollisia ja tehdä heidän rikoksensa puhtaiksi uhreja syyllistämällä.

        Aivan kuten sinun lahkosi täällä rakkaassa Suomessa toimi Toivonlinnan kammottavassa pedofilia-tapauksessa.

        Asia salattiin, kuunneltiin vain syyllisten versio, jossa he tietenkin kertoivat asian niin, että homma pistettiin pöytälaatikkoon odottamaan asian rikosoikeudellista vanhenemista.

        Loot oli yhteisössään arvostettu mies ja arvostettuja miehiä suojellaan, etenkin raamatun ajan patriarkaanisessa yhteiskunnassa.

        Loot eli tyttäriensä kanssa ja tyttäret elivät ilman miehiä, mutta tulivat silti raskaiksi.

        Ei tarvinne olla kovin kummoinen radioasentaja tai ruudinkeksijä, että keksii sen, mitä on todellisuudessa tapahtunut.

        Tyypillinen isä-tytätinsesti oli tapahtunut, mutta koska Loot oli yhteisön arvostama, ei sellaista voi sanoa, vaan tyttärien raskaudelle piti keksiä selitys, jossa pyhä, arvostettu mies säilyttää arvokkuutensa, kuten nykyäänkin tapahtuu lahkoissa näissä tilanteissa.

        Siispä ainoa vaihtoehto mikä keksittään oli niinkin typerä, kuin että tyttäret raiskasivat isänsä ja tulivat tällä tavoin raskaiksi ja näin Loot säilytti pyhyytensä.

        Tietenkin jokin toinen juttu olisi ollut toimivampi, eli vaikkapa se, että jonkin vieraan kansan miehet olisivat tulleet ja raiskanneet tyttäret ja sitten Loot olisi voinut vaikkapa tappaa heidät ja ripustaa heidän päänsä jonkin kepin nokkaan, joka olisi myös ollut hyvin raamatullinen ratkaisu.

        Siinä vain olisi ollut sellainen ongelma, että Loot olisi näyttäytynyt heikkona, kun ei olisi kyennyt suojelemaan lapsiaan.

        Joten kun piti valita typeristä tarinoista edes yksi, jossa Loot säilytti kasvonsa, niin sitten valittiin oikein tosityperyys, jossa tyttäret muka salaa ja alkoholin avulla saavat isältään siemenen itseensä.

        No olipa niin tai näin, niin joka tapauksessa kyseessä on vastenmielinen tarina, josta jotkut ihmiset saavat tyydytystä ja selittelevät sitä jopa kuukausipalkkaa vastaan sellaisille, joita sukurutsaukset kiinnostavat.

        Todellisuudessa kyseessä oli mitä suurimmalla varmuudella kammottava isä-tytärinsesti, jossa Loot toimi rikollisesti ja käytti tyttäriään törkeästi hyväkseen.

        Kun ottaa huomioon sen, että Loot menetti pakomatkallaan oman vaimonsakin, niin yhä todennäköisemmäksi tulee se, että isä todellakin makasi tyttäriensä kanssa säännöllisesti tyydyttäen näin miehiset tarpeensa.
        Tarina tietenkin kaunisteltiin / siloteltiin ja muutettiin kirjoittajan mielen mukaiseksi ja Lootin kupeista syntyneiden heimojen kanta-isän arvokkuuden säilyttämiseksi.


      • KaiA kirjoitti:

        Kyllähän Lauerma on voinut väittää, mutta voisi kysyä, mistä hän tietää? Jos hän ja sinä väitätte, ettei koskaan eikä missään kukaan lapsi ole vanhempansa kanssa maannut, niin ehdotan, että mietitte uudestaan.

        Täytyy myös kysyä, hyvä veli B, tuliko itse luettua kertomusta kunnolla. Mielestäsi Loot oli yhteisössään vaikutusvaltainen henkilö. No mutta, kun yhteisö oli palanut. Loot kulki pakolaisena. Hän sai luvan mennä läheiseen kaupunkiin, mutta tekstin mukaan pelkäsi niin, että jonnekin syrjemmälle luolaan asumaan tyttäriensä kanssa. Tätä elämää jatkui niin kauan, että neitoset totesivat naimamahdollisuuksiensa menneen. Todella vaikutusvaltainen kolmen hengen luolayhteisössään!

        Pointtini on kuitenkin se, etten minä väitä oikeastaan kuin sitä, ettei tekstiä tule panna sanomaan muuta kuin se sanoo, ellei ole erityisiä syitä. Sellaisia et ole vielä esittänyt. Kun pakottavia syitä ei ole kannattaa ennemmin puhua mahdollisuuksista. Se, että sinä ja Lauerma väitätte tietävänne, mitä "todellisuudessa tapahtui" vain osoittaa, ettette tiedä.

        Kai (vieläkin kirjautumatta :)

        >> Kyllähän Lauerma on voinut väittää, mutta voisi kysyä, mistä hän tietää? >>>

        Että mistäkö tietää? No eihän sitä tietenkään kukaan voi 100 % varmuudella tietääkään, mutta tuossa on klassisen isä-tytärinsestin peittelyn ainekset kasassa.

        >>> Jos hän ja sinä väitätte, ettei koskaan eikä missään kukaan lapsi ole vanhempansa kanssa maannut, niin ehdotan, että mietitte uudestaan. >>>

        Kyllä varmaan makaa ja sellaista joku tekee nytkin, mutta niinpäin, että vanhemmat käyttävät hyväkseen lapsiaan.

        Jos sinä olet elänyt sellaisessa kulttuurissa, jossa lapset käyttävät vanhempiaan hyväkseen, niin sekään ei ole oikein hyvä juttu ja sellaisen toiminnan näkeminen vaatisi kyllä aikamoista henkistä manipulaatiota ja itsepetosta, jossa aikuisen ja lapsen suhde nähtäisiin lapsen viettelynä omaa vanhempaansa kohtaan.

        Kummatkin olisivat silloin aivan yhtä pahasti sekaisin, enkä oikein ymmärrä, että miten tuon täysin vastenmielisen kertomuksen saisit jollakin tapaa hienommaksi sillä, että lapset viettelevät vanhempiaan. Aivan sairasta Kai, aivan sairasta, mutta sellaistapa se raamattu on pullollaan ja sinä sitä koetat puolustella.

        >>>> Mielestäsi Loot oli yhteisössään vaikutusvaltainen henkilö. No mutta, kun yhteisö oli palanut. Loot kulki pakolaisena. jne jne jne >>>

        Kai sinä Kai ymmärrät sen, että minä puhuin juutalaisen kulttuurin kontekstissä ja kai ymmärrät senkin, että Lootin tarina on kirjoitettu raamattuun satoja vuosia mahdollisten tapahtumien jälkeen, jolloin tarina juutalaisen pyhän miehen Lootin seikkailuista vasta päätyi johonkin kirjalliseen muotoon.

        Vai luuletko sinä oikeasti, että niitä kirjoiteltiin saman tien kun ne tapahtuivat?

        VT on juutalaisen kulttuurin pyhä kirja ja tietenkään en tarkoittanut Lootin suuruutta silloisessa ympärisössään luolassa värjötellessään vaan juutalaisuuden yleisessä kontekstissä.

        Pitääkö aivan todella joka asia vääntää rautakangesta?

        >>> Se, että sinä ja Lauerma väitätte tietävänne, mitä "todellisuudessa tapahtui" vain osoittaa, ettette tiedä. >>>

        Kuten jo niin monta kertaa rautalangasta väänsin, niin kerrataan. Kukaan ei tiedä, että mitä oikeasti tapahtui ja mikä oli motiivi.

        Mutta kuitenkin:

        A) Lootin tyttäret tulivat ilman aviomiehiä raskaaksi.
        B) elivät isänsä kanssa
        C) yksi mahdollinen vaihtoehto lasten isäksi, Loot
        D) hyvin omituinen kehyskertomus siitä, että tyttäret juovuttavat hurskaan, pyhän miehen humalaan ja käyttävät hänen humaluuttaan hyväkseen raskaaksi hankkiutuessaan.

        Kohta D on täysin uskomaton, typerä sekä kaikilla tavoin epälooginen, vaikka se tietenkin raamatussa lukee ja osa on jopa niin hölmöjä, että ottaa sen tosissaan.

        Paljon parempi selitys, ottaen huomioon tuon tytär-viini-isä huppelissa-pippeli sisään-raskaaksi tultiin -onnettoman kertomuksen sijaan on nähdä tuossa hyvin selkeä isä-tytärinsesti, jossa Loot harrasti seksiä lastensa kanssa, mutta ei häntä käytetty hyväksi, vaan hänen lapsiaan, kuten tapahtuu tällaisissa tilanteissa.

        Juutalaisuuden pyhään kirjaan ei tietenkään insestiä kirjoiteta, vaikka siellä on muuta nykypäivän mittapuulla hyvin vastenmielistä, sillä insesti oli jo tuossa yhteiskunnassa hyvin vastenmielistä, joten Lootin tyttärien raskaus ilman aviomiehiä piti saada kirjaan niin, että Lootin nimi ei likaannu, sillä insesti ei kelpaa pyhän miehen käytökseen.

        Siispä keksittiin hölmö tarina, joka siellä lukee, eli tyttäret-viiniä isukille, hierotaan elin pystyyn-sujautetaan sisään siemenet ja sitten saatiin taas hyvä syy keksiä kertomus, jossa muutama kansakunta tapetaan sukupuuttoon jumalan rakkaudellisella käskyllä.

        Mutta sinä voit jatkaa rauhassa insestin tai sellaisen toiminnan puolustelua, jossa lapset käyttävät seksuaalisesti isäänsä hyväkseen, enkä minä oikein ymmärrä, että mihin sinä nyt tällä pyrit?

        Pelkäätkö sinä, että jos sinä myöntäisit, että isä-tytärinsestin tulkinta tuosta olisi täysin mahdollinen, se horjuttaisi sinun uskoasi tai Timon uskoa tai jonkin palstaa lukevan seurakuntalaisen uskoa, vai miksi täysin mahdollisen skenaarion myöntäminen ei ota sinussa tulta alle, sillä kuitenkin kuten sanoit, niin eipä noista 2000-3000 vuoden tapahtumista kukaan tiedä, etenkin kun nuo tarinat olivat kulkeneet suusta suuhun satoja vuosia ennen niiden kirjaamista.


      • TimoFlink kirjoitti:

        Väität näin:

        "Kyseinen mies raiskasi tyttärensä ja saattoi heidät raskaaksi."

        Raamatun tekstin mukaan tapahtui päinvastoin. Tyttäret makasivat isänsä. Kun otetaan huomioon, että Abraham oli tässä vaiheessa n. 100-vuotias ja Loot hänen veljenpoikansa, nämä tyttäret saattoivat hyvinkin olla jopa 30-vuotiaita. Eivät siis mitään lapsia enää. Oli miten oli, sinun väitteesi on, kuten Kai jo totesi, puhtaasti omaa mielikuvitustasi, jolle ei löydy tukea Raamatun tekstistä.

        Voisin tietysti mennä ja kysyä psykiatri-tutultani mitä mieltä hän on siitä, että sinä toistuvasti käännät asiat päälaelleen, mutta tiedän jo vastauksen siihenkin.

        Voisi tietysti kysyä millaisessa maailmassa sinä oikein elät, kun jatkuvasti halveksit muita ihmisiä. Yhtä kaikki, en jaksa vaivautua suhteesi.

        >>> Voisin tietysti mennä ja kysyä psykiatri-tutultani mitä mieltä hän on siitä, että sinä toistuvasti käännät asiat päälaelleen, mutta tiedän jo vastauksen siihenkin. >>

        No mutta ilman muuta sinun kannattaa tukeutua ammattapuun, jos se sinua jollakin tapaa helpottaa. Kannattan lämpimästi ja jos sinulla kaverina tuollainen psykiatri on, niin ei muuta kuin juttusille.

        Mutta siinä samalla kun keskustelet minusta, niin kysäisepä häneltä ohimennen vaikkapa persoonallisesti Saatanasta tai kerro hänelle persoonallisen Saatanan aiheuttamista kommelluksista ympäristössäsi?

        Hänellä voisi olla ihan mukavia juttuja sinulle aiheesta ja ehkäpä hän tarjoaa sinulla pari uutta aikaa heti saman tien. Kuka tietää?

        Kerro psykiatrille samalle hieman Ellen Whitestä ja hänen saamista näyistä ja äänistä, sekä profeetallisuudestaan, jonka sinä näet ja koet voimallisena.

        Samalla voit kysäistä psykiatrilta vaikkapa Oxfordin yliopiston tutkimuksesta, jossa neorologi Kathleen Taylorin arvioi, että fundamentalismi olisikin luonteeltaan mielenterveydellinen ongelma, kun muistaakseni sinä olet tainnut jotain puhua omasta fundamentalismistasi?

        Tämä nyt vaan ihan tällaisena sivuhuomiona, jos ei minusta riittävästi juttua saa aikaiseksi.

        >>> Voisi tietysti kysyä millaisessa maailmassa sinä oikein elät, kun jatkuvasti halveksit muita ihmisiä. >>

        Miksi typeryyttä ei saisi halveksia? Tai sitä, että uskoo vastenmielisiin tarinoihin totena?

        >>> Yhtä kaikki, en jaksa vaivautua suhteesi. >>>

        Taas jaksoit :)


      • pyh!
        bushmanni kirjoitti:

        >>> Voisin tietysti mennä ja kysyä psykiatri-tutultani mitä mieltä hän on siitä, että sinä toistuvasti käännät asiat päälaelleen, mutta tiedän jo vastauksen siihenkin. >>

        No mutta ilman muuta sinun kannattaa tukeutua ammattapuun, jos se sinua jollakin tapaa helpottaa. Kannattan lämpimästi ja jos sinulla kaverina tuollainen psykiatri on, niin ei muuta kuin juttusille.

        Mutta siinä samalla kun keskustelet minusta, niin kysäisepä häneltä ohimennen vaikkapa persoonallisesti Saatanasta tai kerro hänelle persoonallisen Saatanan aiheuttamista kommelluksista ympäristössäsi?

        Hänellä voisi olla ihan mukavia juttuja sinulle aiheesta ja ehkäpä hän tarjoaa sinulla pari uutta aikaa heti saman tien. Kuka tietää?

        Kerro psykiatrille samalle hieman Ellen Whitestä ja hänen saamista näyistä ja äänistä, sekä profeetallisuudestaan, jonka sinä näet ja koet voimallisena.

        Samalla voit kysäistä psykiatrilta vaikkapa Oxfordin yliopiston tutkimuksesta, jossa neorologi Kathleen Taylorin arvioi, että fundamentalismi olisikin luonteeltaan mielenterveydellinen ongelma, kun muistaakseni sinä olet tainnut jotain puhua omasta fundamentalismistasi?

        Tämä nyt vaan ihan tällaisena sivuhuomiona, jos ei minusta riittävästi juttua saa aikaiseksi.

        >>> Voisi tietysti kysyä millaisessa maailmassa sinä oikein elät, kun jatkuvasti halveksit muita ihmisiä. >>

        Miksi typeryyttä ei saisi halveksia? Tai sitä, että uskoo vastenmielisiin tarinoihin totena?

        >>> Yhtä kaikki, en jaksa vaivautua suhteesi. >>>

        Taas jaksoit :)

        Olet sairaalloinen narsisti.


      • KaiA
        bushmanni kirjoitti:

        >> Kyllähän Lauerma on voinut väittää, mutta voisi kysyä, mistä hän tietää? >>>

        Että mistäkö tietää? No eihän sitä tietenkään kukaan voi 100 % varmuudella tietääkään, mutta tuossa on klassisen isä-tytärinsestin peittelyn ainekset kasassa.

        >>> Jos hän ja sinä väitätte, ettei koskaan eikä missään kukaan lapsi ole vanhempansa kanssa maannut, niin ehdotan, että mietitte uudestaan. >>>

        Kyllä varmaan makaa ja sellaista joku tekee nytkin, mutta niinpäin, että vanhemmat käyttävät hyväkseen lapsiaan.

        Jos sinä olet elänyt sellaisessa kulttuurissa, jossa lapset käyttävät vanhempiaan hyväkseen, niin sekään ei ole oikein hyvä juttu ja sellaisen toiminnan näkeminen vaatisi kyllä aikamoista henkistä manipulaatiota ja itsepetosta, jossa aikuisen ja lapsen suhde nähtäisiin lapsen viettelynä omaa vanhempaansa kohtaan.

        Kummatkin olisivat silloin aivan yhtä pahasti sekaisin, enkä oikein ymmärrä, että miten tuon täysin vastenmielisen kertomuksen saisit jollakin tapaa hienommaksi sillä, että lapset viettelevät vanhempiaan. Aivan sairasta Kai, aivan sairasta, mutta sellaistapa se raamattu on pullollaan ja sinä sitä koetat puolustella.

        >>>> Mielestäsi Loot oli yhteisössään vaikutusvaltainen henkilö. No mutta, kun yhteisö oli palanut. Loot kulki pakolaisena. jne jne jne >>>

        Kai sinä Kai ymmärrät sen, että minä puhuin juutalaisen kulttuurin kontekstissä ja kai ymmärrät senkin, että Lootin tarina on kirjoitettu raamattuun satoja vuosia mahdollisten tapahtumien jälkeen, jolloin tarina juutalaisen pyhän miehen Lootin seikkailuista vasta päätyi johonkin kirjalliseen muotoon.

        Vai luuletko sinä oikeasti, että niitä kirjoiteltiin saman tien kun ne tapahtuivat?

        VT on juutalaisen kulttuurin pyhä kirja ja tietenkään en tarkoittanut Lootin suuruutta silloisessa ympärisössään luolassa värjötellessään vaan juutalaisuuden yleisessä kontekstissä.

        Pitääkö aivan todella joka asia vääntää rautakangesta?

        >>> Se, että sinä ja Lauerma väitätte tietävänne, mitä "todellisuudessa tapahtui" vain osoittaa, ettette tiedä. >>>

        Kuten jo niin monta kertaa rautalangasta väänsin, niin kerrataan. Kukaan ei tiedä, että mitä oikeasti tapahtui ja mikä oli motiivi.

        Mutta kuitenkin:

        A) Lootin tyttäret tulivat ilman aviomiehiä raskaaksi.
        B) elivät isänsä kanssa
        C) yksi mahdollinen vaihtoehto lasten isäksi, Loot
        D) hyvin omituinen kehyskertomus siitä, että tyttäret juovuttavat hurskaan, pyhän miehen humalaan ja käyttävät hänen humaluuttaan hyväkseen raskaaksi hankkiutuessaan.

        Kohta D on täysin uskomaton, typerä sekä kaikilla tavoin epälooginen, vaikka se tietenkin raamatussa lukee ja osa on jopa niin hölmöjä, että ottaa sen tosissaan.

        Paljon parempi selitys, ottaen huomioon tuon tytär-viini-isä huppelissa-pippeli sisään-raskaaksi tultiin -onnettoman kertomuksen sijaan on nähdä tuossa hyvin selkeä isä-tytärinsesti, jossa Loot harrasti seksiä lastensa kanssa, mutta ei häntä käytetty hyväksi, vaan hänen lapsiaan, kuten tapahtuu tällaisissa tilanteissa.

        Juutalaisuuden pyhään kirjaan ei tietenkään insestiä kirjoiteta, vaikka siellä on muuta nykypäivän mittapuulla hyvin vastenmielistä, sillä insesti oli jo tuossa yhteiskunnassa hyvin vastenmielistä, joten Lootin tyttärien raskaus ilman aviomiehiä piti saada kirjaan niin, että Lootin nimi ei likaannu, sillä insesti ei kelpaa pyhän miehen käytökseen.

        Siispä keksittiin hölmö tarina, joka siellä lukee, eli tyttäret-viiniä isukille, hierotaan elin pystyyn-sujautetaan sisään siemenet ja sitten saatiin taas hyvä syy keksiä kertomus, jossa muutama kansakunta tapetaan sukupuuttoon jumalan rakkaudellisella käskyllä.

        Mutta sinä voit jatkaa rauhassa insestin tai sellaisen toiminnan puolustelua, jossa lapset käyttävät seksuaalisesti isäänsä hyväkseen, enkä minä oikein ymmärrä, että mihin sinä nyt tällä pyrit?

        Pelkäätkö sinä, että jos sinä myöntäisit, että isä-tytärinsestin tulkinta tuosta olisi täysin mahdollinen, se horjuttaisi sinun uskoasi tai Timon uskoa tai jonkin palstaa lukevan seurakuntalaisen uskoa, vai miksi täysin mahdollisen skenaarion myöntäminen ei ota sinussa tulta alle, sillä kuitenkin kuten sanoit, niin eipä noista 2000-3000 vuoden tapahtumista kukaan tiedä, etenkin kun nuo tarinat olivat kulkeneet suusta suuhun satoja vuosia ennen niiden kirjaamista.

        Hyvä veli Bushmanni. En minä ole sanonut, mitä siellä luolassa tapahtui. En ole väittänyt siitä mitään. En myöskään ole väittänyt, että kaikki Raamatun kertomukset täytyy ymmärtää kirjaimellisesti. Olen vain sanonut, että täytyisi olla kunnon syy, ennenkuin yrittää vakavasti väittää, että tapahtui jotakin muuta kuin se, mitä kertomuksessa sanotaan.

        Sen sijaan sinä yhdessä veli Ilmiantajan kanssa olette melko suoraan pitäneet lapsellisena jokaista yritystä todeta, että siellä olisi saattanut tapahtua jotakin muuta kuin raiskaus... kunnes nyt vihdoin toteat, ettei siitä voi olla ihan 100% varma. Hallelujaa. Ollaan päästy askel järkevämpään suuntaan, vaikka vieläkin näytät ajattelevan, että jos kohdat ABCD tutkitaan, ei voi tulla muuhun kuin sinun tulokseesi. Kyllä voi.

        Epäilyttävä on kuitenkin kommennttisi Lootin merkityksestä. Ilmeisesti myönnät, ettei Loot ollut kauhean vaikutusvaltainen pakoillessaan luolassa, mutta arvelet, että hän olisi ollut vaikutusvaltainen juutalaisyhteisössä. Ehdit ehkä jo unohtaa, että kertomushan on Lootia vastaan. Ei Loot ole juutalaisten sankari eikä myöskään yksi Raamatun sankareista. Hän valitsi väärin, kun alkoi riidellä Aabrahamin kanssa. Hänestä tulee varoittava esimerkki. Rabbiinikirjallisuus esittää Lootin epäsuotuisassa valossa. Aabraham on jalo, kun väistyy syyrjään ja antaa Lootin valita ensin laidunmaiden käydessä vähiin. Loot on itsekäs nulikka, joka VTn kertomuksessa saa kahteen otteeseen siunauksensa Aabrahamin kautta. Aabraham on näiden patriarkkakertomusten sankari.

        Se, mitä en oikein ymmärrä, on vuodatuksesi siitä, kuinka kauheita asioita Raamatiun sankarit tekevät. Kysyt kuinka voin puolustaa sitä, että tyttäret tekisivät insestin ja käyttäisivät hyväksi isäänsä. Hyvät ihmiset, mitä oikein ajattelet? En minä puolusta insestiä sen enempää kuin raiskaustakaan. Minä keskustelen Raamatusta. Raamatussa on varottavia kertomuksia, kuvauksia syntisistä ja itsekkäistä ihmisistä ja heidän tekemistään kauheuksista. Ei niitä kukaan järkevä puolusta. Eikä niitä ole pakko lukea, jos ei osaa asettaa tällaisia kertomuksia jonkinlaiseen laajempaan kontekstiin. Raamatussahan on taustalla suuri kertomus, punainen lanka, joka päättyy siihen, että tällaisille kauheuksille tulee loppu. Voi sitä, joka lukee vain kauheudet näkemättä kokonaisuutta. Järkihän siinä voi mennä.

        Ylipäätään Raamatun varhaisimpien historiallisten kertomusten kohdalla huolenani ei ole yrittää selittää, miten joku asia tapahtui - paitsi, jos jostakin Raamatun kuvaamasta asiasta on saatavilla historiallista tietoa. Minua kiinnostaa se, miksi joku kertomus on kirjoitettu ja mitä teologiaa tai muuta asiaa kertomus on tarkoitettu opettamaan. Olen kiinnostunut siitä, miten alkuperäiset lukijat tekstin ymmärsivät. Olen opetustyössäni aika usein nähnyt, että ne, jotka jankkaavat yksityiskohtia jostakin historiallisesta kertomukseen oletettavasti liittyvästä faktasta, ovat yleensä viimeisiä näkemään, mikä tekstin todellinen merkitys on.

        Toisin sanoen se, joka jauhaa kalojen ja valaiden fysiologiaa todistaakseen jotakin Joonasta, ei todennäköisesti löydä niitä upeita opetuksia, joita Joonakertomuksessa on (ja jotka sieltä löytyvät, vaikka mitään kalaa ei olisi ollut olemassakaan ja koko kertomus olisi vertaus). Kala on sivuseikka. (Heikkohermoisille huomauttaisin, että edellisessä lausessani oli "vaikka" - en oe sanonut mitään siitä oliko mielestäni kalaa vai ei :) Samoin se, joka miettii monenko promillen humalassa Loot vielä pystyi seksiin ja mistä se insesti aloite tuli, tuskin näkee, miksi koko kertomus on tallennettu.

        Kaikki Aabraham jakson kertomukset liittyvät ennen muuta Aabrahamille kertomusten alussa annettuun lupaukseen.

        Luther sanoi: Sanctus Spiritus non est scepticus - Pyhä Henki ei ole epäilijä. Jätti valitettavasti sanomatta, ettei Pyhä Henki myöskään ole toisarvoisten juttujen todistelija.

        Aika painua pehkuihin, alan selvästi kirjoitella pehmoisia. :)

        Kai (kirjautumatta)


      • KaiA kirjoitti:

        Hyvä veli Bushmanni. En minä ole sanonut, mitä siellä luolassa tapahtui. En ole väittänyt siitä mitään. En myöskään ole väittänyt, että kaikki Raamatun kertomukset täytyy ymmärtää kirjaimellisesti. Olen vain sanonut, että täytyisi olla kunnon syy, ennenkuin yrittää vakavasti väittää, että tapahtui jotakin muuta kuin se, mitä kertomuksessa sanotaan.

        Sen sijaan sinä yhdessä veli Ilmiantajan kanssa olette melko suoraan pitäneet lapsellisena jokaista yritystä todeta, että siellä olisi saattanut tapahtua jotakin muuta kuin raiskaus... kunnes nyt vihdoin toteat, ettei siitä voi olla ihan 100% varma. Hallelujaa. Ollaan päästy askel järkevämpään suuntaan, vaikka vieläkin näytät ajattelevan, että jos kohdat ABCD tutkitaan, ei voi tulla muuhun kuin sinun tulokseesi. Kyllä voi.

        Epäilyttävä on kuitenkin kommennttisi Lootin merkityksestä. Ilmeisesti myönnät, ettei Loot ollut kauhean vaikutusvaltainen pakoillessaan luolassa, mutta arvelet, että hän olisi ollut vaikutusvaltainen juutalaisyhteisössä. Ehdit ehkä jo unohtaa, että kertomushan on Lootia vastaan. Ei Loot ole juutalaisten sankari eikä myöskään yksi Raamatun sankareista. Hän valitsi väärin, kun alkoi riidellä Aabrahamin kanssa. Hänestä tulee varoittava esimerkki. Rabbiinikirjallisuus esittää Lootin epäsuotuisassa valossa. Aabraham on jalo, kun väistyy syyrjään ja antaa Lootin valita ensin laidunmaiden käydessä vähiin. Loot on itsekäs nulikka, joka VTn kertomuksessa saa kahteen otteeseen siunauksensa Aabrahamin kautta. Aabraham on näiden patriarkkakertomusten sankari.

        Se, mitä en oikein ymmärrä, on vuodatuksesi siitä, kuinka kauheita asioita Raamatiun sankarit tekevät. Kysyt kuinka voin puolustaa sitä, että tyttäret tekisivät insestin ja käyttäisivät hyväksi isäänsä. Hyvät ihmiset, mitä oikein ajattelet? En minä puolusta insestiä sen enempää kuin raiskaustakaan. Minä keskustelen Raamatusta. Raamatussa on varottavia kertomuksia, kuvauksia syntisistä ja itsekkäistä ihmisistä ja heidän tekemistään kauheuksista. Ei niitä kukaan järkevä puolusta. Eikä niitä ole pakko lukea, jos ei osaa asettaa tällaisia kertomuksia jonkinlaiseen laajempaan kontekstiin. Raamatussahan on taustalla suuri kertomus, punainen lanka, joka päättyy siihen, että tällaisille kauheuksille tulee loppu. Voi sitä, joka lukee vain kauheudet näkemättä kokonaisuutta. Järkihän siinä voi mennä.

        Ylipäätään Raamatun varhaisimpien historiallisten kertomusten kohdalla huolenani ei ole yrittää selittää, miten joku asia tapahtui - paitsi, jos jostakin Raamatun kuvaamasta asiasta on saatavilla historiallista tietoa. Minua kiinnostaa se, miksi joku kertomus on kirjoitettu ja mitä teologiaa tai muuta asiaa kertomus on tarkoitettu opettamaan. Olen kiinnostunut siitä, miten alkuperäiset lukijat tekstin ymmärsivät. Olen opetustyössäni aika usein nähnyt, että ne, jotka jankkaavat yksityiskohtia jostakin historiallisesta kertomukseen oletettavasti liittyvästä faktasta, ovat yleensä viimeisiä näkemään, mikä tekstin todellinen merkitys on.

        Toisin sanoen se, joka jauhaa kalojen ja valaiden fysiologiaa todistaakseen jotakin Joonasta, ei todennäköisesti löydä niitä upeita opetuksia, joita Joonakertomuksessa on (ja jotka sieltä löytyvät, vaikka mitään kalaa ei olisi ollut olemassakaan ja koko kertomus olisi vertaus). Kala on sivuseikka. (Heikkohermoisille huomauttaisin, että edellisessä lausessani oli "vaikka" - en oe sanonut mitään siitä oliko mielestäni kalaa vai ei :) Samoin se, joka miettii monenko promillen humalassa Loot vielä pystyi seksiin ja mistä se insesti aloite tuli, tuskin näkee, miksi koko kertomus on tallennettu.

        Kaikki Aabraham jakson kertomukset liittyvät ennen muuta Aabrahamille kertomusten alussa annettuun lupaukseen.

        Luther sanoi: Sanctus Spiritus non est scepticus - Pyhä Henki ei ole epäilijä. Jätti valitettavasti sanomatta, ettei Pyhä Henki myöskään ole toisarvoisten juttujen todistelija.

        Aika painua pehkuihin, alan selvästi kirjoitella pehmoisia. :)

        Kai (kirjautumatta)

        >>> kunnes nyt vihdoin toteat, ettei siitä voi olla ihan 100% varma. Hallelujaa. >>>

        Millä ihmeen logiikalla minä tai kukaan voisi tietää, että mitä todella tapahtui 3000 vuotta sitten? Todellisuudessa niitä asioita ei ole edes tapahtunut, vaan ne ovat beduiinien nuotiotarinoita, kuten tieteellinen raamatuntutkimus on osoittanut. Siksi sinunkin lahkosi on odottanut pikaista paluuta jo melkein 170 vuotta ja odotus jatkuu, jatkuu, jatkuu, jatkuu... kunnes ei ole yhtään joka enää uskoisi pikaiseen paluuseen ja sitten tulee uusi Suuri Pettymys, jossa tarinaa muutetaan taas niin, että uusi uskonto syntyy.

        Mutta aivan samoin kuin poliisi saa selville 10 vuotta sitten tapahtuneen henkirikoksen, vaikka yksikään silminnäkijä ei ole hengissä, niin monet muut asiat kertovat riittävästi aiheesta ja loogisesti naruja yhdistelemällä rikos selviää.

        Raamatun tarinat kerättiin suullisesta perimätiedosta ja sitä ennen ne olivat kiertäneet suusta suuhun satoja, jopa tuhansia vuosia, pitäen yllä juutalaista identiteettiä ja kulttuuria.

        Eli täsmälleen samoin kuin on vaikkapa Kalevalan kanssa. Elias Lönnrot kierteli maata ristiin rastiin ja kirjasi ylös kaiken sen perinnetarinan, joka oli suomalaisuuteen kuulunut satoja vuosia ja kiertänyt suusta suuhun.

        Joten siinä mielessä tämä keskustelu raamatun tapahtumien merkeissä on täysin turhaa, sillä lähes kaikki on pelkkää suullista legendaa, jolla kansa sai lohtua ja muuta mukavaa.

        >>> mutta arvelet, että hän olisi ollut vaikutusvaltainen juutalaisyhteisössä. ... ... Hänestä tulee varoittava esimerkki. >>>

        Eli hän on juutalaisuuden kontekstissä merkittävä henkilö, vaikkakin varoittavana esimerkkinä. Hän oli kuitenkin hurskas mies, kuten monta kertaa lukee, myös UT:n puolella, mutta insesti ei olisi sopinut hurskaalle miehelle.

        >>> Aabraham on näiden patriarkkakertomusten sankari. >>>

        Ilman muuta näin on. Abraham uskoi sokeasti kaikki jumalansa keksimät typeryydet ja olisi teurastunut käskystä jopa poikansa. Tietenkin väkivaltaisessa ja brutaalissa ympäristössä elävä sotaisa kansa tekee sankarin sellaisesta, joka tarinoiden mukaan omaa sokean uskon tehdä mitä pyydetään, eikä kyseenalaista mitään. Sellaista esimerkkiä on hyvä iskostaa nuorukaisten päähän, kun pitää lähteä suorittamaan taas yksi kansanmurha. Tarinoilla on aina jokin tarkoitus, mutta se ei ole mikään kuoleman jälkeisen elämän odotus, vaan VT:n tarinoilla on selkeä tehtävä osoittaa sokean uskon tärkeys vihollisten kukistamisessa.

        Usko on todellakin pääosassa, mutta ei siinä mielessä, miten sitä nykyään käytettään juutalaisuudesta irtautuneen lahkon, kristinuskon pippaloissa, vaan pääosassa on sokea usko tehdä se, mitä kuilloinkin pyydetään, sillä vain siten tuossa brutaalissa maailmassa pysyttiin kansakuntana hengissä.

        Jos käskettiin tappaa naiset ja lapset, se tehtiin, sillä niistä olisi henkiin jätettynä ehkäpä sikiämässä uusia vihollisia, jotka sitten kukistaisivat meidän kansamme. VT takoo sokean uskon merkitystä jae jakeelta ja sinun pitää tappaa vaikka omat lapsesi, jos ylempi näin vaatii, etkä kysele, että miksi ihmeessä?

        >>> Raamatussahan on taustalla suuri kertomus, punainen lanka >>>

        Raamatun, etenkin VT:n punainen lanka, sokean tottelemisen tärkeyden ohella, taitaa kuitenkin olla jumalan kasvukertomus, jossa Jahve kukistaa vastustajansa, eli vaikkapa Baalin ja Moolokin. Paitsi ei Moolok ja Jahve juurikaan eronneet toisistaan, kun Moolok napsi lapsia jälkiruuakseen, niin vastaavasti Jahve olisi tapattanut Abrahamin lapsen omaksi lihauhrikseen.

        Eli VT alkaa monijumalaisena ja päättyy monoteistiseksi tarinaksi, jossa Jahve on murskannut kilpailevat jumalat ja kansa tottelee sokeasti yhtä jumalaa, joka määrää kansanmurhan toisensa perään osoituksena ylivertaisuudestaan muiden kansojen jumaliin.

        Koska Baalilla ja Moolokilla ei ollut riittävästi väkivaltaisia ja vaikutusvaltaisia kannattajia, Jahven kertomukset voittivat jumalien evoluution sodassa.

        Jumala jätti Iisakin teurastamisen puolitiehen, mutta korjasi tilanteen tarinassa Jeesuksesta, jossa Jumala sai vihdoin veriuhrin, josta oli haaveillut jo tuhansia vuosia. Jeesuksen hitaan kuoliaaksi kiduttamisen seurauksena Jahve vihdoin sai rauhan ja kävi ikuiseen lepoon, kuten on huomattu. Ei enää merkkiäkään ole Herrasta näkynyt.

        Pojanmurha on siksi ollut kulttuurimme keskiössä sen varhaisista ajoista lähtien ja Jeesuksen pitkällisessä kidutuksessa ristillä esiintyy se sama Jumala, joka vaati asiaa Abrahamilta, mutta ei vielä uskaltanut mennä rajan yli.

        Raamattu on vain jumalien kasvukertomus, jossa yksi voittaa muut ja siinä kerrotaan voittajan versio, kuten sodissa yleensä käy. Kun joku raiskataan, niin on kaksi tarinaa, voittajan (raiskaajan) ja hävinneen (uhrin), mutta onneksi me nykyisin elämme oikeusvaltiossa, niin me kuuntelemme molemmat versiot ja teemme päätöksen sen mukaan.


      • bushmanni kirjoitti:

        >>> Hyvä veli Bushmanni.... Kyllä tekstin luin, ja katsoin sitä hepreaksikin, eikä siinä ole mielestäni mitään, mikä edellyttää sammumisteoriaasi. >>>

        Hyvä veli Kai.

        Ymmärrätkö sinä sitä, että tässä ei nyt ole kyse käännöksellä saivartelulla, vaikka se sinun lahkossasi onkin hyvin tyypillinen tapa kiemurrella ongelmasta eroon.

        Ymmärrätkö sen, että olipa tuo hepreaksi, kreikaksi tai vaikka hinduksi ihan mitä tahansa, niin nyt me keskustelemme siitä, että mitä on todellisuudessa tapahtunut?

        Kävin läpi vanhan psykiatrian kurssimateriaalin ja Lauerma käytti Lootia esimerkkinä siitä, että miten häiriintyneen, henkisesti pimahtaneen ihmisen tekoja muutetaan niin, että henkisesti häiriintynyt selviää puhtain paperein ja hänen uhrinsa syyllistetään.

        Lapsi ei käytä vanhempaa seksuaalisesti hyväkseen. Sellaista ei tapahdu, vaikka raamatun sairaiden ja häiriintyneiden ihmisten ja jumalien vastenmielisissä tarinoissa sellaisia typeryyksiä lukeekin.

        Olipa Loot sammunut tai jonkinlaisessa valvetilassa, niin siitä ei ole tässä kysymys.

        Tässä vastenmielisessä ja typerässä sadussa on kyse siitä, että tyttäret elivät isänsä kanssa, joka oli yhteisössään ilmeisen vaikutusvaltainen ihminen.

        Kyseinen mies raiskasi tyttärensä ja saattoi heidät raskaaksi.

        Sellaista ei pyhästä miehestä kirjoiteta, ei edes raamatun vastenmielisissä tarinoissa, vaan kyseinen tapahtuma muotoiltiin niin, että pyhä mies (Loot) säilyttää pyhyytensä ja hänen kammottava rikoksensa vieritetään uhrien niskaan, kuten sinun lahkossasi toimitaan vieläkin, jos tuollaista tapahtuu.

        Eli kuten Lauerman kurssilla opetettiin, niin Lootin tarina on hyvin puhdas esimerkki uhrin syyllistämisestä isä-tytärinsestiä kuvaamassa.

        Olet oppinut mies ja osaat ajatella itsekin ja olen otettu siitä, että tämä ketju on saanut sinut kirjojen ääreen ja tutkimaan asioita. Se on tarkoituksenikin, mutta suurin tarkoitus on oppia ajattelelemaan itse, eikä lukea typeristä kommentaareista valmiiksi pureksittuja hölmöjä turinoita.

        Raamatun kertomukset ovat vastenmielisiä ja ne kertovat vastenmielisistä ihmisistä. Loot on siitä malliesimerkki.

        Sinun saivartelusi heprean sanoissa ei ole tässä se pointti, eikä muukaan saivartelu, vaan tosiasiat, eli se, että raamatun pyhät miehet ovat kammottavia sikoja kaikki, raiskaavat ja tappavat, jopa omia lapsiaan ja sinä olet koko elämäsi tuhlannut sellaisista vastenmielisistä ihmisistä kertomiseen ja opettamiseen.

        Psykiatriassa näitä raamatun ajan kammottavia ihmishirviöitä ja heidän vastenmielisiä seikkailuitaan käytetään esimerkkinä häiriintyneestä käytöksestä ja siitä, että miten jo ammoin on omat rikokset onnistuttu kääntämään niin, että uhri on syyllinen.

        Sellaisessa maailmassa sinä elät, rakas veli Kai.

        Täällä on nostettu esille Hannu Lauerma ja hänen ansionsa raamatunselittäjänä. No, olen itsekin muutaman hänen esitelmänsä kuunnellut. Hän on hyvä ja vakuuttava esiintymisessään. Sitä ei käy kiistäminen.

        Mutta, sokeita pisteitä on meillä kaikilla, myös oppineilla professoreilla ja tohtoreilla, varsinkin silloin kun liikkuvat oman erityis- ja osaamisalueensa ulkopuolella. Vanha sanonta "suutari pysyköön lestissään" pätee tänäänkin.

        Tästä antaa hyvän näytteen Matti Mäkelä, joka arvioi Hannu Lauerman kirjaa "Hyvän kääntöpuoli" Hesarissa 5.3.2014. Taidatkos sen selkeäämin sanoa? Tässä Mäkelän tekstistä loppuosa:

        "Useimmiten Lauerman kirjoituksissa esiin tuleva hyväuskoisten huijaamisen muoto ovat erilaiset "vaihtoehtoiset" parantamisen tavat, homeopatiat, hypnoosit ja niin edelleen. Se on luonnollista, koska Lauerma on lääkäri, mutta kun hänen ankaraa kritiikkiään lukee, alkaa väistämättä miettiä myös kritiikin kohtuuttomuutta. Lauermalla on tapana luetella aina kunkin huijarin kouluttamattomuuden ja huonouden lajit niin perusteellisesti, että mieleen tulee entisajan kisällilaitos."

        "Kun hän todistelee tieteen erehtymisen jaloutta ja välttämättömyyttä, käväisee mielessä, eikö uuden totuuden aineksia voisi edes satunnaisesti ja ripauksin esiintyä ammattikuntalaitoksen ulkopuolellakin."

        "Jäykkyys, "vanhanaikaisuus", ammatillisuuden ja tieteellisyyden ylikorostus, eräänlainen rahvaankaitsemisen henki pulpahtaa pintaan vähän liian usein Lauerman tekstissä."

        "Oman ongelmansa kokoelmalle tuo kolumnimuoto. Lyhyissä teksteissä ei päästä kovin syvälle. Huvittavana pikku yksityiskohtana Itä-Suomessa asuva huomaa, että jokseenkin kaikki kansanomaiset hölmöydet sijoittuvat Lauerman tekstissä itään."
        "Jossakin mielessä Lauerma muistuttaa Esko Valtaojaa. Ehkä kyseessä onkin uusi oppi, Turun totuus, huuhaavapaa vyöhyke."

        http://www.hs.fi/arviot/Kirja/Hannu Lauerma käy kirjassaan uskonkappaleiden kimppuun/a1393922738416


      • Ilm.18:4
        KaiA kirjoitti:

        Hyvä veli Bushmanni. En minä ole sanonut, mitä siellä luolassa tapahtui. En ole väittänyt siitä mitään. En myöskään ole väittänyt, että kaikki Raamatun kertomukset täytyy ymmärtää kirjaimellisesti. Olen vain sanonut, että täytyisi olla kunnon syy, ennenkuin yrittää vakavasti väittää, että tapahtui jotakin muuta kuin se, mitä kertomuksessa sanotaan.

        Sen sijaan sinä yhdessä veli Ilmiantajan kanssa olette melko suoraan pitäneet lapsellisena jokaista yritystä todeta, että siellä olisi saattanut tapahtua jotakin muuta kuin raiskaus... kunnes nyt vihdoin toteat, ettei siitä voi olla ihan 100% varma. Hallelujaa. Ollaan päästy askel järkevämpään suuntaan, vaikka vieläkin näytät ajattelevan, että jos kohdat ABCD tutkitaan, ei voi tulla muuhun kuin sinun tulokseesi. Kyllä voi.

        Epäilyttävä on kuitenkin kommennttisi Lootin merkityksestä. Ilmeisesti myönnät, ettei Loot ollut kauhean vaikutusvaltainen pakoillessaan luolassa, mutta arvelet, että hän olisi ollut vaikutusvaltainen juutalaisyhteisössä. Ehdit ehkä jo unohtaa, että kertomushan on Lootia vastaan. Ei Loot ole juutalaisten sankari eikä myöskään yksi Raamatun sankareista. Hän valitsi väärin, kun alkoi riidellä Aabrahamin kanssa. Hänestä tulee varoittava esimerkki. Rabbiinikirjallisuus esittää Lootin epäsuotuisassa valossa. Aabraham on jalo, kun väistyy syyrjään ja antaa Lootin valita ensin laidunmaiden käydessä vähiin. Loot on itsekäs nulikka, joka VTn kertomuksessa saa kahteen otteeseen siunauksensa Aabrahamin kautta. Aabraham on näiden patriarkkakertomusten sankari.

        Se, mitä en oikein ymmärrä, on vuodatuksesi siitä, kuinka kauheita asioita Raamatiun sankarit tekevät. Kysyt kuinka voin puolustaa sitä, että tyttäret tekisivät insestin ja käyttäisivät hyväksi isäänsä. Hyvät ihmiset, mitä oikein ajattelet? En minä puolusta insestiä sen enempää kuin raiskaustakaan. Minä keskustelen Raamatusta. Raamatussa on varottavia kertomuksia, kuvauksia syntisistä ja itsekkäistä ihmisistä ja heidän tekemistään kauheuksista. Ei niitä kukaan järkevä puolusta. Eikä niitä ole pakko lukea, jos ei osaa asettaa tällaisia kertomuksia jonkinlaiseen laajempaan kontekstiin. Raamatussahan on taustalla suuri kertomus, punainen lanka, joka päättyy siihen, että tällaisille kauheuksille tulee loppu. Voi sitä, joka lukee vain kauheudet näkemättä kokonaisuutta. Järkihän siinä voi mennä.

        Ylipäätään Raamatun varhaisimpien historiallisten kertomusten kohdalla huolenani ei ole yrittää selittää, miten joku asia tapahtui - paitsi, jos jostakin Raamatun kuvaamasta asiasta on saatavilla historiallista tietoa. Minua kiinnostaa se, miksi joku kertomus on kirjoitettu ja mitä teologiaa tai muuta asiaa kertomus on tarkoitettu opettamaan. Olen kiinnostunut siitä, miten alkuperäiset lukijat tekstin ymmärsivät. Olen opetustyössäni aika usein nähnyt, että ne, jotka jankkaavat yksityiskohtia jostakin historiallisesta kertomukseen oletettavasti liittyvästä faktasta, ovat yleensä viimeisiä näkemään, mikä tekstin todellinen merkitys on.

        Toisin sanoen se, joka jauhaa kalojen ja valaiden fysiologiaa todistaakseen jotakin Joonasta, ei todennäköisesti löydä niitä upeita opetuksia, joita Joonakertomuksessa on (ja jotka sieltä löytyvät, vaikka mitään kalaa ei olisi ollut olemassakaan ja koko kertomus olisi vertaus). Kala on sivuseikka. (Heikkohermoisille huomauttaisin, että edellisessä lausessani oli "vaikka" - en oe sanonut mitään siitä oliko mielestäni kalaa vai ei :) Samoin se, joka miettii monenko promillen humalassa Loot vielä pystyi seksiin ja mistä se insesti aloite tuli, tuskin näkee, miksi koko kertomus on tallennettu.

        Kaikki Aabraham jakson kertomukset liittyvät ennen muuta Aabrahamille kertomusten alussa annettuun lupaukseen.

        Luther sanoi: Sanctus Spiritus non est scepticus - Pyhä Henki ei ole epäilijä. Jätti valitettavasti sanomatta, ettei Pyhä Henki myöskään ole toisarvoisten juttujen todistelija.

        Aika painua pehkuihin, alan selvästi kirjoitella pehmoisia. :)

        Kai (kirjautumatta)

        >>>En myöskään ole väittänyt, että kaikki Raamatun kertomukset täytyy ymmärtää kirjaimellisesti.

        Minua kiinnostaa se, miksi joku kertomus on kirjoitettu ja mitä teologiaa tai muuta asiaa kertomus on tarkoitettu opettamaan.

        Olen opetustyössäni aika usein nähnyt, että ne, jotka jankkaavat yksityiskohtia jostakin historiallisesta kertomukseen oletettavasti liittyvästä faktasta, ovat yleensä viimeisiä näkemään, mikä tekstin todellinen merkitys on.

        Toisin sanoen se, joka jauhaa kalojen ja valaiden fysiologiaa todistaakseen jotakin Joonasta, ei todennäköisesti löydä niitä upeita opetuksia, joita Joonakertomuksessa on (ja jotka sieltä löytyvät, vaikka mitään kalaa ei olisi ollut olemassakaan ja koko kertomus olisi vertaus). Kala on sivuseikka. (Heikkohermoisille huomauttaisin, että edellisessä lausessani oli "vaikka" - en oe sanonut mitään siitä oliko mielestäni kalaa vai ei :)


    • olisi pitänyt

      "Raamattu kertoo rehellisesti ja kaunistelematta siitä minkälainen sen tarinoiden taruhahmo Jahve on. - Raamatun mukaan hän on täysin epäonnistunut surkimus (omien valintojensa seurauksena) - hän tekee tekojaan ja syyttää sitten muita tekojensa seurauksista - usein jopa ihmistä -"

      "Alex. kasi" on oivaltanut asian luonteen.
      Juuri näinhän se on siellä Raamatun tarustossakin.

      Ensin se jumala loi sen paratiisin sekä ihmisen sinne paratiisiin. Sitten se siirsi sieltä taivaastaan sen pahan sinne paratiisiin ja kun se paha oli paljon voimakkaampi sitä ihmistä, oikein enkeliruhtinas ja heti arvossa hieman Jeesusta alempi, niin se tottakai voitti ihmisen ja siitäkös jumala suuttui niin, että hätisti ihmisen pois paratiisistaan.

      Vähän ajan perästä se jumala rupesi katumaan kuitenkin kaikkea luomaansa kokien epäonnistuneensa täysin ja päätti tuhota kaiken ja siten piilottaa kaikki omat töppäilynsä.

      Ei kuitenkaan voinut tuhota kaikkea, koska olisi menettänyt loputkin kannattajansa ja pääti siten jättää osan luomistaan henkiin.
      Taas hän teki töppäyksen. Olisi pitänyt tuhota vaan kaikki ja aloittaa puhtaalta pöydältä ja muistaa, ettei kannata omia mokailujaan laittaa toisten syyksi.

      • pyh!

        Te olette kaikki samanlaisia paskiaisia, lusiferin seuraajia ja Jumalan vihaajia. Tervemenoa vain helvetin tulee sinä, bushmanni ja ilmi-antaja. Emme jää kaipaamaan.


      • murskaksi

        Tottakait, jokainen savenvalaja, katsoo miten valuhomma, toimii.. jos ei toimi hyvin,
        tottakait se säretään kappaleiksi, ja pannaan johonkin mistä siitä on hyötyä.

        Tottakait astiat vinkuvat ja valittavat, mutta sellaista se on savenvalajan työ t. b


    • Mitkä seikat kiistatta todistavat Raamatun tarinassa esiintyvän Lootin psykopaattiseksi ja kylmäveriseksi isäksi.

      1. Moos.19:
      5 He huusivat Lootia ja sanoivat hänelle: "Missä ovat ne miehet, jotka tulivat tänä iltana luoksesi? Tuo heidät tänne, me haluamme maata heidät!" 6 Loot meni ulos heidän luokseen, mutta sulki oven perässään. 7 Hän sanoi: "Hyvät miehet, älkää sentään tehkö niin pahaa tekoa. 8 Minulla on kaksi tytärtä, jotka ovat vielä neitsyitä. Minä tuon heidät teille, saatte tehdä heille mitä haluatte.

      Loot sanoi, että älkää tehkö niin pahaa tekoa, että makaisitte näiden kotiini saapuneiden tuntemattomien miesten kanssa, vaan sen sijaan annan omat rakkaat neitsyinä säilyneet tyttäreni teille ja saatte tehdä heille mitä tahdotte?

      Aivan sairas yksilö, joka antaisi omat tyttärensä raiskattaviksi?
      Ei missään muualla kuin Raamatun tarinoissa voida kuvata vastaavanlaisia hirviöihmisiä.

      1. Moos.19:
      14. Niin Loot lähti puhumaan miehille, jotka olivat kihlanneet hänen tyttärensä, ja sanoi: "Pian pois täältä, pitäkää kiirettä!

      Lootin tyttäret olivat jo siis kihlautuneet ja siitä huolimatta hän oli valmis antamaan raiskattaviksi ja kenties tapettaviksi, omat rakkaat tyttärensä?
      Hyvä isä? Vähän kuin se Raamatun tarujen ja kristittyjen taivaallinen isäkin, joka antoi oman poikansa tapettavaksi?

      1. Moos.19:
      31 Vanhempi tytär sanoi nuoremmalle: "Isä alkaa tulla vanhaksi, eikä maassa ole yhtään miestä, joka voisi tulla ottamaan meidät vaimokseen yleisen tavan mukaisesti.
      Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi siis se surkimus, joka aiemmin oli valmis antamaan omat tyttärensä miesjoukon raiskattavaksi ja tapettavaksi?

      Tarinan kirjoittajakin on ollut yhtä sairas psykopaatti kuin tarinan päähenkilökin.
      Ei voi tulla muuhun johtopäätökseen.
      Ja tämä kaikki on jumalan innoittamaa sanaa?

      • aikansa kutakin

        Ilmiantja kertoo aivan oikein , että hirviöihmiset , homot, sitähän hän tarkoittaa, joutivatkin poltettavaksi!

        Tosin nykypäivänä, kun ilmiantaja tuo homoista tuollaisen kuvauksen,
        se ei istu nykyiseen oikeuskäsitteeseen


    • ---)lmiantja kertoo aivan oikein , että hirviöihmiset , homot, sitähän hän tarkoittaa, joutivatkin poltettavaksi!(---

      Missähän tekstissäni viittasin homoihin?

      Mieluummin loot olisi voinut tarjota vieraikseen tulleita miehiä kuin ehdotella omia tyttäriään raiskattaviksi.
      Olisi kuitenkin kaikin puolin ollut parempi, että väkijoukko olisi raiskannut tarinassa itse Lootin.

      Homot kuitenkaan harvemmin ovat Raamatun tarinan kaltaisia.
      Homot ovat yleensä paljon sivistyneempiä ja paremmin käyttäytyvämpiä kuin esim. heteroiksi itseään nimittävät adventistit.
      Homoviha on uskonlahkolaisille tarkoituksellisesti syötettyä ja siksi he vihaavat homoja, vaikka heidän omassa piirissään homous kukoistaakin kaappien kätköissä.

      • pyh!

        Väitteesi on vihanlietsontaa adventisteja vastaan. Oletko joku rikollinen?


    • juuri niin

      He, adventtistit ovatkin ansainneet jumalansa vihan.
      Sitä saa siis mitä tilaa.

    • Lootin perhe

      Tässä on kuva siitä mitä todellisuudessa tapahtui ja mitä Loot oli harrastanut niin kauan kuin hänellä tyttölapsia oli ollut seuranaan:

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Loot#mediaviewer/Tiedosto:Lot_and_his_Daughters.jpg

      Tarinasta Lootista ja hänen perheestään voimme päätellä, että Lootin vaimo oli prostituoitu ja Loot itse oli perheessä olevien tyttärien hyväksikäyttäjä.
      Lootin tyttäret olivat suurella todennäköisyydellä jonkun muun Sodoman miehen kuin Lootin kupeista lähteneitä. Tästä syystä Loot ei paljoakaan piitannut, heidän kohtalostaan ja oli jopa valmis kauppaamaan neitokaisia seksileluiksi muille.
      Lootille kuitenkin kelpasivat tyttärien sulot ja syystä, koska oma vaimo makasi rahasta muiden Sodoman miesten kanssa ja osallistui kaupungissa järjettyihin orgioihin. Lootin vaimo oli siis harvoin kotona ja Loot sai puuhastella tyttärien kanssa ja toteuttaa mielihalujaan ja himojaan.

      Lootin vaimo ei olisi halunnut millään jättää maksavia asiakkaitaan Sodomaan ja siksi hän kaihoten katsoi taakseen.
      Lootilla itsellään ei ollut mitään syytä vilkuilla taakseen, olihan hänellä kaksi naista, joiden kanssa hän saattoi tapansa mukaan tyydyttää miehisiä tarpeitaan.
      Eikä hänen vaimonsa kohtalo harmittanut häntä lainkaan.

    • kova jäbä
    • Anonyymi

      Sovitaanko nyt niin, että se Lootin mulkku oli vain väärässä paikassa väärään aikaan?
      Silloin tietysti voi sattua vahinko, kun omat tyttäret kulkevat ohi ja mulkku siinä jönöttää pystyssä vain päälle istahtamista odottaen. 'Ladattu ase' oli siis vain jätetty epähuomiossa heitteelle.

      Tietysti maassa maan tavalla. Kaikki naivat Raamatun aikaan kaikkia, jopa kuolleita. Täytyihän siellä paratiisinkin tarinassa jonkun naida omaa siskoa ja veljeä, että saatiin suku jatkumaan, vai raiskasiko se Aatami omat tyttölapsensa suvun jatkumisen vuoksi?

      • Anonyymi

        Raamatussa keskeytetty yhdyntä oli paljon pahempi asia kuin siementen sisään laskeminen.
        Herra katsoi karsaasti, kun eräskin mies ei halunnut laskea siemeniään naisen sisään.
        Sen sijaan oili kunnia asia laskea siemenet sisään. Jahve näytti esimerkkiä, kun laski siemenensä toiselle miehelle kihlatun neitokaisen sisään.
        Maailmamme olisi välttynyt paljolta pahalta, jos se taivaan papparainen olisi vetäissyt kalunsa ulos ajoissa siitä neitsyeestä. Yksi äpärä olisi vähemmän syntynyt maailmaan. Sen äpärän nimissä kun on käyty valtavat määrät verisiä taisteluja ja lukematon määrä rahvasta on kusetettu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Raamatussa keskeytetty yhdyntä oli paljon pahempi asia kuin siementen sisään laskeminen.
        Herra katsoi karsaasti, kun eräskin mies ei halunnut laskea siemeniään naisen sisään.
        Sen sijaan oili kunnia asia laskea siemenet sisään. Jahve näytti esimerkkiä, kun laski siemenensä toiselle miehelle kihlatun neitokaisen sisään.
        Maailmamme olisi välttynyt paljolta pahalta, jos se taivaan papparainen olisi vetäissyt kalunsa ulos ajoissa siitä neitsyeestä. Yksi äpärä olisi vähemmän syntynyt maailmaan. Sen äpärän nimissä kun on käyty valtavat määrät verisiä taisteluja ja lukematon määrä rahvasta on kusetettu.

        Olet sairas.


      • Anonyymi

        "Sovitaanko nyt niin, että se Lootin mulkku oli vain väärässä paikassa väärään aikaan?
        Silloin tietysti voi sattua vahinko, kun omat tyttäret kulkevat ohi ja mulkku siinä jönöttää pystyssä vain päälle istahtamista odottaen. 'Ladattu ase' oli siis vain jätetty epähuomiossa heitteelle."

        Hahahahahahahahahahhahahahahhaaaa....
        Paras tulkinta!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Raamatussa keskeytetty yhdyntä oli paljon pahempi asia kuin siementen sisään laskeminen.
        Herra katsoi karsaasti, kun eräskin mies ei halunnut laskea siemeniään naisen sisään.
        Sen sijaan oili kunnia asia laskea siemenet sisään. Jahve näytti esimerkkiä, kun laski siemenensä toiselle miehelle kihlatun neitokaisen sisään.
        Maailmamme olisi välttynyt paljolta pahalta, jos se taivaan papparainen olisi vetäissyt kalunsa ulos ajoissa siitä neitsyeestä. Yksi äpärä olisi vähemmän syntynyt maailmaan. Sen äpärän nimissä kun on käyty valtavat määrät verisiä taisteluja ja lukematon määrä rahvasta on kusetettu.

        Mitä tykkäisit, jos oma tyttäresi ajattelisi sinusta itsestäsi tuolla tavalla?


    • Anonyymi

      > sammunutta miestä ei voi raiskata, eikä se rakkauden työkalu siitä nouse, niin tuo fysiologinen mahdottomuus paljastaa tarinan kauhean todellisen luonteen:

      Ei ole mitään syytä uskoa tuota.

      > Isä raiskasi omia tyttäriään!

      Kyse on raiskauksesta vasta, jos se on tapahtunut vastoin toisen osapuolen tahtoa. Ei ole yhtään todistetta raiskaukselle ja on mielestäni väärin esittää vakavia syytöksiä, ilman todisteita.

    • Anonyymi

      > muuttui sitten suolapatsaaksi, eli ilmeisesti Jumalan tekojen arviointi on kuolemansynti, näin voisi epäillä.

      Jos olisi noit, olisit o muuttunut suolapatsaaksi. Mutta, niin ei ole tietenkään, eikä Raamattu myöskään niin sano.

    • Isä oli juoppo, joka raiskasi tyttärensä, tottakai!
      Ja vaikka tyttäret olisivatkin juottaneet hänet humalaan, kuka on niin tyhmä että menee jujuun kahdesti?
      Eikös joku toinenkin "hurskas mies" tarjonnut vaimoaan seksileluksi ja vaimo kuoli tähän?
      Jahve kieltää murhaamisen vaikka on itse murhanhimoinen psykopaatti.

    • Anonyymi

      Nämä ovat niitä jumalallisia kirjoituksia. Näidä pitäisi sieluissamme tutkisteleman jottemme Kadotukseen Ijakaikkiseen joudusisi...
      Tunkiotavaraa 2500 auringon kierron takaa.
      Aamen, perkele.

    • Anonyymi

      Todennäköisesti Loot halusi rakastella, muttei sentään selkeänä tyttäriensä kanssa, vaikka nämä siihen houkuttelivat.

      On otettava huomioon, ettei Loot ollut minkään viranomaisen tai lain alainen heidän asuessaan yksinäisyydessä luolassa, ja nukkuessaan vieri vieressä. He olivat itse itsellensä laki. Toisekseen hän ei tehnyt väkivaltaa tyttärilleen, vaan auttoi näitä saamaan lapsia. Muita miehiä ei ollut lähipiirissä.

      Hänen setänsä Aabraham oli sisarpuolensa kanssa naimisissa, eikä sitä silloin kukaan pitänyt pahana.
      Vasta monta vuosisataa myöhemmin se kiellettiin, koska sairaudet tahtovat periytyä ja lapsi joutuu siitä kärsimään.

    • Tuossa koko Loot-sadussa on helvetin ison mulkun mentävä aukko.

      Ensinnäkin, kuka oli se kolmas kaveri, 'lehtimies' siinä luolassa kahtena yönä peräkkäin, joka raapusti tuon sadun eläimen nahkaan ja näki samalla, kuinka Lootin kovettunut kalu oli ollut tyttärien sisällä ja ruiskinut siemennestettä tyttösiin?
      Tyttöset itse tuskin olisivat lähteneet kylille levittämään tarinaansa siitä, kuinka olivat naineet juovuksissa ollutta isäänsä?

      "Niin he juottivat sinä yönä isällensä viiniä. Ja vanhempi meni ja makasi hänen kanssaan, eikä tämä huomannut, milloin hän tuli hänen viereensä ja milloin hän nousi."
      ---
      "Niin he juottivat toisenakin yönä isällensä viiniä; ja nuorempi meni ja makasi hänen kanssaan, eikä tämä huomannut, milloin hän tuli hänen viereensä ja milloin hän nousi."

      Tuon sadun kirjoittaja oli ilmeisesti joku nainen, joka ei ollut saanut koskaan munaa? Jos mies on niin juovuksissa, että hän ei huomaa, milloin tyttö tulee 'lypsylle 'päälle, eikä sitä milloin hän lopettaa lypsyn, niin sellaisen henkilön lypsäminen olisi ollut mahdotonta niin, että 'kulhoon' olisi herunut jotain.

      Sadun selvä tarkoitus oli viestiä sen ajan yhteiskunnan miehille, että myös lapsen isä voi hyvillä mielin ja oikeutetusti naida puutteessaan lapsiaan niin halutessaan. Lapset suorastaan vaativat sitä, että isä käy päälle.

      • Anonyymi

        Raamatussa naiset on esitetty niin, että he ovat valmiit tekemään mitä vain, että saisivat miehen munaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Raamatussa naiset on esitetty niin, että he ovat valmiit tekemään mitä vain, että saisivat miehen munaa.

        Lootin tyttäret Ihan kuin meidän tyttäret. Saatanan rumia, etteivät kelpaa kuin isälleen petikavereiksi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lootin tyttäret Ihan kuin meidän tyttäret. Saatanan rumia, etteivät kelpaa kuin isälleen petikavereiksi?

        Koska ne ovat sinun tyttäriäsi, ne siis kelpaavat vain sinulle?


    • Anonyymi

      Raastupa :Herra (xxxx) 2 tytärtä on tullut raskaaksi omalle isälleen insesti johdosta .

      Puolustus:Join viiniä ja sammmuin tytöt ovat omin päin sitten raiskanneet minut ...kaksi kertaa ...en muista tapahtumista mitään.


      Tuollainen tapahtuma kun tänä päivänä tulee oikeuteen voidaan vaan arvella mikä on tuomio uskovainen tuomari antaisi tytöille tuomiot isänsä hyväksikäytöstä ja todennäköisesti oppinut ateistinen tuomari antaisi rankemman kautta tuomion juopolle yksinhuoltaja isälle joka panee tyttäriään.


      Voimme olla onnellisia tänä päivänä että fundamentalisti uskovaiset eivät ole tuomareita oikeusasteilla .

      Pientä esimakua mitä tapahtuisi jos olis voi lukea uskontojen uhrien sivuilta joissa kerrotaan vanhemmistojen suhtautumisesta uskovaisten lapsien hyväksikäyttöön jossa lapsi on syyllistetty ja vanhempi saanut anteeksiannon

      • Anonyymi

        Syyttäjä unohti vielä kyseisen herran syytteistä sen että syyllisyyden puolesta todella raskauttavaa on sekin että tämä herra Loot tarjosi tyttäriään myös muiden miesten raiskattavaksi .

        Tällainen ihminen siis on uskovaisten silmissä vanhurskauden esikuva ei ole ihme että lahkoissa tapahtuu mitä tapahtuu lapsille asioita jotka siivotaan maton alle


    • Anonyymi

      Huomasitteko, kuinka adventtikirkon pastoreilla T. Flink ja Kai Arasola oli heti tarvetta selitellä ja puollustella Lootia ja hänen tyttäriään?
      Niin kieroon kasvaneita ja kasvatettuja pastoreita on adventtikirkossa palkkalistoilla.
      Paatuneisuus adventtikirkossa on niin syvällä, että mikään vääryys ei siellä piireissä tunnu enää missään. Puollusetllan vain, kun pastori tekee väärin tai puhuu silkkaa paskaa.
      "Ei me pastorit koskaan tehdä mitään väärää, vaan vika on aina yksinomaan niissä muissa."
      Oletko tavannut pastoria, joka olisi pyytänyt anteeksi ja katunut?

      • Anonyymi

        Selatessani tätä alkoi huvittaa tuo vuosi sitten annettu kommentti, jonka mukaan Flink ja Arasola alkoivat heti puolustella Lootia ja tyttäriä. Mitä ihmeen soopaa? Bushmanni väitti Lootin raiskanneen tyttärensä ja pastorikaksikko väitti tytärten raiskanneen isänsä. Joltakin taisi mennä käsitteet sekaisin, kun kukaan ei näytä puolustelevan ketään - kyse on vain siitä, miten joku vanha tarina pitää tulkita.


    • Anonyymi

      Mikä on Jesús aiti nimi on suomeksi

    • Anonyymi

      Lootin tyttäret taisivat olla jo varsin iäkkäitä, koska he varsin pian päättivät käyttää isäänsä lasten hankkimiseen.

      Sodomassa miehet eivät olleet kiinnostuneita naisista, siksi Loot halusi jopa tarjota tyttäriään rakasteluun. Eivät vaan kelvanneet, vaan kaikki kaupungin miehet halusivat seksiä miesten kanssa.
      Minä ainakin olisin sanonut Lootille: "Kiitos, minä voin ottaa molemmat tyttäresi ja pidän huolta siitä että saat lastenlapsia!"

      Rakkaus ei ole syntiä, kierostunut rakastelu on! Oppikaa Lootin tarinasta!

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kyllä me adventistit hyväksymme lapsiin kohdistuvan kaikin puolisen hyväksikäytön, niin henkisen kuin fyysisenkin.
      Raamatun aikaan 12-vuotias oli täysi-ikäinen ja hän oli vapaata riistaa, kunhan myötäjäiset oli maksettu. Ei silloinkaan kysytty, tahtooko lapsi, vaan silloin oli selvää, että lapsella ei ole päätäntä valtaa missään asiassa.

      Mitä Lootin tyttäriin tulee, niin se kertomus kunniallisesti kertoo meille, että omien lasten makaaminen ja lasten siittäminen on täysin normaalia.
      Raamatun aikaan isän oikeutena oli maata lapsi ja siitä huolimatta hänet voitiin myydä neitseenä. Isän päälle laskeutuminen kun ei poistanut neitsyyttä. Raskaaksi tuleminen voitiin hyvin salata ja vaikka lapsi olisi synnyttänyt isälleen lapsen, oli hän siitä huolimatta vielä neitsyt, koska hän ei ollut maannut perheen ulkopuolisen miehen kanssa.

      • Anonyymi

        "-- me adventistit hyväksymme --"?? taisit tarkoittaa "-- me adventisteja niin pelkäävät, että istumme päivät päästään tätä palstaa vahtimassa, hyväksymme --."


      • Anonyymi

        Taidat kertoa omia sairaita haaveitasi. Juutalaiset eivät saaneet rakastella jälkeläistensä kanssa kuolemantuomion uhalla.
        Lootia taas ei ollut kukaan tuomitsemassa luolassa missä he asuivat!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taidat kertoa omia sairaita haaveitasi. Juutalaiset eivät saaneet rakastella jälkeläistensä kanssa kuolemantuomion uhalla.
        Lootia taas ei ollut kukaan tuomitsemassa luolassa missä he asuivat!

        Kuka siellä luolassa sitten oli se, joka raapusti sen tarinan ylös ja kirjoitti, kuinka juopuneen Lootin kalu oli hänen tyttäriensä sisällä niin, että siemennesteet lensivät?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuka siellä luolassa sitten oli se, joka raapusti sen tarinan ylös ja kirjoitti, kuinka juopuneen Lootin kalu oli hänen tyttäriensä sisällä niin, että siemennesteet lensivät?

        Kyllä ne tyttäret seipittivät sen koko tarinan naimareissusta isänsä kanssa, koska he olivat jo raskaana ennen Sodomasta lähtöä. Loot ei ollut lasten isä, vaan joku niistä miehistä, joille Loot oli luvannut tyttärensä käyttöön.
        Loot oli todennäköisesti enemmän kiinnostunut eläimistä sekä urospuolisista ja niihin sekaantumisesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä ne tyttäret seipittivät sen koko tarinan naimareissusta isänsä kanssa, koska he olivat jo raskaana ennen Sodomasta lähtöä. Loot ei ollut lasten isä, vaan joku niistä miehistä, joille Loot oli luvannut tyttärensä käyttöön.
        Loot oli todennäköisesti enemmän kiinnostunut eläimistä sekä urospuolisista ja niihin sekaantumisesta.

        Näkee mikä kiinnostaa vastaajaa. Todennäköisesti itse olet perehtynyt kaikkeen perverssiin!


    • Anonyymi

      No etpä paljon miehisyydestä tiedä.Mitä on vietteleminen.Tyttäret sen teki ,totta kai sen verran pitää olla kuusulla että tappi seisoo.Unissaankin voi tulla siemen syöksy.Ja kyllä silloin seisoo.

    • Anonyymi

      Vastauksista käy ilmi millaisia seksikuvitelmia vastaajilla on.

      Tosiasia on että monta kertaa seksuaalisen väkivallan syyksi sanotaan juopumus. Kyllä se yksi asia toimii, vaikka järki ei toimisikaan.
      Jos sen lisäksi tyttäret, jotka olivat jo yli-ikäisiä, hiukan hivelivät miehen elintä, niinkyllä sen saa seisomaan. Ja tyttäret saivat itsensä raskaaksi.

      Ilmeisesti Loot kyllä muisti jotain yön tapahtumista, mutta tyttäret kenties sanoivat:"Nyt taidat erehtyä, me nukuttiin koko yö!"

      Ei heidän tarvinnut pelätä mitään lakia, he elivät yksinään yhteiskunnan ulkopuolella ilman että kukaan puuttui heidän tekemisiinsä.
      Eikä lakiakaan ehkä ollut, se kielto tuli vasta neljä vuosisataa myöhemmin.

      Joten voitte jatkaa kuvittelua omien taipumustenne mukaan.

      • Anonyymi

        Kiinnostuin aiheesta, kun poikkesin palstalla ja olen myös tutkinut hivenen syvällisemmin tarinaa Lootista.

        Luin koko viestiketjun ja kahden kommentoijan tekstit erityisesti pistivät silmään.
        Nimimerkeillä TimoFlink ja Kai_A kommentoineet vaikuttavat olevan Lootin tekojen ja toiminnan vankkumattomia puolustajia ja halveksivat selkeästi muiden esittämiä näkemyksiä ja tulkintoja kyseisessä asiassa. Ne kun olivat hyvin vastenmielisiä ja läpipaistavia.

        En tiedä, ovatko kyseiset henkilöt jollain tapaa sidoksissa johonkin uskonnolliseen yhteisöön, eikä se minua kiinnosta, mutta heidän kirjoittamat vastineensa paljastivat aika paljon myös heistä itsestään.

        He yhdessä lähtivät kilvan puolustamaan tarinan Lootia ja hänen toimintaansa ja pitivät tyttäriä syntisinä huonoina naisina ja vastuussa siitä, että niin sanottua 'jumalan miestä', tässä tapauksessa Lootia käytettiin hyväksi kaikin tavoin. Tällainen ajattelu on hyvin ominaista niille, jotka tulkitsevat mielellään asioita aina oman etunsa mukaan.
        He ovat hyvin samanlaisia kuin tarinan Loot. Pelkureita ja toisten ihmisten hyväksikäyttäjiä

        Tarinan kertomus Lootista ja hänen tyttäristään kuulostaa erittäin pahalta jo siinäkin mielessä, että kyseinen Loot oli valmis antamaan molemmat tyttärensä raiskattaviksi ja todennäköisesti myös tapettaviksi, vain siksi, että se ns. 'jumalan mies' ei itse uskonut palvomaansa jumalaan, kun tilanne oli päällä.

        Vielä pahemmalta tuntuu sekin, että sellaista 'ketkua ja luuseria', kuka Loot oli, lähtevät kilvan puolustamaan mainitut kommentoijat TimoFlink ja Kai_A.
        Kaikkien heidän tähän viestiketjuun antamansa kommentit viittaavat siihen, että heillä täytyy olla sidokset jonkun yhteisön sisäpiiriin ja heillä itsellään on vastaavia luurankoja kaapeissaan, mitä Lootilla tarinan mukaan oli. Kyseiset kommentoijat ovat myös valmiita antamaan lapsensa joidenkin tuntemiensa miesten raiskattavaksi tai tapettavaksi säästyäkseen itse samalta kohtalolta. Vastenmieliset henkilöt tuovat itse esiin omat valmiutensa olla samanlaisia kuin henkilö, jota he kilvan puolustavat.

        Sitä seikkaa kyseisestä Loot tarinassa en lähde perkaamaan, kuka sitten nai ja ketä ja miksi, koska se tarina ontuu jo niin pahasti kun luetaan se koko tarina Raamatun Lootista ja hänen edesottamuksistaan, joka mies paljastui läpensä kaksinaamaiseksi ja pahaksi mieheksi, kuten niin monet itseään jumalan miehiksi kutsuvat ovat aina olleet ja aina ovat.


    • Anonyymi

      Jos kerran jotakin kiinnostaa haukkua Lootia niin haukkukaa oikein olan takaa!

      Eivät ihmiset koskaan ole olleet pyhimyksiä.

      Loot sai kärsiä virhevalinnoistaan: Hänellä oli kerran niin paljon omaisuutta, että piti muuttaa toisaalle asumaan, jotta sekä hänelle, että hänen sedälleen jäi tarpeeksi tilaa karjalaumoilleen.

      Lootilla taisi olla montakin tytärtä, joillakin oli jo sulhanen, mutta hänellä oli yhä kaksi tyttöä kotona, eikä heille ollut miestä löytynyt, kun Sodoman miehet olivat homoseksualistejä. Varmaan monta kertaa Loot oli toivonut näillekin kunnon aviomiestä. Ja kenties tytötkin olivat toivoneet sitä samaa.

      Loot menetti kaiken omaisuutensa, ja muutti asumaan tyttäriensä kanssa kallioluolaan.
      Tytöt halusivat itselleen miehen, mutta tuskin kukaan oli kiinnostunut luolassa asuvista tytöistä. He sanoivat:" Ei tänne meille tule ketään sulhasta, saamme nukkua täällä isämme kanssa tässä pienessä poterossa. Jos haluamme raskaaksi ja saada lapsia, meidän on annettava viiniä isälle, muutoin hän selvinpäin vain kuorsaa toisella puollen vuodettamme."
      Tytöt olisivat mielellään rakastelleet Lootin kanssa hänen selvänä olleessaan, mutta eivät uskaltaneet ehdottaakaan sellaista. Vasta kun Loot oli humalassa , he uskalsivat tehdä aloitteen.

      Jos taas Loot olisi halunnut raiskata kaksi aikuista tytärtään, kai hänellä olisi ollut paremmat mahdollisuudet, jos hän olisi juottanut tyttäret humalaan ja ollut itse raitis.
      Muutoin tuskinyksi vanhemmanpuoleinen ukkeli ei pystyisi raiskaamaan ketään, jos vieressä on toinen aikuinen nainen, joka voi vaikka lyödä nuijalla kalloon.

      Kukin voi tietysti kuvitella asian oman mielensä mukaan.
      Ei rakasteleminen sinänsä ole synti, jos se on vapaaehtoista, mutta vaara saada sairaita lapsia on suurempi, ja siksi lähisukua kiellettiin rakastelemasta keskenään joku vuosisata myöhemmin, ja tuo vaara on lisääntynyt geenivirheiden takia koko ajan.

      Aabraham rakasti ja rakasteli sisarpuolensa kanssa, eikä siinä silloin ollut mitään moraalista väärää. Aadamin lapset rakastelivat sisarustensa kanssa. Egyptissä tuo tapa oli vielä kauan käytössä faaraoiden avioliitoissa.
      Seksi vanhempien ja lasten välillä on vähintään yhtä vaarallista geenivirheiden vuoksi, ja toiseksi se on harvoin vapaaehtoista, kolmanneksi se on ympäristön tuomitsemaa, ja siksi aiheuttaa psyykkisiä traumoja. Tämä on tuttua varsinkin joidenkin ryhmittymien keskellä.
      Elleivät mitkään näistä asioista olisi esteenä, tuskin itse rakastelu olisi sen kummempaa kuin muidenkaan kanssa. Esimerkiksi sisar ja veli voisivat sopia varsin hyvin yhteen, kun ovat kasvaneet yhdessä jo lapsesta saakka.

      Sanoin: "Ellei..."

      Monella on komplekseja pelkästä rakastelusta, he näkevät sen syntinä ja pahana, ja häpeävät tekojaan. Miksi? Rakastelu on yhtä normaalia kuin syöminen ja juominen.

      Jos juomme viinaa, häpeämme jälkeenpäin. Jos juomme mehua, ei tarvitse hävetä.

      Meidät tuomitaan kerran siitä, mistä vaikuttimista olemme toimineet. Olemmeko toimineet rakkaudella, pitäen toista parempana kuin itseämme, vai olemmeko toimineet itsekkäästi, aiheuttaen traumoja toinen toisiimme.

    • Anonyymi

      "Jos taas Loot olisi halunnut raiskata kaksi aikuista tytärtään, kai hänellä olisi ollut paremmat mahdollisuudet, jos hän olisi juottanut tyttäret humalaan ja ollut itse raitis."

      Olipas jälleen typerä kommentti.
      Eiköhän se Loot ihan itse juonut, kun oli siihen tottunut hyväksikäyttäessään omia tyttäriään.
      Loot oli paatunut pelkuri, joka ei halunnut selvin päin raiskata tyttäriään, joten hän tarvitsi rohkaisuryypyt eina ennen touhujaan.
      Pelkuruuden osoitti myös se, miten hän oli aikaisemmin kohdellut tyttäriään leikkikaluinaan. Hän jopa tarjosi tyttärensä tapettaviksi ja raiskattaviksi tuntemiensa kylän miesten toimesta.
      Mitä sellainen kertoo miehestä? Hän on psykopaatti ja mielisairas.

      • Anonyymi

        Kommentit kertovat enemmän siitä joka kommentoi, kuin siitä mitä kommentti käsittelee.

        Ei tarvitse muuta kuin tiputtaa mustetta paperille, niin sairaalla mielikuvituksella varustettu henkilö näkee siinäkin jotain kauheaa seksiä tai väkivaltaa.

        Samoin kertomus Lootista saa ihmiset kuvittelemaan sellaista mitä itse olisivat tehneet vastaavassa tilanteessa.

        Siksi on parempi lukea teksti niinkuin on kirjoitettu, ja jättää kuvittelu vähemmälle.


    • Anonyymi

      Loot on esikuva adventtikirkon pastorista.
      Adventtikirkon pastori väittää olevansa paimen.

      Oikea lammas-/karjapaimen on sellainen, joka panee henkensä alttiiksi laumansa edestä.
      Adventtikirkon paimen on taasen sellainen, joka panee laumaansa henkensä edestä.
      Hän on Loot'in kaltainen, joka pani tyttäriään henkensä edestä.

      • Anonyymi

        kommenttisi kertoo paljon sinusta, enemmän kuin Lootista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        kommenttisi kertoo paljon sinusta, enemmän kuin Lootista.

        "kommenttisi kertoo paljon sinusta, enemmän kuin Lootista."

        Totta horiset. Minä sentään olen järjellä varustettu toisin, kuin ne henkilöt, jotka ovat raapustaneet raamatun tekeleet ja luoneet niiden satujen päähenkilöt.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "kommenttisi kertoo paljon sinusta, enemmän kuin Lootista."

        Totta horiset. Minä sentään olen järjellä varustettu toisin, kuin ne henkilöt, jotka ovat raapustaneet raamatun tekeleet ja luoneet niiden satujen päähenkilöt.

        mutta sinun tulkintasi kertovat mitä ajatusmaailmasi sisältää. Ethän osaisi muuten selittää kaikkea pahimmalla mahdollisella tavalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        mutta sinun tulkintasi kertovat mitä ajatusmaailmasi sisältää. Ethän osaisi muuten selittää kaikkea pahimmalla mahdollisella tavalla.

        Mitä pahaa siinä on, jos muutama tuhat vuotta sitten, joku isä on nainut tyttäriään?
        Se on ollut siihen aikaan ihan luonnollista. Isän velvollisuus kun oli puhkeista neitsyeet ennen, kuin joku karvaperse pääsi niihin käsiksi. Se oli arkipäivää.
        Nykyäänkin eräissä kristillistä nimeä kantavissa lahkoissa pastorit tekevät samoin seurakuntien nuorille neitosille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä pahaa siinä on, jos muutama tuhat vuotta sitten, joku isä on nainut tyttäriään?
        Se on ollut siihen aikaan ihan luonnollista. Isän velvollisuus kun oli puhkeista neitsyeet ennen, kuin joku karvaperse pääsi niihin käsiksi. Se oli arkipäivää.
        Nykyäänkin eräissä kristillistä nimeä kantavissa lahkoissa pastorit tekevät samoin seurakuntien nuorille neitosille.

        Se,mitä sydän on täynnä, siitä suu puhuu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se,mitä sydän on täynnä, siitä suu puhuu.

        Sydän on täynnä Jahven antamia lakeja, käskyjä ja neuvoja.
        Nytkin pitäisi mennä vihkimään tuhon omaksi kokonainen kaupunki, kun kerran Jahve on käskenyt niin tekemään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sydän on täynnä Jahven antamia lakeja, käskyjä ja neuvoja.
        Nytkin pitäisi mennä vihkimään tuhon omaksi kokonainen kaupunki, kun kerran Jahve on käskenyt niin tekemään.

        Valheesi ei hetkauta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä pahaa siinä on, jos muutama tuhat vuotta sitten, joku isä on nainut tyttäriään?
        Se on ollut siihen aikaan ihan luonnollista. Isän velvollisuus kun oli puhkeista neitsyeet ennen, kuin joku karvaperse pääsi niihin käsiksi. Se oli arkipäivää.
        Nykyäänkin eräissä kristillistä nimeä kantavissa lahkoissa pastorit tekevät samoin seurakuntien nuorille neitosille.

        Valheesi ei hetkauta.


    • Anonyymi

      Betlehemin basaarista löytyy Loot-merkkisiä suolan sirottimia.
      Kaikkea on kaupan.
      Aikoinaan Kristuksen ristin palasia oli myynnissä hyvään hintaan. Niitä niin paljon, että niistä olisi pystynyt rakentamaan kokonaisen kylän.

      • Anonyymi

        Jeesuksen hautapaikkojakin on vaikka koko kylälle jakaa.
        Jeesuksen sandaaleita on kaupan samoin kuin Jeesusteippiä.
        Myös Jeesuksen käyttämä pikari viimeisellä ehtoolliseslla on ollut kaupan.
        Orjantappura kruunu on vatikaanin museossa ja myös Marian häpy- , kainalo- sekä rintakarvoja, joista voisi kutoa vaikkapa villapaidan. Maria oli ilmeisesti ahkera ajamaan karvoitustaan?
        Marian karvoista osa on myös harmaita.


    • Anonyymi

      Mitä Loot kysyi tyttäreltään?
      "Oletko pitänyt munaa kädessä?"

    • Anonyymi

      Käsitän, että Loot saanut siunauksen kun Vanhurskas, vaikka tyttärien viinin juotto + kiero suunnitelma/makaaminen isänsä kanssa ei vanhurskasta, olisiko Jumala siunannut Lootia Sodomasta/Gomorrasta pelastumisella jos Loot ei oikeasti olisi ollut VANHURSKAS? Jumalahan tietää tulevan ja siunaa vilpittömiä, kumma tarina, mutta jos tyttäret ei olisi maanneet isänsä kanssa voisi moni asia olla toisin tänä päivänä, 🤔 meillä on Pelastus Jeesuksessa

    • Anonyymi

      Vanhan testamentin yksi tarkoitus kun (josta tämäkin kertomus peräisin) on juurikin tuoda ilmi ihmisten syntisyys, ja kykenemättömyys täyttämään lakia. Jota varten taas Jeesus tuli maailmaan. Jos ihmiset olisivat eläneet esimerkillisesti, ei Jeesukselle olisi ollut tarvetta eikä sijaa.

      [/quote]

      Loothan pelastettiin juuri synnittömyytensä tähden. Ja tyttäret siinä samalla. Vaimolle kävi vähän köpelömmin

    • Anonyymi

      --"Todellisuudessa Loot käytti tyttäriään hyväkseen, eli raiskasi omia lapsiaan, mutta koska aihe oli tabu ja hirvittävä rikos jo tuolloin, piti kunniallinen Loot saada näyttämään kunnialliselta tämänkin asian kohdalla, joten uhrit, Lootin tyttäret, syyllistettiin ja tarinaa muutettiin niin, että tyttäret olivatkin syyllisiä kauheaan syntiin."--

      Samainen jumalhahmo, joka esiintyi Lootin tarinoissa, raiskasi toiselle miehelle jo kihlatun 12-vuotiaan neitokaisen ja neitokainen tuli siitä sessiosta raskaaksi ja synnytti lapsen, jota lasta sitten ristikansa näin joulun aikaankin muistelee.
      Raamatussakin ihminen syyllistetään jumalan kauheista tekosista. Aina on ollut niin, että uskonlahkojen valtaapitävät ja jumalat ovat aina syyttömiä ja syyllinen on joku muu, alemmalla portaalla oleva.

      Aika sairaita ovatkin ne raamatussa esiin tuodut jumalat, Jahve ja muut verenhimoiset sadistit. Tarinaa Jeesuksen syntyperästä on luonnollisesti kaunisteltu, jotta tarina edes jotenkin saadaan näyttämään inhimilliseltä, mutta ei paskaakaan saada yhtään sen paremmaksi, vaikka se kuinka hienoihin kääreisiin pakattaisiin. Paska on paskaa, eikä se jumalienkaan kädessä muutu muuksi.

    • Anonyymi

      Raamatun kertomukset ovat jatkumoa Tuhannen ja yhden yön tarinoille.

    • Anonyymi

      > hän kuitenkin halusi vilkaista Jumalansa tekosia ja muuttui sitten suolapatsaaksi, eli ilmeisesti Jumalan tekojen arviointi on kuolemansynti, näin voisi epäillä.

      Raamatun perusteella alueella tapahtui jonkinlainen meteoriisku. Ja koska lootin vaimo pyshtyi ja jäi katsomaan, sen vaikutus osui myös häneen. Kyse ei siis ollut mistään kostorangaistuksesta. Asia oli vähän sama kuin jos sanoisin, älä pistä kättä tuleen tai se palaa ja sitten kuitenkin tekisit niin, ei se olisi mikään minun asettama rangaistus vaan kärsisit itseaiheutetusti vain omasta tyhmästä päätöksestäsi.

      > Tätä pitää hetki pohtia, sillä raamatussa on selkeästi virhe, sillä sammunut mies ei tee ketään raskaaksi,

      En usko.

    • Anonyymi

      Kylläpä raamatun tarinat ovat virkistäviä.
      Niitä ei kuitenkaan kannata lapsille lukea.
      Sivut pitää repiä irti.

      • Anonyymi

        Lapsi ja lapsen asteelle jäänyt on kaksi eri asiaa.
        Lapsen asteelle jäänyt herkkäuskoinen jumalhullu rakastaa väkivaltaa ja tappamista ja hän haluaa kuunnella sellaisia satuja, joissa se väkivalta tulee esiin monin tavoin.
        Verellä mässäily, koston himo, äkkipikaisuus, pitkävihaisuus, armottomuus jne. ovat jumalallisia ominaisuuksia, joita ominaisuuksia myös sen jumalan luomat ihmiset rakastavat ja ihannoivat. He ihailevat jumalansa luonteenpiirteitä ja haluavat tulla hänen kaltaisekseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lapsi ja lapsen asteelle jäänyt on kaksi eri asiaa.
        Lapsen asteelle jäänyt herkkäuskoinen jumalhullu rakastaa väkivaltaa ja tappamista ja hän haluaa kuunnella sellaisia satuja, joissa se väkivalta tulee esiin monin tavoin.
        Verellä mässäily, koston himo, äkkipikaisuus, pitkävihaisuus, armottomuus jne. ovat jumalallisia ominaisuuksia, joita ominaisuuksia myös sen jumalan luomat ihmiset rakastavat ja ihannoivat. He ihailevat jumalansa luonteenpiirteitä ja haluavat tulla hänen kaltaisekseen.

        Ihmisten verellä mässäily:
        Hoos. 14:1 "... he kaatuvat miekkaan, heidän pienet lapsensa ruhjotaan, ja heidän raskaat vaimonsa halkaistaan."

        Koston himo:
        Naah. 1:2,6 "Kiivas Jumala ja kostaja on Herra. Herra on kostaja ja vihastuvainen ... Kuka seisoo hänen tuimuutensa edessä, ja kuka kestää hänen vihansa hehkua? Hänen vihastuksensa vuotaa niin kuin tuli, ja kalliot halkeilevat hänen edessänsä."

        Äkkipikainen:
        Psalmi. 7:12-14 "Jumala on tuomari ja Jumala, joka vihastuu joka päivä."

        Pitkävihaisuus:
        2. Moos. 20:5. "Sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala, joka kostan isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen."

        Armottomuus:
        Jer. 13:14 "Ja minä murskaan heidät, toisen toistansa vastaan, sekä isät että lapset, sanoo Herra. Minä en sääli, en säästä enkä armahda, niin että jättäisin heidät hävittämättä."

        Jumalan pahuus:
        Val. 3:38 "Eikö lähde Korkeimman suusta paha ja hyvä?"

        Suunnaton viha muita kansoja kohtaan:
        5. Moos. 20:16-17 "Mutta näiden kansojen kaupungeissa, jotka Herra, sinun Jumalasi, antaa sinulle perintöosaksi, älä jätä ainoatakaan henkeä eloon, vaan vihi ne tuhon omiksi: heettiläiset ja amorilaiset, kanaanilaiset ja perissiläiset, hivviläiset ja jebusilaiset, niin kuin Herra, sinun Jumalasi, on sinua käskenyt."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lapsi ja lapsen asteelle jäänyt on kaksi eri asiaa.
        Lapsen asteelle jäänyt herkkäuskoinen jumalhullu rakastaa väkivaltaa ja tappamista ja hän haluaa kuunnella sellaisia satuja, joissa se väkivalta tulee esiin monin tavoin.
        Verellä mässäily, koston himo, äkkipikaisuus, pitkävihaisuus, armottomuus jne. ovat jumalallisia ominaisuuksia, joita ominaisuuksia myös sen jumalan luomat ihmiset rakastavat ja ihannoivat. He ihailevat jumalansa luonteenpiirteitä ja haluavat tulla hänen kaltaisekseen.

        Ja höpöhöpö.


    • Anonyymi

      Aloittaja on pihalla kuin lumiukko.

    • Anonyymi

      Mitäs ihmeellistä siinä Lootin tyttärien tarinassa oli?
      Ainahan ne raamatussa esiintyvät isät ovat panneet tyttäriään. Se oli maan tapa.
      Se oli huono isä, joka antoi jonkun muun ensin korkata lapsensa.
      Se oli kuolemalla rangaistava teko, jos tyttönen ehti ensin jonkun muun miehen naimaksi.

      Raamatussa esiintyvä taivaalliseksi isäksikin kristinuskon eri suunnissa kutsuttu papparainen raiskasi 12 vuotiaan neitsyeen, joka oli jo kihlattu.

      Neitsyys tuntui olevan tarinan sepittäjienkin mielestä se kaikkein paras asia, kun naista naitettiin. Kukaan ei tietysti huolinut enää sellaista, joka oli neitsyyden menttänyt. Karvaiset kieroon kasvaneet miehet, tutkivat tyttösen vehkeet, että oliko joku jo mehdollisesti käynyt sutimassa ja jos niin oli tapahtunut, niin sellainen tyttönen piti kivittää.

      Ei siinä sillekään äpärälapselle kunnian kukko laulanut, jonka isänä tarinassa kerrottiin olevan se taivaan taatto. Isä senkin lapsen lopulta hylkäsi ja tapatti.

      • Anonyymi

        Puhut ihan täyttä paskaa.


    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8955
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2653
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      129
      2390
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1999
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1756
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1550
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1507
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1438
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1306
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      5
      1257
    Aihe