Jokaiselle palstalaiselle on tuttu adventtikirkon historiasta tilanne, jossa Jeesusta odotettiin pikaisesti takaisin ja tämän tuli tapahtua 22.10.1844.
Siellä pellolla seisottiin sormet ristissä ja taivaalle tuijotettiin, mutta tällä kertaa poikkeus ei vahvistanut sääntöä ja mitään ei tapahtunut.
Sitten avattiin taas pyhät jupinat ja koetettiin löytää sieltä selitys asialle ja sieltähän löytyy kyllä selitystä selityksen perään, jos tulkitsijoilla ei ole mielikuvituksessa rajoitteita.
Joten Jeesuspa ei tullutkaan takaisin, vaan hän vain könysi taivaallisen teltan toisesta huoneesta toiseen, sillä hänen pitää tietenkin ynnätä yhteen syntimme, ennen kuin ehtii palata takaisin. Vähän kuin kauppias, jos joutuu tekemään inventaarion, eli ei se Kaikkivaltiaan tehtävä juuri K-kauppiaan hommia kummenpaa ole.
Mutta tästä 1844 vuoden "kekseliäästä" ratkaisusta huolimatta perusongelma ei ole ratkennut, eli Jeesuksen pikaista paluuta ennustetaan, sitä odotetaan ja sitä opetetaan. Tosin kukaan järkevä ei enää päivämääriä asettele, mutta eipä se ongelmaa ratkaise, eli sitä, että sen pitäisi olla pikainen.
Uskonnot ja niiden ympärille kehittyneet lahkot ovat siitä omituisia, että niissä uskopuolisen silmin täysin järjetön ja irrationaalinen käytös onkin lahkon sisällä täysin järkevää ja loogista.
Tästä hyvänä esimerkkinä on vuoden 1844 tapahtumat. Paluuta ennustettiin, siihen uskottiin kovasti, mutta mitään ei tapahtunut. Tästä luulisi loogisesti seuraavan sen, että ihmiset häpeävät hetken irrationaalista käytöstään, menevät kotiinsa ja unohtavat koko jutun ja keksivät itselleen jonkin järkevämmän harrastuksen.
Mutta ei suinkaan, sillä lahkoissa täydellinen pieleenmeno profetiassa tarkoittaakin todellisuudessa sen täydellistä onnistumista. Täydellinen pieleenmeno vahvistaa ihmisten uskoa, eikä suinkaan vaimenna sitä.
Pohdiskelu tällä kertaa onkin se, että miten kauan adventtikirkko pystyy elämään vielä edellisen täydellisen pieleenmenon uskon vahvistuksella ja millon tarvitaan uusi suuri pettymys lahkon kannattajien uskoa vahvistamaan?
Nyt jo elää adventtikirkossa sukupolvi, jolla ei ole mitään siteitä vuoden 1844 tapahtumiin, eli vaikka olisit useamman sukupolven adventisti, ei sellaisellakaan ole mitään konkreettista yhteyttä tuohon tapahtumaan, eli kaukaiset sukulaiset, joilla oli selkeä yhteys noiden aikojen tapahtumiin, ovat kaikki kuolleet ja sukupolvien välinen kuilu alkaa muodostua liian suureksi. Isoisoisosoisiän kokemiin tapahtumiin ei kykene enää kukaan saamaan otetta konkreettisesti, vaan niillä muistoilla ei enää pitkälle pötkitä, eikä niillä saada liikutettua jäsenen emotionaalisia tunteita järjestöään kohtaan.
Useammankin sukupolven adventistit eivät enää kykene eläytymään noihin tärkeisiin tapahtumiin emotionaalisesti.
Koska nämä ulkopuolelta lahkoon tulleet ovat kuitenkin lahkojen hierakiassa roskasakkia, jotka voivat vaihtaa lahkoa kuin toinen sukkiaan ja kaikkein tärkeimpiä ovat sukupolvesta toiseen uskoaan ja lahkon tärkeitä perinteitä eteenpäin siirtävät jäsenet.
Nyt on mennyt 170 vuotta siitä hetkestä, josta pikaisen paluun piti tapahtua hyvin nopeasti, olla aivan nurkan takana, ihan justiinsa, kunhan syntien ynnääminen vain saadaan tehtyä ja siihen ei Kaikkivaltiaalta tietenkään montaa kuukautta mene ja kaikkien odottaman suuren taivaallisen oikeudenkäynnin kaikki osaset saadaan kohdilleen.
Nyt on mennyt 2040 kuukautta.
Joten uskolle tarvitaan kohta vahvistusta, joten milloin adventtikirkko ennustaa jälleen tapahtuvaksi jotain jännää, joka ehkä repii yhteisön hajalle hetkeksi, osa pettyy ja lähtee, mutta tärkeintä on se, että jäljelle jäävä osa vahvistuu uskossaan, saa entistä enemmän eväitä uskonsa levittämiseen ja syntyy jäljelle jääviä useita sukupolvia yhdistävä asia, josta tehdään kirjoja ja jota muistellaan seuraavat 170 vuotta?
Eli että adventtikirkko virallisesti ilmoittaa hetken, jona pikainen paluu vihdoin tapahtuu ja miljoonat adventistit keskeyttävät toimensa ja siirtyvät jännittävän odotuksen tilaan, pettyäkseen jälleen kerran.
Osa heistä ei kykeisie jatkamaan pettymyksen jälkeen, mutta osa vahvistuu uskossaan ja uskoisi entistä kiivaammin pikaiseen paluuseen. Paluun peruuntumiseen raamattu tarjoaisi kuitenkin taas useita selityskeinoja, joka kovaan uskovaiseen uppoaa kuin pissi lumeen.
Sukupolvien kuilu saataisiin kurotua umpeen ja taas olisi tapahtuma, joka vuosikymmeniä, ehkä jopa 200 vuotta yhdistäisi jäljelle jääviä sukuja ja heidän jälkeläisiään ja loisi yhteisen historiallisen tapahtuman, joka yhdistäisi ja etenkin vahvistaisi uskoa!
Kuka uskaltaa ennustaa seuraavaa paluuta?
20
97
Vastaukset
- ?????.
Nykyään netistä voi lukea Nykyaika lehteä.
Uusia ajatuksia. ja vanhoja. bushmanni kirjoitti: «Jokaiselle palstalaiselle on tuttu adventtikirkon historiasta tilanne, jossa Jeesusta odotettiin pikaisesti takaisin ja tämän tuli tapahtua 22.10.1844.»
Sen havainnollistamiseksi, miten pitkä aika tuosta on, laitan tähän linkin kyseisen kuukauden almanakkasivulle.
http://almanakka.helsinki.fi/images/arkisto/universitetsalmanackan/R184410.jpg
Päivä oli tiistai. Nimipäiväänsä vietti silloin Sewerus. Nimi tarkoittaa ankaraa, vaikeaa tai kovaa. Sittemmin lokakuun 22. päivästä tuli Kaunon ja Kasperin päivä. Kuu oli kasvavassa vaiheessa viimeistä neljännestä kohti täyttäkuuta.
Allakassa on planeettojen sijaintien ja kuun vaiheiden lisäksi säätietoja. Yliopiston väki tiesi oikein hyvin jo tuolloin, ettei siinä ole mitään järkeä, mutta kansan vaatimuksesta säilytettiin myrskynmerkit ja selkeän päivän ennusteet. Varmasti oli ollut mahdollisuus moneen kertaan todeta, ettei säätä oikeasti voi ennustaa niin pitkän ajan päähän, mutta uskomisen halu oli vahva.
Almanakan kansisivun ja kuukausisivujen välissä on esiteltynä koko keisarillinen perhe, tittelit, kaikki nimet ja syntymäajat.
Tällä haluan kertoa, miten erilainen maailma oli tuolloin, 170 vuotta sitten. Tietoa ei ollut niin vain saatavissa kenelle tahansa. Kouluissa, saati yliopistossa asti opiskelleet olivat harvalukuisia ja kunnioitettuja.
On anakronistista ja epäreilua arvioida tuon ajan tavallisen kansan uskomuksia ja reaktioita meidän sivistystä ja tietoa pursuavan aikamme mittapuiden mukaan. Sen sijaan tuon ajan uskomusten edelleen jatkuminen on eri juttu. Sitä mielestäni on syytäkin hämmästellä.>>> Päivä oli tiistai. Nimipäiväänsä vietti silloin Sewerus. Nimi tarkoittaa ankaraa, vaikeaa tai kovaa. Sittemmin lokakuun 22. päivästä tuli Kaunon ja Kasperin päivä. >>>
Voi ei. Tämä on maailmanlopun enne! Miksi tätä kukaan ei ole huomannut?
On muutettu ajat ja lait ja siitä on syyllinen tietenkin katolinen kirkko, niin kukas on mennyt muuttamaan vielä nimipäivätkin, eivätkä ne ole kuten ennen, hyvinä aikoina!
Sapatti on muutettu toiselle päivällä ja vielä nimipäiviinkin on uskallettu kajota. Voi maailman pahuutta, voi.
>> Tällä haluan kertoa, miten erilainen maailma oli tuolloin, 170 vuotta sitten. Tietoa ei ollut niin vain saatavissa kenelle tahansa. Kouluissa, saati yliopistossa asti opiskelleet olivat harvalukuisia ja kunnioitettuja. >>>
Tässäpä se syy on, että miksi lahkoja ei enää nykypäivänä synny, kuten vaikkapa 1800-luvun Yhdysvalloissa.
Tiedon ulkopuolella olevia ihmisiä oli helppo huijata karismaattisten ihmisten ja uskottavalta näyttävien juttujen kautta.
Nyt kun lukee vaikkapa Ellen Whiten Suuren taistelun ja pitää eksaktia historiankirjaa vieressä, niin voi pyhä sylvi sentään, että millaista potaskaa Ellen satuili satoja sivuja. Niillä jupinoilla ei ole mitään tekemistä oikean historian kanssa, siltä osin, kuin Suuri taistelu koettaa kertoa menneisyyden, historian todellisista tapahtumista, vaikka Euroopan historian osalta.
Tuolloin vähän koulutettuja ihmisiä, sekä myös jopa hieman kouluja käyneitä oli helppo huijata, jos vain osasi edes pienen hetken olla uskottavan oloinen.
Siksi lahkojen viimeinen kulta-aika oli 1800-luvulla, eikä nykyajan viritelmät enää nouse vastaaviin suosioihin.
>>> On anakronistista ja epäreilua arvioida tuon ajan tavallisen kansan uskomuksia ja reaktioita meidän sivistystä ja tietoa pursuavan aikamme mittapuiden mukaan. >>>
Näin on, mutta tietenkin on syytä myös paheksua ihmisiä, jotka käyttivät tuota tilannetta silloin hyväkseen. Mutta tekivätkö he sen tiedostaen, vai tiedostamattaan? Uskoivatko he oikeasti tarinoihinsa je kehittämiinsä dogmeihin, vai näkivätkö he siinä vain hyvän mahdollisuuden välttää rehellistä, ruumiillista työtä ja ansaita omaisuutensa muuten?
>>> Sen sijaan tuon ajan uskomusten edelleen jatkuminen on eri juttu. Sitä mielestäni on syytäkin hämmästellä. >>>
Tätä on hyvä pohtia. Samaa sarjaa on vaikka homeopatia, joka on täyttä huuhaata, mutta silläkin on vankka kannattajajoukko, kiihkeäkin, joka lujasti uskoo homepatiaan ja siihen, että tiede vielä joskus paljastaa mekanismin, jolla veden muisti selviää.- jestas sentään.
bushmanni kirjoitti:
>>> Päivä oli tiistai. Nimipäiväänsä vietti silloin Sewerus. Nimi tarkoittaa ankaraa, vaikeaa tai kovaa. Sittemmin lokakuun 22. päivästä tuli Kaunon ja Kasperin päivä. >>>
Voi ei. Tämä on maailmanlopun enne! Miksi tätä kukaan ei ole huomannut?
On muutettu ajat ja lait ja siitä on syyllinen tietenkin katolinen kirkko, niin kukas on mennyt muuttamaan vielä nimipäivätkin, eivätkä ne ole kuten ennen, hyvinä aikoina!
Sapatti on muutettu toiselle päivällä ja vielä nimipäiviinkin on uskallettu kajota. Voi maailman pahuutta, voi.
>> Tällä haluan kertoa, miten erilainen maailma oli tuolloin, 170 vuotta sitten. Tietoa ei ollut niin vain saatavissa kenelle tahansa. Kouluissa, saati yliopistossa asti opiskelleet olivat harvalukuisia ja kunnioitettuja. >>>
Tässäpä se syy on, että miksi lahkoja ei enää nykypäivänä synny, kuten vaikkapa 1800-luvun Yhdysvalloissa.
Tiedon ulkopuolella olevia ihmisiä oli helppo huijata karismaattisten ihmisten ja uskottavalta näyttävien juttujen kautta.
Nyt kun lukee vaikkapa Ellen Whiten Suuren taistelun ja pitää eksaktia historiankirjaa vieressä, niin voi pyhä sylvi sentään, että millaista potaskaa Ellen satuili satoja sivuja. Niillä jupinoilla ei ole mitään tekemistä oikean historian kanssa, siltä osin, kuin Suuri taistelu koettaa kertoa menneisyyden, historian todellisista tapahtumista, vaikka Euroopan historian osalta.
Tuolloin vähän koulutettuja ihmisiä, sekä myös jopa hieman kouluja käyneitä oli helppo huijata, jos vain osasi edes pienen hetken olla uskottavan oloinen.
Siksi lahkojen viimeinen kulta-aika oli 1800-luvulla, eikä nykyajan viritelmät enää nouse vastaaviin suosioihin.
>>> On anakronistista ja epäreilua arvioida tuon ajan tavallisen kansan uskomuksia ja reaktioita meidän sivistystä ja tietoa pursuavan aikamme mittapuiden mukaan. >>>
Näin on, mutta tietenkin on syytä myös paheksua ihmisiä, jotka käyttivät tuota tilannetta silloin hyväkseen. Mutta tekivätkö he sen tiedostaen, vai tiedostamattaan? Uskoivatko he oikeasti tarinoihinsa je kehittämiinsä dogmeihin, vai näkivätkö he siinä vain hyvän mahdollisuuden välttää rehellistä, ruumiillista työtä ja ansaita omaisuutensa muuten?
>>> Sen sijaan tuon ajan uskomusten edelleen jatkuminen on eri juttu. Sitä mielestäni on syytäkin hämmästellä. >>>
Tätä on hyvä pohtia. Samaa sarjaa on vaikka homeopatia, joka on täyttä huuhaata, mutta silläkin on vankka kannattajajoukko, kiihkeäkin, joka lujasti uskoo homepatiaan ja siihen, että tiede vielä joskus paljastaa mekanismin, jolla veden muisti selviää.>>>Nyt kun lukee vaikkapa Ellen Whiten Suuren taistelun ja pitää eksaktia historiankirjaa vieressä, niin voi pyhä sylvi sentään, että millaista potaskaa Ellen satuili satoja sivuja. Niillä jupinoilla ei ole mitään tekemistä oikean historian kanssa, siltä osin, kuin Suuri taistelu koettaa kertoa menneisyyden, historian todellisista tapahtumista, vaikka Euroopan historian osalta.>>>
Totta näkökulmasi taitaa olla. Tällä palstalla alex-kasi julistaa "oikeudenmukaista jumalaa" ja syyttelee muita herätyslahkoja epärehellisyydestä. Mutta samaa aikaa itse kehuu ja jakelee suurta taistelu kirjaa erinomaisena totuuden sanoman julistuksena( niin tällä palstalla kertonut), kuitenkin niin, että Suuri taistelu kirja voidaan nyky historiatiedoilla osoittaa selvästi virheelliseksi(harhaksi). Sais alex-kasi nyt hieman hävetä ja tehdä parannusta tähän asiaan. Ei saisi noin kantaa valheellista tietoa jumalan nimissä. Sitä suurempi rangaistus kohtaa, jos tietoisesti noin aikoo jatkaa...kesän jatkoa ;)
1800-luvun puolenvälin aikoihin lähti massiivinen teollistuminen liikkeelle ympäri maailman. Teollistumisen alkaminen oli jo monelle maailmanlopun ja maallistumisen merkki ja joillekkin taisi jopa polkupyörän keksiminen olla maailmanlopun merkki? Olihan se pyörä sen verran ruma ja epäkäytällönen kapistus tuolloin 1800-luvulla, että saattoipa joku pitää pyörää pedon merkkinäkin ja saatanallisena kapistuksena?
Uskonnot ja uskomukset ovat usein perustuneet taikauskoihin ja pelkoihin joistain hirviöstä ja pedoista, jotka esiintyvät mitä kummallisimmissa olomuodoissa ja joilla kaikilla on jokin tehtävä ihmisten ja luontokappaleiden kiusaamisessa.
Eipä siitä ole kauankaan aikaa kun vielä 1920-30 luvuilla Suomessa lapsia peloteltiin sängyn alla lymyilevistä häijyistä olioista, jotka näykkivät varpaita, jos lapsi ei älyä nostaa jalkojaan sängylle, vaan roikottaa niitä sängyn reunan yli.
Tällä konstilla lapset saatiin helpommin petiin makaamaan, eikä istumaan vain sängyn reunalla jalkojaan heilutellen ja muuta puuhastellen.
Nykyäänkin on erillaisia kultteja ja lahkoja, jotka ovat mielistyneet vanhoihin taruihin ja satuihin. Hyvä esimerkki on Raamattu, jonka tarustot ovat kiehtoneet ja kiehtovat vielä nykyäänkin miljoonia ihmisiä. Mitä vanhempi tarina sen kiehtovampi ja mystisempi se monen mielestä on.
Vanhoissa tarinoissa esiintyy aina hyvä ja paha vastakkain ja vastakkainasettelu juuri tekeekin tarinasta kiintoisan. Raamatun tarustoissa esim. VT:n puolella Jahve- jumala edusti hyvää hallitsijaa, joka aina oli mukana raivaamassa ja siloittamassa "tietä". Verellä ja taistelukohtauksilla oikein mässäiltiin ja "rumat, häijyt ja pahat" saivat kärsiä.
Ihmisiä on aina kiinnostaneet tarinat, joissa pahikset saavat kunnolla selkäänsä ja hyvät ovat niitä jotka selkää antavat, tappavat ja vuodattavat "vääräuskoisten" verta.
Sama meininki voidaan huomata aivan nykypäivänäkin kun esim. katsoo Holywoodin tuotoksia. Tarinoissa poikseutta on hyvä päähenkilö ja sitten se korruptoitunut "mulkku" ja katsoja päsee TV:n välityksellä mukaan mätkimään sitä korruptoitunutta ja lahjuksia vastaan ottavaa pahista.
USA:n elokuvatuotanto suurimmalta osaltaan perustuu juuri hyvä-paha vastakkainasetteluun. Tämä kaikki vain kertoo siitä, miten protestanttinen ja kristinuskoa tunnustava maa USA on imenyt sisäänsä mm. Raamatun tarinoita ja vielä siinä määrin, että ne heijastuvat myös elokuvien käsikirjoittajien ja ohjaajien tuotoksissa. Monia elokuvia USA:ssa tehdään Raamatun tarinoiden pohjalta ja osa tuotoksista tapahtuu täysin tietoisesti ja harkiten Raamattuun pohjautuen, toiset tekeleet alitajunnan kautta ja pyhäpäivän Raamatuntutkistelusessioden vaikutuksesta.Tässäpä yksi versio maailmanlopun ajankohdasta:
http://www.ilmatar.net/~np/misc/maailmanloppu-oikea.html
Aikaa on siis n. 46 vuotta vielä nauttia elämästä ja sitten vaikkapa 2058 lopettaa elämästä nauttiminen ja valmistautua Jessen paluulle?
Tästä ilmeisestä syystä adventtikirkkokaan ei pidä hoppua ja maallista hyvää on siis nyt kerättävä pahan päivän varalle ja sille Paavin "pullalle", joka johtaa siihen, että adventisteja ja juutalaisia aletaan lahtaamaan oikein porukalla sen sapatin vuoksi?Lainaus em. linkin tekstistä:
"1260 vuoden jakso alkoi siis kiistatta vuodesta 800 jKr., jolloin paavi Leo III kruunasi Kaarle Suuren keisariksi Rooman Pietarinkirkossa joulupäivänä 800. Tämän on todistanut Raamatun perusteella oikeaksi maailman kaikkien aikojen suurin tiedemies Isaac Newton.
Nyt meillä on siis täysin varma ja tarkka vuosi (toisin kuin valheprofeetoilla, jotka aina ennustelevat maailmanloppua omalle ajalleen ja siirtelevät sitten sitä eteenpäin), 2060, josta alkaa tuhatvuotinen valtakunta. Ennen tätä vuotta koittaa siis 7-vuotinen vihan aika."
Nyt ovat siis Ellen Whiten ennustelut ja tiedemies Isaac Newtonin laskelmat vastakkain ja pahoin pelkään, että jälleen laskelmat ovat pettäneet, vaikka olisivatkin kuinka hyvin perusteltuja?
Jos oletetaan, että Isaac Newtonin laskelmat maailmanlopusta pitäisivät paikkansa, niin miten adventistien silloin kävisi kun ovat luottaneet oman profeettansa Ellen Whiten enusteluihin ja laskelmiin v.1844 osalta ja 1260 päivästä / vuodesta?
Valheprofetioihin uskominen kun kyseenalaistaa koko lahkon ja sen sepustukset ja tekee lahkosta vain valheiden levittäjän?- pyh!
ilmi-antaja kirjoitti:
Lainaus em. linkin tekstistä:
"1260 vuoden jakso alkoi siis kiistatta vuodesta 800 jKr., jolloin paavi Leo III kruunasi Kaarle Suuren keisariksi Rooman Pietarinkirkossa joulupäivänä 800. Tämän on todistanut Raamatun perusteella oikeaksi maailman kaikkien aikojen suurin tiedemies Isaac Newton.
Nyt meillä on siis täysin varma ja tarkka vuosi (toisin kuin valheprofeetoilla, jotka aina ennustelevat maailmanloppua omalle ajalleen ja siirtelevät sitten sitä eteenpäin), 2060, josta alkaa tuhatvuotinen valtakunta. Ennen tätä vuotta koittaa siis 7-vuotinen vihan aika."
Nyt ovat siis Ellen Whiten ennustelut ja tiedemies Isaac Newtonin laskelmat vastakkain ja pahoin pelkään, että jälleen laskelmat ovat pettäneet, vaikka olisivatkin kuinka hyvin perusteltuja?
Jos oletetaan, että Isaac Newtonin laskelmat maailmanlopusta pitäisivät paikkansa, niin miten adventistien silloin kävisi kun ovat luottaneet oman profeettansa Ellen Whiten enusteluihin ja laskelmiin v.1844 osalta ja 1260 päivästä / vuodesta?
Valheprofetioihin uskominen kun kyseenalaistaa koko lahkon ja sen sepustukset ja tekee lahkosta vain valheiden levittäjän?Sinä tässä valheita levität, koska White ei ole koskaan laskenut mitään Jeesuksen paluun päivämäärää.
- valehtelet taas!!!!
Puhut taas valhetta.
Adventtikirkko ei ollut olemassa 1844. Se perustettiin vasta 1863. Adventtikirkkoa on ihan turha syyttää milleriläisen herätysliikkeen virhetulkinnasta. Etkös tiedä "valehtelet taas!!!" edes oman lahkosi ja Ellenin laskelmia?
Millerhän ennusti, että maailmanloppu tulee kun ne 1260 päivää / vuotta ovat kuluneet loppuun hänen olettamastaan lähtöpisteestä, eli hänen tulkintansa mukaan Jeesus tulisi takaisin vuonna 1844.
Ellen White ei muuttanut mitenkään Millerin aikalaskelmaa. Hän muutti harhoissan ja pakkotilanteessa vain tapahtumaa, joka hänen mielestään 1260 vuoden mentyä toteutuisi Millerin laskelmien lähtöpisteestä.
Muutos itse kuviteltuun tapahtumaan oli siis pakko tehdä, koska mitään konkreettista ei tuona vuonna 1844 tapahtunut ja Ellen White oli myös itse uskonut, että Jeesus tulisi takaisin ko. vuonna.
White kehitteli mielestään toisen ja paremman version Millerin laskelmille ja siis sille, että Jeesus ei tullutkaan takaisin vuonna 1844. Ellen White väitti, että Jeesus meni vain tuolloin taivaalliseen temppeliin ja ei siksi päässyt tulemaan.
Isaac Newtonin ennustus maailmanlopusta lähtee vain eri lähtöpisteestä kuin Millerin kaavailema aikalaskelma ja siksi se päättyy vuoteen 2060, joka vuosiluku Newtonin mielestä on maailmamme loppu.
Nythän on kyse siis siitä, että mikäli Isaac Newton sattuisikin näin kuvitteellisesti olemaan täysin oikeassa tulkinnassaan ja maailman loppu tulisikin vuonna 2060, niin silloinhan Ellen Whiten versio 1260 päivän / vuoden aikajanasta ja sen aikajanan loppuun vuoteen 1844 keksitystä tapahtumasta olisikin täyttä satua ja adventismin perustus olisi silloin vain hiekalle rakennettua valhetta.- veli.
Minkähän takia Dale Ratzlaff joka voimakaasti hyökkää Ellen Whitea vastaan sanoo, että yksikään adventistinen oppi ei ole peräisin Ellen Whitelta.
Kirjasta The Cultic Doctrine of Seventh-day Adventists.
,
Dale Ratzlaff on todennäköisesti aivan oikeassa. Onhan hän adventtikirkon pastori ja on perehtynyt asiaansa adventismin sisältä päin?
Kysymys kuuluukin, että kun ja jos Ellen White kopioi enimmäkseen vain toisten käsityksiä ja heitti sekaan vain oman "mausteensa", niin miksi Ellen White on adventismissa niin tärkeä ja profetian hengen ääneksi nimetty henkilö?
On myös hyvin epätodennäköistä, että Ellen White olisi saanut yhtään omaa näkyä tai viestiä jumalaltaan, vaan hän pikemminkin vain kuvitteli saaneensa jonkun vision jostain ja nimesi sen sitten jumalalliseksi ilmoitukseksi, vaikka se olikin vain jonkun sen ajan uskonnollisen vaikuttajan mielipide ja tulkinta Raamatun kirjoituksista?Busmanni pyytää arveluja Jeesuksen paluusta.
Jeesus sanoi, että hän palaisi silloin, kun hänen paluutaan odotetaan kaikkein vähiten. Jeesus sanoi arvelevansa , ettei hän löydä uskoa maan päältä palatessaan.
Jeesus sanoi Isän yksin tietävän ajankohdan.
Kristityt ovat todistettavasti 2000 vuotta pyrkineet löytämään viitteitä Jeesuksen paluulle. Jokainen sukupolvi on löytänyt varmoja, aukottomia enteitä historian käänteistä ja merkkimiehistä, jokainen sukupolvi on nähnyt "herätyksen" tulevan, vastaavasti on tapahtunut "suuri" luopumus.
Nykyisellä sukupolvellakin on omat varmat merkkinsä. On valtiollinen Israel, on valtioliittoja, on ehdokkaita luopumuksen lapseksi. Poliittisesta ja hengellisestä tilanteesta löydetään suuria jännitteitä ja vastakkainasettelua.
Teen veikkauksen. 10-15 vuoden päästä poliittinen ja uskonnollinen kartta voi olla niin muuttunut, ettei sitä tunne entiseksi.
Mitään muuta asiaa ei ole povattu enempää kuin kolmatta maailmansotaa, niinkin halvalla argumentilla kuin " ei toista ilman kolmatta". Puhutaan ydinsodasta, miten alkuaineet kuumuudessa sulavat.
Saattaa käydä toisinkin. Ydinaseet saatetaan hävittää.
Uskonnollinen vastakkainasettelu voi vähentyä. Toisin sanoen , kaikki nykyiset uhkakuvat voivat kadota lyhyelläkin aikavälillä.
Silloin ollaan sellaisessa toimintaympäristössä, jossa vanha logiikka ei pelaa. Kristinuskon ja Jeesuksen paluun odotuksen suhteen täysin pihalla- out of map.
Ihmisen oma aikakäsitys ja historiantaju on niin subjektiivista, jokainen pitää itseään jonkinlaisena maailmanselityksenä, kaikki tapahtuisi juuri minun kauttani ja minua varten.- Ilm.18:4
>>>Saattaa käydä toisinkin. Ydinaseet saatetaan hävittää.
Uskonnollinen vastakkainasettelu voi vähentyä. Toisin sanoen , kaikki nykyiset uhkakuvat voivat kadota lyhyelläkin aikavälillä.
- Älä ihmettele
Miksei Jeesus ole vielä tullut?
Bushmann opettaa näin: " Tämä paha ja avionrikkoja sukukunta, tavoittelee jeesuksen tulemuksen merkkiä"
Oletkos bushmann, jos olet naimisissa, pannut tikkusi kekoon? heh t. b - Tutki ja näe.
"Tämä paha ja avionrikkoja sukukunta, tavoittelee jeesuksen tulemuksen merkkiä"
Tuossahan viitataan erääseen Israelin heimon sukukuntaan, jolla oli hivenen poikkeava käsitys Messiaansa ilmestymisestä.
Oletkos benkku kenties perehtynyt, että miksi oli näin?
Otappas Raamattusi käteen ja tutki esiin tuomasi Raamatun kohta huolella. - Totuus on tämä!
"Oletkos bushmann, jos olet naimisissa, pannut tikkusi kekoon? heh t. b"
En ole bushmanni, enkä pelimanni, mutta omasta puolestani vastaan, että en ole tikkua laittanut muualle kuin takkaan ja saunan uniin. Sen sijaan aisaaani kyllä olen pannut sinne minne se kuuluu, eli halukkaan naisihmisen isovarpaiden väliin. Enkä silloin katso, että kenen vaimo mahdollisesti on kysessä. Jos nainen elää puutteessa ja haluaa toista miestä, niin se ei ole naisen vika, vaan sen miehen vika, joka antaa naisensa olla puutteessa tai kohtelee muutoin kaltoin naistaan. - Hyvä diili.
Voihan olla niinkin, että se miehen aisa on vain niin surkean hento ja pieni, ettei nainen koe oloaan turvalliseksi ja mukavaksi?
Silloin on luonnollisesti parempi valita mukaavuuden ja turvallisuuden nimissä paksumpi/pidempi aisa?
Kuka nyt vanhan ja rämisevän Ladan kyydissä haluaisi körötellä, jos Mersun (johtoTähti) kyytiin olisi mahdollista päästä? Veli Ilmiantaja on ilahduttavasti siirtynyt historian pariin, enkä halua tätä harrastusta mitenkään lannistaa.
Pari pintapuolista havaintoa.
Miller ei johtanut 1260 päivän profetiaa vuoteen 1843/4 vaan vuoteen 1798. Millerillä oli 15 eri puolilta Raamattua löytynyttä todistetta vuodesta 1843 - nyt lähes kaikki epäkurantteja. Mutta 1800 -luvun ihmisten täytyy antaa ajatella 1800 -luvun tavalla.
Newton ei ollut ihmisenä kauhean mukava, mutta se on sivuseikka. Hän avasi radikaaleja uusia näköaloja matematiikaan, mekaniikkaan, optiikkaan, avaruuden ymmärtämiseen ja fysiikkaan ja vähemmän radikaaleja profetiatulkintaan. Newtonin tavoite oli löytää Raamatusta sama matemaattinen tarkkuus, jonka hän uskoi hallitsevan fyskiikkaa.
Newtonin matemaattiset mallit avaruudesta ja fysiikasta sisältävät nykytutkijoiden kannalta oleellisia puutteita, eivätkä nykytutkijoille kelpaa myöskään Newtonin mallit profetiatulkintaan. Niissäkin on oleellisia puutteita. Muut, esim Joseph Mede, esittivät tuon ajan radikaalit uudet ideat, joihin profetiatulkinta suuressa määrin perustui parin vuosisadan ajan. Newtonin tulkintojen ydin Observations julkaistiin vasta hänen kuolemansa jälkeen eikä se, jos oikein muistan, saavuttanut samaa suosiota kuin esimerkiksi piispa Thomas Newtonin, ajan vaikutusvaltaisin baptistiteologi John Gillin tai vähän edellisten jälkeen vaikuttanut anglikaaniteologi George Stanley Faberin profetiatulkintaa koskevat kirjat.
Osin uusi kiinnostus Isaac Newtonin tulkintoihin on herännyt, kun aiemmin julkaisemattomista käsikirjoituksista on löytynyt tarkennusta hänen siihen, mitä aiemmin julkaisiin. Mitään suurta glooriaa ne eivät mielestäni kuitenkaan ansaitse, niinkuin eivät William Millerinkään tulkinnat. Annetaan 1700 ja 1800 lukujen ihmisten ajatella oman aikansa tavan mukaan ja käytetään ennemmin omia aivojamme sen ratkaisemikseksi, mitä Raamattu todella tarkoittaa.
Kai- uskokt
uskallatko ite?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 449191
- 785692
Jouluinen bonus VB:ltä 250 ilmaiskierrosta 0x kierrätys min 20e talletuksella
No nyt pätkähti! Ainutlaatuinen tarjous VB:ltä. 250 ilmaiskierrosta peliin Blue Fortune, 0x kierrätys ja minimitalletus14800Minua nainen harmittaa, että en pääse sun rahoihin käsiksi
En pysty myöskään pilaamaan elämääsi niin kauan kun sulla on fuck off pääomaa. Harmittaa myös etten tiedä kuinka paljon404199- 583704
Onko muita oman polkunsa kulkijoita
Jotka ei oikein pärjää kenenkään kanssa eli on niin omat ajatukset ja omat mielenkiinnon kohteet yms. On tavallaan sella543442Sydän karrella
Jos yritän olla niin rehellinen kuin pystyn paljastamatta mitään tärkeää. Ensiksi mä huomasin sun tuijottavan mua. Ihme293327- 452530
- 342122
- 381871