Kari Häkämies: Erään yhtiön murha

peksu.makela

Muitten pätkähommiensa ohessa K Häkämies on kokeilllut myös dekkarin tekemistä. Nyt ilmestynyt on neljäs kirja KRP:n ylikomisario Söderin ja kollegoiden seikkailuista.
Ajankohtainen Häksy on aina ollut, niin nytkin. Suuressa roolissa on puhelinyhtiö Roccum, Suomen teollisuuden lippulaiva. Josta valtio omistaa suuren osan. Ulkomailta palkattu pääjohtaja saa aamulenkillään kuulan kalloonsa heti kun on ilmoittanut tulevista irtisanomisista. Siinäpä Söderillä purtavaa ja tapahtuneen korkean tason vuoksi myös Supon kynnet iskevät tutkintaan. Toki apuna on vanhan liiton ylikonsta Joronen, yrmeä persuvaltuutettu, mutta sinnikäs tutkija. Tosin välillä lain koukeroita oikoen hommiaan tekevä.
Huonosti käy myös seuraavan Roccumin pomon, joka vt-toimarina pyörittää taloa. Henki lähtee hänestäkin. Roccumin ympärille murhat ja niiden oheisrikokset, kuten kiristys, kietoutuvat. Yhtiön talous on kiikunkaakun ja amerikkalainen suurfirma haluaisi ostaa parhaan osan. Liittyvätkö murhat tähän bisneskuvioon pähkäilee Söder tutkintahuoneen fläppitauluja tuijottaessaan.
Kummalta kerronnallisesti tuntuu, kun poliisit vierailevat vain kerran Roccumin päämajassa ja silloinkin ylen lyhyesti.
Toisessa pääroolissa on nuori (nais)valtionvarainministeri, sinkku ja samalla puoluejohtaja. Ei ihan näköispainos tosiolevaisesta, mutta liki liippaa. Valtion omistajaohjailuministeriksi Häksy on sijoittanut vasemmistoliiton ay-jyrän, alunperin suomussalmelaisen metsurin. Kielitaitoa ei ole, avustajat luulevat pyörittävänsä ukkoa miten vain vaan tämä onkin kova luu. Äkkinäinen mielenmuutos Roccumin parhaan osan myynnistä ei perustu liiketoiminnalliseen ideaan eikä oman vaalipiirin työllistymiseen vaan ketkujen kavaliin konsteihin.
Uutterasti Häkämies avaa valtionhallinnon toimintaa, kun kokemusta on hälle kertynyt siitäkin hommasta. Suuren osan tekstistä viekin muutaman ydinministerin ja heidän lähipiirinsä, valtiosihteerien ja avustajen suhteiden pyörittäminen. Kuka tiesi mitä, kertoi kelle ja kuka vuoti minnekin. Ja mikä juonittelu on minkin päätöksen takana.
Kertojana Häkämies ei ole aivan huono. Maneerit vaan painaa päälle. Kotkaan on pakko liittää jotakin vaikka aasinsilloin. Liki kaikki tutkintaan liittyvä keskustelu vaatii ravintolan, joita Häksy esittelee ilmeisellä asiantuntemuksella. Ruokareseptejä hän ei kuitenkaan jaa, onneksi. Pientä eetosta ja paatosta politiikan arjesta hän tunkee mukaan vaikkei se tarinaa eteenpäin kannakaan. Jotennii tuntuu, jotta edellinen, Poliittinen ruumis, oli kirjana sujuvampi. Iskevämmin replikoitu, muistelen. Oliko sitä kirjoittaessa lepposampi duuni?
Suomalaisen kustannustoiminnan nykysynti, huolimattomuus, paistaa tästäkin läpi. Ei oikolueta, ei kustannustoimiteta eikä valistunut latoja korjaa ilmiselviä mokia. Esimerkiksi tässä toisen tapetun koira on ensin cockerspanieli, mutta vaihtuu sitten yhtäkkiä iäkkääksi mäyräkoiraksi. Anteeksiantamatonta! Sen rinnalla on pientä kun Mondeo vaihtuu Corollaksi parin sivun päässä.
Häkämiehen ei kannata vaihtaa kuukausipalkkaisesta avi-pomosta päätoimiseksi kirjoittajaksi. Ainakaan tällä näytöllä.

0

98

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Moi vaan vielä kerran

        Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
        Ikävä
        322
        3323
      2. Nainen, millaisista miehistä tykkäät?

        Mielenkiinnosta kysyn 😄
        Ikävä
        207
        2704
      3. Nyt sitten ulos ihmiset!

        Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
        Ikävä
        141
        2483
      4. Mitä jos saisit tietää että kaivatullasi

        on jo joku toinen?
        Ikävä
        109
        2005
      5. Onnea Solatie !

        On sit valittu uusi kaupunginjohtaja.No ei menny Nivala-Harju- Tapio -Pikkarainen juntan mukkaan.
        Kemijärvi
        15
        1992
      6. Minun pitää tehdä jotain

        En tiedä meneekö siihen viikko vai kuukausi. Mutta jos voit odottaa, niin löydän sinut sen jälkeen kun on homma hoidett
        Ikävä
        44
        1652
      7. Sarvisalon kesätori

        Onpa kiva paikka. Mutta torikahvila oli suorastaan naurettavan alkeellinen ja ne voileivät,olivat kuin pienen lapsen tek
        Loviisa
        20
        1508
      8. Naiselle varatulle

        Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
        Tunteet
        10
        1466
      9. Sinä oot hyvä ihminen

        Mut ehkä me ei vaa sovita yhteen :(
        Ikävä
        122
        1256
      10. Hindulijat raivoavat täällä, ettei kristinuskossa

        ole itsessään mitään aitoa! No miksi sitten hyökkäilette "nollaa vastaan"? Eikö hnduilijan vaan kannattaisi pieht
        Hindulaisuus
        246
        1211
      Aihe