APUA! Aloittelija aloittaa puoliakustisella APUA--!

Oooooooo

En ole melkein koskaan ennen soittanut mitään kitaraa, vain sen verran mitä koulussa on pakko. ( eli a ja e mollit ja kitaran osat ) Oon jo pitkään toivonu kitaraa,
Ja vanhemmat lupailivat ostaa puoliakustisen.
Haluisin soittaa jotain poppia ja bluesia ja ehkä kevyttä rokkia ja kaikkia themejä.
Aloin katella että tota Harley Benton E-35 mallia ja tietääkö joku onko hyvä.
Ajattelin tilata ihan thomannilta...
Jaja onko puoliakustisessa niinkuin kaksi eri kitaraa että voiko sitä soittaa niinkuin akustista ja sähkistä?
Saako siihen ne ihme "muovikielet"??

13

1275

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nnnee
    • Mika.....

      Suunnittelemasi kitara on kyllä ihan sähkökitara eikä ole tarkoitettu akustisesti soitettavaksi. Parhaat täysakustiset sähkökitarat (esimerkiksi Gibson L5 tai vaikka ES175) toimivat myös akustisesti soitettuna (soundi on selvästi honottavampi kuin tasakantisessa akustisessa kitarassa jonka kielet kiinnittyvät kanteen). Täysakustiset sähkökitarat ovat suosittuja esimerkiksi jazzsoittajilla, mutta kaavailemasi puoliakustinen on rakenteeltaankin lähempänä solidbodya eli suomeksi lankkukitaraa, mutta reunoilta ontto koppa tuo siihen kuitenkin edellisen viestin vikilinkissä kuvattua soundia ja sellaiset ovat todellakin suosittuja bluesissa ja bluesrokissa ja kyllä niillä soitetaan melkein mitä vain. Ihan hevanderi hommiin ne eivät ole suosittuja koska rakenteelle tyypillinen sointi ei ole higainiin muodikas.

      Akustisten ja puoliakustisten sähkökitaroiden soinnin kulmakivi on niiden atakkia korostavassa soinnissa, mutta vastaavasti sustainia saa lankkukitarasta enemmän. Siksi lankkukitaraan tottuneen mielestä tuollainen "jazzloota" kuulostaa vähän tumpulta, mitä korostaa myös hiotut kielet (flatvound) joita monesti noissa käytetään kuten myös puinen talla.

      Ne muovikielet tunnetaan paremmin nylonkielinä eikä niitä voi käyttää sähkökitaroissa, koska sähkökitarassa käytetään magneettimikrofoneja jotka eivät reagoi mitenkään magneettivuon läpikulkevaan nylonkieleen. Myöskään akustiseen kitaraan suunnitellut teräskielet eivät toimi sähkökitarassa ihanteellisesti, koska magneettimikrofoni reagoi ainoastaan siihen ydinlankaan koska akustisiin tarkoitetuissa kielessä käytetään punoslankana pronssi, fosforipronssi etc. seoksia jotka ovat epämagneettisia. Siksi akustisiin suunnitellut magneettimikrofonit eroavat normaalisähkökitaran magneettimikrofoneista napapalojen säädön osalta eli napapalojen säädöllä on kompensoitu punottujen kielien vaimeampi sointi. Sähkökitaran teräskielissä käytetään magneettisia punoslankoja kuten nikkeli ja teräs.

      Puhtaasti akustisissa kitaroissa käytetään mikrofoneina tavallisesti kontaktimikrofoneja esimerkiksi piezokiteeseen perustuvia pieniä mikrofoneja jotka sijoitetaan yleensä tallan alle tai sitten kanteen kiinnitettäviä kontaktimikrofoneja. Yleensä kalliimpia ja parempina pidettyjä akustisen kitaran mikitysratkaisuja on myös pienikalvoisen kondensaattorimikrofoni joka on sijoitettu kaikukopan sisälle. Tällaista mikitettyä akustistakitaraa kutsutaan elektroakustiseksi kitaraksi. Tällainen kondensaattorimikrofoni tarvitsee toimiakseen sähköä jota saadaan phantomin kautta eli kitaran vahvistimeen kytkevän kaapelin kautta ja siksi monissa elektroakustisissa kitara liitetään vahvistimeen clr pistokkeella normaalin plugin sijasta. Joskus virta otetaan paristosta, jolloin kyse on elektreetti mikrofonista (ei ihan sama kuin kondensaattori, mutta melkein). Myös piezo ja kontaktimikrofonisissa kitaroissa voi olla ja usein onkin paristo koska kitarassa oleva esivahvistin tarvitsee käyttövirtaa.

      Nyt vähän rönsyilee jo tämä minun kirjoitus kysytystä aiheesta, mutta en oikein osaa rajatamitä pitäisi kertoa kun jos sanon tämän pitää kertoa myös tuo jne. ;-).Tietoa löytyy kyllä netistä helposti (myös väärää tietoa).

      • Mika.....

        Kirjoitin edellisessä viestissä erehdyksessä clr pistoke kun tarkoitin tietenkin xlr pistoketta. Tulimuutenkin kirjoitettua vähän sekavasti, mutta kun korja ei voi, niin toivottavasti saat selvää.


    • NoJust...

      Jos ei mennä noin seikkaperäisesti kitaran tekniikkaan, niin on olemassa akustisia teräskielisiä ja akustisia nylonkielisiä (niitä "muovikielisiä"), jotka on kaksi eri asiaa, eikä näitten kieliä voi vaihtaa keskenään. Molempia saa sähköisellä mikityksellä, eli että voit soittaa myös vahvistimen kautta.

      Sitten on olemassa ns. lankkukitaroita, joiden runko on umpipuuta ja näitä edellä kuvailemiasi puoliakustisia kitaroita, joiden akustinen soundi on voimakkaampi, kun näiden lankkukitaroiden, mutta silti vaimeampi, kun noissa akustisissa kitaroissa (varsinkin teräskieliseen akustiseen verrattuna).

      Kaikilla noilla vaihtoehdoilla voit harjoitella itseksesi kotona ilman vahvistusta. Jopa lankkukitarasta lähtee akustisesti senverta ääntä, että se käy harjoitteluun. Akustinen teräskielinen voi olla jopa liian äänekäs esim. kerrostalo-olosuhteissa harjoitteluun.

      Tyyliesimerkin mukaan veikkaisin, että lankkukitara tai juuri tollanen puoliakustinen vois olla soundinsa puolesta hyvä vaihtoehto?!
      Puoliakustinen on valmistuksen kannalta haastavampi ratkaisu ja jos joku valmistaja (varsinkin Harley Benton!), tarjoaa sellaista tuohon hintaan, niin minä kyllä suhtautuisin aikalailla varauksella?!

      • Mika....

        No tämä oli kyllä jo paljon parempi selvennys aiheeseen kun tuo meikäläisen sekopäinen vuodatus:-). Kiitos ja anteeksi ja ota plussa:-D


    • jikehwyqpl,kimjuyhnt

      Kitaroita on akustisia ja sähkökitaroita.

      Akustiset kitarat:

      - Teräs- tai nylonkielinen akustinen kitara, jos siinä on kitaran omalla elektroniikalla varustettu mikitys siellä kitaran sisällä (esim. tallan alla) puhutaan sitten elektroakustisesta kitarasta.

      - Sähkökitarat:

      - Lankku sähkökitara, jossa se body on umpipuuta
      - Puoliakusiten sähkökitara, jossa se body on ontto, jossa on keskipalkki mikkien alla (paksuus siinä 4 - 5 cm luokkaa) (Semi hollow body)
      - Täysakustinen sähkökitara (Fully hollow body) esim. Gibson L-5 eli sellaisia reilun paksun kokoisia sähkiksiä ontolla kopalla ja kait tarkasti ottaen ei niissä ole sitä keskipalkkia sielä sisällä mikkien alla.
      - Löytyy sitten vielä jotain Thinline hollow body kuten Gibson ES-330

      Nuo on vain käsitteitä.

      Ite en ostais Harley Bentonin kitaroita, näistä on sen verran testauskokemuksia ja kaveripiirissä hammasten kiristyksiä, että jättäisin väliin.

      - Puoliakustisella tarvitset siihen sen vahvistuksen, jos meinaat sitä sähkökitaraa sen tarkoituksen mukaisesti soittaa, toki sitä voi soittaa ilmankin mutta mitä järkeä on ostaa sähkökitara jos ei sitä soita vahvistetusti ollenkaan :D
      - Ei saa muovikieli kiinni eikä ole tarkoituskaan saada kun on ihan eri kitara kyseessä.

      Sinuna mä laittaisin hintaan reilu yli 100 lisää ja ostaisin Levytukusta AS53TF mikä on monta kertaa parempi kuin vastaavat Bentonit, puhutaan ihan eri laadusta http://www.levytukku.fi/as53tf

      http://en.wikipedia.org/wiki/Semi-acoustic_guitar (tietoa noista body asioista).

      • Ooooooo

        Apua kiitos ihailemalleni kun ootte kaikki auttanu!
        Nyt sain ainakin jonkin näkösen käsityksen kitaroista...
        Mutta juu ihanaa että on olemassa myös näitä aina kitaraa soittavia super ammattilaisia.


      • laslo
        Ooooooo kirjoitti:

        Apua kiitos ihailemalleni kun ootte kaikki auttanu!
        Nyt sain ainakin jonkin näkösen käsityksen kitaroista...
        Mutta juu ihanaa että on olemassa myös näitä aina kitaraa soittavia super ammattilaisia.

        Pakko sanoa Benttonista....
        Yks tuttu muusikko soitteli leirinuotiolla HBO-850 NT ROUNDBACK mallilla...
        ja hyvältä kuullosti, ainakin omaan korvaan, että lähti tilaukseen(99e.)...
        että hintalaatusuhde on enemmän kuin kohillaan...,tietty että niitä joutuu
        ehkä vähän säätämään,mutta niin melkein kaikkia jossain vaiheessa...


    • PuSe

      Mika.... antoi ihan hyvä selvityksen noista eroista. Puoliakustinen on ihan ok jollet ole hirveän pienikokoinen. Niiden koppa on aika leveä ja voi rasittaa lyhytkätistä soittajaa. Istuen ne on mukavia soitella kun kopan reunaa voi pitää reittä vasten. On se puoliakustisen koppa kalliimpi valmistaa kuin lankku joten noin budjettiuokan kitara voi olla vähän....

    • rockman

      Hommaa ekaksi kitaraksi klassinen kitara.Siinä on ne "muovikielet" eli nylonkielet ja on paljon kevyt soittoisempi kuin teräskielinen.Sitä kautta on sitten siirtyminen huomattavasti helpompaa vähän myöhemmin kun olet treenannut jo tovin kitaran soittoa niin siirtyä teräskieliseen kitaraan.Tämä on vaan tietysti oma mielipiteeni asiaan näin itse tein 5 vuotta sitten kun aloitin kitaran soiton.Pari ensimmäistä vuotta soitin soitin klassista kitaraan sitten ostin elektroakustisen kitaran ja nyt kesällä ostin 12-kielisen teräskielisen akustisen kitaran..Itse soitan bluesia,60-70 luvun hard rockia yms.Ei ainakaan aluksi kannata ostaa varsinkaan ensimmäistä kitaraa sen musiikkityylin takia mitä haluaisi soittaa joka siihen sopii parhaiten,vaan ennemminkin kitaran pitää olla helppo/kevyt soittaa jotta soittoharrastus saadaan etenemään vähän jouhevammin ettei heti tulisi karikoita vastaa..Ja kyllä klassisella kitarallaa kuulostaa musiikkilaji kun lajia hyvältä ja ota huomioon että aluksi sinulla on paljon muutakin opeltavaa kuin joku biisi. esim. sointujen muodostaminen,asteikot yms...

      • kitrdrim

        Eli 12 -kielinen on syytä "aloittelijan" unohtaa alkuunsa? :l
        Musiikkityylistä riippumatta?
        Kuulin kerran soitettavan sellaista livenä ja sen ääni aiheutti sellaiset väristykset, etten pysty ajattelemaankaan muunlaista kitaraa..
        Siispä hommat haltuun normaalilla kitaralla ja sitten metsästämään 12 -kielistä, vai onko 12-kielinen mahdollista ottaa haltuun itsepäisyydellä ja sisulla?


      • Mika.....
        kitrdrim kirjoitti:

        Eli 12 -kielinen on syytä "aloittelijan" unohtaa alkuunsa? :l
        Musiikkityylistä riippumatta?
        Kuulin kerran soitettavan sellaista livenä ja sen ääni aiheutti sellaiset väristykset, etten pysty ajattelemaankaan muunlaista kitaraa..
        Siispä hommat haltuun normaalilla kitaralla ja sitten metsästämään 12 -kielistä, vai onko 12-kielinen mahdollista ottaa haltuun itsepäisyydellä ja sisulla?

        No ei se kitaraa kummempi ole 12 kielinenkään. Siinähän on itseasiassa 6 kieliparia eli soittamisen periaatteet ovat ihan samat. 12 kielinen on työläämpi virittää ja soittaa ja tietenkin kielten vaihto on työläämpää. Otelauta on yleensä vähän leveämpi ja se ei yhtä notkeasti taivu eri musatyyleihin kuin kuusikielinen. 12 kielisen soundi on syvä ja täyteläinen ja se sopii parhaiten säestämiseen etenkin kun se on ainoana säestyssoittimena.

        Tietenkin se on mahdollista saada sinnikkyydellä haltuun, mutta olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa, että siinä piilee suuri vaara harrastuksen lopahtamiseen heti alkuunsa. Vaikka12 kieleisen soundi on todella vaikuttava, niin soittimena se on yksipuolisempi kuin kuusikielinen eikä 12 kielinen ole yleensä kenelläkään "pääinstrumenttina" vaan se on juurikin sellainen täydentävä soitin kuriositeetti kuten sanotaan. Kuusikieleinen on se soitin joka taipuu ihan mihin tahansa ja 12 kieleistä käytetään vain sillä omalla kapealla sektorillaan jossa se tuo syvyyttä ja täyteläisyyttä kuusikielistä enemmän.


    • Kysymäsi kitara on ihan ok. soittamaan voit oppia netissä olevien videoiden kautta, joissa on ihan alkeista kehittyneempiin opastuksiin. Voit ottaa myös yksityistunteja. Tai mennä kansalaisopiston tunneille. Itse opetan kitaran soiton perusteita, eli ihan ensimmäisestä soinnusta alkaen. Ei muuta kuin opettelemaan rohkeasti. Hyvä harrastus joka vie kyllä mennessään.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      144
      8229
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      44
      2224
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      26
      2102
    4. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      95
      1718
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      181
      1657
    6. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      32
      1327
    7. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      108
      1083
    8. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      5
      1009
    9. Oletko miten

      Valmis läheisyyteen?
      Ikävä
      53
      995
    10. Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme

      Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri
      Ikävä
      28
      860
    Aihe