Lapsesta on tullut VAIKEA!!!!

Miten jaksan

Minulla on 3 vuotias tyttö.
Olen tytön kanssa kotona, mutta käy 2 kertaa viikossa kerhossa kavereiden kanssa leikkimässä ja puuhailemassa.
Tytön kanssa on oikeastaan ollut aina aika helppoa.
Perus nukkumiset syömiset ovat sujuneet vauvasta asti.
Tietysti välillä on näkynyt omaakin tahtoa, mutta tilanteista on selvitty puhumalla.

Nyt tyttö on muuttunut, kaikki on vaikeaa ja taistelua. Uhmaikä???!!'
Mitään ei enää uskota. Joka perusasiasta pitää vääntää ja kaikki tehdään vaikeimman kautta.
Herääminen, vessakäynnit, syöminen, ulkoilu ja kaikkein pahimpana nukkuminen.
Tyttö on aina nukahtanut 10 minuutissa, nyt aikaa kuluu puolitoistatuntia, samoin yöllä herätään kiukkuamaan ja karjumaan. Alkaa jo kaikkia väsyttämään tämä muutos todella pahasti.

Kun tytölle yrittää selittää esim miksi jotain asiaa ei saa tehdä, hän vain räkättää eikä kuuntele.
Tuntuu ettei mitään muuta enää ole kuin tätä raivoamista, vinkumista ja temppuilua joka asiasta.
Useimmiten en tunnista koko tyttöä!!'

Mikähän tässä auttaa? Aika?
Yleensä olen ihmisenä aika viilipytty, mutta nyt alkaa jo kiristää tämä tilanne.
Pari kertaa olen hermostunut ja ärähtänyt, siitä sitten pahamieli jälkeenpäin...

Hoohhh! Onko muilla uhmakkaita lapsia, miten jaksatte?
Jotenkin tuntuu vielä vsikeammalta kun tyttö on aina ollut ns. Helppo lapsi.

17

222

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mek

      Jos kiukuttelee syömisestä niin jätä ruuatta ja jos ei halua ulkoilla niin älä väkisin ulos mene ja sitä rataa ja pistä sinäkin vanhempana hanttiin samalla mitalla ja kerrot jos ei asia mene perille niin ei sitten tehdä niin. Anna raivota ihan rauhassa ja älä kiinnitä siihen mitää huomiota ja kerrot että meillä ei raiviamisella saada mitään aikaiseksi ja se siitä.

      • 4n äiti

        "...meillä ei raiviamisella saada mitään aikaiseksi..."

        Mutta juurihan lapsi sai raivoamisellaan tahtonsa lävitse... eli jos ollaan menossa ulos ja lapsi ei halua ja alkaa kenkkuilemaan. Jos jätetään menemättä ulos niin lapsihan siinä voitti.

        Itse neuvoisin ettet anna juuri huomiota kun raivoaa, mutta rutiineja noudatetaan. Jos lapsi raivoaa pukemisen kanssa niin pue silti ja menkää ulos.


    • Täällä myös

      Täällä toinen kohtalotoveri. Kuopuksemme 2-vuotias poika koettelee ihan todenteolla. Pukeminen on hankalaa kun poika heittäytyy makaroniksi ja temppuilee sylissä niin on äidillä hiki kun on pojalla vaatteet päällä. Kuules mek kun niille lapsille on PAKKO pukea päälle kun lähdetään (meillä ainakin päivittäin) ulos ja olisi sitä kaupastakin sapuskaa viisihenkiselle perheelle käytävä aina välillä hakemassa! Joka yö poika kipittää meidän vanhempien makkariin, hänet palutetaan aina omaan sänkyyn ja joka kerta siitä alkaa hirveä huuto vaikka me vanhemmat toimimme rauhallisesti ja joka kerta samalla tavalla niin silti ja tätä jatkunut jo kolmisen kuukautta, huoh:( Odotan todella tämän vaiheen ohi menemistä. Kaksi isompaa lastamme (tyttöjä) eivät ole koetelleet näin rankasti ja he ovat oolleet lähempänä 3-vuotta kun uhmis alkanut. En tiedä, että onko sillä merkitystä ettei poikamme puhu kuin pari sanaa ja kiukku nousee silloinkin kun me vanhemmat emme aina ymmärrä mitä hän haluaa. Onneksi aika paljon osaamme pojan eleitä tulkita. En tiedä onko kyse pojan temperamentista vai mistä, mutta rankkaa tämä on. Toki on hyviäkin päiviä aina välillä, mutta tuntuu että toiset päivät menee kuunnellessa vain pojan kiukuttelua. Meillä on säännöllinen päivärytmi, annamme lapsille vanhempina aikaa (minä enemmän tietty kotiäitinä), säännölliset ruokailut ja leikimme sisällä ja ulkona päivittäin. Joskus tulee minunkin ärähdettyä ja pahalta se tuntuu. Ihana tietää, että joku muukin käy samaa läpi:) Vaikka ei tämä ikuisesti kestä niin on se vaan tällähetkellä niin äärettömän rankkaa.

    • käytös > seuraukset

      Tuollainen käytös on melko tavanomaista kotihoidetuilla lapsilla. Uhmaikä alkaa n. 1,8 kk:n iässä ja on tavallisesti ohi 3 vuoden ikään mennessä, joten veikkaan vain kasvatuksen puutetta. Nyt johdonmukaisuutta kehiin, niin kyllä se siitä.

      • oho6

        No jopas tuli asenteellinen kannanotto. Onko sinulla kenties jotain tutkimus- ja tilastotietoa asiasta? Tiedän kotihoidossa olevia, joilla ei ole mitään ongelmia ja päiväkotilapsia joilla on. Väitätkö että äidit eivät osaa hoitaa OMIA lapsiaan, vai mikä on väitteesi takana?


      • hubalo

        Meidän lapsilla on uhmat alkanu 3-vuotiaana ja loppuneet kuin seinään 4-vuotiaana. Kotona ovat olleet. Jos sulla ois antaa joku linkki mistä olet lukenut, että päiväkodissa uhma alkaa aikasemmin, niin haluaisin kyllä mielenkiinnosta lukea. Tiedän sitten etten vie tuota meidän iltatähteäkään aikasemmin päiväkotiin. Mieluummin opetan itse tavoille kotona, päiväkodissa ei ehditä puuttua jokaseen kaverin tönäsemiseen.


      • qewwewq

        Höpönlöpöä. Esikoinen sai olla kotona ekat 3,5vuotta ja on todella tasapainoinen, rauhallinen ja uhmaikä meni helposti ohi noin 3-v mennessä. Sen sijaan nuorimmainen meni hoitoon 1v9kk iässä (tosin osa-aikaisesti), kun pahin uhmaikä oli juuri alkamassa ja hänen uhmaikä oli paljon, paljon pahempi kuin kotihoidetulla esikoisella, koska purkasi kiukkunsa ja ikävänsä hoitopäivän jälkeen minuun. En siis usko, että kuopuksella olisi ollut uhmaikä niin paha, jos olisi voinut olla pidempään kotona.


    • päiväkotitäti

      Ethän vaan rupea itse huutamaan ja tiuskimaan lapselle, koska hän oppii siitä huutamaan lisää. Jos käytät kovia otteita, hänkin alkaa käyttää sellaisia. Johdonmukainen pitää olla eikä antaa periksi kiukuttelun takia, mutta samalla varo olemasta liian vaativa ja liian ankara. Sellainen lisää uhmaa. Älä vaadi asioita mitä lapsi ei osaa, älä vaadi sellaista minkä tiedät epäonnistuvan kuitenkin. Anna lapsen olla pieni ja osaamaton.

      Tuollainen käytös ei mitenkään liity siihen, hoidetaanko lapsi kotona. Toiset lapset ovat luonteeltaan vaativampia, jotkut vanhemmat eivät osaa, jotkut osaavat - riippumatta siitä missä lapset hoidetaan. Samoja ongelmia on päiväkodissakin, mutta vanhemmat eivät tiedä mitä kaikkea päivän aikana tapahtuu

    • Äiti ja päiväkodissa

      Itse olen myös töissä päiväkodissa ja myös 4 lasta olen saanut.

      Voin kokemuksen rintaäänellä sanoa, että se on ihan lapsesta kiinni nuo uhmaan liittyvät asiat.
      Ja on kahdenlaisia lapsia, toisille päiväkoti sopii hienosti jo pienestä pitäen, mutta toisille ei.
      Yhtälailla lapset uhmaavat päiväkodissa kuin kotonakin, sillä ei ole mitään vaikutusta.

      Itse näen usein herkkiä, vanhempiaan ikävöiviä, aikaa tarvitsevia lapsia joiden paikka ei ole vielä päiväkodissa. Se on surullista katsottavaa!
      Minusta on hienoa jos vain tilanne sallii olla lapsen kanssa kotona, ellei ole "päiväkotia tarvitseva lapsi" kyseessä.

      Tsemppiä aloittajalle.
      Rankkaa se on ja myös ihan normaali vaihe lapsen kehityksessä.
      Yritä pitää pää kylmänä, mutta älä ole itsellesi liian ankara.
      Kaikki me äidit hermostumme joskus, eikä se tee meistä yhtään sen huonompia.

      Ja tämäkään ei lohduta, mutta se on loppupeleissä vain pieni hetki, niin kuin vauva-aikakin jälkeenpäin:)

    • Ei auta mikään

      Voi miten tuttua. Itsellä kaksi lasta, joista toinen aina ehdottamisen jälkeen: okei, tehdään vaan.

      Mutta toinen ei. Pesemiset piti hoitaa väkisin, lopuksi harvennin hiusten pesua niin että hiuksista näkyi likaisuus. Puki päälleen mitä halusi, sen verran pakotin, että lämpimät vaatteet laitoin mutta kesällä sai juosta miten vaan. Ja todella aluksi olin johdonmukainen. Siinä vain ei auta mikään neuvokoot kuka mitä tahansa. Isä viimein sanoi että annetaan sille perikisi, kyllä siitä hyvä tulee kun sitä vain rakastetaan. Muuten olisi joutunut ruveta kurittamaan, enkä halunnut. En myöskään ole koskaan hyväksynyt että lapseni joutuu omaan huoneeseen kunnes rauhoittuu, kyllä pitää saada purkaa kiukkunsa siinä muiden lähellä.

      Syyllistin itseäni ja mietin pääni puhki, mitä teen väärin. Nyt tiedän etten tehnyt mitään. Lapset ovat jo aikuisia ja eka on pysynyt positiivisena ja asiat hyväksyvänä. Nuorempi on ajoittain tinttamiina vieläkin. Eli luonne vain on sitä mitä on.

    • NäinMeillä

      Hyvin usein uhmaikäisen lapsen kanssa neuvotaan vain sitkeästi ja johdonmukaisesti viemään oma tahto läpi eli ei mennä mukaan lapsen raivoon eikä tanssita lapsen pillin mukaan. Sinällään tämä on toimiva neuvo suurimman osan lapsia kanssa. Aina välillä on kuitenkin harvinaisen jääräpäisiä lapsia joiden kanssa tällä menetelmällä voi mennä ojasta allikkoon.
      Meillä on kaksi poikaa joista vanhemman kanssa tämä uhmaikä meni läpi melko helposti ja mitään kauhean suuria "taisteluita" ei jouduttu käymään läpi. Normaalilla johdonmukaisuudella pärjättiin hyvin. Toinen pojista olikin sitten luonteeltaa aivan toista maata. Erilaiset "väännöt" saattoivat kestää kerta kerran jälkeen tuntikausia ja lapsi oli järkähtämättömästi omaa mieltänsä siitä miten asiat tehdään. Ei auttanut pakko, ei maanittelu, ei lahjonta eikä kiristys. Poika ei vain halunnut antaa tuumaakaan periksi ja kun vanhemmatkaan eivät sitä kasvatusohjeiden mukaan tehneet, oli seurauksena todella rasittavia ja uuvuttavia taisteluita ihan jokapäiväisistä asioista. Ja näitä oli ihan päivittäin.
      Vajaan vuoden jälkeen tuntui että koko perhe oli aivan uuvuksissa ja asia selvästi vaikutti lapsen ja vanhempien välisiin suhteisiin. Kävimme asiasta juttelemassa niin neuvolassa kuin lastenpsykologillakin. Mitään varsinaista ei kuitenkaan saatu aikaan ja joka paikassa vain todettiin lapsi ihan normaaliksi ja älykkääksi mutta "hieman voimakastahtoiseksi" joka kuitenkin varsinkin vieraiden seurassa ja päiväkododissa oli hyvinkin sopuisa ja yhteistyökykyinen.
      Lopulta vain päätimme että näin ei voi jatkua. Emme voi jatkuvasti panna kovaa kovaa vastaan. Mutta toisaalta ei perhe voi pyöriä myöskään pojan pillin mukaan. Piti siis kehittää uusi taktiikka.
      Aloimme ensin miettiä missä tilanteissa nämä konfliktit yleensä syntyvät. Mietimme myös mitkä ovat niitä asioita joista voidaan oikeasti joustaa ilman että asioiden sujuminen vaarantuu ja mistä on pakko pitää kiinni. Huomasimme aika nopeasti että jos annoimme pojan vaikuttaa tiettyihin pienempiin asioihin, monet tärkeät isommat asiat saatiin sujumaan helposti kun ei aiheutettu heti aluksi kohtausta. Jos poika halusi välttämättä laittaa ohuet lempitumppunsa päiväkotiin tai jopa lähteä ihan ilman hanskoja kovalla pakkasella niin se sallittiin mutta paksut tumput laitettiin mukaan reppuun. Kun poika itse huomasi että jo menomatkalla tuli käsiin kylmä, hän laittoi paksut tumput mukisematta käsiin jo ennen kuin saavuimme päiväkotiin. Ja vastaavia pieniä "myönnytyksiä" annettiin mutta katsottiin että mitään vahinkoa ei tapahdu.
      Ja aika pian huomasimme että arki alkoi sujua paljon helpommin. Toki monenlaista vääntöä oli edelleen mutta suhde poikaan muuttui selkeästi paremmaksi ja tuntien kohtaukset jäivät pois.
      Myöhemmin pojasta kasvoi oikein hyvin käyttäytyvä nuori koululainen joka ei ole koulussa aiheuttanut mitään ongelmia ja kotonakin on luonteensa äkkipikaisuudesta huolimatta suurimman osan aikaa oikein rakastettava ja nekin ongelmatilanteet osaamme hoitaa paremmin pojan luonnetta kunnioittaen.

    • tulipds

      Siis. AIKUISET tekevät asioista lasta suurempaa. JOS lapsi EI tahdo laittaa sinisiä sukkahousuja vaan AINA ne punaiset, oletko kysynyt mikä niissä sinisissä on vikana? Voi olla, että niissä jokin sauma hiertää tai painaa ikävästi, tai että ne kutittavat inhottavasti ym sellaista!
      Aikuinen pitää jääräpäisesti kiinni, syö nyt porkkanasi, se on hyvää. Onko sun "hyvä" sama kuin lapsen hyvä, entäs jos se porkkana polttaa suuta, tuntuu pahalta, etkös voisi ottaa sitä huomioon!
      Lapsi ei juonut maitoa, ja kun kysyttiin syytä, sanoi että liian lämmintä, tuntuu pahalta mahassa. Myöhemmin todettiin suurempana laktoosi-intoleranssi. Kun ei juonut maitoa, siirryttiin vähälaktoosisiin/laktoosittomiin hapanmaitotuotteissiin, ja ilman maailmaa kaatavia valtataisteluita.
      KYSY siltä lapselta missä mättää, voi olla pikku juttu, just vaikka että se pesulappu hankaa ikävästi niskaa!

    • Täällä myös

      Siis esikoisemme (nyt koululainen) oli päiväkodissa 1-vuotiaasta eskariin, koska oli käytävä töissä, taloudellinen tilanne ei ollut silloin niin hyvä että olisin voinut kotiin lapsen kanssa jäädä. Keskimmäisemme (kohta 4v.) ja kuopuksemme (2v.) ovat olleet kotihoidossa. Jäin kotiin pienempien kanssa, koska halusin ja taloudellinen tilanne sen mahdollisti. Ja olen tyytyväinen siihen päätökseen. Kahden lapsen vieminen ja hakeminen päiväkotiin ei tunnu vieläkään kovin hohdokkaalta ajatukselta minusta. Ja hoitopäivän jälkeinen ikävä ja sen myötä tuleva kiukku ja uhma siihen päälle olisi vielä rankempaa. Ja kyllähän se sydäntä lämmitti kun koululainen yhtenä päivänä sanoi: Kiva tulla koulusta kotiin ku sä oot äiti kotona

    • Ei auta mikään

      tulipds ei selvästikään ole vaikeaa lasta kokenut, kun ei edes ymmärrä mistä on kysymys. Me jotka olemme, tiedämme että kyse ei ole sukkahousujen väristä. Eikö vain kanssasisaret?

    • näinkin päin

      Aikuinen voisi myös vähän joustaa ja olla tekemättä jostain pikkuasiasta periaatekysymystä. Jos lapsi haluaa valita vaatteensa, anna hänen valita. Jos joku ruoka ei maistu niin anna jotain muuta. Onhan meillä aikuisillakin omat mieltymyksemme, ja lapsenkin mieltymyksiä voi kunnioittaa, jos eivät ole aivan mahdottomia. Joskus näkee äitejä, joille näyttää olevan arvovaltakysymys saada oma tahtonsa läpi, vaikka lapsen vaatimus olisi ihan kohtuullinen.

      Hiukan rennompi ote, äidit, ja sovittelua myös aikuisen puolelta. Eihän äidinkään sovi olla kiukuttelija, joka ei anna missään periksi!

    • Ei auta mikään

      Ei ole myöskään "näinkin päillä" ollut vaikeaa lasta, sen huomaa. Ei ole kyse ollenkaan pikkuasioista. Ymmärsin että aloittajalla on VAIKEETA.

      Meillä oli :
      Lapsi ei mennyt hammaslääkäriin ja jo hänet sinne väkisin sinne vei, niin ei avannut suutansa tai puri hammaslääkäriä. Jouduttiin lähteä kotiin.
      Näöntarkastukissa sanoi terveydenhoitajalle, joka tarjosi silmälappua: pane tuo itse, minä en.
      Lapsi ei antanut lainkaan pestä itseänsä eikä hampaita. Piti voimalla pestä vasta sitten kun pelotti että tulee matoja.
      Karkasi heti kun silmä vältti ja sitten etsittiin.
      Istui koulussa tunnilla lakki päässä, opettajat soitti kotiin, kukaan ei saanut lakkia pois, kun kiinni ei voinut käydä.
      Kävi lukiota juuri sen ajan mikä tuntimäärän mukaan oli pakko että pääsi läpi. Pääsi M:llä.
      Tupakoi.

      Järkipuhe on ihan turhaa, kuten aloittajalla.

      Nyt hanellä on yliopistotutkinto, hyvä ammatti, laaja ystäväpiiri, valkoinen, kaunis hammasrivi, on perhe, on sosiaalinen hyvä nuori äiti. Kantaa ottaa vieläkin herkästi, joten ei pippurinen luonne lopullisesti ole kadonnut.

      • NäinMeillä

        "Ei ole myöskään "näinkin päillä" ollut vaikeaa lasta, sen huomaa. Ei ole kyse ollenkaan pikkuasioista. Ymmärsin että aloittajalla on VAIKEETA."

        Juuri näin. Suurin osa ihmisitä ei todellakaan ymmärrä millainen on oikeasti vaikea lapsi. Kuvitellaan vain että vanhemmat ovat liian tiukkoja eivätkä kuuntele lasta. Mutta miten ihmeessä tämä on niin kun samalla perheellä voi olla monia lapsia joista osan kanssa mennään ihan ilman ongelmia ja osan kanssa on jatkuvaa "vääntöä"? Kyllä siinä oikeasti näkyvät luonne-erot eikä vain vanhampien toiminta.

        Ja lapsen kanssa vain on monta asiaa jotkaon pakko tehdä, ei niitä voi vain tehdä lapsen halun mukaan tai jättää tekemättä. Lapsen pitää syödä terveellisesti, peseytyä, nukkua riittävästi, pukeutua sään mukaan jne. Eikä lapsen saa antaa tehdä mitään joka on hänelle vaarallista.
        Nämä asiat vain pitää jotenkin hoitaa ja joidenkin lasten kanssa se on huomattavan vaikeaa. Onko tämä niin hankala tajuta?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1652
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1379
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1212
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1194
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1086
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      68
      842
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      825
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      184
      723
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      92
      717
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      654
    Aihe