Miksi joulupukilla on aina punaiset vaatteet, pohtii moni lapsi tai lapsenmielinen näin joulun aikaan.
Syy löytyy amerikkalaistaiteilijasta – jonka sukujuuret ulottuvat Ahvenanmaalle ja Föglön saaristokuntaan.
Haddon Sundblom (1899–1976) oli Michiganissa syntynyt taiteilija, joka työskenteli 1930-luvulla virvoitusjuomayhtiö Coca-Colalle.
Vuonna 1931 Sundblom sai tehtäväkseen suunnitella Coca-Colan mainoskampanjaan joulupukkihahmon, sillä Coca-Colasta haluttiin luoda mielikuvan juomana, joka soveltuu nautittavaksi myös talvella.
Toisaalta pukin avulla haluttiin tavoittaa myös lapset ja samalla koko maailma.
Joulupukilla oli ollut historian aikana monenlaista, lähinnä tummanpuhuvaa ja jopa pelottavaa vaatetusta.
1800-luvun lopulla joulupukin vaatteisiin alkoi ilmestyä Yhdysvalloissa kuitenkin myös punaista väritystä.
Lopullisen niitin joulupukin punakkuuteen antoi Sundblom. Hän maalasi pukille punaisen nutun, punaiset housut, punaisen hiippalakin ja vielä ruusunpunaiset posketkin.
Sundblomin taiteilemasta pukista tuli lempeä hahmo, joka lukitsi kutakuinkin lopullisesti käsitykset joulupukin ulkoisesta habituksesta.
Haddon Sundblom oli syntynyt Michiganissa, mutta hänen perheensä oli ruotsinkielinen. Hänen isänsä oli syntynyt Ahvenanmaan Föglössä. Äiti taas oli ruotsalainen.
Sundblomin joulupukin esikuvana oli Thomas Nastin niihin aikoihin tunnettu maalaus. Alun perin se oli julkaistu Harper's Weeklyssä vuonna 1862. Kyseisen pukin muotokuva oli kehittynyt New Yorkissa tunnetusta pukkikuvasta, joka taas oli saanut vaikutteensa Euroopan eri pukkifiguureista.
Coca-Colan mukaan Sundblom sai pukkimaalauksistaan tuhat dollaria kappaleelta, mikä oli 1930-luvulla tuntuva summa: 700 dollarilla sai jo auton.
Alkuperäistä öljymaalausta pukista ei enää ole. Lama-ajan vuoksi kankaat maksoivat niin paljon, että kolme vuotta myöhemmin Sundblomin oli pakko maalata uusi pukkikuva alkuperäisen päälle.
Vuosien varrella Sundblom loi Coca-Colalle useita erilaisia pukkikuvia. Vuonna 1949 maalauksiin ilmestyi myös uusi hahmo, Sprite-poika.
Viimeisen joulupukkikuvan Sundblom maalasi Coca-Colalle vuonna 1964. Coca-Cola käyttää kuitenkin yhä Sundblomin näkemystä punanuttuisesta joulupukista joulunajan mainonnassaan.
Myöhemmin Sundblom alkoi piirtää myös hieman toisenlaisia hahmoja, nimittäin pin-up-tyttöjä. Hänen viimeisenä tehtävänään vuonna 1972 oli piirtää Playboyn joulunumeron kansi.
Miksi Joulupukilla on punainen nuttu?
Ihan kivaa infoa
0
182
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka732835GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad?
GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad? Tänään jännittävä finaalilähetys431107- 831082
Tämä on kyllä heittämällä erikoisin ihmissuhde mitä on koskaan ollut
Hulluinta on se että ei edes ole varsinaista suhdetta minkäänlaista, mutta tuntuu kuin olisit elämässäni mukana koko aja49917Helikopteri pörrää ja POLIISIT on eristettynä pururadan vieressä!
Suojatehtävä pitää kiireisenä. Kulut ovat kovat!24898- 67838
Tunnustan
Vaikka peitän sen erittäin hyvin niin tunnustan että pidän sinusta erittäin paljon, mieheltä naiselle39822- 44802
- 52794
- 71750