Miksi Joulupukilla on punainen nuttu?

Ihan kivaa infoa

Miksi joulupukilla on aina punaiset vaatteet, pohtii moni lapsi tai lapsenmielinen näin joulun aikaan.

Syy löytyy amerikkalaistaiteilijasta – jonka sukujuuret ulottuvat Ahvenanmaalle ja Föglön saaristokuntaan.

Haddon Sundblom (1899–1976) oli Michiganissa syntynyt taiteilija, joka työskenteli 1930-luvulla virvoitusjuomayhtiö Coca-Colalle.

Vuonna 1931 Sundblom sai tehtäväkseen suunnitella Coca-Colan mainoskampanjaan joulupukkihahmon, sillä Coca-Colasta haluttiin luoda mielikuvan juomana, joka soveltuu nautittavaksi myös talvella.

Toisaalta pukin avulla haluttiin tavoittaa myös lapset ja samalla koko maailma.

Joulupukilla oli ollut historian aikana monenlaista, lähinnä tummanpuhuvaa ja jopa pelottavaa vaatetusta.

1800-luvun lopulla joulupukin vaatteisiin alkoi ilmestyä Yhdysvalloissa kuitenkin myös punaista väritystä.

Lopullisen niitin joulupukin punakkuuteen antoi Sundblom. Hän maalasi pukille punaisen nutun, punaiset housut, punaisen hiippalakin ja vielä ruusunpunaiset posketkin.

Sundblomin taiteilemasta pukista tuli lempeä hahmo, joka lukitsi kutakuinkin lopullisesti käsitykset joulupukin ulkoisesta habituksesta.

Haddon Sundblom oli syntynyt Michiganissa, mutta hänen perheensä oli ruotsinkielinen. Hänen isänsä oli syntynyt Ahvenanmaan Föglössä. Äiti taas oli ruotsalainen.

Sundblomin joulupukin esikuvana oli Thomas Nastin niihin aikoihin tunnettu maalaus. Alun perin se oli julkaistu Harper's Weeklyssä vuonna 1862. Kyseisen pukin muotokuva oli kehittynyt New Yorkissa tunnetusta pukkikuvasta, joka taas oli saanut vaikutteensa Euroopan eri pukkifiguureista.

Coca-Colan mukaan Sundblom sai pukkimaalauksistaan tuhat dollaria kappaleelta, mikä oli 1930-luvulla tuntuva summa: 700 dollarilla sai jo auton.

Alkuperäistä öljymaalausta pukista ei enää ole. Lama-ajan vuoksi kankaat maksoivat niin paljon, että kolme vuotta myöhemmin Sundblomin oli pakko maalata uusi pukkikuva alkuperäisen päälle.

Vuosien varrella Sundblom loi Coca-Colalle useita erilaisia pukkikuvia. Vuonna 1949 maalauksiin ilmestyi myös uusi hahmo, Sprite-poika.

Viimeisen joulupukkikuvan Sundblom maalasi Coca-Colalle vuonna 1964. Coca-Cola käyttää kuitenkin yhä Sundblomin näkemystä punanuttuisesta joulupukista joulunajan mainonnassaan.

Myöhemmin Sundblom alkoi piirtää myös hieman toisenlaisia hahmoja, nimittäin pin-up-tyttöjä. Hänen viimeisenä tehtävänään vuonna 1972 oli piirtää Playboyn joulunumeron kansi.

0

156

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Marin myönsi, ei kunnon syytä matkustaa Uutseen-seelantiin ja Australiaan

    https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b910963d-bfe4-4e77-9ad9-c501b10596d5 Kukaan muu pääministeri suomessa ei ole koskaan tehnyt vastaavaa matkaa. N
    Maailman menoa
    435
    1896
   2. Vähän välillä tuntuu kuin jos.

    Sinullakin on ikävä. Voin kyllä olla väärässä. Mistäpä sen tietää.
    Ikävä
    121
    1448
   3. Sannan "valtiovierailu" nyt

    Sanna pitänyt puheen valtiovierailun aluksi. Toimittajat aivan äimänä, kaikki vittuilee Sannalle ja kyselee mitä vittua se siellä tekee. Joku jopa ott
    Maailman menoa
    441
    1396
   4. En kestä enää olla erossa...

    Mitä jos mää vaan tuun ja alan suuteleen sua?
    Ikävä
    85
    1104
   5. Mitä oikeasti tuo koronarokote on ?

    Minun faijan proidi nyt puolisonsa kera koronassa. Ja 3 rokotetta ottaneena. Ikää noin 75v , Ja tuntuu ettei hengissä pysy . Hyi helvetti mitä tää rok
    Maailman menoa
    231
    977
   6. Tulen hulluksi

    Joka päivä mielessä. Typerä mies ei vaan voi mennä pois päästäni. Mitä enemmän pyristelen vastaan sitä enemmän siellä asuu. Olisipa joku katkaisija, j
    Ikävä
    61
    920
   7. Riittääkö sulle nainen

    Seurustelu vai pitäskö jossain kohtaa sitte olla ihan sormuksia sovittelemassa?
    Ikävä
    82
    836
   8. Suomessa on perheiden yhä vaikeampi saada apua - Supernanny Pia Penttala kohtaa nämä ongelmat

    Järkyttävää, että Suomessa on yhä vaikeampi saada apua, olipa kyse sitten perheen ongelmista, lapsen haasteista, päihde- tai mielenterveysongelmista.
    Maailman menoa
    22
    811
   Aihe