Miksi laihduttaminen on turhaa

Ravitsemustiede

Kun laihduttamista on tutkittu tieteellisesti, niin on tehty se havainto, että pysyvä laihtuminen on lähes mahdoton saavutus. Erilaisilla laihdutuskuureilla painon saa kyllä hetkeksi laskemaan, mutta pitemmällä aikavälillä paino palaa aina ennen laihdutusta edeltävälle tasolle. Pysyvästi voi laihtua joitakin kiloja, mutta huomattavaa painonpudotusta ei voi saavuttaa. Ainoastaan noin viidelle prosentille onnistuu pysyvä, huomattava painonpudotus. Mutta tässäkin ryhmässä hoikkana pysyminen vaatii jatkuvia ponnisteluja. Pysyvä painonpudotus onnistuu kuitenkin tutkimusten mukaan laihdutusleikkauksella, jossa mahalaukku operoidaan.
Useimmat laihduttajat etsivät menetelmää, joilla he saisivat painonsa pysyvästi laskemaan ja heidän ajatuksissaan olisi tila, jossa paino olisi pysyvästi selvästi alhaisempi ja samaan aikaan voisi jatkaa normaalielämää siten, että koko ajan ei joutuisi kamppailemaan ruokahalua ja painonnousua vastaan. Eli tilaa, jossa ihminen ei olisi vuosikausia jatkuvalla laihdutuskuurilla kaikkine rasittavine syömisestä kieltäytymiseen. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että tällainen pysyvä painon pudottaminen ei ole mahdollista.

Asiaa voi tarkastella myös siltä kannalta, että jos joku olisi onnistunut kehittämään dieetin ja liikuntaohjelman, joka toisi pysyvän laihtumisen mahdollisuuden, niin tämä innovaatio olisi jo levinnyt maailmalaajuisesti. Maailmassa on jo yli miljardi ylipainoista ja lihavaa, ja näistä miljardista varmaan enemmistö on yrittänyt eri keinoin laihduttaa pysyvästi. Kuitenkaan kukaan ravitsemustieteilijä, liikunnan asiantuntija tai lääketieteen edustaja ei ole pystynyt ratkaisemaan tätä ylipainon ongelmaa, vaan se on pysynyt ratkaisemattomana, jos laihdutusleikkausta ei huomioida.

Miksi sitten pysyvä laihtuminen ei onnistu? Miksi ihminen ei vain voi syödä vähemmän, kuin ennen, ja laihtua. Tämän ymmärtää paremmin, jos ajattelee, että syömistämme ja ruokahaluamme säätelee samanlainen itsesäätelymekanismi, joka säätelee hapen määrää veressä ja nestetasapainoamme. Voimme pidättää hengitystä hetkellisesti, mutta itsesäätelyjärjestelmä aina voimistaa hengitystämme, jos hapen määrä veressä on liian alhainen ja hiilidioksidin määrä veressä on koholla. Samoin, jos nestetasapainomme ei ole kohdallaan, niin elimistömme herättää janon tunteen, ja ennen pitkää janon tunne kasvaa niin voimakkaaksi, että emme voi vastustaa tarvettamme juoda. On ajateltava, että samanlainen itsesäätelyjärjestelmä vaikuttaa siihen, miten paljon syömme, eli millainen ruokahalu eli nälkä meillä on. Elimistömme vajaatiloja ja tarpeita siis säätelevät tavallaan erityyppiset ”termostaatit”, jotka pakottavat meidät hengittämään enemmän, juomaan enemmän ja syömään enemmän. Näillä termostaateilla sitten on omat asetusarvonsa, (set point), ja aina kun arvo on alle asetusarvon, niin se laukaisee tarpeen hengittää, juoda tai syödä. Syömisen ja ruumiinpainon kohdalla tämä asetusarvo olisi tietty arvo siitä, kuinka paljon ruumiissamme on rasvaa. Jos rasvan määrä elimistössämme laskee alle asetusarvon, niin aivoissamme oleva ”termostaatti” alkaa viestittämään nälästä ja nostamaan ruokahalua, eikä lopeta tätä viestittämistä, ennen kuin asetusarvon mukainen rasvan määrä elimistössä on jälleen saavutettu. Niin kauan kuin meillä ei ole mitään keinoa vaikuttaa tähän kehon rasvamäärää ja energiatasapainoa säätelevään asetusarvoon, emme voi saavuttaa pysyvää laihtumista. Jos kehomme rasvamäärä on liian alhainen asetusarvoon nähden, keskushermosto tuottaa jatkuvasti nälän tunnetta, joka pakottaa meidät syömään. Tietenkin voimme tietoisesti vastustaa nälän tunteeseen reagoimista, mutta tämä vain merkitsisi sitä, että joutuisimme kestämään koko ajan nälän tunnetta. Tällainen jatkuvan nälän tunteen kanssa eläminen on niin vaikeaa, että sen vuoksi pysyvä laihtuminen on käytännössä mahdotonta.

Energiatasapaino: Ensiksi täytyy kumota myytti tai väite, että ihmiset eivät ole energiatasapainossa.

12

151

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ravitsemustiede

      Jos ajatellaan, kuinka paljon ihmiset syövät kaloreita vuodessa, niin koska vuodessa on 365 päivää, ja ihmiset syövät noin 2600 kcal päivässä, niin jos pyöristetään, tästä tulee noin miljoona kcal vuodessa. Jos ihminen lihoo tai laihtuu noin kaksi kiloa vuodessa, niin kaksi kiloa on 2 x 7000 kcal = 14 000 kcal vuodessa.

      14 000 kcal miljoonasta on 1,4 %. Eli energiatasapino heilahtelee vain näin vähän, 1,4 % vuodessa.

      Olemme loistavassa energiatasapainossa
      .
      Jopa ylipainoiset ihmiset pysyvät samoissa lukemissa vuodesta toiseen. Tutkimusten mukaan ihmisen paino pysyy melko samana vuodesta toiseen. Tunnetussa Framinghamin sydäntutkimuksessa ihmisten paino nousi 10 % kahdessakymmenessä vuodessa, eli keskimäärin laskettuna 0,5 % vuosittain. Jopa ylipainoiset ihmiset pysyvät samoissa lukemissa vuodesta toiseen.
      Tilastollisesti yleinen suuntaus on se, että ihmiset lihovat pikkuhiljaa 40 – 50 ikävuoteen asti, tällöin paino tasaantuu.

      Ihminen voisi periaatteessa säädellä syömistään tahdonalaisesti, ja alentaa painoaan pysymällä jatkuvasti nälässä. Jatkuvalla nälällä on kuitenkin psyykkisesti haitallisia seurauksia. Maailman ainoassa hyvin kontrolloidussa nälkiintymistutkimuksessa (Minnesota Semi-Starvation Study), vapaaehtoiset aseistakieltäytyjät, joiden kalorin saanti vähennettiin puoleen kuuden kuukauden ajaksi, kärsivät vakavista kielteisistä psyykkisistä oireista tutkimuksen edistyessä. Koehenkilöt muuttuivat masentuneiksi, apaattisiksi, eristäytyivät muista ihmisistä, tulivat ärtyisiksi, alkoivat keräillä pakonomaisesti esineitä, heille syntyi pakkomielteitä ruokaa kohtaan. Elinikäisinä seurauksina osa koehenkilöistä kertoi myöhemmin tuntevansa pohjatonta nälkää ja joutuvansa tietoisesti rajoittamaan omaa syömistään. Osa kärsi ahmimiskohtauksista, jolloin he söivät jopa 8000 kcal vuorokaudessa.

      Minnesotan tutkimuksessa koehenkilöt alkoivat ajattelemaan ruokaa jatkuvasti. Heidän ajatuksensa kietoutuivat eri tavoin ruokaan. Biologisesti ja psykologisesti tämä on ymmärrettävää. Jos luonnossa eläin kärsii janosta, niin sen keskushermosto pakottaa sen vettä etsivään käyttäytymiseen, jos nälästä, niin keskushermostossa syntyy paine ravintoa etsivään käyttäytymiseen. Samoin myös ihmisillä. Jos elimistössä on vajaatila, niin ajatukset keskittyvät vaajatilan korjaamiseen, ja ihmisen on vaikeaa keskittyä muihin ajatusten sisältöihin. Laihduttaja tuntee tämän ilmiön siten, että laihdutuskuurin aikana ajatukset liikkuvat jatkuvasti ruokaa kohti. Ajatus voi olla: ”Kieltäydyn syömästä herkullista pizzapalaa”, mutta pitsapala nousee muiden ruokien tavoin pysähtyneinä hetkinä tietoisuuden sisällöksi.

      Jos ajattelit, että laihtuisit pysyvästi ja söisit jatkuvasti vähemmän, kuin mitä elimistösi ja keskushermostosi asetusarvo sinulle säätää, niin kohtalona olisi jatkuva nälkä ja jatkuva erilaisten ruokien ajattelu. Erittäin harvalla ihmisellä on mahdollisuus sietää tällaista tilannetta, ja erittäin harvalla on siihen tarvittavaa jatkuvaa tahdonvoimaa. Unelma siitä, että nälkä unohtuisi, tai että ihminen oppisi pienempään ruokahaluun, on vain virheellistä unelmointia, sillä nälän tunne tulee samanlaisesta biologisesta itsesäätelyjärjestelmästä, jotka säätelevät hengitystä tai janon tunnetta.

      Laihduttamista koskevat tutkimukset osoittavat siihen suuntaan, että ruokahaluamme säätelee asetusarvoon perustuva itsesäätelyjärjestelmä. Valitettavasti tähän asetusarvoon ei ole menetelmää puuttua, jos ei oteta huomioon laihdutusleikkauksilla saavutettuja tuloksia. Niin kauan kun emme voi vaikuttaa asetusarvoon, niin laihtua voi kyllä joksikin aikaa, mutta tämä edellyttää ihmiseltä nälän tunteen jatkuvaa voittamista ja tarpeidensa aktiivista kieltämistä. Heti, kun ihminen lopettaa laihduttamisen, eli omien sisäisten nälän tunteidensa tietoisen aktiivisen vastustamisen, niin elimistö alkaa korjata vajaatilaa ja nostaa painon jälleen asetusarvon olettamaan tilaan. Tämän vuoksi pysyvä laihtuminen ei ole mahdollista, ja siksi on kysyttävä, on hetkellisessä painon pudotuksessa laihdutuskuureilla mitään mieltä? Laihdutustutkimuksen valossa näyttää siltä, että laihduttamisessa ei ole mitään mieltä, vaan se on vain meille kulttuurillisesti myyty unelma laihemmasta kehosta johon oma halumme olla laihempia panee meidät uskomaan. http://ravitsemustiede.hpage.com/

      • koekaniini2

        Tein itselleni tuon saman kokeen muutama vuosi sitten. Lähtö paino oli 130kg, josta pudottelin normaalipainoon 85kg. Sitten mietin että olisihan se ihan hyvä olla pieni nousuvara ja kopioin kalorirajoituksen tuosta kokeesta. En siis aiemmin noudattanut mitään kalorirajoitusta. Koin n.puolen vuoden kaikki nuo samat asiat mitä nuo koe kaniinit kokivat. Keräilin pakon omaisesti ruokaan liittyviä asioita. Tuoppeja, teemalaseja ja reseptejä. Keräsin myös valtavan määrän komeroihin suklaata, sipsejä ja pähkinöitä. Useita jopa kymmeniä kiloja. Aloin myös n.4kk dietin aloituksesta öisin dyykata kauppojen roskiksista ruokaa talteen iltaisin, vaikka kotona oli ruokaa vaikka kuinka paljon. Kiertelin myös kirpputoreilta etsimässä ruokailu välineitä. Ajatuksiin tuli myös usein tarve varastaa jotain ja piti vastustella kovasti ettei niin käynyt. Aloin myös ulkeutua omiin oloihini ja ajoin kaikki läheiseni kauemmas. Koulussa saatoin havahtua siihen että tuijotin oppikirjojen ruokiin liittyviä aiheita pitkiä aikoja. N.puolenvuoden kuluttua olin saman näköinen kun nuo minnesota kokeen kaniinit. Ja ei pahin osa ei ollut tuo näännytys vaihe vaan siitä toipuminen. En ole koskaan kokenut noin surkeaa oloa. Samoin ahmin useita kuukausia n.6-8000kcal/vrk. N.kuukauteen paino ei nousut juuri ollenkaan, vaikka söin yötä päivää. Mutta sitten se lähti nousuun lumipallo efektin tavoin. Nousu pysähtyi noin puolen vuoden ( 40kg) päästä, eikä noussut vaikka söin normaalia ruokaa niin paljon kuin halusin (n.4-6000kcal/vrk). Paino pysähtyi 92kg:an. Tästä laskin oman ideaalipainoni eli n.82kg, sillä paino ampuu n.10% yli korjatessaan aliravitsemusta. Ja siihen olen päässyt takaisin ilman mitään diettejä ym.hömppää. Semmoista ruokaa vain mitä mieli tekee (pääosin lihaa ja kasviksia tekeemieli), pari kertaa kuukaudessa herkkuja, hyötyliikuntaa ja kerran viikossa jotain urheilua.


    • PersRaineri

      Jaa, itse tiputin 9 vuotta sitten 12 kiloa 5 kuukaudessa ja eipä se siitä ole mihinkään noussut. Eikä tässä todellakaan ole tarvinnut nälässä kärvistellä, päinvastoin syön sellaisia ruokia ja annoksia joita moni laihdutusneuvoja kauhistelisi.

      Olen kyllä samaa mieltä siinä, ettei laihduttamisessa ole järkeä ellei sen jälkeen muuta tapojaan. Se taas ei tarkoita, että pitäisi loppuelämä syödä vähemmän tai olla nälässä vaan sitä, että syö kunnon ruokaa. Itse näen asian niin että vääränlainen ruokavalio sotkee koko aineenvaihdunnan josta taas seuraa se mitä kirjoitit.

    • pläski

      Laihduttaminen on helppoa, toisin ku tää leikkausmainos väittää. Ja vaikutukset pysyviä.

    • pysyvästi laihtunut

      Ravitsemustiede katsoo asiaa aivan väärästä näkökulmasta. Olet oikeassa siinä, että meidän kehomme säätelee nälkäsignaaleja ja syöminen on käytännössä samanlainen pakko kuin hengittäminen, mutta olet väärässä siinä, etteikö nälkään voisi vaikuttaa.

      Nälkään vaikuttaa fyysiset ja osittain myös psykologiset tekijät (ihminen on psykofyysinen kokonaisuus kuitenkin). Fyysiseltä osalta näläntunnetta säätelee hormonit, pääosin leptiini (kylläisyys) ja insuliini (verensokeri), joiden määrä ja määrän vaihtelut kehossa aiheuttavat näläntunnetta. Ylensyömisen (ja ravinneköyhän ruuan) seurauksena keho tulee jossain määrin resistentiksi leptiinille, jolloin kylläisyyden tunne viivästyy -> ihminen syö enemmän. Toisaalta liikaa verensokeripiikkejä aiheuttava ruokavalio saa insuliinintuotannon sekaisin, jolloin insuliinia erittyy liikaa ja rasva varastoituu tehokkaammin -> lihominen kiihtyy.

      Nämä asiat on (helposti) korjattavissa elämäntapamuutoksilla. Lautaselta poistetaan ravinneköyhä ruoka (puhdistettu ja prosessoitu ruoka kuten valkoiset viljat, einekset, sokeri, mahdollisesti rasvattomat maitotuotteet ja suurin osa kaikista kevyttuotteista) ja tilalle laitetaan ravinnerikasta ruokaa, kuten kasviksia kaikissa väreissä, marjoja ja hedelmiä hyvää, laadukasta lihaa (ja kanaa, kalaa etc), laadukkaita rasvanlähteitä (oliiviöljy, kookosöljy, siemenet, pähkinät, mahdollisesti täysrasvaiset maitotuotteet, voi) ja jonkin verran täysjyvätuotteita. Elämäntapaa muutetaan aktiivisemmaksi lisäämällä esimerkiksi hyötyliikuntaa, kuten kävelyä tai pihatöitä ja/tai aloittamalla mieleinen liikunnallinen harrastus. Lihaksia kuormittavaa liikuntaa olisi hyvä tehdä pari, kolme kertaa viikossa. Elämästä pyritään vähentämään stressiä opettelemalla esimerkiksi parempaa ajanhallintaa, vähentämällä työmäärää, vähentämällä alkoholinkäyttöä, poistamalla huonot ihmissuhteet ja antamalla aikaa rauhoittumiselle ja levolle.

      Stressin hallitseminen ja siitä eroonpääseminen vaikuttaa suoraan syömiskäyttäytymistä hallitseviin psykologisiin tekijöihin. Onnellisen ihmisen ei tarvitse turvautua lohtusyömiseen. Parempi itsetunto ei pakota syömään seurassa, mikäli ei ole oikeasti nälkäinen (uskaltaa sanoa ei). Kiireetön elämä mahdollistaa syömishetkeen keskittymisen, jolloin ei vahingossa syö enempää kuin on tarvis (on tehty tutkimuksia, joiden mukaan ihminen syö jopa 20% enemmän esimerkiksi tv:tä katsellessa).

      Kun ruokavalio on muutettu ravinteikkaaksi, liikuntatottumuksia muutettu paremmin kehon toimintaa tukeviksi ja stressiä on vähennetty, painonhallintaan ei tarvitse enää kiinnittää niin huomiota. Tasapainon saavutettua satunnaiset poikkeamiset optimaalisesta ruokavaliostakin ovat sallittuja (ei kuitenkaan mitään viikkoja kestäviä grillimakkaraputkia). Laihduttamisen ei siis ole pakko tarkoittaa nälkäkuuria, tiukkoja ruoka- ja kalorirajoituksia tai kovaa liikuntaa, josta ei edes pidä. Parasta painonpudotusta on se, että tekee hyviä valintoja, pyrkii valitsemaan aina sitä vähän parempaa.

      • cuna libre

        Oli tuossa asiaa, mutta jonkinverran myös uskonasiaa

        Ei insuliini tee tyhjästä rasvaa eikä energiaa. Ylimääräinen rasva varastoituu kehoon, söi sen rasvan sokerin kanssa tai ilman...

        Kookosöljy ei ole sen terveellisempää kuin vaikkapa kevytmargariini...

        Laihdutusmielessä rasvattoman maidon erottaa rasvasesta maidosta maidossa oleva rasva sekä sen tuoma lisäenergia. Mitä vitamiinien imeytymiseen tulee, niin monipuolinen ruokavalio joka sisältää myös suositusten mukaisen määrän rasvaa, auttaa tähän. Mitä rasvan laatuun tulee niin laihdutusmielessä riittää että saa riittävästi välttämättömiä rasvahappoja.


      • pysyvästi laihtunut
        cuna libre kirjoitti:

        Oli tuossa asiaa, mutta jonkinverran myös uskonasiaa

        Ei insuliini tee tyhjästä rasvaa eikä energiaa. Ylimääräinen rasva varastoituu kehoon, söi sen rasvan sokerin kanssa tai ilman...

        Kookosöljy ei ole sen terveellisempää kuin vaikkapa kevytmargariini...

        Laihdutusmielessä rasvattoman maidon erottaa rasvasesta maidosta maidossa oleva rasva sekä sen tuoma lisäenergia. Mitä vitamiinien imeytymiseen tulee, niin monipuolinen ruokavalio joka sisältää myös suositusten mukaisen määrän rasvaa, auttaa tähän. Mitä rasvan laatuun tulee niin laihdutusmielessä riittää että saa riittävästi välttämättömiä rasvahappoja.

        Missään en väittänyt insuliinin luovan energiaa tyhjästä. Kyse oli nälänhallinnasta ja insuliinin vaikutuksesta siihen. Samalla kalorimäärällä eri ruokavaliolla ei lihottaa saman verran, hyvin paljon on merkitystä sillä mistä ne kalorit koostuu.

        Mitä tulee rasvoihin. Kookosöljy on hyvä rasva osana ruokavaliota, kestää esimerkiksi kuumenna paremmin kuin rypsi- tai oliiviöljy . Vaikka kuinka tyydyttyneitä rasvoja haukutaan, myös niitä tarvitaan. Rasvatonta maitotuotteita en suosittele kenellekään. Jos suomalainen rasvaton maito on niin terveellistä, miksi se aiheuttaa enemmän yliherkkyysoireita kuin käsittelemätön maito?


      • inska
        pysyvästi laihtunut kirjoitti:

        Missään en väittänyt insuliinin luovan energiaa tyhjästä. Kyse oli nälänhallinnasta ja insuliinin vaikutuksesta siihen. Samalla kalorimäärällä eri ruokavaliolla ei lihottaa saman verran, hyvin paljon on merkitystä sillä mistä ne kalorit koostuu.

        Mitä tulee rasvoihin. Kookosöljy on hyvä rasva osana ruokavaliota, kestää esimerkiksi kuumenna paremmin kuin rypsi- tai oliiviöljy . Vaikka kuinka tyydyttyneitä rasvoja haukutaan, myös niitä tarvitaan. Rasvatonta maitotuotteita en suosittele kenellekään. Jos suomalainen rasvaton maito on niin terveellistä, miksi se aiheuttaa enemmän yliherkkyysoireita kuin käsittelemätön maito?

        Insuliinin tarkoitus on varastoida ja pitää energia kehossa. On se sitten rasvaa tai lihasta. Kun on energiasta puutetta elimistön insuliinitaso laskee ja alkaa vapauttaa rasvahappoja rasvavarastoista ja aminohappoja lihaksista.
        Rasvattomat tuotteet imetyvät verenkiertoon nopeasti ja ampuvat insuliinin ylös raketin tavoin. Onkin todettu että rasvattomien tuotteiden käyttö lihottaa. Rasva hidastaa hiilihydraatien ja proteiinien imeytymistä pitäen näin pitempään kylläisenä.


    • hgfghfghf
      • geds

        Ei pidä paikkaansa. Paino putoaa ja pysyy alempana mitä aloittaessa oli koska leikatut parantavat elintapojaan ja liikunta tottumuksiaan leikkauksen jälkeen.
        On ihmisiä jotka ovat tahallaan lihoneet näiden leikkausten jälkeen mm.juomalla isoja määriä kermaa ja rasvaa.


    • Kutistunut

      Enpä tiennytkään olevani luonnonoikku. Olen nimittäin viimeisten neljän vuoden aikana laihduttanut lähes 40 kiloa. Hidas tahti kyllä, mutta pysyvä. Painon suunta kun ollut koko ajan joko laskeva tai ajoittain paikallaan pysyvä. Miten tämän tuloksen sitten saavutin? Vaiheittaisilla, PYSYVILLÄ ruokavalio- ja liikuntatottumusmuutoksilla. Aina oman jaksun mukaan lisää viilausta painon junnatessa, ja kas, se lähtee putoamaan taas. Aloittajan mukaanhan tämä on muka mahdotonta. Ei se ole, kun malttaa ottaa asiat rauhassa ja ikään kuin portaittain.

      Hauskinta tässä verraten aloittajan juttuun on, että minun ei edes tarvitse kamppailla nälkää vastaan. Syön nimittäin täyttävää, hyvää ruokaa. Sellaista saa käyttämällä paljon kypsennettyjä kasviksia/juureksia, naturellina ostettua lihaa, perunaa jne. Avaimena on jättää kaikki einekset pois ja tehdä ruoka n. 90% itse. Kun alkeet ensin oppii, niin siitä tulee rentouttavaa ja vaivatonta puuhastelua. Ajan kulumisesta ei tässä yhteydessä kannata vinkua; kun tekee isompia annoksia valmiiksi pakastimeen ja/tai etsii nopeita reseptejä, terveellisen ja maittavan ruoan kokkaamiseen ei mene keskimäärin edes tuntia päivässä.

      Liikuntaa olen alkanut harrastaa 3-5 kertaa viikossa. Totta kai täysin liikkumattomalle sellainen tuntuu "kamppailulta" ja sietämättömän vaikealta, mutta kun liikuntaan tottuu se ei ole mikään vaiva vaan joskus jopa mukavaa. Varsinkin raittiissa ulkoilmassa reippailu lisäksi virkistää mielialaa ja järkeä kummasti sekä parantaa unta. Kyseessä ei ole mikään amfetamiinin kaltainen piristysruiske niin kuin jotkut väittävät, mutta ero on kyllä selvä liikkumattomuuteen verrattuna.

      Summa summarum, koko aloitusviesti on jonkun saamattoman tekosyy olla edes yrittämättä. Ei näin.

    • ei leikkausta

      En todellakaan lähde mihinkään leikkaukseen. Mielummin vaikka lihon takaisin, ainakin vähän, ja palaan ajoissa ruotuun. Leikkauksista on ollut monille ihmisille haittaa ja moni on kuulemma sanonut ettei kinä olisi antanut leikata, jos olisi tienyt miten paljon haittaa siitä on. Ongelmasyöjät ovat asia erikseen, mutta minä pystyn laihtumaan 1500 kalorin ruokavaliolla jos haluan ja ylläpitämään painoa reilu 2000 ruokavaliolla, jos haluan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      422
      1816
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      185
      1461
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      108
      1402
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      144
      1341
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1046
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      970
    7. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      956
    8. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      119
      913
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      93
      900
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      886
    Aihe