Mitä uskonnoista saa kertoa?

Avataanpas uuden vuoden kunniaksi keskustelu siitä, että mitä uskonnoista saa opettaa? Mitä uskontojen historiasta saa opettaa ja kertoa kaikille?

Tämä tuli mieleen keskustelusta skientismin puolelta, koska samasta keskustelusta tuli mieleen uskontojen tiukan puolustajan dosentti Timo Eskolan esittämä "vaatimus" siitä, että mitä teologisissa tiedekunnissa pitäisi opettaa ja mitä ei pitäisi opettaa.

Sillä dosentti Eskola on Pamfletissaan sitä mieltä, että esimerkiksi eksegetiikkaa ei saisi opettaa, eikä etenkään Vanhan testamentin arkeologiaa, sillä ne paljastavat tietenkin ikävästi sen, että mistä raamatun höpinöissä on kyse.

Koska kyse on uskonnosta, niin Eskolan esittämä malli on toimivaksi havaittu, eli asiat, joista ei voida puhua, lakaistaan maton alle piiloon, koska ne murentavat kokonaan omat uskomukset, mutta piilosta ne eivät voi murentaa omia uskomuksia. Jos asioista ei tiedä mitään, niin silloin ne eivät voi olla ristiriidassa omien uskomusten kanssa.

Historiantutkimus on paljastanut, että varhainen juutalaisuus oli polyteistinen, hyvin suvaitsevainen sillisalaatti eri uskontojen vaikutuksia, josta myöhemmin kehittyi suvaitsematon, dogmaattinen monoteistinen uskonto, niin tätä ei saisi opettaa, eikä kertoa, koska se ei sovi nykyisille uskovaisille, koska se tieto tekee heidän uskonnostaan epäuskottavan uskomuskokoelman, juuri samanlaisen, jota he toisissa uskonnoissa vastustavat.

Juutalaisuudesta saisi kertoa vasta sen ajanjakson jälkeen, kun se oli muuttunut monoteistiseksi suvaitsemattomaksi sekä dogmaattiseksi uskonnoksi, ainoaksi oikeaksi uskonnoksi. Muu historia pitäisi kieltää ja siitä ei saisi puhua.

Juutalaisuuden historian läpikäyminen on kertonut meille arkeologisen aineiston yms kautta, että aluksi meillä on vain sekalaisia heimoja, jotka palvoivat mitä jumalaa nyt sitten satuuivat palvomaan, eli osa Jahvea, osa joitain muita jumalia, kuten Baalia.

Jahve asui maan päällä, käyskenteli täällä keskuudessamme, kuten raamattu kertoo varhemmissa osissaan ja Jahve osallistui ihmisten elämään eri tavoin, intoutui jopa painikisaankin Jaakobin kanssa.

Juutalaiset palvoivat Jerusalemin tempplissä puista Jahve-patsasta, joka sitten sattui tuhoutumaan Jerusalemin temppelin tuhossa noin 587 eKr ja tämän jälkeen Jahvesta tulikin sitten taivaan Jumala, jonne hän kiemurteli palavan Jahve-patsaan savupilven mukana.

Arvaakos kukaan, että miksi dosentti Eskola ei haluaisi kertoa näistä asioista mitään, vaan teologiset tiedekunnat, lahkot ja kirkot pitäisi pitää erossa tällaisesta materiaalista, jonka arkeologiset löydöt ovat meille paljastaneet?

Puhumattakaan Jahven vaimosta, Aserasta, joka kulki Jahven rinnalla vielä niinkin myöhään kuin 800-700 luvuilla eKr.

Kuninkaiden kirjassa mainitaan myös Asera, mutta vasta Palestiinan tekstilöydöt Khirbet el-Qomista, noin 35 km Jerusalemista lounaaseen kertoivat meille Jahven ja Aseran suhteesta tarkemmin.

Aserahan oli varhainen seemiläinen äitijumala, Baalin äiti, ja nyt uusimmat arkeologiset löydöt yhdistävät hänet tiukasti Jahveen, joka nyt tietenkin on myös kristittyjen jumala, niin tokihan on ilmeistä, että näistä asioista ei saisi puhua, vaan ne olisi piilotettavat niin uskovilta kuin heidän paimeniltaankin.

Joten osaako kukaan kertoa, että millainen on sellainen uskonto, jonka historiasta ei saa kertoa kuin tiukasti rajatun version ja kaikki muu pitäisi olla kertomatta ja jopa unohtaa?

Miten kauan sellaisella uskonnolla on tulevaisuutta nykyisen tiedonvälityksen aikana?

Miten kauan sellainen uskonto vielä kykenee säilyttämään itsensä uskottavana, joka joutuu tai jonka pitäisi palavasydämisten kannattajiensa mielestä vaieta siitä osasta menneisyyttään, joka ei sovi nykyisiin dogmeihin alkuunkaan?

Toisaalta ymmärrän Eskolaa, sillä tämä asia tekee koulutuksesta hyvin kaksinaamaista, sillä esimerkiksi adventtikirkon kuukausipalkkaiselle henkilöstölle kelpaa kyllä hienosti akatemiset oppiarvot, joita saa yliopiston kurssit käymällä, mutta samaan aikaan joudutaan ongelmalliseen tilanteeseen, kun sen opetuksen sisältö ei kelpaa.

Eli teologian tohtorin titteli kyllä käy ja se muistetaan kertoa tilaisuuden tullen, koska se tuo itselle sekä omalle lahkolle sen kipeästi kaipaamaa arvovaltaa, mutta sen tittelin edellyttämä tieto kiistetään heti kun tohtorin paperi on saatu käteen ja ovi takana on sulkeutunut.

46

324

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pyh!

      Puhut taas kerran läpiä päähäsi, koska olet asennevammainen ääliö.

      • >>> Puhut taas kerran läpiä päähäsi, koska olet asennevammainen ääliö. >>

        Osaatko tarkemmin kertoa että missä kohden tällaista havaitsit?

        Voimme sitten yhdessä katsoa, että miksi se ei kelpaa sinulle.

        Ja sinä olet edelleen puhdasoppinen kristitty ja etenkin sen huomaa sinun argumentoinnistasi, joka on todellakin joltain jumalalta peräisin ja jonkin jumalan inspiroimaa.


      • pyh!
        bushmanni kirjoitti:

        >>> Puhut taas kerran läpiä päähäsi, koska olet asennevammainen ääliö. >>

        Osaatko tarkemmin kertoa että missä kohden tällaista havaitsit?

        Voimme sitten yhdessä katsoa, että miksi se ei kelpaa sinulle.

        Ja sinä olet edelleen puhdasoppinen kristitty ja etenkin sen huomaa sinun argumentoinnistasi, joka on todellakin joltain jumalalta peräisin ja jonkin jumalan inspiroimaa.

        Kaikki puheesi on patologista valehtelua. Pysy poissa!


      • pyh! kirjoitti:

        Kaikki puheesi on patologista valehtelua. Pysy poissa!

        >>> Kaikki puheesi on patologista valehtelua. Pysy poissa! >>

        Mikä kohta?

        En minä näitä asioita keksi omasta päästäni, vaan kerron vain siitä, että mitä tutkijat ovat löytäneet ja miltä löydökset kaikkein muiden löydösten kera vaikuttavat.

        http://www.lebtahor.com/Archaeology/inscriptions/khirbet el qom tomb inscription.htm

        Aivan yleistä tietoa siitä, kuinka vanhoista kirjoituksista paljastui, että Jahvella ja Aseralla on selkeä yhteys silloisissa uskonnollisissa kontekteissä, koska Kuntillet Ağrudista Negevin autiomaasta on löytynyt useita tekstejä, joissa mainitaan Jahve ja hänen Aseransa.

        "" Amarjahu sanoo: ”Sano minun herralleni: ’Miten voit? Minä siunaan sinua Temanin Jahven ja hänen Aseransa avulla. Hän siunatkoon ja suojelkoon sinua. Hän olkoon herrani kanssa …’”

        … Minä siunaan sinua Samarian Jahven ja hänen Aseransa avulla …"""

        Ja niin edelleen. Kertoo vain siitä, että mikä juutalaisuus on ollut historian saatossa, eli kertoo myös kristinuskon jumalan tarinan.


    • Bushmanni : #Avataanpas uuden vuoden kunniaksi keskustelu siitä, että mitä uskonnoista saa opettaa? Mitä uskontojen historiasta saa opettaa ja kertoa kaikille?#

      alex:
      Periaatteessa ihan mitä vain .. jos tarkoitus on valaista asiaa rehellisesti ja siis puhua totta .. propagandistinen uskontojen vastustaminen ... monille tärkeiden asioiden halventaminen ja pilkkaaminen (esimerkiksi että Jumalaa kutsutaan "ukkeliksi") ei ole suositeltavaa, sillä vaikka se oikeastaan osoittaa vain sellaisen kirjoitusten takana olevan ihmisen epätoivoisen elämäntilanteen voi se kuitenkin olla joillekin myös loukkaavaa.

      Olen huomannut esimerkiksi Bushmannin ja monen muun "entisen adventistin" syyllistyneen kirjoitteluissaan rajoitenoituneisuuteen (putkinäköön) tässä heidän kohta vuosikymmenen kestäneessä adventismin kritiikissään - tosiasiassa on erittäin vaikeaa löytää mitään positiivista kaikista niistä tuhansista viesteistä joita he ovet palstalle kirjoittaneet. Kuitenkin on adventisteilla paljon sellaista mistä jopa ateisti voisi (esimerkiksi Bushmannin) sanoa joatain hyvääkin .. esimerkiksi kaikki hyväntekeväisyys, sairaalat, koulut ja niin edelleen .. mutta ei .. ainoa mitä saa lukea on moitetta, pilkaa ja propagandistista vastustamista.
      Nyt on niin että kaikille meille (adventisti tai ei) on päivän selvää, että nämä sellaiset kirjoitukset joutavat lähes aina suoraan roskakoriin, mutta joillekin ne voivat olla loukkaavia.. se on nähty.. ja se tulisi ottaa huomioon ennen kuin postitusta..

      JA TOISAALTA .. kumma kyllä .. sille joka todella haluaa tietää enemmän adventismista on palsta ollut hyvä - esimerkiksi minä en tiennyt mitään koko kirkon opeista ennen kuin netissä ja palsta on ollut siten hyväksi minulle - mitä se ei ehkä ole ollut kaikille.

      Periaatteessa olen siis sitä mieltä että kirkkojen ja lahkojen opeista ja myös niiden johtajista saa (ja pitääkin) keskustella jos se tehdään siten että edes yritetään pysyä asiallisina. Se voi itse asiassa olla hyväksi myös uskovaisille - jopa adventisteille - on nimittäin eri asia nähdä jotain ulkopuolelta kuin olla osa siitä - esimerkiksi jostain uskonnollisesta liikkeestä.

      Bushmannin aloitus oli lievästi sanoen pitkä joten siihen ei voi asiallisesti vasta kuin monessa viestissä..

      alex

      • >>> (esimerkiksi että Jumalaa kutsutaan "ukkeliksi") ei ole suositeltavaa, sillä vaikka se oikeastaan osoittaa vain sellaisen kirjoitusten takana olevan ihmisen epätoivoisen elämäntilanteen >>>

        Miksi jonkin jumalan kutsuminen ukkeliksi kertoo jotain sanojan epätoivoisesta elämäntilanteesta?

        Minusta on paremminkin niin, että jos 2000-luvulla kaiken tämän historiallisen tiedon, joka kertoo vaikkapa kristinuskon ja juutalaisuuden alkuvaiheista, kykenee vielä uskomaan yhteenkään jumalaan, niin se kertoo ihmisen epätoivoisesta kuolemanpelosta yms asioista.

        Se, että pystyy näkemään jumalat vain ihmisen taikauskon ja mielikuvituksen tuotteena, ei minusta millään liity epätoivoon, vaan se on silkkaa realismia, joka kumpuaa tosiasioista ja historiasta ja sen hyvästä tuntemisesta.

        >>> tässä heidän kohta vuosikymmenen kestäneessä adventismin kritiikissään >>

        Vuosikymmenen? Kylläpä aika rientää nopeasti.


      • bushmanni kirjoitti:

        >>> (esimerkiksi että Jumalaa kutsutaan "ukkeliksi") ei ole suositeltavaa, sillä vaikka se oikeastaan osoittaa vain sellaisen kirjoitusten takana olevan ihmisen epätoivoisen elämäntilanteen >>>

        Miksi jonkin jumalan kutsuminen ukkeliksi kertoo jotain sanojan epätoivoisesta elämäntilanteesta?

        Minusta on paremminkin niin, että jos 2000-luvulla kaiken tämän historiallisen tiedon, joka kertoo vaikkapa kristinuskon ja juutalaisuuden alkuvaiheista, kykenee vielä uskomaan yhteenkään jumalaan, niin se kertoo ihmisen epätoivoisesta kuolemanpelosta yms asioista.

        Se, että pystyy näkemään jumalat vain ihmisen taikauskon ja mielikuvituksen tuotteena, ei minusta millään liity epätoivoon, vaan se on silkkaa realismia, joka kumpuaa tosiasioista ja historiasta ja sen hyvästä tuntemisesta.

        >>> tässä heidän kohta vuosikymmenen kestäneessä adventismin kritiikissään >>

        Vuosikymmenen? Kylläpä aika rientää nopeasti.

        ## Minusta on paremminkin niin, että jos 2000-luvulla kaiken tämän historiallisen tiedon, joka kertoo vaikkapa kristinuskon ja juutalaisuuden alkuvaiheista, kykenee vielä uskomaan yhteenkään jumalaan, niin se kertoo ihmisen epätoivoisesta kuolemanpelosta yms asioista.##

        Mutta ...
        miksi sitten sinunkin täytyy vääristellä sitä mitä Raamattu opettaa ?
        Minun käsitykseni (jonka olen näiden vuosien aikana saanut kirjoituksistasi) on että sinä näillä kirjoituksillasi yrität vain hakea todisteita omalle (aikaa myöten täysin ateistiseksi vaihtuneelle) uskollesi moittimalla muita.

        Ei mitään olemassa olevaa voi todellisesti kritisoida VÄÄRIN perustein - se nyt sinunkin pitäisi ymmärtää.. se joka niin tekee on vain hakemassa jotain muuta kuin asiaa itseään .. se on vain sellaista kulopuheelta selittämistä .. Kuinka uskottavaa olisi sanoa että esimerkiksi sinä uskot että kuu on juustoa .. ja sitten kritisoida sinua siitä että uskot kuun olevan juustoa..

        Ihmisen on vaikea kritisoida sellaista mitä ei tunne .. tai ei halua tuntea ..kuinka vaikeaa todellinen asioiden tunteminen on siitä alla pikku esimerkki:

        Kun minun tyttöni luki lääkäriksi hänellä oli ensin kuva lääkäristä joka kulki valkoinen pitkä takki päällään ja stetoskooppi rintataskussa .. muutaman vuoden opiskeltuaan (ja esimerkiksi jonkun ruumiinavauksen jälkeen) hänen kuvansa lääkärin ammatista oli muuttunut realistisemmaksi, mutta vasta oltuaan lääkärinä vuoden tai kaksi hän todella ymmärsi mitä lääkärinä olo on ja tarkoittaa.

        Näin se on kaikkien elämässä - teoria ja todellisuus eivät ole sama asia .. kun lukee sinun kirjoituksiasi ja tietää todellisuuden siitä mitä kritisoit ... silloin tietää myös että nuo kirjoituksesi ovat enimmäkseen pelkkää teoriaa .. Siksi kun minä luen näitä sinun puolueellisia ja siksi vääristeleviä kirjoituksia joissa kirjoittelet asioista kuin tietäisit - vaikka et tiedä - ovat ne vain sitä samaa iänikuista selittämistäsi ..
        Myönnän että tällä tavalla todistellaan valitettavasti myös eri uskonnoissa - mutta se ei tee asiasta sen parempaa. Minusta on niin että jos Raamatun sanomaa kritisoidaan silloin pitää ensin tietää mikä Raamatun todellinen sanoma on ..

        Esimerkiksi Israel ja juutalaiset Vt:n aikana .. ovat kansa joka luopui Jumalasta kaiken aikaa .. se selviää jos lukee Raamattua .. Israelin kuninkaat vuodattivat viatonta verta, uhrasivat lapsiaan epäjumalille ja pystyttivät asera karsikoitaan ja tekivät jos jonkinlaista pahaa, se on osa Raamatun sanomasta .. siis mitä todistavat erilaiset arkeologiset löydöt?

        Totuus on : Eivät mitään - eivät ainakaan Raamatun sanomaa vastaan - ehkä päin vastoin .. mutta en ole asiaa lähemmin tutkinut joten siitä en sano mitään.

        alex



        Jos


      • alex.kasi kirjoitti:

        ## Minusta on paremminkin niin, että jos 2000-luvulla kaiken tämän historiallisen tiedon, joka kertoo vaikkapa kristinuskon ja juutalaisuuden alkuvaiheista, kykenee vielä uskomaan yhteenkään jumalaan, niin se kertoo ihmisen epätoivoisesta kuolemanpelosta yms asioista.##

        Mutta ...
        miksi sitten sinunkin täytyy vääristellä sitä mitä Raamattu opettaa ?
        Minun käsitykseni (jonka olen näiden vuosien aikana saanut kirjoituksistasi) on että sinä näillä kirjoituksillasi yrität vain hakea todisteita omalle (aikaa myöten täysin ateistiseksi vaihtuneelle) uskollesi moittimalla muita.

        Ei mitään olemassa olevaa voi todellisesti kritisoida VÄÄRIN perustein - se nyt sinunkin pitäisi ymmärtää.. se joka niin tekee on vain hakemassa jotain muuta kuin asiaa itseään .. se on vain sellaista kulopuheelta selittämistä .. Kuinka uskottavaa olisi sanoa että esimerkiksi sinä uskot että kuu on juustoa .. ja sitten kritisoida sinua siitä että uskot kuun olevan juustoa..

        Ihmisen on vaikea kritisoida sellaista mitä ei tunne .. tai ei halua tuntea ..kuinka vaikeaa todellinen asioiden tunteminen on siitä alla pikku esimerkki:

        Kun minun tyttöni luki lääkäriksi hänellä oli ensin kuva lääkäristä joka kulki valkoinen pitkä takki päällään ja stetoskooppi rintataskussa .. muutaman vuoden opiskeltuaan (ja esimerkiksi jonkun ruumiinavauksen jälkeen) hänen kuvansa lääkärin ammatista oli muuttunut realistisemmaksi, mutta vasta oltuaan lääkärinä vuoden tai kaksi hän todella ymmärsi mitä lääkärinä olo on ja tarkoittaa.

        Näin se on kaikkien elämässä - teoria ja todellisuus eivät ole sama asia .. kun lukee sinun kirjoituksiasi ja tietää todellisuuden siitä mitä kritisoit ... silloin tietää myös että nuo kirjoituksesi ovat enimmäkseen pelkkää teoriaa .. Siksi kun minä luen näitä sinun puolueellisia ja siksi vääristeleviä kirjoituksia joissa kirjoittelet asioista kuin tietäisit - vaikka et tiedä - ovat ne vain sitä samaa iänikuista selittämistäsi ..
        Myönnän että tällä tavalla todistellaan valitettavasti myös eri uskonnoissa - mutta se ei tee asiasta sen parempaa. Minusta on niin että jos Raamatun sanomaa kritisoidaan silloin pitää ensin tietää mikä Raamatun todellinen sanoma on ..

        Esimerkiksi Israel ja juutalaiset Vt:n aikana .. ovat kansa joka luopui Jumalasta kaiken aikaa .. se selviää jos lukee Raamattua .. Israelin kuninkaat vuodattivat viatonta verta, uhrasivat lapsiaan epäjumalille ja pystyttivät asera karsikoitaan ja tekivät jos jonkinlaista pahaa, se on osa Raamatun sanomasta .. siis mitä todistavat erilaiset arkeologiset löydöt?

        Totuus on : Eivät mitään - eivät ainakaan Raamatun sanomaa vastaan - ehkä päin vastoin .. mutta en ole asiaa lähemmin tutkinut joten siitä en sano mitään.

        alex



        Jos

        >>> Mutta ...
        miksi sitten sinunkin täytyy vääristellä sitä mitä Raamattu opettaa ? >>

        Tämän ketjun aiheena ei ollut että miten kukakin raamatun sisältöä tulkitsee, vaan se, että miten todellinen eletty historia, josta on jäänyt lukuisia todellisia jälkiä Lähi-Itään, kertoo raamatun jupinoiden suhteesta todellisuuteen.

        Ymmärrätkö sinä rakas Alex, että tästä sinun palvomastasi uskonnosta on jäänyt suuri todistusaineisto nykypäivän tutkijoiden löydettäväksi ja tutkittavaksi, ja se aineisto on osin suuressa ristiriidassa sinun pyhän kirjasi tarinoiden kanssa.

        Joten jos tarinat kertovat yhtä ja sitten me löydämme kiistatonta todistusaineistoa täysin muusta, eli esineitä, temppeleitä sisältöineen ja niistä temppeleistä erinäisiä kirjoituksia, niin sinäkö vain olankohautuksella jätät sen kaiken huomioimatta?

        Ilmankos sinun jumalasi on vielä jotenkin elossa tai ainakin henkitoreissaan, tehohoidossa hengityskoneessa.

        >>> moittimalla muita. >>

        Miten minä olen nyt muita moittinut? Kyse on siitä, että miten sinä suhtaudut täysin konkreettisiin arkeologisiin löydöksiin, jotka useimmiten osoittavat sinun uskontosi pyhät tapahtumat huuhaaksi tai täysin tapahtumattomiksi.

        >>> teoria ja todellisuus eivät ole sama asia >>

        Juuri näin, rakas Alex. Todellisuus on osoittanut sinun pyhän kirjasi tekstit teoriaksi, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, joten kumpi on oikeassa, teoria vai todellisuus?

        >>> mutta en ole asiaa lähemmin tutkinut joten siitä en sano mitään. >>>

        Ehkäpä sinun kannattaisi hieman tutkia, niin sitten voisit suhtautua kuolemaan täysin luonnollisesti, eikä sinun tarvitsisi kuolemanpelkoasi koettaa lievittää vanhoilla saduilla ja niiden taruolennoilla.


      • bushmanni kirjoitti:

        >>> Mutta ...
        miksi sitten sinunkin täytyy vääristellä sitä mitä Raamattu opettaa ? >>

        Tämän ketjun aiheena ei ollut että miten kukakin raamatun sisältöä tulkitsee, vaan se, että miten todellinen eletty historia, josta on jäänyt lukuisia todellisia jälkiä Lähi-Itään, kertoo raamatun jupinoiden suhteesta todellisuuteen.

        Ymmärrätkö sinä rakas Alex, että tästä sinun palvomastasi uskonnosta on jäänyt suuri todistusaineisto nykypäivän tutkijoiden löydettäväksi ja tutkittavaksi, ja se aineisto on osin suuressa ristiriidassa sinun pyhän kirjasi tarinoiden kanssa.

        Joten jos tarinat kertovat yhtä ja sitten me löydämme kiistatonta todistusaineistoa täysin muusta, eli esineitä, temppeleitä sisältöineen ja niistä temppeleistä erinäisiä kirjoituksia, niin sinäkö vain olankohautuksella jätät sen kaiken huomioimatta?

        Ilmankos sinun jumalasi on vielä jotenkin elossa tai ainakin henkitoreissaan, tehohoidossa hengityskoneessa.

        >>> moittimalla muita. >>

        Miten minä olen nyt muita moittinut? Kyse on siitä, että miten sinä suhtaudut täysin konkreettisiin arkeologisiin löydöksiin, jotka useimmiten osoittavat sinun uskontosi pyhät tapahtumat huuhaaksi tai täysin tapahtumattomiksi.

        >>> teoria ja todellisuus eivät ole sama asia >>

        Juuri näin, rakas Alex. Todellisuus on osoittanut sinun pyhän kirjasi tekstit teoriaksi, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, joten kumpi on oikeassa, teoria vai todellisuus?

        >>> mutta en ole asiaa lähemmin tutkinut joten siitä en sano mitään. >>>

        Ehkäpä sinun kannattaisi hieman tutkia, niin sitten voisit suhtautua kuolemaan täysin luonnollisesti, eikä sinun tarvitsisi kuolemanpelkoasi koettaa lievittää vanhoilla saduilla ja niiden taruolennoilla.

        Hah hah - ai ?? että sinä saat tulkita Raamattua kuinka vain ja sitten kritisoida sitä sen mukaan.. erilaisilla argelogisilla löydöillä todistellen ... vaikka löydöt ehkä todistavat juuripäin vastaista .. jos Raamattua ymmärretään oikein.

        Tuolla tavalla "keskustellessa" ollaan sitten oikeassa ?? Kuten jo totesin olet vain syyttelemässä et keskustelemassa ja teet sen vain saadaksesi todisteita omalle uskollesi..

        hah hah .. en muutakaan sano..

        alex


      • alex.kasi kirjoitti:

        Hah hah - ai ?? että sinä saat tulkita Raamattua kuinka vain ja sitten kritisoida sitä sen mukaan.. erilaisilla argelogisilla löydöillä todistellen ... vaikka löydöt ehkä todistavat juuripäin vastaista .. jos Raamattua ymmärretään oikein.

        Tuolla tavalla "keskustellessa" ollaan sitten oikeassa ?? Kuten jo totesin olet vain syyttelemässä et keskustelemassa ja teet sen vain saadaksesi todisteita omalle uskollesi..

        hah hah .. en muutakaan sano..

        alex

        >>> Hah hah - ai ?? että sinä saat tulkita Raamattua kuinka vain ja sitten kritisoida sitä sen mukaan.. erilaisilla argelogisilla löydöillä todistellen ... vaikka löydöt ehkä todistavat juuripäin vastaista .. jos Raamattua ymmärretään oikein. >>

        Rakas Alex. Minä ymmärrän sinua koko ajan paremmin ja sitä, että miten sinä kykenet vielä pitämään jumalasi hengissä vaikka se on korissut teho-osaston hengityskoneessa jo toista sataa vuotta.

        Eli sinä hylkäät kaiken joka sotii sinun uskoasi vastaan ja koetat jopa pelkällä sanahelinällä osoittaa, että jos jotain raamatun vastaista joskus löytyy, se ei todellakaan todista mitään vastaan, vaan sekin todistaa raamatun puolesta, jos ymmärrämme vain asiat oikein. Olet sinä aika pappa, ei voi muuta sanoa, sillä useat eivät näin suoraan kerro tuota, minkä sinä juuri auliisti toit esiin.

        Jos sinä edes pieneksi hetkeksi miettisit kirjoittamiasi viisauksia, niin sinä voisit huomata oman maailmankuvasi täydellisen valheellisuuden, mutta kunnon uskovaisen tavoin sinä et siihen kykene.

        Eli kun sinä hypnotisoit itsesi ymmärtämään raamattua oikein, niin jopa täysin päinvastainen konkreettinen todiste raamattua vastaan muuttuu itsehypnoosin avulla todisteeksi raamatun höpinöiden puolesta.

        Mutta olet sinä oikeassa, eli tämä on todellakin ainoa keino pitää se jumala siellä teho-osaston hengityskoneessa hengissä vielä pieni hetki.


      • bushmanni kirjoitti:

        >>> Hah hah - ai ?? että sinä saat tulkita Raamattua kuinka vain ja sitten kritisoida sitä sen mukaan.. erilaisilla argelogisilla löydöillä todistellen ... vaikka löydöt ehkä todistavat juuripäin vastaista .. jos Raamattua ymmärretään oikein. >>

        Rakas Alex. Minä ymmärrän sinua koko ajan paremmin ja sitä, että miten sinä kykenet vielä pitämään jumalasi hengissä vaikka se on korissut teho-osaston hengityskoneessa jo toista sataa vuotta.

        Eli sinä hylkäät kaiken joka sotii sinun uskoasi vastaan ja koetat jopa pelkällä sanahelinällä osoittaa, että jos jotain raamatun vastaista joskus löytyy, se ei todellakaan todista mitään vastaan, vaan sekin todistaa raamatun puolesta, jos ymmärrämme vain asiat oikein. Olet sinä aika pappa, ei voi muuta sanoa, sillä useat eivät näin suoraan kerro tuota, minkä sinä juuri auliisti toit esiin.

        Jos sinä edes pieneksi hetkeksi miettisit kirjoittamiasi viisauksia, niin sinä voisit huomata oman maailmankuvasi täydellisen valheellisuuden, mutta kunnon uskovaisen tavoin sinä et siihen kykene.

        Eli kun sinä hypnotisoit itsesi ymmärtämään raamattua oikein, niin jopa täysin päinvastainen konkreettinen todiste raamattua vastaan muuttuu itsehypnoosin avulla todisteeksi raamatun höpinöiden puolesta.

        Mutta olet sinä oikeassa, eli tämä on todellakin ainoa keino pitää se jumala siellä teho-osaston hengityskoneessa hengissä vielä pieni hetki.

        No - todistit jälleen että et sinä asiallisesti voikaan keskustella - et edes omista aloituksistasi. Totuus on että nuo arkeologiset löydöt todistavat päin vastoin että se mitä Raamattu kertoo Israelin ja Juudan toistuvista luopumuksista on juuri niin..

        Baal esimerkiksi tarkoittaa "Herra" .. ja kun Israelissa puhuttiin Herrasta (ja ei lausuttu Herran nimeä) oli aika helppo sekoittaa erilaiset uskonnot ja uskomukset toisiinsa - aivan samalla tavalla kuin tänäänkin tehdään .. Asera karsikoita voisi verrata porttoloihin joita esimerkiksi Salomo vaimojensa vaikutuksesta pystytteli sinne tänne ... mutta ne olivat (ja ovat) Jumalan tahtoa vastaan ..

        Wikiedia:
        Ašera (hepreaksi אשרה) on seemiläinen äitijumala, jota palvottiin laajalti Syyrian ja Palestiinan alueella. Ašera on Dagonin puoliso ja Baalin äiti[1]. Ašera esiintyy lukuisissa muinaisissa kirjoituksissa, kuten akkadinkielisissä teksteissä nimillä Ašratum/Ašratu ja heettiläisissä lähteissä nimillä Ašerdu/Ašertu. Ašeraa pidetään yleensä samana jumalana kuin ugaritilaista ʼAṯirat-jumalatarta, ja ugaritilaisissa lähteissä hänen puolisonsa oli Ēl.

        Raamattu :

        5. Moos. 16:
        19 Älä vääristä oikeutta, älä katso henkilöön äläkä ota lahjusta, sillä lahjus sokaisee viisaiden silmät ja vääristää syyttömien asiat.

        20 Vanhurskautta, ainoastaan vanhurskautta harrasta, että eläisit ja ottaisit omaksesi sen maan, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa.

        21/22 Älä pystytä itsellesi asera-karsikoita, älä mitään puuta, Herran, sinun Jumalasi, alttarin viereen, jonka itsellesi teet; Älä myöskään pystytä itsellesi patsasta, sillä niitä Herra, sinun Jumalasi, vihaa."
        ------

        Siis valitan .. olet totaalisesti metsässä .. yksinkertaisesti väärässä jälleen kerran ... ja se johtuu siitä että et ole muuta hakemassakaan kuin jotain millä voisit syyttää.. .. sinä eremith32:n idoli .. :))

        Siis, jos katsotaan näitä arkeologisia löytöjä Raamatun valossa - niin totuus on, että jos ne jotain asiaa tukevat - niin ne tukevat sitä Raamatun kertomusta että israelilaiset sekoittivat eri uskontoja keskenään juuri samalla tavalla kuin kristinusko tekee tänään .. ja se juuri on yksi Raamatun opetuksista .. että näin tulee käymään ..

        alex


    • Jos katsoo Bushmannin aloituksen muuta tekstiä .. on se vain eräänlaista "uskontoa" sekin .... jonka tarkoitus on selvä jo ennen kuin sitä on edes kokonaan lukenut .. se siis sopii hyvin siihen vuosikausia kestäneeseen ateistiseen näkemykseen jonka Bushmanni entisenä adventistina on itse omaksunut.

      Ei Raamatun sanomaa tarvitse todistaa millään arkeologilla löydöillä - se on se mikä se on .. ja jos se ei kelpaa joillekin niin sitten ei .. jotenkin on ateisteilla tarve todistaa olevansa oikeassa (olen todennut että => siitähän

      • >>> Ei Raamatun sanomaa tarvitse todistaa millään arkeologilla löydöillä >>

        Paremminkin joutuu sanomaan niin, että raamatun sanomaa ei voi todistaa millään arkeologisella löydöllä, koska arkeologia on todistanut raamatun ja sen tapahtumat hölynpölyksi suurimmaksi osaksi.

        Mutta tuli sellainen ajatus mieleen, että nyt alan paremmin ymmärtää vaikkapa USA:n uskonnollista oikeistoa, joka on ensimmäisenä aina keksimässä pommit ja sodat ratkaisemassa Lähi-Idän ongelmia. Yksi syy siihen, että USA:n uskonnollinen oikeisto haluaa pommittaa Lähi-Idän sileäksi liittynee siihen, että he haluavat päästä eroon kaikesta siitä arkeologisesta aineistosta, joka todistaa heidän uskontonsa samanlaiseksi valheeksi kuin mitä jokainen uskonto on.

        Siksi se uskonnollisten sekopäiden joukko on ensimmäisenä vaatimassa, että pommitetaan Syyriaa, pommitetetaan Palestiinaa, jotta he pääsivät eroon siitä todistusaineistosta, joka osoittaa heidän uskomuksensa huuhaaksi ja joka lopettaisi myös kaiken sen suuren rahakkaan bisneksen, joka kristinuskon ympärillä pyörii.

        > Raamattu tarjoaa ihmisille iankaikkista elämää >>

        Ei vain raamattu, vaan kaikki uskonnot ja lukemattomat sadut, joita ihmiset ovat historian saatossa toisilleen kertoneet ja sepitelleet.

        >>> jos esimerkiksi Bushmanni valitsee kuoleman elämän sijaan >>

        Kuolema ei ole valinta vaan se on biologinen fakta, jonka sinäkin tulet kohta kohtaamaan, eikä yksikään jumala sitä tilannetta muuta. Kuolema ei muutu uskomalla vähemmän kuolemaksi tai jopa elämäksi, vaan kuolema on hyvin pysyvä olotila, jota kukaan ei voi välttää, uskoi johonkin tai ei uskonut.

        Tässä on vain se ero, että sinä pelkäät kuolemaa niin hirvittävästi, että ylläpidät ajatusta jostain jumalasta, joka voisi sen kuoleman nitistää, mutta se usko ei kanna enää tänä päivänä tosiasioiden edessä.

        >>> Hmm.. >>>

        Jaa. Suurin osa kirjoituksesta oli taas niin sekavaa höpinää, että sitä lukiessa melkein masennuin minuutin ajaksi.

        Logiikkasi pointti lienee siinä, että Aku Ankka on olemassa, jos on niin on, sillä Aku Ankka ei tarvitse edes yhtä todistetta itsestään niille, jotka uskovat Aku Ankan olevan todellinen puhuva ja alapää paljaana kävelevä ankka Ankkalinnassa. Anti-akuankkaistit eivät voi uskoa Aku Ankkaan, niinpä Aku Ankka ei anna heille iankaikkista elämää, sillä he ovat etsineet jostain käsiinsä propagandaa, joka estää heitä uskomasta Aku Ankkaan.

        Aku Ankka on aina ollut ja on aina oleva ja vaikka joku löytäisi kiistattoman todisteen Aku Ankan olemattomuudesta, ei Aku Ankka kuitenkaan lakkaa olemasta, sillä se on aina! Hmm ... ;) :


      • bushmanni kirjoitti:

        >>> Ei Raamatun sanomaa tarvitse todistaa millään arkeologilla löydöillä >>

        Paremminkin joutuu sanomaan niin, että raamatun sanomaa ei voi todistaa millään arkeologisella löydöllä, koska arkeologia on todistanut raamatun ja sen tapahtumat hölynpölyksi suurimmaksi osaksi.

        Mutta tuli sellainen ajatus mieleen, että nyt alan paremmin ymmärtää vaikkapa USA:n uskonnollista oikeistoa, joka on ensimmäisenä aina keksimässä pommit ja sodat ratkaisemassa Lähi-Idän ongelmia. Yksi syy siihen, että USA:n uskonnollinen oikeisto haluaa pommittaa Lähi-Idän sileäksi liittynee siihen, että he haluavat päästä eroon kaikesta siitä arkeologisesta aineistosta, joka todistaa heidän uskontonsa samanlaiseksi valheeksi kuin mitä jokainen uskonto on.

        Siksi se uskonnollisten sekopäiden joukko on ensimmäisenä vaatimassa, että pommitetaan Syyriaa, pommitetetaan Palestiinaa, jotta he pääsivät eroon siitä todistusaineistosta, joka osoittaa heidän uskomuksensa huuhaaksi ja joka lopettaisi myös kaiken sen suuren rahakkaan bisneksen, joka kristinuskon ympärillä pyörii.

        > Raamattu tarjoaa ihmisille iankaikkista elämää >>

        Ei vain raamattu, vaan kaikki uskonnot ja lukemattomat sadut, joita ihmiset ovat historian saatossa toisilleen kertoneet ja sepitelleet.

        >>> jos esimerkiksi Bushmanni valitsee kuoleman elämän sijaan >>

        Kuolema ei ole valinta vaan se on biologinen fakta, jonka sinäkin tulet kohta kohtaamaan, eikä yksikään jumala sitä tilannetta muuta. Kuolema ei muutu uskomalla vähemmän kuolemaksi tai jopa elämäksi, vaan kuolema on hyvin pysyvä olotila, jota kukaan ei voi välttää, uskoi johonkin tai ei uskonut.

        Tässä on vain se ero, että sinä pelkäät kuolemaa niin hirvittävästi, että ylläpidät ajatusta jostain jumalasta, joka voisi sen kuoleman nitistää, mutta se usko ei kanna enää tänä päivänä tosiasioiden edessä.

        >>> Hmm.. >>>

        Jaa. Suurin osa kirjoituksesta oli taas niin sekavaa höpinää, että sitä lukiessa melkein masennuin minuutin ajaksi.

        Logiikkasi pointti lienee siinä, että Aku Ankka on olemassa, jos on niin on, sillä Aku Ankka ei tarvitse edes yhtä todistetta itsestään niille, jotka uskovat Aku Ankan olevan todellinen puhuva ja alapää paljaana kävelevä ankka Ankkalinnassa. Anti-akuankkaistit eivät voi uskoa Aku Ankkaan, niinpä Aku Ankka ei anna heille iankaikkista elämää, sillä he ovat etsineet jostain käsiinsä propagandaa, joka estää heitä uskomasta Aku Ankkaan.

        Aku Ankka on aina ollut ja on aina oleva ja vaikka joku löytäisi kiistattoman todisteen Aku Ankan olemattomuudesta, ei Aku Ankka kuitenkaan lakkaa olemasta, sillä se on aina! Hmm ... ;) :

        Höpö höpö - yrität vain epätoivoisesti todistella ateismiasi perustelluksi..

        Se mikä on Raamatun todellinen sanoma ei takuulla kärsi millään tavalla mistään argelogisista löydöistä.. Ne erilaiset olettamukset joiden mukaan Raamattua kritisoidaan eivät kritisoi sitä mistä Raamattu todellisuudessa kertoo ja sanoo vaan jotain muuta - ja sitä muuten minäkin olen kritisoinut - vaikkakin eri näkökulmasta. Ateistit ovat kaatamassa Raamatun sanomaa - koska sitä on ensin vääristelty ja sitten levitetty sellaisena ihmisille... minä taas haluaisin että Raamattua luetaan Raamattuna - ilman että siihen sekoitetaan mitään muista uskonnoista. Tärkeää on itse ASIA .. ei jokaisen sanan, pisteen ja pilkun sijoittaminen..

        Raamatun sanoman sisältö keskeinen sanoma on että Jumala paljastaa ihmiselle iankaikkisen elämän salaisuuden - siis sen kuinka iankaikkinen elämä todellisuudessa on mahdollista - ja kuinka ihminen voi sen saada - Jumalan avulla .. JOS haluaa sen .. ei muuten ..

        Jos ei sitä halua ottaa vastaan sellaisena kuin se oikeasti mahdollista ja on tarjottu - sílloin se ei luonnollisesti voi tulla kysymykseen ...

        Kritisoi sitä .. mutta tee se asiallisesti - sillä muutoin koko kritiikkisi on vain sitä samaa selittämistä ja oman uskosi pönkittämistä..

        En tiedä jos olet tajunnut, mutta kun puhut puuta heinää niin sillä ei ole minkäänlaista vaikutusta niihin jotka ovat asian tajunneet .. ainoa mikä minulle tulee mieleen on, että vahinko että Bushmanni on noin metsässä näissä asioissa .. mutta toivotaan että asiat joskus vielä sinullekin valkenevat ..

        Kuten jo taisin sanoakin tuo sinun uskonnon vastainen kritiikkisi on vain sinun oman uskosi pönkittämistä - ei mitään muuta ..

        alex :)


      • alex.kasi kirjoitti:

        Höpö höpö - yrität vain epätoivoisesti todistella ateismiasi perustelluksi..

        Se mikä on Raamatun todellinen sanoma ei takuulla kärsi millään tavalla mistään argelogisista löydöistä.. Ne erilaiset olettamukset joiden mukaan Raamattua kritisoidaan eivät kritisoi sitä mistä Raamattu todellisuudessa kertoo ja sanoo vaan jotain muuta - ja sitä muuten minäkin olen kritisoinut - vaikkakin eri näkökulmasta. Ateistit ovat kaatamassa Raamatun sanomaa - koska sitä on ensin vääristelty ja sitten levitetty sellaisena ihmisille... minä taas haluaisin että Raamattua luetaan Raamattuna - ilman että siihen sekoitetaan mitään muista uskonnoista. Tärkeää on itse ASIA .. ei jokaisen sanan, pisteen ja pilkun sijoittaminen..

        Raamatun sanoman sisältö keskeinen sanoma on että Jumala paljastaa ihmiselle iankaikkisen elämän salaisuuden - siis sen kuinka iankaikkinen elämä todellisuudessa on mahdollista - ja kuinka ihminen voi sen saada - Jumalan avulla .. JOS haluaa sen .. ei muuten ..

        Jos ei sitä halua ottaa vastaan sellaisena kuin se oikeasti mahdollista ja on tarjottu - sílloin se ei luonnollisesti voi tulla kysymykseen ...

        Kritisoi sitä .. mutta tee se asiallisesti - sillä muutoin koko kritiikkisi on vain sitä samaa selittämistä ja oman uskosi pönkittämistä..

        En tiedä jos olet tajunnut, mutta kun puhut puuta heinää niin sillä ei ole minkäänlaista vaikutusta niihin jotka ovat asian tajunneet .. ainoa mikä minulle tulee mieleen on, että vahinko että Bushmanni on noin metsässä näissä asioissa .. mutta toivotaan että asiat joskus vielä sinullekin valkenevat ..

        Kuten jo taisin sanoakin tuo sinun uskonnon vastainen kritiikkisi on vain sinun oman uskosi pönkittämistä - ei mitään muuta ..

        alex :)

        >>> Se mikä on Raamatun todellinen sanoma ei takuulla kärsi millään tavalla mistään argelogisista löydöistä.. Ne erilaiset olettamukset joiden mukaan Raamattua kritisoidaan eivät kritisoi sitä mistä Raamattu todellisuudessa kertoo ja sanoo vaan jotain muuta - ja sitä muuten minäkin olen kritisoinut - vaikkakin eri näkökulmasta. Ateistit ovat kaatamassa Raamatun sanomaa - koska sitä on ensin vääristelty ja sitten levitetty sellaisena ihmisille... minä taas haluaisin että Raamattua luetaan Raamattuna - ilman että siihen sekoitetaan mitään muista uskonnoista. Tärkeää on itse ASIA .. ei jokaisen sanan, pisteen ja pilkun sijoittaminen.. >>>

        Muutetaanpa Alexin ihmeellistä sanahelinää hieman, jotta jokainen ymmärtää, että mistä Alexin jupinoissa on kysymys:

        """ Se mikä on Aku Ankan todellinen sanoma ei takuulla kärsi millään tavalla mistään argelogisista löydöistä.. Ne erilaiset olettamukset joiden mukaan Aku Ankkaa kritisoidaan eivät kritisoi sitä mistä Aku Ankka todellisuudessa kertoo ja sanoo vaan jotain muuta - ja sitä muuten minäkin olen kritisoinut - vaikkakin eri näkökulmasta. Anti-akuankkaistit ovat kaatamassa Aku Ankan sanomaa - koska sitä on ensin vääristelty ja sitten levitetty sellaisena ihmisille... minä taas haluaisin että Aku Ankkaa luetaan Aku Ankkana - ilman että siihen sekoitetaan mitään muista sarjakuvista. Tärkeää on itse ASIA .. ei jokaisen sanan, pisteen ja pilkun sijoittaminen.. """

        Alexin suoltama teksti on sellaista puppu-generaattori soopaa, että vaikka sinne muuttaisi sisään mitä tahansa, se ei muutu miksikään muuksi kuin on sitä samaa puppu-generaattori-potaskaa rivi toisensa perään.


      • bushmanni kirjoitti:

        >>> Se mikä on Raamatun todellinen sanoma ei takuulla kärsi millään tavalla mistään argelogisista löydöistä.. Ne erilaiset olettamukset joiden mukaan Raamattua kritisoidaan eivät kritisoi sitä mistä Raamattu todellisuudessa kertoo ja sanoo vaan jotain muuta - ja sitä muuten minäkin olen kritisoinut - vaikkakin eri näkökulmasta. Ateistit ovat kaatamassa Raamatun sanomaa - koska sitä on ensin vääristelty ja sitten levitetty sellaisena ihmisille... minä taas haluaisin että Raamattua luetaan Raamattuna - ilman että siihen sekoitetaan mitään muista uskonnoista. Tärkeää on itse ASIA .. ei jokaisen sanan, pisteen ja pilkun sijoittaminen.. >>>

        Muutetaanpa Alexin ihmeellistä sanahelinää hieman, jotta jokainen ymmärtää, että mistä Alexin jupinoissa on kysymys:

        """ Se mikä on Aku Ankan todellinen sanoma ei takuulla kärsi millään tavalla mistään argelogisista löydöistä.. Ne erilaiset olettamukset joiden mukaan Aku Ankkaa kritisoidaan eivät kritisoi sitä mistä Aku Ankka todellisuudessa kertoo ja sanoo vaan jotain muuta - ja sitä muuten minäkin olen kritisoinut - vaikkakin eri näkökulmasta. Anti-akuankkaistit ovat kaatamassa Aku Ankan sanomaa - koska sitä on ensin vääristelty ja sitten levitetty sellaisena ihmisille... minä taas haluaisin että Aku Ankkaa luetaan Aku Ankkana - ilman että siihen sekoitetaan mitään muista sarjakuvista. Tärkeää on itse ASIA .. ei jokaisen sanan, pisteen ja pilkun sijoittaminen.. """

        Alexin suoltama teksti on sellaista puppu-generaattori soopaa, että vaikka sinne muuttaisi sisään mitä tahansa, se ei muutu miksikään muuksi kuin on sitä samaa puppu-generaattori-potaskaa rivi toisensa perään.

        Hah ha - siis jäit sanattomaksi ja muutit keskustelun aku ankkaan - mikä ehkä sopiikin sinulle paremmin ? .Näin siis teet vaikka itse teit aloituksen :)

        Totuus on että Raamattu on oikein ymmärrettynä aivan muuta kuin miksi sinä epätoivossasi yrität sen tehdä. Mutta koska et halua edes keskustella siallisesti asiata, vaan vajoat jälleen siihen samaan itse kaivamaasi parjaajien kuoppasi selittämään selityksiäsi .. niin selittelehän .. selittämästä päästyäsikin .. vaikka vielä toiset 10 vuotta :)) , mutta keksi jotain parempaa ... keksi jotain jossa edes nimeksi olisi jotain jota ei heti näe huuhaaksi - yritä edes -sanoi entinenkin mies .. kaveri ei jaksanut nostaa 100 kilon säkkiä selkäänsä :) .. Eiköhän se ole vähän sama juttu sinun kanssasi .. olet valinnut liian kovan vastuksen vastustaessasi Jumalaa .. Totuus ei kaadu valheille .. viisaus ei kaadu typeryydellä ..

        alex :)


      • alex.kasi kirjoitti:

        Hah ha - siis jäit sanattomaksi ja muutit keskustelun aku ankkaan - mikä ehkä sopiikin sinulle paremmin ? .Näin siis teet vaikka itse teit aloituksen :)

        Totuus on että Raamattu on oikein ymmärrettynä aivan muuta kuin miksi sinä epätoivossasi yrität sen tehdä. Mutta koska et halua edes keskustella siallisesti asiata, vaan vajoat jälleen siihen samaan itse kaivamaasi parjaajien kuoppasi selittämään selityksiäsi .. niin selittelehän .. selittämästä päästyäsikin .. vaikka vielä toiset 10 vuotta :)) , mutta keksi jotain parempaa ... keksi jotain jossa edes nimeksi olisi jotain jota ei heti näe huuhaaksi - yritä edes -sanoi entinenkin mies .. kaveri ei jaksanut nostaa 100 kilon säkkiä selkäänsä :) .. Eiköhän se ole vähän sama juttu sinun kanssasi .. olet valinnut liian kovan vastuksen vastustaessasi Jumalaa .. Totuus ei kaadu valheille .. viisaus ei kaadu typeryydellä ..

        alex :)

        >>> Hah ha - siis jäit sanattomaksi ja muutit keskustelun aku ankkaan >>>

        Rakas ALex. Minä tosiaankin jään kanssasi sanattomaksi, sillä minä en taaskaan keksinyt yhdestäkään sinun viestistäsi, että miten ne liittyvät ketjun avaukseen.

        Esimerkiksi ensimmäisessä vastauksessa kykenit kirjoittamaan vain yhden kappaleen ilman että otit minua puheeksi ja sen ensimmäisen kappaleen jälkeen loppu olikin minusta ja oletuksia minusta tai joistain muista nimimerkiltä mainitsemattomasta kirjoittajasta.

        Aku Ankan tarkoituksena on osoittaa sinun kirjoitustesi järjettömyys, sillä sen huomaa siitä, että kun sinun höpinöittesi teemasanat vaihtaa joksikin muuksi, esimerkiksi jumalan Aku Ankaksi, niin asiasisältö pysyy aivan samana.

        Eli sinä olet kuin puppulausegeneraattori, joka suoltaa täysin järjetöntä tekstiä, joka ei liity yhtään mitenkään yhtään mihinkään.

        http://puppulausegeneraattori.fi/

        Sinä voit mennä tuolle sivulle ja laittaa asiasanaksi jumala, niin se suoltaa juuri samanlaisia lauseita kuin mitä sinä laadit tänne päivästä toiseen.

        Mutta minä olen sinulle siitä kiitollinen, sillä sinä olet yksi syy ja etenkin sinun järjettömät kirjoituksesi, joista minä ymmärsin, että jumalia ei voi olla olemassa ensimmäistäkään, joten kiitos siitä sinulle!

        Minä olin todellakin pitänyt jumalalle vielä jonkin pienen ikkunan avoinna vielä noin pari vuotta sitten, mutta sinä sait minut sulkemaan sen ikkunan ja ymmärsin, että sitä on aivan turha pitää auki, koska jumalia ei ole.


      • bushmanni kirjoitti:

        >>> Hah ha - siis jäit sanattomaksi ja muutit keskustelun aku ankkaan >>>

        Rakas ALex. Minä tosiaankin jään kanssasi sanattomaksi, sillä minä en taaskaan keksinyt yhdestäkään sinun viestistäsi, että miten ne liittyvät ketjun avaukseen.

        Esimerkiksi ensimmäisessä vastauksessa kykenit kirjoittamaan vain yhden kappaleen ilman että otit minua puheeksi ja sen ensimmäisen kappaleen jälkeen loppu olikin minusta ja oletuksia minusta tai joistain muista nimimerkiltä mainitsemattomasta kirjoittajasta.

        Aku Ankan tarkoituksena on osoittaa sinun kirjoitustesi järjettömyys, sillä sen huomaa siitä, että kun sinun höpinöittesi teemasanat vaihtaa joksikin muuksi, esimerkiksi jumalan Aku Ankaksi, niin asiasisältö pysyy aivan samana.

        Eli sinä olet kuin puppulausegeneraattori, joka suoltaa täysin järjetöntä tekstiä, joka ei liity yhtään mitenkään yhtään mihinkään.

        http://puppulausegeneraattori.fi/

        Sinä voit mennä tuolle sivulle ja laittaa asiasanaksi jumala, niin se suoltaa juuri samanlaisia lauseita kuin mitä sinä laadit tänne päivästä toiseen.

        Mutta minä olen sinulle siitä kiitollinen, sillä sinä olet yksi syy ja etenkin sinun järjettömät kirjoituksesi, joista minä ymmärsin, että jumalia ei voi olla olemassa ensimmäistäkään, joten kiitos siitä sinulle!

        Minä olin todellakin pitänyt jumalalle vielä jonkin pienen ikkunan avoinna vielä noin pari vuotta sitten, mutta sinä sait minut sulkemaan sen ikkunan ja ymmärsin, että sitä on aivan turha pitää auki, koska jumalia ei ole.

        ##Minä tosiaankin jään kanssasi sanattomaksi, sillä minä en taaskaan keksinyt yhdestäkään sinun viestistäsi, että miten ne liittyvät ketjun avaukseen.##

        Sinä toit esiin avauksessasi että nämä arkeologiset löydöt todistaisivat jotain .. jonkun mielestä .. minä sanon että se mitä ne todistavat riippuu ihan kuinka Raamattu ymmärretään.

        Oliko tätä nyt niin kovin vaikea ymmärtää? Olen varma että sen on ihan ymmärrettävä kannanotto. Lisäksi kirjoitin että Israel oli kuin kristikunta - luopui Jumalasta kaiken aikaa ja sekoitti pakana oppeja omaan uskontoonsa.. siis jos nuo löydöt jotain todistavat, niin miksei juuri sitä..

        Mutta sinulle taitaa tämäkin olla vaikea ymmärtää ?


      • alex.kasi kirjoitti:

        ##Minä tosiaankin jään kanssasi sanattomaksi, sillä minä en taaskaan keksinyt yhdestäkään sinun viestistäsi, että miten ne liittyvät ketjun avaukseen.##

        Sinä toit esiin avauksessasi että nämä arkeologiset löydöt todistaisivat jotain .. jonkun mielestä .. minä sanon että se mitä ne todistavat riippuu ihan kuinka Raamattu ymmärretään.

        Oliko tätä nyt niin kovin vaikea ymmärtää? Olen varma että sen on ihan ymmärrettävä kannanotto. Lisäksi kirjoitin että Israel oli kuin kristikunta - luopui Jumalasta kaiken aikaa ja sekoitti pakana oppeja omaan uskontoonsa.. siis jos nuo löydöt jotain todistavat, niin miksei juuri sitä..

        Mutta sinulle taitaa tämäkin olla vaikea ymmärtää ?

        >>> Sinä toit esiin avauksessasi että nämä arkeologiset löydöt todistaisivat jotain .. jonkun mielestä .. minä sanon että se mitä ne todistavat riippuu ihan kuinka Raamattu ymmärretään. >>

        Tämän kohdan minä ymmärsin vallan mainiosti ja tämän kautta uskonnot pysyvät hengissä ja jumalat pysyvät hengissä siellä jumalien tehohoitoyksikön hengityskoneessa.

        Kun tulee eteen todiste, jokin konkreettinen juttu, niin kertoipa se mitä tahansa, niin me vain ymmärrämme asioita hieman eri tavalla sen jälkeen, mutta ymmärryksen pitää kuitenkin pysyä sellaisella uralla, että jumala korisee siinä hengityskoneessa vielä huomennakin.

        Hyvänä esimerkkinä voisin vielä kertoa Vanhan testamentin kuvaamat Hiskian ja Josian reformit, kun VT:tä totena pitäneet tutkijat hyppäsivät innostuksesta ilmaan, kun Negevin autiomaan pohjoisosissa sijaitseva Aradin kaupungista löytyi vanha kulttipaikka.

        Sieltä löytyi uhrialttareita, sekä pystykiviä. Joten nyt Vanhaa testamenttia totena pitävät iloisivat, kun Kuninkaiden kirjan tekstit vihdoin osoitettiin todella tapahtuneeksi historiaksi.

        Valitettavasti eniten vaadittiin sitä Alexin muuttunutta ymmärrystä, sillä 2. Kun. 18:4 mukaan kuningas Hiskia murskasi pystykivet eri puolilla Juudaa, ja muutenkin tekstien perusteella kivet murskattiin väkivaltaisesti.

        Nämä Aradin kaivausten kivet löydettiin ihan hyvässä kunnossa olevina, joten vaadittiin todella suurta Alexin kaipaamaa ymmärryksen muuttamista, että löytöjä mitenkään voitiin pitää VT:n historiallisena todisteena.

        Mutta eipä se muutamia hihhuleita häirinnyt ollenkaan, vaan vieläkin he vaalivat ajatusta siitä, että jälleen löydettiin yksi todiste raamatun historiallisuudesta, vaikka ei tarvita kummoista ymmärrystä huomatakseen, että jälleen kerran vaaditaan melkoista itsepetosta asiassa, jos haluttiin vetää raamatun tekstit mukaan, mutta se lienee juuri sitä Alexin vaatimusta ymmärryksen laajentamisesta.


    • Hypähtelen ihan ilokseni nyt asiasta toiseen:

      Vaikka monessa asiassa olen eri mieltä Bushmannin kanssa, hänen kirjoituksilleen annan suuremman arvon kuin esimerkiksi alex-kasin tuotoksille.

      Miksi näin sattuu olemaan, sitä hyvät käytöstavat estävät kertomasta.


      Mutta veli B:n tällä kerralla esiin ottamasta näkökohdasta sen verran toteaisin, että:

      - en ole koulutukseltani arkeologi
      - mutta arkeologiaa maallikkona 50-luvulta alkaen seuranneena kerron havainneeni, että samakin arkeologinen löytö on eri koulukuntien toimesta usein tulkittu kovinkin eri tavoin.
      Miksi näin on, sen selostaminen veisi aikaa enemmän kuin mitä minulla nyt on käytettävissäni.

      Eli: arkeologia on ja ei ole eksakti tiede.

      Tulee mieleen vanha kompakysymys "Mitä Tarzan sanoi, kun sateet tulivat".
      Vastaus: "Kas, sateet tulivat"

      Arkeologiaan sovellettuna homma käsittääkseni menee näin, että maasta löydetään vaikkapa kivi, pylväs tai ruukun sirpale.

      Ja todetaan: kas, löytyipä kivi, jossa on kaiverrus!
      Siihen asti ollaan varmalla pohjalla.

      Sen jälkeen kuvaan tulee mukaan tiettyjä epävarmuustekijöitä. Niistä ehkä joskus tuonnempana.

      Kiistatonta kuitenkin on, että osa löydöistä muuttaa siihen asti vallalla olleita käsityksiä. Onko tuo muutos edistystä vai takapakkia, se selvinnee aikanaan.

      Mutta emme me arkeologiaa tarvitse sen toteamiseen, että outoja asioita löytyy Raamatustakin. Vaikkapa keskenään yhteensovittamattomia asiaväitteitä.

      Siitä huolimatta minulle on käynyt niin, että mitä enemmän alan kirjallisuutta olen lukenut, sitä mielenkiintoisempia juttuja Raamatusta paljastuu.

      Ja usein enemmän rivien väleistä kuin riveiltä. Ne mielenkiintoismmat asiat ovat usein juuri niitä, jotka kyseisen tekstikohdan kirjoittajan ihan "piruuttaan" on jättänyt kirjaamatta ja on jättänyt hoksaamisen ilon tarkkasilmäiselle lukijalle.

      • Selvä tää

        Tietenkin, entisenä adventistina, annat ateistille suuremman arvon kuin Jumalaan uskovalle ..


      • Tuomas-kuoma : ## Vaikka monessa asiassa olen eri mieltä Bushmannin kanssa, hänen kirjoituksilleen annan suuremman arvon kuin esimerkiksi alex-kasin tuotoksille.
        Miksi näin sattuu olemaan, sitä hyvät käytöstavat estävät kertomasta.##
        -----

        No kerro nyt kuitenkin :)
        Katsos jos pysyt asiallisena, niin tuskin mitkään käytöstavat sinua estävät..

        Minä sain tästä nyt sen käsityksen, että olet menossa samaa tietä kuin "veljesi Bushmanni" - joka vielä muutama vuosi sitten ainakin kirjoitteli niin että niitä lukiessa ainakin minä sain käsityksen että hän uskoi Jumalaan, mutta nyt tulee sieltä vain jumalanpilkkaa.

        Minua muuten saat arvostella ihan vapaasti ja sanoa mitä ikinä haluat ja ajattelet, pysyisit kuitenkin asiallisena .. jos sopii .. mutta jos ei sovi niin tee mitä haluat :)

        Nyt on niin, että minulla on oma näkemykseni Raamattuun ja siitä ei Bushmannilla ole mitään käsitystä - johtuen siitä että hän ei halua saada siitä mitään käsitystä .. ja se on minulle ihan ok - miksi ei olisi ..ja että sinulla tuntuu olevan vaikeuksia kirjoitusteni kanssa sekin on ihan ok - minua ei yhtään vaivaa, että ihmiset ajattelevat itse omilla aivoillaan - päin vastoin - kunhan antavat sen saman oikeuden muillekin.

        alex


    • Kuulehan, Selvä tää:

      Ei se johdu ateismista tai sen puutteesta vaan ihan muista asioista.

      Esimerkiksi TV7:n pastori David Pawsonin tai AlfaTV:n Charles Stanleyn saarnoja kuuntelen aina, kun siihen on tilaisuus.

      Jos arvostuseron syy liittyisi ateismiin, sen julki tuominen ei olisi ollut käytöstapojen vastaista.

      Mietihän vähän ja arvaa sitten uudelleen.

      Ja kyllä minä Jumalaan uskon. Luullakseni enemmän kuin keskiverto adventistipastori tai -maallikko.

      • pyh!

        Luulosi ei ole tiedon väärtti.


    • Jos kristinuskon Jumalan nimi olisi Ellen G. White, siinä tapauksessa minua voi oikeutetusti kutsua ateistiksi.

      Ja minun lähtöni adventtikirkosta johtui ensisijaisesti siitä, että uskonveljien ja -sisarten mielestä Ellen Whitea piti kuunnella ja uskoa enemmän kuin Jahvea.

      Minä taas olin päinvastaista mieltä.

      Eikä tilanne ole noista ajoista muuttunut. Nythän adventistien korkein maallinen pomo Ted Wilson puheissaan mieluummin siteeraa Whitea kuin Raamattua.

      Asiasta oli oikein analyysi viimeksi ilmestyneessä Proclamation-lehden numerossa.

      Ja samainen analysoitu puhe löytyy virallisilta adventtikirkon amerikkalaisilta nettisivuilta.

      • Viime yönä, kun uni ei tullut silmään, kuuntelin ääneen luettuna 1Mooseksen kirjasta kymmenkunta lukua.

        Miksi juuri sitä?

        Kas, kun viime aikoina olen lueskellut kirjaa, jonka aiheena on Genesiksen kertomusten ja tieteen havaintojen yhteensovittaminen.

        Joillekin teistä voi olla yllätys, että usea juutalainen rabbi jo 500 - 1000 vuotta sitten tuli ihan Raamatun tekstiä analysoituaan siihen tulokseen, että luomisviikon päivät eivät voineet olla 24-tuntisia.

        Ja silloin ei geologiasta tiedetty juuri mitään ja evoluutiosta ei sitäkään vähää!


      • pyh!

        Valehtelet.


      • pyh!
        Tuomas-kuoma kirjoitti:

        Viime yönä, kun uni ei tullut silmään, kuuntelin ääneen luettuna 1Mooseksen kirjasta kymmenkunta lukua.

        Miksi juuri sitä?

        Kas, kun viime aikoina olen lueskellut kirjaa, jonka aiheena on Genesiksen kertomusten ja tieteen havaintojen yhteensovittaminen.

        Joillekin teistä voi olla yllätys, että usea juutalainen rabbi jo 500 - 1000 vuotta sitten tuli ihan Raamatun tekstiä analysoituaan siihen tulokseen, että luomisviikon päivät eivät voineet olla 24-tuntisia.

        Ja silloin ei geologiasta tiedetty juuri mitään ja evoluutiosta ei sitäkään vähää!

        Yksi lysti. Ne rabbit on vääräuskoisia harhaopettajia.


      • Tuomas-kuoma kirjoitti:

        Viime yönä, kun uni ei tullut silmään, kuuntelin ääneen luettuna 1Mooseksen kirjasta kymmenkunta lukua.

        Miksi juuri sitä?

        Kas, kun viime aikoina olen lueskellut kirjaa, jonka aiheena on Genesiksen kertomusten ja tieteen havaintojen yhteensovittaminen.

        Joillekin teistä voi olla yllätys, että usea juutalainen rabbi jo 500 - 1000 vuotta sitten tuli ihan Raamatun tekstiä analysoituaan siihen tulokseen, että luomisviikon päivät eivät voineet olla 24-tuntisia.

        Ja silloin ei geologiasta tiedetty juuri mitään ja evoluutiosta ei sitäkään vähää!

        No, en minäkään usko että maailman luominen olisi tapahtunut kuudessa 24-tuntissessa päivässä - mutta minulle se ei ole mikään tärkeä kysymys. Eikö olekin aika huvittavaa että entiset adventistit takertuvat kaikkeen muuhun mutta eivät siihen olennaiseen mikä on Raamatun sanoma.
        Luulisin että adventisteille on luomisviikko tärkeä sapatin tähden - mutta minulle ei -. sillä sapatti on enemmän lupaus tulevasta kuin menneen muistamista, olkoonkin että se on luomisesta lähtöisin.

        Yleensäkin on kirkoilla mielestäni väärä asenne siinä että katsotaan menneisyyteen enemmän kuin tulevaisuuteen.

        Miten muuten on Tuomas-kuoma, olet siis entinen adventisti ja kuitenkin puhut kummallisia adventisteista..Mietin että kuinka se olisi mahdollista vääristellä ihmisten uskoa .. jos ihmisellä on rehellinen tarkoitus puhua ja kirjoittaa asioista asioina .. Uskotko todella että vääristelijät pääsevät Jumalan valtakuntaan?

        Minä en usko.. jos tahallaan vääristelee asioita ja ei ajoissa lopeta .. olen siinä uskossa että iankaikkinen elämä on vaarassa ... tai ehkä olet menettänyt uskosi Jumalaan kokonaan? Suunnilleen samalla tavalla kuin Bushmanni ..

        alex

        Ps.
        Kunhan kyselen .. ei tietenkään tarvitse vastata jos et halua..


      • ##Jos kristinuskon Jumalan nimi olisi Ellen G. White, siinä tapauksessa minua voi oikeutetusti kutsua ateistiksi.
        Ja minun lähtöni adventtikirkosta johtui ensisijaisesti siitä, että uskonveljien ja -sisarten mielestä Ellen Whitea piti kuunnella ja uskoa enemmän kuin Jahvea.##
        ********'

        Aha, ja siksi sinä sitten lähdit .. ?
        Oliskohan nyt ihan noin? salli minun epäillä ..
        No, nythän minä en ole adventisti - en ole edes adventistien kokouksissa käynyt - mutta olen kuitenkin katsellut netistä ja Tv:stä kohtalaisen paljon erilaisten lahkojen ja kirkkojen ohjelmia - myös adventistien - en niin paljon kuin sinä aikanasi - mutta kuitenkin sen verran että havaitsin ettei siellä ei paljon Ellenistä puhuta - sain tosiasiassa oikein hakemalla hakea sellaisen You Tube linkin jossa adventistit puhuivat Ellen White'sta.. no viimein löytyihän se viimein .. taisi olla Stephen Bohr .. hän todella puhui Ellen Whitesta .. mutta samalla Raamatusta ..

        alex


      • alex.kasi kirjoitti:

        ##Jos kristinuskon Jumalan nimi olisi Ellen G. White, siinä tapauksessa minua voi oikeutetusti kutsua ateistiksi.
        Ja minun lähtöni adventtikirkosta johtui ensisijaisesti siitä, että uskonveljien ja -sisarten mielestä Ellen Whitea piti kuunnella ja uskoa enemmän kuin Jahvea.##
        ********'

        Aha, ja siksi sinä sitten lähdit .. ?
        Oliskohan nyt ihan noin? salli minun epäillä ..
        No, nythän minä en ole adventisti - en ole edes adventistien kokouksissa käynyt - mutta olen kuitenkin katsellut netistä ja Tv:stä kohtalaisen paljon erilaisten lahkojen ja kirkkojen ohjelmia - myös adventistien - en niin paljon kuin sinä aikanasi - mutta kuitenkin sen verran että havaitsin ettei siellä ei paljon Ellenistä puhuta - sain tosiasiassa oikein hakemalla hakea sellaisen You Tube linkin jossa adventistit puhuivat Ellen White'sta.. no viimein löytyihän se viimein .. taisi olla Stephen Bohr .. hän todella puhui Ellen Whitesta .. mutta samalla Raamatusta ..

        alex

        Valitan - mutta tarkistettuani asian ei noissa linkeissä puhuttu mitään Ellen Whitesta - mutta tässä puhutaan .. ainakin noin minuutin jälkeen ..

        https://www.youtube.com/watch?v=jw1elKX0ilo

        alex


    • Joku monista pyh!eistä (vai pitäisikö kirjoittaa pyh!istä ?) sai aikaan ihan kaksi lausetta:

      "Yksi lysti. Ne rabbit on vääräuskoisia harhaopettajia. "


      Noiden rabbien vääräuskoisuuteen en ota tässä kantaa, mutta vakaa uskoni on, että ne miehet ainakin tunsivat hepreankielisen VT:n ja kreikankielisen Septuagintan tekstit tarkemmin kuin kukaan Suomessa syntynyt adventistiteologi.


      Ja mahtoiko jälkimmäinen pyh! peräti väittää edellistä pyh!iä valehtelijaksi?


      Tämä olisi hupaisaa, ellei se olisi niin surullista!


      Jos Suomen Adventtikirkon nykyjohto olisi vähänkään velvollisuuksiensa tasalla, tälle keskustelupalstalle olisi totisesti jo aikoja sitten tehty jotain dramaattista.

      Mutta niin se oli 80-luvullakin ja sen jälkeenkin.

      "Tarttis varmaan tehdä jotakin. Kun vaan tietäis mitä. Ja kun löytyisi joku muu tekemään se".
      Tämä ei ole sanatarkka sitaatti mutta kuvastaa kyllä eräiden johtohenkilöiden silloista asennetta.

      • Tämä ei ole Adventtikirkon palsta .. unohditko?


      • kyselijä.

        Veli Tuomas voiko kysyä? Mikä sinun käsitys on ikuisesta piinasta?
        Tunnen monia ex-adventisteja Yleensä kukaan heistä ei hyväksy sitä
        Saisinko sinun mielipiteesi tästä asiasta. Kiitos


    • Mene naimisiin

      Mene sinä "alex.kasi" sen ikuisen piinas kanssa naimisiin,
      Nyt on nimittäin mahdollista sekin, että voi mennä naimisiin asian kanssa eikä pelkästään jonkun elollisen kanssa.
      Turhaan elät "huoraparina" sen ikuisen piinas kanssa. Virallista suhteesi ja pääset rakastamasi asian ja aiheen kanssa avioliittoon ihan rehellisesti.
      Olethan nytkin jo naimisissa koko asian kanssa, vaikka et virallisesti.

      • Höh, eihän mitään ikuista piinaa edes ole .. vaikka sen olemassaoloon niin monet uskovatkin ..

        Miksi se kiusaa niin mahdottomasti, että on ikuisen piinan valhetta vastaan - ja sitä vastaan että ihmisille uskotellaan satua että kaikkivaltias , oikeudenmukainen ja rakkaudellinen Luoja loi elämää ikuisesti piinattavaksi tulessa.

        Monet ihmiset on saatu uskomaan siihen (ja niitä kai asiasta puhuminen kiusaakin eniten) - eikö olekin mukava että koko oppi on vain huuhaata - Jumala ei koskaan luonut elämää ikuisesti kärsimään. Luulis sen tiedon olevan vapauttava .. mutta ei .. niin syvälle on usko hel'vetin piinaan iskostettu joihinkin ihmisiin että jos sen osoittaa mahdottomaksi ja osoittaa että koko oppi on vain pakanuudesta tullut harha .. niin se kiusaa .. oi oi ..

        Mitään ikuista piinaa ei ole olemassakaan, Jumala ei ole koskaan luonut elämää ikuisesti kitumaan, Raamatussa ei oikeastaan puhuta sanaakaan hel'vetistä ri Vt:ssa eikä Ut:ssa EI SANAAKAAN, Jeesus ei koskaan sanonut sanaakaan mistään helvetistä - Jeesus puhui Gehennasta ja se on aivan eri asia .. Gehenna oli kaatopaikka Jerusalemin eteläpuolella .. sinne heitettiin teloitettujen rikollisten ruumiit poltettavaksi - SIITÄ Jeesus puhui - eikä mistään ikuisesta piinasta ..

        Ymmärtkö? mitään ikuista hel'vettia ei Raamatussa ole ..ja sekös pännii että sen teille kertoo..

        Vaikka minä en olekaan adventisti niin nostan hattua sille että he eivät tuohon valheeseen usko ja eivät sitä myöskään levitä.. niinkuin muutamat muut valitettavasti tekevät ..

        alex


    • Kun tuohon Raamatun kertomusten Aseran ja Jahven(Yahwen) asiaan paneutuu, niin eihän sellaista voi uskoville kirjoittaa? Eihän?

      On perin ymmärrettävää, ettei määrättyjä Ramatun kirkoituksissa esiin tuotuja asioita haluta tuoda esille, kuka nyt nykyaikana palvoisi nautaeläintä jumalanaan muualla kuin Raamatun jumalpalvonnan jäänteenä "tuontitavarana" esim. Intiassa tai Kreikan mytologiassa.

      Arkeologisten löytöjen mukaan EL/Yahwe jumala kuvataan kultaisena vasikkana ja Baalia härkänä.

      Raamatussa on kerrottu 2.Moos. 31:24, kuinka kultainen vasikka muodostuu tuleen heitetystä kullasta "jumalan kuvaksi", tätä pikku härän kuvaa kansa palvoo samaan aikaan kuin Mooses on lakia noutamassa, ja olihan se sitten perin kauheaa kun uusi laki kielsi jumalan kuvan tekemisen ja nyt se kansa oli kuitenkin kullasta tehnyt juuri sen oikean ja ainoan jumalan kuvan, joka oli mm. vapauttanut Israelin Egyptistä.

      Härkä tulee esille myös Jaakobin tarussa. 1.Moos. 49:24, Ps.132 :2, sillä juutalaisten kantaisä sai lisänimen Jaakob Väkevä joka voidaan kääntää myös Jaakob Härkä. Ja kun muistetaan tarun Jaakobin paini juuri sen EL/Yahwe-jumalan (kultainen vasikka) kanssa, härkä ja vasikka kilpasilla, niin luonnollisesti tarussa voiton sai se vahvin, "isävasikka", Jaakobin härkä tai sonni paremminkin.

      Sonnit ilmaantuvat vielä kerran raamatulliseen "historiankirjallisuuteen" silloin kun Israel (Salomonin tekosien vuoksi) jakaantui kahdeksi, Israeliksi ja Juudaaksi.

      Israelin ensimmäinen kuningas Jerobeamhan pystytitti pyhäköt Beteliin ja Daniin Jahven palvelusta varten, jottei kansan tarvitsisi mennä Juudan Jerusalemiin asti uhraamaan, ja sonnipatsaitahan sinne tehtiin.

      Synniksi se kirjoituksiin kirjattiin, koska kielto jumalien kuvan tekemisestä oli yhä voimassa.

      Assyriaan pakkosiirtolaisuuteen joutuminen selitetetään juuri tuolla kuvainkiellon vastaisella toiminnalla.

    • Nautojen tehtävä

      Nyt voimme siis myös paremmin ymmärtää sen, miksi se paimentolaiskansa muinoin uhrasi nautoja säälimättä. Nautajumalaa piti lepyttää verellä ja mikä sen paremmin lepyttämiseen sopisi kuin naudan oma veri?

      Ymmärrämme myös tätä taustaa vasten nyt senkin, että sen nautajumalan piti tulla sovittamaan kaikki lopuksi maan päälle ja tulla teurastettavaksi täällä.

      Älyttömiähän ne Raamatun tarustot ovat, mutta hassuja ja ajoittain koomisiakin.

    • Veli Bushmannin aloitukseen oma kantani on se, että kaiken Raamattuun, sen tulkintaan ja historiaan liittyvän tulee olla opetettavissa.

      Tässä opetuksessa tulee kuitenkin huomioida se, mitä veli B ei aloituksessaan huomioi, että jotkut historiaan ja arkeologiaan perustuvat käsitykset ovat tulkintaehdotuksia, joilla ei ole laajaa kannatusta, on asioita, joista keskustellaan, koska osa tutkijoista kannattaa yhtä ja toiset toista tulkintamallia ja on asioita, joita pidetään enemmän tai vähemmän varmoina faktoina.

      VTn historiaan liittyy hillitön määrä asioita, jotka ovat keskustelun alla ja joista on erilaisia käsityksiä. Aika vähän on asioita, jotka ovat absoluuttisen varmasti historiallisesti todistettuja.

      Juutalaisuus ei koskaan ollut polyteististä. Heprealaiset ihmiset olivat. Mutta miksi tätä ei saisi opettaa, koska tämä on tieto, joka ensisijaisesti nousee Raamatusta, vaikka kaikki "palavasydämiset" eivät tätä tiedäkään. Raamattu kertoo kuinka kansa juoksee Baalin, Astarten ja Kijjunin ja Sikkunin ja ties minkä Jumalan perässä. Tämä tieto ei muutenkaan ole ensisijaisesti arkeologinen tieto vaan Raamatusta nouseva tieto.

      Yleensä kai kuitenkin nähdään, että jo varhainen heprealainen (= vanha Raamatun edustama usko ennen juutalaisuutta) on synkretismiä ja polyteismia vastaan. Tyyppiesimerkkeinä ensimmäiset profeetat, Samuel ja Elia, joiden opetuksen monolatrisuus on ihan nk. "tieteellisenkin teologian" hyväksymä.

      Mielestäni ongelma tässä on enemmän Eskolan ajatuksissa (fundamentalismissa???) kuin Raamatussa. Aseraan en ota tässä kantaa, kun en ole näitä uusimpia tutkimustuloksia nähnyt, mutta kantani on se, ettei totuus faktoja tai käynnissä olevaa keskustelua piilottelemalla parane.

      Kai :)

    • Wikipediasta lainattua:

      "Ašera (hepreaksi אשרה) on seemiläinen äitijumala, jota palvottiin laajalti Syyrian ja Palestiinan alueella. Ašera on Dagonin puoliso ja Baalin äiti[1]. Ašera esiintyy lukuisissa muinaisissa kirjoituksissa, kuten akkadinkielisissä teksteissä nimillä Ašratum/Ašratu ja heettiläisissä lähteissä nimillä Ašerdu/Ašertu. Ašeraa pidetään yleensä samana jumalana kuin ugaritilaista ʼAṯirat-jumalatarta, ja ugaritilaisissa lähteissä hänen puolisonsa oli Ēl."

      Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että Raamatun tarujen varhainen juutalaisuus omaksui itselleen ylimmäksi auktoriteetikseen juuri Yahwe(h) / Jehowa(h) / El -jumalan, joka oli juuri Aseran puoliso. Syystäkin juutalaisuus hylkäsi osittain palvomansa naisjumalan Aseran, vaikka monet sitä palvoivatkin. Todennäköisin syy hylkäämiseen oli juuri luomistarina, jossa nainen oli se osapuoli, joka lankesi syntiin ja joka kirottiin ja hyljättiin ensin, joten eihän silloin myöskään naispuolinen jumala sopinut oikein hyvin palvonnan kohteeksi.

      Eräs huvittava yksityiskohta ilmenee myös tarinassa Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta ja ristillä riippuvasta "Jumalan pojasta", joka huutaa El-iä ja syyttää häntä hyljätyksi tulemisestaan ja antaa sitten henkensä.

      • "Jumalan pojasta", joka huutaa El-iä
        ______________________________________--

        Vrt: Ps. 22:1 Veisuunjohtajalle; veisataan kuin: "Aamuruskon peura"; Daavidin virsi. Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit? Miksi olet kaukana, et auta minua, et kuule valitukseni sanoja?

        22:2 Jumalani, minä huudan päivällä, mutta sinä et vastaa, ja yöllä, enkä voi vaieta.
        22:3 Ja kuitenkin sinä olet Pyhä, jonka istuin on Israelin kiitosvirtten keskellä.
        22:4 Meidän isämme luottivat sinuun, he luottivat, ja sinä pelastit heidät.
        22:5 He huusivat sinua ja pelastuivat; he luottivat sinuun eivätkä tulleet häpeään.
        22:6 Mutta minä olen mato enkä ihminen, ihmisten pilkka ja kansan hylky.
        22:7 Kaikki, jotka minut näkevät, pilkkaavat minua, levittelevät suutansa, nyökyttävät ilkkuen päätään:
        22:8 "Jätä asiasi Herran haltuun. Hän vapahtakoon hänet, hän pelastakoon hänet, koska on häneen mielistynyt."
        22:9 Sinähän vedit minut äitini kohdusta, sinä annoit minun olla turvassa äitini rinnoilla;
        22:10 sinun huomaasi minä olen jätetty syntymästäni saakka, sinä olet minun Jumalani hamasta äitini kohdusta.
        22:11 Älä ole minusta kaukana, sillä ahdistus on läsnä, eikä auttajaa ole.
        22:12 Minua saartavat väkevät sonnit, Baasanin härät piirittävät minut,
        22:13 avaavat kitansa minua vastaan, niinkuin raatelevat, kiljuvat leijonat.
        22:14 Niinkuin vesi minä olen maahan vuodatettu; kaikki minun luuni ovat irti toisistansa; minun sydämeni on niinkuin vaha, se on sulanut minun rinnassani.
        22:15 Minun voimani on kuivettunut kuin saviastian siru, ja kieleni tarttuu suuni lakeen, ja sinä lasket minut alas kuoleman tomuun.
        22:16 Sillä koirat minua piirittävät, pahain parvi saartaa minut, minun käteni ja jalkani, niinkuin jalopeurat.
        22:17 Minä voin lukea kaikki luuni; he katselevat minua ilkkuen;
        22:18 he jakavat keskenänsä minun vaatteeni ja heittävät minun puvustani arpaa.
        22:19 Mutta sinä, Herra, älä ole kaukana, sinä, minun väkevyyteni, riennä avukseni.
        22:20 Vapahda minun sieluni miekasta, minun ainokaiseni koirain kynsistä.


      • Kopittelija007 kirjoitti:

        "Jumalan pojasta", joka huutaa El-iä
        ______________________________________--

        Vrt: Ps. 22:1 Veisuunjohtajalle; veisataan kuin: "Aamuruskon peura"; Daavidin virsi. Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit? Miksi olet kaukana, et auta minua, et kuule valitukseni sanoja?

        22:2 Jumalani, minä huudan päivällä, mutta sinä et vastaa, ja yöllä, enkä voi vaieta.
        22:3 Ja kuitenkin sinä olet Pyhä, jonka istuin on Israelin kiitosvirtten keskellä.
        22:4 Meidän isämme luottivat sinuun, he luottivat, ja sinä pelastit heidät.
        22:5 He huusivat sinua ja pelastuivat; he luottivat sinuun eivätkä tulleet häpeään.
        22:6 Mutta minä olen mato enkä ihminen, ihmisten pilkka ja kansan hylky.
        22:7 Kaikki, jotka minut näkevät, pilkkaavat minua, levittelevät suutansa, nyökyttävät ilkkuen päätään:
        22:8 "Jätä asiasi Herran haltuun. Hän vapahtakoon hänet, hän pelastakoon hänet, koska on häneen mielistynyt."
        22:9 Sinähän vedit minut äitini kohdusta, sinä annoit minun olla turvassa äitini rinnoilla;
        22:10 sinun huomaasi minä olen jätetty syntymästäni saakka, sinä olet minun Jumalani hamasta äitini kohdusta.
        22:11 Älä ole minusta kaukana, sillä ahdistus on läsnä, eikä auttajaa ole.
        22:12 Minua saartavat väkevät sonnit, Baasanin härät piirittävät minut,
        22:13 avaavat kitansa minua vastaan, niinkuin raatelevat, kiljuvat leijonat.
        22:14 Niinkuin vesi minä olen maahan vuodatettu; kaikki minun luuni ovat irti toisistansa; minun sydämeni on niinkuin vaha, se on sulanut minun rinnassani.
        22:15 Minun voimani on kuivettunut kuin saviastian siru, ja kieleni tarttuu suuni lakeen, ja sinä lasket minut alas kuoleman tomuun.
        22:16 Sillä koirat minua piirittävät, pahain parvi saartaa minut, minun käteni ja jalkani, niinkuin jalopeurat.
        22:17 Minä voin lukea kaikki luuni; he katselevat minua ilkkuen;
        22:18 he jakavat keskenänsä minun vaatteeni ja heittävät minun puvustani arpaa.
        22:19 Mutta sinä, Herra, älä ole kaukana, sinä, minun väkevyyteni, riennä avukseni.
        22:20 Vapahda minun sieluni miekasta, minun ainokaiseni koirain kynsistä.

        Ps 22:1 ’ê-lî ’ê-lî lā-māh ă-zaḇ-tā-nî; = "Eeli, Eeli, lama sabaktani"

        http://biblehub.com/text/psalms/22-1.htm

        Vrt Mark 15:34 Ja yhdeksännellä hetkellä Jeesus huusi suurella äänellä: "Eeli, Eeli, lama sabaktani?" Se on käännettynä: Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?

        " Elōi Elōi lema sabachthani "
        http://biblehub.com/text/mark/15-34.htm


    • ""Miten kauan sellaisella uskonnolla on tulevaisuutta nykyisen tiedonvälityksen aikana ""

      Hyvin hankala sanoa, koska tämäkin on monimutkainen kysymys ja ihmiset eivät ole kovinkaan rationaalisia olentoja. Kuinka monta vuosikymmentä tai vuosisataa ihmiset ovat jo tehneet valistustyötä asian suhteen ja mitkä on olleet tulokset tähän asti? Heidän työstään riippumattomalla elintason nousullakin lienee ollut paljon isompi vaikutus.

    • KaiA

      Olen opetustyössäni jonkun verran selvittänyt eri teorioita Jahve nimen ja uskon taustasta ja Ilmiantajan linkissä on yksi niistä. Hyvä.

      On kuitenkin turha kuvitella, että tätä esitettyä mallia pitäisi pitää tieteellisesti todistettuna. Hyvät arkeologiaa ja historiaa erinomaisesti tuntevat teologit, siis liberaaslit sellaiset, ettette vain ajattelisi, että vedän tässä lahkolaisuuden pussiin pisteitä, ovat kuitenkin ihan hyvin perustein esittäneet toisenlaisia konstruktioita Jahve nimen ja uskon taustasta. Ja tietenkin konservatiivit vielä sotkevat mukaan omine näkökulmineen, joille niillekin löytyy joitakin perusteita.

      Jää yksi todellinen fakta. Kukaan voi palata takaisin ja varmistaa, mikä näistä käsityksistä on oikea.

      Niin tieteellisessä kuin epätieteellisessä teologian opetuksessa tämäntapaiset asiat opetetaan parhaiten, kun esitetään muutama vaihtoehto ja sitten keskustellaan kunkin käsityksen perusteista ja implikaatioista Raamatun tulkintaan.

      Kai (kirjautumatta)

    • Läsnä olevana

      "On kuitenkin turha kuvitella, että tätä esitettyä mallia pitäisi pitää tieteellisesti todistettuna."

      Tarkoitit Kai A. ilmeisesti sitä omaa esittämääsi/opettamaasi mallia ja käsitystäsi ko. asiassa?
      Syngretismi oli kuitenkin vahvana juutalaisuudessakin. Monijumalaisuus kukoisti ja kun jonkun jumalan ääni vaimeni ja niitä sanomia ei enää saatukaan, oli helppo vaihtaa jumalaa toiseen sellaiseen, jonka kuviteltiin puhuvan ja olevan läsnä.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      64
      1887
    2. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      79
      1267
    3. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      78
      1204
    4. 45
      1115
    5. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      160
      982
    6. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      969
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      44
      910
    8. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      853
    9. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      58
      848
    10. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      39
      844
    Aihe