Karjalan romanit

murre2

Onko totta että suurin osa kaikista evakoista ovat sukua romaneille? Esim sukunimet joka alka sanoilla jotka viittaa tummuuteen tai varjoihin tai mustaan olisi romaneja? Ainakin vanhat romanit puhuu hyvin karjalan murretta.

23

2723

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • murre2

      Evakko on siis sukua romaneille, no nyt selvis miksi puhutte samaa murretta. Sääli vaan että evakot kohteli niin huonosti omaa vähemmistöä silloin ennenvanhaan kauniissa Karjalassa. Olisi romaneilla paremmat lähtökohdat ja eväät elämälle jos niitä olisi kohdeltu hyvin ja annettu mahdollisuus elää kuten karjalaiset ja saada samat oikeudet asua ja ansaita.

    • julma maa

      Katsokaa elokuva Ryssänkirkkolaiset niin tiedätte miten monia karjalaisia kohdeltiin ympäri Suomea – kuin saastaa. Tästä on aina vaiettu Suuren Tehypyhyyden Ajopuu-Yksimielisyyden Alttarilla.

      • saksalanmies

        Ei evakko halua tunnustaa että kohteli huonosti tummia. Lieneekö häpeää että kohteli sukulaisia huonosti..Romanit tekivät paljon töitä Karjalassa mitä talolliset eivät halunneet tehdä, ja ei kai se ole ihme jos talon tyttäret ihastui komeisiin romanipoikiin...


      • omamua

        "Katsokaa elokuva Ryssänkirkkolaiset niin tiedätte miten monia karjalaisia kohdeltiin ympäri Suomea – kuin saastaa."

        Nyt puhut ilmeisesti Raja-Karjalan väestöstä, siis selvästä vähemmistöstä.

        Karjalan evakkoja oli kaiken kaikkiaan yli 400 000, heistä ortodoksiseen kirkkoon kuuluvia ns. karjalankielisiä karjalaisia oli vain n. 35 000. Valtaosa heistäkin oli omaksunut suomalaisen identiteetin, olihan aina Salmin ja Suojärven pogostaa myöten suomenkieliset koulut kuten muuallakin. Tehtaissa, savotoilla ja virastoissa käyttökieli oli suomi. Ortodoksipapit olivat suomenkielisiä tai venäläisiä jotka osasivat myös suomea.

        Kaikki rajakarjalaiset olivat kaksikielisiä, kenties muutamaa mummoa ja starikkaa lukuun ottamatta; karjalan kieli oli käytännössä vain kotikieli. He varmasti kohtasivatkin melko rajua vieroksuntaa ja ryssittelyä - siitäkin huolimatta, että myös heidän miehensä, isänsä, poikansa ja muut miespuoliset sukulaisensa olivat olleet rintamalla Suomea puolustamassa, kuten muutkin Suomen sotilaat.

        Koko Kannas ja Viipurin alue oli kauttaaltaan suomalainen & luterilainen. Eivät he meistä muista suomalaisista mitenkään suuressa määrin erottuneet.

        Petsamosta evakkoon joutuneet kolttasaamelaiset ovat oma lukunsa, mutta heitähän ei montaa sataa henkeä ollut.


      • omamua

        Karjal Žurnualu, Suomen karjalankielisten verkkolehti:

        http://verkolehti.karjal.fi/

        Ylen karjalankieliset uutiset:

        http://yle.fi/uutiset/pohjois-karjala/karjalakse/

        Oma Mua-lehti (Karjalan tasavallassa Venäjällä):

        http://omamua.ru/

        Karjalan kielen ystävät Ruotsissa:

        http://karjalazet.se/

        Kiännä! Kääntäminen, elvytys ja uhanalainen karjalan kieli:

        http://kianna-hanke.blogspot.fi/

        Opastajat-sivusto:

        http://opastajat.net/

        Karjalan kielen koti:

        http://karjalankielenkodi.net/

        Havvinkukkaro-blogi:

        http://havvinkukkaro.blogspot.fi/


      • Salmilazen-poigu

        Mennyt vuozil ollah karjalankielizet tiäl Suomesgi hörövytty prižmimäh oigevuksii (karjal sai zakonanmugazen, ei-alovehellizen vähembistökielen stuatussan vuvvennu 2009). Kieldy tutkitah universitietas, on Karjalan Kielen Seuru kudai piästäy ilmah kniigoi i muudu materjualua muamankielel, muuzikkua luajitah Ven'an dai Suomen puolel... Ga vie pidäy äijäl ruadua! Äijy tarvitah boikoloi kielenmalttajii i muudu rahvastu.


      • Pruur-Eerikki

        HS Mielipide 30.9.2010

        Ruotsi ei ole Suomessa alkuperäiskieli

        " - -. Alkuperäiskieliksi kutsutaan vanhimpia tunnettuja, jollakin alueella puhuttavia kieliä. Suomen alkuperäiskieleksi tunnustetaan perustuslaissa saamen kieli (siis pohjoissaame, inarinsaame ja kolttasaame). Suomessa puhutaan vanhastaan myös kahta autoktonista eli kotoperäistä kieltä: perustuslaissa toiseksi kansalliskieleksemme määriteltyä suomen kieltä sekä Suomen ainoaa kotoperäistä vähemmistökieltä, karjalaa, joka näyttää unohtuneen Arffmanin vähemmistökielten listasta. Kielen kotoperäisyydellä tarkoitetaan, että sitä on puhuttu jossakin maassa tai jollakin alueella "aina". - -. Historialliselta taustaltaan ruotsi on Suomessa alloktoninen eli muualta tullut kieli. Alloktonisuus ei millään tavoin vähennä ruotsin kielen merkitystä Suomen kielimaiseman historiallisesti vakiintuneena ja keskeisenä osana."

        Rino Grünthal

        Johanna Laakso

        Anneli Sarhimaa

        professoreita

        Euroopan komission rahoittama Eldia-projekti

        (European Language Diversity for All)


      • Pjotr-Petteri
        Salmilazen-poigu kirjoitti:

        Mennyt vuozil ollah karjalankielizet tiäl Suomesgi hörövytty prižmimäh oigevuksii (karjal sai zakonanmugazen, ei-alovehellizen vähembistökielen stuatussan vuvvennu 2009). Kieldy tutkitah universitietas, on Karjalan Kielen Seuru kudai piästäy ilmah kniigoi i muudu materjualua muamankielel, muuzikkua luajitah Ven'an dai Suomen puolel... Ga vie pidäy äijäl ruadua! Äijy tarvitah boikoloi kielenmalttajii i muudu rahvastu.

        Hienoa kieltä!
        En pystyisi moista tuottamaan, mutta ymmärrän kaiken. Olen isovanhempieni kautta 100% karjalainen. Eniten muistan isoisäni (Hiitolasta) kielestä, joka oli tätä "suomalaisempaa" mutta ymmärrystäni laajentaa venäjän kieleni auttava taito, moni karjalalainen sana on juonnettavissa sieltä.
        Aloittajalle: karjalaiset ovat aina olleet monikulttuurisia ja sitä kautta suvaitsevaisuuttakin onenemmän kuin muilla suomalaisilla. Yksilöiden eroja toki on ja niitä ei pidä yleistää.


      • Suojärven_karjalaa

      • omamua

      • Karjalan_rahvastu

        Karjalazien VIII kerähmö ☆ Day 1

        https://www.youtube.com/watch?v=NaJGAnkpOrU

        VIII Съезд карелов Республики Карелия.

        4 - 5 марта в Петрозаводске и Вешкелице проходил крупный общественно-политический форум представителей титульного народа республики - VIII Съезд карелов Республики Карелия.

        Вашему вниманию первый день съезда в Петрозаводске.



        25 vuottu tagaperin, kezäkuus vuonnu 1991 oli pietty Karjalan Tazavallan karjalaizien enzimäine kerähmö. Jo silloi rahvas nostettih ezil kaikis kibiembät karjalaizii koskijat aziet, kuduoloin joukos oldih kielen, perindölöin da kul'tuuran säilyttämine, karjalan rahvahan jogapäiväine elaigu. Nämmä tärgiet kyzymykset oldih piäpaginoinnu vastepietyn VIII kerähmön aiguagi.


      • omamua

      • Talvisovat-piäle

        Santtu Karhu täyttänyt 50-vuotta

        https://www.youtube.com/watch?v=nxvHQJ4on8g

        Onnittelut Karjalan kansantaiteilijalle!


    • Huoranpentu

      Tämän palstan sheriffi on kyllä joku surullinen tapaus. Suosittelen koiran koiran hankkimista. Voisit kävelyttää sitä ja saisit samalla sosiaalisia kontakteja, kun juttelen muiden koirankävelyttäjien kanssa. Kannattaisi hankkia muuta elämää.

    • onko_näin

      Joskus muinoin kerrottiin tarinaa, että Sipoonkunnan sodanaikaiset päättäjät pyysivat Veikko Vennamolta, ettei Sipooseen asutettaisi suomenkielisiä karjalalan evakkoja.
      Vennamo suostui pyyntöön ja niin Sipooseen siirrettiin kaikki Viipurin mustalaiset.

    • Neanderttaali

      Voi tsiisus. Missähän päin maailmaa lienet itse tynnyrissä kasvanut? Mene takaisin sinne tynnyriisi ja keskity nyppimään omaa napanöyhtääsi.

      • ei-ellendä

        Kerro tarkembah, kenbo tiä on pučis kazvanuh?


    • karjalaisjeeno
    • Jottai_kuitenkii

      Voi veikkonen. Ko myö käk salmest lähettii, nii sin jäi puimakonneet, sätkäkonneet...sin jäi sirmakka ysisseen pöyväl soittelemmaa. Ainut mitä mukkaa saatii ol loputon katkeruus ja kateus.

      • Neanderttaali

        Ja sinä stallarihan se tietysti imelästi kiittelisit kotisi hävittäjiä ja saappaatkin nuolisit.


    • Aunuksen_jeeno
    • prihaine
    • Anonyymi

      Kyllä romanit joutui kärsimään Karjalassa, mummo kertoi että ne eivät saanet ostaa maata eikä saanut kunnollisia töitä. Jotain askaretta mitä talolliset eivät viitsinet itse tehdä sai romanit tehdä pientä korvausta vastaan. Miten sellaisessa ympäristössä voi sopeutua kun ei edes annettu mahdollisuus normaali elämään?

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      123
      9766
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      50
      2857
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      172
      2647
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2059
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1816
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      15
      1647
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1547
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      15
      1505
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      12
      1468
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1336
    Aihe