Tvåspråkigt Finland??

realistisk

Om vi tittar på siffrorna för befolkningens modersmål så finner vi att ungefär 90 % av befolkningen har finska som modersmål, medan knapt 5% av befolkningen har svenska som modersmål. Kan man med en sådan stor massa finskspråkiga – verkligen kalla Finland för officiellt tvåspråkigt?

Ännu idag menar vi det? Men hur ser det ut i morgon med en avskaffad tvångssvenska?

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Bättrefolk

      Kyllä Suomi on tavallaan kaksikielinen. Suomenkieliset puhuvat suomea ja opiskelevat ruotsia suomenkielisissä kouluissa. Ruotsia he opiskelevat, mutta koulun ulkopuolella ei yhtään ruotsinkielistä ole missään.

      Ruotsinkielisiä on vähän. Heillä on ihan oma elämä. Ruotsinkielisestä lastentarhasta hän menee ruotsinkieliseen vanhainkotiin.
      Normaalisti hän puhuu suomea asioidessaan, mutta suuttuessaan tai havaitessaan ohituskaistan hän huutaa mammaa apuun.
      Muuten ihan ok, mutta suomenkielisen kukkarosta häviää setelit.

      • gulden_bamsse

        "Ruotsinkielisestä lastentarhasta hän menee ruotsinkieliseen vanhainkotiin."
        Ja välissä asutaan Jätkäsaaren Victoria-korttelissa, jossa yritystenkin pitää olla suomenruotsalaisia.


    • huusiann

      Suomessa manner on suomen kielisesti yksikielinen ja Ahvenanmaa yksikielinen ruotsiksi. Suomi on siis kaksinkertaisesti yksikielinen. Se on eri asia kuin kaksikielinen.

      Enää ei riitä että vedotaan kansalliskielen asemaan pakkoruotsin puolustamisessa ymmärtämättä että ruotsin kielen asema pitää muuttaa jos kansalliskielen ehdot eivät täyty.

      Nylander :
      "Tässä ei ole kyse pelkästä kouluaineesta, vaan maan kaksikielisyyden perustasta. Suomen ruotsinkielinen väestö on täysin riippuvainen kouluruotsin asemasta pakollisena kielenä."

      HS uutinen
      http://www.hs.fi/m/politiikka/Nylander Pakkoruotsikeskustelu on jo aikakin k%C3%A4yd%C3%A4 korkeimmalla tasolla/a1376184581312


      I-..-. Ruotsin asema kansalliskielenä on siis Nylanderinkin mielestä kyseenalainen. Kieli joka ei säily ilman enemmistön tukea ei voi olla kansalliskielen asemassa.

      Ruotsinkieli ei ole koskaan kuulunut sisämaan kieliin siksi on harhautusta väittää että ruotsin kieli olisi kuulunut Suomeen. Ruotsin kieli on ollut vain rannikolla ja sielläkin vain joitain satoja vuosia.

      ??

      Suomi on kehittynyt Suomessa ja Viro on kehittynyt samasta muinaiskielestä Virossa. Olemme ollet näillä alueilla virolaisten kanssa niin kauan että kielemme ovat ehtineet erkaantumaan toisistaan niin paljon että suomi ja viro eivät ole enää ymmärrettäviä keskenään.

      Kieli joka on kehittynyt muualla ei voi olla kansallinen kieli. Se on maahamuuttajakieli. Ruotsi ei ole Suomen alueella kehittynyt kieli ja siksi se on vieraskieli Suomessa.

      Suomenruotsin avulla voi ymmärtää norjaa, tanskaa, ruotsia, fääriä. Monesti on suomenruotsalaisten taholta tullut todistetuksi että suomenruotsi on sama kieli kuin Ruotsissa puhuttu kieli.

      Ruotsin kielen osuus 5% on niin alhainen että se muodostuu ongelmaksi kun sitä yritetään väkisin pitää tasavertaisena suomen kielen kanssa. Asia jonka siis Nylanderkin huomaa mutta ei mainitse.

    • "Kieli joka on kehittynyt muualla ei voi olla kansallinen kieli. Se on maahamuuttajakieli. Ruotsi ei ole Suomen alueella kehittynyt kieli ja siksi se on vieraskieli Suomessa."

      Eli englanti Australiassa ei ole kansallinen kieli koska se eon kehittynyt muualla, Ranska Kanadassa samoin, ranska Sveitsissä tai saksa Itävallassa tai pohjois Italiassa, ei edes englanti sinänsä koska se on kehittynyt ranskankielestä sen nykymuotoon, --- heippa hei!!!

      • NiinpäNiinn

        Entäs suomi Ruotsissa? Ja kansallinen vähemmistökieli on sitten eri asia kuin kansallinen kieli, tosiena "virallisista kielistä", etuoikeuksineen. Kansallisen vähemmistökielen asema on ainoa oikeudenmukainen vaihtoehtoa.


      • HeippaItsellesi

        NYT nettisvekon pitää mennä ihan Australiaan saakka etsiäkseen MUKA vertausta Suomen tilanteeseen!?

        Suomea pitää tietysti verrata muihin vastaaviin Pohjois-Euroopan kansallisvaltioihin. Suomi oli yhtenäinen kansallinen ja kielellinen alue ennen kuin ruotsalaiset valtasivat maan. Saatikka ennen kuin siviiliväestöä alettiin tuoda Ruotsista vasta keskiajan lopulla.

        Nuo vertaukset Kanadaan, Belgiaan ja Sveitsiin on käsitelty monta kertaa. Ne ovat kaikki aivan erilaisia tapauksia. Lähin ja paras vertausmaa on yllätys, yllätys RUOTSI. Sekään ei vastaa Suomen tilannetta, koska Ruotsissa on puhuttu suomea paljon kauemmin kuin Suomessa ruotsia. Ruotsi oli ennen viikinkiaikaa puoliksi suomenkielinen!


    • Tietenkin fennon pitää heti rajoitaa näkymät kun huomaa että hänen logiikansa pettää. Euroopassa on oli 60 mijoonaa ihmistä jotka elävät vähemmistöinä onissa maissaan. Eli me surut olemme hyvin suuressa joukossa ja tietenkin saa ja tulee verrata muihin maihin. Ja jos väittää ettei "aito" kulttuuri synny kuin tietyssä maassa niin on kyllä syytä avartaa näkymät.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      148
      2597
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      179
      1548
    3. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      103
      1403
    4. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      113
      1330
    5. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1197
    6. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1122
    7. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      41
      1108
    8. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      96
      1085
    9. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      49
      1077
    10. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      73
      986
    Aihe