Pyöräilen mielelläni myös metsäpoluilla ja noilla kl-rantateillä, joita myös rantaraiteiksi kutsutaan.
Törmäsin mielenkiintoiseen asiaan tuolla Lauttasaaren kärjessä. Sinne rantametsään oli ripustettu pyöräilyn kieltäviä liikennemerkkejä polkujen varsille sinne sun tänne.
Mielestäni virallinen liikennemerkki on tarkoitettu vain oikeita teitä vartena, eikä metsäpoluille käytettäväksi.
Jos jokaisen kävely on sallittu metsässä, niin kyllä polkemalla kulkeva pyöräkin lienee sallittu kulkuneuvo, niin kuin suksetkin talvella.
Kenellä on oikeus ripustella liikennemerkkejä kaupungin metsiin, jos se on ylipäätään lain mukaan mahdollista?
Jokamiehenoikeus ja pyöräilykielto
52
3053
Vastaukset
- fillarilla_myös
Villi veikkaus. Siellä on luonnonsuojelualue.
- 37män
Nuuksiokin on ja siellä saa ajaa polkupyörällä missä pystyy.
- Harmi_homma
37män kirjoitti:
Nuuksiokin on ja siellä saa ajaa polkupyörällä missä pystyy.
Eikä muuten saa.
Katoppa kohta: Pyöräily -> http://www.luontoon.fi/nuuksio/aktiviteetit
Ja täältä: Rajoitettua -> http://www.luontoon.fi/nuuksio/ohjeetjasaannot#pyoraily
ja tässä vielä kartta missä saa ajaa -> http://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/nuuksiopyoraily.pdf
Olisin itsekin mielelläni Nuuksiossa maastopyöräilemässä, valitettavasti se ei ole sallittua "oikeassa maastossa". - 37män
Sen verran olen tuolla Nuuksiossa pyöräillyt ja liikkunut, että on ihan hyvä, kun kieltävät muualla kuin merkityillä väylillä pyöräilyn, sillä polut, joita kenties voisi ajella, muuttuvat täysin ajokelvottomiksi ja suorastaan vaarallisiksi varsin usein lyhyenkin matkan päästä alustaan. Jos siellä kupsahtaa ja loukkaantuu, niin avun saati voi olla vaikeaa. Onneksi nykyään on kännykät lähes kaikilla.
Sen sijaan luvallisia ovat maastoon tehdyt väylät, joihin viittasin, vaikka kyllä niilläkin joutuu joskus pyörää työntämään. - Anonyymi
Jos on, niin: Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokaisenoikeudet (aiemmin jokamiehenoikeudet) eivät ole sellaisenaan voimassa.
- Ei_virallinen
On se mahdollista, kuten olet huomannut.
Jos merkit ovat puissa, ne luultavasti eivät ole kaupungin asettamia. Siksi ne eivät myöskään liikennemerkkeinä ole voimassa. Ilmeisesti alueella on joku aktiivinen ihminen, jonka mielestä rantapoluilla ei saisi pyöräillä. Kannattaako tätä tahtoa noudattaa, jos se on noinkin kauniisti ilmaistu..?- Maastopyöräilijä
Onhan niitä sellaisiakin ihmisiä, jotka ajattelevat, että kun en minä, niin ei muutkaan.
- UncleBen
Tuollainen vastaava tapaus jäänyt mieleen. En ole varma tapahtuiko Larussa vai Westendissä, kun tästä on todella kauan. Polku meni aivan rantaviivan vieressä. Nuorempi kaverini edellä yritti jätättää minua ja ajoi apinan raivolla tuota kliffaa pätkää. Minä tietysti peesasin ettei jätättäminen niin vain onnistu. Kaarteen jälkeen metsän keskellä oli Ajoneuvolla ajo kielletty -merkki ja kaverini jysäytti siihen pysäytyksen, jota minä en kuullut. Taputus ja hurraaminen seis, en törmännyt perään, sain väistettyä.
Oletin silloin, että siinä oli jonkin rauhoitetun eläimen pesintäpaikka ja -aika ( liito-oravat siirtelee teitä ja rakennuksia ) tai polku meni jonkun yksityisen pihapiirin läpi ja omistaja on suostunut sietämään kävelyvauhtia kulkevia ( vaikka niitäkään ei tarvitsisi ), mutta ei pyöräilijöitä. Merkillä oli oma teräksinen tolppa ja se oli tehty yhtä laadukkaasti kuin kaikki muutkin liikennemerkit eli ihan virallinen merkki. Tuollainen laadukas merkki on niin kallis ettei kukaan yksityinen kiusalla sellaista laita, joten syytä noudattaa. Sivupolku lähti silloin samasta kohtaa kiertämään tämän rantakohdan.
Tien määritelmässä on ”sekä muuta yleiselle liikenteelle tarkoitettua tai yleisesti liikenteeseen käytettyä aluetta”, niin virallisia merkkejä voi olla melkeinpä missä polulla vaan mihin jollain vehkeellä pääsee kulkemaan.
Siinä Larun kärjessä on nykyään pieni luonnonsuojelualue, mutta ei se automaattisesti tarkoita fillarikieltoa niinkuin Nuuksiosta sanoitkin.
http://www.ulkoilukartta.fi/- trollisetä
Älkää ruokkiko trollia.
- Lissää-löylyä
Vesijättömaa onkin sitten hauska juttu.
"Vesijättö on ranta-alue, joka syntyy maan kohoamisen, vesistöjen kuivatuksen tai kuivumisen, vedenpinnan alentamisen ja vesistöjen ruoppaamisen seurauksena.
Vesijättö on useimmiten rantaviivan siirtymisen seurauksena syntynyt kapea nauhamainen maakaistale rantatilan ja vesirajan välissä.
Monelle tontin ostajalle vesijättömaa tulee yllätyksenä. Toisin kuin muun rantamaan, sen omistaa yleensä vesialueen haltija. Tämä on tavallisimmin jakokunta eli kylän yhteisen vesialueen osakastilat."
Jatkuu... http://yle.fi/vintti/yle.fi/kodinkaantopiiri/vesijatto.htm
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vesijättö
Suomessa on (ainakin vielä) voimassa ikivanaha ns. jokamiehen oikeus. Se tarkoittaa: maastossa ja myös tiellä saa kulkea vapaasti missä vain ilman konevoimaa. Eli toisin sanoen saat kävellä, pyöräillä, hiihtää ja potkukelkkailla kaikkialla, missä sitä ei ole erikseen kielletty. Tällaisen erityskiellon saa ainoastaan vahvoin perustein.
Näin ollen myös ns. sähköavusteisella polkupyörällä ajaminen maastossa on sallittua, koska sitä ei tarvitse rekisteröidä moottorivoimalla kulkevaksi ajoneuvoksi.
Eikä tälläisellä pyörällä ilman lihasvoimaa edes pysty esim. nousemaan keskinkertaisiakaan mäkiä.- kuinkas
markku.e kirjoitti:
Jokamiehenoikeus koskee myös luonnonsuojelualueita.
Jokamiehenoikeus koskee jalkaisin ja suksilla kesällä/talvella liikkuvaa, ei muita liikkumistapoja.
- Juu_ei
kuinkas kirjoitti:
Jokamiehenoikeus koskee jalkaisin ja suksilla kesällä/talvella liikkuvaa, ei muita liikkumistapoja.
Mistäs tuon löysit?
Joillain alueilla kyllä, yleisenä periaatteena ei. Yleisesti todellakin saa kulkea muualla kuin pihapiireissä ja viljelyksillä sulan aikaan. Kulkeminen saa tapahtua ilman konevoimaa eli kävellen, hiihtäen, meloen, soutaen, pyörällä tai muulla vastaavalla tavalla. Vahinkoa ei saa aiheuttaa, eikä keräillä muuta kuin laissa erikseen mainittuja asioita. - kuinkas
Juu, tämällisesti eritellen. Useimmin silloin kuitenkin polkupyörä jää ulkopuolelle.
Pistit että sulan aikaan. Myös lumen aikaan. Ja vaikka olisi lunta, ilman lupaa ei voi jalkaisinkaan liikkua vakituiseti samalla reitillä toisen maalla =polkuja tehden.
Vaikka olisi kuinka paljon lunta, ei moottorikelkalla saa ajaa ilman alueen omistajan lupaa muuten kuin pelastustehtävissä. - hmmmmm
markku.e kirjoitti:
Jokamiehenoikeus koskee myös luonnonsuojelualueita.
http://www.luontoon.fi/retkeilynabc/jokamiehenoikeudet/jokamiehenoikeudetluonnonsuojelualueilla
pyöräily vain reittejä pitkin siellä
- pyörä_on_ajoneuvo
Polkupyörä on AJONEUVO ja sitä koskee ajoneuvoja koskevat säännöt ja lait.
- 37män
Ei se nyt ihan noin mene. Jokamiehenoikeuksissa puhutaan vain vahingoittamisesta ja häirinnästä.
Moottoriajoneuvo katsottanee häiritseväksi ja myös vahingoittavaksi, mutta nimikkeitä polkupyörä ei täytä. - kuinkas
37män kirjoitti:
Ei se nyt ihan noin mene. Jokamiehenoikeuksissa puhutaan vain vahingoittamisesta ja häirinnästä.
Moottoriajoneuvo katsottanee häiritseväksi ja myös vahingoittavaksi, mutta nimikkeitä polkupyörä ei täytä.Kyllä se vaan menee. Lähtökohta on jalankulku.
- Juu_ei
kuinkas kirjoitti:
Kyllä se vaan menee. Lähtökohta on jalankulku.
Juuri noin se ei mene.
Lähtökohtana on lihasvoimalla kulkeminen. Siksi moottoriajoneuvot tarvitsevat aina maanomistajan tai tienpitäjän luvan. Pyörällä ja muilla itse liikutettavilla välineillä saa kulkea, muualla kuin asutuksessa ja sulan aikaan viljelyksillä, ihan laillisesti.
Paitsi jos se on erikseen merkeillä kielletty. Silloin maanomistaja tai vastaava on jo päätöksensä tehnyt. Sen jälkeenkin voi vielä yrittää, mutta jos mennään leivättömän pöydän ääreen sen vuoksi... Tulosta voi olla vaikea ennustaa.
Ja nuo edellä esitetyt jokamiehenoikeudet eivät siis koske luonnonpuistoja eivätkä pääosin ruotsinkielistä rannikkoaletta. ;-) Ja Ahvenanmaalla ei moisia oikeuksia ole ollenkaan.
- kuinkas
Yleensä karttaan merkitty polku katsotaan luvalliseksi myös polkupyörälle, ei aina. Alue ratkaisee.
- Anonyymi
Totta on, että alue ratkaisee. Puistoksi kaavoitettu alue väylineen/polkuineen on ensisijaisesti virkistys-/viheralue. Siellä noudatetaan jokaisenoikeutta (entinen jokamiehenoikeus). Pyöräily on silloin sallittua, ellei sitä erikseen ole kielletty.
Puisto ei ole yleiselle liikenteelle tarkoitettu alue, vaan tosiaan virkistyskäyttöön tarkoitettu alue. Tiellä ja yleiselle liikenteelle tarkoitetulla alueella on sitten voimassa tieliikennelaki ja sen säännöt.
- UncleBen
Olihan hajontaa ja luuloja tiedoissa jokamiehen oikeuksista. Ympäristöministeriö tietänee parhaiten
Saat
liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla (esimerkiksi viljelyksessä olevat pellot ja istutukset)
oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua (esimerkiksi telttailla riittävän etäällä asumuksista)
poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
onkia ja pilkkiä
kulkea vesistössä ja jäällä
Et saa
aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle
häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä
kaataa tai vahingoittaa puita
ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta
häiritä kotirauhaa
roskata
ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa
kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia
http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Jokamiehenoikeudet(16989)
Faq
http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Usein_kysytyt_kysymykset_jokamiehenoikeu(17111)- trollisetä
-Älkää ruokkiko trollia.
- Pummipyöräilijät
Ihme pummi olet. Osta itse maata, äläkä loisi.
- Svensson
Mitä siinä vingut. yhteisömaat ovat meidän maita.
- Maanviljelijä
Pyöräilijä ei osallistu maiden hankintaan, eikä ylläpitoon. Pyöräilijät ovat työttömiä sosiaalipummeja, joten pitäkää suunne kiinni. Nyt jo elätämme teitä ja kakaroitanne, koska ette tee työtä.
- Svensson
Maanviljelijä kirjoitti:
Pyöräilijä ei osallistu maiden hankintaan, eikä ylläpitoon. Pyöräilijät ovat työttömiä sosiaalipummeja, joten pitäkää suunne kiinni. Nyt jo elätämme teitä ja kakaroitanne, koska ette tee työtä.
"Nyt jo elätämme teitä ja kakaroitanne,"
Eihän me maanviljelijäkään makseta veroja, mehän elämme tukiaisilla ja verovähennyksillä.
- esite-pdf
Esite aiheesta.
http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Julkaisut/Esitteet/Jokamiehenoikeudet_esite(4450)
Suora linkki: http://www.ym.fi/download/noname/{1A3F4736-3223-48E6-8FD0-A38CD8C8E544}/57648- yleensä
Jalan, hiihtäen, pyöräillen ja ratsain liikkuminen on yleensä sallittua luonnontilaisilla tai siihen verrattavilla alueilla, jos siitä ei aiheudu vahinkoa tai vähäistä suurempaa haittaa.
- luonnonsuojelualue
"Suojelualueilla luonnonsuojelulaki antaa mahdollisuuden rajoittaa liikkumista alueen suojelutavoitteen saavuttamiseksi. Kasvien ja kasvinosien kerääminen sekä hyönteisten pyydystäminen on pääsääntöisesti luvanvaraista toimintaa ja sallittu vain tieteellistä tutkimusta varten. Myös liikkumista voidaan rajoittaa, jos alueen eläimistön tai kasvillisuuden säilyttäminen sitä vaatii. Samoin leiriytymistä voidaan rajoittaa tai se voidaan kieltää kokonaan. Tällaiset rajoitukset löytyvät alueen perustamispäätöksen rauhoitusmääräyksistä tai sen järjestyssäännöstä."
Jatkuu... http://www.luontoon.fi/retkeilynabc/jokamiehenoikeudet/jokamiehenoikeudetluonnonsuojelualueilla
- Anonyymi
Saako yksityistietä pitkin kävellä? Vai pitääkö kävellä tienpiennarta tai ojassa?
Yksityistie erkanee yleisestä tiestä ja postilaatikolta noin 200-300 metriä taloon. Yksityistietä pitäisi kävellä noin 30 metriä. Marjapaikka näkymättömissä talon pihapiiristä, marjametsä kaupungin omistuksessa?
Saako kiinteistön omistaja kieltää liikkumisen kyseisellä alueella? - Anonyymi
Yksityistielaki
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2018/20180560
Kenties tuolta löytyy vastaus.- Anonyymi
Ei löydy vastausta yksityistielaista, mutta jokamiehenoikeudella saat kävellä, kunhan et mene kotirauhan suojaamalle alueelle, eli pihapiiriin.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei löydy vastausta yksityistielaista, mutta jokamiehenoikeudella saat kävellä, kunhan et mene kotirauhan suojaamalle alueelle, eli pihapiiriin.
Kävely ja pyöräily ovat kuitenkin eri asioita. Pyöräily ei ole jalankulkua.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kävely ja pyöräily ovat kuitenkin eri asioita. Pyöräily ei ole jalankulkua.
Uinti ja pyöräily ovat kuitenkin eri asioita. Pyöräily ei ole uintia.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Uinti ja pyöräily ovat kuitenkin eri asioita. Pyöräily ei ole uintia.
Mikä oli pointtisi? Pyöräily on ajoneuvolla ajamista, vaikka se luokitellaan jokamiehen oikeuden alaisuuteen. Sellaiset jokamiehenoikeuteen kuuluvat liikkumismuodot kuin ratsastus, pyöräily ja koiravaljakkoajelu on yleensä sallittu vain siihen tarkoitukseen osoitetuilla reiteillä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mikä oli pointtisi? Pyöräily on ajoneuvolla ajamista, vaikka se luokitellaan jokamiehen oikeuden alaisuuteen. Sellaiset jokamiehenoikeuteen kuuluvat liikkumismuodot kuin ratsastus, pyöräily ja koiravaljakkoajelu on yleensä sallittu vain siihen tarkoitukseen osoitetuilla reiteillä.
Bingo!
- Anonyymi
Omko sähköavusteinen fillari sama asia kuin soutuvene, jossa on sähköperämoottori?
- Anonyymi
Netistä löytyy vastaukset kaikkeen mitä täällä kyselty.
Fillarilla saa ajaa vaikka olisi ajoneuvolla ajo kielletty merkki ja akkuperämoottorilla voit ajella järvellä missä on polttomoottori kielletty.
Toki nopeudet oltava oikeat,isommilla akkufillareilla ei sitten olekkaan asiaa maastoon! - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Netistä löytyy vastaukset kaikkeen mitä täällä kyselty.
Fillarilla saa ajaa vaikka olisi ajoneuvolla ajo kielletty merkki ja akkuperämoottorilla voit ajella järvellä missä on polttomoottori kielletty.
Toki nopeudet oltava oikeat,isommilla akkufillareilla ei sitten olekkaan asiaa maastoon!Älä puhu soopaa ja yleistä liikaa. Polkupyörä on ajoneuvo ja sitä koskee tieliikenteessä pääosin samat säännöt, kuin muitakin ajoneuvoja. Tieliikenne on voimassa tiellä. Yleisen tien ulkopuolella on sitten toki eri säännöt ja ne ovat usein myös riippuvaisia siitä paikasta. Koska polkupyörä on ajoneuvo, niin sillä ajamista ei lasketa jalankuluksi.
- Anonyymi
Ei ole sama asia.
- Anonyymi
Pyöräily kuuluu ns jokamiehen oikeuksiin. Edellytyksenä on kuitenkin se, että ei aiheuteta vahinkoa. Jokainen pääkaupunkiseudun metsissä liikkunut on varmasti huomannut, että aika paljon aiheutetaan vahinkoa. Kun pyörällä ajetaan märällä ja siksi pehmeällä polulla, rikkoo rengas maanpinnan ja jättää pahat jäljet. Useamman pyöräilijän jälkeen polku onkin jo sellaista liejua, ettei sinne ole kävelijöillä asiaa ilman kumisaappaita. Eikä se lieju kivaa ole useimpien pyöräilijöidenkään mielestä.
- Anonyymi
Niin kauan kuin pyöräily on sallittua kyseisessä pakassa, niin paha mennä sanomaan yhtään mitään. Jos taas pyöräillään kielletyllä alueella, niin silloin on täysin eri asia kyseessä.
- Anonyymi
Ei sukkahousumiehet joka paikkaan pääse vaikka luulevat olevansa kingejä.
- Anonyymi
Jokaisen kannattaa lukaista jokamiehenoikeudet läpi (nykyään jokaisenoikeudet).
Jokaisenoikeudet ja -velvollisuudet
https://www.luontoon.fi/jokaisenoikeudet
Vaatii toki luetun ymmärtämisen taitoa.- Anonyymi
Maastopyöräily ja jokamiehenoikeudet
Anne Rautiainen, Suomen Latu ry
https://www.suomenlatu.fi/media/vaikuta/pyorailytiedostot/aaa-ohjeita-reittien-kehittajille/f-jokamiehenoikeudet-ja-maastopyoraily_-anne-rautiainen.pdf
Tuolla on myös aiheeseen liittyvää tietoa.
- Anonyymi
Jokamiehenoikeudet ja toimiminen toisen alueella (LUONTO
SUOMEN YMPÄRISTÖ 30 | 2012)
https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/acebaf9b-cb8b-4c11-9f30-d432483f69cd/content
Vielä yksi opus aiheeseen liittyen. - Anonyymi
Säännöt saattavat vaihdella eri puistoissa. Jokaisenoikeuksia (jokamiehenoikeuksia) on rajoitettu kansallispuistoissa.
Pitää ottaa selvää kansallispuiston rajoituksista kunkin kohteen ohjeet ja säännöt -sivuilta osoitteessa >> https://www.luontoon.fi/ - Anonyymi
Kulkuneuvo on se mitä merkki koskee .
- Anonyymi
Mitä merkkiä oikein tarkoitat? Liikennemerkkiä vai jotakin muuta merkkiä? Tieliikennelaki koskee liikennettä tiellä, jos siinä laissa ei toisin säädetä. Metsässä, polulla ajaminen ei ole tiellä ajamista, joten tieliikennelain liikennemerkit eivät siellä päde mitenkään.
- Anonyymi
Maastoliikennelaki 1710/1995
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19951710
Maastoliikennelaki ottaa myös kantaa maastossa ajamiseen.
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .1407895Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde412039Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena
Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja251980- 911663
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että1801595Tunnekylmä olet
En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p1071050Taisit sä sit kuiteski
Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik5989- 50955
Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme
Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri28840- 34822