Lapsettoman naisen arki

Heinätyttö

Näin äitienpäivän kynnyksellä, tänä päivänä kun muistetaan niitä jotka ovat lapsettomia, muutama sananen yhden nelikymppisen naisen elämästä, jolla niitä lapsia ei ole.

Rakastan lapsia, olisin niitä kovasti halunnut eikä siihen olisi ollut todennäköisesti fyysistäkään estettä, mutta sopivaa elämänkumppania ei ole löytynyt ajoissa ja omalla kohdalla en halunnut hankkia lasta yksin (muutama ystäväni on yksinhuoltaja ja tiedän kuinka rankkaa se on, tietysti jos olisin jäänyt yksinhuoltajaksi lapseni kanssa esim. puolison kuoltua tai eron myötä, niin tottakai sillä olisi menty ja tiedän ihan ydinperheen arjestakin että lasten kasvattaminen on luonnollisesti rankkaa vaikka vastuu yhdessä jaettaisiinkin). Siis omalla kohdalla koen että haluan että lapsellani on kaksi turvallista aikuista hänen tukenaan, ymmärrän hyvin toki muutkin ratkaisut, jokainen tietää, mikä parhaiten hänelle sopii.

Mutta kun niitä lapsia eikä aviomiestäkään ole, niin hassusti olen yhteiskunnan mielestä epäonnistunut. Vaikka olen korkeasti kouluttautunut (ei koulutus ketään paremmaksi tee, ei sen puoleen), niin naisten työpaikkakeskusteluissa perheetön on se joka ei oikeasti ymmärrä elämästä mitään ja on jotenkin viallinen. Ja se sattuu. Itsekin on surullinen siitä, ettei saa jakaa arkeaan lasten kanssa ja itseltä jää väliin kaikki lasten merkkipaalut: synttärit, rippijuhlat, yo-kirjoitukset, mitä nyt onkaan ja oma suru tahattomasta lapsettomuudesta on sellainen jota käy hiljaa tuolla mielessään vuosia. Onneksi on ystäviä jotka ymmärtävät eivätkä arvio tai arvostele. Mutta mietin että eikö ihminen saa tehdä "virheitä" elämässään, valita kumppaneita jotka eivät sitten sopineetkaan, joudua erilaisiin elämänkriiseihin joissa on tarvinnut ensin laittaa toisten tarpeet edelle ja ajatella vasta sitten itseään? Tiedän toki, ettei kaikkien kodissa eletä onnellista perhe-elämää tai edes tavallista, tasapaksua, vaan neljän seinän sisälle saattaa kätkeytyä salattua surua, epätoivoa ja yksinäisyyttäkin. Eihän perhe-elämäkään ole automaattisesti onnen tae. Mutta uskokaan tai älkää, kunnioitan ja arvostan teitä äidit ja isät ja toivon että olette ylpeitä lapsistanne ja pidätte heistä hyvää huolta. Teette tärkeää työtä, tehkää se hyvin. Olette tietyllä tavalla etuoikeutettuja, älkää ikinä unohtako sitä. Lenita Airisto sanoo hyvin että "elämässä ei voi kaikkea saada enkä aio tehdä siitä itselleni itkumuuria". Itken kuitenkin aina joskus tämän tämän asian äärellä. Toivon että muistatte tämän seuraavan kerran siellä työpaikan kahvipöydissä, että sillä perheettömälläkin saattaa olla tarinansa, miksi hän ei voi tänä vuonnakaan laittaa lapselleen rippijuhlia.

1

122

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SamojaJuttujaPähkäillyt

      Ymmärrän ratkaisuasi tosi hyvin, mutta silti haluaisin tuoda toistakin näkökulmaa esiin. Olen samaa mieltä, että kaksi hyvää huoltajaa paljon omistautuvia isovanhempia ja muita innokkaita hoitajia on selvästi parempi kuin olla yksin. Toisaalta moni hankkii lapsen parisuhteeseen ja sitten tulee riitainen ero. Tai osoittautuu että toinen ei tavalla tai toisella olekaan sellainen huoltaja kuin oli ajateltu, esimerkiksi toinen voi käyttää paljon aikaa työhön tai harrastuksiin. Tai keskinäinen riitely syö sen energian, joka säästyy siinä kun toinen tekee puolet hommista. Aina on tietysti varmempi, että on kaksi hoitamassa asioita, että ehkä edes toinen saa ne hoidettua, ja olo on turvallisempi kun ei ole yksin vastuussa.

      Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän uskon ideaaleihin joissa asiat menevät hyvin kun vain toteuttaa tiettyä vakiintunutta kaavaa. Elämä on aina riskipeliä, vaikka tekisi kaiken ns. "oikein". Moni elämänvaihe on raskas, mutta toiset niistä kestävät suhteellisen lyhyen ajan, esimerkiksi pikkulapsiaika ja lapsen murrosikä ovat vain muutaman vuoden pituisia. Uskon myös siihen, että lapseen on ohjelmoitu kasvaminen normaaliksi ihmiseksi, jos hän nyt suinkin edes jotain tavallista elämänmenoa näkee ja kokee. Toisaalta vaikka kaikki menisi melko hyvin, niin aina varsinkin äitejä haukutaan jostain, täydellisyyttä vaaditaan.

      Mielestäni iso ongelma on se, että Suomessa lapsiperheet, sinkut, vanhukset ym. elävät eristäytyneinä omissa pienissä piireissään, ei ole yhteisöllisyyttä. Ydinperhe on yhteiskunnan perusyksikkö, muut ovat ulkopuolisia. Perheelle on hyvin suuret vaatimukset, kun mitään muuta ei ole ja esimerkiksi vastuun lapsista jakaa vain päivähoito ja koulu. Hyvä perhe tarjoaa lapselle hyvän kasvuympäristön, mutta huonommin jaksavan perheen puutteita ei korjaa ehkä mikään muu yhteisö. Lapsilla ei välttämättä ole edes oman pihan kaveriporukkaa enää "kasvattamassa" heitä, ainoastaan harrastusporukat, jos harrastuksia on (ja nekin aikuisen jatkuvassa ohjauksessa). Sitten kun ydinperheessä tulee ongelmia, niin hekin putoavat muiden eteenpäin porskuttavien ydinperheiden kyydistä, sillä kaikki on laitettu sen yhden ainoan "onnellinen ydinperhe"-kortin varaan. Ei nähdä sitä, että ihmiset ovat laumaeläimiä, ja laumaeläimen turva on laumassa.

      Hyvää lapsettomien lauantaita kaikille!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18459
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      Kaksisuuntainen mielialahäiriö
      83
      3145
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1860
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      272
      1416
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      83
      1091
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe