Näin äitienpäivän kynnyksellä, tänä päivänä kun muistetaan niitä jotka ovat lapsettomia, muutama sananen yhden nelikymppisen naisen elämästä, jolla niitä lapsia ei ole.
Rakastan lapsia, olisin niitä kovasti halunnut eikä siihen olisi ollut todennäköisesti fyysistäkään estettä, mutta sopivaa elämänkumppania ei ole löytynyt ajoissa ja omalla kohdalla en halunnut hankkia lasta yksin (muutama ystäväni on yksinhuoltaja ja tiedän kuinka rankkaa se on, tietysti jos olisin jäänyt yksinhuoltajaksi lapseni kanssa esim. puolison kuoltua tai eron myötä, niin tottakai sillä olisi menty ja tiedän ihan ydinperheen arjestakin että lasten kasvattaminen on luonnollisesti rankkaa vaikka vastuu yhdessä jaettaisiinkin). Siis omalla kohdalla koen että haluan että lapsellani on kaksi turvallista aikuista hänen tukenaan, ymmärrän hyvin toki muutkin ratkaisut, jokainen tietää, mikä parhaiten hänelle sopii.
Mutta kun niitä lapsia eikä aviomiestäkään ole, niin hassusti olen yhteiskunnan mielestä epäonnistunut. Vaikka olen korkeasti kouluttautunut (ei koulutus ketään paremmaksi tee, ei sen puoleen), niin naisten työpaikkakeskusteluissa perheetön on se joka ei oikeasti ymmärrä elämästä mitään ja on jotenkin viallinen. Ja se sattuu. Itsekin on surullinen siitä, ettei saa jakaa arkeaan lasten kanssa ja itseltä jää väliin kaikki lasten merkkipaalut: synttärit, rippijuhlat, yo-kirjoitukset, mitä nyt onkaan ja oma suru tahattomasta lapsettomuudesta on sellainen jota käy hiljaa tuolla mielessään vuosia. Onneksi on ystäviä jotka ymmärtävät eivätkä arvio tai arvostele. Mutta mietin että eikö ihminen saa tehdä "virheitä" elämässään, valita kumppaneita jotka eivät sitten sopineetkaan, joudua erilaisiin elämänkriiseihin joissa on tarvinnut ensin laittaa toisten tarpeet edelle ja ajatella vasta sitten itseään? Tiedän toki, ettei kaikkien kodissa eletä onnellista perhe-elämää tai edes tavallista, tasapaksua, vaan neljän seinän sisälle saattaa kätkeytyä salattua surua, epätoivoa ja yksinäisyyttäkin. Eihän perhe-elämäkään ole automaattisesti onnen tae. Mutta uskokaan tai älkää, kunnioitan ja arvostan teitä äidit ja isät ja toivon että olette ylpeitä lapsistanne ja pidätte heistä hyvää huolta. Teette tärkeää työtä, tehkää se hyvin. Olette tietyllä tavalla etuoikeutettuja, älkää ikinä unohtako sitä. Lenita Airisto sanoo hyvin että "elämässä ei voi kaikkea saada enkä aio tehdä siitä itselleni itkumuuria". Itken kuitenkin aina joskus tämän tämän asian äärellä. Toivon että muistatte tämän seuraavan kerran siellä työpaikan kahvipöydissä, että sillä perheettömälläkin saattaa olla tarinansa, miksi hän ei voi tänä vuonnakaan laittaa lapselleen rippijuhlia.
Lapsettoman naisen arki
1
228
Vastaukset
- SamojaJuttujaPähkäillyt
Ymmärrän ratkaisuasi tosi hyvin, mutta silti haluaisin tuoda toistakin näkökulmaa esiin. Olen samaa mieltä, että kaksi hyvää huoltajaa paljon omistautuvia isovanhempia ja muita innokkaita hoitajia on selvästi parempi kuin olla yksin. Toisaalta moni hankkii lapsen parisuhteeseen ja sitten tulee riitainen ero. Tai osoittautuu että toinen ei tavalla tai toisella olekaan sellainen huoltaja kuin oli ajateltu, esimerkiksi toinen voi käyttää paljon aikaa työhön tai harrastuksiin. Tai keskinäinen riitely syö sen energian, joka säästyy siinä kun toinen tekee puolet hommista. Aina on tietysti varmempi, että on kaksi hoitamassa asioita, että ehkä edes toinen saa ne hoidettua, ja olo on turvallisempi kun ei ole yksin vastuussa.
Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän uskon ideaaleihin joissa asiat menevät hyvin kun vain toteuttaa tiettyä vakiintunutta kaavaa. Elämä on aina riskipeliä, vaikka tekisi kaiken ns. "oikein". Moni elämänvaihe on raskas, mutta toiset niistä kestävät suhteellisen lyhyen ajan, esimerkiksi pikkulapsiaika ja lapsen murrosikä ovat vain muutaman vuoden pituisia. Uskon myös siihen, että lapseen on ohjelmoitu kasvaminen normaaliksi ihmiseksi, jos hän nyt suinkin edes jotain tavallista elämänmenoa näkee ja kokee. Toisaalta vaikka kaikki menisi melko hyvin, niin aina varsinkin äitejä haukutaan jostain, täydellisyyttä vaaditaan.
Mielestäni iso ongelma on se, että Suomessa lapsiperheet, sinkut, vanhukset ym. elävät eristäytyneinä omissa pienissä piireissään, ei ole yhteisöllisyyttä. Ydinperhe on yhteiskunnan perusyksikkö, muut ovat ulkopuolisia. Perheelle on hyvin suuret vaatimukset, kun mitään muuta ei ole ja esimerkiksi vastuun lapsista jakaa vain päivähoito ja koulu. Hyvä perhe tarjoaa lapselle hyvän kasvuympäristön, mutta huonommin jaksavan perheen puutteita ei korjaa ehkä mikään muu yhteisö. Lapsilla ei välttämättä ole edes oman pihan kaveriporukkaa enää "kasvattamassa" heitä, ainoastaan harrastusporukat, jos harrastuksia on (ja nekin aikuisen jatkuvassa ohjauksessa). Sitten kun ydinperheessä tulee ongelmia, niin hekin putoavat muiden eteenpäin porskuttavien ydinperheiden kyydistä, sillä kaikki on laitettu sen yhden ainoan "onnellinen ydinperhe"-kortin varaan. Ei nähdä sitä, että ihmiset ovat laumaeläimiä, ja laumaeläimen turva on laumassa.
Hyvää lapsettomien lauantaita kaikille!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1848495
En löydä sinua
En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k264598- 504158
- 573669
- 513156
- 502920
Ne oli ne hymyt
Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä262626- 382404
Anteeksi kun käyttäydyn
niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv382083- 292066