Kranaatinheitin komppania

Kranaatti

Mitä siellä armeijassa tehdään jos joutuu kranaatinheitin komppaniaan/ryhmään?

29

23124

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vaari

      Ainakin 50 -luvulla kevyessä kannettiin tai vedettiin ahkiossa kranaatinheitintä ja ammuksia samaan tapaan kuin kk:ta. Raskaassa ne kai veti niitä traktoreilla tai autoilla. Tulenjohto oli likimain samaa kuin tykistössä. Ihan hyvä aselaji se on. Vaati kuntoa ja kykyä.

    • Tykäri

      Ite olin tykistössä joten paha sanoa. Mutta periaatehan on se että jääkärit harjottelee enemmän ampumista koska sehän on on niiden tarkein taito. Tykkimiesten eli mikä sinäkin tulet olemaan tehtävä on antaa tulitukea hyökkäyksiin lähdöille sekä mahdollisesti ampua myös hyökkäävää vihollista. Eli te opettelette ensin kaikki heittimet sitten opettelette saamaan ne ampuma kuntoon aika hemmetin ripeesti. Siinä saa poijat sitten sykkiä oikein kunnolla. Mutta peruskoulutus kausi on kyllä ainoastaan vaan rynkyllä ampumista ja tetsaamista. Sitä on tykistössäkin ihan tarpeeksi. ite oli Tulenjohdossa mutta voi olla kranu miehillä on oma tulenjohto ja viestimiehet. Viesti opettelee sitten taas laitteiden käyttöä ja parikaapeli vetoa!!!!!! IHANAA!!! Mutta mun mielestä p-kausi eli se alku oli paljon mukavampi kuin erikoistumis kausi milloin alettiin opetteleemaan oman alan taitoja. P-kaudella sai ampu rynkyllä todella usein mikä oli ainakin mulle se kaikista mieluisin kokemus..

      • jägermeister

        heitinmiehet on jäkstereitä


    • oooo

      Itse palvelin kranaatinheitinkomppaniassa laskija-aliupseerina. Toisin kuin edellisessä viestissä väitettiin ainakin meillä oli vihreät olkapoletit ja miehistöä siis kutsuttiin ihan reilusti jääkäreiksi. Kevyillä heittimillä toimiminen onkin kyllä hyvin kaukana tykistöstä.


      Krhk:ssa on monelaisia hommia, paskoja tai vielä paskempia...
      Krh kouluttaa kaikki miehet sekä kevyelle, että raskaalle heittimelle, mutta koulutuksen pääpaino on raskaan heittimen puolella.

      Ehkäpä puolet miehistöstä palvelee tulijoukkueen heitinmiehistössä. Itse tulitoiminta ei ole fyysisesti tai henkisesti raskasta kummallakaan heitintyypillä. Raskaan heittimen tuliasemaan ajo sen sijaan voi olla todellakin raskasta, heitintä kun joutuu käsipelissä vetelemään pitkin mettää (lyhyitä matkoja toki).
      Kevyen heittimen kanssa toiminta on yllättäen huomattavasti raskaampaa; heittimen osia kanniskellaan jääkäreiden perässä pitkin mettiä ja kukin osa painaa noin 14 kg (ja on vittumaisen muotoisia).

      Viestiryhmä juoksee pitkin mettiä muutama johtokela mukanaan. Muuten aika leppoisaa hommaa, mutta juokseminen suossa ei välttämättä ole kaikkien mielestä maailman parasta hommaa.

      Komentoryhmän toiminnasta en tarkkaan muista. Ilmeisesti miehistön tehtävänä on lähinnä telttojen pystyttely ja kahvien keittäminen...

      Mittausryhmän tehtävänä taas on selvittää tuliasemien sijainti mahdollisimman tarkkaan (gepsiin ei siis luoteta SA:ssa.. ). Juoksemista ja tuliasemien valmistelua lähinnä. Pääosin kohtuullisen leppoisaa.

      Johtajat:
      Heitinryhmien johtajilla on maailman helpoin työ. Johtavat ja auttavat tuliasemiin menossa, huutavat tulta ja vetävät narusta.. Tosin huonoilla suunnistajilla voi olla pissat housussa kun yöllä pitäisi opastaa oma ryhmä (autossa) mahdollisimman nopeasti oikeaan paikkaan. Tuliasemien valmistelu ei ole myöskään kovin haluttu nakki..

      Laskijoiden homma on fyysisesti todella helppoa, jopa tylsää, mutta vastuu, ja vitutus, kasvaa joissain tilanteissa yllättävän suureksi. Läheisessä yhteistyössä joukkueen johtajan kanssa. Saa välillä johtaa ammuntoja ja jopa koko joukkueen toimintaa jos koksu on jossain muualla. Väärin lasketut ampuma-arvot saa toimintaa valvovan skapparin lievästi agressiiviseksi....(Ilmeisesti skappareiden kesken on aina pientä kilpailua tulenjohtajien, heittimistö ja tykistön kesken...)

      Tasoaliupseerin työ on fyysisesti vielä helpompaa kuin laskijoilla, mutta vastuu on myös suurempaa.

      Viesti- ja mittausryhmien johtajien toiminta ei sen kummempaa ole kuin miehistölläkään. Kupsin ja tulitoimintaupseerin toiminnasta en niin tiedäkään. Kupsilla kuitenkin oli aina pienet hikinorot ohimoilla, joten ei ehkä kovin helppoa työtä..:)

      Tulijoukkueen johtajalla on yksi paskimpia nakkeja. Täytyy kuunnella skappareiden vittuilut. Tulijoukkue voi joskus olla aika sekaisessa tilassa ja koksuparalla pitää olla hommat hanskassa (heitinryhmän johtajista ei ole mitään apua!).


      Itse menisin jääkärinä kaikkein mieluiten heitinryhmään. Aliupseerina mieluiten laskijaksi.
      Upseerina kenties tulijoukkueen johtajaksi vaikka se ei niin mukavata olekaan..

      • Anonyymi

        25 kg per osa kevyessä, tuli joukkueessa ollut ,kiitos laskijoille aina osuttiin maaliin🧐


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        25 kg per osa kevyessä, tuli joukkueessa ollut ,kiitos laskijoille aina osuttiin maaliin🧐

        3 osaa, yhteensä 56 kg. Eli keskiarvo hieman alta 20 kg


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        3 osaa, yhteensä 56 kg. Eli keskiarvo hieman alta 20 kg

        Mahtaako tuo paino olla oikein. Mielestäni jalkahässäkkä painoi 19kg, putki 26kg ja ja jalusta 28kg joka tekisi jotain 73 kg paikkeilla, kaikki painot jotain +/- satoja grammoja. Ihan kuin tuosta "wikipedia" painosta puuttuisi koko jalka? Joka kevyimmästä painostaan huolimatta oli vittumaisin kannettava, painavin jalusta oli helpoin kantaa kun sen voi ripustaa taisteluvyön koukkuihin rinnankorkeudelle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mahtaako tuo paino olla oikein. Mielestäni jalkahässäkkä painoi 19kg, putki 26kg ja ja jalusta 28kg joka tekisi jotain 73 kg paikkeilla, kaikki painot jotain /- satoja grammoja. Ihan kuin tuosta "wikipedia" painosta puuttuisi koko jalka? Joka kevyimmästä painostaan huolimatta oli vittumaisin kannettava, painavin jalusta oli helpoin kantaa kun sen voi ripustaa taisteluvyön koukkuihin rinnankorkeudelle.

        81 KRH 71 Y
        Kaliiperi: 81 mm
        • Kokonaispaino: 56kg (putki 20kg), (tuki 19kg), (vastin 17kg)
        • Putken pituus 120 cm
        • Tulinopeus 18-20 ls/min
        • Ampumaetäisyys 0,1-5,8 km
        • Ampumatarvikkeet sirpalekranaatti, savuammus, valaisuammus
        • Valmistusmaa Suomi

        Tälläiset tiedot löysin ja olen myös melko varma, että ne ovat oikein. Kevyen putkea kannoin joskus noin 8 km yksin, kun kaikki vaihtomiehet olivat menneet viisaasti edeltä. Jos paino olisi ollut huomattavasti yli 20 kiloa, olisi se jäänyt hyvin mieleen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mahtaako tuo paino olla oikein. Mielestäni jalkahässäkkä painoi 19kg, putki 26kg ja ja jalusta 28kg joka tekisi jotain 73 kg paikkeilla, kaikki painot jotain /- satoja grammoja. Ihan kuin tuosta "wikipedia" painosta puuttuisi koko jalka? Joka kevyimmästä painostaan huolimatta oli vittumaisin kannettava, painavin jalusta oli helpoin kantaa kun sen voi ripustaa taisteluvyön koukkuihin rinnankorkeudelle.

        Vastimen jos pisti roikkumaan tetsarista, se väänsi tetsaria, niin ettei kantoasento ollut hyvä. Putki olisi vaatinut jonkun pehmikkeen vaikka vaahtomuovista, niin olisi ollut helpompi, ilman pehmikettä alkaa pureutumaan hartioihin liikaa, vaikka puolta vaihtaisikin.


    • Vääpeli

      67 vuonna.
      Käytiin muutamia kertoja metässä ampumassa.
      Talvella vedettiin pulkassa heittimet ja kesäisin kannettiin.
      Eikä sitä aina itsekkään mukana ollut noissa harjoituksissa vaan saatoin nukkua heinissä

      • Vaari

        Olipa lunkia hommaa. Minä oli korohorossa talvella 56/57. Meillä oli vielä niitä sodassa olleita kapiaisia. Yks oli aivan vauhko. Kirosi rankasti kovapanosammunnoissa kun "nämä kirotut rauhanaikaiset olot kieltävät meitä ampumasta ?? metriä lähemmäksi omista etujoukoista"


    • tjuen viestimies

      Ainakin Santiksen korohoros on kaks heitinjoukkuetta, yks viesti ja sit tulenjohto. Eiköhän ne yhtä perseestä ole kaikki hommat siel. Tulenjohtueen viestimies on tietysti ehkä mukavin homma :)

    • siinä

      missä muutkin, kannettavana on kuitenkin lisäksi heitin, alusta, putki ja jalka, kolmelle miehelle mukavasti lisäpainoa;) Melkoista ryynäämistä. Ammutaakin heittimillä välillä, monenlaisia kranaatteja. Mittaamista, kartanlukua, maalitusta, radiopuhelimen käyttöä, monenmoista, unohtamatta kutenkaan sitä ryynäystä.

      Meidän krh kommppaniaan siirrettiin aikoinaan pari lusmua (sairastellutta) sissikomppaniasta, muutaman viikon päästä anoivat kiireesti takaisin, lupasivat kuulemma parantaa tapansa...

    • ei koskaan enää:)

      itse oli kevyessä rannikojääkäri krhssä 2000/2 ja oli han se kaikee muuta kuin lepoa juostiin rannikoila liukasta,kylmää, ja vittumaisia osia kantaa ja kokko aijan kiire.nukkumista leireillä sunnileen 2 tuntia muuten harjoitelua tai huoltoa -30 asteen pakkasessa Niinisalossa ett kiva oli ja skapparit oli ainakin mynthonit mukana äänestä päätelen.Mutta kondista sielltä saa ja onhan sillä meilenkiintoisia puoliakin:)

    • wwww

      Onkos yhdessäkään krhk:ssa ollut naisia kokoonpanossa?
      Meille nimittäin väitettiin, että naisia ei oteta "koska tämä on liian raskasta"...

      • Heitinmies

        Keväällä tuli yksi vastaan, oli alikkina PKarPr:n aukin krh-linjalla.


    • Anonyymi

      2004????

    • Anonyymi

      Tavaraa on paljon ja kantamista ei saa pelätä. Olin vapaaehtoisissa krh-harjoituksissa joitakin vuosia sitten, siinä lisänä oli tullut sirpaleliivien käyttö ammunnoissa varmaan onnettomuuksista johtuen ja tietenkin niitä käytettiin myös siirtymien aikana. Positiivisena puolena se, että kevyen putki ei painanut niin pahasti olkapäähän, kun oli liivi välissä.

    • Anonyymi

      Ainakin pari asiaa, joita tehtiin (jotkut teki). Muutamat mittasivat sijaintia koko ajan, kun liikuttiin. Tarkoittaa sitä, että kaiken aikaa ollaan "kartalla". Eli, kun tulee tositilanne, niin saadaan nopeasti putket ampumavalmiiksi. Jotkut vetivät kaiken aikaa jotain h...tin piuhaa pitkin metsiä. Siitä tehtiin sitten yhteys tulenjohdon ja tuliaseman välille Muu porukka kantoi niitä romuja, tai veti ahkiossa. Nyt niillä on varmaan uusia laitteita, ettei tarvi enää vedellä piuhoja eikä mittavaijereita.
      Raskaan heitinryhmän tulenjohto on hyvin lähellä kenttätykistön vastaavaa.

      • Anonyymi

        Olin mittausmiehenä kantamassa jalustaa ja mittaamassa jalustojen välistä eroa 50 metrin vaijerilla. Leppoisaa puuhaa omaan tahtiin, juosta ei tarvitse. Turhaa hommaa sotaa ajatellen, koska silloin ei ole niin tarkkaa sijainnin ja suunnan kanssa, vaan tiedot otetaan kartasta. Rauhanajan ammunnat vaativat kuitenkin tarkempia lähtöarvoja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olin mittausmiehenä kantamassa jalustaa ja mittaamassa jalustojen välistä eroa 50 metrin vaijerilla. Leppoisaa puuhaa omaan tahtiin, juosta ei tarvitse. Turhaa hommaa sotaa ajatellen, koska silloin ei ole niin tarkkaa sijainnin ja suunnan kanssa, vaan tiedot otetaan kartasta. Rauhanajan ammunnat vaativat kuitenkin tarkempia lähtöarvoja.

        Jaa, että kun kovilla tositilanteessa ammutaan niin tarkkuudella ei niin väliä? Olen itse siellä etulinjassa ja jos pyydän tulta siihen eteen ryntäävän vihollisen pysäyttämiseksi niin tulen on syytä olla pirun tarkkaa. Jos se tulee vihollisen takamaastoon niin tulesta ei ole mitään hyötyä, jos se tulee taas meidän omaan niskaan omia tappioita aiheuttaen niin voit vain toivoa, että löydät hyvän piilopaikan ennen kuin olen luonasi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jaa, että kun kovilla tositilanteessa ammutaan niin tarkkuudella ei niin väliä? Olen itse siellä etulinjassa ja jos pyydän tulta siihen eteen ryntäävän vihollisen pysäyttämiseksi niin tulen on syytä olla pirun tarkkaa. Jos se tulee vihollisen takamaastoon niin tulesta ei ole mitään hyötyä, jos se tulee taas meidän omaan niskaan omia tappioita aiheuttaen niin voit vain toivoa, että löydät hyvän piilopaikan ennen kuin olen luonasi.

        Onneksi tuliasemat on joitakin satoja metrejä/kilometrejä taaempana, ehtii siinä jo kostonhimoinen mosuri eksyä/väsyä. Jos aikaa on, silloin tietenkin mittaillaan. Ennalta valmisteltuihin maaleihin ammutaan kohdistukset, joista ensimmäiset laukaukset voivat olla mittaamatta enemmän pielessä, tulenjohtaja niitä sitten korjailee.


    • Anonyymi

      Krh on armeijan ehdottomasti leppoisin paikka, sinne kannattaa mennä jos vain pääsee. Olin Santahaminassa 83-84 ensin jääkärinä ja sitten alikessuna, eli kokemusta on. Metsässä liikuttiin omaan rauhalliseen tahtiin ja kantahenkilökunta oli kannustavaa ja pikemminkin pyysivät kuin käskivät varusmiehiä toimimaan. Kukaan ei koskaan huutanut antaessaan käskyjä. Raskasta ei homma missään tapauksessa ollut, sillä taukoja sai pitää aina kuin vain kehtasi pyytää. Lomat pyörivät myös hyvin, sillä kaikkia saatuja lomia ei edes ehtinyt pitää.
      Suosittelen lämpimästi Krh-komppaniaa.

      • Anonyymi

        "Herrat, siirtäisittekö joutessanne tämän kaluston muutaman kilometrin päähän tuohon suuntaan ?"


      • Anonyymi

        Tän on pakko olla sarkasmia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tän on pakko olla sarkasmia.

        Kysymyksessähän on hyvin ruokittu, joka ei osaa ajatella nokkaansa pidemmälle esim. sitä mitä on tekemässä - kirjoittaminen on viestinnän muodoista korkein, ja hän häpäisee sitä kirjoittamalla huuhaata menneestä ajasta, jolla tuskin on enää juur mitään tekemistä tämän päivän kanssa, paitsi ehkä kaluston soveltuvuudesta 2000 luvulle.


    • Anonyymi

      Nykyään kranaatinheitinkompanja tarkoittaa aina raskaita kranaatinheittimiä. Niiden kanssa touhuaminen muistuttaa enemmän tykistöä kuin kiväärimiehen hommaa. Kevyt kranaatinheitin liikkuu joukkueena kiväärimiesten mukana ja se on aika vittumaista hommaa se.

    • Anonyymi

      Minä sain siirron viestikomppaniasta kranaatinheitinkomppaniaan INTin aikaan.

    • Anonyymi

      Kevyellä krh:llä ammuttiin joskus tarkkuuttakin, leirillä kantahenkilökunnan jäsen sai osuman kiveen noin 350 metrin etäisyydeltä, en muista, monennella laukauksella. Itse olin lataajana, kun ammuttiin Santahaminan rannalla läheiseen luotoon/pieneen saareen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Anteeksi mies

      En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin
      Ikävä
      26
      2686
    2. Ripeyttä asiointiin

      Ottaa päähän yhden ja saman asiakkaan hitaus kassalla kun yhdellä kädellä nostelee ostoksia kärrystä ja välillä pitelee
      Hyrynsalmi
      24
      2042
    3. Palstan henkisesti sairaat ja lihavat

      Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals
      Ikävä
      111
      1548
    4. Koska me nähdään

      Seuraavan kerran ja odotanko sitä?
      Ikävä
      76
      1309
    5. Mietin aina vain

      Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh
      Tunteet
      7
      1208
    6. Kysyin kaikilta yhteisiltä tutuilta mielipidettä siitä, että kannattaako sinun kanssa alkaa!

      Päätös oli lähestulkoon yksimielinen. Minunkin vaisto antoi vaaranmerkkejä, mutta järkytyin mitä sinusta kuulin. Aluksi
      Tunteet
      138
      1166
    7. En tunne muita

      Kohtaan tätä samaa polttavaa halua vain sinua kohtaan. Ei vaan muut sytytä
      Ikävä
      64
      1016
    8. Olen vähän

      Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I
      Ikävä
      10
      944
    9. Ollaan kuin yö ja päivä

      Monessa asiassa… molemmat ollaan kuitenkin älykkäitä ja tiedämme, ettei kannata edetä tämän pidemmälle.
      Ikävä
      70
      891
    10. Oletko joskus lähestynyt jotakin

      väärällä identiteetillä? Miksi?
      Ikävä
      102
      877
    Aihe