Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Miksi sekarotuinen?

Lisäätästäaiheesta

Nykyään oikein teetetään sekarotuisia, ennen ne olivat oikeasti vahinkoja. Mutta miksi? Täysin älyttömilläkin rotuyhdistelmillä ja sitten ei vahdita mihin kotiin ne joutuu. Ihmiset on vielä niin tyhmiä (no eipä siihen muutakaan sanaa ole, paitsi ehkä "yksinkertainen") että ne kuvittelevat että "sekarotuinen" on sitten rotu: sillä ei suinkaan ole siis sattuman varaisesti sekoitusrotujensa luonteenpiirteitä. Husky-sussari ei siis suinkaan ole energinen ja iso, vaan seropi kotikoira joka on se kaikkein laiskin sussari - joka on valmiiksi toko-koulutettu 8 viikkoisena. Bullmastiffin ja mastiffin sekoitus yhdistettynä laikaan on helppo ja terve, sehän on sekarotuinen! Mistä ihmeestä se saisi jääräpäisyyttä, laumanvartijanominaisuudet, riistavietin ja ison koon? Puhumattakaan lonkkaviasta.

Miettiikö nämä sekarotuisten teettäjät siis lainkaan mitä he tekevät? Ja miksi kukaan ei kysy. Ostetaan mitä sattuu ja se kuka useimmiten päätyy kiertoon on satasen sekarotuinen. Kun koiralla on hintaa tonni, se ei ole enää heräteostos ja kummasti se maltetaan käyttää eläinlääkärissäkin jos se sairastuu. Ainakin useimmiten, kai rotukoiran pitäjissäkin on huonoja, mutta kun koiran saa halvalla, se hoidetaan halvalla? Jos sille omalle "maailman parhaalle koiralle" pitää saada pentuja, eikö haluaisi kaikkein ennemmin vahtia että ne kaikki päätyy hyviin koteihin, ja niissä on joku semmoinen pointti, millä ne selviää? Maailman rakkaimman koiran lapset vaan tuntuvat päätyvät hyvin usein "takakontista" kenelle sattuu.

Olen ihmetellyt ihmisten innostusta ostaa sekarotuinen: halpaa koiranpito kun ei ole ja ostohinta on todella pieni osa sitä 15 vuotta. Jos se kerran joudutaan leikkaamaan, siinä on jo ostohinta, siihen päälle madotukset, rokotukset, ja kerran se tarvii antibiottikuurin ainakin, siinä on oikeasti tonni poikineen. On ihan turhaa ja lapsellista etsiä mitään satasen koiraa, vain siksi ettei ole varaa muuhun. Jo koiran lopetus maksaa oikeasti vähintään sen satasen. Että ei siitä pääse edes eroon ilman satasia. Jos ei ole varaa alunperinkään koiraan edes teoriassa (kukaanhan ei voi tietää mitä elämässä käy ja jos vaikeuksia tulee, niin pitää yrittää vaan selvitä), miksi ottaa mitään koiraa? No, tekeehän ihmiset lapsiakin vaikka ovat itse sossulaisia ja ruoattomia. Minä haluan. Minä saan. Minä teen. Minä otan.

Terveyskään ei voi olla syynä, jos käytetään sairaita rotuja sekoituksiin. Monihan ennen perusteli jollain ihmeen "nää on paljon terveempiä", no ei varmasti ole jos perimä on lähtöisin sairaista roduista: mistä ne sen terveyden perisi? Rotukoirissa on vielä terveitä, joita soisin kaikkien suosivan, mutta kun näyttelyintoisista osa on niin sairaita että missikisojen takia lonkkaviat ja hengitysvaikeudet, simäsairaudet ja 5 vuoden elinikä on pikkujuttuja. Kukaan sitäkään jalostustyötä ei tietenkään tee (näinhän kaikki sanoo, joten kuka sen on tehnyt, kun yksikään kasvattaja sitä ei ole?), mutta näyttelyt ovat muuten vaan täynnä sairaita koiria eikä kukaan aja myöskään sitä läpi, että vain ja ainoastaan terve voi saada MV:n paperit ja ruusukkeita.

Mutta. Sekaroituisia: miksi teetätte niitä? Kenelle annatte niitä? Miksi ostat sekarotuisen? Mitä kysyt ennen ostoa/myyntiä? Mietitkö sekoituksen rodut? Onko nykyään kyse vain pentutehtailusta entisten vahinkojen sijaan? Päätyykö seropi useammin huonompiin olosuhteisiin? Miettiikö kukaan vastuutaan sekarotuisten kanssa? Onko järkee vai ei?

126

1336

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mielipidee

      Se olisi hyvä, että kaikki koirat rekisteröitäisiin ja näin kaikille olisi lopulta sukupuu, jossa näkyisi tarkastukset, pennutukset, sairaudet, harrastustulokset jne. Sinänsä aina en näe sekarotuisten pennutusta huonona asiana, sillä ovathan nykyiset rodutkin saaneet niin alkunsa JA sekoittamalla terveempään rotuun geenipoolia saisi laajennetua sekä jalostusvirheitä karsittua nopeammin.
      Tuohon satasen koiraan kommentoisin, että oikeasti vahinkopennut myydään joskus tuohon hintaan (100-250), mutta yleensä niistäkin pyydetään n.500€, jolloin mielestäni rahastuksen makua. Tarkoituksella tehdyistä sekarotuisista voidaan pyytää jopa 600-1000€. Korkean hinnan vuoksi olisi hyvä, että vanhemmilla olisi testitulokset kunnossa jne. Mielestäni hinta ei takaa hyvää kotia ja hoitoa, mutta se, että kaikenlaisista koirista maksetaan korkeita summia, takaa pentutehtailun kannattavuuden. Lisäksi tuo 1000€ on joillekin pikkusumma ja koira voi olla hetken mielijohde. Tai kun hinta on korkea, hoitoon ei haluta enää panostaa yhtä paljoa. Monesti myös aikuisten, 2-6v., kodinvaihtajien ilmoituksissa lukee 'hintana pidän 750€, jotta pääsee varmasti hyvään kotiin'. Mielestäni tuo virke JA korkea summa (välillä, mutta harvemmin, summa on oikeasti nimellinen) kertoo enemmänkin myyjän ahneudesta. Koira saa hyvän kodin myös kohtuullisella hinnalla, kun myyjä viitsii oikeasti kysellä ja jutella ostajaehdokkaan kanssa.
      Huonoihin oloihin joutuvat helpommin varmaan pennut, jotka on teetetty rahankiilto silmissä ja myös vahingot, joista vain halutaan eroon. Samoin kiertokoirat saattavat saada uuden huonon kodin, koska myyjällä ei ole kriteereitä uudelle omistajalle.
      Itse en ole omistanut sekarotuista, mutta olen kyllä harkinnut ottavani, sopivaa ei vain ole löytynyt, eikä tällä hetkellä ole etsinnässäkään. Vastuuntuntoa kaikille, jotka omistavat, hommaavat tai kasvattavat koiria rodusta riippumatta!

      • Hyvääjuttua

        Totta, aina sekarotuinen ei olisikaan huono juttu, jos se tosiaan olisi jonkun tarkoituksen takia. Ja sillä olisi seuranta. Hieman naiiveja ihmisiä kuitenkin riittää jotka pitävät seropia terveenä vain koska se on seropi: ihan niinkuin sen rotukoiravanhemmat eivät vaikuttaisi lainkaan. Tai sekoitetaan älyttömiä rotuja, vaikka jätti-ja vartiokoiria ilman mitään muuta tarkoitusta kun että "tulee iso" ja sitten mitä? Mitä sillä tehdään? Kenelle se myydään? Niinpä.
        Aika vähän on ihmisiä, jotka tekee tonnin heräteostoksia, kenelle se on pikkusumma. Harvasta varakkaasta taas tulee varakas sillä että he tekevät huonoja sijoituksia ja tonnin heräteostoksia. Mutta korkea hinta saattaa tietenkin tuoda tämän toisen ongelman, sillä tavalla, pentutehtailun. Toisaalta, jos koiralla on paperit, sukuhistoria, se on terve, madotettu, eläinlääkärin tarkastama ja emo on kunnossa, koti ok, niin vaikeaa on niinhin kulisseihin tehdasta laittaa tai kovin matalaankaan hintaan päästä. Pentueen rekisteröinti, lääkärissä käynti, ruoka, hoito ja madotus kun maksaa jo aikalailla. Näkeekö sekarotuisen ostaja aina kodin, kyseleekö perheestä, roduista ja syistä pentuja teettää, haluaako nähdä eläinlääkärin paperit jne. ? Näin sen kuitenkin pitäisi olla.
        Tietenkin hinta onkin hyvä puheenaihe. Maksaisinko itse sekarotuisesta pennusta enempää kuin 250 euroa... Jaa-a. Toisaalta, miksi en maksaisi jos siitä saisin hyvän koiran?
        Sekarotuisia on kierrossa kuitenkin todella paljon. Etenkin isoja uroksia 2-3 vuotta ja energisten rotujen sekoituksia. Kun niitten piti olla sekarotuisia, mutta mistä hemmetistä sille huskyn-malamuutin ja sussarin sekoitukselle tuli niin paljon sitä virtaa, sehän on seropi? Ja olihan siinä yksi kuudesosa sitä kultsiakin. Tai miksi ihmeessä se boxerin seropi on jääräpää ja tuhoaa kaiken, vaikka siinä on muutakin? Ainaskin oli collieta jossain juu.

        Hyvä pointti on tietenkin tuo terveys harkitusti. Sillä osa roduistahan on niin sairaita ettei niistä ainakaan tämän maan sisällä terveitä enää rotuna saa. Mutta esim. kaikkia sööttejä pikkukoiria sekoitellaan ja ei niistä terveitä tule, mutta hintaa saa.
        Suomessa on tajuton määrä koiria. Joista on tajuton määrä kierrossa ja toriin vaan pukkaa uutta ilmoitusta.


    • ostajanvalintoja

      Ei nykyään enää ole vanhinkoja.Omistaja kyllä tietoisesti teettää penikat, ihan vaan rahan vuoksi.Muuta syytä ei tarvita.
      Ennen vahinkoja oli, kun koira oli narussa pihassa, ja naapurin koira karkasi sen luo, tai muuten koirat kulkivat yleisesti vapaana.
      Nykyään se omistaja kyllä tietää missä koira on, ja onko se leikkautettu, vai antaako pennut tulla kaverin koiran kanssa ns"rakkauspakkaus penikoita.Mistä tuokin sanonta lie saanut alkunsa, rakkaudesta rahaan kai.....XD

    • burebisnes

      Tiedän aivan Jenkeistä tuodun hintavan vartiotaustaisen seropin joutuneen Suomen puolella kiertoon. Dokumentit koiralla ja terveys kymppi silti sai lähdöt uudesta kodista kun online ostos ei kelvannutkaan. Koiran saa nykyään liian helposti siksi niitä on kierrossa liiaksi. Yksi klikkaus/puhelu ja koira on matkalla. Kulutushysteria on levinnyt lemmikeihin ostetaan kuten kaupoilla fiiliksen mukaan ja luovutaan huuman jälkeen. Ei älytä sitä resurssisyöppöä 10-20 vuodeksi yhtään eletään hetkessä koiran kustannuksella mikä on myös johtanut lisääntyneisiin elsutapauksiin kissojen rinnalla...

      • Täysin totta joka sana! Kun käy nettikauppa sivustoilla (tori, keltainenpörssi tms) huomaa hyvin tämän, otettu söööpö kiva pentu ja kun vuoden uhma iskee niin luovutaan "allergian" "ajan puutten" takia..Ikävää!


    • rievä

      Miksi ei sekarotuista? Koiria ne ovat siinä kuin nk. rotukoiratkin. Hankintahinnalla taas ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten koiraa hoidetaan. Saman hoidon meillä ovat saaneet koirat hankintahinnasta riippumatta. Tosin sekarotuisiin ei ole uponnut niin paljon rahaa, koska niillä ei ole ollut terveysongelmia rotukoirien tapaan.

      • Miksijamiksiei

        Kysymykseen voi aina vastata kysymyksellä, jos nyt jatkaisin kysyisin taas että miksi sekarotuinen ja keskustelu olisi noin suunnilleen juupas ja eipäs tasoa. Kukaan ei kai kiistänytkään että koiria ne ei olisi. Hankintahinta ei välttämättä takaa mitään, mutta kyllä sillä suoraan on tekemistä siksi koiria ei anneta enää pois. Ja teillä on eri asia kuin yleisesti, tietenkin joku hyvin pointtasikin että voihan korkea hintakin tuoda pentutehtailua, mikä on ihan hyvä pointti mistä voisi keskustella.
        Sekarotuisilla on terveysongelmia ihan siinä missä rotukoirillakin, edelleen kun ne rodut siihen seropiin tuleen rotukoirista ja samoin perimä. Jos kahden lonkkavikaisen rotukoiran seropipentue syntyy, on se todennäköisesti lonkkavikainen.
        Ihan samalla tavalla rotujen muut ominaisuudet peroytyy, sekarotuisella vaan ei voi tietää mitkä. Mutta yhteenkään aloituksessa olleeseen kysymykseen viestisi ei vastannut.


    • energiapakkaus2015

      Kaikki koirathan ovat sekarotuisia, toiset enemmän ja toiset vähemmän. Itselläni on kultainennoutaja mix.

      • IhanaSeropi

        Kaikki koirat on sisäsiittoisia on ehkä osuvammin sanottu, jos puhutaan rotukoirista. Rotukoirien tekemisen takia meillä nyt sairaimmat koirat täällä mitä ikinä. Oletteko nähneet miltä näyttää saksanpaimenkoira alun alkaen? Eipä näytä enää vaan kärsii siitä mitä ihminen on sille rodulle tehnyt ja monille muille.
        Itse ostin rescuekoiran joka nyt sattui olemaan seropi. 250e maksoi mutta rahasta asia ei ollut kiinni. Koiraan on uponnut rahaa muutamassa vuodessa monta kertaa tuo summa vaikka on tervekin ollut. En minä rahaa laskeskele, mitä koiraan rahaa meneekään se on kaiken sen arvoinenkin! Minusta nämä rotukoirat on pilalle jalostettuja kaikenlaisia syöpiä allerkioita lonkkavikoja ymv on, sellaisen kuitenkin saisin jos rotukoiran ostaisin. Naapurista meni juuri rotikka 4v syöpään ja kultainennoutaja 13v vanhuuteen mutta olis voinut olla toisinkinpäin. Ja halusin antaa kodin kodittomalle. Siksi.


      • Unohdinvielä
        IhanaSeropi kirjoitti:

        Kaikki koirat on sisäsiittoisia on ehkä osuvammin sanottu, jos puhutaan rotukoirista. Rotukoirien tekemisen takia meillä nyt sairaimmat koirat täällä mitä ikinä. Oletteko nähneet miltä näyttää saksanpaimenkoira alun alkaen? Eipä näytä enää vaan kärsii siitä mitä ihminen on sille rodulle tehnyt ja monille muille.
        Itse ostin rescuekoiran joka nyt sattui olemaan seropi. 250e maksoi mutta rahasta asia ei ollut kiinni. Koiraan on uponnut rahaa muutamassa vuodessa monta kertaa tuo summa vaikka on tervekin ollut. En minä rahaa laskeskele, mitä koiraan rahaa meneekään se on kaiken sen arvoinenkin! Minusta nämä rotukoirat on pilalle jalostettuja kaikenlaisia syöpiä allerkioita lonkkavikoja ymv on, sellaisen kuitenkin saisin jos rotukoiran ostaisin. Naapurista meni juuri rotikka 4v syöpään ja kultainennoutaja 13v vanhuuteen mutta olis voinut olla toisinkinpäin. Ja halusin antaa kodin kodittomalle. Siksi.

        Niin ja unohdin sanoa että koira on vain lenkkikaveri ja normaali kotikoira mikä meille tuli. En kannata näyttelyitä koska koska siellä niitä palkitaan niitä mitkä ei enää edes koiraa muistuta. Eikö mäyräkoiran tarvitse osata ja pystyä hypätä? Voiko olla terve siis enää tuollainen? Setän mäykky sai halvauksen ja myöhemmin kuulin että sille on annettu oikein nimikin: mäyräkoirahalvaus


      • osapointeistahyviä
        Unohdinvielä kirjoitti:

        Niin ja unohdin sanoa että koira on vain lenkkikaveri ja normaali kotikoira mikä meille tuli. En kannata näyttelyitä koska koska siellä niitä palkitaan niitä mitkä ei enää edes koiraa muistuta. Eikö mäyräkoiran tarvitse osata ja pystyä hypätä? Voiko olla terve siis enää tuollainen? Setän mäykky sai halvauksen ja myöhemmin kuulin että sille on annettu oikein nimikin: mäyräkoirahalvaus

        Niin, no, onhan sitä ihan terveitäkin rotuja joilla on myös käyttötarkoitus eikä rotukoirat ole alunperinkään olleet pelkkiä näyttelykoiria. Esimerkiksi metsästyskoirat ja rekikoirat on hyvin terveitä ja niillä on käyttötarkoitus. Näyttelyiden kritisointi onkin oikein, tai paremminkin sääntöjen: onhan se todella epäterveyteen kannustavaa että MV:n korkeimman pystin voi saada sairas ja lonkkavikainen koira. Totta kai se silloin kannustaa siihen ettei sairauksista välitetä! Tämä olisi helppoa lopettaa, jos kennelliitolla olisi mitään oikeaa tahtoa asiaan ja ne oikeasti kannustaisi terveisiin koiriin. Sääntömuutoksilla. Koirasta pitäisi esittää terveystodistus ja ne lonkkakuvat. Yksikään koira esim. hengitysvaikeuksilla, C:n tai alle lonkilla tai esim. kyynelkavaien puuttuessa tai vaikka jollain sinänsä elämää haittaamattomallakin sairaudella, ei voisi koskaan voittaa ja esim. D:n lonkat olisi aina suora diskaus. Vain ja ainoastaan terve koira voisi olla muotovalio, eli sitä ei koskaan valittaisi sairaiden joukosta. Näin olisi todella helppoa kannustaa siihen ettei sairaita koiria jalostettaisi. Nytkään niitä ei "kukaan" jalosta. Jokainen kasvattaja vannoo vain terveyden nimeen "en minä, kyllä meillä on ainakin" ja siinä olet oikeassa, että silti sairaita yksilöitä on ja rotuja on pilattu. Joten mistä ne on putkahtaneet maailmaan kun kukaan ei sitä tee?
        Mutta se on sinänsä ihan toinen keskustelun aihe. Seropit periin roduiltaan ihan siinä missä rodutkin, eikä seropilla ole mitään neutraalia geeniperimää. Se saattaa saada lonkkavian - tosin niitähän ei kuvauteta joten ei myöskään tiedetä - tai sairastua syöpään. Kukaan ei pidä oikeastaan mitään rekisteriä niistä, joten todellisuudessa ei edes tiedetä.

        No, tietenkin sinulle nyt kävi hyvin tämä kotikoira, mutta loppujen lopuksi, tämähän on eri asia kuin seropien suoranainen tehtailu, miltä nykyinen meininki vaikuttaa. Rescue koira ei ole välttämättä näitä tahallaan teetettyjä, mutta onko vai ei... Olen miettinyt myös sitä, että esimerkiksi siellä missä katukoiria on paljon ja niitä sitten tarhataan odottamaan ehkä jotain kotia joskus kaikkine sairauksineen, olisi oikeasti lempeää lopettaa ne asianmukaisesti. Siis kyllä, karsia sitä irtokoirakantaa vaan ja päästää kulkurit lepoon. Ei ole tavallaan mitään järkeä raahata satoja koiria tännekään, kun täälläkin on kodinvaihtajia, löytöeläimiä ja muita, jotka kaipaisivat apua. Lisäksi se ei tunnu poistavan ongelmaa eikä paranna niiden siellä olevien hätää. Ehkä vinttikoiran hirttotuomiolta saa itse hyvän omantunnon että on tehnyt jotain erikoista. Ehkä se on sille yhdelle yksilölle hyvä. Mutta se ei muuta mitään eikä pelasta niitä satoja, mille olisi armeliasta tarjota asiallinen ilmainen lopetus piikillä. On tietenkin kurjaa tavallaan sanoa näin, mutta espanjat ja romaniat on pullollaan näitä koiria, venäjän ja viron koiratarhat myös: onko se elämää lainkaan? Olisi suurempaa hyväntekeväisyyttä karsia sitä kantaa. Ja sitten jakaa tietoa, taitoa ja eläintensuojelun aatetta enemmän, siis saada maa itse pitämään huolta omistaan. Ongelmien siirtäminen tänne, ei auta tosiaan kun yhtä satunnaista yksilöä.

        Syöpää esiintyy jopa haikaloilla, ja kaikilla koirilla on perintötekijät. Se on vähän sama kun että suomalaiset periaatteessa on kaikki hyvin sisäsiittoisia, mutta perinnöllisiä sairauksia ei poista sekään että tekisi lapsia vain ulkomaalaisen kanssa, koska geeniperimässä on aina jotain. On totta, että rotuja alkaa olla huolestuttavan paljon, missä on jo niin paljon sairauksia ahtaan poolin takia, että hyvä jos tervettä yksilöä löytää. Mutta mitenkäs se auttaa, jos kuitenkin nämä seropien teettäjät teettää pentuja esim. kahdella sairaalla? Tai jos yleistetään kaikki seropit samoiksi, kun laumanvartian ja metsästykoiran risteyksestä tulee erilainen kun kultsin ja labbiksen risteytyksestä? Kun luullaan että "halusin vaan kotikoiran" ja sitten otetaan superenergisten rotujen mix ja kas, kun ei olekaan aikaa. Seropit yleistämällä tehdään niille karhunpalvelus.

        Näyttelyt ovat vain yksi pointti asiassa. Tosin nytkin taas toistan itseäni kun aloitus jo oli perusteltu. Joten noin yleisesti lukekaa se aloitus älkääkä vain otsikkoa. Jos ei jaksa lukea asiaa, ei varmaan jaksa vastatakaan. Tämä oli yleisesti, ei vain sinulle. Eikä pahalla, vaan ihan sillä, että keskustelu junnaa paikallaan jos ketään ei kuunnella. Noin vaan kunhan sanon.


      • Olijotainperääsulla
        osapointeistahyviä kirjoitti:

        Niin, no, onhan sitä ihan terveitäkin rotuja joilla on myös käyttötarkoitus eikä rotukoirat ole alunperinkään olleet pelkkiä näyttelykoiria. Esimerkiksi metsästyskoirat ja rekikoirat on hyvin terveitä ja niillä on käyttötarkoitus. Näyttelyiden kritisointi onkin oikein, tai paremminkin sääntöjen: onhan se todella epäterveyteen kannustavaa että MV:n korkeimman pystin voi saada sairas ja lonkkavikainen koira. Totta kai se silloin kannustaa siihen ettei sairauksista välitetä! Tämä olisi helppoa lopettaa, jos kennelliitolla olisi mitään oikeaa tahtoa asiaan ja ne oikeasti kannustaisi terveisiin koiriin. Sääntömuutoksilla. Koirasta pitäisi esittää terveystodistus ja ne lonkkakuvat. Yksikään koira esim. hengitysvaikeuksilla, C:n tai alle lonkilla tai esim. kyynelkavaien puuttuessa tai vaikka jollain sinänsä elämää haittaamattomallakin sairaudella, ei voisi koskaan voittaa ja esim. D:n lonkat olisi aina suora diskaus. Vain ja ainoastaan terve koira voisi olla muotovalio, eli sitä ei koskaan valittaisi sairaiden joukosta. Näin olisi todella helppoa kannustaa siihen ettei sairaita koiria jalostettaisi. Nytkään niitä ei "kukaan" jalosta. Jokainen kasvattaja vannoo vain terveyden nimeen "en minä, kyllä meillä on ainakin" ja siinä olet oikeassa, että silti sairaita yksilöitä on ja rotuja on pilattu. Joten mistä ne on putkahtaneet maailmaan kun kukaan ei sitä tee?
        Mutta se on sinänsä ihan toinen keskustelun aihe. Seropit periin roduiltaan ihan siinä missä rodutkin, eikä seropilla ole mitään neutraalia geeniperimää. Se saattaa saada lonkkavian - tosin niitähän ei kuvauteta joten ei myöskään tiedetä - tai sairastua syöpään. Kukaan ei pidä oikeastaan mitään rekisteriä niistä, joten todellisuudessa ei edes tiedetä.

        No, tietenkin sinulle nyt kävi hyvin tämä kotikoira, mutta loppujen lopuksi, tämähän on eri asia kuin seropien suoranainen tehtailu, miltä nykyinen meininki vaikuttaa. Rescue koira ei ole välttämättä näitä tahallaan teetettyjä, mutta onko vai ei... Olen miettinyt myös sitä, että esimerkiksi siellä missä katukoiria on paljon ja niitä sitten tarhataan odottamaan ehkä jotain kotia joskus kaikkine sairauksineen, olisi oikeasti lempeää lopettaa ne asianmukaisesti. Siis kyllä, karsia sitä irtokoirakantaa vaan ja päästää kulkurit lepoon. Ei ole tavallaan mitään järkeä raahata satoja koiria tännekään, kun täälläkin on kodinvaihtajia, löytöeläimiä ja muita, jotka kaipaisivat apua. Lisäksi se ei tunnu poistavan ongelmaa eikä paranna niiden siellä olevien hätää. Ehkä vinttikoiran hirttotuomiolta saa itse hyvän omantunnon että on tehnyt jotain erikoista. Ehkä se on sille yhdelle yksilölle hyvä. Mutta se ei muuta mitään eikä pelasta niitä satoja, mille olisi armeliasta tarjota asiallinen ilmainen lopetus piikillä. On tietenkin kurjaa tavallaan sanoa näin, mutta espanjat ja romaniat on pullollaan näitä koiria, venäjän ja viron koiratarhat myös: onko se elämää lainkaan? Olisi suurempaa hyväntekeväisyyttä karsia sitä kantaa. Ja sitten jakaa tietoa, taitoa ja eläintensuojelun aatetta enemmän, siis saada maa itse pitämään huolta omistaan. Ongelmien siirtäminen tänne, ei auta tosiaan kun yhtä satunnaista yksilöä.

        Syöpää esiintyy jopa haikaloilla, ja kaikilla koirilla on perintötekijät. Se on vähän sama kun että suomalaiset periaatteessa on kaikki hyvin sisäsiittoisia, mutta perinnöllisiä sairauksia ei poista sekään että tekisi lapsia vain ulkomaalaisen kanssa, koska geeniperimässä on aina jotain. On totta, että rotuja alkaa olla huolestuttavan paljon, missä on jo niin paljon sairauksia ahtaan poolin takia, että hyvä jos tervettä yksilöä löytää. Mutta mitenkäs se auttaa, jos kuitenkin nämä seropien teettäjät teettää pentuja esim. kahdella sairaalla? Tai jos yleistetään kaikki seropit samoiksi, kun laumanvartian ja metsästykoiran risteyksestä tulee erilainen kun kultsin ja labbiksen risteytyksestä? Kun luullaan että "halusin vaan kotikoiran" ja sitten otetaan superenergisten rotujen mix ja kas, kun ei olekaan aikaa. Seropit yleistämällä tehdään niille karhunpalvelus.

        Näyttelyt ovat vain yksi pointti asiassa. Tosin nytkin taas toistan itseäni kun aloitus jo oli perusteltu. Joten noin yleisesti lukekaa se aloitus älkääkä vain otsikkoa. Jos ei jaksa lukea asiaa, ei varmaan jaksa vastatakaan. Tämä oli yleisesti, ei vain sinulle. Eikä pahalla, vaan ihan sillä, että keskustelu junnaa paikallaan jos ketään ei kuunnella. Noin vaan kunhan sanon.

        Se että auttaa yhtä koiraa on ihan riittävä syy rescue toiminnalle. Toiminnalla myös viedään viestiä maailmalle, esim virossa asiat on systemaattisen työn seurauksena parantuneet siinä samalla missä olot muutenkin. Rescue järjestöt käyttää rahaa myös paikalliseen toimintaan ja saa tätä rahaa koirista ja lahjoituksina, googlaa maailman terveyskärjestö ja CNR parhaana vaihtoehtona. Syöpää esiintyy joo kaikkialla eli ei ole rotukoirakaan siltä suojassa joten yhtä hyvin sitten seropi kuten jo edellä kirjoitin. Se pooli ei ainakaan ole yhtä rotua mikä on jo lähtökohtaisesti hyvä. Pitää myös vähän katsoa mistä sen seropinsa ostaa ja millaiset on vanhemmat. Jos haluaa ostaa sian säkissä niin oma on asia. Lapukkakin voi olla loputtoman energian omaava häslä tai sitten paljon helpompi, ei se tarkkaa tiedettä ole koskaan. Ei niitä seropeja ainakaan siinä määrin tehtailla kun rotukoiria, rotukoiria käytetään se takia enemmän että niille löytyy ostajia ja ennen kaikkea niistä saa paremman rahan. En minä ainakaan seropeja tehtailisi. Moni haluaa tehdä yhdet pennut ja se on ok, kun kerran on pennuille ottajia. Seropeista on vaan niin hyviä kokemuksia että eipä siinä houkuta maksaa 1200€ rotukoirasta. Ei ainakaan kun käyttötarkoitus on se tavallisin kotikoira. Ei seropin osto tarvitse olla sika säkissä, kyllä niistäkin usein rodut on tiedossa. Tuosta omasta vielä sanoisin että jos ei olisi pallit poistettu saattaisin jopa pennut teettää jos löytyisi hyvä morsian sillä koira on niin älyttömän hyvähermoinen kiltti kärsivällinen ei pehmeä ei allergioita ei liikaenerginen komea ja terveenäkin pysynyt ja kaikki aina vain kehuu. Tuollaisia tekisin oikein hyvällä omalla tunnolla muutaman lisää ja voisipa olla pari ottajaakin ollut pennuille. Rotukoirat ei mun juttu koska ne mielenkiintoiset rodut kuten just vaikka sakut on niin pilattu. Hyviä ei kotikoiriksi löydy tai myydä ainakaan vaikka kuinka osaisi tarpeet tyydyttää. Hyvä että seropeja on ainakin pari kenneliä tekemässä näiden toiminnan pohjalla on terveys eikä rotukuvaus jonka perusteella sitte kilpaillan jossain kenen koira on eniten rodun mukainen eli kellä on sitten vaikka eniten laskeva selkälinja ja tulokset tosiaan tiedetään. Missähän olisi lista terveistä koiraroduista jotka keskikokoisia ja sopivat lenkkikaveriksi kotikoiriksi?


      • Kerrojoslöydät
        Olijotainperääsulla kirjoitti:

        Se että auttaa yhtä koiraa on ihan riittävä syy rescue toiminnalle. Toiminnalla myös viedään viestiä maailmalle, esim virossa asiat on systemaattisen työn seurauksena parantuneet siinä samalla missä olot muutenkin. Rescue järjestöt käyttää rahaa myös paikalliseen toimintaan ja saa tätä rahaa koirista ja lahjoituksina, googlaa maailman terveyskärjestö ja CNR parhaana vaihtoehtona. Syöpää esiintyy joo kaikkialla eli ei ole rotukoirakaan siltä suojassa joten yhtä hyvin sitten seropi kuten jo edellä kirjoitin. Se pooli ei ainakaan ole yhtä rotua mikä on jo lähtökohtaisesti hyvä. Pitää myös vähän katsoa mistä sen seropinsa ostaa ja millaiset on vanhemmat. Jos haluaa ostaa sian säkissä niin oma on asia. Lapukkakin voi olla loputtoman energian omaava häslä tai sitten paljon helpompi, ei se tarkkaa tiedettä ole koskaan. Ei niitä seropeja ainakaan siinä määrin tehtailla kun rotukoiria, rotukoiria käytetään se takia enemmän että niille löytyy ostajia ja ennen kaikkea niistä saa paremman rahan. En minä ainakaan seropeja tehtailisi. Moni haluaa tehdä yhdet pennut ja se on ok, kun kerran on pennuille ottajia. Seropeista on vaan niin hyviä kokemuksia että eipä siinä houkuta maksaa 1200€ rotukoirasta. Ei ainakaan kun käyttötarkoitus on se tavallisin kotikoira. Ei seropin osto tarvitse olla sika säkissä, kyllä niistäkin usein rodut on tiedossa. Tuosta omasta vielä sanoisin että jos ei olisi pallit poistettu saattaisin jopa pennut teettää jos löytyisi hyvä morsian sillä koira on niin älyttömän hyvähermoinen kiltti kärsivällinen ei pehmeä ei allergioita ei liikaenerginen komea ja terveenäkin pysynyt ja kaikki aina vain kehuu. Tuollaisia tekisin oikein hyvällä omalla tunnolla muutaman lisää ja voisipa olla pari ottajaakin ollut pennuille. Rotukoirat ei mun juttu koska ne mielenkiintoiset rodut kuten just vaikka sakut on niin pilattu. Hyviä ei kotikoiriksi löydy tai myydä ainakaan vaikka kuinka osaisi tarpeet tyydyttää. Hyvä että seropeja on ainakin pari kenneliä tekemässä näiden toiminnan pohjalla on terveys eikä rotukuvaus jonka perusteella sitte kilpaillan jossain kenen koira on eniten rodun mukainen eli kellä on sitten vaikka eniten laskeva selkälinja ja tulokset tosiaan tiedetään. Missähän olisi lista terveistä koiraroduista jotka keskikokoisia ja sopivat lenkkikaveriksi kotikoiriksi?

        "Missähän olisi lista terveistä koiraroduista jotka keskikokoisia ja sopivat lenkkikaveriksi kotikoiriksi?"
        Missähän niin, sillä niistä ne sekarotuiset sitten tehdään, sekarotuinen kun on vaan monta rotukoiraa yhdessä.


      • Eitaidaolla
        Kerrojoslöydät kirjoitti:

        "Missähän olisi lista terveistä koiraroduista jotka keskikokoisia ja sopivat lenkkikaveriksi kotikoiriksi?"
        Missähän niin, sillä niistä ne sekarotuiset sitten tehdään, sekarotuinen kun on vaan monta rotukoiraa yhdessä.

        Yllä väitettiin että on terveitäkin rotuja niin missäköhän olisi lista näistä jotka sopii kotikoiriksi ja keskikokoa?


      • Sinunmukaasion
        Eitaidaolla kirjoitti:

        Yllä väitettiin että on terveitäkin rotuja niin missäköhän olisi lista näistä jotka sopii kotikoiriksi ja keskikokoa?

        Pakkohan niitä on olla, ja sinun (jos siis ole se aikaisempi) tietää mitä ne rodut on.
        Päätelmä johtuu väitteestäsi (oletan nyt että olet) että sekarotuiset ovat terveempiä.
        Sekarotuinen = kaksi tai useampi rotukoiran rotua.
        Joten jos sekarotuinen on terve = sen vanhemmat ja suku on terve.
        Sen suku tai vanhemmat = rotukoiria.
        Joten jos tiedät (tai ainakin se ihminen joka väittää sekarotuisia terveeksi vain siksi, että ne ova sekarotuisia, tietää) siis että sekarotuiset ovat terveitä, niin tiedät varmaan myös ne terveet rodut, mistä se on "tehty"?
        Tämä on ihan 1 1 laskua. Äiti isä = lapsi. Rotukoira rotukoira = sekarotuinen.
        sekarotuinen joka pitää sisällään 2 rotua sekarotuinen joka pitää sisällään 2 rotua = 4 rodun geenit. Virheineen.

        Joten joko voit kertoa itse sen listan tai sitten olet väärässä, eikä sekarotuiset ole välttämättä sen terveempiä kuin rotukoiratkaan. Valitse itse.


      • Luejaymmärrä
        Sinunmukaasion kirjoitti:

        Pakkohan niitä on olla, ja sinun (jos siis ole se aikaisempi) tietää mitä ne rodut on.
        Päätelmä johtuu väitteestäsi (oletan nyt että olet) että sekarotuiset ovat terveempiä.
        Sekarotuinen = kaksi tai useampi rotukoiran rotua.
        Joten jos sekarotuinen on terve = sen vanhemmat ja suku on terve.
        Sen suku tai vanhemmat = rotukoiria.
        Joten jos tiedät (tai ainakin se ihminen joka väittää sekarotuisia terveeksi vain siksi, että ne ova sekarotuisia, tietää) siis että sekarotuiset ovat terveitä, niin tiedät varmaan myös ne terveet rodut, mistä se on "tehty"?
        Tämä on ihan 1 1 laskua. Äiti isä = lapsi. Rotukoira rotukoira = sekarotuinen.
        sekarotuinen joka pitää sisällään 2 rotua sekarotuinen joka pitää sisällään 2 rotua = 4 rodun geenit. Virheineen.

        Joten joko voit kertoa itse sen listan tai sitten olet väärässä, eikä sekarotuiset ole välttämättä sen terveempiä kuin rotukoiratkaan. Valitse itse.

        Missä on väitetty että sekarotuinen on terveempi? Rotujen geenipuulit on huomattavsti kavenneet samasta syystä ei saa ihminenkään sukulaistasikaan naida. Mutta kun laitetaan yksiin mikä tahansa rotukoira ja sekarotuinen niin kas geenipuuli on heti laajempi. Sama sairaus voi olla eri roduilla eri geeneissä ja siksi ei tulekaan uudelle koiralle. Molemmilta geeni vaaditaan sairauteen. Väistyvät geenit. Ei vaikeaa. Buldog miksataan ajokoiran kanssa tulee tasan varmasti terveempirakenteinen koira kuin puhdas bildog vaikkei terveyden perikuva olisikaan!


      • Outojakoiriako
        Luejaymmärrä kirjoitti:

        Missä on väitetty että sekarotuinen on terveempi? Rotujen geenipuulit on huomattavsti kavenneet samasta syystä ei saa ihminenkään sukulaistasikaan naida. Mutta kun laitetaan yksiin mikä tahansa rotukoira ja sekarotuinen niin kas geenipuuli on heti laajempi. Sama sairaus voi olla eri roduilla eri geeneissä ja siksi ei tulekaan uudelle koiralle. Molemmilta geeni vaaditaan sairauteen. Väistyvät geenit. Ei vaikeaa. Buldog miksataan ajokoiran kanssa tulee tasan varmasti terveempirakenteinen koira kuin puhdas bildog vaikkei terveyden perikuva olisikaan!

        Helsingin yliopiston geenitutkimusryhmän kanssa vaan väittelemään miksi se oppi minkä takia ei saa ihminen sukuunsa naida ja mitä on pitkään noudatettu ei yhtäkkiä enää koirien kohdalla pätisikään http://yle.fi/uutiset/rotukoira_on_aina_sisasiittoinen/5371672


      • Kiitossamoin
        Luejaymmärrä kirjoitti:

        Missä on väitetty että sekarotuinen on terveempi? Rotujen geenipuulit on huomattavsti kavenneet samasta syystä ei saa ihminenkään sukulaistasikaan naida. Mutta kun laitetaan yksiin mikä tahansa rotukoira ja sekarotuinen niin kas geenipuuli on heti laajempi. Sama sairaus voi olla eri roduilla eri geeneissä ja siksi ei tulekaan uudelle koiralle. Molemmilta geeni vaaditaan sairauteen. Väistyvät geenit. Ei vaikeaa. Buldog miksataan ajokoiran kanssa tulee tasan varmasti terveempirakenteinen koira kuin puhdas bildog vaikkei terveyden perikuva olisikaan!

        "Missä on väitetty että sekarotuinen on terveempi?"
        Terveysperusteluja löydät yllä, ehkä ensin kannattaa ottaa omasta nimimerkistään oppia ja lukea ja ymmärtää lukemansa, ehkä myös sitten omat kirjoituksensa. Väität itse näin heti siihen perään...? Joten kai sä sitä mieltä sitten olet, eikö niin?
        Totta, osalla roduista pooli on kapea, jos ei hae ulkomailta uutta verta. Ehkä ongelma ei olekaan se rotu, meneehän suomalaisetkin keskenään naimisiin ja käytännössä lestat on sisäsiittoisia muttei yhtä paljon kuin mormonit... Vaan se ettei roduissa haeta riittävän kaukaa kumppania.
        Ja samoin saadaan laajempi pooli kun otetaan 2 eri rotuista, noin periaatteessa. Se ei silti poista geenien osalta, että pahimmillaan myös kaikki voi periytyä. Tai sitä, että rotukoirat voivat elää 14-16-vuotiaiksi. Enpä tiedä pidempi-ikäistä seropiakaan.
        Se on tietenkin totta, että jos bulldog miksataan ajokoiran kanssa, niin tulee todennäköisestib terverakenteisempi koira, koska ajokoira on terverakenteinen. Mikä tukee jälleen sitä että rotukoirissa on terverakenteisiä. Vai mistä meinasit sen rakenteen periytyvän? Ajokoira on kyllä hyvä esimerkki peruskoirasta, jolla on tietenkin, kuten kaikilla, omat mahdolliset sukurasitteensa, mutta on periaatteessa terve koira. No, bulldog taas on hyvä esimerkki sairaasta koirasta. Ja niiden risteytys hyvä esimerkki älyttömyydestä: mitä tuolla koiralla tekisi? Tietenkin jos BD:tä lähdettäisiin tietoisesti korjaamaan jollain rodulla, niin olisiko tuo nyt hyvä vaihtoehto, ehkä, mutta kuinkahan moni sekarotuisia teetellessään sitä miettii? Toisaalta, jos täällä olisi joskus älykästä keskustelua, joku olisi voinut myös sinänsä hyvästä pointista lähteä miettimään, miksi sairaita rotuja ei laiteta ikäänkuin "remonttiin" vaan ne "katoavat" sekarotuisiksi, jos ne korjataan.


      • Seropitkunniaan
        Kiitossamoin kirjoitti:

        "Missä on väitetty että sekarotuinen on terveempi?"
        Terveysperusteluja löydät yllä, ehkä ensin kannattaa ottaa omasta nimimerkistään oppia ja lukea ja ymmärtää lukemansa, ehkä myös sitten omat kirjoituksensa. Väität itse näin heti siihen perään...? Joten kai sä sitä mieltä sitten olet, eikö niin?
        Totta, osalla roduista pooli on kapea, jos ei hae ulkomailta uutta verta. Ehkä ongelma ei olekaan se rotu, meneehän suomalaisetkin keskenään naimisiin ja käytännössä lestat on sisäsiittoisia muttei yhtä paljon kuin mormonit... Vaan se ettei roduissa haeta riittävän kaukaa kumppania.
        Ja samoin saadaan laajempi pooli kun otetaan 2 eri rotuista, noin periaatteessa. Se ei silti poista geenien osalta, että pahimmillaan myös kaikki voi periytyä. Tai sitä, että rotukoirat voivat elää 14-16-vuotiaiksi. Enpä tiedä pidempi-ikäistä seropiakaan.
        Se on tietenkin totta, että jos bulldog miksataan ajokoiran kanssa, niin tulee todennäköisestib terverakenteisempi koira, koska ajokoira on terverakenteinen. Mikä tukee jälleen sitä että rotukoirissa on terverakenteisiä. Vai mistä meinasit sen rakenteen periytyvän? Ajokoira on kyllä hyvä esimerkki peruskoirasta, jolla on tietenkin, kuten kaikilla, omat mahdolliset sukurasitteensa, mutta on periaatteessa terve koira. No, bulldog taas on hyvä esimerkki sairaasta koirasta. Ja niiden risteytys hyvä esimerkki älyttömyydestä: mitä tuolla koiralla tekisi? Tietenkin jos BD:tä lähdettäisiin tietoisesti korjaamaan jollain rodulla, niin olisiko tuo nyt hyvä vaihtoehto, ehkä, mutta kuinkahan moni sekarotuisia teetellessään sitä miettii? Toisaalta, jos täällä olisi joskus älykästä keskustelua, joku olisi voinut myös sinänsä hyvästä pointista lähteä miettimään, miksi sairaita rotuja ei laiteta ikäänkuin "remonttiin" vaan ne "katoavat" sekarotuisiksi, jos ne korjataan.

        Edelleenkään en ole missään vaittänyt että sekarotuinen on terveempi. Lueppa uudestaan jos et usko äläkä nyt kehittele mitään päässäsi. lue mitä sen sijaa olen sanonut rotukoirista ja siitä miksi aivan yhtä hyvin ja ennemmin siis otan sekarotuisen ja siihen annoin hyviä syitä jo yllä. Ja se lista niistä väitetyistä terveistä roduista olisi kiva myös kun väität että niitä on. Haluan poimia sieltä keskikokoisen kotikoiraksi sopivan rodun. Vieläpä aika lyhyt turkkisen. Pari eri noutajatyyppistä ja vaikka vielä villakoira ja vaikka collie samaan miksiin olisi hyvä kotikoira. Saa olla vaikka pienellä prosentilla jotain metsäkoiraakin niin todennäköisesti silti hyvä kotikoira, ja pari tällaista metsäkoira miksiä tiedänkin. Monta suht sopivaa rotua ja vähemmän sisäsiittoinen, todennäköisemmin terveempi siis. Rotukoira on aina sisäsiittoinen ja tämä juuri on iso tekijä siinä kuinka pilalla ne koirat on. En minä semmoisia tue. Ajokoiran ja seisojan voit saada varmaan suht terveen mutta mitä sillä tai vastaavilla tekee kotikoirana kun tarpeet ei täyty pelkällä kotikoirailulla? Jos on terveystutkittu lappis ja terveystutkittu kultainen noutaja niin hulluinta on että näiden miksauspentu on halvempi kuin puhdasrotuinen pentu! Ottaisin sen miksauksen koska tahansa ennemmin kotikoiraksi! Ja aina pahenee jos vaikka joukossa olisi huskyä, collieta, villakoiraa, mitä vaan niin hinta laskee!


      • eyeyeyeyeyey
        Seropitkunniaan kirjoitti:

        Edelleenkään en ole missään vaittänyt että sekarotuinen on terveempi. Lueppa uudestaan jos et usko äläkä nyt kehittele mitään päässäsi. lue mitä sen sijaa olen sanonut rotukoirista ja siitä miksi aivan yhtä hyvin ja ennemmin siis otan sekarotuisen ja siihen annoin hyviä syitä jo yllä. Ja se lista niistä väitetyistä terveistä roduista olisi kiva myös kun väität että niitä on. Haluan poimia sieltä keskikokoisen kotikoiraksi sopivan rodun. Vieläpä aika lyhyt turkkisen. Pari eri noutajatyyppistä ja vaikka vielä villakoira ja vaikka collie samaan miksiin olisi hyvä kotikoira. Saa olla vaikka pienellä prosentilla jotain metsäkoiraakin niin todennäköisesti silti hyvä kotikoira, ja pari tällaista metsäkoira miksiä tiedänkin. Monta suht sopivaa rotua ja vähemmän sisäsiittoinen, todennäköisemmin terveempi siis. Rotukoira on aina sisäsiittoinen ja tämä juuri on iso tekijä siinä kuinka pilalla ne koirat on. En minä semmoisia tue. Ajokoiran ja seisojan voit saada varmaan suht terveen mutta mitä sillä tai vastaavilla tekee kotikoirana kun tarpeet ei täyty pelkällä kotikoirailulla? Jos on terveystutkittu lappis ja terveystutkittu kultainen noutaja niin hulluinta on että näiden miksauspentu on halvempi kuin puhdasrotuinen pentu! Ottaisin sen miksauksen koska tahansa ennemmin kotikoiraksi! Ja aina pahenee jos vaikka joukossa olisi huskyä, collieta, villakoiraa, mitä vaan niin hinta laskee!

        Taas ensimmäisenä kiistät terveydestä puhumisen ja alat jauhaa siitä samaa rataa. "äläkä nyt kehittele" no, en ole kehitellyt, jotenkin... no joo. Mitä järkeä tässä "keskustelussa" nyt on? Ei mitään. En ole missään vaiheessa haukkunut sekarotuisia, enkä yrittänyt saada sinua "tukemaan tämmöistä" olen esittänyt vain asian eri puolia. Se sen sijaan mitä kyllä kritisoin on ajattelematon minkä sattuu sekarotuisen tekeminen, sekarotuisten ajatelematon ostaminen huomioimatta rotumixien mahdollisia puolia tms. ja sitä mieltä olen edelleen. Lisäksi näitä mähaluan-pentuja on edelleen. jne.

        Terveitä rotuja on kuitenkin mm. esim. porokoira, lapinkoira, huskyt, kuulemma myös whippet, ja saksanseisoja. Loput saat etsiä ihan itse. "haluan poimia sieltä" no, poimi niiden joukosta, mistä olet sen sekarotuisesikin hankkinut. Voisin nyt taas todeta että joo, joo, kyllä on todennäköistä ja joo, sitä ja tätä, mutta se ei poista näitä muita aiheita. Sekarotuisten roduillakin on käyttötarkoitus ja no joo... Olen perustellut nämä asiat jo, esittänyt tästäkin tarkennuksen ja kysynyt niistä jo, eikä tämä nk. keskustelu tästä tunnu jalostuvan. Joo, siis en mä lähde tälle linjalle tämän enempää, kiitos vaan.
        En oikeastaan ihan päässyt perille, miksi lappis sitten puhtaana, terveenä rotuna ei kelpaa kun se seropina sairauksista kärsivän kultsin kanssa kelpaisi... Tai miksi sinusta olisi (???) järkevää sekoittaa huskyä, collieta ja villakoiraa lapinkoiran ja kultsin kanssa.
        No joo, oikein kivaa sunnuntai-iltaa sinne.


      • Rautalankaaenkaivaenää
        eyeyeyeyeyey kirjoitti:

        Taas ensimmäisenä kiistät terveydestä puhumisen ja alat jauhaa siitä samaa rataa. "äläkä nyt kehittele" no, en ole kehitellyt, jotenkin... no joo. Mitä järkeä tässä "keskustelussa" nyt on? Ei mitään. En ole missään vaiheessa haukkunut sekarotuisia, enkä yrittänyt saada sinua "tukemaan tämmöistä" olen esittänyt vain asian eri puolia. Se sen sijaan mitä kyllä kritisoin on ajattelematon minkä sattuu sekarotuisen tekeminen, sekarotuisten ajatelematon ostaminen huomioimatta rotumixien mahdollisia puolia tms. ja sitä mieltä olen edelleen. Lisäksi näitä mähaluan-pentuja on edelleen. jne.

        Terveitä rotuja on kuitenkin mm. esim. porokoira, lapinkoira, huskyt, kuulemma myös whippet, ja saksanseisoja. Loput saat etsiä ihan itse. "haluan poimia sieltä" no, poimi niiden joukosta, mistä olet sen sekarotuisesikin hankkinut. Voisin nyt taas todeta että joo, joo, kyllä on todennäköistä ja joo, sitä ja tätä, mutta se ei poista näitä muita aiheita. Sekarotuisten roduillakin on käyttötarkoitus ja no joo... Olen perustellut nämä asiat jo, esittänyt tästäkin tarkennuksen ja kysynyt niistä jo, eikä tämä nk. keskustelu tästä tunnu jalostuvan. Joo, siis en mä lähde tälle linjalle tämän enempää, kiitos vaan.
        En oikeastaan ihan päässyt perille, miksi lappis sitten puhtaana, terveenä rotuna ei kelpaa kun se seropina sairauksista kärsivän kultsin kanssa kelpaisi... Tai miksi sinusta olisi (???) järkevää sekoittaa huskyä, collieta ja villakoiraa lapinkoiran ja kultsin kanssa.
        No joo, oikein kivaa sunnuntai-iltaa sinne.

        Voi hyvä luoja ettei sulla taida olla kaikki kotona kun et ymmärrä selvää tekstiä etkä pystynyt vastaamaan kysymyksiini tietenkään. Sen sijaan kirjotat kuin olisit juonut muutaman sidukan liikaa mikä saattaa selittää kysymykset joihin jo vastaukset olet saanut, mutta et ilmeisesti vain ymmärrä.. no joo.. et tällai mut kumminkin.. ja johan sanoin näistä aiemminkin.. Ja voisin taas todeta todennäköisyydetkin... ja sillai et miks nyt en viitti ottaa sitä rautalankaa ja joo... saako selvää no ehkä ei tarvikaan kun mäkin ajattelen ääneen pääni sisällä kans. Ensin kerron geenipuulista ja sitten miksaan rotuja ja et vaan siltikään ymmärrä vieläkään miksi ei pelkkää lappista!!! Ei juma siis joo.. no olkoon, mäkin haen juotavaa enkä tuhlaa aikaani enää, no joo.. Mut laitahan nyt se sidukka siellä sivuun niin keksit että nyt on lauantai, et sillai.


      • Tyypillinenkeskustelija
        Rautalankaaenkaivaenää kirjoitti:

        Voi hyvä luoja ettei sulla taida olla kaikki kotona kun et ymmärrä selvää tekstiä etkä pystynyt vastaamaan kysymyksiini tietenkään. Sen sijaan kirjotat kuin olisit juonut muutaman sidukan liikaa mikä saattaa selittää kysymykset joihin jo vastaukset olet saanut, mutta et ilmeisesti vain ymmärrä.. no joo.. et tällai mut kumminkin.. ja johan sanoin näistä aiemminkin.. Ja voisin taas todeta todennäköisyydetkin... ja sillai et miks nyt en viitti ottaa sitä rautalankaa ja joo... saako selvää no ehkä ei tarvikaan kun mäkin ajattelen ääneen pääni sisällä kans. Ensin kerron geenipuulista ja sitten miksaan rotuja ja et vaan siltikään ymmärrä vieläkään miksi ei pelkkää lappista!!! Ei juma siis joo.. no olkoon, mäkin haen juotavaa enkä tuhlaa aikaani enää, no joo.. Mut laitahan nyt se sidukka siellä sivuun niin keksit että nyt on lauantai, et sillai.

        Hieman agressiivista riidanhaastoa? Mahtaa olla maailma vaikea paikka.


      • doman55
        Kerrojoslöydät kirjoitti:

        "Missähän olisi lista terveistä koiraroduista jotka keskikokoisia ja sopivat lenkkikaveriksi kotikoiriksi?"
        Missähän niin, sillä niistä ne sekarotuiset sitten tehdään, sekarotuinen kun on vaan monta rotukoiraa yhdessä.

        ei se kyl ole niin. sekari on yksilö jota harrat ei ole rahastanu.


    • pöpöstiognf

      Meillä sekarotuinen (saksanseisoja saksanpaimenkoira). Isä hankki koiran kun pitää metsästämisestä mutta ei halunnut että koira lähtisi aina vainun saatuaan karkuteille. Lisäksi kun vielä vähän kuin paimentaa saalistaa samalla että ei vaan juokse perässä minne sattuu.
      Muutenkin todella mukava ja kiltti hauva :)

      • 9087ytfg

        Tässä on hyvä esimerkki onnistuneesta, käyttötarkoituksen mukaisesta sekarotuisesta, missä on pointti. Sekä pentuja tehdessä että ostaessa. Ainakin tämä isä on ostanut järkevästi sekarotuisen.
        Harmi ettei kaikki ole yhtä järkeviä.

        Kaikki hyvin kasvatetut ja pidetyt koirat ovat kilttejä ja mukavia.


      • doman55
        9087ytfg kirjoitti:

        Tässä on hyvä esimerkki onnistuneesta, käyttötarkoituksen mukaisesta sekarotuisesta, missä on pointti. Sekä pentuja tehdessä että ostaessa. Ainakin tämä isä on ostanut järkevästi sekarotuisen.
        Harmi ettei kaikki ole yhtä järkeviä.

        Kaikki hyvin kasvatetut ja pidetyt koirat ovat kilttejä ja mukavia.

        vai järkevä. nyt ei ole hyvää mettä koiraa eikä hyvää vahtia


    • roxiraxa

      Mulla on ja tulee olemaan vahtina seropi selvähermoinen arjessa vaan pitää paikan pystyssä vöen ollessa poissa. Otin kodinvaihtajana en massateettäjältä kun raukkoja viljellään tuon tuosta joka käteen. Kotoa löytyy KL koiriakin pari kappaletta terveistä linjoista seurakoiran virkaa täyttämässä. Kaikki kolme rakkaita ja huolella pidettyjä!
      Seropi on loisto valinta vaan niiden tuotantoa en kannata kun niillä ei kirjoja tai katselmuksia valvomassa perään toistaiseksi kuten KL kasvattajilla. Terveitä rotuja ja kasvattajia on kyllä mutta täytyy selata läpi huolella ja KÄYDÄ katsomassa ennen pentueen syntymää paikanpäällä!

      • seropienrekisteri

        Niin, miksiköhän seropeille ei ole omaa seurantaa ja rekisteriä? Jos kennelliitto haluaa estää pentutehtailua tältäkin osin, niin eikö nyt olisi aika yksinkertaista lisätä kaikenmaailman FCI-luokkien jälkeen "muut" tai "seropit" ja nekin voisi rekisteröidä. Sehän poistaisi valvomattomuus ongelmaa paljon, ihmisten olisi helppoa katsoa mitä rotuja oikeasti koirasta tiedetään, sen vanhemmat mitkä on tiedossa jne. ja muutenkin, seropien "turvaksi" se olisi ehkä ihan hyväkin systeemi. Lisäksi niiden arvostus voisi nousta samalle tasolle ilman pönkitystä, kuin rotukoirillakin?


      • doman55
        seropienrekisteri kirjoitti:

        Niin, miksiköhän seropeille ei ole omaa seurantaa ja rekisteriä? Jos kennelliitto haluaa estää pentutehtailua tältäkin osin, niin eikö nyt olisi aika yksinkertaista lisätä kaikenmaailman FCI-luokkien jälkeen "muut" tai "seropit" ja nekin voisi rekisteröidä. Sehän poistaisi valvomattomuus ongelmaa paljon, ihmisten olisi helppoa katsoa mitä rotuja oikeasti koirasta tiedetään, sen vanhemmat mitkä on tiedossa jne. ja muutenkin, seropien "turvaksi" se olisi ehkä ihan hyväkin systeemi. Lisäksi niiden arvostus voisi nousta samalle tasolle ilman pönkitystä, kuin rotukoirillakin?

        mitenniin koirat pitäs kaikki ol jossain rekisteris. ooks vähä pimee kun tollasii haastelet. kuka haluaa rekistiröidä koiransa voi sen tehdä. ja miksi just kennelliitto. pihassa räkyttävä seropi ei kaipaa papereita jos sä niitä kaipaat voit tehdä sellaset. sit tiedetään :sukupuu;


      • hturrt

        Wau, todella hienoa omien mielipiteitten argumentointia. Huomaa, että olet älykäs ja taitava keskustelija, omaat hyvän suomenkielen, vastaat kysymyksiin perustellen, et lähde heti lapsellisiin syytöksiin tai toisen keskustelijan leimaamiseen/alentuvaan kohteluun/nimittelyyn, vaan pitäydyt asiassa ja mielipiteessä ja perustelet sen. Olet hyvä - joskin lievä, hieman radikaalimpiakin löytyy - esimerkki siitä, miten älykkäitä keskustelijoita täällä on, se on hienoa. Sillä on todella hienoa, kun on keskustelupalstoja, missä aika ajoin aina esiintyy kysymys vastaajien ÄO:sta ja se on poikkeuksetta 120-160, - ja sen kyllä huomaa. Sekin on täällä aina mukavaa, kun huomaa, että selkeästi ollaan selvinpäin ja lääkkeet on otettu.
        Asiallisen keskustelun ylläpitäminen ja erilaisten näkemysten kuuleminen on todella mielenkiintoista ja jos jotakuta kirjoittajaakin kritisoidaan, se tehdään suoraan mutta hienotunteisesti ja perustellen niin, että se tosiaan voi olla kritiikkiä eikä aivotonta haukkumista. On hienoa huomata, että aivoton haukkuminen kiihottaa vain pystykorvia, sillä täällä sitä ei esiinny ja keskustelun taso on korkea!
        Onneksi laitoit tämän osaltasi tähän keskusteluun, ketju kyllä loistaa lukutaidolla, huikeilla perusteluilla ja asiakeskustelulla, mutta ilman tätä kommenttia, minusta tuntuu, että se olisi ollut jollain lailla vaillinainen. Toivottavasti pysyt mukana ja jatkat hyvää työtä! Kuten kaikki muutkin, jes!


    • Tahvomäki

      Sekaroituinen vai ei.

      Niin. No käykää lukemassa jostain koiranjalostuksesta kertova artikkeli. Sitten vaihdatte vain jokaisen koira-sanan kohdalle sanan ihminen.

      Ei kuulosta enää niin hirveän eettiseltä, eihän? Ainakin 40-luvulla tuommoinen ajatusmaailma oli kutienkin voimissaan.

      Silti koirille se sallitaan ja sitä suorastaan vaaditaan.

    • Olen aikoinaan kasvattanut rekattuja koiria, en enää. Nyt kasvatan tarkoituksella 2 rotukoiran sekoituksia, jotka ovat aivan ihania. Miten muka rekisteröinti takaa puhdasrotuisuuden ??? Rekisteröinti on vain kasvattajan ilmoitus pentueen vanhemmista ja joskus kaukana totuudesta, kun vahingon satuttua haetaan pennuille sopiva isä. Valitettavasti tunnen tällaisia kasvattajia, siksi en juuri anna arvoa rekistereille ja sukutauluille. Pahin näkemäni rekattu tiibetinspanieli oli suorahäntäinen, pikkuvasikan kokoinen koira. Tidän myös kasvattajan, joka toi ulkomailta harvinaisen koiran ja oli vaikeuksissa saada se rekisteröityä Suomessa. Niinpä tämä koira sai toisen kasvatin paperit. Siistiä, eiks totta ?
      Ihania nämä kasvattamani kaksirotuiset !!!

    • tuulatellervo

      Ensimmäinen koirani oli cockerspanieli, sairasti koko elämänsä, oli korvatulehduksia, ihottumia, lopulta diabetes ja sokeutuminen. Jouduttiin lopettamaan 9 vuotiaana. Seuraava koira oli Japaninpystykorva, minkä olisi pitänyt ns. alkuperäisenä rotuna olla terveempi, takapää alkoi pettämään kymmen vuotiaana, jouduttiin lopettamaan 12 vuotiaana. Nyt meillä on 14 vuotias terve ja pirteä sekarotuinen. Kaikki koirat on hoidettu hyvin ja rakkaudella rodusta ja hinnasta riippumatta ja uskon, että suurin osa koiran omistajista tekee niin. Ne jotka taas tekevät koirilleen pahaa ja hoitavat huonosti tekevät niin on koira rotu tai sekarotuinen, koska ovat itse sairaita.

      • pointti.oli

        Oliko sinulla jokin pointtikin tuossa rotujen ja elinikien luettelussa? Meidän sekarotuinen jouduttiin lopettamaan vinksinvonksin olevien jalkojen takia 3-vuotiaana. Nyt on 14-vuotias bullterrieri ja siskolla 12-vuotias rottweiler. Mitä tämä nyt sitten muka todistaa?


      • koirankeskiikäon

        Minulla oli ensimmäinen puhdasrotuinen joka eli 15-vuotiaaksi. Minulla oli toinen puhdasrotuinen joka eli 15,5-vuotiaaksi. Nyt en tiedä vielä, kun tämä kolmas on pentu. Kaikki terveitä. Japaninpystykorvan keksi-ikä on noin 12 vuotta mikä on hyvin normaalia sen kokoiselle koiralle. Isoin osa myös sekarotuisista sen kokoisista elää noin 12-vuotiaiksi, ja oikeastaan koiralla jokainen päivä yli 10 vuoden on pelkkää lahjaa. Ihmisistäkin osa elää 90-vuotiaiksi ja 65-vuotiaat aika nuoriakin kuolemaan mutta kaikenikäisiä ihmisiä silti kuolee ja mitä vanhemmiksi mennään ja sen 60 vuoden yli, sitä suuremmaksi todennäköisyys kasvaa. Me emme elä ikuisesti eikä seropi elä välttämättä sen vanhemmaksi kuin rotukoira, tosin tietenkään jos nyt ei oteta näitä todella lyhytikäisiä koiria huomioon. Mikä olisi toinen juttu siitä, onko ne tietyt rodut sitten tosiaan mennyttä kalua. Mutta se ei ollut nyt pääaihe. Tietenkin siitäkin voi keskustella, mutta näin nyt ei ihan voi yleistää.
        Mutta onhan se hienoa että olette saaneet perheenjäsenen pitää 14 vuotta ja varmasti nuorempanakin menneet ovat olleet hyvin hoidettuja. Koirat vaan eivät useinkaan elä 14-vuotiaiksi ja siksipä senioriruoatkin on jo yli 8-vuotiaille, 10-vuotiaan takapään pettäminen ei ole rotuheikkous. Jos teillä oli koira jonka ainoa vika käytännössä oli vanhuuden heikkous, niin se eli kyllä todella terveenä ihan normaalin pituisen elämän.

        Minäkin uskon että iso osa hoitaa koiransa hyvin, mutta silti tunnustan että on helpompi ostaa koira hetken mielijohteesta satasella kuin tonnilla. Ja olen samaa mieltä, että ne ketkä eläimiä satuttavat, ovat sairaita, oli rotua tai montaa.


      • entinenkoiranomistaja

        Onneksi olkoon olet saanut pitkäikäiset koirat. Minulla myös kokemuksia siitä kun olen ostanut puhdasrotuisia koiria niillä on ollut jos ja vaikka minkälaisia ihosairauksia. Hot-spottia, furunkoloosia ja niitä tosi sitkeitä korvatulehduksia mm. rotikallani oli Hot-spot joka uusi ja uusi vaikka tein kaiken niin kuin eläinlääkäri opasti. Ostin itselleni sekarotuisen koiran joka oli koko ikänsä terve ei tulehduksia, ihottumia vain ja ainoastaa hammaskiven poistot ja vanhempana muutama hampaan poisto se oli siinä. Kyllä se aika pitkälle taitaa olla vika siinä kun ihminen sorkkii näitä rotuja ns. jalostusmielessä niin siitä ei välttämättä hyvää seuraa. Nyt en enään ostaa minkäänlaista nelijalkaista niistä luopiminen ottaa niin koville etten kestäisi sitä enää. Nauttikaa koiristanne on ne sitten sekarotuisia tai puhdasrotuisia.


      • fjkfjkl
        entinenkoiranomistaja kirjoitti:

        Onneksi olkoon olet saanut pitkäikäiset koirat. Minulla myös kokemuksia siitä kun olen ostanut puhdasrotuisia koiria niillä on ollut jos ja vaikka minkälaisia ihosairauksia. Hot-spottia, furunkoloosia ja niitä tosi sitkeitä korvatulehduksia mm. rotikallani oli Hot-spot joka uusi ja uusi vaikka tein kaiken niin kuin eläinlääkäri opasti. Ostin itselleni sekarotuisen koiran joka oli koko ikänsä terve ei tulehduksia, ihottumia vain ja ainoastaa hammaskiven poistot ja vanhempana muutama hampaan poisto se oli siinä. Kyllä se aika pitkälle taitaa olla vika siinä kun ihminen sorkkii näitä rotuja ns. jalostusmielessä niin siitä ei välttämättä hyvää seuraa. Nyt en enään ostaa minkäänlaista nelijalkaista niistä luopiminen ottaa niin koville etten kestäisi sitä enää. Nauttikaa koiristanne on ne sitten sekarotuisia tai puhdasrotuisia.

        Valtaosalla jalostetuista koiraroduista on joku rodulle tyypillinen ominaisuus saada joitain sairauksia. Luppakorville on tyypillistä korvatulehdukset. Valkoiset koirat kuten esim. länsiylämaanterrieri kärsii iho-ongelmista. Siksi kannattaa ensin tutustua rotuun eli ottaa selvää asioista. Toinen on se, että joitain rotuja on jalostettu niin paljon että ne herkemmin saa allergioita yms. Ruokavalio vaikuttaa myös terveyteen. Sekarotuisilla yleensä harvemmin on sairauksia, mutta toinen asia on mitä rotuja sekoitellaan ja miten sekoitellaan. Ne "rakkauslapset" ei tosiaan useinkaan ole vahinkoja. Vahingoilta säästyy kun steriloi koiran pentuna. Kuka pitää leikkaamatonta narttua ja urosta samassa taloudessa tietoisesti ellei mielessä ole poikiminen?


      • fjkDLFJ
        pointti.oli kirjoitti:

        Oliko sinulla jokin pointtikin tuossa rotujen ja elinikien luettelussa? Meidän sekarotuinen jouduttiin lopettamaan vinksinvonksin olevien jalkojen takia 3-vuotiaana. Nyt on 14-vuotias bullterrieri ja siskolla 12-vuotias rottweiler. Mitä tämä nyt sitten muka todistaa?

        Sepä se, terveys riippuu perimästä. Sen 3v sekarotuisen tapauksessa siitä mitä rotuja yhdistelty mitä emä syönyt pentuja odotellessa ja miten koiraa ruokittu sen ollessa pentuikäinen. Liian nopea kasvu voi aikaan saada raajaongelmia yhtä lailla kuin vääränlainen ruoka.


      • tottatriutrioutreoui
        entinenkoiranomistaja kirjoitti:

        Onneksi olkoon olet saanut pitkäikäiset koirat. Minulla myös kokemuksia siitä kun olen ostanut puhdasrotuisia koiria niillä on ollut jos ja vaikka minkälaisia ihosairauksia. Hot-spottia, furunkoloosia ja niitä tosi sitkeitä korvatulehduksia mm. rotikallani oli Hot-spot joka uusi ja uusi vaikka tein kaiken niin kuin eläinlääkäri opasti. Ostin itselleni sekarotuisen koiran joka oli koko ikänsä terve ei tulehduksia, ihottumia vain ja ainoastaa hammaskiven poistot ja vanhempana muutama hampaan poisto se oli siinä. Kyllä se aika pitkälle taitaa olla vika siinä kun ihminen sorkkii näitä rotuja ns. jalostusmielessä niin siitä ei välttämättä hyvää seuraa. Nyt en enään ostaa minkäänlaista nelijalkaista niistä luopiminen ottaa niin koville etten kestäisi sitä enää. Nauttikaa koiristanne on ne sitten sekarotuisia tai puhdasrotuisia.

        Niin, tässäpä se että ihan samalla tavalla kun sekarotuisia ei voida yleistää oikeastaan yhdeksi sekaroduksi ilman mitään rotuominaisuuksia tms. mikä mainitaan jo aloituksessa että millä pohjalla niitä pentuja teetetään, niin ei rotukoiriakaan voida leimata kaikkia sen kaikkein sairaimman rodun pohjalta. On täysin totta että osa roduista on todella sairaita, ja tuolla jossain lueteltu useampikin mitkä eivät ole.

        Edelleenkään yhtään ajatuksella jalostavaa seropin kasvattajaa ei ole tainnut (?) ilmestyä, koska luulisi että on todella helppoa vastata ihan asiallisesti kertomalla mitä rotuja, miksi, mihin käyttöön mikä niiden terveyshistoria sitten on (kun se on nostettu niin esiin) ja miksi seropeja kasvattaa ja juuri niitä seropeja. Kenelle ne sopii, mikä on hintataso sekä kasvattajan ideologia ja tavoite. Paljonko ottaa hintaa, miksi. Ei nuo aloituksen kysymykset ole vaikeita, pystyn koska tahansa perustelemaan oman rotukoirani oton, perimän, terveyden ja historian, hinnan sekä miksi sen maksoin. Tiedän myös millaisen sekarotuisen ottaisin jos ottaisin, miksi ja millaisilla roduilla. Ja jos teettäisin sekarotuiset pennut, mitä sillä hakisin. Samalla osaan aika helposti perustella ostajalle millaisen koiran hän on hankkimassa ja hankintahinnan joka ei todellakaan olisi satanen. Jos kerran ajatus on mukana, niin mikä tässä on nyt niin vaikeaa (enkä tarkoita sinua, anteeksi, kirjoitan tämän vaan tähän nyt kun se sopii)?

        Ei se ole peruste että mistä tahansa seropista millä tahansa pohjalla tulee automaattisesti terve tai se sopii "kotikoiraksi", ihan niinkun sen pohjarotujen ominaisuudet ei vaikuttaisi. Kaikkein järkevimmän perustelun tähän mennessä on antanut tytär isänsä koirasta joka haluttiin metsästyskäyttöön palveluskoiraominaisuuksilla: ilmeisesti palstan nuorin on ainoa joka osaa vastata asiallisesti ja perustella oikeasti. Osa ei tunnu ymmärtävän lukemaansa ja osa haastaa riitaa. No, katsellaan vielä, jospa sieltä jotain oikeaakin keskustelua syntyisi.

        Mutta sinulle vielä siitä, että se on kyllä niin totta, että niistä luopuminen on surullista ja tuskallista. Se on kyllä ollut se syy, miksi itsekin mietin etten enää uutta ota. Kiinnyn niin kovasti ja se on kuin perheenjäsenen menettäisi , paitsi että surua ei saa näyttää, siihen ei saa tukea ja pitäisi ulkopuolisten ja työpaikan mielestä suhtautua kuin sohvaan jonka köijäsi kaatsille. Siksikin se suru on niin raskasta. Tavallaan se pitkä ikä on siunaus, mutta jos jonkun kanssa on yhteiseloa se 10-15 vuotta, niin se on iso menetys. Eikä se koskaan ole "vaan" koira.


    • Vallera

      Meillä oli ihana kaksirotuineen koira, eikä ikinä koira siitä enää paremmaksi tule. Saksanseisoja/lappis. Ymmärsi ihmisten puheen. Ei tehnyt koskaan pahaa kellekkään. IHANA LEO! Eli 14 vuotiaaksi. Suuren tyhjiön jätti kaikkien sydämmeen.

    • sekarotuparasrotu

      Miten me pelastamme kaikki sairaat rodut terveiksi? vastaisitko alkuperäinen kysyjä??Ihminen on rotuhimoissaan sairastuttanut lähes kaikki rodut pilalle. Ihmistenkin on hvä välillä ottaa puoliso vähän kauempaa kuin naapurista niin geenibooli rikastuu. :)

      • Boolionjuoma

        Jos tarkoituksesi on argumentoida että sekarotuisten teettäminen olisi hyvä keino jalostaa sairaita rotukoiria terveiksi, niin toki, esitä se mielipide ja perustele, mutta älä haasta riitaa asialliseen aloitukseen ja yritä saada aloittajaa vastaamaan omiin kysymyksiinsä, vaan vastaa niihin itse. Se on keskustelua. Ei se että "vastaisitko alukuperäinen kysyjä??" niinkuin ap ei olisi voinut varsin mainiosti ottaa asiaa huomioon tai ottaisi jos asian esität.
        Kuitenkin se on yksi asia, ja yhden asian yksi puoli. Sekarotuisilla tehtäviin tehtailuihin, älyttömiin risteytyksiin tai siihen ettei seropin ottajat usein ota huomioon pohjarotuja miettiessään sopiiko seropi "laiskaksi kotikoiraksi" se ei millään tavalla vastaa eikä ota kantaa: eikä välttämättä tarvitsekaan. Voi keskittyäkin yhteen asiaan. Mutta geenipoolista puhuminen ei suinkaan vaikuta olevan kaikkien sekarotuisten teettämisen taustalle eikä ainoa jutun ydin. Eikä se tee välttämättä "kaikista roduista terveitä".

        Mistä voisikin kysyä, onko tarpeen kaikkia rotuja edes pelastaa vai olisiko niiden aika mennyt. Mutta se olisikin sitten toinen tarina.


      • Huokausss

        Hohoijaa


    • kolki

      sekoitetaa ihmisetkin eri rotuihin pitäisi sekin kieltää niin ku amerikoissa ennen mulatit lapset tapettiin nurkan takana
      sellaist on rotun jalostus

    • iltatähdenemäntä

      Minulle on ensimmäinen kohta 9-vuotias maailman ihanin sekarotuinen koira. Todellakaan sen hankintahinta ei päätähuimannut ja koirani ei ole pentutehtaasta on ihan suomalaisesta kodista. Alussa useampi kerta eläinlääkärillä rokotuste ja eläinlääkärin tarkastusten takia sen jälkeen pieni leikkausoperaatio kun kulmahampaat eivät oikein ottaneet irrotakseen ja siinä kaikki mitä tietysti säännölliset rokotukset olemme hakeneet mutta muuten aina ollut terveenä. No miksi sitten ostin sekarotuisen ? Olen kasvattunut vuosia koiria ja kun sitten viimeinen oma koirani lähi 6-vuotiaana koirien taivaaseen sairastuttuaan syöpään se riitti. Kyseinen rotu jota kasvatin on taipuvainen kasvaimiin ja koirien elin ikä liian lyhyt koirista luopuminen aina raskasta. Sattuinpa vaan sitten kuulemaan tästä kyseisestä sekarotuisesta pentueesta otin yhteyttä myyjään ja ostin itselleni ensimmäisen sekarotuisen koiran. En ole koskaan katunut päivääkään, että ostin iltatähteni se on alusta lähtien ollut hyvin oppivainen, seurallinen, kuuliainen ja ennenkaikkea terve olen saannut pitää tähteni jo 9-vuotta ja toivottavasti yhteiselomme jatkuu vielä monia vuosia. En oikin ymmärrä tätä vastakkainasettelua sekarotuinen vai puhdasrotuinen ennemmin olisin huolissani näistä tuontikoirista joista tai joiden taustoista emme välttämättä tiedä mitään niitä tulee suomeen milloin mitäkin kautta ja niiden koirien mukana tulee sitten kaikki ei toivotut taudit. No niin tai näin minä kuitenkin yhden sekarotuisen onnellinen omistaja. Hyvää kesää kaikille.

      • eiolevastakkainasettelua

        Niin ei se ollut vastakkainasettelua onko toinen parempi. Ei siinä KOIRIA arvosteltu vaan asioita ja ihmisiä kyseenalaistettiin. Kyse oli esimerkiksi siitä mitä ostohinnoista saattaa seurata tai siitä että rotukoirilla rotu usein otetaan hankkiessa huomioon, kun taas seropilla se saatetaan sivuuttaa koska se on "seropi" , milloin kritiikki kylläkin kohdistuu ihmiseen. Itse en ymmärrä miksi aloitus väännetään jotenkin vastakkainasetteluksi, paitsi tietenkin suomalaisen olemattoman keskustelukulttuurin kautta, missä kaikki on vastakkainasettelua.
        Aloituksessa haluttiin ihan selkeästi keskustella sekarotuisten hankinnan ongelmista ja haasteista ja siitä miten niitä teetetään. Sinänsä on helppoa kun vertaa siinä mielijohdehankinnassa ostohintaan. Mutta en nyt itse nää siitä mitään vastakkainasettelua vaan kysymyksiä. Jos täytyy aina hyökätä (en tarkoita sinua vaan tätä muuta) kuten tässäkin keskustelussa muutama, niin tulee mieleen ettei ole perusteita eikä puhtaita jauhoja pussissa.
        Kyllä minä pystyn aivan hyvin keskustelemaan rotukoirien ongelmista mutta tiedän myös ettei niitä aina ole. Tiedän että osa roduista on hyvinkin sairaita ja minulla on myös mielipide siitä, tai näyttelytoiminnasta. Kyllä minä voin kritisoida kennelliiton toimintaa tai jonkun rotujärjestön toimintaa vaikka rodusta tykkäisin tai koiria vastaan ei mitään olisikaan. Olenko minä siis jotenkin harvinaisen hyväitsetuntoinen vai osaanko vaan keskustella, vai enkö vaan tajua että pitäisi räksyttää välittömästi ja pitää kaikkea kritiikkiä ja kysymyksiä uhkana? Jaa-a, enpä tiedä, mutta oudoksuttaa kyllä.

        Mutta sinulla varmaan olisikin hyvä tieto ja taito kasvattaa myös fiksusti sekarotuisia. Tiesit mitä lähdet hakemaan ja mitä otat, sekä miksi.
        Rescue-koirista olisi myös joo juttua, mutta siitä saa jo semmoisen armeijan räksyttäjiä niskaan että hyvä ettei murhatuomiota tule. Sitä ei saa kritisoida sitten millään lailla. Hyvää kesää myös sinulle!


    • riitapukarit

      Tiedättekö mitä? jos mikä ryhmä niin koiranomistajat on rotu sinänsä. Haukkuu ja räksyttää toinen toisillee kuka enemmän tai vähemmän hampaat irvessä. Osaatteko te tehdä mitään sovussa? ette ainakaan näillä palstoilla. Opetelkaa olemaan kannustavia, ystävällisiä ja toistenne kanssa toimeentulevia. Ei kannata kommentoida tätä koska en ikinä palaa näin riitaisen joukon tekstejä lukemaan.

    • Peesari

      Jenkeissä on opaskoirina kai aika paljonkin labradoodleja (labradorinnoutajan ja villakoiran sekoituksia). Kai siksi, että labbis on helppo kouluttaa ja se tykkää ihmisistä ja villakoira ilmeisesti tyypillisesti allergisoi vähemmän. Muitakin syitä varmasti on, mutta minä en niistä tiedä. Suomessakin näitä labradoodleja on opaskoirakouluilla muutamia (ainakin kasvamassa), en ole varma, onko niitä vielä valmistuneissa oppaissa.

    • Koirainen

      Todella ihanaa nähdä että tervepäisiäkin ihmisiä on tässä kouramaailmassa!! KIITOS!

    • kukkahattutädit

      kirjoitelleet täällä taas.

      Järkyttävää yleistystä ketjun aloittajan viesti. Muihin en pahemmin perehtynyt mutta useammalta kantilta näköjään tullut vastauksia.

      Meillä on pieni sekarotuinen koira, nyt 12-vuotias ja elämänsä kunnossa.
      Virosta tuotu alunperin.
      Käärme purrut ja sähköjohtoja pureskeltu, jonka johdosta saatu sähköiskukin ja suklaata sun muuta löytänyt syötäväkseen, kaikesta on selvitty säikähdyksellä eikä mitään jälkiongelmia.

      Ollut siis täysin terve alusta alkaen.

      Miksi pitäisi maksaa monta tuhatta euroa, jos haluaa kotikoiran seuraksi eikä aikomuksena ole kierrättää näyttely kehissä, jalostaa tai hankkia metsäkoiraa ym. vastaavaa.
      Koira se on 50 euron koirakin.
      Eikä kovin moni osta koiraa heräteostoksena, "onpa söpö ostetaan meidän maijalle ja heitetään lelulaatikkoon kun ei enään jaksa katsella".
      Jos koiran ottaa (oli hinta sitten se 50e tai 2000e) sen kyllä hoitaa ja käyttää eläinlääkärillä ym.
      Ja jos ei hoideta, niin siinä vaiheessa vika on koiran ottajassa, eikä koiran rodussa.
      Eivät ihmiset hylkää omaa lastansakaan vaikka se syntyisi vammaisena tai vammautuisi kasvaessaan?

      Ja lisäksi tuohon vielä, että "sekarotuiset nykyään tehtaillaan eivätkä ole vahinkoja, kyllä omistaja tietää missä koira menee":
      niin meillä maaseudulla koirat kyllä juoksevat vapaina ja toisinaan vieläkin käyvät siellä naapurin pihassa, joten niitä ei VÄLTTÄMÄTTÄ aina tehtailla.
      Meidän koira leikattu joten tätä ei meille käy, mutta mahdollista se on vieläkin.

      Ja kiertokoirista; käykää ihmiset hyvät ulkomailla, missä kulkukoirat vaeltavat kaduilla nälkiintyneinä ja niitä on sadoittain. Ei meillä mielestäni vastaavaa ongelmaa täällä Suomessa ole havaittavissa.

      • pnxstuc

        Pointti nyt tuskin kenelläkään on ollut se, etteivät sekarotuiset olisi koiria siinä missä muutkin, ja rakkaita omistajilleen. Jutun juoni onkin enemmän siinä, miksi niitä sekarotuisia jatkuvalla syötöllä syntyy.

        Oli kyseessä sitten monirotuisilla tehtailu (mitä todellakin tapahtuu niin Suomessa kuin maailmallakin) tai typerä "vahinko" (eikö omistajat muka tienneet, että leikkaamattomat koirat voivat hyvinkin pentuja saada?!), niin ei pitäisi olla vaikea ymmärtää, että kyseessä on turha pentue. Varsinkaan kun mistään terveysasioista ei useinkaan tupata huolehtimaan yhtään, ja noita sekarotuisia on tarjolla koko ajan sellaisia määriä, että niistäkin luulisi löytyvän ilman uusia pentuja.


      • äimistynyt

        Herranenaika! Joku oikeasti oli jopa tajunnut pointtia, ei voi olla totta, olen äimistynyt!


      • äimistynyt
        äimistynyt kirjoitti:

        Herranenaika! Joku oikeasti oli jopa tajunnut pointtia, ei voi olla totta, olen äimistynyt!

        Ja tarkoitin sen siis hyvällä, kun on lukenut näitä ihmejuttuja ja lässytystä aivan asian vierestä, ihmeen "vastakkainasettelua" niin on käynyt mielessä että osaako ihmiset lukea ollenkaan vai eikö ne muuten vaan lue asiaa vaan vastaavat sen mukaan mitä mieleen tulee.


      • doman55
        pnxstuc kirjoitti:

        Pointti nyt tuskin kenelläkään on ollut se, etteivät sekarotuiset olisi koiria siinä missä muutkin, ja rakkaita omistajilleen. Jutun juoni onkin enemmän siinä, miksi niitä sekarotuisia jatkuvalla syötöllä syntyy.

        Oli kyseessä sitten monirotuisilla tehtailu (mitä todellakin tapahtuu niin Suomessa kuin maailmallakin) tai typerä "vahinko" (eikö omistajat muka tienneet, että leikkaamattomat koirat voivat hyvinkin pentuja saada?!), niin ei pitäisi olla vaikea ymmärtää, että kyseessä on turha pentue. Varsinkaan kun mistään terveysasioista ei useinkaan tupata huolehtimaan yhtään, ja noita sekarotuisia on tarjolla koko ajan sellaisia määriä, että niistäkin luulisi löytyvän ilman uusia pentuja.

        sekarotuiset valloitaa maan kohta on vain sekarotuisia ihmisiä ja koiria


    • seppo.o

      Kyl sekarotuiset on terveempiä,kuin rotukoirat.Itselläni 2 sekarotuista ja ollu.Rotukoiria jalostettu ihan liikaa,täys lopettaa.

      • böprsklfuxl

        Mihin tämä väite perustuu? Kahteen seropiisi (olematon otanta) vai laajempaankin tutkimukseen? Minun kaikki kolme koiraani ovat aina olleet terveitä eikä olla rokotuksia lukuunottamatta käyty lekurissa kuin kerran. Silloinkin kyse oli tapaturman aiheuttaneesta tikkaustarpeesta. Aikaisemmatkin koirat ovat olleet terveitä, yhdellä tosin oli vehnäallergia. Sen sijaan ihan lähipiirissä on kolmekin sekarotuista, jotka olivat/ovat kaikkea muuta kuin terveitä. Tästä päästäänkin kysymykseen, mitä tästä "minun koirat sitä ja sinun tätä" -keskustelusta voidaan päätellä ilman, että viitattaisiin mieluummin eksakteihin lukuihin ja tutkimustuloksiin?


      • TerveKultsu
        böprsklfuxl kirjoitti:

        Mihin tämä väite perustuu? Kahteen seropiisi (olematon otanta) vai laajempaankin tutkimukseen? Minun kaikki kolme koiraani ovat aina olleet terveitä eikä olla rokotuksia lukuunottamatta käyty lekurissa kuin kerran. Silloinkin kyse oli tapaturman aiheuttaneesta tikkaustarpeesta. Aikaisemmatkin koirat ovat olleet terveitä, yhdellä tosin oli vehnäallergia. Sen sijaan ihan lähipiirissä on kolmekin sekarotuista, jotka olivat/ovat kaikkea muuta kuin terveitä. Tästä päästäänkin kysymykseen, mitä tästä "minun koirat sitä ja sinun tätä" -keskustelusta voidaan päätellä ilman, että viitattaisiin mieluummin eksakteihin lukuihin ja tutkimustuloksiin?

        Olen ihan samaa mieltä. Omalla kultaisellani oli nuorempana muutaman kerran korvatulehdus, mutta näin 10-vuotiaana se on edelleen terve ja on ains ollut. Tuttavapiirissä on sekarotuisia ja yhdellä on niin järkky allergia, ettei omistajat voi sille enää muutamaa ruoka-ainetta enempää syöttää. Toinen taas lopetettiin nuorena - ja kad, nimenomaan huonojen lonkkien takia, joka koskee seropien omistajien mielestä vain puhdasrotuisia.

        Jotenkin tuntuu, että ne ovag aina nimenomaan seropiharrastajat, jotka kuvittelevat, että se miksikään perusteluksi riittää, että niiden omat seropit on olleet aina terveitä. Meillä rotukoirien omistajilla on myös terveitä koiria.


      • örinäää

        Eikä riitä


      • doman55

        ja sä olet käyny tutkimuksissa. kannatas tutkia pää


    • jokujärki

      mix tommoset sekarotuset kui viestin alottaja saa kirjottaa tänne..

      • nomietisitä

        Onko sinusta jotenkin hankalaa keskustella aiheesta vai eikö sinulla ole tosiaan tuon järkevämpää sanottavaa?
        No, kysymykseesi on helppo vastata. Koska tämä on keskustelupalsta. Se tarkoittaa että joku voi tehdä keskustelun avauksen, lisätä siihen erilaisia näkemyksiä ja perusteluja kysymysten lisäksi joihin voi sitten ottaa kantaa ja niistä vaihtaa mielipiteitä. Mielipiteitten ei aina tarvitse olla yhtenäisiä, vaan keskusteluja voi syntyä myös esimerkiksi siitä että pohditaan eri kantoja asioihin. Senkin voi tehdä asiallisesti, kun kunnioittaa toisen oikeutta olla erimieltä ja esittää omat asiansa perustellusti. Tietenkin voi myös keskustella siitä miten samaa mieltä on, silloin usein ihminen kokee keskustelun jopa hieman imartelevaksi, koska saa olla koko ajan "oikeassa". Mutta se ei aina ole se kehittävin tapa. Eri näkökulmat tuovat esiin saman asian eri puolia ja semmoisiakin asioita mitä ehkä itse ei ole aikaisemmin ottanut huomioon.

        Aloittaja saa siis kirjoittaa tänne tietenkin, koska tämä on keskustelupalsta ja hän aloitti keskustelun. Sinun kommenttisi sen sijaan ei ole keskustelua. Se on lähinnä yritys väheksyä aloittajaa sekä tavallaan jopa nimitellä häntä, ehkä haastaa riitaa tai osoittaa miten olet eri mieltä etkä toivoisi tästä asiasta minkäänlaista keskustelua. Tietenkin kaikkein yksinkertaisinta jos joku asia kovin suututtaa, on ohittaa se, jos sitä ei halua pohtia. Mutta maailmassa kuitenkin sinunkin kannattaa oppia siihen että ihmiset saavat esittää mielipiteitä, kyseenalaistaa ja jopa kritisoida, ihan jo siksi koska vain se antaa sinulle sen saman oikeuden (ja tekee maailmasta kehittyvän sekä mielenkiintoisen). Sillä jos hän ei saa, et saa sinäkään ja jos sinulla on oikeus olla nimittelevä ja epäasiallinen, muista että sinua kohtaan saa myös käyttäytyä niin. Natsit, Pohjois-Korea ja tämän hetken Venäjä voisivat toimia hyvinä esimerkkeinä äärimmilleen viedystä aatteesta mitä tässä kannatat: että sinun mielipiteestäsi tai ajatuksistasi poikkeavia mielipiteitä eikä kyseenalaistuksia saa esittää ilman rangaistusta.

        Todella, olen kanssasi samaa mieltä. Kannattaa pitää joku järki.


      • doman55
        nomietisitä kirjoitti:

        Onko sinusta jotenkin hankalaa keskustella aiheesta vai eikö sinulla ole tosiaan tuon järkevämpää sanottavaa?
        No, kysymykseesi on helppo vastata. Koska tämä on keskustelupalsta. Se tarkoittaa että joku voi tehdä keskustelun avauksen, lisätä siihen erilaisia näkemyksiä ja perusteluja kysymysten lisäksi joihin voi sitten ottaa kantaa ja niistä vaihtaa mielipiteitä. Mielipiteitten ei aina tarvitse olla yhtenäisiä, vaan keskusteluja voi syntyä myös esimerkiksi siitä että pohditaan eri kantoja asioihin. Senkin voi tehdä asiallisesti, kun kunnioittaa toisen oikeutta olla erimieltä ja esittää omat asiansa perustellusti. Tietenkin voi myös keskustella siitä miten samaa mieltä on, silloin usein ihminen kokee keskustelun jopa hieman imartelevaksi, koska saa olla koko ajan "oikeassa". Mutta se ei aina ole se kehittävin tapa. Eri näkökulmat tuovat esiin saman asian eri puolia ja semmoisiakin asioita mitä ehkä itse ei ole aikaisemmin ottanut huomioon.

        Aloittaja saa siis kirjoittaa tänne tietenkin, koska tämä on keskustelupalsta ja hän aloitti keskustelun. Sinun kommenttisi sen sijaan ei ole keskustelua. Se on lähinnä yritys väheksyä aloittajaa sekä tavallaan jopa nimitellä häntä, ehkä haastaa riitaa tai osoittaa miten olet eri mieltä etkä toivoisi tästä asiasta minkäänlaista keskustelua. Tietenkin kaikkein yksinkertaisinta jos joku asia kovin suututtaa, on ohittaa se, jos sitä ei halua pohtia. Mutta maailmassa kuitenkin sinunkin kannattaa oppia siihen että ihmiset saavat esittää mielipiteitä, kyseenalaistaa ja jopa kritisoida, ihan jo siksi koska vain se antaa sinulle sen saman oikeuden (ja tekee maailmasta kehittyvän sekä mielenkiintoisen). Sillä jos hän ei saa, et saa sinäkään ja jos sinulla on oikeus olla nimittelevä ja epäasiallinen, muista että sinua kohtaan saa myös käyttäytyä niin. Natsit, Pohjois-Korea ja tämän hetken Venäjä voisivat toimia hyvinä esimerkkeinä äärimmilleen viedystä aatteesta mitä tässä kannatat: että sinun mielipiteestäsi tai ajatuksistasi poikkeavia mielipiteitä eikä kyseenalaistuksia saa esittää ilman rangaistusta.

        Todella, olen kanssasi samaa mieltä. Kannattaa pitää joku järki.

        joo ei ole mitään järkeä keskustella seropi koirista. ja vääntää kättä siitä kumpi on terveenpi. toista tutkittu toista ei. kaikki koirat on sekarotuisia . alkuperä susi. josta vuosisatojen jälkeen joku väittelee eiks ole vähän turhaa jauhantaa. ihmisen parhaasta kaverista.


    • urts

      Sekarotuset on terveempiä niitä ei tarvi roudata jatkuvasti eläinlekurille. Ja onko se mitään teettämistä jos erirotuiset koirat panee vituniloksi niinhän ihminenkin tekee jos kohilleen sattuu. Sillon ne virret on veisattava kun kirjat on levällään.

    • jepujeeves

      Ei ole olennaista kummat on terveempiä. Paitsi kun puhutaan roduista, jotka jo lähtökohtaisesti ovat sairaita rakenteeltaan. Itsekin vastustan ulkonäköjalostusta, jota juuri koiranäyttelyt tukevat. Siitä systeemistä on lähtenyt monen rodun degeneroituminen. Suositaan äärimmäisiä piirteitä tai tiukkaa yhdenmuotoisuutta ja -värisyyttä terveyden ja suorituskyvyn kustannuksella. Se on tuhon tie. Rotukoirissakin löytyy tervettä rakennetta, mutta minusta olisi parempi puhua vain eri tarkoituksiin, siis työhön jalostetuista koirista. Ulkonäössä saisi olla suurempaa vaihtelua että geenipohja pysyy laajana.

      • Hyväpointti

        Niin, tuo onkin hyvä pointti! Olisiko siinä myös suunta kohti terveitä rotuja ylipäätään, jos puhuttaisiin johonkin työhön ja käyttöön jalostetuista koirista ja luovuttaisiin rotumääritelmästä sellaisena ahtaana määritelmänä kuin se nyt on? Jos paimenkoirat, olisikin vain yksi suuri rotu? Olisiko se myös sekarotuisille paremman turvan tuova, tai ylipäätään järkevään pennuttamiseen kaikissa tapauksissa johtavampaa... Mitäs siihen sanotte?


    • Rodunmanipuloiminen

      Ja rotukoirien jalostusko muka tervettä? Sairaampia koiria jo syntyessään saa hakea kun joku sisäsiittoiseksi jalostettu voi olla jopa jossain rotukennelimyymälässä.

      • Jamitenliittyi

        No kuka on puhunut että on, aloituksessahan kritisoitiin myös jotain muuta? Että miten vastauksesi nyt liittyy oikeastaan aloitukseen ylipäätään kun mihinkään se ei vastaa, mitään se ei keskusteluun tuo (ainakaan mitään uutta) ja se on pelkkä yleistys joistain roduista. Jaa. No, niin, kyllä, on sairaita rotuja. Kiitos tästä mielenkiintoisesta kannanotosta sekarotuisiin.


    • Nimmerkki26767537

      Eikai sekarotuisissa mitään vikaa ole.Hyvää se vaan tekee kun mixataan geenejä.Sitä en ymmärrä miksi jotkut maksaa sekarotuisista.Tai kissanpennuista.Joku pieni maksu tietty sallitaan jos kairalle on annettu rokotukset ym.ja ettei ihan joka nistillä ole koiraa.Silti idiotismia maksaa satoja ekuja sekarotuisista.
      No ei se ole tyhmä joka pyytää.....

      • Isompihinta

        Mutta minusta kuitenkin on hyvä että sekarotuisistakin maksetaan. Sillä niidenkin pennuille pitää tarjota hyvät olosuhteet, ruoka, hoitaa niiden emo (ja isä), madottaa ne sekä käyttää lääkärintarkastuksessa. Jos puhutaan siis asiallisesti hoidetuista pennuista. Se ei suinkaan ole ilmaista. Kukaan ei ole väittänyt että sekarotuisissa olisi mitään vikaa, en ehkä ihan ymmärrä miksi siitä niin moni sanoo, kun siihen ei ole viitattu vaan ihmisiin, asioihin ja ihmisten tapoihin.
        Mutta kissoillekin pitäisi laittaa hinta. Kun kissasta maksettaisiin tonni per pentu, ei takuulla juurikaan kesäkissoja otettaisi eikä niitä pidettäisi ympäri kylää miten sattuu. Ihmiset väittää ettei raha takaa mitään mutta samalla tavalla kun se estää heräteostokset, niin kyllähän tosiasia on se, että rahan kautta aika monikin arvostaa monia asioita enemmän, niin työtä kuin tekijää, niin huollettavaa autoa kuin asuntoaankin. Joten kyllä se ulottuu myös koiriin ja kissoihin: kissoja tosiaan saa ilmaiseksi ja puoli-ilmaiseksi ja niitä löytyy nälkäkuoleman partaalta, autojen alle jääneinä ja ties mistä. Mistä se kertoo? Siitä että niitä saa liian helpolla eikä niitä arvosteta. Mutta tosiaan: kuinka moni idioottikaan ostaisi kesäkissaksi tonnin kissaa ja jättäisi sitä kuolemaan? Kesäkissojen ottajat on siis idiootteja mutta tuskin niin rikkaita että olisi varaa lapsen leluksi ostaa joka vuosi tonnin kissa.


    • rahaa_koirilla

      No en kyllä kehuisi ns. rotukoiriakaan jotka ovat "jalostettu" lähes kaikki pilalle eli ihmisen rahan ahneuden takia.

      Maailmaan suorastaan tehtaillaan paljon rotukoiria joilla on perinnöllisiä sairauksia ja huonoja ominaisuuksia päänkin sisällä joita ei ennen olisi siedetty lainkaan,nyt määrä korvaa laadun mutta millä kustannuksella...ei hyvältä näytä.

      Moni ns. kennelliitonkin hyväksymä kasvattajakin on pentutehtailija joille raha on se tärkein syy tehdä pentuja.

      Mikään pevisa ja koirien lonkkakuvaukset eivät vakuuta ketään koirien terveysasioista tietäviä ihmisiä lainkaan.

      Sisäsiitos on monella rodulla jo niin korkea ettei sitä voida mitenkään hallita vaan moni rotu tulee kuolemaan sukupuuttoon kivuliaalla tavalla mutta oikeasti kukaan ei tee asialle mitään.

      Rotuyhdistykset ovat itse suurimpia mätämunia jotka antavat kaiken tapahtua hyssyttelemällä ongelmia maton alle ja kaikki vain rahan ja näennäisen vallan takia.

      Sekarotuisista sen verran etteivät nekään yhdistelmät todellakaan terveyttä tuo, monesti jopa päinvastoin jolloin pahimmillaan tulee molemmista roduista tai jopa tilanteesta riippuen monikin perinnöllinen sairaus kultakin rodulta seuraavaan polveen.

      • geeniperimä

        paskanmarjat kaksi kaukaista rotua vähentää noita perinnöllisiä sairauksia, sukurutsa moninkertaistaa riskit


      • doman55
        geeniperimä kirjoitti:

        paskanmarjat kaksi kaukaista rotua vähentää noita perinnöllisiä sairauksia, sukurutsa moninkertaistaa riskit

        voit näin kuvitella mut et voi tietää.


    • örinäää

      Syödään kaikki koirat

    • antro_o

      Itselläni ollut pääasiassa mäyräkoiria koko ikäni (yli 40-v). Jokainen niistä elänyt vähintään 10 vuotiaaksi. Pari kertaa olen teetättänyt pentuja, mutta vain hyvistä yksilöistä (esim. riittävän pitkäjalkaisia, hyväluonteisia, ei silmäsairauksia).

      Minä en suosi sekarotuisia nimenomaan siksi, että en halua tukea pentutehtailua. Suomeenkin tulee hirmuisia määriä rokottamattomia ongelmakoiria esim. Venäjän isoilta pentutehtailta. Rescue-koiria tulee esim. Espanjasta ja Romaniasta, joissa ei ole tehty käytännössä mitään merkittävää koiraongelman poistamiseksi, koska kyse on asenneongelmasta paikallisten keskuudessa.

      Sekarotuisuus ei automaattisesti takaa, että yksilö on terve. Tiedän aika karmaiseviakin esimerkkejä siitä, että miten pennun kanssa on tullut valtavia ongelmia esim. niin vaikea sydänvika, että pentu ei ehtinyt aikuisikään asti. Naapurissa puolestaan on rescue-koira, jonka valtava haukkuvietti on tullut täytenä yllätyksenä omistajalleen ja omistaja joutuu etsimään uuden kodin, koska koira ei sopeudu kerrostaloon.

    • Rami1244

      Teetetäänhän sekarotuisia ihmisiäkin, esim. suomalaisen ja turkkilaisen yhdistelmästä tulee oikein komea mies!

    • puupeukalo

      Puhdasrotuiset koirat ovat enemmän tai vähemmän sisäsiittoisia, mikä tarkoittaa perintötekijöiden suhteen, että geeneistä on karsiutunut pois niiden monia erilaisia versioita, nk. alleeleja. Lisäksi mukaan on päässyt huonoja geenejä, jotka aiheuttavat erilaisia periytyviä sairauksia. Lisäksi muodit ovat saaneet aikaan luonnottomia rakenteita, kuten eräiden rotujen voimakkaasti poimuileva iho, saksanpaimenkoiran luonnottoman matala takapään asento jne.

      Roturisteytyksiä tehtäessä tulisi vanhemmat valita terveistä koirista, aivan kuten missä tahansa jälkeläistuotossa.. Risteytyspennut saavat vanhemmiltaan uudenlaisen sekoituksen geeneistä, jonka seurauksena niistä tulee yleensä vanhempiaan elinvoimaisempia. Samantien havaitaan saman pentueen jäsenten olevan hyvin toistensa kaltaisia. Elleivät ole, ovat jo vanhemmat sekoituksia.

      Jos joku on saanut perinnöllisesti sairaan sekarotuisen pennun, ei sen vanhempien terveydestä ole välitetty, vaan on annettu sairaiden koirien lisääntyä. Sairauksien takana olevat geenit toimivat eri tavoin. On väistyviä ja vallitsevia geenejä. Väistyvät geenit aiheuttavat taudin vain tullessaan sekä emolta että isältä, vallitsevat geenit aiheuttavat taudin yksinään, tullessaan joko emolta tai isältä. Väistyvät geenit voivat kulkeutua terveissä yksilöissä sukupolvien yli aiheuttamatta haittaa yllättääkseen myöhemmin. Kaikessa pentutuotannossa pitäisi ehdottomasti tuntea aiottujen vanhempien sukutausta tautien välttämiseksi.

    • Itselläni on ollut sekarotuisia jokinverran lapsuudenkodissa, yleensä terveempiä kuin puhdasrotuiset, Mutta mikäli astuttamaan meinaa lähteä ei ainakaan hinnoilla hurraamaan pääse. Omassa oli porokoiraa, kultaista noutajaa, Siperian huskya ja karhukoiraa suvuissa. Veli otti välillä kaveriksi metästysreissuille. Enempi oli ulkokoira. Muttei perhekoiranakaan hassumpi.

    • seuratotuus

      Koiraliittokin kaatui kun houkutti rekisteröintikiellossa olevia kasvattajia kuin mettä. Seropien kirjaamista on näin ollen kokeiltu jo ja homma tyssäsi juuri tuohon että kiellossa olevat siirtyivät seropeihin. Kierrossa on siksi enemmän koiria kun käänytetyt menevät pimeille teettäjille hakemaan koiran. Kaksi marjaa yhdistyy usein vaikka joukossa on pieni määrä fiksujakin koiranpitäjiä.
      Todella mene selaa esy:t,kodinvaihtajat ja ilmaismarkkinat läpi koiria on Suomessakin pienistäkin syistä hakemassa kotia. Missä teettäjien vastuu?

      • villitmarkkinat

        Ahaa, tätäpä en tiennytkään, että rekisteriä seropeillekin on jo kokeiltu. Hmm... No, tosiaan se onkin sitten pulmallista, jos tavallaan hyvä idea on semmoinen että sitä pystyy käyttämään hyväksi nekin kenen ideat eivät ole niin kovin hyviä. Ei tuo turvaa seropeille sitten se. Vaikka toisaalta, voisiko siinäkin liitossa olla joku rangaistus/EJ rekisteri "tehdaskoirlle" eli jos todetaan että emällä on tietty määrä pentueita, se rekisteröidään määrärekisteriin tai jos todetaan että toiminta on ollut epäeettistä kasvattaja pistetään EJ rekisterin tyyppiseen mainintaan.
        Joku valvonta kuitenkin olisi hyvä, koska tosiaan sekarotuiset on aika villeillä markkinoilla.


      • doman55
        villitmarkkinat kirjoitti:

        Ahaa, tätäpä en tiennytkään, että rekisteriä seropeillekin on jo kokeiltu. Hmm... No, tosiaan se onkin sitten pulmallista, jos tavallaan hyvä idea on semmoinen että sitä pystyy käyttämään hyväksi nekin kenen ideat eivät ole niin kovin hyviä. Ei tuo turvaa seropeille sitten se. Vaikka toisaalta, voisiko siinäkin liitossa olla joku rangaistus/EJ rekisteri "tehdaskoirlle" eli jos todetaan että emällä on tietty määrä pentueita, se rekisteröidään määrärekisteriin tai jos todetaan että toiminta on ollut epäeettistä kasvattaja pistetään EJ rekisterin tyyppiseen mainintaan.
        Joku valvonta kuitenkin olisi hyvä, koska tosiaan sekarotuiset on aika villeillä markkinoilla.

        joo joku valvonta. rajalle


    • Ngvdcd

      Minusta koko asetelma sekarotuinen koira vs rotukoira on lapsellinen. Loppujen lopulta, kaikki nykyiset koirarodut ovat tietyssä mielessä sekarotuisia. Suurinta osaa roduistahan ei ollut olemassakaan sataa vuotta sitten, vaan ne on tehty erilaisia rotuja sekoittamalla. Ja jos mennään jopa 300-400 vuoden taakse, nykyisiä rotukoiria ei ollut silloin olemassakaan. Toki ehkä kourallinen nykyisistä roduista saattoi nimellisestä olla joissain muutamissa rikkaissa talouksissa, mutta nekin olivat täysin erilaisia, koska niitäkin on jalostettu eteenpäin hurjasti. Käytännössä silloin oli ainostaan sekarotuisia koiria, eikä roduista edes puhuttu.

      Ja puhe terveydestä vasta hölmöä onkin. Toki sekarotuisesta ei voi tietää, mihin sairauksiin sillä on taipumus, mutta ei sillä ole merkitystä. Vaikka rotukoiran rodulla ei olisi taipumusta lonkkavikaan, voi koiralle silti tulla lonkkavika. Ja vaikka taipumus johonkin tautiin rodulla olisi, ei koiralle koskaan kyseistä tautia välttämättä tule. Kukaan ei voi etukäteen tietää, mitä sairauksia ja ongelmia koiran kanssa tulee, oli kyseessä sitten "seropi" tai rotukoira.

      • yy8i

        Tavallaan se onkin lapsellinen tässä liioitellussa mielessä. Sehän on ennen ollut kasvatusmerkki, eli kun on vaikka haluttu tietynlaisia käyttökoiria metsästykseen, on niille saatu joku nimi. Roduista siis puhuttiin eri tavalla kun nykyään ja ne kattoivat isomman määrän koiria. Esimerkiksi tyyliin luolakoirat, ajokoirat, rekikoirat, miksi nyt silloin kutsuttiinkaan niitä, mutta todennäköistä on että niistä on puhuttu käyttötarkoituksen mukaan alunperin. Toisaalta löysin esimerkiksi tämmöisen mielenkiintoisen tekstin kaukasian koirasta "Venäläisten asiantuntijoiden mielestä rotu on kehittynyt itsekseen tiibettiläisestä koiraryhmästä noin 2000 vuotta sitten. Koirat ovat seuranneet paimentolaisia, jotka asettuivat pysyvästi Kaukasuksen vuoristoon. Rotu siittäytyi vuosisatojen kuluessa puolivillissä olotilassa eristäytyneenä muista roduista. Luonnon valinta jätti jäljelle kaukaasialaisen sellaisena kuin me sen tunnemme tänään." Voisiko osa roduista olla siis myös luonnonvalintaa alunperin... maybe. Wikipedia, tuo internetin aarreaitta antoi mm. "Mitokondrio-DNA-vertailussa on käynyt ilmi, että koirat ja sudet erkanivat ensimmäisen kerran toisistaan jo yli 100 000 vuotta sitten. Tutkimuksissa selvisi myös, että erillisiä koiralinjoja on erkaantunut luonnon koiraeläimistä neljään eri otteeseen, mikä saattaa selittää nykykoirarotujen suuresti vaihtelevan ulkomuodon ja käyttäytymisen. Jos kesykoirat olisivat erkaantuneet muista koiraeläimistä yhdellä kertaa, koiran lajinsisäiset geneettiset vaihtelut olisivat paljon nykyistä pienempiä"

        Nykyäänhän rotukoiran nimi taitaa palvella liikaa näyttelyitä ja liian vähän käyttöä. Toisaalta, jos mennään 3000 vuotta taaksepäin, on edelleen olemassa niitä rotuja mitä silloin. Mm. rekikoirista, pystykorvista osa tai joitain paimenkoiria. Totta on, että tavallaan kun mennään riittävän kauas, koirat on kaikki sekarotuisia, js sen niin haluaa lukea, ja lopulta susia, villikoiria tms. jne.

        Koirat siis ovat polveutuneet eri koiraeläimistä ja muodostuneet omiksi laumoikseen ja roduikseen. Tämä, tähän päivään viety jalostus on sitten ihmisen tulosta, missä alunperin kai tarkoitus oli tosiaan käyttö.
        Mutta se että koiria on ollut tuhansia vuosia ja todennäköisesti niillä on ollut ihmisen kanssa elellessä käyttötarkoitus ja sen mukainen nimi. Näyttelythän olivat alunperin metsästäjien paikkoja kai etsiä sopivia työkoiria itselleen, eivät pelkät koirien missikisat, missä sitten vaikka sisäsiitoksella saadaan pelkkään ulkonäköön pohjautuvia ominaisuuksia. Mutta näyttelyitä onkin jo kritisoitu, nykymuodossaan ne eivät toimi eikä nykysäännöillä. Terveyden pitäisi olla ehdoton vaatimus voittoon. Mutta se on toinen aihe. Se kuuluukin sitten rotukoirat tai yleistä koirista palstalle, ja olenkin siitä myös joskus keskustelua herätellyt, yhtä lapsellisin tuloksin tosin. Kukaan ei kasvata ja kyllä on törkeää edes yrittää keskustella asioista. Siinä kohtaa ainakin rotukoirien ja sekarotuisten omistajat ovat yhtä surkeita, että keskustella he eivät osaa ainakaan kun joku kysyy, kyseenalaistaa tai on eri mieltä jopa. Heillä on siis myös jotain yhteistä!

        Terveydestä ei tosiaan mitään 100% takeita voi antaa kukaan. Sehän on selvä. Mutta sinänsä keskustelua siitä miksi koiria teetetään ja kenelle ne annetaan, pidän hyvin perusteltuina, enkä todellakaan lapsellisena: ei ole ihan sama kuka elävän olennon vastuulleen ottaa ja miksi sen 15 vuoden sitoumus kestää 7 kk-3 vuotta. Ei ole ihan samantekevää miksi joku vaan teettää ja teettää pentuja, jaellen niitä sitten kotiin välittämättä rotujensa pohjaominaisuuksista tai terveydestä, mikä sitten taas joiltain osin onkin ihan huomioon otettava juttu. 100% ei voi taata ongelmattomuutta mutta ongelmat melkeinpä voi.
        Kukaan ei ole edelleenkään siis ollut kiinnostunut aloituksessa koirien vastakkain asettelusta, sen ovat ihmiset kehittäneet ihan itse, ja joko sisälukutaito on heikko tai halu ymmärtää (ehkä molemmat) tai voi olla että kun niitä perusteluja ei ole, täytyy asiasta vääntää sen viereen. En siis edelleenkään voi käsittää miksi asiasta väännettään hyvä-paha-asetelma rotukoirien ja sekarotuisten välille, kun tällä palstalla puhutaan sekarotuisista joten niistä se aihekin on.

        Sillä mitä oli 300 vuotta sitten ei kuitenkaan enää nykyään ole väliä, kun me elämme nyt ja tässä.
        Keskustelu (puhe) voi siis olla myös älykästä, myös sekarotuisista tai koirien terveydestä. Se vaan vaatisi ensin niitä älykkäitä keskustelijoita.


    • haz3l88

      Sekarotuisia teetetään rahan takia, aivan niin kuin paperittomia rotukoiriakin, koska niiden astumisia ei mikään taho valvo. Ei vaadita pevisaa, ei ulkomuototulosta tuomarilta, ei makseta vakuutuksia, ei jäsenmaksuja, ei astutus-ja sijoituspalkkioita, ei luonnetestausta, ei mitään. Noihin yllä mainitsemiini asioihin kennelkasvattaja sijoittaa melkoisen summan ja aikaa vielä enemmän, ennen kuin pentuja on edes syntynyt. Se nostaa paperillisen koiran myyntihintaa, muttei voitto ole kuin murto-osa verrattuna seropien ja rekkaamattomien rotukoirien myyntituottoon. Yksikään kennelkasvattaja ei tee sitä rahasta, vaan intohimosta jakiinnostuksesta toimintaan. Kennelkasvattaja kantaa myös vastuun myyntitilanteen jälkeenkin toisin kuin ed, mainitsemani. Kennelliitto valvoo, että pennulla on palautusoikeus ensimmäisen vuoden ajan sekä ostajilla on oikeus saada rahansa takaisin, mikäli pentu on sairas ja kuolee ensimmäisen vuoden aikana. Juuri siksi rekisteröity pentu on luotettavasti hyvistä olosuhteista lähtöisin ja ostaja tietää tukeneensa rahoillaan oikeanlaista kasvatustyötä. Mutta kun on ihmisiä, jotka eivät kykene näkemään laajemmin kuin pelastavansa yhden seropi- tai rekisteröimättömän rotukoiran pennun ja luulleensa tehneen vielä hyvän teon, vaikka niillä rahoilla saatetaan tukea kymmenien muiden koirien kärsimystä tehtailussa tai salakuljetusbisneksessä.

      • 00t5

        Eipä vaadita pevisaa suurimmalta osalta roduistakaan. Eikä ulkomuototulosta vaadita lainkaan. Ei vaadita luonnetestitulosta, eikä juuri mitään muuta kuin se, että koirat ovat samaa rotua ja koirakerhon rekkareissa. Hiiat voivat silti olla aivan tolkuttoman korkeita.

        Kovin on propagandasi mustavalkoista, mutta niinhän se yleensä on kun ajaa yhtä asiaa.


    • tiukunipu

      Minulla on kaksi sekarotuista koiraa ,molemmat on terveitä ja hyväpäisiä kotikoiria. On mulla ollut aikasemminkin sekarotuinen mikä kuoli vanhuuteen,ei sairastellut.
      Minä olen yhden sekarotu pentueen teettänyt koska mulla sattuu olemaan tosi kivaluonteinen ja terve nartttukoira.Astutin sen terveellä hyväluonteisella uroksella. Pennut hoidin tietysti hyvin . Pentujen uusilta omistajilta on tullut vain kehuja. Rotukoirat on sisäsiittoisia sen(kin)takia niillä on ongelmia terveydessä Sekarotuisilla on laajemmat geenit ...

    • sekarotuinenminä

      Täälläkin on ihana tosi fiksu terve sekarotuinen narttu, jolla jo yhdet pennut teetin.
      Pennutkin terveitä loistavia koiria, joita omistajat kehuu.
      Kennelithän ne niitä varsinaisia pentutehtaita ovat, ei suinkaan se yhden koiran omistaja joka antaa narttunsa tehdä pentuja kotona. Pentujen odottaminen ja synnyttäminen on nartulle tevellistä ja luonnollista.

      Hupaisaa tuo miten kenneleiden tyypit halventaa sekarotuisia, varsinaista rasismia josta eläinrakkaus kaukana.

      • mäsainterveenkoiran

        Mä kun otin koiran, niin halusin siinä olevan tiettyjä luonteenpiirteitä ja taipumuksia.Mietin vaihtoehtoja pitkään, melkein kaksi vuotta.En halunnut metsästysviettistä karkailevaa yksilöä, vaan koiran joka pysyy omistajan lähellä irtikin.Lisäksi halusin tietyn kokoisen, ja värisen koiran.Ja halusin, että suvun terveystiedot on nähtävissä, ja tiedot suvun koirista.
        Joten en lähtenyt seropilla arpomaan, että saanko haluamani, vaan otin rotukoiran. Joka on juuri kaikkea sitä mitä rotumäärritelmä lupasikin.
        Koulutin, tietysti pentukursseista lähtien.Näyttelyjä harrastettiin myös nurempana.Koira 8v, ja yksi korvatulehdus vaan ollut, lisäksi saanut kaikki rokotukset vain.Eli ihan perusterve yksilö.Tuuriako, taitoako, tiedä siitä sitten.Mutta tyytyväinen olen, ja niin on muukin perhe.Ihana kaunis, ja kaikista pitävä helppo perhekoira koira, jonka kanssa voi harrastaa.Toko, jälki ja sienikurssit käyty.
        Kasvattaja on oikeasti mukava, asiantunteva, ja vielläkin laitan joskus kuulumisia koirasta.Olen käynyt myös näyttelyissä katsomassa hänen muita kasvattejaan, ja koiramme sukulaisia.Tämän koiran jälkeen, otan varmasti rotukoiran myös.


      • noenpätiijä

        Kyllä täällä enemmänkin on tahallaan käsitetty asia väärin ja kiistetään täysin sekarotuisilla tehtailu - ja en, en puhu juuri Sinusta... vaan yleisesti: ymmärtääkö ihmiset edes ettei kyse ole aina juuri heistä? Onko pentutehtailua olemassakaan? Kun kennelit sitä eivät tee, seropien kasvattajat eivät tee, ja jokainen ostaja on ostanut aina varmasti luotettavalta tyypiltä koiransa? Miten se ylipäätään on niin kannattavaa kun KUKAAN ei edes tiedä sen olemassaolosta sen vertaa että asiasta voi keskustella? Ja sama tulos, kun yrität keskustella joidenkin rotukoirien jalostuksesta: kukaan niitä ei jalosta sairaiksi, kaikki on helvetin vastuuntuntoisia ja kenenkään koirissa ei ole mitään vikaa, eikä kukaan ole ostanut sairasta koiraa: no mistä ne sitten oikein tulee?
        Myykö ne torit ja apulat olemattomia koiria? Jaa että ei ole rahastusta teettää pikkuseropeja ja myydä niitä 800 euron hintaan? Jaa ettei yksikään ilmoitus, missä taas se sama mies myy bittbullin-mastiffin ja rottiksen sekoituksia ole totta, kun sekin on harkittua toimintaa? Vai hyväntekeväisyyttäkö se niitä ihania seropeja tekee? Mitäs se on, kun joku teettää pentuja isä-tytär yhdistelmällä kun koirasusista saa tonnin hintaa? Kaikkiko ne on vaan vahinkoja? Niin siis se toinen ja kolmaskin kerta? Koirille on myös jälkiehkäisypilleri.

        Että älkää nyt lässyttäkö paskaa. Se että sinä olet vastuuntuntoinen ei poista aihetta. Se että sinulla juuri sattuu olemaan hyvät seropit ei muuta tosiasiaa, että ne on rotujensa yhdistelmiä ja edustavat juuri niitä rotuja. Se, että sinä juuri, et rahasta ei tarkoita ettei kukaan. Ja se, että joku kehtaakin kyseenalaistaa ja kysyä, ei ole kumma kyllä, tarkoitettu KOIRIEN pilkkaamiseksi, halventamiseksi tai kyseenalaistamiseksi vaan IHMISTEN toimista tässäkin on ollut kyse. Ja niin, muitakin ihmisiä on kuin sinä. Ja tämäkään ei ole juuri sinulle, vaan ainoastaan juuri tähän kohtaan tätä ketjua, siksi että tässä on hyvä paikka. Vastaavia vastauksia on tässä ketjussa useita, joten miksi ei juuri tähän kohtaan?

        jne. että ei tässä kyllä ole alunperinkään ollut minkään sekarotuisen halventamisesta vaan ihan asiallisten kysymysten esittämisestä. Kun viittasit siihen, miten muka tässä keskustelussa joku on halunnut halventaa sekarotuisia. No, tosin tuntuu, ettei ihmiset edes a) halua ymmärtää lukemaansa tai b) osaa lukea.
        Sitten tehdään hyvistä keskustelun aiheista täysin älysta vapaita olevia riitoja, kun ei kestetä MITÄÄN kysymyksiä mitkä omaan "uskontoon" liittyy, tuntuu että ollaan todellakin kiihkouskovaisten seurassa fasismin lähteillä välillä koirista, koirien kasvatuksesta tai yleisistä asioista keskustellessa... tai yrittäessä. Yritykseksihän se jää tälläkin palstalla aina. Laskepa huviksesi moniko on edes yrittänyt ymmärtää kysymystä, puhumattakaan että olisi yrittänyt keskustella siitä.

        Vai siis eikö todellakaan kukaan tiedä mitä keskustelu tarkoittaa?

        Vitsi mitä älyn juhlaa. Jotakuta voisi ihan oikeasti alkaa kyllästyttää älyvapaiden ihmisten kanssa keskustelu kun vastauksista päätellen taitaa se seiskapäivää-lehti olla haastavinta mihin pystyy niiden harmaiden hiirulaisten kanssa, mitä on siunaantunut.

        Aihe olisi ollut ihan mielenkiintoinen. Keskustelun taso sen sijaan...


    • seropiparempi

      Minäpä etsin sekarotuiseen terveen koiran! Tiesin isän ja tiesinpä äidinkin sekarotuisen suvun, ovat ystäväperheestä!! Ja tekipä seropini suloisia terveitä pentujakin!
      Mutta sisareni osti kalliilla kaksikin rotukoiraa kennelistä, eri rotuista eri kenneleistä,, ja molemmilla ilmennyt vaikka millaista perinnöllistä vikaa, ettei pentuja voi teettääkään....ovat kateellisia minun seropilleni ja pentuperheelle.

      • mistäsairaanostanut

        Mitäs rotuja sillä siskollasi on, jos niin sairaita ovat?
        Onko kennelit josta otettu valittu tarkkaan, ja vanhemmilla terveystulokset näyttelytulokset koetulokset jne,netissä nähtävillä?

        Minä, en ole teettänyt yhtään pentuetta, ei ole kyllä kennelnimeäkään, vaikka koira onkin terveeksi tutkittu.Ja niin oli muuten edellinen koirakin terve, eli 12vuotiaaksi, sairasti vain yhden korvatulehduksen.Ja sitä edelliset elivät rodulleen ominaisesti kymmenvuotiaiksi, mutta enpä niitäkään halunnut pennuttaa.
        Ostan mielummin sen pennun muilta jotka ovat rotuun perehtyneet ja näyttelyissä ja kokeissa koiriaan käyttäneet, kun teetän itse.Koska, pennuille on todella vaikeaa löytää sitä kokoelämän kotia, ihmiset eroaa, luulevat allegisoituneensa, aika ei enää riitä koiralle yms, ja silloin koiralla ei olekaan enää mitään arvoa.

        Kukaan ei kyllä kadehdi seropeja, miksi kadehtisi?
        Niitähän saa vaikka kymmenen päivässä, jos vaan viitsii kerätä itselleen kaikki lahjoitettavat ja halvalla myytävät piskit.Mutta, eipä näy halukkaita, kun samat ilmoitukset ovat siellä yli puolikin vuotta...
        Jos siskosi haluaisi seropin, niin eikö se olisi kovin helpoa.
        Sen kun vaan hakee sen ilmaisen, tai maksaa satasen pari.Miten hän ei sitä hoksannut, jos sellaisen itselleen haluaa?
        Käskeppä hänen katsoa lahjoitus ja myyntipalstoja, varmasti löytyy ihan jokaiselle halukkaalle sieltä oma mixeli seropi.Tyrkyllä niitä onkin taas useita, jopa ulkomailta tuotuja pelastettuja reckueita.Jotka ovat nyt vähän niinkun muodissa.Winkkaappa siskolle, että sieltä ottaa sen seropin itselleen, niin ei enää tarvetta kateuteen ;)


    • seropiparempi
    • sekarotuinenterve

      Sekarotuiset vaan ON terveempii ja.... kennelliittohan kouluttaa rotukoirakasvattajat miten tehdä rahaa. Sijoittaa koiria ja tehtailla omilla, pitää ne häkeissä kun tulee synnyttämään kasvattajan luo ja sitt 5 viikkoisina muuttavat sijoitusperheen luo mistä pennut myydään ettei häkkielämä näy.Kotonaolevat kärsii ahtaudesta koko aika.
      Siksi mieluummin edullisempi sekarotuinen. Pääsee myös kasvattajan jatkovaatimuksista (näyttelyt ja pennutukset).

      • kasvuolot

        Kuinka terve on virolainen 58 sukusiitos% varustettu koira, jonka sisarukset ovat paritelleet vain keskenään 90-luvun puolestavälistä lähtien? Eikä ulkomainen pentutehdas ole yhtään parempi kuin suomalainen. Tärkeintä on löytää fiksu kasvattaja. Oli se sitten rotukoirakasvattaja tai seropikasvattaja. Sellainen joka välittää minne koira menee ja millaisia pentuja on tullut teetettyä.

        Suomestakin löytyy seropikasvattajia, googlaa Noyal Team

        Sitten on toki ne takkuiset ja kapiset, häkkiin suljetutkin seropit joiden tehtävä ei ole kuin nussia ja tulla nussituksi.


      • ottakeehalbahinta
        kasvuolot kirjoitti:

        Kuinka terve on virolainen 58 sukusiitos% varustettu koira, jonka sisarukset ovat paritelleet vain keskenään 90-luvun puolestavälistä lähtien? Eikä ulkomainen pentutehdas ole yhtään parempi kuin suomalainen. Tärkeintä on löytää fiksu kasvattaja. Oli se sitten rotukoirakasvattaja tai seropikasvattaja. Sellainen joka välittää minne koira menee ja millaisia pentuja on tullut teetettyä.

        Suomestakin löytyy seropikasvattajia, googlaa Noyal Team

        Sitten on toki ne takkuiset ja kapiset, häkkiin suljetutkin seropit joiden tehtävä ei ole kuin nussia ja tulla nussituksi.

        Kyllä se kannattaa otta,ku halvalla saa...kyllä sitten siitäkin jotain oppii,ja kokemushan se sekin on XD


      • kysynihmettelen
        kasvuolot kirjoitti:

        Kuinka terve on virolainen 58 sukusiitos% varustettu koira, jonka sisarukset ovat paritelleet vain keskenään 90-luvun puolestavälistä lähtien? Eikä ulkomainen pentutehdas ole yhtään parempi kuin suomalainen. Tärkeintä on löytää fiksu kasvattaja. Oli se sitten rotukoirakasvattaja tai seropikasvattaja. Sellainen joka välittää minne koira menee ja millaisia pentuja on tullut teetettyä.

        Suomestakin löytyy seropikasvattajia, googlaa Noyal Team

        Sitten on toki ne takkuiset ja kapiset, häkkiin suljetutkin seropit joiden tehtävä ei ole kuin nussia ja tulla nussituksi.

        Kerros miten mainitsemasi 58% sukusiitos saadaan? Toki sinun täysyy sen tietää kun noin kiihkoilet.

        http://koti.mbnet.fi/tuulen/sm/smarti4.htm

        "Korkein mahdollinen sukulaisaste kahden koirayksilön välillä on normaalitilanteessa 50%, sillä sukulaisuusaste puoliutuu jokaisessa sukupolvessa; 25%, 12,5%, 6,25%, 3,125% jne."


      • turhaviisastella-etosaa
        kysynihmettelen kirjoitti:

        Kerros miten mainitsemasi 58% sukusiitos saadaan? Toki sinun täysyy sen tietää kun noin kiihkoilet.

        http://koti.mbnet.fi/tuulen/sm/smarti4.htm

        "Korkein mahdollinen sukulaisaste kahden koirayksilön välillä on normaalitilanteessa 50%, sillä sukulaisuusaste puoliutuu jokaisessa sukupolvessa; 25%, 12,5%, 6,25%, 3,125% jne."

        Kerros, miksi 58% ss aste ei ole mahdollista koirilla? Toki sinun se täytyy tietää, kun noin kiihkoilet ja viisastelet. Vinkkinä mainitsen, että lainaamassasi lauseessa puhutaan NORMAALITILANTEESTA, mutta virolaisissa pentutehtaissa tilanne ei sitten välttämättä normaali olekaan.

        http://www.rottweiler.fi/sivu.php?s=jalostus

        "Mitä läheisempää sukua vanhemmat ovat sitä lähemmäs lukua 1 (100%) sukusiitosaste nousee. Täydellinen samanperintäisyys eli homotsygotia ei kuitenkaan ole mahdollista (ellei kyseessä ole kloonaus tai sitten identtiset kaksoset). Vaikka paritettaisiin keskenään täyssisaruksia ja samaa jatkettaisiin, niin 10 sukupolven päästä ss-aste olisi yli 90% mutta silloinkaan ei oltaisi luvussa 100%."

        Tuosta päätellen niissä virolaisissa pentutehtaissa se ss aste voi hyvin nousta vaikka yli 90%:iin. Siitähän et ota millään selvää, joten ei ainakaan käy olettaminen, ettei oih niin ihanilla ja terveillä seropeilla ei olisi mitään tekemistä sukurutsan kanssa. Eräiden mielestä vain rotupuhtaat koirat ovat sukurutsan tulosta, mutta suurimmasta osasta rotupuhtaita koiria se ss aste voidaan laskea. Virolaisista pentutehtaan hedelmistä et sitä edes voi laskea, mutta kuten todettu, niin sehän voi hyvinkin olla tähtitieteellisissä lukemissa.


      • laadustamaksanenmäärästä

        Minä ostan rotupennun, joka kotona kasvanut , ihan perheen keskellä.Vanhemmista terveystulokset ja näyllely sekä sukutaulut netissä.En tosiaankaan mitään häkkipentua ostaisi, sehän on tehtailua.Minä käyn monesti katsomassa pentua, jotta näen sen vanhemmat,ja olot .En ostais mitään tusinapentua, jonka kasvattajalla useammat pennut vuodessa.Vaan kennelistä, jossa teetetään harkitusti se yksi tai kaksi pentuetta vuodessa terveeksi tutkituista vanhemmista.Ostaja valitsee!


    • sekarotuinen.........o

      omat koirani ovat suomalaisten maatiaiskoirien sekarotuisia jälkeläisiä. emä käynyt omatoimisesti riiausreissullaan, eli itse löytänyt pennuilleen isän. onnistunut valinta, parempi kuin ihmisten valitsema sulhanen. suomalainen sekarotuinen on paras

      • eiterveydelläniinväliä

        Sehän voi toki olla se naapurin lonkkavikaisen sakunkin, jos sinne päin sattuu menemään.Eihän se koiraemo, osaa katsoa uroksen terveyttä, tarjoaa vaan itseään ensimmäiselle kykenevälle.Vai luulitko, että jatkaa matkaansa niin kauas, että löytää sen terveen yksilön?
        Nykyään koirat pidetään sisällä, ja kytkettinä.Varsinkin ne terveeksi tutkitut kalliit rotukoirat, joten niitä ei sekoituksiin vahingossakaan tule.Omistajansa on tarkkoja, koirat ei tosiaankaan kuljeksi itsekseen ties missä astumassa seropeja.


    • noniinpäniin
      • huonojavalintojataas

        Ja mikä järki, on edes yhdistää noita kahta rotua? Mäyräkoiran pitkäselkäinen heikko rakenne, ei ainakaan villakoiraa terveemmäksi teen, joten todella huono ja ajattelematon valinta.
        Ihminen vaan yleensä valitsee ne omat koirat,ne kun on ne jotka tuntee.Joskus joku käýttää naapurin, sukulaisen tai kaverin koiraakin.Mutta kyllä siinä on valinnanvapaus aika vähissä, kaikillakin ei ole edes koira erisukupuolta.


    • Terveetrodut

      Yhden ison huskyn omistajana halusin toisen koiran veto harrastukseen. Ei voinut olla varma tuleeko toisesta koirasta iso ja tarve oli saada voimakas koira. Malamuuttia en halunnut koska se luonne toisia koiria kohtaan voi olla todella ikävä. Otin huskyn ja malamuutin sekoituksen ja sain voimakkaan koiran jolla on huskymainen luonne jossa malamuutin ahneus. Ja terveempi on sekarotuinen ollut.

      • niinsevaanonkinjuu

        Tuuriahan se silti on.Olisi voinut saada malamuutinluonteen ja hyskynkoon sekä suvuissa olevat kaikki mahdolliset sairaudet, ja ehkä joku pentueesta ne saikin.Eihän pentueesta kaikki koirat koskaan elä yhtä pitkään, oli rotu sitten mikä tahansa.Usein käy niin, että jotkut niistä sairastuu jo paljon ennen muita.
        Pitää vaan osata tuurilla valita pentueesta se, joka on vähemmän sairas kun ne muut ;)


      • uy6u4uu7uu4em

        Onko siis husky ja malamuutti sairaita rotuina vai mihin vertaat? Terveempi suhteessa mihin? Onko huskysi sairas? Jos taas huskysi on terve, miten tervettä terveempi voi olla? Huskysi kuitenkin voi sairaanakin olla yksittäistapaus, mitä on myös seropeissa. Mikäli puhut siperianhuskystä, se on ollut suhteellisen terverotu, tosin nykyään varmaan muotirotuna kaikenmaailman koti-, tehtailu- ja näyttelykasvattajien (siis niiden jotka eivät välitä käyttöominaisuuksista eivätkö terveydestä ensisijaisesti vaan ulkonäöstä) ansiosta menee pilalle.
        (ja siis siperian husky, alaskan husky, sekarotuinen (=rekkaamaton) siperianhusky ja husky = yleisesti mikä tahansa vetävä mopsi, ovat sitten kaikki eri asioita)

        Muussa tapauksessa et tosiaankaan ole voinut tietää asiaa. Malamuuteissa on pieniäkin, perimä olisi voinut tulla enemmän huskyltä jne. kuten on jo todettu, mutta sinänsä ihan muuten perusteltua tässä, ja hyvä käyttötarkoitus sekä järkevä sekoitus. Kuten ehkä kuitenkin satuit lukemaan, juuri sitä ei välttämättä tarkoitettu aloituksessa eikä jotain yksittäistä tapausta. Hyvä kuitenkin että näitä hyviäkin tapauksia on! Etten sillä sano, tuo on ihan järkevä sekoitus käyttötarkoituksella kuitenkin. Taitaa ketjussa olla jopa toinen tuommoinen. Huutamista on senkin edestä, mutta järkeviä kasvatuksen tuloksia kaksi?
        Mitä se kertookaan noin yleisesti ottaen siitä harkinnasta, perusteluista ja järkisyistä, sekä siitä, mitä kyseenalaistamisella sohaistaan.


    • della0

      Mitäs pahaa sekarotuisissa?=(Mulla ollut aina sekarotuisia ,tälläkin hetkellä kaksi ja ihan kivoja ja terveitä ne on ollut. Voiin tulevaisuudessakin ottaa sekarotuisenkun näistä nykyisistä aika jättää.

      • blaaaaaah747676

        Miten kysymys liittyis siihen onko sekarotuisissa jotakin "pahaa" noin yleisesti? Osaako ihmiset lukea? Ilmeisesti ei, koska aika harva osaa vastata kirjoitettuihin kysymyksiin, vaikka sen tekstin voisi lukea montakin kertaa ennen kuin vastaa. Tuossa nyt pohdittiin sekarotuisten teettämisen ongelmia, mitä nyt ihan oikeasti on olemassa ja jos luet noita pikkukoirien tehtailupalstoja, niin ehkä asia valkenisi. Ei siis pelkästään ylläolevalle vaan siis noin muuten.
        Kivoja ja terveitä on osa ja kun luet koiran myyntipalstoja, niin iso osa on myös muuta: päätyneet kiertoon, huonoja sekoituksia vailla järkeä, pentutehtailua jne.

        Ps. vastaaviin ihmettelyihin (enemmänkin hysteerisiin) on jo ketjussa vastattu. Moneen kertaan.


    • terveys

      Meillä on kotona sekarotuinen koira ja mitään ongelmia ei ole! Coccerin ja tipsun sekotus ja tosi lupsakka on! Ei ole vahinko pentu ja hyvästä perheestä tullut meille. Maksoi jotakin 400e. Hän on 10kk ikäinen ja oppinut kaikki temput normaalisti ja tosi oppivainen koira ! Kaduilla kysellään mitä rotua on , koska on niin suloinen ja pienikokoinen. Minusta sekarotuisia koiria ei pidä halveksua koska ne ovat ihan yhtä hyviä kuin puhdasrotusetkin! Sekarotuisilla paremmat hampaat ja parempi terveys, joten ei mitään ongelmaa?

      • höpötihöpöti

        Luitko vain aloituksen ja päätit tulla vastaamaan? Vai luitko peräti vastauksia, mutta omasta vastauksestasi päätellen et ole ymmärtänyt yhtään mitään lukemaasi?

        Ei tässä nyt hemmetti ole kysymys siitä, että kukaan täysijärkinen "halveksuisi" sekarotuisia siksi, että ovat sekarotuisia. Ota siis sinäkin järki käteen ja lue kommentteja uusiksi. Kysymys on pikemminkin siitä, miten isoja ongelmia vähät välittävästä pentutehtailusta koituu, ja jos sekarotuisia teetellään ilman minkäänlaisia testejä jne. vain rahankiilto silmissä, niin tehtailustahan siinä kyse on.

        "Sekarotuisilla paremmat hampaat ja parempi terveys, joten ei mitään ongelmaa?"

        Tuo nyt kiteyttikin erittäin hyvin sen, ettet tiedä edes perus genetiikasta yhtään mitään. Paremmasta terveydestä ja varsinkin paremmista hampaista olemme siis eri mieltä, ja omaksi kunniakseni voin todeta, että olen edes kärryillä siitä, mistä puhun. Toisin kuin sinä.


      • nklj

        Kun on kuvitellut paremmat hampaat ja kuviteltu parempi terveys, niin sitten ei ole MITÄÄN ongelmaa? :´D Nehän lakaseekin kaikki pahimmat mahdolliset ongelmat maton alle. :´D Voi pyhä yksinkertaisuus. Mutta eipä ollut ensimmäinen sekarotuisia puolustava yksinkertainen immeinen, joten jatkakaa, jotta pääsen jatkamaan teille nauramista. :´D


      • dffe

        Eipä tuossa sinunkaan jutussasi ole järjen häivää.


      • grfef
        höpötihöpöti kirjoitti:

        Luitko vain aloituksen ja päätit tulla vastaamaan? Vai luitko peräti vastauksia, mutta omasta vastauksestasi päätellen et ole ymmärtänyt yhtään mitään lukemaasi?

        Ei tässä nyt hemmetti ole kysymys siitä, että kukaan täysijärkinen "halveksuisi" sekarotuisia siksi, että ovat sekarotuisia. Ota siis sinäkin järki käteen ja lue kommentteja uusiksi. Kysymys on pikemminkin siitä, miten isoja ongelmia vähät välittävästä pentutehtailusta koituu, ja jos sekarotuisia teetellään ilman minkäänlaisia testejä jne. vain rahankiilto silmissä, niin tehtailustahan siinä kyse on.

        "Sekarotuisilla paremmat hampaat ja parempi terveys, joten ei mitään ongelmaa?"

        Tuo nyt kiteyttikin erittäin hyvin sen, ettet tiedä edes perus genetiikasta yhtään mitään. Paremmasta terveydestä ja varsinkin paremmista hampaista olemme siis eri mieltä, ja omaksi kunniakseni voin todeta, että olen edes kärryillä siitä, mistä puhun. Toisin kuin sinä.

        Teetetäänhän rotukoiriakin ilman minkäänlaisia testejä. Niitä vasta rahankiilto silmissä tehdäänkin, koska niiden hinnat ovat paljon korkeammat kuin sekarotuisilla.

        Sinä se et näytä genetiikasta mitään tietävän. Googlaa nyt ensin vaikka sana "heteroosi" ja opettele sen merkitys.


      • höpötihöpöti
        grfef kirjoitti:

        Teetetäänhän rotukoiriakin ilman minkäänlaisia testejä. Niitä vasta rahankiilto silmissä tehdäänkin, koska niiden hinnat ovat paljon korkeammat kuin sekarotuisilla.

        Sinä se et näytä genetiikasta mitään tietävän. Googlaa nyt ensin vaikka sana "heteroosi" ja opettele sen merkitys.

        Hahahahahaha!

        Luepa kommenttini uusiksi mieluiten ta-vaa-mal-la, niin saatat hoksata, etten minä ole millään tapaa vertaillut sekarotuisia rotukoiriin. Se on ihan sama, onko tehtailtu koira rodullinen vai roduton, niistä on silti syytä pysytellä kaukana kun hyviäkin, testattuja yhdistelmiä on saatavilla. Toisekseen tämä lauseesi "teetetäänhän rotukoiriakin ilman minkäänlaisia testejä" on idioottimaisuuden pioneeri jo ihan siksikin, että se antaa vaikutelman siitä, että sinusta sekarotuisia voi hyvin tehtailla, koska rotukoiriakin tehtaillaan. Koska ihmiset ympäri maailmaa hakkaavat koiriaan, niin sinä varmaan teet sitten samoin ihan vain siksi, että niin muutkin tekee? Olet sinä sitten huvittava otus.

        "Sinä se et näytä genetiikasta mitään tietävän."

        Aivan varmasti tiedän, ja sekös sinua keljuttaa. On aivan turhaa väittää, että sekarotuisuus takaa yhdellekään koiralle terveyttä, sillä sitä se ei todellakaan tee. On aivan yhtä turhaa väittää, että sukusiittoisuus automaattisesti takaa sairaita koiria, sillä sitä se ei todellakaan tee. Huonojen geenien lisäksi sukusiitos tuplaa myös hyviä geenejä. Siitä voit googlailla lisää hakusanalla linjasiitos.

        Jos sinulla on sairas koira ja paritat sen toiseen sairaaseen koiraan, niin oli kysymys sitten rotukoirista tai seropeista, niin saat aikaiseksikin sairaita koiria. Hyvin yksinkertaista. Jos paritat englanninbulldogin ja ranskanbulldogin, niin tulos on tuhiseva, synnyttämään kykenemätön koira, jolla on ihan samat ongelmat kuin mainituilla rotukoirilla, vaikka se onkin oih niin ihana ja "terve" seropi. Jos paritat kivesvikaisen, allergisen, lonkkavikaisen jne. tai ko. ominaisuuksille alttiin seropin toiseen, niin tuloskin on sen mukainen. Tämä ei oikeasti ole mitään rakettitiedettä, joten meneekö pikkuhiljaa perille?


      • mixinom
        höpötihöpöti kirjoitti:

        Hahahahahaha!

        Luepa kommenttini uusiksi mieluiten ta-vaa-mal-la, niin saatat hoksata, etten minä ole millään tapaa vertaillut sekarotuisia rotukoiriin. Se on ihan sama, onko tehtailtu koira rodullinen vai roduton, niistä on silti syytä pysytellä kaukana kun hyviäkin, testattuja yhdistelmiä on saatavilla. Toisekseen tämä lauseesi "teetetäänhän rotukoiriakin ilman minkäänlaisia testejä" on idioottimaisuuden pioneeri jo ihan siksikin, että se antaa vaikutelman siitä, että sinusta sekarotuisia voi hyvin tehtailla, koska rotukoiriakin tehtaillaan. Koska ihmiset ympäri maailmaa hakkaavat koiriaan, niin sinä varmaan teet sitten samoin ihan vain siksi, että niin muutkin tekee? Olet sinä sitten huvittava otus.

        "Sinä se et näytä genetiikasta mitään tietävän."

        Aivan varmasti tiedän, ja sekös sinua keljuttaa. On aivan turhaa väittää, että sekarotuisuus takaa yhdellekään koiralle terveyttä, sillä sitä se ei todellakaan tee. On aivan yhtä turhaa väittää, että sukusiittoisuus automaattisesti takaa sairaita koiria, sillä sitä se ei todellakaan tee. Huonojen geenien lisäksi sukusiitos tuplaa myös hyviä geenejä. Siitä voit googlailla lisää hakusanalla linjasiitos.

        Jos sinulla on sairas koira ja paritat sen toiseen sairaaseen koiraan, niin oli kysymys sitten rotukoirista tai seropeista, niin saat aikaiseksikin sairaita koiria. Hyvin yksinkertaista. Jos paritat englanninbulldogin ja ranskanbulldogin, niin tulos on tuhiseva, synnyttämään kykenemätön koira, jolla on ihan samat ongelmat kuin mainituilla rotukoirilla, vaikka se onkin oih niin ihana ja "terve" seropi. Jos paritat kivesvikaisen, allergisen, lonkkavikaisen jne. tai ko. ominaisuuksille alttiin seropin toiseen, niin tuloskin on sen mukainen. Tämä ei oikeasti ole mitään rakettitiedettä, joten meneekö pikkuhiljaa perille?

        Juuri näin. Itselläni on kolmen eri kääpiörodun mixaus, joka sairastui jo nuorena patella luksaatioon. Se kun on kääpiöroduille tyypillinen eikä katoa mihinkään, vaikka koiruus onkin mixaus. Toisin kuin rotukoirakasvattajien kanssa, niin minä en saa minkäänlaista apua tai rahallista korvausta koiruuteni kasvattajalta, vaan kaikki menee omasta pussista.


    • wai

      Seropit ovat vaan terveempiä.

      • ottakaahalpaahintaa

        Ja halpoja, nytkin on kodinvaihtajissa melkeen ilmaseksi.Mikä lie vikana niissä kun ei ostajat kauaa jaksaneetkaan katella?
        Jos on terve,ja tosi hyvä, söpöläinen, niin miksi niistä niin monet on uutta kotia hakemassa jo nuorina?
        Ei tainnut ollakkaan ihan sitä, mitä ostaja luuli saavansa.Luultavasti kun pääsee seropista eroon,ottaa rotukoiran,.Nähty on.


    • kissathecat

      Ylempi on selkeästi joku trolli tullut tänne provosoimaan.

      Lähipiirissäni on kyllä todella kapeakatseista porukkaa, juurikin näitä "sekarotuiset koirat ja maatiaiskissat ovat terveempiä!", yritäppä siinä selittää genetiikasta ja jalostuksesta... Vaan eipä kukaan ymmärrä.

      Tuttavapiiristä löytyy eräs joka osti itselleen jonkinsorttisen metsästyskoiramixin, jolla on ollut "vähän" allergiaa. Vaan päättipä astuttaa sen tuttavansa mikälie-valkoinenpaimenkoira mixauksella, jonka terveydestä ei ollut mitään tietoa. Koska olihan sitä nyt saatava söpö pentu omasta koirasta ja kyllä muillekkin taatusti on ostajia. Hänelle jäänyt pentu on kaikelle mahdolliselle allerginen, muuta ei ole vielä ilmennyt. Nytpä hoksasi että kai sitä voisi toisetkin pennut teettää kun ensimmäisistä tarjottiin sen verran hyvin rahaakin...

      Raivostuttaa katsella vierestä, eikä ole niin hyvä tuttu että kuuntelisi tälläisessä asiassa.

      • sekarotuparas

        Siinä sulle genetiikkaa. Lue ja opi.


        http://yle.fi/uutiset/rotukoira_on_aina_sisasiittoinen/2632798

        "Rotukoira on aina sisäsiittoinen

        Kahden keskenään erirotuisen koiran risteytys on todennäköisesti puhdasrotuista terveempi, vahvistaa koirien geenitutkimusryhmä. Rotukoira puolestaan on aina sisäsiittoinen, sukulaiskeskeisen jalostuksen tulos."


    • onikulttuurikoira

      Sekarotuisissa oli se paha vika, että vahino-pentuja sai usein jopa ilmaiseksi, nyt tilanne on toinen.
      Sekarotuisia ei enää ole ne on nykyis kaliita design-koiria joilla ei ole liikaa jalostettujen rotukoirien lonkka yms vikoja.
      Tästä seuraa sellainen ongelma, että rotukoirabisnes/pentutehtailu romahtaa ja koirissakin tulee vallalle ”monikulttuurisuus”.

      • designia

        Design-koira ei ole seropi vaan mont erilai.


    • mixeliinkyllästyneitä

      Käykääpä katsomassa myynti ja lahjoiuslmoja.Siellä on tosi paljon seropeja, halvalla, ilmaiseksikin uuteen kotiin tarjolla.Jotkut ottaa ensin sen halvan seropin,ja sitten huomaa ettei halunnutkaan sellaista ollenkaan.Koira voi ollakkin ihan muuta kun halusi.Sitten se on laitettava kiertoon, että saa rotukoiran tilalle.
      Tiedän monia ihmisiä joilla on ollut ensin sekarotuinen, ja kehuneet sen tervettä jne.Mutta kun aikaa kuluu, niin mieli seropin pidosta monella muuttuu.
      Huomaatte itsekkin asian, kun kytte katsomassa ilmoituksia.Ja jos joku on kiinnostunut,niin noista sitten on varaa valita itelleen sopiva seropimixeli ;)

      • koiratnykyäänkäyttöäkö

        Siellä tosiaankin oli, todella paljon,ihan edullisia 200hintaisia, nuoria pentujakin.1,5vuotiaita yms.
        Monen kohdalla lukee, että on oppivainen, ja tarvitsee lisää koulutusta.
        Joka kertonee, etteivät sekoitukset oppivuudestaan huolimatta, ole helppoja opetettavia ,jos niitä ei ole koulutettua saatu ensimmäisessä kodissaankaan.Monella on häiriökäyttäytymisiä, ja muita käytösongelmia.Kaipa noistakin nuorista koirista osaavissa käsissä, ajan kanssa jonkinlaisen koiran saa.Mutta harmillista on, että ihmiset sellaisia ottavat,ja jo muutaman kk, tai vuoden päästä haluavatkin sekoituksesta eroon, ilmaiseksi, tai muutamalla satasella.
        Sekarotuisia otetaan ilmeisesti aika heppoisin perusten, kun niiden pitoon ei tuon pidemmäksi ajaksi sitouduta.Koira elää noin kymmenen vuotta, jotkut ylikin.Vähintä mitä voi vaatia, on tajuta se jo osto hetkellä,ja sitoutua myös pitämään koiraa sen koko eliniän.
        Allergiat ovat yleisesti tekosyitä koirasta luopumiselle, myös muutto asuntoon johon ei lemmikkiä saakkaan ottaa.Voihan olla muuttamatta, tai valita asunnon sen mukaan että lemmikistä ei tarvitse luopua.Ja jos koiran käytöksessä se syy luopumiseen, niin olisipa kannattanut kouluttaa pentuna paremmin, tai valita toisen rotuinen koira, jonka kanssa pärjää sen koiran elämänloppuun asti.Luopumiseen syy, oikeasti, on se että koiraan kyllästyttiin, koska sillä on joitakin käytöstapoja, jotka hankaloittavat arkea liikaa.
        Ja niistä pääsee eroon, kun koira lähtee.Monilla on useampia koiria, eikä yhteiselo sitten sujukkaan.On ajattelematonta ottaa useita koiria, ja kuvitella että kaikki koirat haluavat sen koirakaverin.Koirakaveri, voi tehdä koiran elämästä sietämätöntä, jatkuvat johtajuustaistelut eivät ole koiralle hyväksi.Kun koiria on vain yksi, sille riittää enemmän aikaa, ja se saa tarvitsemansa rauhan.
        Kavereita voi koira tavata ulkoillessaan, harrastuksissa ja kyläillessä.Monet koirat eivät pidä samassa asunnossa olevista koirista pidemmän päälle, ja siksi yhteenottoja tulee.
        Ihmisten pitäisi oikeasti harkita enemmän, ja pidempään koiran ottoa.Myös sen koiran kannalta, eikä vaan itsensä.Miettiä pystyykö itse tarjoamaan koiralle hyvät puitteet , ja pystyykö pitämään koiraa myös silloin, kun elämässä tulee muutoksia.Muuttoja, eroja, lapsia.Joillekkin ero, ja lapsen syntymä on syy koirasta luopumiseen.Toiset ihmiset taas ottavat koiran erojälkeen seuraksi, ja lapsille leikkikaveriksi.
        Rotu, koirankoko, ja luonne, kannattaa siis miettiä tarkkaan, jotta se ei ole sitten syynä koirasta luopumiseen.Surullisen paljon on nuoria ja vanhojakin sekarotuisia, ja rotukoiriakin jatkuvasti kodinvaihtajina, toivottavasti edes muutamille kodit löytyy.Valitettavasti osa jää aina ilman uutta kotia, kaikille ei vaan ottajaa löydy.


      • monirotuparas

        Ei niitä nyt niin paljon ollut. Ihan luonnollistahan se on, että elämäntilanteet muuttuvat ja koirasta joudutaan luopumaan. Niin käy rotukoirien ja sekarotuisten kohdalla. Ilmeisesti rotukoirista pyritään eroon, että saa terveemmän sekarotuisen tilalle. :)


    • Vastuu

      rotukoirissa monessa roduissa hitosti sairauksia. miksi vaikka ne on rekisterissä. joku kirjoitti että ihmiset ottaa sekarotuisen ja kun ei ole mieleinen niin hävitetään pois ja otetaan rotukoira tilalle. se rotukoirahan ei myöskään ole sellainen kuin kirjoissa sanotaan. JOS KOIRAN OTTAA NIIN SE PIDETÄÄN LOPPUUN ASTI OLI SITTEN MINKÄLAINEN HYVÄNSÄ. OIKEA KOIRAIHMINEN TIOMII NÄIN.

    • patukki

      Itselläni ollut sekä rotukoiria että nyt seropi, hyviä kavereita olleet kaikki. Tämä nykyinen akitan ja jämtin mixuros on ehkä kuitenkin mieluisin ollut. Lääkäriä ei ole tarvinnut muutakuin rokotuksilla, ja kehujen kanssa aina pois lekurista. Jos joku haluaa terveen komean uroksen pystykorvaiselle nartulleen astumaan niin täältä löytyy halukas äijä hommiin :)

    • sekahyvä

      Minulla ollut sekä seropi että "hyvä" rotukoira. Kokemus; seropi ollut aina terve mutta rotukoira oli rahasyöppö, ei riittänyt kova ostohinta vaan kaikki eläinlääkärikulut ja kaikki se kipu...... Luonteessa myös ero; sekarotuinen ystävällinen mutta se sairas kallis rotukoira oli aggressiivinen.
      Sekarotuisesta maksaisin jopa enempi, rotukoiraa en koskaan enää edes harkitse!

    • seesset

      niin miksi maksaa rotukoirasta maltaita. jatkuvat eläinlääkärikulut- rotukoira tehtailijalta, joka myy siitoskoiransa pois kun ne tulevat vanhoiksi. kuka todellinen eläinystävä hylkää parhaan ystävänsä kun kaveri tulee vanhaksi,

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2258
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      50
      1954
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1838
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      80
      1708
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1598
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1522
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1403
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1362
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1331
    10. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      36
      1326
    Aihe