Oma lisätty todellisuus

Lisätyn ja laajennetun todellisuuden luomiseksi on olemassa ohjelmia ja palveluja yrityskäyttöön. Onko helppokäyttöisiä ohjelmia, joilla myös kuluttaja voisi luoda omia laajennuksia? Kotisivukoneen kaltainen yksinkertainen sovellus, jolla kuluttaja voi luoda itselleen, lemmikilleen, ajoneuvolleen, asunnolleen jne. älylaitteella näkyvän maskin? Niitä tehtäisiin vapaasti nähtäväksi, rajatulle piirille tai vain omaksi iloksi.

Lisätyllä todellisuudella voisi viestiä harrasteistaan ja mieltymyksistään visuaalisesti. Hyvä toteutus olisi myös osoitus omasta osaamisesta. Google-lasien ja vastaavien yleistyminen helpottaisi laajennusten havaitsemista. Toisaalta ihmiset saattavat kyllästyä totaalisesti lisääntyvään virtuaalisuuteen ja älylaitteisiin.

Oleellisinta ei ole toisten laajennusten katsominen vaan omien tekeminen ja itsensä toteuttaminen. Laajennuksia voisi verrata valokuviin. Omasta lomasta tai vauvasta napsitaan kuvia ehtimiseen. Tuttavien ottamien kuvapinkkojen katsominen on puuduttavaa ja pahimmillaan kidutusta.

Laajennettavia kohteita:

Omakotitalo olisi helpoin kohde. Talo kuvataan kaikilta sivuiltaan ja syötetään palveluun. Yksinkertaisimmillaan vain talon väritystä muutetaan. Käytössä olisi myös kuvapankki, josta voisi valita talon runkoa mukailevan tai sen kokonaan korvaavan uuden ulkoasun. Äiti romanttisen kartanon, isä Ryysyrannan, tytär satulinnan ja poika avaruusaseman. Kohteeseen voisi lisätä osia ja muokata sitä muutenkin niin pitkälle kuin taidot ja mielikuvitus riittävät.

Omakotitalon etuja ovat helposti koneella tunnistettava hahmo, kiinteä sijainti ja siten pysyvät koordinaatit. Kun sitä tarkastellaan talon edessä älylaitteella, se näkyy muokatussa muodossa tarkastelusuunnasta nähtynä. Siis eräänlainen virtuaalinen maski talon päällä, nähdäkseen talon taustan on mentävä talon taakse eikä tarkastelua voi tehdä etänä. Laajennuksen voisi tehdä myös rivi- tai kerrostalolle.

Ajoneuvo tunnistetaan mahdollisen rekisterikilven tai kuljettajan mukana olevan paikannuslaitteen (älypuhelin) perusteella. Katsoja voi tarkastella autoa vierestä omalla älylaitteellaan nähden sen muokatussa muodossa klassikkona, rotta-autona, hevoskärryinä, avaruusaluksena jne.

Henkilö ei liene vielä tunnistettavissa pelkästään kasvojen perusteella, mukana pitää olla myös puhelin. Kun henkilö on kerran tunnistettu, tämä on Pelle Hermanni tai Darth Vader edestä että takaa niin halutessaan.

Muita kohteita ovat lemmikit, julkiset tilat, virtuaalikorut, nainen voisi tehdä itsestään Lumikin ja muut lähellä olevat henkilöt näkyvät kääpiöinä jne.

Markkinoilla on tilaa useille toimijoille:

Aplikaatioita maskin luomiseksi

Tämä ei ole kahden kauppa, jos suuri yleisö kiinnostuu tosissaan lisätystä todellisuudesta. Rakennuksista, ajoneuvoista, ihmisistä, lemmikeistä, julkisista paikoista ja uusista aiheista halutaan yhä parempia ja todentuntuisempia muokkauksia rajattomalla valikoimalla. Hyvä osaaminen yhdelläkin aihealueella voi jo turvata kannattavan liiketoiminnan.

Samalla ihmisellä voi olla useita rooleja, töissä näytetään vain hillittyjä muokkauksia, kun taas kaveri- ja harrastustuspiireissä irrotellaan enemmän. Vielä rajummat alakulttuuriset muokkaukset näytetään suppealle ryhmälle, puolisolle tai tehdään omaksi iloksi vain omaan käyttöön.

Alustoja määrittelyjen tallentamiseen

Tarvitaan myös lukuisia palvelualustoja, joihin tiedot ladataan. Siis rekisterejä, joissa pidetään yllä kohteen yksilöintitiedot, todellinen hahmo ja päälle puettava maski. Useimpien niistä on oltava avoimia vain ryhmään kuuluville ja muilta suljettuja. Kun virkanainen kulkee kaupungilla, työkaveri näkee hänet virtuaalikoru rinnassaan, verkkopeliyhteisöön kuuluva virkanaisen pelihahmona ja puoliso Barbarellana. Kerrostalolle voi olla monta laajennusta, sijainti pitää yhdistää talossa asuvan tuttavan tietoihin jolloin nähdään tämän muokkaus, muuten maskit menevät päällekkäin.

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ajatus on vuoden takaa, pientä päivitystä.

      Heikoin lenkki on tarve käyttää virtuaalilaseja tai älypuhelinta maskin näkemiseksi. Rajoitetuissa tilaisuuksissa siihen voitaisiin olla valmiita. Esimerkiksi kutsut naamiaisten teemalla, messut tai harrastajien kokoontumiset.

      Erillisestä katselulaitteesta saatetaan päästä eroon. Esimerkiksi sumunäyttö voi piankin olla tilan täyttävä sumukenttä tai kehitetään parempi tekniikka. Ihmiset liikkuisivat tilassa vapaasti ja näkisivät toisensa maskiin puettuina. Vaatisi kuitenkin raskasta laskentatehoa. Aluksi tila voisi olla rajoitettu, vaikkapa esiintymislava tai tanssilattia. Maski olisi vain esiintyjillä, ei katsojilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      133
      1342
    2. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1195
    3. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      26
      846
    4. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      156
      832
    5. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      41
      746
    6. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      54
      733
    7. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      150
      733
    8. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      48
      728
    9. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      27
      588
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      37
      575
    Aihe