Hei,
voisiko joku kertoa mikä määrittelee onko mökki talviasuttava, sekä rakennuksen käyttötarkoituksen kannalta että kiinteistöveron kannalta.
1. Käyttötarkoitus. Jos mökki on höylähirrestä (en tiedä paksuutta, ehkä 150-200 mm), takka ja sähköt on mutta ei vesijohtoa. Maavarainen laatta ja yläpohjassa villaeristys. Onko mökki tällöin talvi-asuttava. Mökki on rakennettu joskus 1990-luvulla.
Mitä merkitystä sillä käytännön kannalta on onko mökki talviasuttava vai ei? Jos se rakennusluvassa ei ole talviasuttava niin silloinko siellä ei saa talvella viettää aikaa vai?
2. Kiinteistövero. "Kiinteistöverotuksessa talviasuttavalla vapaa-ajan asunnolla tarkoitetaan sellaista rakennusta, jossa on lämmitys ja riittävä eristys tai seinävahvuus, jotta rakennuksen lämpötila pysyy vähintään 15 asteessa. Lämmitys voi olla varaava takka, kamiina tai sähköpatterit."
Mitä tarkoittaa riittävä eristys? Kai nyt vaikka koirankopin saa pysymään 15 asteisena jos sen laittaa sähköpattereja täyteen.
Anyone?
Kesäasuttava/talviasuttava mikä ero?
22
12713
Vastaukset
- tsipadui
En muista tarkkaan lähdettä mutta tärkeä sana taisi olevan "päälämmönlähde" tms. jonka avulla pysyy tietyssä lämpötilassa. Itse muistelin 18 astetta mutta saattaa olla tuo 15 myös. Kiinteät patterit yms. kuuluisivat tähän mutta ei esim lämpöpuhaltimet joilla tosiaan saa vaikka pressuvajan saunaksi.
- asuhuoletta
Saa kai sitä asua vaikka teltassa. Se määrittää vakituisenasunnon, missä on kirjoilla. Talviasuttavalle on myös määräykset esim. oville jne.
- 9lo8ki7u
Käytön kannalta on kyse vain siitä paljonko lämmittäminen maksaa, lämpimäksi kyllä saa ohuemmastakin hirrestä tehdyn mutta energiaa vaan kuluu enemmän.
- mitään_uutta
Eipä nuo vanhat hirsitalot olleet tiiviitä ja puuta oli poltettavaksi.
Muutenkin ilma vaihtui eikä ollut homeongelmaa muoveilla tehty,
- HomeSweetVisvaa
Lähes kaikki mökit suomessa on homeessa.
- mekkk
Ei meidän mökki ainakaan ole vaikka on -70 luvulla rakennettu mutta kun on oikein tehty ja ei mitään rakennusmuovia höyrysulkuna vaan pikipaperi ja rakenteet tuulettuvat kunnolla ja ilmanvaihto on myös tärkeä asia mökissä mikä on telvisin kylmillään.
- lämmöt_eristäen
Talviasuttava = käytännössä lämmöneristystä koskevat vaatimukset (ovat ainakin nykyään) samat kuin omakotitaloilla. Eli jokseenkin tolkuttomat, jos puhutaan uudisrakennuksesta tai wanhan mökin muokkauksesta talviasuttavaksi tänä päivänä.
http://www.omakotiliitto.fi/node/912
Nykyiset määräykset edellyttävät ihan eri planeetalta olevaan lämmöneristystä kuin vanhoissa kesämökeissä. Esim. oman ei-talviasuttavan mökkini seinä on tehty n. 13 cm pyöröhirrestä, joten seinien U-arvo on noin 1,0 W/K,m². 2-lasisten ikkunoiden U-arvo on noin 3.
Uuden kerrostaloasuntoni *ikkunat* eristävät lämpöä yhtä hyvin kuin em. hirsiseinät (U-arvo 1) ja seinien umpiosa "hieman" paremmin.
Tästä sitten seuraa, että 30 m² mökin lämmitys vie yhtä paljon energiaa kuin modernin 150 m² OK-talon lämmitys. Tai siis veisi, jos mökissä pidettäisiin täydet lämmöt päällä 24/7.
90-luvun alussa ero kesä/talviasuttavien välillä ei toki ollut yhtä iso. Mutta sama periaate siis, talviasuttava = paremmin lämpöeristetty = pienempi energiankulutus.
Vaan jos ja kun mökkiä ei tarvi pitää lämpimänä 24/7, niin asialla ei ole niin kauheasti eroa. Kukaan ei tule vahtimaan, oletko asentanut mökkiin lisää sähköpattereita, joilla saat lämmöt pysymään pakkasillakin, tai kuinka monta päivää vuodessa siellä vietät.
Paitsi että nykyisillä lämmöneristysvaatimuksilla ei-talviasuttava on jopa järkevämpi. 300 mm vahvuiset lämmöneristeet eivät oikein sovellu mihinkään epäjatkuvaan käyttöön, missä lämpö- ja kosteusvirta kulkee milloin mihinkin suuntaan. Ajoittain kylmilleen jätettävässä rakennuksessa hirsi on tosiaan se turvallisin vaihtoehto. - villaa150mm
Ei se kesä/talviasuttavuus eristetään riipu, mutta minä en tiedä kuinka se jako suoritetaan. Voikohan se johtua jostain niin yksinkertaisesta asiasta kun ilmoituksesta joskus rakennusvaiheessa? Mökin muuttaminen vakituisesti onkin sitten jo ihan eri asia.
- hirsimökinäijä
Juridisessa mielessä käsitteitä "kesäsuttava" ja "talviasuttava" ei ole olemassa. Se, onko mökki talviasuttava, on lähinnä käytännön kysymys. Onko mökki rakennettu ja varuettu sioten, että sen saa kylmänä vuodenaikan lämmitettyä riittävästi, onko talvella toimiva vesijohto tai muu turvattu vedensaanti, entäpuucee tms. Onko tie talvella aurattu? Toisn sanoen, voiko mökkiä ylipäänsä käyttää talvella ilman kohtuutonta vaivaa.
Se, että mökki on vapaa-ajan asunto, vaikuttaa mm. vakuutuskustannuksiin ja tienhoitokunnan velotukseen.
Toisaalta, jos olet myymässä mökkiä, maininta"talviasuttava" saataa jonkin ostajaehdokkan silmissä lisätä kohteen arvoa.
Eristyksen paksuuteen yms. pysty parhaiten vastaamaan rakennusalan asiantuntija.
Eri asia on sitten se, että joku haluaa muuttaa mökin pysyväksi asuinpaikakseen. Siihen on olemsa omat määräykset, joita on reposteltu täläkin palstalla.- on_olemassa
Melko tasan tarkkaan on olemassa erikseen kesä- ja talviasuttavat lomarakennukset. Rak. määräyskokoelman osa G1 ohjeistaa tätä näin:
"Pelkästään kesäaikaiseen käyttöön tarkoitettu lomaasuntorakennus
on mahdollista rakentaa poiketen asuinrakennukselle asetetuista, mm. energiataloutta koskevista säädöksistä."
Eli määräysten puolesta todellakin tunnetaan (vain) kesäasuttava loma-asunto. Tällaisessa ei ole vaatimuksia lämmöneristykselle, ei tarvita energiatodistuksia, ei koneellista ilmanvaihtoa LTO:lla. Jossain on näkynyt sellainenkin rajanveto, ettei (pää)lämmitysjärjestelmää ole mitoitettu ylläpitämään yli 17 °C huonelämpötilaa kovimmilla pakkasillakin.
Voi olla, ettei ole erikseen olemassa määritelmää talviasuttavalle loma-asunnolle - siitä yksinkertaisesta syystä, että tällainen rinnastetaan *käytännössä* omakotitaloon ts. vaatimukset lämmöneritykselle yms. ovat nykyään todella kovat!
Miksi kukaan sitten haluaa ampua itseään jalkaan, ehdoin tahdoin hakemmalla rakennuslupaa talviasuttavalle = omakotitalon speksit täyttävälle kesämökille?
a) moni rakentaa kesämökin kuvitellen muuttavansa sinne eläkepäivillään pysyvästi. Jos rakennus ei täytä omakotitalon vaatimuksia, niin aika vähän on toivoa saada sitä muutettua loma-asunnosta vakituiseksi asunnoksi. Siis nimenomaan juridiikan puolesta. Käytännössähän kukaan ei seuraa eikä piittaa, montako päivää ja mihin aikana vuodesta mökillä vietetään, mutta "kirjoilla" ei mökissä voi olla.
b) jospa kyseessä majoitusrakennus.
- Iniössä
Meidän kesäasuntomme ei täytä talviasuttavuuden määritelmää rakennusteknisesti, eikä sitä siksi ole määritelty talotehtaan toimestakaan.
Verottaja sen sijaan määrittelee mahtimääräyksellään sen talviasuttavaksi, koska talviasuttava verotetaan kiinteistöverotuksessa raskaammin.
Mikään muu ei veroviranomaisen mukaan asiaa muuta, kuin kanteen nostaminen, jos tuskin sekään. Verotuksellisesti ovat kuulemma kaikki uudet loma-asunnot talviasuttavia rakennuksen teknisistä ominaisuuksista riippumatta.
Verotusta en lähtökohtaisesti kritisoi, mutta joku järki sen keräämisperusteissa sentään pitäisi olla. - Onttomukulakiurunkannus
Kysäisin tätä pari vuotta sitten rakennustarkastajalta ja hän mainitsi ensimmäiseksi kriteeriksi sisävessan. Sen tarkemmin en asiaa selvittänyt, mökkiimme kun ei ollut aikomuskaan tehdä sisävessaa, vaan vanha kunnon maisemahuussi palvelee edelleen.
- höpöhöpöjuttuja
"talviasuttavassa" vesivessa, vesipisteet yms. toimivat ja ovat ympärivuotisessa käytössä. Talon rakenteet ja lämmitys ovat sellaisia etteivät putkistot jäädy muuta kuin silloin kun tulee pidempiaikainen lämmityskatkos, eli epätavallinen poikkeustilanne.
"Talviasuttavassa" eristepaksuudet tai hirren paksuus on määritetty täysin älyttömälle tasolle ja uusissa rakennuksissa on tavoitteena 0-energiataso. Hyvin harva vanha rakennus pystyy edes puoleen siitä mitä pyydetään tällä hetkellä uusilta rakennuksilta, ja sen myötä suurin osa Suomen vanhasta rakennuskannasta ei ole "talviasuttavia".- yksi_pikku_ongelma
> "talviasuttavassa" vesivessa, vesipisteet yms. toimivat ja ovat ympärivuotisessa käytössä.
Kai sitä mökki voi olla talviasuttava, vaikkei siellä vesivessaa olisikaan?
Että jotta kyllä todelliset kriteerit ovat:
1) päälämmitysjärjestelmä kykenee ylläpitämään normaalia huonelämpöä mitoituspakkasella
2) ulkovaipan lämmöneristävyys rakentamisajankohdan vaatimusten mukainen
Vaatimus 1 on helppo täyttää, jos mökissä on 150-200 mm hirsiseinät. Eihän wanhoissa omakotitaloissakaan sen kummempaa ole. Energiaa tällainen kyllä vie enemmän kuin upouusi talo, mutta niinhän vanhat tuppaa tekemään.
Vaatimus n:o 2 alkaa olla mission impossible. Silloin 25 vuotta sitten mökin olisi varmaan saanut määräykset täyttäväksi aika pienillä muutoksilla, tyyliin paksummat eristeet ala- ja yläpohjaan lämpölasi-ikkunat.
Vaan nyt... käyttötarkoitusta (ei-talviasuttava mökki -> talviasuttava/OK-talo) muutettaessa mennään tämän päivän rakentamismääräyksillä ja vaatimustaso on niin kova, että tarttis varmaan lisäeristää seinätkin, laittaa iv LTO:lla yms. pientä... - veromiesj
yksi_pikku_ongelma kirjoitti:
> "talviasuttavassa" vesivessa, vesipisteet yms. toimivat ja ovat ympärivuotisessa käytössä.
Kai sitä mökki voi olla talviasuttava, vaikkei siellä vesivessaa olisikaan?
Että jotta kyllä todelliset kriteerit ovat:
1) päälämmitysjärjestelmä kykenee ylläpitämään normaalia huonelämpöä mitoituspakkasella
2) ulkovaipan lämmöneristävyys rakentamisajankohdan vaatimusten mukainen
Vaatimus 1 on helppo täyttää, jos mökissä on 150-200 mm hirsiseinät. Eihän wanhoissa omakotitaloissakaan sen kummempaa ole. Energiaa tällainen kyllä vie enemmän kuin upouusi talo, mutta niinhän vanhat tuppaa tekemään.
Vaatimus n:o 2 alkaa olla mission impossible. Silloin 25 vuotta sitten mökin olisi varmaan saanut määräykset täyttäväksi aika pienillä muutoksilla, tyyliin paksummat eristeet ala- ja yläpohjaan lämpölasi-ikkunat.
Vaan nyt... käyttötarkoitusta (ei-talviasuttava mökki -> talviasuttava/OK-talo) muutettaessa mennään tämän päivän rakentamismääräyksillä ja vaatimustaso on niin kova, että tarttis varmaan lisäeristää seinätkin, laittaa iv LTO:lla yms. pientä...Tarkistelin eilen verolapusta, sen mukaan meidän mökki on talviasuttava (valm. 2014), ei vettä, ei vesivessaa, sähköt on mutta ei keskuslämmitystä. Eli varmaan verottaja/tarkastaja tuon mielellään verotuksen kannalta mökkiin räppäisee, lieneekö vähän korkeampi vero sitten meillä nyt... Jälkikäteen ajatelleen olis pitänyt tehä seinät kakkosnelosesta, käytännössä ei kuitenkaan mitään eroa, satunnaiskäytössä talvella on ihan sama paljonko lämpöä seinän läpi karkaa, kunhan ei tuule nurkissa.
- kekekekekk
jos lämpiää kolmessa tunnissa -10 asteesta 10:neen niin on talviasuttava koko talven.
Ei perustu mihinkään kepu-direktiiviin vaan maatiaisjärkeen.- tärkeää_asiaa_minullakin
Kissani henki haisee kissanruoalta.
- lertyikoli
Kun hyvin moni varmasti miettii tätä asiaa siltä kannalta että tarkeneeko "ei talviasuttavassa" oleskella talvella niin näille miettijöille voi kertoa että tarkenee aivan varmasti jos puuta tai muuta energiaa vaan riittää ja lämmitysjärjestelmä ei nyt täysin alakanttiin ole mitoitettu eli kyse ei ole pääsääntöisesti ollenkaan tarkenemisesta.
- mekkk
Tuo on hyvin sanottu mutta jos ei pidä peruslämoöa niin rekkennetta hirrestä mökki ja mistä vesi talvella jos ei ole vesijohtoja tai kaivoa mökillä.
- 4rtv5t
Minä rakensin mökin (Vain kesäkäyttöön) menetelmällä. Mutta joka talvi siellä ollaan tammikuusta lähtien viikkotolkulla, ja jos ei itse olla niin sitten tuttavat tai vuokralaiset. Varaava iso takka vaatii päivittäin puita klo 16-17 väliseenä aikana jos pakkasta -20 tai enemmän.
- tokamaalaistollo
eikö teillä voi muuhun aikaan lämmittää takkaa kuin vain klo 16-17 välisenä aikana?
Meillä takka, leivinuuni ja kammareiden pönttöuunit lämmitetään silloin kun lämpöä tarvitaan, eivät ole ohjelmoitu lämpiämään kellon mukaan :).
Normaalisti lämmitämme heti ensi töiksemme aamulla.
On kiva olla talvipakkasilla päivällä lämpimässä ja nukkua yö asteen pari viileämmässä kuin päinvastoin. - Ayne
Tokamaalaistollo: pitääkö vääntää rautalangasta? Ai teillä ihan sillee.... onkohan kelloa laisinkaan? Onpa teillä aikamoinen määrä lämmitettäviä, miten tuo aamulämmitys mihinkäs kellonaikaan....? Ja mites päivänvastoin???
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan653442Ruumis kanavassa
Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan282990- 1212366
Onko tässä paljon lääkettä..
Keski-ikäselle 43v Ketipinor 100mg Brintellix 10mg Venlafaxin 75mg Xanor 1mg Propral 40mg Xatral CR 10mg Esomepratsol 42281452- 121424
Ei mitään menetettävää
Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo1631346Oi! Jorma Uotinen ja Helena Lindgren paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaudella"
Professori, tanssija, koreografi, Tanssii Tähtien Kanssa -tuomari Jorma Uotinen ja Suomen meikkitaiteen pioneeri, laulaj131098- 74989
Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää39932Riittäisi juoruakkoille puhumista tässä kylässä
On mennyt mahottomaksi touhut. Taksi renki kuskaa akkaansa töihin lienekkö mitään lupaa yrittäjältä tähän touhuun. Kylän13822