Miten valmistetaan nämä pizzalle tärkeimmät asiat, jotta saa paistaa leivinuunissa hyvää kunnon pizzaa? Mozzarellako juustona? Juusto täytteiden alle vai päälle?
Oikea pizzataikina ja kastike, entäs juusto?
13
196
Vastaukset
- pitsafriikki
Taikinan voi tehdä monella eri tavalla ihan riippuen pitsasta eli haluatko ohuen ja rapean, paksumman peltipitsan vai Chigalolaisen pannupitsan.
Itse teen taikinan nykyään ömerikkalaisena jääkaappikohotuksena eli 2 desiä vettä kulhoon, puoli teelusikallista suolaa, saman verran sokeria, pari ruokalusikallista hyvää oliiviöljyä ja puoli pussia kuivahiivaa. Sekoita, että kaikki kuiva-aineet liukenevat veteen, lisää vehnäjauhoja kunnes taikina on pehmeän kiinteää, vaivaa taikinaa 15-20 minuuttia kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja on sopivan kiinteää, kalvo päälle ja jääkaappiin hitaaseen kohotukseen muutamaksi tunniksi tai mielellään yön yli -aikaisemmin tein löysän taikinan, jonka levitin öljyisin käsin pellille ja annoin kohota lämpimässä paikassa (vei aikaa noin tunnin).
Taikinan voi tehdä myös helpommin yleiskoneessa, ainekset kulhoon, taikinakoukut kiinni ja anna pyöriä kunnes taikina mätkii kulhon kylkeä, taikina on valmis ja eikun jääkaappiin kohoamaan.
Kastike taas - ensimmäisenä täytyy päättää haluaako tomaattikastike-pohjaisen pitsan tai jotain muuta. Tomaattipohjaisen kastikkeen teko alkaa italialaisittain sofritosta eli italialaisesta kolmiyhteydestä - öljyssä haudutettu sipuli, porkkana ja selleri hienonnettuna, sekaan vähän valkosipulia, suolaa, peppaa, tomaattimurskaa tai tuoreita hyviä tomaatteja, yrttejä maun mukaan, vähän chiliä potkua antamaan ja antaa muhia puoli tuntia aina välillä maistaen ja lisäten mausteita, jos maistuu laimealta. Kun maku on hyvä niin ota pois levyltä ja anna jäähtyä ennen pitsalle laittoa.
Kun taikina on kohonnut hyvin niin vaivaa sitä vähän ja levitä uunipellille haluamaasi muotoon leivinpaperin päälle ja anna kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Voit käyttää levityksessä joko öljyttyjä käsiä, vettä tai kaulia taikina ihan perinteisesti. Kun taikina on kohonnut aikansa niin levitä valmistamasi kastike, mozzarella siivut, haluamasi täytteet (itse käytän hyvin simppeleitä täytteitä kuten sipulia viipaloituna, paprikaa, joskus jotain liha-einestä), päälle vielä vähän parmesaania raasteena ja eikun uuniin - 225 astetta ja jotain 15-20 minsaa - tsekkaa aina välillä. Itseasiassa pohjan rapsakkuus ei tarvitse mitään pitsakiveä vaikka tseffit siitä jaksavat aina valittaa - omat pitsani ovat aina pohjasta rapsakoita ja sisältä muhevia enkä koskaan ole käyttänyt muuta kuin uunipeltiä sähköuunissa niiden kypsentämiseen.
Hyvin tehdyn pitsan oheen tietysti hyvin tehty salaatti ja valmista se oman makusi mukaan.- Kotopizzeria
Kiitos vastauksesta, mutta nimenomaan arinalla poistetuista pizzasta kyse. Sellaista kunnon italialaista pizzaa tarkoitus tehdä tai sitten sellaista mitä nämä karvakädet tekee, eli helvatan hyvää. Kotipizza on irvikuva pizzasta.
Kertokaa vielä joku oikeaa pizzaa tehnyt pizza-ammattilainen tekniikasta, millä pizza saadaan lapuoon ja siitä irti ilman että on liikaa jauhoja? - pitsafriikki
Kotopizzeria kirjoitti:
Kiitos vastauksesta, mutta nimenomaan arinalla poistetuista pizzasta kyse. Sellaista kunnon italialaista pizzaa tarkoitus tehdä tai sitten sellaista mitä nämä karvakädet tekee, eli helvatan hyvää. Kotipizza on irvikuva pizzasta.
Kertokaa vielä joku oikeaa pizzaa tehnyt pizza-ammattilainen tekniikasta, millä pizza saadaan lapuoon ja siitä irti ilman että on liikaa jauhoja?No anteeks ja kovasti, mutta tuli lukihäiriö ja käsitin leivinuunin tarkoittavan sähköuunia - missä silti saa tehtyä ihan kelvollisen pitsan kunhan oikein tekee - tärkeintä on mausteet ja lisukkeet ja pohjastakin tulee ihan rapsakka ilman pitsakiveä.
Toki puilla lämmitetty arinauuni antaa pitsaan oman arominsa ja jos on mahdollisuus käyttää sitä niin eiku pitsaan uuniin.
Karvakädet harvemmin käyttää puulämmitteisiä uuneja - lähinnä kaasulla tai sähköllä toimivia eikä hajut ole koskaan olleet mitenkään herkullisia näiden paikkojen ohi kulkiessa. Tästä tuli mieleen miten pitseria voisi levittää hyvää tuoksua ympäristöön houkutellakseen asiakkaita eli kuumentaa öljyä tuoreita yrttejä, valkosipulia jne.. lisättynä ja antaa tämän tuoksun leijua ympäristöön sen iänikuisen eltaantuneen juuston hajun sijasta.
Jauhot taitavat olla ainoa tapa saada pitsa lapioon ja siitä pois - jos sinusta jauhoja tulee liikaa niin kokeile mannaryynejä - hieman karkeampina ja pyöreinä ne voisivat toimia paremmin. Monissa ruoka-ohjelmissa niitä käytetään nimenomaan tuomaan rapsakkuutta taikinan pintaan. - pitsafriikki
pitsafriikki kirjoitti:
No anteeks ja kovasti, mutta tuli lukihäiriö ja käsitin leivinuunin tarkoittavan sähköuunia - missä silti saa tehtyä ihan kelvollisen pitsan kunhan oikein tekee - tärkeintä on mausteet ja lisukkeet ja pohjastakin tulee ihan rapsakka ilman pitsakiveä.
Toki puilla lämmitetty arinauuni antaa pitsaan oman arominsa ja jos on mahdollisuus käyttää sitä niin eiku pitsaan uuniin.
Karvakädet harvemmin käyttää puulämmitteisiä uuneja - lähinnä kaasulla tai sähköllä toimivia eikä hajut ole koskaan olleet mitenkään herkullisia näiden paikkojen ohi kulkiessa. Tästä tuli mieleen miten pitseria voisi levittää hyvää tuoksua ympäristöön houkutellakseen asiakkaita eli kuumentaa öljyä tuoreita yrttejä, valkosipulia jne.. lisättynä ja antaa tämän tuoksun leijua ympäristöön sen iänikuisen eltaantuneen juuston hajun sijasta.
Jauhot taitavat olla ainoa tapa saada pitsa lapioon ja siitä pois - jos sinusta jauhoja tulee liikaa niin kokeile mannaryynejä - hieman karkeampina ja pyöreinä ne voisivat toimia paremmin. Monissa ruoka-ohjelmissa niitä käytetään nimenomaan tuomaan rapsakkuutta taikinan pintaan.Juustoista vielä - yleensä käytän mustaleimaista, joskus mozzarellaa ja parmesaania ja juustot yleensä täytteiden alle, mutta tämäkin vaihtelee täytteiden mukaan eli jos joku täyte vaatii rapeutumista lämmössä niin täyte päälle ja jos taas haluaa juuston gratinoituvan niin juusto päälle - makuasia.
Toki juustoina voi käyttää myös muita kuten fetaa, homejuustoja, manchegoa, fontinaa jne...ihan oman makunsa mukaan.
Pitsaa tehdessä tulisi täytteet jättää minimiin ja keskittyä näihin muutamiin makuihin eli itse teen pitsan tomaattipohjaisena (itse tehty kastike), mozzarellaa viipaleina, paprikaa ja (kevät)sipulia ohueksi slaissattuina päälle ja se oikeastaan on siinä - jos haluaa niin muutaman viipaleen salamia voi heittää päälle.
Yksi huomio vielä - tomaattipohjainen pitsa on oikeastaan parhaimmillaan jääkaappikylmänä kuuman, makean maitokahvin kera nautittuna - mausteiden maku on ehtinyt syventyä ja tomaattien hapokkuus korostaa niitä. Oma herkkuni. - noensöisi
Kotopizzeria kirjoitti:
Kiitos vastauksesta, mutta nimenomaan arinalla poistetuista pizzasta kyse. Sellaista kunnon italialaista pizzaa tarkoitus tehdä tai sitten sellaista mitä nämä karvakädet tekee, eli helvatan hyvää. Kotipizza on irvikuva pizzasta.
Kertokaa vielä joku oikeaa pizzaa tehnyt pizza-ammattilainen tekniikasta, millä pizza saadaan lapuoon ja siitä irti ilman että on liikaa jauhoja?Karvakädet eivät tee hyvää pitsaa tai edes mitään syötävää - käyttävät vain tukun halvimpia aineksia ja maku onkin just siinä.
On sääli, että näitä karvakäsiä kotoutetaan Suomeen tuottamaan lisää ruokamyrkytyksiä huonosti valmistetun ruoan takia.
Mutta näin ja muilla on tietysti toiset mielipiteet.
- TuomasAH
Pizzaan pätee pyhä kolminaisuus.
3 vrk Taikinan kohotus
3 tuntia tomaatti kastikkeen haudutus
300 astetta uunin minimi lämpö- liian_pitkä
3 vrk taikinan kohotus ja saat hiivaleivän... 3 tuntia jääkaapissa riittää.
- maistuisvarmaanmullekin
Ja kastikkeeseen pätee italialainen kolminaisuus eli sipulia, porkkanaa ja selleriä pienittynä tai raastettuina, kuulottaen pehmeäksi, mukaan vähän valkosipulia, pippuria ja suolaa, hyvää tomaattimurskaa sekaan ja antaa hautua puolisen tuntia aina välillä sekoittaen. Anna jäähtyä ennen pitsalle laittoa ja täytteet päälle. Uuniin vähintään 225 asteeseen noin 15 minuutiksi ja valmis kun juusto on ottanut väriä ja kupruilee keskeltä.
Parasta tomaattipohjainen pitsa on jääkaappikylmänä kuuman, makean maitokahvin kera nautittuna. - eihaudutellaei
Aidon Italialaisen pizzan tomaattikastiketta ei ikinä hauduteta, muuttaa maun tunkkaiseksi, ei se mikään Ragu ole.
Lähde: Pizze kirjan italialaiset pizzamaakarit. - eihaudutellaei
https://www.youtube.com/watch?v=TVFS71Xk2bg
siinäpä se ohje, valkosipulin kynnen ja basilikaa voi vielä soossiin lisätä ja antaa maustua jääkaapissa muutaman tunnin jonka jälkeen valkkarin kynnet poistetaan.
- someone1111
taikinaksi riittää torttutaikinaa....se on halpaa ja helppoa....
- Sauhuton
Mozzarella ja parmesaani sopivat molemmat hyvin ja itse laitan ne raasteena päälle, koska juusto sitoo täytteen kiinni.
- viola-raaste
Itseäni on häirinnyt "mozzarella-raaste" - miten tuorejuustoa voi muka raastaa?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!
Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit32728Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1581351Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on491165Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä191037- 1261030
Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2071020Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️223974Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk300915- 42909
- 72875