Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Perheen ns turvaverkko ja adhd,n hoito.

mieromahan66

Meillä on perheessä 2 poikaa 5v ja 11v, joista vanhemmalla pojalla todettu adhd. Kasvatamme heitä kahdestaan ja parisuhde natisee liitoksistaan jatkuvan stressin takia. Taustalla on pääasiassa se, ettei vanhempaa poikaa voi jättää hetkeksikään yksin kotiin taikka mihinkään muuallekkaan. Eikä vapaaehtoisia tuuraajia juurikaan löydy, mm omat vanhempani, joista isäni jo kuollut ja äiti niin vanha ettei viitsi edes ajatella vaivaavansa häntä. Asuu vieläpä toisella puolella suomea. Emännän suku taas on riitautunut meihin juurikin adhd-pojan kasvatusta koskevissa asioissa, eikä näinollen pidä mitään yhteyttä. Alkujaan särö tuli siltä ajalta, jolloin pojalla ei vielä ollut diagnoosia ja mummi oli ahnaasti neuvomassa ja esittämässä jyrkkiäkin mielipiteitään, että emme muka huomioi poikaa tarpeeksi ja siksi oireilee. Kun viimein vuosien taistelun jälkeen saimme pojalle diagnoosin ja lääkityksen, ei tällä seikalla ollut mitään merkitystä emännän suvulle, sillat oli jo palaneet. Kylässä emme käy, eikä meillekkään juuri vieraita tule. illat menee siinä ettei kiihdytä adhd,tä liikaa ja nuoremman pojan touhuja vahtiessa. Nykyään kun on muotia kehua, kuinka perheessä aina löytyy joku joka vahtii suvun jälkikasvua, meillä tätä ylellisyyttä ei ole ja oireina on alkanut ilmaantua parisuhteen rakoilu, kun yhteistä aikaa ei ole. Ammattiauttajia on ja niitä on myöskin tarjottu, ongelmana kuitenkin se, ettei poika suostu niihin, eikä emäntäkään luota muiden hoitokykyyn riittävästi tässä asiassa. Oma ongelmansa on myös siinä, että olemme ns uusioperhe, vanhin poika on emännän ed liitosta ja nuorin yhteinen. Ja esimerkiksi komentamisessa pahanteon jälkeen on eripuraa, en saisi sanoa vanhemmalle pojalle, enkä käskyttää. Mutta emäntä saa komentaa ja käskyttää molempia poikia, minä vain nuorempaa.. Olen jo muutaman kerran miettinyt, että lähtisin suhteesta pois, koska koen olevani kakkosviulun soittaja, eikä panostani arvosteta.

16

173

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sääliteitä

      Tottakai sinun tulee päästä sanomaan painava sanasi pojan toilailuista. En oikein ymmärrä miten 12-vuotiasta ei voi hetkeksikään jättää vahtimatta, mitä tapahtuu jos meette rouvan kanssa yhdessä syömään tai lenkille??
      Tilanteenne on niin raskas ja eroherkkä, että rouvan mutinoista huolimatta teidän oman etunne nimissä on hakeuduttava perheneuvolaan tms. Nuorempi lapsi joutuu elämään veljensä varjossa, äiti uhriutuu tietoisesti tai tiedostamatta. Sinä kärsit, parisuhde vetelee viimeisiään..
      Yritä nyt vielä selittää suutahtaneille sukulaisille että tilanteenne on raskas jne.
      Jos ei auta muu niin MLL kautta saanee sellaisiakin tätejä jotka pärjävät vähintään yhtä hyvin kuin vanhemmat tuon esimurkunkin kanssa.
      Vaimosi on tainnut sairastua vahvuuteen kuten sanotaan. Minä tiedän, minä osaan, pitää tehdää näin ja näin eikä milliäkään toisin. ADHD tai ei, ei ole normaalia että 12-vuotias sitoo vanhemmat kotiin 24/7/365, ei sitä kenenkään psyyke kestä vuositolkulla edes. Hae apua, keskustele perheen ulkopuolisten tukitahojen kanssa. ADHD-liitto voisi olla hyvä suunta kysellä neuvoja.

      • mieromahan66

        Mitäkö tapahtuu, jos jätämme adhd,n yksikseen kotiin?? On kokeiltu, eikä toiste uskalla, lähti meinaan tikkana ulos ja jätti ovet sepposen selälleen, huidellen itse ties missä. Toisella kertaa lähti takapihan ovesta ulos, pelkissä alushousuissaan, ovet taaskin auki kaikelle kansalle. Psykiatrin mukaan pojalla ei ole mitään estoja,voi lähteä ihan ventovieraankin matkaan,jutellen samalla kuin vanhalle tutulle. koulusta lähtenyt omille lomille, vaikka taksi normaalisti hoitaa kuljetukset. Pojan sosiaaliset taidot täysin olemattomat,käytöstavat,toisten huomioonottaminen,jne puuttuu häneltä kokonaan. Viime talvena olimme sosiaalisten taitojen ryhmässäkin, jossa koetettiin saada poikaa jotenkin normaaliraiteille. Pelleili sielläkin ja alkoi riehumaan, kun peli ei ollut mieleistä. Se siitä ryhmästä, mutta psykon mielestä hänelle tekisi hyvää juuri ryhmätyöskentely.. Säännölliset lääkärikäynnit on koko ajan päällä ja mitään edistystä ei tapahdu, koska jos poikaa ei kiinnosta jokin,se ei silloin kiinnosta.. Ihan normaalia adhd,n käytöstä. 20 medikinet ei tehoa yhtään ja seuraavalla kontrollilla kokeillaan 30 medikinettiä. Ongelma ei ole se, ettei pojalle koko ajan etsitä mielekästä tekemistä tai haeta apua adhd,n käsittelyyn. Vaan se, ettei mikään haettu apu tehoa, jos se ei poikaa satu kiinnostamaan, jos hän ei pidä jostakin asiasta tai tilanteesta, kuulee sen kaikki kyllä.


    • Mistä.vertaistukea

      Oppiiko ADHD ajan kuluessa pois asenteistaan, vai säilyykö arvaamattomuus koko elämän iän? Mietin vain sitä, että ei juuri kuulla aikuisista ihmisistä, joiden käytös luettaisiin tämän ominaisuuden piikkiin. Millaisen tulevaisuuden kuvan hoitoalan ihmiset ovat antaneet?
      Mietityttää, että vaimosi ei salli sinun puuttua esikoisen kasvatukseen sen vuoksi, että et ole biologinen isä. Perheessä olet isä joka tapauksessa, ja on molempia poikia kohtaan epäoikeudenmukaista, jos et voisi olla isänä molemmille. Ymmärrän, että se on haasteellista ja raskasta, eikä sitä helpota lainkaan vaimon asenne. Tarvitsette varmasti ulkopuolistakin apua lastenkasvatuskysymyksissä.
      Kai teillä on kuitenkin keskusteluyhteys lääkäriin ja mahdollisuus yhteydenpitoon. Keskustelkaa ammattiauttajien kanssa tilanteesta. Siinä varmasti on korjaamisen varaa.

    • Kommentoija69

      Kuulostaa siltä, että vanhemmalla pojalla on hyvin vaikea ADHD, kun ei kerran lääkityskään tehoa normaaliannoksilla ja käytös on noin holtitonta. Mielestäni on täysin kohtuutonta, että vaimosi kieltää sinua käskyttämästä poikaa. Sinä olet perheen isä ja sinä osaltasi vastaat koko kodin ja kaikkien siinä asuvien lasten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Sinulla on oltava riittävä auktoriteetti tuon tehtävän hoitamiseen. Mitä vaimosi tuohon argumenttiin vastaa/vastaisi?

      Missä vanhemman pojan isä on? Olisiko hänestä mitään apua pojan kanssa? Ilmeisesti, kun kerran ette mainitse häntä ollenkaan. Onko hänelläkin samanlaisia vaikeuksia kuin pojallaan?

      Mielestäni vaimosi on todella onnekas, että hänellä sinut. Elämä yksin rajusti oireilevan esimurrosikäisen ADHD-pojan kanssa olisi taatusti todella raskasta. Jos ei pojan oma isä ole kuvioissa auttamassa, niin silloin isän rooli lankeaa sinulle, isäpuolelle, ja vaimosi on syytä tunnustaa se. Jos vaimosi joutuisi yksin molempien poikien lähihuoltajaksi, hänellä olisi konkreettinen riski ylirasittua siinä määrin, että vanhempi poika voitaisiin joutua huostaanottamaan ja siinä sivussa ehkä nuorempikin. Sinun kannattaa selvittää hänelle nämä riskit. Miten nuorempi poika muuten voi tilanteessa?

      • mieromahan66

        Vanhemman pojan isä on jo kuollut, eikä poika edes tavannut oikeaa isäänsä koskaan. Emännän aikaisemmasta liitosta on myös jo kaksi aikuista tytärtä, joista vanhimmalla on myös adhd,n oireita. Tosin häntä ei koskaan saatu testeihin asian varmistamiseksi, ja muu suku oli puolustuskannalla juuri silloin uskoen tämän tytön puheita liikaakin. Oikeastaan koko soppa emännän suvun kanssa syntyi juurikin kun olivat kärkkäästi koko ajan neuvomassa kasvatuasioissa, vaikka juuri silloin tyttö ja poika oireili pahoin. Kaikki laitettiin kasvatuksen ja kotiolojen piikkiin, mm puolustivat tytön arvaamatonta käytöstä sillä, että oli ollut vaikea lapsuus mm oikea isä ryyppäsi ja huusi kotona.. Kun pojassakin alkoi samat oireet, niin sen jälkeen ei mitään puolusteluja tullutkaan, vaan suku keskittyi suojelemaan tyttöä, joka valehteli kaikesta kaikille hyvin uskottavasti. Tämä sitten sai aikaan sen, että tyttöä kyllä uskottiin ja voivoteltiin ankeaa lapsuutta, mutta pojan kohdalla kyse olikin yllättäen vain kasvatuksen puutteesta. Sinänsä outoa, että eivät arvostelleet silloista isää pahasti ja sallivat hänen olla tyttöjen lähellä vaikka ryyppäsi ja käytti muitakin aineita. Minä taasen en ryyppää, enkä käyttäydy muutenkaan holtittomasti, mutta eivät yhtään ota kontaktia. Nuorin poikamme oireilee kyllä aika-ajoin, matkii mm veljen raivokohtauksia ja on oppinut kiroilemaan ja haistattelemaan juurikin häneltä. Sillä adhd,n suuttuessa suusta tulee kaikenlaista ja sen ikävä kyllä joutuu kaikki samassa tilassa olevat kuulemaan. Ja vastauksena tulevaan kysymykseen, eikö siskot auta. Voin vastata, että auttaa toisinaan, mutta vain jos se sopii heille. Yleensä ei sovi,koska vanhempi poika on niin arvaamaton. Taustalla on myös tyytöjen puolelta epäluottamusta, juurikin valehtelun ja lupausten pitovaikeuksien takia. Jokunen kerta on käynyt niin, että esim ollaan jo pari viikkoa aikaisemmin kysytty joutaako jompikumpi katsomaan poikien perään muutamaksi tunniksi. Ovat yleensä innosta puhkuen luvanneettulla, mutta kun kyseinen päivä on koittanut, ei ole saatu mitään viestiä esteestä eikä puheluihin vastata. Tätä tapahtui varsinkin vanhimman tytön kohdalla usein. Se riitti minulle, ja en itse enää pyydä heiltä mitään, koska heihin ei voi luottaa 100 prosenttissesti. Minulla oli viimeisen oharien aikaan todella tärkeä meno sovittuna, ja vanhin tyttö vielä ed päivänä sanoi tulevansa, mutta aamun valjetessa ei tyttöä saatu mistään kiinni eikä mitään viestiä tullut. Saimme nuorimman tytön kiinni ja hän tuli lyhyellä varoitusajalla. Joten pääsin kantamaan isäni hautaan.


      • plkijuhgt

        Vaikka emännän pojalla on adhd Pitää teidän kasvattaa hänta kuitenkin. Johdonmukainenm kasvatus ja kuri vaan kehiin. Ja sun pitää isänä kantaa vastuu molempien lasten kasvatuksesta, ja osaltasi osallistua. Ja vaimon pitää alistua siihen. Jos hän ei ymmärrä, että lasta kuuluu kasvattaa sinunkin, ota yhteys perheneuvolaan. Johdonmukainen kuri ja kasvatus auttaa varmasti oli adhd tai ei. Eli ensin luodaan normi mikä on tavoite. ja jos päivä sujuu hyvin saa palkinnon ja jos ei niin ei saa. ja monesta hyvästä päivästä saa jotain parempaa. ja jos menee huonosti lähtee laturit koneista lukkojen taakse. Ja alussahan siis pyritään muuttammaan vain yhtä asiaa.

        adhd lapsille ei muutenkaan saa antaa sokeria, limpsoja, energiajuomia.


        Asiaan on todella tärkeää puuttua, koska tälläiset lapset ovat monesti myös kiusaajia ja jatkavat vastaavaa käytösta aikuisena. Tärkeää on myös että lasta ei huomioida, kun hän käyttäytyy huonosti. Toki siis jos heittelee tavaroita päin toisia tai käyttäytyy väkivaltaisesti tai karkaa. eli lapsi saa huomiota hyvällä käytöksellä.

        Toki jos lasta et ole saanut kasvattaa niin ei se helppoa aluksi ole, mutta kyllä vaihtoehdotkin ovat vähissä. pelastakaa lasten kautta voisitte saada tukiperheen, jotta saisitte joskus huuahtaa. Kannattaa vielä hakea apua kun kuitenkin lapset ovat pieniä ja tarvitsevat teidät molemmat. Olet kuitenkin ainoa isä ja miehen malli pojalle.

        Itselläni oli helpompaa, koska pojallani oli opettajat, valmentajat, papat ja oma isäkin kanssani. Mutta silti piti olla johdonmukainen, kun oli pieni.

        Kannattaa varmaan harrastaa liikunnallisia asioita. Lapsen energia kuluu ja ruoka maistuu kun on ulkoillut, ja mieli pysyy positiivisena.


      • mieromahan66

        Pojalla on normit ja rutiinit, myöskin jaksetaan muistuttaa että jos päivä menee hyvin saa palkkion. Ongelma on siinä ettei aina noudata sovittuja asioita, unohtaa ne jos tapahtuu normista poikkeavia asioita.

        Tässä tulee sitten iso kysymysmerkki, nimittäin muistaa kyllä hyvin sen luvatun asian, oli se sitten töllö tai nettiaika. Vaan ei käsitä rangaistusta, joka tuli sovitun asian noudattamatta jättämisestä. Huutaa vain naama punaisena, että oli lupa.
        Yleensä myös hakkaa tuolloin seinä ja potkii ovia.

        Tullakseen puolen tunnin päästä taas juttelemaan niinkuin mitään ei olisi hetkeä aikaisemmin tapahtunut.

        Harrastuksia on myös kokeiltu mm jääkiekkoa,salibandya, jalkapalloa. Nuo kiinnostaa poikaa kovasti,, televisiosta katsottuna. Mutta ei enää kun itse pitäisi kokeilla.
        Olen käyttänyt häntä harjoituksissa ja jo 5min päästä turhautuu, kun ei kikkakakkoset onnistukkaan. Lyö leikin kesken alkamalla riehumaan pois tilanteesta, taikka menemällä vain istumaan johonkin eikä reagoi pyyntöihin tai muuhunkaan.

        Tietyissä määrin alkaa olla kohta vati aika täysi, sillä olen käyttänyt hirvittävän määrän aikaani, käyttämällä mm lääkäreissä ollut kotimiehenä pojan kanssa hänen tullessa koulusta. Mikään muu ei kaveria kiinnosta, kuin töllö ja läppäri, jos niitä ei saa ei tee mitään muutakaan ja kehotuksista lukkiutuu vain enemmän.
        Nykyään jos on kielto päällä,en reagoi mitenkään annan hänen olla oloissaan ja istua. Välillä saattaa siinä leikkiä mutta useimmiten vain istuu ja tuijottaa eteensä.
        On osoittautunut ihan hyväksi konstiksi, mutta helvetti repeää aina irti,kun emäntäkin tulee töistä ja nuorin poika tarhasta.
        Silloin alkaa hirveä heiluminen ja selitys, sekä kysely voiko olla koneella tai kattoa töllöö. Emäntäkin kun vastaa ei, niin alkaa huutamaan..

        Tällä hetkellä tilanne on se, että aloitettiin yhdessä lääkärin ja opettajan suositusten mukaan 30 medikinet, se jopa hetken pitää poikaa aisoissa n3 tuntia.
        ja näillä mennään seuraavaan kontrolliin asti, sitten mietitään joko lääkityksen vaihtamista tai muuta vastaavaa.


      • vaikealtakuulostaa

        Liikunnaksi olisi varmaan hyvä jokin muu kuin tuollainen säädelty valmennusjuttu. Tykkääkö poika jostain sellaisesta fyysisestä tekemisestä? Esimerkiksi jos menette metsään retkelle, johonkin peuhupaikkaan, jossa saa kiipeillä ym, uimaan, tai heittelette yhdessä vaikka fribeetä. pelaatte palloa tai pikipataa? Tai pystytkö laittamaan pojan hyppimään trampoliinilla pariksi tunniksi päivittäin? :)


      • mieromahan66

        Meillä on esim mökillä tilaa ja lääniä tehdä ihan mitä mieleen juolahtaa, on myös trampoliini.. Nuo vain ei kiinnosta poikaa, jos kehoitat että mene leikkimään, ei satavarmasti mene. Yksinään jos on ulkona ei tiedä mitä tekisi,ei osaa tai halua aloittaa mitään ja jos pikkuveikka on mukana leikkii kyllä hänen kanssaan hetken, mutta alkaa sitten pomoilemaan ja ehtoilemaan että leikitään sitä ja tätä. Nuorempi vain ei ole samaa mieltä ja lähtee omiin leikkeihinsä, jolloin vanhempi lopettaa leikit siihen.
        Kuten sanoin aiemmin kaikkea on kokeiltu ja jos ei poikaa kiinnosta ko tekeminen, niin se ei kiinnosta. Kaikenlainen kehoittelu ja pyytäminen vain pahentaa asiaa.

        Kaveri menee aina kuoreensa,mitä enemmän kehotat.
        Jostain luin kauan sitten, että adhd,llä on autoriteettikammo tai jotain vastaavaa.
        käskyt ja kiellot ei toimi samalla lailla, kuin normilapsella.

        Tässä pari päivää sitten oli taas ns vaikea päivä, eikä poika koulusta tultuaan päässyt koneelle taikka katsomaan televisiota, niin istui tuolilla 4 tuntia ja vain tuijotti ulos ikkunasta.. toisinaan kyllä menee huoneeseensa laikkimään ja leikkii siellä rauhallisesti, näin vain silloin kun on kahdestaan jommankumman vanhemman kanssa.
        Heti kun kaikki on kotona, ei keskity enään mihinkään, ainoat mitkä silloin pitäisi pojan paikoillaan on juurikin töllö tai läppäri.

        Emme kuitenkaan anna hänen olla jatkuvasti joko koneella tai katsoa töllöä, siitä sentään ollaan samaa mieltä ja lääkärikin on samoilla linjoilla.
        On nimenomaan ohjeistettu ettei pojan ehtoiluihin mennä mukaan, vaan hänen pitää toimia sääntöjen mukaan.


      • vaikealtakuulostaa

        Onkohan tuo ADHD-diagnoosi varmasti oikea, jos 12-vuotiasta ei voi hetkeksikään jättää yksin? Minä olen ADHD-perheestä, ja meillä oli välillä ehkä omalaatuista, mutta ei lähellekään tuollaista. Poikahan kuulostaa ihan joltain viidakossa kasvaneelta susilapselta!

        Voisitteko tehdä yhdessä perheenä tai kahdestaan pojan kanssa jotain kivaa? Esimerkiksi mennä retkelle metsään?

        Kieltämättä sitä itsekin välillä miettii, että miksi ei löisi kaikkea ihan lekkeriksi, kun kuitenkin kaikki aina menee pieleen. Miksi edes yrittää, kun ei koskaan onnistu? Haukkumiset tulee aina joka tapauksessa, pinnisteli tai ei.


      • mieromahan66

        En tiedä onko diagnoosi oikea, en ole lääkäri, mutta monta vuotta poikaa käytettiin eri lääkäreillä asian tiimoilta. Autismin kirjo luki papereissa, mutta käytös on vahvasti adhd painoitteista. Poikaa on kokeiltu jättää yksin ja kokeiluksi myös jäi, syyn voi lukea ylempää ketjusta. Ongelma ei ole se etteikö yritettäisi kehitellä mielekkäitä harrastuksia tai muuta, vaan se ettei poika kiinnostu niistä, jos vasten tahtoaan joutuu jotain tekemään, tekeen viivytellen ja lopulta alkaa joko riehumaan tai pelleilemään päästäkseen pois tilanteesta.

        Ongelmia on nyt ilmennyt myös siinä, ettei poika osaa solmia kengännauhoja, tai ylipäätään tehdä solmua. yritetty on kovasti ja monta kertaa, aina pojalta palaa käpy ja alkaa kiukutella, joten enää ei edes yritä. Tämä heijastuu harrastusten mielekkyyteen, sillä luistimia ja jaliskenkiä ei tarrakiinnityksillä oikein ole. Tosin ei nuo lajit kiinnosta häntä muuten kuin töllöstä katsottuna. Nuorempana tykkäsi kyllä ajaa fillarilla, mutta ei oppinut hallitsemaan pyörää ilman apupyöriä ja se oli sitten siinä.

        Psykon neuvokin on ollut, että mennään pojan kiinnostuksen mukana, ts tällä hetkellä vain joko töllö tai kone, mutta ei niissäkään voi tuntitolkulla olla yhteen menoon. Nyt käytössä jo 40mg medikinet, koska myös opettaja informoinut lääkäriä, ettei oikein keskity ja haittaa muuta opetusta.

        Näillä mennään nyt kesää kohti ja katsotaan mitä tapahtuu.


    • Kommentoija69

      Ihmiset, jotka kommentoivat, että kyse on vain kurin ja rajojen puutteesta eivät tajua asiasta mitään. Poikapuolesi on neurologisesti vaikeavammainen. Ei hän ole kuriton tai paha, hän ei vain _kykene_ hallitsemaan käyttäytymistään. Jos hän ei iän myötä merkittävästi rauhoitu, hän ei varmasti kykene itsenäiseen elämään koskaan. Laitoselämä on hänen osansa, ellei hänen sairautensa iän myötä lievity tai siihen ei löydy tehokkaita hoitokeinoja. Toivottavasti terveydenhuollon eikä rikosoikeudellisen seuraamusjärjestelmän puolelta. Jos tilanne menee niin pahaksi, että voimanne loppuvat, niin on tietysti olemassa vielä lastensuojelu, joka kenties kykenee järjestämään pojalle sijaishuoltopaikan jostakin sopivasta laitoksesta, jossa häntä kyettäisiin riittävällä tavalla auttamaan. Lastensuojeluun ottaisin kuitenkin yhteyttä vasta viimeisenä keinona, koska jos huostaanottoon päädytään, menetätte kontrollin pojan asioihin eikä hoitolaitoksen laadusta ole takeita.

    • Kommentoija69

      ADHD:ssa on kyse äärimmäisestä impulsiivisuudesta. ADHD:sta kärsivälle voi kehittyä auktoriteettivastaisuus mutta se ei ole suurikaan ihme, koska hänen luontaista käyttäytymistään joudutaan jatkuvasti rajoittamaan turvallisuuden ja järjestyksen ylläpitämiseksi (hänen omansakin) erityisen voimakkaasti. Toisin sanoen vaikeasta ADHD:sta kärsivää on pakko rajoittaa niin vahvasti, että hänestä se tuntuu samalta kuin normaalista ihmisestä tuntuisi rangaistuspataljoonassa palveleminen.

    • vaikealtakuulostaa

      Hassua, että ette saa mitään apua mistään, vaikka asiat ovat noin huonosti. Eikö mitään tukihenkilöä tai ryhmää ole saatavilla, no ei kai sitten.

      Sellaiset harrastukset ovat kyllä minustakin rasittavia, joissa vaaditaan kamalasti suorittamista. Esimerkiksi työväenopiston kuntojumpparyhmä oli ihan järkyttävä, kun siellä olisi jumpan sijasta pitänyt ilmeisesti tanssia jotain askelkuvioita. Minulla kestää uuden liikkeen automatisoituminen niin hirveän monta toistoa, että en olisi oppinut askelsarjoja vielä kevääseenkään mennessä. Että yhteen kertaan jäi. Lapset saavat koulussa pinnistellä ihan tarpeeksi, niin voin kuvitella ettei jaksa siihen päälle enää opetella lisää vaikeita juttuja. Voisitteko pojan kanssa yhdessä vaikka maalata sormiväreillä tai mennä eväsretkelle metsään? Onnistuisiko kesällä uiminen ja vaikka sellaisen puhallettavan pallon heittely koko perheen kanssa?

      Jos touhuat sinä itse tai pojan äiti touhuaa jotain innostuneena, niin eikö poika tule mukaan ollenkaan?

      Minä opin ajamaan pienellä pyörällä ilman apupyöriä aika pitkän harjoittelun jälkeen, mutta sitten kun olisi pitänyt siirtyä isoon pyörään jossa jalat eivät ota maahan, niin kaaduin joka kerta kun olisi pitänyt kääntyä. Luovutin. Sitten viidennen ja kuudennen luokan välisenä kesänä parasta kaveria alkoi risoa, että ei voitu mennä minnekään yhdessä pyörällä. Kodin lähellä oli sellainen tosi pitkä suora pyörätien pätkä, jossa ei ollut paljon liikennettä silloin. Mentiin sinne ja ajettiin sitä edes takas, edes takas vaikka kuinka kauan. Silloin opin. Rupesin sitten ajamaan muuallakin. Siitä kesästä on kyllä arvet molemmissa polvissa, kun pyörän hallinta ei ollut niin hyvää. Kunnolla ajamaan opin vastasilloin, kun aloin yläasteella ajaa koulumatkat. Se oli aluksi kieltämättä vähän vaarallista, vaikka pyörätiellä ajoinkin.

      Jos poika on lapsi tai jos hänellä on ADHD, niin se on kyllä ihan eri juttu. Minäkään en ole lääkäri. Olen aina ihmetellyt, että miten jollain voi olla samaan aikaan nuo molemmat diagnoosit, koska ne ovat monessa asiassa vastakkaisia. Esimerkiksi autisti rakastaa rutiineja ja ADHD rutiinien rikkomista (koska se nostaa aivojen vireystilaa). ADHD keksii ongelmiin omituisia ratkaisuja, autisti haluaa ratkaista ne tietyn kaavan mukaan. ADHD on yleensä visuaalinen tyyppi ja tunnistaa hyvin tunnetiloja, taas autisti on äänistä kiinnostunut eikä osaa esimerkiksi tulkita kasvonilmeitä. Autistien lahjakkuus on yleensä jotain matemaattista, ADHD:n jotain vilkkaaseen mielikuvitukseen liittyvää. En sitten tiedä, paljonko noista on poikkeuksia.

      • mieromahan66

        Ainoa apu tällähetkellä on nämä viikottaiset kontrollikäynnit, joissa seurataan lääkityksen tehoa.

        Kyllä poika toisinaan tulee leikkeihin, jos kaikki on siinä mukana, mutta hyvin usein alkaa määräämään leikin suuntaa. Ja jos ei sitä saa tehdä alkaa riehumaan ja pelleilemään päästäkssen pois tai ollakseen huomion keskellä, en tiedä kummin.

        Eräs seikka jäi alussa mainitsematta, nimittäin kahdestaan jommankumman aikuisen kanssa kotona ollessaan, poika käyttäytyy liki normaalisti. Saattaa touhuta omiaan tai katsoa töllöä ja jopa kehitellä jonkin leikinkin.

        Mutta heti kun tupa on ns täysi ihmisiä, alkaa holtiton heiluminen ja selitys, sekä huomion haku, tässävaiheessa ei enää sitten kuuntele käskyjä, eikä ohjeita.

        Tuohon diagnoosiin.. papereissa todellakin lukee autismin kirjo, ja tietyt rutiinit päivässä pitää olla jotta päivä menisi jotenkin hyvin.

        Poika pärjää kokeissa hyvin, vaikka ei edes pahemmin lue niihin, toisaalta aikeat tehtävät turhauttaa nopeasti ja levottomuus alkaa.

        Pojalla on olematon kanssakäymisen taito,puhuu koko ajan päälle, ei tykkää jos keskeytetään, eikä myöskään osaa tunnistaa tunnetiloja.

        saattaa iloisena selittää omia juttujaan vastapuolelle, vaikka toista juuri silloin sattuisi jokin asia harmittamaan.
        Koulussa esim koskettelee toisia täysin spontaanisti,vaikka toinen ei tykkäisi siitä.

        Pojan tarinat on yleensä myös hurjempia,kuin oli alunperin tapahtuessaa, liioittelee ja satuilee omia tekojaan. eikä reagoi millään lailla, vaikka vastapuoli ihmettelisi ääneen moista.

        Syyttää kaikista tilanteista yleensä muita,ei koskaan myönnä omia virheitään, ja päivän tapahtumista kertominen on täyttä lottoa.
        Eli voi tulla satuja, eilisen päivän tapahtumia, viikon vanhoja,välillä jotain muuta jne..
        mutta omia virheitään ei näe missään.

        Psykiatrikin oli kiinnostunut juuri siksi, että osa oireista viittaa autismiin ja osa adhd,hen
        Ja näihin nyt yritetään löytää sopiva lääkitys.


    • Ruokaonlääke

      Oli pojalla sitten adhd tai autismi, niin olkaa tarkkana siitä, mitä hän syö.

      Lisäaineet, einekset, raffinoitu ruoka kokonaan pois ja sokeripitpiset herkut minimiin.

      Häiriökäyttäytyminen tule huomattavasti vähenemään, kun hankitte tietoa puhtaasta ravinnosta. Nykypäivänä lapset usein tietämättömyyttään ruokitaan sairaiksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2258
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      50
      1954
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1838
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      80
      1708
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1598
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1522
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1403
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1362
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1331
    10. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      36
      1326
    Aihe