KTM-tutkinnon antamat valmiudet alan työtehtäviin?

Työelämää_ajatellen

Miten olette kokeneet siirtymisen työelämään taitovaatimusten suhteen? Antoiko KTM-tutkinto teille mielestänne hyvät valmiudet työelämään? Entä oliko alussa kaikki uusissa töissä ns. hepreaa vai riittikö vähempi ponnistelu uuden oppimiseksi? Tai oliko tutkinnosta saatava hyöty lähinnä sitä, että tutkinto auttoi teitä omaksumaan uutta alan tietoa nopeasti?

Varmasti ainevalinnoilla on merkitystä työllistymisen kannalta, mutta käsittääkseni nykyisin jokainen kauppatieteen maisteri joutuu pää- ja sivuaineensa lisäksi valitsemaan muitakin oppiaineita eli jos luet vaikkapa kansista ja rahoitusta, niin joudut ottamaan säläkursseja esim. laskentatoimesta ja markkinoinnista, vai?

Vertauskohtana KTM-janttereihin voisin ottaa dippainssit ja tietojenkäsittelytieteen maisterit. Insinööreille nimittäin on kyllä töitä tarjolla nykyisessäkin YT-neuvottelujen Suomessa, mutta vaadittava osaaminen näyttää harmittavan usein olevan varsin spesifiä. ICT-alalle tuntuukin olevan ominaista se, että moni ei korkeakoulututkintoa hankkiessaan ole osannut kartuttaa riittäviä taitoja. Olisi siis vaadittu omaa oppimista koulussa tapahtuvan oppimisen ohella. Yliopisto-opinnot eivät siis riitä antamaan valmiuksia kaikkiin niihin töihin, joissa edellytetään spesifimpää tietämystä ja niitähän töitä riittää.

19

840

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KTM123

      Minun mielestäni KTM-koulutus ei ole antanut kovinkaan hyödyllisiä tai konkreettisia työelämätaitoja. Itse asiassa en kyllä koe saaneeni koulusta mitään sellaista selkeää osaamista, josta olisi duuneissa ollut hyötyä, valitettavasti. KTM-opinnoista et saa varsinaisesti ammattia etkä spesifistä erikoisosaamista, pl. ehkä joku tilintarkastus. Enemmän siitä saa kaupallista/taloudellista yleissivistystä joka kenties sitten auttaa omaksumaan asioita työelämässä, kun niille on opinnoista jotain kontekstia.

      Jos miettii nuorempien ekonomien työtehtäviä, niin mielestäni tärkeimpiä osaamisia on organisointitaidot, kyky hahmottaa kokonaisuuksia & omaksua uutta nopeasti, englannin kieli, excel jne taidot. Näitä ehkä oppii kauppiksessa, mutta muuten tehtävät on kyllä melko kaukana niistä opinnoista. Ellet sitten mee suoraan joksikin strategia-konsultiksi, mutta sielläkin tod.näk. päädyt suoltamaan meeting minutseja ja powerpointeja jos aloittelija olet :)

      Itse olen kyllä hankkinut osaamiseni ihan työelämässä oppien, en kauppakorkeasta. En ole tehnyt ollenkaan pääaineeni (markkinointi) mukaisia työtehtäviä, vaan aivan muuta, koulutusta vastaavaa kylläkin. Kannattaa muutenkin varautua siihen, että työtehtävät todennäköisesti tulevat olemaan ekoina vuosian vaatimattomampia kuin mitä koulu antaa ymmärtää. Jotkut uraohjukset tietenkin pääsee suoraan hyville paikoille, mutta suurempi massa ei.

      • Turhake-ekonomi

        Vastaan kanssa tähän jo valmistuneena. Pääaineena laskentatoimi, ja ikävä kyllä nainen. Töissä yhdessä Suomen suurimmista yrityksistä ns. accountanttina. Työn oikea laatu; ostolaskujen käsittelyä. Niin, mitähän kaupallista osaamista siinä tarvii? Arvonlisäverotuksen perusteita tarvitsisin joka päivä. Englannin kieltä, saksan kieltä, joskus espanjaa, joskus venäjää. Kaikkia näitä olen kauppiksessa oppinut. SAP on pitänyt itse opetella, ja se on kiva ohjelma. Osaan kyllä sitä vasta vähän. Ilman KTM-tutkintoa ei tämäkään työ olisi irronnut. Olin valmistumisen jälkeen tasan puoli vuotta työttömänä. Tavoitteena on kuitenkin Controllerin työtehtävät. Ihan näin aivotonta ei jaksais, varsinkaan kun ei ole kuin yksi mies ryhmässä. Kaikki työn on arvokasta, ja jostain on aloitettava. Että pohjalta! Mutta tämä työ kelpaisi kelle tahansa, paitsi ei tietty miehelle.

        Koulutus avaa tien työelämään jossakin vaiheessa. Aluksi kauppiksessa opittuja ei paljon tarvitse, mutta ehkä myöhemmin. Tärkeämpää on omata hyvä huumorintaju, sillä kyttääviä ns. kakkospomoja ja pomojen oikeita käsiä kyllä löytyy. Sähköpostiin tippuu viestiä puolen tunnin väliin, sä et ole tehnyt sitä ja tätä, tänään sä teet yksin, ja sulla on vain kolme sivua tekemistä, meidän jokaisen täytyy käsitellä 250 laskua päivässä blaah. Ja jos et osaa nasevasti vastata takaisin huumorilla, hulluus sinut periköön! Kymmensormijärjestelmä olisi hyvä osata (mä en jaksa sitä käyttää), ja tarkka kuuntelukorva ja paperia ja kynä, sillä jokainen asia opetetaan tasan kerran. Tee siis heti hyvät muistiinpanot, sit osaat seuraavalla kerralla. Sitten sellaista tiettyä päättelykykyä tarvitsee, pitää keksiä nopeasti mistä löytyy se edellinen tieto, jos/kun sen jossakin näit viimeksi. Yksin joutuu pähkäilemään jonkin verran.

        Edellistä kompaten, ei ehkä ihan pääse uran huipulta alkamaan. Ja sinne parempii töihin haluavat myös ne, jotka tulivat taloon ennen minua. Jos haluaa todella tehdä sitä, mistä tykkää, kannattaa ehkä perustaa oma yritys.


    • Tietäjä2

      Kysymys kuuluukin mistä olette paperinne hakeneet? Pöndeltä vai :D

      • Ettiedämitään

        Voi jumankauta! Taas näitä Aalto -idiootteja...


      • öhhöhhö

        En tiedä tarkkaan, mitä Aallossa opetetaan, mutta ei ainakaan sivistystä. Amistasoista huutelua sieltä riittää kuten Tietäjä2 osoittaa.


      • Tietäjä2

        Aallon kauppakorkean opiskelijoilla on parhaimmat mahdollisuudet nimenomaan työelämän alkutaipaleella päästä mieleisiin hommiin. Jos olet hankkinut paperisi esim Jyväskylä-Joensuu-akselilta niin sinulla ei ole samoja mahdollisuuksia. Totuus sattuu.


      • totuusitsellesi
        Tietäjä2 kirjoitti:

        Aallon kauppakorkean opiskelijoilla on parhaimmat mahdollisuudet nimenomaan työelämän alkutaipaleella päästä mieleisiin hommiin. Jos olet hankkinut paperisi esim Jyväskylä-Joensuu-akselilta niin sinulla ei ole samoja mahdollisuuksia. Totuus sattuu.

        Totuus sattuu. Niinpä! Tiesitkö, että totuus kuuluu uskovaisille? Tiedon kanssa totuudella ei ole juurikaan tekemistä. Totuutesi voit pitää omanasi.


    • Haluaaopiskella

      En viitsinyt avata uutta keskustelua tämän vuoksi, mutta kysyn asiaa nyt täällä. Miten paljon on pakko olla läsnä mikäli kauppatieteitä haluaa opiskella? Itselläni on lukiosta aikaa 3 vuotta, eikä minulla ole yliopistoista tietoa. Olen ollut töissä nyt 3 vuotta ja lisäksi minulla on pieni itseni työllistävä kausiluontoinen yritys. Töissä on tulossa yyteet ja olen hieman miettinyt opiskelua. Ongelmani johon haluan vastauksen on, onko mahdollista olla pois kuukauden talvella ja kuukauden keväällä, tämä minun yritystoiminta työllistää minua yleensä huhtikuun ja joulukuun. Ajattelin lukea ensi kevään pääsykokeisiin, joten mikäli tärppää niin koulu alkaisi reilu vuoden päästä. Yritystoimintaa en haluaisi lopettaa, vaikka se luultavasti vain sivutoimi olisi tulevaisuudessakin. Kesä ei ole minulle kiireinen, joten sillon voisin tehdä vaikka avoimessa näitä rästiin jääneitä. Avoimeen en viitsi suoraan mennä, vaan haluisin ainakin koittaa pääsykokeita ensin, sillä joku vuosi ei sesonkiin edes mene yhteensä koko kahta kuukautta vaan vain 5-6vk. En myöskään haluaisi hakea turhaa, mikäli sitten selviäisikin ettei poissaoloja saa olla. Paljon puhutaan että luentoja saa skipata ja hommat suunnitella itseä varten, niin olisiko mahdollista minun suunnitella niin että pitäisi sen pari taukoa vuodessa töiden vuoksi?

      • mlnk

        Joskus hämmästyttää nämä kuviot, että ollaan valmiit tekemään lujasti töitä, jotta päästään opiskelemaan. Kun oppilaitoksen ovet ovat auenneet, ollaankin jo kyselemässä, kuinka paljon täällä pitää olla läsnä. Ei kai luennot ole pakollisia?

        On selvää, että kuukauden tauot talvella ja keväällä parhaaseen opetusaikaan hidastavat opintoja ja saattavat jopa katkaista opiskelun. On olemassa tutkintovaatimukset, ainakin yliopistoissa, niiden puitteissa voi suunnitella opiskelunsa mieleisekseen. Alussa ei yleensä ole paljon, jos ollenkaan, valinnanvaraa. Yliopistossa ei voi koskaan vedota työkiireisiin. Opintoihin kuulumaton työ oli ainakin jokin aika sitten kirosana yliopiston opettajan korvassa.

        Tutkintovaatimuksiin voi yleensä tutustua oppilaitosten verkkosivuilla.


      • Alkuperäinen

        Kyse ei ole siitä etten haluaisi olla läsnä, nimenomaan haluasin olla läsnä, mutta pakon edessä joutuisi tuon pari kertaa vuodessa olemaan pois. Työmotivaatiosta ei siis ole kiinni poissaolot. Hieman ihmetyttää jos tämä ei ole mahdollista. Osa porukasta notkuu ylistoissa kymmenen vuotta joten johonkin hekin sitä aikaansa hukkaavat, osa vastaavasti skippaa tenttejä krapulan vuoksi. On se kumma jos ei nykyaikana ole mahdollista soveltaa, kun etäopiskeluakin on tarjolla monella alalla, poissaoloon olisi kuitenkin kunnollinen syy. Jollain tavallahan saa itsensä kirjata myös poissaolevaksi, mutta onko se kausi kerrallaan. Lähden siis selvittämään noita tutkintovaatimuksia. Ihme kyllä jos yrittämistä kohtaan noin outo asenne.


      • Icicicukv

        No siis voithan sä käydä tosi hitaasti koulua, mutta ainakin fuksivuonna on kursseja, joilla on vähän pakko olla. Kauppakorkea ei ole niitä vapaimpia kouluja, koska on paljon kieliä, laskemista ja vastaavaa, joilla on läsnäolopakko 80% tai joudut tekemään lisähommia. Turussa on myös TEVY ja MENY joilla on läsnäolopakko muistaakseni ja niitä oli muistaakseni vain tiettyinä aikoina. Aloitan vasta opinnot, joten en tarkemmin tiedä. Kielet yleensä kestävät sen kaksi periodia ja tunteja on kerran viikossa. Monella kurssilla vaadittiin läsnäoloa, koska harjoitellaan esiintymistä, keskustelua jne. Ainakin yritysjuridiikka taisi olla vähän vapaampaa ja voit selvitä käymättä koululla, mutta ainakin pakollisissa kursseissa on paljon läsnäolopakkoa. Pystytkö siis ollenkaan käymään koulua huhti ja joulukuussa vai silloin tällöin?

        Oikeustiede on kuulemma aika vapaata, eikä tarvi paljon koulussa olla. Valtiotieteestä en tiedä, mutta voisin veikata samaa.


      • Cickcck

        Joulukuu on tietysti yleensä lomaa. 20.12-8.1 ja joulukuun alku on pelkkää tenttimistä.


      • Vuositakana

        Hei! Ihan rauhassa nyt. Yliopiston etuja juurikin on se, että opintoja voi järjestää tosi vapaasti. Toki kuukauden poissaolot vaativat vähän kykyä suunnitella, mutta varsinkin ensimmäisen vuoden kursseilla pitäisi homman olla aika helpostikin. Juuri tuota varten on aina yliopistosta riippuen 2-4 tenttikertaa. Itse opiskelen suurimman osan ajasta itsenäisesti, varsinkin perusopinnot on sellasta diipadaapaa, ettei kannatakaan luennolla istua. Melkein puolet päivistä kävin töissä ekana vuonna, ja esim toisen periodin tentit lykkäsin tammikuun puolelle, jotta sain rauhassa tienailla joulukuun.

        Oikeastaan ainoa asia, joka vaatii järjestelyä, on kieliopinnot. Niissä monesti ollaan tiukkoja läsnäolon kanssa. Ja jos joka vuosi meinaa olla samat kuukaudet poissa, voi joutua miettimään enemmänkin. Mutta kyllä fiksu ihminen järjestää asiat, jos nyt ei kolmessa vuodessa niin ainakin kuudessa tai seitsemässä.


      • Aloittajajatkaa

        Turkua tai Poria ajattelin itse, koska tässä välimaastossa asun. Tutkein tuota Turun kauppiksen ensimmäisen kauden lukkaria ja näytti että toukokuussa ei olisi juurikaan mitään, joten se helpottaisi jos saisin siirrettyä nuo yleensä huhtikuussa olevat hommat kuukaudella. Tosiaan pakko ei varmasti olisi ihan kokonaan tuota kuukautta olla keskellä talvea pois, vaan esim. tenttimässä voi käydä välillä. Tiedän että riippuu erittäin paljon missä tiedekunnassa on, joten missä Vuositakana vaikutat?

        Nämä kaikkihan pitää itse suunnitella ja neuvotella onko mahdollista järjestää ns. tyhjiä viikkoja, halusin kuitenkin alustavasti vähän tietoa ja kiitos siitä kahdelle vastaajalle huimasti. Paikkana tuo on niin vaikea päästä, että on kyllä tiedossa että tässä vaiheessa vielä monta mutkaa edessä, ennenkuin joutuu miettimään poissaoloja, mutta halusin kuitenkin ennakkotietoa kysellä.


      • minniija

        "Joulukuu on tietysti yleensä lomaa. 20.12-8.1 ja joulukuun alku on pelkkää tenttimistä."

        Joulukuussa tosiaan on paljon tenttejä. Jos ne kaikki joutuu lykkäämään myöhemmäksi, silloin on vaikeuksissa, koska sitten on taas muuta uutta opiskeltavaa ja muut tentit tulossa.

        Opiskelua ei voi jatkaa loputtomiin, ei edes 10 vuoteen, koska ns. rajauslaki tulee vastaan.

        Aikamoinen luovija saa olla, jos saa opintonsa sujumaan, vaikka on tiukkatahtisimpaan aikaan lukuvuodesta kaksi kertaa kuukauden poissa kuvioista.

        Ihan vaan tiedoksi, että yliopistossa on ilmoittauduttava joka vuosi joko läsnäolevaksi tai poissaolevaksi sekä syys- että kevätlukukaudelle erikseen. Ensimmäisenä vuonna ei voi ilmoittautua poissaolevaksi ilman pätevää syytä, jotka ovat sairaus, äitiysloma ja armeija. Kaikki lukukaudet, jolloin on läsnä, kuluttavat rajallista opiskeluaikaa, vaikka opintosuorituksia ei tulisi. Poissaolevana opintosuorituksia ei saa rekisteriin.

        Hyvä voisi olla alkaa avoimessa yliopistossa työn ohessa jo tänä syksynä.


    • kysynminäki

      On se kyseenalaista, antaako KTM-tutkinto tai mikään kaupan alan tutkinto mitään valmiuksia mihinkään. Missä oli opiskellut Anttilankin johto ja muu väki?

      • sitähänminäki

        Varmaan kauppiksessa.


    • Taasjatketaan

      Tuossa minniijaan ajatuksessa on järkeä, josko aloittaisi jo syksyllä avoimessa, vaikka ajattelisikin keväällä hakea sisään. Tukisi varmasti pääsykokeitakin moinen avoimessa opiskelu. Täytyisi vain olla jonkinlainen tieto siitä mitkä kurssit millekin ajalle mahdollisesti tulisi sitten jos sisään pääsisi, että osaisi keskittyä avoimen kautta sellaisiin jotka ajoittuu juuri sinne itselle kiireiseen aikaan sitten mahdollisesti seuraavana vuonna.

      • Aimakka

        Ne kurssit saat selville opinto-oppaista (netistä tai kysymällä opintotoimistosta). Todella hyvä idea tehdä varastoon opintoja.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5056
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1462
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe