Omat vanhemmat eivät välittäneetkään

Gilgames

En tiedä sopiiko tämä aihe tänne ollenkaan, mutta kategorian nimi kuvastaa loistavasti oloani.

Olen nyt 35v ja suhde vanhempiini on aina ollut enemmän tai vähemmän huono. Olen perheen nuorin, ja ikäero vanhempiin sisaruksiini on n. 7-9 vuotta. Ikään kuin olisin vahinkolapsi.

Vanhempani halusivat minun harrastavan urheilua, musiikkia ja taidetta. He patistivat minua käymään koulua kunnolla, opiskelemaan kieliä ja niinhän minä tein. He kertoivat että tämä on minun parhaakseni, ja totta kai se oli hyvä asia. Vanhempieni taustalla oleva patistamisen motiivi ei ollut pyytteetön. He vertailivat minua viikottain perhetuttujen lapsiin ja serkkuihin. Aina kun kylässä oli joku, minun piti esittää uusimmat pianoläksyt tai uusin todistus koulusta. En lapsena osanut ymmärtää asiaa. Luulin että tämä on ihan normaalia toimintaa, koska kun mekin käytiin kylässä niin perheen lapset patistettiin esiintymään, mutta silti minulla oli sellainen kutina, että muissa perheissä on enemmän hymyä, lämpöä ja tervettä ylpeyttä. Silloin en osaanut asiaa jäsennellä. Olin 4-vuotias, kun suorituspaineita alettiin kasata.

Vanhemmat sisarukseni kiusasivat minua todella rankasti. Veli kiusasi fyysisesti, sisko käytti henkistä väkivaltaa harvemmin, mutta se sattui ehkä kaikkein pahiten. Ymmärrän nyt, että he olivat kateellisia siitä, että laman jälkeen vanhemmillani oli paremmin varaa satsata minun harrastuksiin (joita en koskaan halunnut!!). Minua on vieritetty portaita alas, potkittu ja haukuttu ties millaiseksi. Kerroin äidille tästä, ja hän vain sanoi että "älä mene sinne, he eivät halua sinua sinne". Seuraamuksia sisaruksille tästä ei tullut.
En ollut koskaan päivähoidossa tai esikoulussa. Maalla meidän pienessä kylässä ei ollut muita ikäisiäni lapsia. Vanhempani kävivät töissä, ja jättivät minut sisarusteni hoidettavaksi kotiin ollessani n. 3-vuotias. Tein itselleni voileipiä ja söin rusinoita yksin patjamajassani. Syy oli ilmeisesti se, etteivät he halunneet maksaa päivähoidosta. Koska elin eristyksissä, en tiennyt, ettei tämä ole normaalia.

Eristyksissä kasvaneena, en osannut toimia sosiaalisesti järkevästi päästyäni ekalle luokalle. Kiusaaminen oli melkein yhtä kareaa, mitä veljeni minulle teki, mutta silti koulussa oleminen tuntui paremmalta kuin kotona oleskelu. Opiskelu sujui suht hyvin.

Isä varsinkin korvasi poissaoloaan ja suusta päästettyjä sammakoitaan ostamalla tavaroita. He olivat eläneet pula-ajalla, joten he varmaan ajattelivat että tavaran paljous tekisi onnelliseksi. He aina puhuivat siitä, miten älyttömän kiittämätön olen kun en ilahdu. Usein se meni niin, että mokasin jotain esim. yleisurheilukilpailuissa, isäni menetti maltin, katui ja osti jotain.

Asiaan puuttumista ei helpottanut se, että vanhemmat olivat aktiivisia vanhempainyhdistyksessä ja avustivat luokan myyjäisissä, arpajaisissa jne. Kulissit olivat niin pirun tärkeitä. Kaverit ja opettajat yläasteella pitivät minua hemmoteltuna kakarana joka tavoittelee täydellisyyttä, kun ahdistuu siitä jos arvosanaksi tulee alle 8. Yläasteella aloin hiljalleen ymmärtää tilanteen vakavuuden. Tajuaminen loksahti, kun minutkin oli pyydetty kaverin perheen luo syömään päivällistä ja puhuttiin vastajaetuista todistuksista ja elämästä. Tämä kaverini oli oikein rakastettu ja hyväksytty perheenjäsen, vaikka hän toi heikon todistuksen kotiin. Kaverini naljaili puoli-ivallisesti siitä, että hän joutuu jakamaan mainoslehtiä kustantaakseen omat menonsa. Menin ihan sanattomaksi, ja matkalla kotiin romahdin, ja siitä alkoi alamäki.

Lopulta aloin kapinoida. Menetin hyviä kavereita, pinnasin, arvosanat laski reilusti. Ei kiinnostanut. Isä vei käyttöoikeuteni tililtä, jossa oli kesätyö- ja lahjarahoja. Hän otti rahat itselleen eikä antanut niitä koskaan takaisin. Äiti oli antanut mm. kesäksi luvan lähteä kavereiden kanssa yhdeksi päiväksi festareille (omilla rahoilla), jos hoidan tietyt asiat. Hoidin ne, mutta hän perui kaikki lupaukset.

Aloin trokata viinaa väärillä papereilla, keräsin pulloja ja varastelin. Roikuin ties minkälaisessa aikuisessa luuserimiehessä kiinni, jotta olisi edes jokin paikka mihin mennä hetkeksi. Kotona (lanka)puhelut kuunneltiin toisella puhelimella, kirjeet avattiin, lukittu päiväkirja luettiin ja tavaroita pengottiin. En saanut juurikaan ruokaa kotona, koska äitini mielestä minun piti laihduttaa (olin alipainoinen). Itkin paljon sängyssä, mutta välillä isä tuli ja paiskasi seinään. Kuulemma häpesi minua valtavasti. Lopulta karkasin 9. luokalla miesystävän luo. Ehkä luokanvalvoja katsoi tilanteeni sormien välistä, ja sain suorittaa kasan kokeita lukukauden lopulla.

Ihmeen kaupalla kävin lukion ja valmistuin ammattiin. Sain lapsia. Välit vanhempiin paranviat hiljalleen vuosiksi ja aloin jopa tykätä heistä. Annoin pyytämättä anteeksi koska lapsilleni he ovat rakkaita. Jäin työttömäksi muutama kk sitten, ja silmitön haukkuminen alkoi pian. He myös manipuloivat lapsia minua vastaan aina kun tapaavat. En tiedä, miten kestän tätä enää!

1

115

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pahatvanhemmat

      Tuo vanhempiesi pahoinpitely on lähes rikollista!
      Ole hyvä ja karkoita heidät pitkän hajuraon etäisyydelle. Saattaa olla että lapsesi viihtyvät heidän kanssaan, muuta katsoessa heidän historiaansa ja tämän päivän käytöstä, ( pahoinpitely sinua kohtaan!) on todennäköistä että he alkavat (elleivät jo tee sitä!) pahoinpidellä sinun lapsiasi myös!
      Se on ainoa mitä he oikein kunnolla osaavat. Hyvä nainen, älä anna sen tapahtua lapsillesi!

      Olet hienosti kaikesta huolimatta järjestänyt elämäsi. Nyt työttomänä sinulla on aikaa nauttia lapsistasi, tehdä heidän kanssaan asioita, opettaa heitä, lukea heille, taiteilla heidän kanssaan, tapetoida olohuoneenne uusilla "taideteoksilla!" Näyttää kuinka tehdään lettuja ja hernekeittoa, leivotaan kokojyvä sämpyloitä jne jne.

      Lapsesi lentävät pesästään aivan liian aikaisin, nauti heistä ja suojele heidät vanhemmiltasi!!!!

      Vain et vastaa heidän tekstareihin, puheluihin jne.. Muista että jos lapset vierailevat kaikesta huolimatta vanhempiesi luona, ä-l-ä k-o-s-k-a-a-n jätä heitä sinne ilman sinua tai miestäsi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      81
      3504
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      2012
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1968
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1588
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1425
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1415
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1119
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      99
      1075
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      864
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      850
    Aihe