Suomi on täynnänsä valesokkeliPOMMEJA!!!

Nyt-Hihat-Heiluun

70- ja 80-luvuilla (ja myöhemminkin) Suomi rakennettiin täyteen valesokkelilla varustettuja matalia rivi- ja ok-talolinttoja.

Itse valesokkeli ei sinänsä ole se ydinongelma vaan se, että sokkelista tehtiin liian matala ja mikä kaikkein pahinta, sadevesiviemäröinti ja sokkelin ulkopinnan eristys jätettiin kokonaan tekemättä. Tietysti ongelmia on usein myös itse siinä sokkelissakin, mutta en tässä puutu siihen.

Heräsin kirjoittamaan tätä kun kuulin, että eräs tällainen 70-luvun alun rivari ollaan purkamassa osin juurikin sokkeliongelmien vuoksi. Sille tuskin enää mahtaa mitään mutta te muut jotka asutte tällaisessa rakennuksessa, nyt hihat heilumaan ja ainakin salaojat, sadevesiviemäröinnit ja ulkopuolinen eristys kuntoon ja sassiin.

Miten ongeman voi todeta?

1) Katso ensin vaikka hieman pintamaata kaivamalla, näkyykö missään eristettä (pikikin on tyhjää parempi, mutta onko siellä patolevy).
2) Johtuuko ränneistä tuleva vesi rännikaivoihin vai onko seinän juuressa epämääräinen kivikasa (jos sitäkään) ja vesi valuu siitä suoraan talon alapohjaan.
3) Jääkö vesi makaamaan pihalle lähelle talon seinustaa.
4) Yritä määritellä esim ikkunan alareunasta mittaamalla onko lattialaatta/lattia selkeästi pintamaan yläpuolella. Jos ero on vähäinen tai pintamaa on yläpuolella, se on selkeä riskirakenne.

Jos mikä vaan näistä mättää, ei kun nopeasti asiantuntija tontille ja hommat kuntoon. Käytännössä se tarkoittaa sitä että ensin suunnitellaan ja tutkitaan onko rakennevaurioita, ne korjataan ja sokkelin juuret kaivetaan auki, eristetään, tarkistetaan/vedetään sadevesiviemärit, kaivot jne. Mahdollisuuksien ja tarapeen mukaan pintamaata voidaan höylätä rakennuksen ympäriltä.

En ole alan ammattilainen mutta 30 v harrastanut monenlaista rakentamista ja ollut mukana käynnistämässä em. hanketta rivarissa, jossa aikoinaan asuin. Projekti oli tietty hankala asukkaiden kannalta mutta tässä hommassa remontin kustannukset saatiin takaisin asuntojen arvonnousuna korkoineen ja asukkaiden hyvä mieli ja mielenrauha kuittasi remontinaikaisen harmituksen moneen kertaan. Asun nyt ok-talossa, jossa nämä asiat kunnossa. Sen tiedän kuitenkin, että paljon on kosteusvauriokorjauksia tehty em. ongelmien vuoksi ja tullaan tekemään, tuo ongelma ei parane itsestään, päinvastoin.

15

337

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • piilopommit
  • ppppoiuy

   Rintsikoissa on yleensä kellarikerros, joka on tarkoitettu ja rakennettu nimenomaan kellarikäyttöön, ei asumiskäyttöön ja semmosena se toimii yleensä ihan hyvin. Varsinainen asuinkerros on reilusti maanpinnan yläpuolella ja sekin toimii sellaisenaan hyvin. Yleensä ongelmat alkaa silloin kun kellaritiloja otetaan asuinkäyttöön.

  • RKM48

   Vika ei sinänsä ole rakenteessa, vaan siinä miten se on toteutettu. Vettä ja kosteutta ei saa päästä rakenteeseen.
   Suomessa on peruskorjausvaiheessa tuhansittain taloja, joten hommaa tosiaankin riittää.
   Kaikki perustustavat ovat omalla tavallaan riskirakenteita ja ne voidaan jopa korjatakin väärin. Syynä säästäminen tai todellinen tiedon puute.
   Rintamamiestalon kellari, puupaneelit ja villa sisäpuolella on hyvä esimerkki väärästä korjaustavasta, sweet home on valmis.

  • Jascka

   Kyllähän maanvarainen, sorapatjan päälle valettu laatta on aina riskialttiimpi kuin varsinainen sokkeli tai paaluperustus tuulettuvalla alapohjalla. Tällöin vältytään moninverroin varmemmin siltä riskiltä, että maakosteus nousee rakenteisiin. Näitäkin on tietty saatu vettymään ja homehtumaan virheellisellä rakentamisella ja käytöllä mutta niinhän tietysti on joka hommassa (ed. kirjoitus rintsikan kellarin pilaaminen vääränlaisilla rakenneratkaisuilla ja käytöllä).

  • RKM48

   Ulkoilmalla tuuletetuissa rossipermannoissa puu rakenteisilla lattioilla maassamme hyvin laajat home- ja kosteusongelmat.
   Kesäaikainen kondenssi puree nyt erittäin hyvin, ulkoa kosteaa ilmaa maaviileään tuuletustilaan ja hyvin muhii. Sitten talvella luukut kiinni, ettei vaan kuivu.
   Nyt rahan ollessa piukassa yhteiskunnassa, näitä väliaikaisia parakkeja myydään runsaasti halvalla. Korjaustyötä tulee riittämään, niin lääkäreille, kuin rakentajillekin.
   Eristetty maanvarainen betonilaatta on kuitenkin melko turvallinen rakenne.

   • eiolesekään

    Jos kapillaarinen kosteus maasta pääsee nousemaan ylöspäin
    Jos ulkopuolisia kaatoja ei ole tai vievät taloa kohti
    Jos lattian pinta ei ole reilusti viereistä maanpintaa ylempänä
    Jos patolevyjä ym. kosteuseristeitä ei ole käytetty
    Jos salaojia ei ole tai ne on tukossa
    Jos katolta tulevia vesiä ei ole johdettu sadevesikaivoihin
    Jos vesi tai viemäriputkisto vuotaa perustuksen sisään
    Jos talossa ei ole räystäitä ja sadevesi pääsee tuulenkanssa rakenteiden sisään

    JNE.


  • Jascka

   Kaikki saadaan homehtuun ja pilalle pelkästään käyttö- ja remppavirheilläkin, mutta kun maanvaraiseen permantoon tulee ongelmia, se on pahimmassa tapauksessa ns. tekemätön paikka. Erityisen tekemätön se on siinä vaihjeessa kun todetaan, että koko homma on tehty väärin ja hutiloiden.

   Tuulettuva alapohja voi tehdä myös betonista esim. ontelolaatasta. Siinä ei pienet kondensivedet paljoa haittaa.

  • RakentajaJorma

   Koko talonkin voi tehdä betonista, niin ei lahoa eikä mätäne.
   Parakkityyppiset väliaikaistilot ovat kauheita se on taivaan tosi.

  • kivitalossaeiongelmaa

   Melkein kaikki 70- ja 80-luvuilla rakennetut puurunkoiset talot joutaisi pukata nurin. Sama koskee 30 vuoden päästä 2000-luvulla rakennettuja. Erilaiset ongelmat näissä. 70- ja 80-lukuisissa ala- ja yläpohjista johtuvat kosteusongelmat, 2000-luvun taloissa liian monimutkaisista rakenteista ja iv-järjestelmistä johtuvat kosteusongelmat.

   Kohta ihmiset ehkä ymmärtävät, että puu ja kipsilevy eivät ole tehty pysyvään asumiseen.

  • rakentaja2

   Aloittaja kirjoitti hyvin ja ne tärkeimmät asiat mitä pitää korjata. Sokkelin ympäristö pitää todellakin saada pysymään kuivana, muuten tulee ongelmia-.
   Itse rakensin tälläisen talon -79, mutta onneksi karkealle hiekkamaalle. Myöhemmin olen tehnyt kaiken mahdolliden sokkelin kuivana pysymiseksi, ja onnistunutkin. Tähän auttaa että olen ollut rakennusalalla jo yli neljä vuosikymmentä.

  • rakennusmies3

   Kannattaa lukea aloittajan kommentti, jos omistat 70-80-luvun valesokkeli talon. Kaveri kirjoitti ihan oikeaa asiaa. Näitä alkuperäisiä virheitä pystytään vähän kporjaamaankin kunhan se tehdään vain tarpeeksi aikaisin.

  • Vierailija1234

   Ittellä kanssa tämmöinen ns. pommi, mutta kun asian tiedostaa ja pitää sokkelin kuivana niin ei sen takia yöuniaan menetä. Ihme vouhkaamista valesokkelista nyt jostain syystä pidetään. Aikanaan otettiin muutaman patterin takaa levyt auki ja katsottiin seinän kuntoa, niin täysin tervettä ja kuivaa puuta löyty. Alkuperäistä valesokkelia on ihan turha ruveta termopalkeilla tai kengillä korjaamaan jos ei ole vaurioita. Helpompaa ja halvempaa on tehdä ulkopuolelle rakenteet kuntoon.

   Valesokkelistakin on useita variaatioita. Osassa alapuu on reilusti maanpinnan yläpuolella ja osassa jopa maanpinnan alapuolella. Riskirakennehan tämä valesokkeli on, mutta ei pidä yleistää että kaikki valesokkelit on automaattisesti homeessa. Ilta-Sanomissa oli hetki sitten juttu, jossa käsiteltiin mm. valesokkelia. Teksti oli tehty Rakennuslehden artikkelin perusteella, mutta kappas vaan, alkuperäisestä artikkelista oli poimittu vaan ne uhkakuvien maalailut ja raflaavimmat "homepommi" lausunnot. Ne asiantuntijalausunnot jotka kertoivat, että valesokkelikin toimii rakenteena oikein tehtynä ja oikein ylläpidettynä, oli unohdettu kokonaan IS:n jutusta.

   Jos siis omistat valesokkeli talon, niin tarkista kunto ja toimi sen mukaan.

  • ongelmatalot

   Valesokkeli talossa on ennemmin tai myöhemmin ongelma,sellaista ei pidä osta nykyisin.

   • to-si-on

    Sanoo kaikkitietävä viisas ihminen, joka ei tiedä rakentamisesta mitään. Lukenut Suomi24 sivuilta kaikki faktat ko. asiasta.

    Soon tosi, moomma ajatellut täälä kerrostalossa tätä asiaa paljon eikä kannata ostaa omaa taloa, rahaa meillä on, että ei siitä ole kysymys.


  • Neuvoja1

   Aktivoituakseen maaperäbakteerit (=ns. sädesienet) tarvitsevat:
   1. Elatus'alustan (Huom! Elatus'alustaksi riittää orgaaninen pöly!),
   2. Lämpöä (jota riittää ympäri vuoden maaperässä ja asuintiloissa) ja
   3. vettä!
   Ja (3.)vesi on >>>>ainoa komponentti mikä voidaan poistaa maaperäbakteerilta-etteivät ne pysty aktivoitumaan!

   Valesokkelikin=OK, kun sokkeli salaojitetaan ja Kaikki pinnoitteet poistetaan betonista:
   http://maitohappobakteeri.omasivu.fi/pinnoitetut-sokkelitvale-sokkelit-ja-tappavat-maaperabakteeri-myrkyt/

   Onkohan biesnes (eurosyndrooma) syynä siihen, ettei noin yksinkertaista asiaa tajuta?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

   Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
   Maailman menoa
   175
   3900
  2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

   On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
   Maailman menoa
   184
   1850
  3. 129
   1566
  4. Luovutetaanko nainen?

   En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
   Ikävä
   66
   1253
  5. J-miehelle toivon

   Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
   Ikävä
   73
   930
  6. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

   Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
   Ikävä
   46
   911
  7. Haluatko S

   vielä yrittää?
   Ikävä
   54
   902
  8. Tule mukaan

   Sanoisin sinulle jos uskaltaisin. Kertoisin miten kaipuu täyttää minut päivisin ja öisin huudollaan. Se huuto kaikuu sis
   Ikävä
   39
   884
  9. Mies, tunnistatko minut tästä

   🙋 Nainen, järkevä, mukava ja kiltti?
   Ikävä
   75
   855
  10. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

   Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
   Sinkut
   149
   855
  Aihe