Toinen koira retuutti pentuani

Huolestunutomistaja

Eli toinen koira retuutti 10 viikkoista pentuani, mikä tuli täysin yllätyksenä koska tämä kyseinen koira ja pentuni ovat olleet tekemisissä jo useampia kertoja, mutta tällä kertaa kävi sitten näin ikävä tilanne.

Tämä koira, joka kävi pentuni päälle on 2 vuotias leikkaamaton seropinarttu. Koira on poikaystäväni vanhempien eli vieras koira ei ole kyseessä ja kuten jo mainitsin koirat ovat useampaan otteeseen nähnyt toisiaan ja leikkinyt keskenään ilman, että vanhempi koira olisi käynyt kimppuun. Pientä ärhentelyä on toki ollut johtuen siitä, että pentu on vähän liikaa pyörinyt toisen koiran ympärillä, mutta se on ollut aivan normaalia käytöstä vanhemmalta koiralta, joka ei aina jaksa energistä pentuani.

Tämä tilanne oli siis sellainen, että olimme ulkona koirien kanssa ja vanhempi koira oli kiinni pitkässä narussa niin kuin yleensä koska muuten karkaa pihasta. Pentuni ei mitenkään ärsyttänyt kyseistä koiraa vaan tutkaili kaikessa rauhassa maata, kunnes yhtäkkiä vanhempi koira meni pentuni päälle ja pentu oli koiran mahan alla selällään alistuneena eikä tehnyt yhtään mitään mikä olisi saanut toisen koiran ärsyyntymään. Pentu sitten yritti lähteä jatkamaan matkaansa ja silloin vanhempi koira hyökkäsi sen kimppuun ja vaikka pentu ulisi hulluna tämä koira ei välittänyt eikä myöskään meinannut päästää irti vaikka kiskoimme koiraa pois.

Tilanne kävi todella nopeasti enkä ehtinyt huomaamaan puriko koira ja jos puri niin minne. Pennun niska oli kylläkin hieman märkä joten epäilen että koira kävi pentuani niskasta kiinni. Tapahtuneen jälkeen pentu tietenkin ulisi ja juoksi hätääntyneenä karkuun ja otin sen syliin ja rauhoittelin. Pentu kuitenkin ulisi edelleen ja tärisi, mikä ei tietenkään ole ihme koska olihan tilanne todella järkyttävä pienelle pennulle.

Tutkin pentua joka puolelta ja se ei onneksi aristellut mitään kohtaa kehossaan ja kävelee normaalisti. Nyt se on tosin nukkunut sylissäni melko kauan ja mietityttää että, onkohan pennulla kaikki kunnossa. Tietenkin se hakee minusta turvaa eikä varmaan sen takia temmellä normaaliin tapaansa ja tapahtuneen jälkeen haluaa rauhoittua.

Ihmetyttää myös tämän toisen koiran käytös, joten jos jollakulla on käynyt vastaavanlainen ikävä tilanne, haluaisin tietää miten se vaikutti pentuun ja onko minun syytä huolestua pennusta terveydentilasta? Ja jos joku osaa kertoa mikä kenties sai aikaan sen, että koira kävi pennun kimmppuun niin kertokaa ihmeessä.

Ja vielä sen verran, että pentu on minun ensimmäinen koirani, hyvin reipas pieni neiti, jolla on onneksi aikaisempia hyviä kokemuksia koirista ennen tätä tapahtunutta. Niin ja pentuni on vanhempaa koiraa noin kolme kertaa pienempi.

52

2684

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lsfjljsfljsflsf

      Ikävä juttu...Kun meille tuotiin toinen koira, joka oli huomattavasti ensimmäistä pienempi, olin varovainen ja pidin sen toisen koiran välimatkan päässä, eivätkä päässeet kosketuksiin toisiinsa kuin läsnäollessamme ja silloinkin tarkkailun alaisena. Tämä isompi koira ei heti ottanut vastaan pienempää vaan ärhenteli sille, vaikka ei koskaan käynyt kyllä kiinni siihen, mutta teki selväksi, ettei halua sen seuraa. Jonkin aikaa tämä isompi koira oli mieheni työpaikan asunnossa, hän oli matkatöissä...ja saimme sen pennun kanssa olla keskenämme. Sitten kun isompi tietysti aina tuli viikolla ja viikonloppuisin, annoin sen isomman haistella koiraa ja tuttavuutta tein sitä kautta heidän välilleen. Koskaan tämä isompi koira ei halunnut käyttää hampaitaan eikä muuta kuin ärhennellä ns.mene pois tyyliin, ei kiinnosta...isompi oli laumanvartija pystiffi, nyt jo edesmennyt, ihana koira silti vähän takakireydestä huolimatta..Kun meni jonkin aikaa, alkoi tämä pentukin, noin keskikokoinen jo ymmärtää tilannetta ja koirat alkoivat ystävystyä jotenkin. Myöhemmin heistä kyllä tuli hyvät seuralaiset toisilleen. ...Sinun koirasi tilannetta haluaisin verrata erään tuttavani koiran vastaavaan tapaukseen; hänen koiransa kimppuun kävi isompi koira, joskus pentuvaiheessa. Siitä oli sellaiset seuraukset, ettei se ko. pentu koskaan halunnut lähestyä samannäköisiä ja -kokoisia koiria, eli jäljet se jätti. Koira ehdollistuu aina kokemuksen kautta ja oppii valitettavasti sen negatiivisenkin kokemuksen kautta, mikä ei olisi ollut tarpeellista oppia.

      Koirallahan on vielä pitkä ikä edessä ja hyviäkin asioita tulee tapahtumaan. Nyt olisi parempi kuitenkin pitää ne koirat erillään ja ehkä myöhemmässä vaiheessa koittaa tutustumista. Kaikki koirat eivät siedä toisiaan koskaan ja sekin voi olla edessä. Mitään syvempiä traumoja en usko koirallesi tulleen, koska elämä jatkuu nyt tasaisena ja sillä on turvallinen olo kaikesta kokemuksesta huolimatta...

      • sdfghjklk

        vanhemmalla koiralla luu jemmattuna siinä paikassa ja pikku koira sai sen vuoksi kyytiä.


    • Huolestunutomistaja

      Kiitos vastauksestasi! Ja nyt ajattelinkin etten päästä koiria lähelle toisiaan ja pidän taukoa täällä anoppilassa käymisestä pentuni kanssa. Jospa tuolle ei mitään isompia traumoja jäänyt. Onneksi pentuni on niin reipas että eiköhän tämä tästä ajan kanssa :)

    • pos.kokemuksianyvaan

      Sitä sanotaan että koira elää hetkessä.. Itse pitäisin hetken taukoa vanhemmista koirista ja kävisin vain ohjatuissa pentutreffeissä esim. klinikalla,koirakoululla tai lemmikkiliikkeessä. Omani on käytöksestä päätellen saanut pentuna köniinsä isolta valkoiselta koiralta kun muut koirat on ok paitsi pörröiset valkeat

    • liibalaaba123123

      Älä koskaan, ikinä ota pentua syliin ja käyttäydy kuten nyt käyttäydyit hyökkäyksen jälkeen, lässyttäen ja rauhoitellen.
      Pentusi pelästyi entistä enemmän, koska sen tuki ja turva (sinä) käyttäydyit, ihan kuin maailmanloppu olisi tullut.
      Sinun olisi korkeintaan puututtava aikuisen toimiin (aina sekään ei kannata, ellei meno ole aivan liian rajua) ja sen jälkeen olla kuin ei mitään, ettet kehitä pennulle pelkoja.

      Koirille on luontaista ja normaalia komentaa toisiaan fyysisesti ja pentu kyllä varmasti tiesi, miksi aikuinen sille hermostui - et vain välttämättä osannut lukea tilannetta oikein.

      On normaalia, että vanhempi koira komentaa pentua. Jos tämä aikuinen olisi tosissaan pentua purrut, se olisi ollut niskat nurin samantien.

      Hyökkäyksien jälkeen ei koiria eroteta ennenkuin tilanne on rauhoittunut, ettei jää antipatioita toisiaan kohtaan viimeisenä hetkenä.

      • liibalaaba123123

        Tarkennan tähän, että älä näytä pelästymistäsi/kiukkuasi pennullesi missään tapauksessa, ettei se hätäänny. Sinun tulisi olla sellainen turva joka ei pelkää. Normaalihermoinen koira ei tuollaisesta tapauksesta kehitä traumoja ilman ihmisen ''avustusta''.


      • NäinMinäkinAsianNäkisin

        Komppaan. Juuri tuollaista "voi sinua pikkuista" -palluttelua ei koskaan, ikinä, milloinkaan saa tehdä.

        Koirat puhuvat samaa kieltä, joten pennulle hyvin varmasti tuli selväksi se, miksi sitä ojennettiin. Vanhempi on voinut vaikka haudata ihan liki jonkin herkun, luun tai vastaavan, jota se sitten puolusti. Paha kuitenkaan spekuloida kun en tilannetta nähnyt.

        Varmaa on kuitenkin se, että kyse oli nimenomaan ojentamisesta eikä kimppuun käymisestä tosissaan. Muuten ei pentu olisi pelkällä säikähdyksellä selvinnyt. Koirat ojentavat toisiaan nimenomaan fyysisesti, ja meille pääasiassa sanoihin turvautuville ihmisille se saattaa näyttää todella hurjalta, vaikka koirien ei oikeasti olisi toista tarkoitus satuttaa fyysisesti.

        En myöskään pitäisi mitään taukoa, jos tuon pahempaa ei ole tapahtunut. Juuri sillä aiheutetaan helpommin kitkaa koirien välille. Jos ne joutuvat tulemaan toimeen kun molemmat ovat aikuisia, niin sitä on edellytettävä jo nyt. Oppiipahan pentu paikkansa pienestä pitäen. Eri asia tietenkin, jos tilanne pahenee.


      • raidallinentiikeriha

        Tervepäinen aikuinen koira ei noin pientä pure, eli siellä päässä se vika on. Älä ikinä enää päästä tuota aikuista koiraa tuon pennun lähelle, pidä erillään, ei niiden tarvi kavereita olla. Pennulle on tullut jo traumat tuosta aikuisesta koirasta, teetpä sinä mitä tahansa. Pennussa ei ole ollut mitään vikaa, vaan aikuisessa koirassa, se ei tiedä oikeuksiaan. Käytä pentu eläinlääkärin tarkastuksessa.


      • ottaisitselvää

        Kyllä hyvin tervepäiset aikuiset pentuja komentaa ja tarvittaessa purevat tyhmimpiä. Se on fakta. Pentu ei ole koiralle mikään ihan juttu, vaan pentu jolla ei tapoja ja täysin uusi tulokas, joka pitää opettaa.


    • liibalaaba123123

      Koiria tulisi muutenkin monitoroida jatkuvasti, varsinkin kun ollaan uusia kavereita vasta ja puuttua heti jos toinen alkaa jäykistellä, nostaa häntäänsä pystyyn tai tuijotella uhkaavasti tmv.

    • hyväherrasväki

      Pakko puuttua tuohon ettei taukoa. Tiedän koiria jopa omani mitkä tykkää ilman syytä ojennella pentuja siksi en veisi heti uudelleen tai ainakaan ilman silmällä pitoa. Pentu on vielä puhdas pöytä vailla kattausta joka on kuitenkin helppo sotkea toistuvilla vastoinkäymisillä. Hyvä hermoisuus ei ole pätevä syy jatkuvaan kyykytykseen! Satunnaisista selkkauksista mennään ilolla ohi ja tuodaan tilalle myönteisiä hetkiä.

      • toisinpäinminusta

        Mistäs sinä tiedät että aloituksen aikuinen koira ojensi pentua syyttä? Et mistään. Siksi olen ihan samoilla linjoilla joidenkin muiden kanssa ja sanoisin, että sinne vain uudestaan. Turhaa koiria on varmuuden vuoksi vierottaa toisistaan ja potentiaalisesti pahentaa tilannetta. Nykyistä tilannetta muutetaan (eli tässä tapauksessa pidettäisiin taukoa) vain jos tilanne niin vaatii, ei varmuuden vuoksi.


      • hyväherrasväki

        Kaikki aikuiset koirat ei myöskään ole täysillä käyviä pentujen kanssa. Pentu haju ei aina takaa turvaa ja aikuinen voi halutessaan ottaa rajummin jopa hengen pois. Miksi pitää ottaa riski ja jättää valvomatta? Vaikea myönnättäköön sanoa ojensiko asiasta vai huvikseen kun ei ollut paikalla kuten ei hetken verran omistajakaan. Pitäisi silmällä pitää pentua jos jättää lasten tai vanhemman koiran kanssa.


      • toisinpäinminusta
        hyväherrasväki kirjoitti:

        Kaikki aikuiset koirat ei myöskään ole täysillä käyviä pentujen kanssa. Pentu haju ei aina takaa turvaa ja aikuinen voi halutessaan ottaa rajummin jopa hengen pois. Miksi pitää ottaa riski ja jättää valvomatta? Vaikea myönnättäköön sanoa ojensiko asiasta vai huvikseen kun ei ollut paikalla kuten ei hetken verran omistajakaan. Pitäisi silmällä pitää pentua jos jättää lasten tai vanhemman koiran kanssa.

        Missäs sanottiin, että kannattaa jättää valvomatta? Älä hyvä ihminen ylireagoi. Vaikka valvoisi, niin tuollaisen sattuessa ei ehdi millään väliin ennen kuin jotain on jo tapahtunut. Ei sekään pennulle hyvää tee, että ollaan koko ajan metrin säteellä katsomassa joka askelta eikä se normaalille ihmiselle ole mahdollistakaan.

        Pysyn edelleen kannassani, että varmuuden vuoksi ei pidä asialle tehdä yhtikäs mitään. Spekuloida ja pelätä voi vaikka maailman loppua, mutta ei se kannata ennen kuin näkee, että niin on tosiaan tapahtumassa.


      • Huolestunutomistaja

        Sanon nyt että olin kyllä itse paikalla tilanteessa jos se nyt jäi jotenkin epäselväksi. Vaikka ensimmäinen koira onkin kyseessä tajuan kuitenkin että en jätä sitä kaksin kenenkään toisen koiran kanssa vaan olen itse paikalla juuri tällaisten tilanteiden takia. Ja tuosta että tämä vanhempi koira olisi ojentanut pentua puolustaakseen jotakin luuta tms en usko koska tolla samalla pihalla ovat ennenkin touhunneet ilman että toisen on täytynyt komentaa puolustaakseen reviiriään, luitaan tai mitään vastaavaa, minkä takia koiran käytös todella ihmetyttää. Voihan toki olla että vanhempi koira jostain syystä halusi ojentaa pentua, paha sanoa näin ihmisen silmin.

        Tiedän että tein väärin kun nostin pennun syliin ja rauhoittelin sitä koska pennun silmissä en ollut tilanteessa johtaja vaan pelästyin yhtälailla, mikä oli väärin.

        Kiitos kuitenkin vastauksistanne!


      • Huolestunutomistaja

        Ja vielä sen verran, että olen edelleenkin pentuni kanssa täällä anoppilassa, jotta koirat ovat saaneet tilanteen jälkeenkin haistella toisiaan yms mutta tätä vanhempaa koiraa ei olla päästetty liian lähelle jotta vastaavanlaista komentelua (jonka tulkitsin hyökkäämiseksi) ei enää sattuisi. Mutta kun täältä lähden niin en nyt heti huomenna ajatellut tulla käymään vaan ennemmin antaa pentuni tavata naapureittemme koiria joita ollaankin jo muutamaan kertaan nähty, koska ne ovat käyttäytyneet kiltisti pentuani kohtaan ja näin haluan antaa pennulle mukavempia kokemuksia muista koirista. Enkä aio pitää monen viikon taukoja tästä tuttumme koirasta, mutta pieni tauko on mielestäni tarpeen.


      • "Kaikki aikuiset..." Aivan. Ja se ei välttämättä heti tule edes näkyviin. Sen voi vaikka joku tilanne laukaista, vaikka ihan nartun hormoonikierron joku juttu...
        Jos tarkkoja ollaan, ja haluttaisiin hifistellä ja verrata niihin esi-isiin, niin siellähän lauman ulkopuolinen oli uhka...
        Ja tuo, että toinen on kiinni omalla reviirillään, vieras koira taas saa painellä auki, voi laukaista kränää.

        Juu, kukaan ei tiedä, ojensiko narttu pentua syyttä. Mutta ei myöskään tiedä, oliko mitään syytä.
        Kuvaillun kaltainen ojentaminen on kyllä melkoisen rajua, kun vastapuoli on pentu. Mielestäni aikuinen kyllä tajuaa viimeistään silloin, jos pentu "hulluna ulisee", lopettaa kurittamisen. Jos se pennun kanssa sopiva aikuinen on.
        Minulla kyllä on omat isot mm. heti reagoineet, jos pennut/pienet koirat on pienenkin äännähdyksen päästäneet, esim. leikin yhteydessäkin.

        Aikuinen koira saa komentaa pentua, mutta liika on aina liikaa. Pentu voi saada traumoja ihan ilman, vaikkei siihen ole hampaita käytettykkään, riittävän kovaa rökittäminen riittää.

        Tilannetta muuttaa myöskin se, että ei ole oman lauman koirista kyse. Kun nähdään vaan silloin tällöin, niin jännitteitä voi syntyä jo siitäkin. Jos narttu ei ole ns. "takuuvarma".

        Itse en veisi missän nimessä pentua tuonlaisen ojentajan luo enää. Jos haluttaisiin jotain jännitteitä purkaa, niin korkeintaan vaikka lähdettäisiin yhteiselle remmilenkille.

        Hyvä olisi, jos nyt löytyisi pennulle joku kiva leikkikaveri. Pentu tai aikuinen. Mutta ehdottomasti aikuinen, josta varmasti tietää, että kestää pennun sähläilyn ja ylipäätään on varma.


      • Dhjllkhfdhjj
        Huolestunutomistaja kirjoitti:

        Ja vielä sen verran, että olen edelleenkin pentuni kanssa täällä anoppilassa, jotta koirat ovat saaneet tilanteen jälkeenkin haistella toisiaan yms mutta tätä vanhempaa koiraa ei olla päästetty liian lähelle jotta vastaavanlaista komentelua (jonka tulkitsin hyökkäämiseksi) ei enää sattuisi. Mutta kun täältä lähden niin en nyt heti huomenna ajatellut tulla käymään vaan ennemmin antaa pentuni tavata naapureittemme koiria joita ollaankin jo muutamaan kertaan nähty, koska ne ovat käyttäytyneet kiltisti pentuani kohtaan ja näin haluan antaa pennulle mukavempia kokemuksia muista koirista. Enkä aio pitää monen viikon taukoja tästä tuttumme koirasta, mutta pieni tauko on mielestäni tarpeen.

        Hyvin ajateltu..


      • aikavaikeaaaaa
        Huolestunutomistaja kirjoitti:

        Ja vielä sen verran, että olen edelleenkin pentuni kanssa täällä anoppilassa, jotta koirat ovat saaneet tilanteen jälkeenkin haistella toisiaan yms mutta tätä vanhempaa koiraa ei olla päästetty liian lähelle jotta vastaavanlaista komentelua (jonka tulkitsin hyökkäämiseksi) ei enää sattuisi. Mutta kun täältä lähden niin en nyt heti huomenna ajatellut tulla käymään vaan ennemmin antaa pentuni tavata naapureittemme koiria joita ollaankin jo muutamaan kertaan nähty, koska ne ovat käyttäytyneet kiltisti pentuani kohtaan ja näin haluan antaa pennulle mukavempia kokemuksia muista koirista. Enkä aio pitää monen viikon taukoja tästä tuttumme koirasta, mutta pieni tauko on mielestäni tarpeen.

        Miksi pennun pitää tavata kaikkia koiria???? Ei sen tarvi olla kenenkään muun kaveri kuin omistajiensa. Opeta koirasi suhtautumaan neutraalisti toisiin koiriin, kuin ilmaa, ne ei ole kavereita eikä uhkia, näin pääset paljon helpommalla.


    • eikaikkiilekaveriksi

      Pennun on hyvä tutustua hyvin käyttäytyviin aikuisiin koiriin, jotka ei pennulle ole vaaraksi.Liiallinen komentelu, tai hyökkäävyys vieraalta koiralta,saattaa saada aikaan ettei pentukaan isompana hyväksy kaikkia koiria, ja haukkuu ja rähjää niitä nähdessään.
      Kaikki koirat ei ole sosiaalisia, eikä ne pidä välttämättä pennuistakaan.
      Joten,valitkaa tarkkaan minkä koiran päästätte pentunne luo.Voi käydä huonosti,jos saa selkäänsä isommaltaan muita koiria vihaavalta koiralta.
      Nykyään on paljon huonosti käyttäytyviä,ja epäsosiaalisia koiria,jotka yrittää räyhäten tulla vieraan koiran päälle.Penntua ei tarvitse sosialistaa kaikkien kanssa, kiltit hyväkäytöksiset koirat riittävät vallan mainiosti.Luonnevikaiset räyhät kannattaa jättää huomiotta.Ei kaikkien kanssa tarvitse haistella ja yrittää kaveerata.

      • Yrittäisinvielä

        Ei tietenkään kaikkien, eihän se ole koiraeläimille luonnollista eikä siitä mitään ole kysyttykään. Ihmettelen vain, miksi noinkin läheisen kuin anoppilan koiran kanssa pitää ratkaista asia ennaltaehkäisevästi? Mitään ihmeempiä ei kuitenkaan ole tapahtunut eikä välttämättä ole tapahtumassakaan. En tietenkään sano, että huolissaan ei saa olla tai vasta sitten saa ottaa aikuisen koiran antamista vinkeistä vaarin kun pentu on jo hengetön. Mutta kyllä tämä annettujen tietojen perusteella on minusta turhan vainoharhaista hätävarjelun liioittelua. Eri asia, jos kyseessä olisi kummin tyttären kaiman koira, mutta anoppilan koiran kanssa olisi ihan aiheellista tulla toimeen. En siis luovuttaisi yhden tapauksen jälkeen ja toteaisi, ettei anoppilan koira vain osaa käyttäytyä pennun kanssa. Sitä meistä ei kukaan voi perustellusti väittää, joten menisin itse väittämään sellaista vasta sitten kun näyttöä asiasta ihan oikeasti olisi. Ei verta nenästään pidä tietenkään kaivaa, mutta kyllä minä olen koirien kanssa oppinut, ettei ylireagointikaan kannata.


      • hienoaatosmut

        Anoppilan koiran kanssa ehtii kaveerata isompanakin esim.6-12kk iässä kun pentu hajuakin on vielä tallessa. Pientä en jättäisi kahden yhden varoituksen jälkeen. Tietenkin jos haluaa väen väkisellä saada pelkoaggren kasvatettua niin ottaa riskin ja antaa höykyttää lisää. Meillä on kasvanut tasapainoisia ja luottavaisia koiria kun samat rajat sekä kunnioitus kaikilla.


      • Yrittäisinvielä
        hienoaatosmut kirjoitti:

        Anoppilan koiran kanssa ehtii kaveerata isompanakin esim.6-12kk iässä kun pentu hajuakin on vielä tallessa. Pientä en jättäisi kahden yhden varoituksen jälkeen. Tietenkin jos haluaa väen väkisellä saada pelkoaggren kasvatettua niin ottaa riskin ja antaa höykyttää lisää. Meillä on kasvanut tasapainoisia ja luottavaisia koiria kun samat rajat sekä kunnioitus kaikilla.

        Ei kait kukaan ole ehdottanutkaan kahden jättämistä, jestas sentään.

        Tasapainoisia ja luottavaisia koiria on meilläkin kasvanut, vaikka niitä ei kaikelta olla kauhusta kankeana suojeltukaan. Vasta sitten olen puuttunut peliin kun se on aiheellista, mutta etukäteen en ala jossittelemaan ja pelko persauksen alla elämään. Mutta kukin tyylillään.


      • bjhguh
        Yrittäisinvielä kirjoitti:

        Ei kait kukaan ole ehdottanutkaan kahden jättämistä, jestas sentään.

        Tasapainoisia ja luottavaisia koiria on meilläkin kasvanut, vaikka niitä ei kaikelta olla kauhusta kankeana suojeltukaan. Vasta sitten olen puuttunut peliin kun se on aiheellista, mutta etukäteen en ala jossittelemaan ja pelko persauksen alla elämään. Mutta kukin tyylillään.

        Juuri näin. Nimenomaan sillä niitä hermoheikkoja pelkoaggreja saa aikaiseksi kun mamma tai pappa tulee väliin hyssyttelemään joka pikkujutusta. Kyllä meillä vaaditaan koirilta sen verran oma-aloitteisuutta, luottoa ja normaaleja hermoja, ettei niillä ole sormi suussa ja mammaa ikävä joka käänteessä. Kyllä ne silti tietävät, että tositilanteessa voivat luottaa kaksijalkaisten harkintakykyyn, joten kultainen keskitie tässäkin. Ihan turha panikoida turhasta ja vedellä höpöhöpö johtopäätöksiä puoleen taikka toiseen. Panikoitukaa vasta kun aihetta ilmaantuu niin ette turhaan opeta koiristakin samanlaisia hermoheikkoja.


    • hhvsent

      Selittäkää sitten miksi kylällä on teidän kaltaisen käsissä kasvanut pelkoaggre vuosikas joka juuri kävi kiinni lenkillä ohi kulkevaan koiraan varoittamatta? Omistaja aloitti jo pennusta asenteen: Antaa höykyttää kun pitäähän pennun oppia paikkansa! Kiva varoa lenkillä pelkopurijaa sitten. Tämäkin oli tullessaan hyvähermoinen vaan nyt arvaamaton. Kyllä meilläkin varoitetaan jos alkaa mennä yli,mutta kiinni ei käydä.

      Koirat saa puhua koiraa vaan liika on liikaa siinäkin mikäli luotto suhteen haluaa koiraansa pitää.

      • voijössessentäs

        Taidat olla vähän tyhmä?

        Otapas nyt silmä käteen, käy keskustelu uudelleen läpi ja kerro sitten minkä kohdan olen ymmärtänyt niin, että anna toki höykyttää, mitä useammin ja rajumpaa höykytetään sen parempi! Juuri tuollaisin ylireagoivia, paniikkikohtauksen partaalla olevia pösilöitä tässä ollaan yritetty rauhoitella ja todeta toistaiseksi, ettei sitä anoppilan koiraa tarvitse kerran perusteella demonisoida. Jos näyttää, että siitä muodostuu tapa, niin katsotaan sitten uusiksi. Meneekö nyt viimeinkin perille vai vieläkö revit tukkaa päästäsi ja pelkäät pahinta, mahdollisesti täysin turhaan.

        Asiasta kukkaruukkuun: Sinähän olet pahempi kuin dog hater! Yksi koira puri = kaikki koirat puree. Anoppilan koira ojensi kerran aika rajusti = anoppilan koira on seko eikä sitä pidä päästää pilaamaan pentua. Joku sanoi ettei siinä mitään, oppiipahan pentu paikkansa = anna höykyttää niin vaan perkeleesti ja mielellään joka päivä. Kuulostaako tutulta? Rauhoitu ja oleta pahinta vasta sitten kun siltä alkaa ihan oikeasti näyttämään. Siihen asti kaikki on ihan ok eikä panikoida tarvitse saati tehdä panikoidessaan ylireagoituja päätöksiä. Kuulen kyllä mieluusti itse aloittajalta, jos anoppilan koira varmistuu niin hermoheikoksi kuin jotkut täällä tuntuvat pelkäävän, mutta yhden ojentamisen jälkeen en sellaista johtopäätöstä suostu tekemään.


      • hhvsentas

        Mulla on tukka ja silmätkin tallella toisin kuin sinulla näemmä lähtee jo näppäimistökin irti ;)
        Eläimet on eläimiä niihin ei voi luottaa 100% koska niillä ei ole moraalia kuten meillä ihmisillä. Siksi on moraalin omaavan on katsottava perään ettei vaistoja toteuta liikaa ja ohjattava oikeeseen suuntaan.

        Ap. sanoi että ennen ovat leikkineet ilman suurempaa draamaa ja nyt koira kävi kunnolla kiinni mahdollisesti jännitteet purkaantui nyt tai sitten ei.
        En ala enää toistamaan selviä signaaleja näyttävistä koirista ja ei selvistä (naksahtajista). Huolestuisin enemmin siitä ettei kukaan porukassa osaa perus eleitä lukea ja näin ollen puuttua. Seuraavalla vierailu kerralla mikäli asia on näin voisi joukkio tutustua signaaleihin ja koira ohjaamiseen haluttuun suuntaan.

        Lopuksi: saavut keskustelupalstalle ja hermostut kun joku on eri mieltä jopa väittelee? Some on täynnä sanaa mieltä olevien ryhmiä jos ei halua väittää vastaan ;)
        Minusta on mukavaa väitellä taas <3


    • Kuonokoppa jos siltä tuntuu. Vahinkoa ei pääse käymään, eikä pentu pääse hengestään.

    • Huolestunutomistaja

      Juu elikkäs en aio lopettaa anoppilassa käyntiä pentuni kanssa, koska läheisiä kun ovat en halua harventaa käyntejäni siellä enkä joka kerta jättää pentua kotiin kun itse lähden sinne kyläilemään. Ja tämä pentuani ojentanut/pentuni kimppuun hyökännyt koira ei ole koiramaailman sosiaalistetuin karvakorva, mutta koiria kyllä joskus elämänsä aikana tavannut eikä niiden kanssa ole ollut vastaavanlaista tilannetta. Siitä en tiedä onko kyseinen koira päästänsä vialla, hormoonien vallassa vai aivan normaali koira, joka vain syystä tai ei hermostui pennulleni.

      Tällä viikolla varmasti tulee käytyä uudestaan anoppilassa entistä varovaisemman asenteen kera ja jos tämän tyylinen ojentamiskohtaus toistuu niin sitten kyllä varmasti laitetaan harkintaan kuonokoppa ihan vaan pennun turvallisuuden takaamiseksi, vaikka se vain joidenkin mielestä on normaalia ja ainoastaan näyttää ihmisten silmin rajulta mutta en halua mahdollisen seuraavan ojentamisen jälkeen haudata pentuani.

      Ja tiedän että pennun hengenlähdöstä puhuminen on varmasti liioiteltua, mutta ei mitenkään mahdotonta. Sen verran lujaa pentuni eilen huusi ja tätä toista koiraa sai oikeasti kiskoa pois pennun kimpusta, jotta tilanne saatiin lopetettua. Itsekin olen sitä mieltä, että kyllä sen koiran pitäisi lopettaa pennun ojentaminen siinä vaiheessa, kun pentu huutaa kurkkusuorana ja ihmisten on puututtava tilanteeseen, muussa tapauksessa kyseessä luultavammin on ihan hyökkääminen eikä voida enää puhua pelkästä ojentamisesta.

      Mielipiteitä on monia ja kiitos kaikille, jotka ovat omansa tuoneet tavalla tai toisella esille.

      • pidätunkkis

        Luetun ymmärtäminen kunniaan, kiitos!

        Näetkö sinä ihan oikeasti jossain sanottavan, että jos tilanne toistuu/pahenee, niin siitä huolimatta se on normaalia, näyttää vain rajulta plaa plaa plaa. Jos näet, niin sitten ei ehkä kannattaisi täällä mitään kysellä tai ainakaan kenenkään ei kannattaisi sinulle mitään vastailla kun väärinymmärrykseltä/liioittelulta ei kerran voida välttyä useamman yksilön toimesta.


      • Huolestunutomistaja

        Jos osa on sitä mieltä, että kyseinen tilanne oli vain pentuni ojentamista mikä on normaalia niin silloinhan samanlaisen ojentamisen sattuessa se on edelleen osan mielestä täysin normaalia koirille, jotka fyysisesti komentavat toisiaan niin kyllä näen silloin sanottavan näin. Sitä en toki näe sanottavan että jos tilanne pahenee niin silloin olisi normaalia eikä tuosta enää voi kovin paljoa tilanne pahemmaksi muuttua. Ja voit itse vaikka lukea ylempää mielipiteitä siitä, että koirat ojentavat toisiaan mikä on täysin normaalia. Joten kiitos vain huolenpidosta, mutta luetunymmärtämisessäni ei ole mitään vikaa.


      • pidätunkkis
        Huolestunutomistaja kirjoitti:

        Jos osa on sitä mieltä, että kyseinen tilanne oli vain pentuni ojentamista mikä on normaalia niin silloinhan samanlaisen ojentamisen sattuessa se on edelleen osan mielestä täysin normaalia koirille, jotka fyysisesti komentavat toisiaan niin kyllä näen silloin sanottavan näin. Sitä en toki näe sanottavan että jos tilanne pahenee niin silloin olisi normaalia eikä tuosta enää voi kovin paljoa tilanne pahemmaksi muuttua. Ja voit itse vaikka lukea ylempää mielipiteitä siitä, että koirat ojentavat toisiaan mikä on täysin normaalia. Joten kiitos vain huolenpidosta, mutta luetunymmärtämisessäni ei ole mitään vikaa.

        Mikä tässä sitten on ongelma? Sinä pyysit neuvoja ja niitä myöskin sait mm. siinä muodossa, että kerrottiin ojentamisen olevan normaalia. Jos pentuun ei tullut reikiä, niin silloin ei toinen koira ole tosissaan ollut, vaikka se ei ihan toivotulla tavalla reagoinutkaan. Piste. Jos kuitenkin itse tiedät parhaiten, niin mitäpä vaivaudut kyselemään. Onnea vain.


      • Huolestunutomistaja

        Joo sain neuvoja, mutta tarkoittaako se, että mun täytyisi muuttaa mielipidettäni asian suhteen vaikka osa on sitä mieltä että se oli vain ojentamista? Ja en ainoastaan pyytänyt neuvoja tämän vanhemman koiran käyttäytymisen suhteen vaan kyselin jos jollakulla olisi vastaavanlaisia kokemuksia ja siitä miten se on mahdollisesti pentuun jälkeenpäin vaikuttanut. Näköjään ei ole sitten muille käynyt vastaavanlaista tilannetta tai sitten asia vain jäi pyörimään ainoastaan tämän toisen koiran käyttäytymiseen ja sen selittelyihin.

        Joten anteeksi vain, jos haluan kuulla onko muilla henk.kohtaisia kokemuksia tämmöisestä ja siitä millaiset jäljet pentuun on jäänyt vai jäikö mitään. Ja nyt varmaan ajattelet, että odota kunnes pentu on aikuinen ja näe miten se silloin käyttäytyy muiden koirien kanssa tai muuta vastaavaa, mutta ehkä olen vain malttamaton ja haluan henkisesti valmistautua siihen, että pennulle jäi pysyvästi niin huono kokemus koirista että aikuisena saattaa rähjätä toisille yms tai sitten vain helpottua jos jonkun pentu on tälläisen kokemuksen jälkeen aikuisena kuitenkin ystävällinen kaikenlaisille koirille. Ja kyllä aion tutustuttaa sitä muihin koiriin enkä jäädä tuleen makaamaan ja vain odotella että millaiseksi pentu kasvaa.

        En ymmärrä mikä ongelma itselläsi on kun niin paljon napaa kaivaa se, että joku täällä kyselee neuvoja ja mahdollisia omia kokemuksia, vaikka itsellään olisikin jo tietty mielipide asiasta.


      • eihättää

        On käynyt monellekin, mutta se on koirien elämää ja harvemmin jos tilanne hoidetaan oikein pennulle jää mitään traumoja. Normaalia tuo on että pennut saa rökitystä.


      • eioopakkoviedä

        Jos pelottaa niin ette todellakaan mene laittamaan kuonokoppaa sille vanhemmalle koiralle, jättäkää pentu kotiin, sitä ei toisten reviirille tartte väkisin viedä, jos ette kestä sitä selkäsaunaa, koira kestää mutta niin pitää teidänkin kestää.


      • Ihan siis samaa mieltä nimim.pentuontärkein kanssa.

        Siis jos aloittaja on oikeasti sitä mieltä (itsehän on tilanteen nähnyt) ja tiedetään, että vanhempi koira ei ole ylipäätään kovin sosiaalinen, niin en näe mitään järkeä ottaa riskejä ja opettaa pennulle huonoa käytösmallia. Sillä sitähän se saa, jos se on kovakouraisen kanssa tekemisissä, joka sitä pääsee tirvaisemaan. Yksi kerta ei välttämättä merkkaa mitään, mutta jokainen mahdollisesti tuleva vahvistaa huonoa kokemusta.
        Ja riippuen pennun rodusta/luonteesta, se hyvinkin saattaa sitten alkaa itse käyttäytymään vanhempana vähemmän mukavasti. Missä määrin ja miten, niin sen näyttää vaan sitten aika...

        Ja siis yhä edelleen. Pennulle huonoon muistijälkeen ei tarvita hampaitten jälkiä. Liian kova pöllytys ajaa ihan saman asian. Sen kovemmin, mitä pehmeempi koira(pentu) on kyseessä tai toinen puoli, jos on vähemmän sosiaalisesta rodusta kyse.. Joten kuonokoppa EI pelasta kuin tikeiltä, ei huonoilta kokemuksilta ja mallista.
        Turhat pöllytykset/liian kovat myös stressaa pentua. Ja se ei taatusti tee hyvää koiran ja omistajan suhteelle, jos omistaja ne sallii pennulle...
        Luottamus omistajaan on tärkeimpiä asioita, ja se luodaan heti pennusta.

        Tuolla joku mainitsi, että saanut emolta hammasta jo moneen kertaan.
        Minulla on jokunen pentu ollut. Ja vahvatahtoisten emojenkin.
        Yksikään ei ole noin kovaa pentujaan komentanut, kun mutterit on ollut kohdallaan. Ja kyllä, pennut on vielä olleet loppupuolella melkoisia riiviöitä.
        Eli yhä edelleen, jos koira ei ole yleisesti ottaen aggre( syystä tai toisesta), sillä on ruuvit päässä vähänkin kohdallaan, se ei taatusti tuohon malliin pentua komenna. Siis pientä pentua, vielä vauvakoiraa ja vielä ilman syytä.
        Junnukoiralle saatetaan alkaa koventaa otteita, jos vanhemman mielestä tarvetta. Mutta rajansa siinäkin. ja AINA vain tarvittaessa.

        Jos noita koiria ei voi pitää erillään, tai esim. kytkettynä. niin en todellakaan menisi viemään pentuani toisen koiran pöllytettäväksi tieten tahtoen.

        Jotkut käy pentutreffeillä pentujensa kanssa. Siis tapaamisissa. Sielläkin, jos on pätevä ohjaaja, niin hän jo puuttuu, jos joku pentukin liikaa rökittää toista, siis selvästi niin, että toisella on epämukava olo), jollei omistaja tajua.


      • tokitokitoki
        Huolestunutomistaja kirjoitti:

        Joo sain neuvoja, mutta tarkoittaako se, että mun täytyisi muuttaa mielipidettäni asian suhteen vaikka osa on sitä mieltä että se oli vain ojentamista? Ja en ainoastaan pyytänyt neuvoja tämän vanhemman koiran käyttäytymisen suhteen vaan kyselin jos jollakulla olisi vastaavanlaisia kokemuksia ja siitä miten se on mahdollisesti pentuun jälkeenpäin vaikuttanut. Näköjään ei ole sitten muille käynyt vastaavanlaista tilannetta tai sitten asia vain jäi pyörimään ainoastaan tämän toisen koiran käyttäytymiseen ja sen selittelyihin.

        Joten anteeksi vain, jos haluan kuulla onko muilla henk.kohtaisia kokemuksia tämmöisestä ja siitä millaiset jäljet pentuun on jäänyt vai jäikö mitään. Ja nyt varmaan ajattelet, että odota kunnes pentu on aikuinen ja näe miten se silloin käyttäytyy muiden koirien kanssa tai muuta vastaavaa, mutta ehkä olen vain malttamaton ja haluan henkisesti valmistautua siihen, että pennulle jäi pysyvästi niin huono kokemus koirista että aikuisena saattaa rähjätä toisille yms tai sitten vain helpottua jos jonkun pentu on tälläisen kokemuksen jälkeen aikuisena kuitenkin ystävällinen kaikenlaisille koirille. Ja kyllä aion tutustuttaa sitä muihin koiriin enkä jäädä tuleen makaamaan ja vain odotella että millaiseksi pentu kasvaa.

        En ymmärrä mikä ongelma itselläsi on kun niin paljon napaa kaivaa se, että joku täällä kyselee neuvoja ja mahdollisia omia kokemuksia, vaikka itsellään olisikin jo tietty mielipide asiasta.

        Kysyit onko vastaavaa tilannetta käynyt? Kyllä on, paitsi kyseessä oli oman lauman koirat.
        Meille tuli 2v sitten ajokoiran pentu, täysi puupää. Vanhin koiristamme 8 narttu alkuun antoi pennun olla tyhmä pentu joka leikkii ja juoksee ympäriinsä, ja vahdimme vanhempaa narttua ja kielsimme kun alkoi jännitys kohota tarpeeksi. Kun pennulle tuli ikää n. 4kk se tapahtui. Pentu oli toki silloinkin pienempi kuin tämä vanha koira. Molemmat makoilivat ulkona, pentu oli n. 1,5m päässä vanhuksesta. Pentu nousi ylös ja lähti kävelemään vanhuksen ohi ja siitä se sitten alkoi.
        Pentu huusi kuin syötävä ja jäi alimmeiseksi vanhemman koiran retuuttaessa sitä maatavasten. Huomattuamme tilanteen tultiim paikalle ja vanhuksen pannadts kiinni, irti jättö käsky ja sen jälkeen kenttään.
        Mutta en päästäny pentua vanhuksen luo joka oli kyljellään maassa. Tutkin pennun, pieni vekki toisessa korvan lehdessä. Laitoin pennun jatkamaan hommia ja vapautin vanhemman koiran käskyn alta.
        Tämän jälkeen eivät ole yhteen ottaneet, toki hampaita väläytelty, mutta ei kiinni menty.


      • nakitjamuusilihapullilla

        Ongelma on siinä, että tuo anoppilan aikuinen koira kuvittelee olevansa tai sitten on sen lauman pomo, eli jos ihminen sanoo tuolle aikuiselle koiralle ettei purra niin silloin ei perkele purra, pomo määrää ja muut tottelee, kaapin paikka näyttämättä aivan selvästi


      • eiseääni
        Huolestunutomistaja kirjoitti:

        Joo sain neuvoja, mutta tarkoittaako se, että mun täytyisi muuttaa mielipidettäni asian suhteen vaikka osa on sitä mieltä että se oli vain ojentamista? Ja en ainoastaan pyytänyt neuvoja tämän vanhemman koiran käyttäytymisen suhteen vaan kyselin jos jollakulla olisi vastaavanlaisia kokemuksia ja siitä miten se on mahdollisesti pentuun jälkeenpäin vaikuttanut. Näköjään ei ole sitten muille käynyt vastaavanlaista tilannetta tai sitten asia vain jäi pyörimään ainoastaan tämän toisen koiran käyttäytymiseen ja sen selittelyihin.

        Joten anteeksi vain, jos haluan kuulla onko muilla henk.kohtaisia kokemuksia tämmöisestä ja siitä millaiset jäljet pentuun on jäänyt vai jäikö mitään. Ja nyt varmaan ajattelet, että odota kunnes pentu on aikuinen ja näe miten se silloin käyttäytyy muiden koirien kanssa tai muuta vastaavaa, mutta ehkä olen vain malttamaton ja haluan henkisesti valmistautua siihen, että pennulle jäi pysyvästi niin huono kokemus koirista että aikuisena saattaa rähjätä toisille yms tai sitten vain helpottua jos jonkun pentu on tälläisen kokemuksen jälkeen aikuisena kuitenkin ystävällinen kaikenlaisille koirille. Ja kyllä aion tutustuttaa sitä muihin koiriin enkä jäädä tuleen makaamaan ja vain odotella että millaiseksi pentu kasvaa.

        En ymmärrä mikä ongelma itselläsi on kun niin paljon napaa kaivaa se, että joku täällä kyselee neuvoja ja mahdollisia omia kokemuksia, vaikka itsellään olisikin jo tietty mielipide asiasta.

        Osa pennuista kiljuu dramaattisesti vaikkei oikeasti mitään vaaraa ole, se kannattaa muistaa, ennenkuin alkaa toisten koirille heidän tontillaan kuonokoppaa sovittaan. Minun koira on sosiaalinen eikä pure toisia koiria, mutta on saanut pelkällä ärähdyksellä pennut kiljumaan, ei siis ole edes koskenut, mutta kun pentu änkeää vaan lähelle, tulee sanomista.


      • ishlaben
        eiseääni kirjoitti:

        Osa pennuista kiljuu dramaattisesti vaikkei oikeasti mitään vaaraa ole, se kannattaa muistaa, ennenkuin alkaa toisten koirille heidän tontillaan kuonokoppaa sovittaan. Minun koira on sosiaalinen eikä pure toisia koiria, mutta on saanut pelkällä ärähdyksellä pennut kiljumaan, ei siis ole edes koskenut, mutta kun pentu änkeää vaan lähelle, tulee sanomista.

        Näitä säikkyviä kiljuia riittää.
        Tuttuni koiran pentu tekee tätä jos isompi koira juoksee vauhdilla ohi, ei edes koske pentuun, pentu huutaa silti kuin siltä leikattaisiin päätä irti.

        Ja tämä juontuu ainoastaan siitä että , kun pentu juoksenteli pihalla ja törmäsi isompaan koiraan ja ulahti, niin heti hädissää tämä pennun omistaja menee pentua nostelemaan syliin ja on paniikin partaalla...
        Tuon tapahtuman jälkeen aloitti tämän kiljumisem vaikkei toinen koira edes hipaise sitä....


    • pentutärkein

      Ole varovainen.Äläkä usko kaikkia neuvoja,sinä oot nähny tilanteen.
      Minäkin olen nähnyt miten aikuinen koira pentua komentaa,kyllä siinä näkee heti,ettei oikeasti pentua loukkaa.Jos ihmiset joutuu erottamaan,vaikuttaa huolestuttavalta.Meillä on aikuset rähähtäneet,ja siihen se on jäänyt.Eli tilanne ohi,jo kun ite vasta sen huomaa.Eikä aikusella koiralla ole koskaan ollut aikeita tehdäkkään muuta kun komentaa rähähtämällä.Muuten ovat leikkineet ja oleskelleet keskenään.Noi rähäykset sillon kun pentu ei lopeta riekkymista,repii karvoista yms.Hyvin on pentu totellut aikusen komennusta.
      Kun pentu on viellä pieni,pitää olla varovainen.Varsinkin jos aikuinen koira ei muutenkaan leiki ja iloisesti seurustele muiden viersiden koirien kanssa.Epäsosiaalinen koira voi olla todellakin vaaraksi pennulle.
      Ja kyllähän sinun,pennun omistajana,on aina kaikissa tilanteissa suojeltava pentuasi,ei se muuten uskalla luottaa siihen,että sinun kanssa on turvassa.Remmirähjät ei luota omistajiinsa,ja puolustautuvat sitten räyhäämällä.Eli suojele pentuasi aina vieraiden koirien hyökkäyksiltä.Niin minä olen tehnyt,ja sosiaalisia kaikista koirista ja ihmisistä pitäviä koiria ovat olleet.En tieten tahtoen totuttele koiriani hyökkiviin räyhääjiin,siitä pennulle vaan haittaa.

    • Mä suosittelen hommaamaan sen kuonokopan ihan jo nyt heti, ettei vahinkoa vaan käy. Siellä selvästi ei ole kuitenkaan koiranlukemisen experttejä ja kerran jo ollut hyökkäyskin (tai mahdollisesti "hyökkäys", mutta kuitenkin...).

      Muutenkin uusien koirien tutustuessa olis ihan fiksua käyttää sitä koppaa, koska koppa ei vahingoita koiraa millään tavalla, mutta voi pelastaa turhilta tappeluilta ja haavoilta. Rauhoittaa usein myös koiraa muutenkin.

      • eitoistenpihoille

        Pentu menee toisen koiran pihalle ! Silloin se tunkeutuu toisen reviirille, eikä ole tervetullut, vaikka tuntevat ennestään. Tietyssä vaiheessa nuo pennut alkavat saamaan opetusta muilta.


    • actionbaby

      Jatkatte vaan anoppilassa käyntiä mutta ota sinä uusi asenne. Marssit sen anoppilan koiran eteen naarastiikerinä ja ilmoitat että minun pentuuni et sitten koske tai väännän sulta niskat nurin, tuliko selväks? Tämä on kieltä jota koira ymmärtää.
      Ihminen pystyy omalla käytöksellään estämään koiran aggression. Se siis kielletään ja niin selvästi elekielellä ettei epäselväksi jää.

      Teillä olis ehkä kehittämisen paikka koiranlukutaidossa niin tilanteet ei tulis ihan puskista. Nuorempaa koiraa tuleekin kieltää röyhkeästä käytöksestä, mutta jos ihminen ei tee sitä, vanhempi koira sen tekee ja voi mennä sitten överiksi.

      Luultavasti anoppilan koira on ihan normaali ja tervepäinen. Koirilla on vaan tapa laittaa rajoja pennun käytökselle, eivätkä ymmärrä kun ihmiset vaan antaa pentujen tehdä mitä tahansa.

      Jokseenkin jokainen pentu kokee aikuisen rökityksen jossain vaiheessa ja siitä kyllä päästään yli, ei se traumatisoi ellei omistaja rupea liioittelemaan asiaa. Moni on vakuuttunut että "sen takia koirastani tuli remmirähjä" mutta kyllä koira rähisemään oppii ilman näitä tapauksiakin. Se on vain spekulointia. Yhtä paljon on koiria jotka eivät ala rähisijöiksi vaikka turpiin on tullutkin pentuna.

      Joten nokka tuuleen, kohtalonne ei ole tällä määritelty.

    • eiyllätysoikeasti

      Veit siis pennun toisen koiran reviirille ? Sen käsityksen sain. En tunne yhtään pentua, joka ei jossain vaiheessa saisi vanhemmalta koiralta selkäänsä, omanikin on saanut usein, silti koira on sosiaalinen eikä ole saanut traumoja. Älä siis vie koiraasi toisen reviirille, ilman että siellä ei koiranomistaja paikalla. Koiralle se pentu on vain pentu suomeksi uusi tulokas laumaan, ei mikään söpö pallero jota pitää suojella. Se pentusi on kyllä omalta emoltaakin saanut jo hampaista moneen kertaan, ja se vasta hurjan näköistä onkin.

    • Huolestunutomistaja

      Juu siis kyllä vein pentuni toisen koiran reviirille ja luultavasti siitä sitten johtui tämä erittäin kovakourainen ojennus tai millaiseksi sitä kukakin haluaa kutsua, mutta hämmentää vain että tämä koira teki juuri minun pennulle näin eikä esimerkiksi juuri eilen anoppilassani käyneelle toiselle pennulle joka on omaa pentuani vanhempi mutta pentu kuitenkin vielä. Joka tapauksessa kiitos taas vinkeistä!

      • opiskelemaansiitä

        No eikös tuo jo ainakin likimain todista sen, ettei vanhemmalla koiralla sen ihmeemmin ole ruuvit löyhällä vaan siinä on ollut joku tilanne, jota sinä puolisokea et vaan tajunnut? Usko nyt jo tai lopeta täällä pyöriminen jos edelleen tiedät muita paremmin, vaikka nytkin annoit oikein hyvän vinkin siitä miten asian laita on.


      • 4567876543456

        On koiria, jotka vahtivat jokaista leivänmurenaa haukan lailla,eivät tosin syö niitä, ja kun pentu lähestyy sellaista,niin pöllytys alkaa.Sellaiset koirat keksii aina jotain syitä tapellaja ovat arvaamattomai,ja vaaraksikin muille koirille.
        Millä lailla anoppilan koira käyttäytyy kun se pennun näkee?
        Näyttääkö se iloiselta, innokkaalta haistelemaan ja leikkimään pennun kanssa?
        Vai jäykisteleekö, kyyristeleekö kroppaansa, vaikuttaako vaivaantuneelta,vihaiselta jo pennun nähdessään?
        Jos aikuinen koira on sosiaalinen,ja haluaa kaveerata kaikkien lenkilläkin näkemiensä koirien kanssa, niin tuskin tuollaisia ongelma tulisikaan.

        Minä olisin sinuna tosi tarkkana, se koppakin olis varmuudeksi ok.Ja kun pentu kasvaa, näette tulevatko ne toimeen.Yhteiset kävelylenkit voisivat olla hyvä tapa totuttaa niitä toisiinsa, kunhan pentu kasvaa, ja jaksaa lenkkeillä.
        Mitkä ovat koirien sukupuolet ? Se, myös vaikuttaa asiaan, urokset hyväksyvät nartut reviirilleen milteimpä aina, uroksia harvoin.Nartut taasen saattavat olla valikoivempia.Parasta olis et olisivat eriskukupuolta, niin sopu voisi onnistuakkin paremmin.
        Pääasia on, ettet riskeeraa pennun turvallisuutta,etkä terveyttä missään kohtaa.Aikuisen koiran omistaja voi sitä komentaa, kun se käyttääytyy asiattomasti, omistajahan määrää, miten hänen koiransa saa käyttäytyä.Pentua hillitään, jos se riekkuu liikaa.


      • eikoppaa

        Voi kyllä aikuisen koiran omistaja omaansa komentaa, mutta pitää se pennuillekin opettaa missä vaiheessa lopettaa ettei tule niitä isoja vanhinkoja. Eikä todellakaan aleta sitä vanhempaa kuonokoppaan laittamaan, muuten tulee jossain vaiheessa ruumiita.


      • koppaaagreille

        Jos koira olis kertomasi lainen,että kuonokoppaa pitämällä,se päästessään tekis jostain ruumiin......niin sellaista koiraa,ei koskaan saiskaan pitää kopatta missään.Noita hihnassakin puremaan tulijoita on ihan liikaa.Omistajat uskoo siedätykseen,joka lopulta aiheuttanut sen,ett koira on purrut useita koiria.Nykinyt hihnassa niin,ettei omistaja kyennyt estämään kiinni käyntiä.Juuri sellaisille koirille ne kuonokopat pitäs laittaa aina kun mennään alueelle jossa muita koiria ja ihmisiä.Muita ei pidä riskeerata yhden luonnevikaisen vuoksi.Luonnevikainen koira,joka pyrkii ohituksissa muita koiria puremaan ei muutu,ei yksi tietämäni ainskaan ole kuudessa vuodessa muuttunut.Kouluttaneet ovat,mutta silti,on arvaamaton.Kuonokoppa olisi pelastanut monet puremilta.Suodittelen niille,jotka ottaa sen aranpennun,tai rodun,jonka kanssa ei sitten pärjääkkään.Koira ei kärsi siitä,että sillä on ulkoillessaan koppa.Muiden koirat kärsii niistä puremista,kipua putemasta,rauhoitukset tikkaamisineen aiheuttavat useamman viikon kivut.Ja monille pelon vieraita koiria kohtaan.Kopalla,niiltä olis säästytty.


    • pienivalkoinen

      Koirat on yksilöitä, toinen äkkipikaisempi kuin toinen. Nartut ovat usein valikoivia kavereiden suhteen. meidän westinarttu helposti komentaa kaikkia selvästi itseään nuorempia koiria ja toisaalta tykkää isommista, vanhemmista koirista.

    • tolloolet

      Älä vie pentuasi toisten koirien luo. Silloin tapahtuu kaikkea pahaa. Pentusi on traumatisoitunut ja lopullisesti pilalla. Turha odottaa enää mitään hyvää. Mutta kaikesta saat syyttää vain itseäsi ja tyhmyyttäsi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1506
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1218
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe