Turhako odottaa?

Miääääää

Lempi-kirjan kirjoittaja Minna Rytisalo sanoi saaneensa myöntävän vastauksen kahdessa päivässä. Onkohan sit niin, että on turha edes toivoa, jos vastaus viipyy? Vai onko täällä myönteisen kustannuspäätöksen saaneita, jotka ovat odottaneet kauemmin?

23

119

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lkjljkl

      Tottakai on. Rytisalon saama vastaus oli poikkeuksellisen nopea, eikä siitäkään ole tietoa, toimiko hänen kässärinsä kummina joku jolla oli suhteita.

    • Hulluamalia7

      Selailin tänään Rytisalon kirjaa kaupassa. Hän kiittää takasivuilla kustannustoimittajaystäväänsä. Useissa kirjablogeissa on myös mainittu että kirjailija on bloggaajan ystävä. Eli romaani on ateljeelukijoiden lukema ja kustannusalaystävän tukema - ei siis yllättävää että päätös tuli 2 päivässä.

      • Arvosivistykselle

        Ateljeekriitikko on vähän liian hieno sana kun tarkoitetaan kirjabloggaajia. :)


      • Kirjabloggari

        Älä aliarvioi kirjabloggaajia.


      • Arvosivistykselle
        Kirjabloggari kirjoitti:

        Älä aliarvioi kirjabloggaajia.

        Kirjabloggaajien aliarvioiminen on mahdotonta.


    • lpota

      Siis näissä tapauksissa, joissa myöntävä vastaus on tullut päivissä tai parissa viikossa, on AINA kyse siitä että kirjailijalla on jonkinlainen ennakkosuhde kustantamoon ja kustannustoimittajaan. Tämä toki usein jätetään varmuudeksi mainitsematta vaikkapa markkinoinnissa ja Wikipedia-sivuilla, jotta voitaisiin luoda mielikuvaa selvästi muista erottuvasta superlahjakkuudesta.

      Toki hyvät tekstit poimitaan kustantamoissa nopeasti, mutta yleensä kestää aikaa, ennen kuin kustannustoimittaja ehtii edes vilkaista tekstiä.

    • heppoaon

      Tuossa kyllä pisti ärsyttämään, kun sanoo Aamulehdessä "Ei romaanin kirjoittaminen vaikeaa ole: kesän kehutuin esikoinen syntyi vartin pätkissä työn ohessa" ja aiemmin Hesarissa sanoi "Tekstiä syntyi vartin pätkissä siellä täällä, Pikku Kakkosen aikana mutta joskus töissäkin. ”Annoin opiskelijoille tekemistä ja sanoin että minulla on tässä näitä Wilma-juttuja”, Rytisalo tunnustaa ja nauraa."

      Ei siinä muuta, mutta tuosta "ei-kirjoittavat" ihmiset saavat käsityksen, että noin helppoa se romaanin kirjoittaminen on, jos vaan löytäisin vähän aikaa, niin julkaisu on taattu. Rytisalon lahjakkuutta en kiellä, mutta moni lahjakaskin jää sopimuksetta.

    • thkjlk

      Kyllä se niin on, että nämä jotka saaneet sopimuksen parissa päivässä ovat ennestään jollain tavalla kustantamon "tuttuja". Eli ovat esimerkiksi opiskelleet jossain vaiheessa kriittisessä korkeakoulussa, jossa on kustantamojen väkeä opettajana ja tunnistavat tekstin sen saadessaan. Tai moni on tehnyt toimittajan töitä tai muita kirjoitushommia missä tutustunut muihin kirjoittaviin.

      Tiedän kirjailijoita joilla ei ole ollut mitään suhteita ja silloin on mennyt useammasta viikosta kuukausiin.

    • agsdfd7

      Luulisi silti, ettei kahdessa päivässä ehdi kässäriä lukemaan. Tai yksi varmaan ehtii ja se sitten vakuuttaa muut, (kaikki markkinointiosaston tyypit yms.) että tää on niin hyvä, että tää me julkaistaan. Ja muut sitten, että okei, kyllä me uskotaan sua.
      Vai miksi päätös pitää tehdä niin kiireesti?
      Lähettikö Rytisalo tekstin moneen paikkaan, niin että kustantamossa tuli kiire "napata" se muitten nenän edestä? Jos hän lähetti sen vain yhteen, niin miksi reagoivat niin nopeasti? Minulle lähinnä herää ajatus, ettei kustantamossa ollut muuta tekemistä, että ne vaan odottivat, että joku lähettää sinne jotakin, vaikka eihän se niin ole.
      En ole vielä lukenut Rytisalon romaania, olen varausjonossa, mutta pakkohan siinä on jotain silmää miellyttävää olla.
      Uskon, että ihminen pystyy olemaan sellaisessa mielentilassa, että tekstiä syntyy vartin pätkissä. Tämä kuitenkin vaatii jopa vuosien etukäteisen kypsyttelyn päässä. Toinen romaani ei välttämättä sitten enää synnykään Pikku-Kakkosen aikana. Voi olla, että Rytisalo on tavallaan ennakkoon "kirjoittanut" romaanin päässään, vaikkei ole tätä tietoisesti oivaltanut, ja sitten se vaan hahmottuu nopeasti ja pätkissä paperille. Romaanin kirjoittaminen on kaikkea muuta kuin helppoa, siinä on ripaus yliluonnollistakin mukana. Tähtien on oltava oikeassa asennossa, ennen kuin sanat löytävät oikean muodon. Kyllä Rytisalokin sen varmaan tulee huomaamaan, kunhan uransa etenee.

    • Miäääääää

      Rytisalohan kertoi, että hän suunnitteli kirjaa ylioppilaskokeiden valvontojen aikana. Jotkut vaan ovat sellaisia, että tekstiä tulee nopeasti. Minunkin on helppo kirjoittaa, ja sain ekan version kässäristäni tehdyksi kolmessa viikossa, mutta en luultavimmin ole niin lahjakas kuin Rytisalo. Kiva kuitenkin kuulla, että toivoa voi ylläpitää vielä kahden päivän jälkeenkin!

    • xebyr

      Mitä tämä on?!
      Ei kukaan opettaja sano oppilaille, että "tekee Wilma-hommia ja kirjoittaakin kirjaa.
      Ylioppilaskokeessa valvotaan, ei suunnitella omaa kirjaa.
      Mistä nämä väitteet ovat peräisin? Mollataan toisen työmoraalia.

      • dlfkjsdlfk

      • xebyr
        dlfkjsdlfk kirjoitti:

        xebyr: seuraa keskeisiä kulttuurikanavia niin ei tarvi mollata viattomia :D

        http://www.hs.fi/kulttuuri/a1469932185613

        Pyydän anteeksi.
        Tuntui vaan uskomattomalta, että joku tekee työajalla omia hommia ja kehtaa vielä tunnustaa sen.


      • lkjlkjlk

        Joo sitä on ihmetelty. Mutta Rytisalon kirja valmistui niin älyttömällä vauhdilla, että jokin vastaanpanematon luovuuden aalto vei hänet hetkeksi mennessään kuin lastun lainehilla.

        Muistelen lukeneeni, että Lauri Viidan rakennusmiehen työt tuppasivat menemään siihen, että hän rustaili laudanpätkiin runoja. Viidan perikunnalle pahoittelut, jos näin ei ollut, mutta vaikka olisikin ollut, so what. Silloisesta lintsaamisesta jäi jäljelle hyvä tarina ja surta kirjallisuutta.


    • Miääääää

      No joo, ylioppilaskokeessa ei valvoja saa lukea tai tehdä kirjoitushommia. Hänen tulee istua ja tuijottaa oppilaita. Mutta kukaan ei estä pään sisäisiä toimintoja, eli mielikuvitusta rullaamasta :).

      • N-niin

        Kirjoituksissa oman pään sisäisiä toimintoja kukaan ei voi estää, mutta oppitunnilla opettajan tulee olla oppilaita varten. Ei voi sanoa tekevänsä Wilma-juttuja, jos kirjoitteleekin omiaan. Työnantajana ärähtäisin tässä kohtaa. Sitä työtä teet työajalla, mistä sinulle palkka maksetaan. Vapaa-aika erikseen.


    • laivat2

      Sääliä aina saa osakseen, mutta kateus pitää ansaita. Jos joku on ylittänyt kustannuskynnyksen suhteiden avulla, sitä sopiikin kadehtia. Mutta toisaalta: on sen oltava hyväkin. Siinähän suosittelijat laittavat oman arvostelukynsä peliin. Enpä suosittelisi tuttavaanikaan työpaikkaan, jos en olisi vakuuttunut siitä, että hän hoitaa hommansa niin, etten joudu häpeämään.

      • slkdfjdslkfj

        Itse en ole nähnyt ketjussa kateutta.


      • laivat2

        Itse kadehdin ja siksi kai näen kateutta muidenkin kommenteissa. Onhan selvää, että ilman suosittelijoita kustantajan löytyminen olisi kestänyt kauemmin. Eikä ehkä olisi löytynytkään sieltä suuresta kasasta.


    • mähiskin

      Luin Lempin, eikä se tehnyt minuun vaikutusta. Aihe on viime vuosina liian kaluttu, ja varsinkin viimeinen monologi ei jaksanut kantaa. Lopetus hätäinen, vaikka sitä olisi voinut kehitellä. Surkea verrattuna Katja Ketun Kätilöön.

      • Laurast

        Kirjoita ite parempi!


      • kateellisenpanettelua

        Mun mielestä se loppu oli just hyvä. Parani siis loppua kohti.
        Ei Lempi muhunkaan mitään MIELETÖNTÄ vaikutusta tehnyt.
        Olen ylipäätään kyllästynyt näkökulmatekniikkaan ja leffoista tuttuun tapaan pätkiä kirja kohtauksiksi eli muutaman sivun pätkiksi. On kivempi lukea sellaisia vanhan koulukunnan -yksi näkökulma, ja tarina etenee kronologisesti-tyyppisesti kirjoitettuja romaaneja. Tuntuu siltä, että nykylukijaa pidetään lähtökohtaisesti niin keskittymiskyvyttömänä, että yksinkertaisestakin juonesta pitää tehdä dekkari ja saada siihen hirveästi jännitysmomentteja. Kustantamostahan tämä idea varmaan on lähtöisin.
        Lempistä olisi saanut myös hyvin toisen tyyppisen tarinan, jopa traagisemman, erilaisella kerrontaratkaisulla, vaikka "koukku" olisikin paljastettu heti. Tai kerrottu asiat kronologisesti kaikkitietävän kertojan suulla. Rytisalo kuitenkin kirjoittaa kauniisti.
        Oli Lempi kuitenkin keskivertoa parempi. Kätilö on jotenkin hirveän vaikea tarina, jossa lukijan pitää olla koko ajan skarppina, vaikka se on selvästi vaatinut pidemmän taustatyön ja muokkausta kuin Lempi.
        Lempi oli nopealukuinen juuri siksi, kun koko ajan odotin, että milloin päästään asiaan. Hirveän katkeraa tekstiä sillä piikatytöllä. Tuli jotenkin mieleen Marja-Liisa Vartion Hänen olivat linnut. Tuollaista pään sisäistä monologia on loppujen lopuksi helppo kirjoittaa.
        Kyllä Tommi Kinnunen näistä kahdesta kuusamolaisesta opettajaesikoiskirjailijasta vie kirkkaan voiton.
        Lempin tapaus vahvistaa käsitystäni siitä, että kiireessä ei synny priimaa. Jos Rytisalo olisi kypsytellyt romaaniaan parikin vuotta, niin siitä olisi oikeasti voinut saada huikaisevan tarkkanäköisen psykologisen ihmiskuvauksen. Nyt se oli sellainen "kahden illan ajanviete".


      • mähiskin

        Hyvin arvioit: olen ihan samaa mieltä. Ja siksi juuri en tykännyt lopusta, kun minun mielestäni sen olisi voinut toisenlaisella kerrontaratkaisulla saada vaikuttavammaksi - osasit avata tämän mielipiteeni paremmin. Minunkin mielestäni Kinnusen esikoinen oli huomattavasti kypsempi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8186
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2519
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2233
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1899
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1644
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1479
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1442
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1262
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1163
    Aihe