Turhako odottaa?

Miääääää

Lempi-kirjan kirjoittaja Minna Rytisalo sanoi saaneensa myöntävän vastauksen kahdessa päivässä. Onkohan sit niin, että on turha edes toivoa, jos vastaus viipyy? Vai onko täällä myönteisen kustannuspäätöksen saaneita, jotka ovat odottaneet kauemmin?

23

134

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lkjljkl

      Tottakai on. Rytisalon saama vastaus oli poikkeuksellisen nopea, eikä siitäkään ole tietoa, toimiko hänen kässärinsä kummina joku jolla oli suhteita.

    • Hulluamalia7

      Selailin tänään Rytisalon kirjaa kaupassa. Hän kiittää takasivuilla kustannustoimittajaystäväänsä. Useissa kirjablogeissa on myös mainittu että kirjailija on bloggaajan ystävä. Eli romaani on ateljeelukijoiden lukema ja kustannusalaystävän tukema - ei siis yllättävää että päätös tuli 2 päivässä.

      • Arvosivistykselle

        Ateljeekriitikko on vähän liian hieno sana kun tarkoitetaan kirjabloggaajia. :)


      • Kirjabloggari

        Älä aliarvioi kirjabloggaajia.


      • Arvosivistykselle
        Kirjabloggari kirjoitti:

        Älä aliarvioi kirjabloggaajia.

        Kirjabloggaajien aliarvioiminen on mahdotonta.


    • lpota

      Siis näissä tapauksissa, joissa myöntävä vastaus on tullut päivissä tai parissa viikossa, on AINA kyse siitä että kirjailijalla on jonkinlainen ennakkosuhde kustantamoon ja kustannustoimittajaan. Tämä toki usein jätetään varmuudeksi mainitsematta vaikkapa markkinoinnissa ja Wikipedia-sivuilla, jotta voitaisiin luoda mielikuvaa selvästi muista erottuvasta superlahjakkuudesta.

      Toki hyvät tekstit poimitaan kustantamoissa nopeasti, mutta yleensä kestää aikaa, ennen kuin kustannustoimittaja ehtii edes vilkaista tekstiä.

    • heppoaon

      Tuossa kyllä pisti ärsyttämään, kun sanoo Aamulehdessä "Ei romaanin kirjoittaminen vaikeaa ole: kesän kehutuin esikoinen syntyi vartin pätkissä työn ohessa" ja aiemmin Hesarissa sanoi "Tekstiä syntyi vartin pätkissä siellä täällä, Pikku Kakkosen aikana mutta joskus töissäkin. ”Annoin opiskelijoille tekemistä ja sanoin että minulla on tässä näitä Wilma-juttuja”, Rytisalo tunnustaa ja nauraa."

      Ei siinä muuta, mutta tuosta "ei-kirjoittavat" ihmiset saavat käsityksen, että noin helppoa se romaanin kirjoittaminen on, jos vaan löytäisin vähän aikaa, niin julkaisu on taattu. Rytisalon lahjakkuutta en kiellä, mutta moni lahjakaskin jää sopimuksetta.

    • thkjlk

      Kyllä se niin on, että nämä jotka saaneet sopimuksen parissa päivässä ovat ennestään jollain tavalla kustantamon "tuttuja". Eli ovat esimerkiksi opiskelleet jossain vaiheessa kriittisessä korkeakoulussa, jossa on kustantamojen väkeä opettajana ja tunnistavat tekstin sen saadessaan. Tai moni on tehnyt toimittajan töitä tai muita kirjoitushommia missä tutustunut muihin kirjoittaviin.

      Tiedän kirjailijoita joilla ei ole ollut mitään suhteita ja silloin on mennyt useammasta viikosta kuukausiin.

    • agsdfd7

      Luulisi silti, ettei kahdessa päivässä ehdi kässäriä lukemaan. Tai yksi varmaan ehtii ja se sitten vakuuttaa muut, (kaikki markkinointiosaston tyypit yms.) että tää on niin hyvä, että tää me julkaistaan. Ja muut sitten, että okei, kyllä me uskotaan sua.
      Vai miksi päätös pitää tehdä niin kiireesti?
      Lähettikö Rytisalo tekstin moneen paikkaan, niin että kustantamossa tuli kiire "napata" se muitten nenän edestä? Jos hän lähetti sen vain yhteen, niin miksi reagoivat niin nopeasti? Minulle lähinnä herää ajatus, ettei kustantamossa ollut muuta tekemistä, että ne vaan odottivat, että joku lähettää sinne jotakin, vaikka eihän se niin ole.
      En ole vielä lukenut Rytisalon romaania, olen varausjonossa, mutta pakkohan siinä on jotain silmää miellyttävää olla.
      Uskon, että ihminen pystyy olemaan sellaisessa mielentilassa, että tekstiä syntyy vartin pätkissä. Tämä kuitenkin vaatii jopa vuosien etukäteisen kypsyttelyn päässä. Toinen romaani ei välttämättä sitten enää synnykään Pikku-Kakkosen aikana. Voi olla, että Rytisalo on tavallaan ennakkoon "kirjoittanut" romaanin päässään, vaikkei ole tätä tietoisesti oivaltanut, ja sitten se vaan hahmottuu nopeasti ja pätkissä paperille. Romaanin kirjoittaminen on kaikkea muuta kuin helppoa, siinä on ripaus yliluonnollistakin mukana. Tähtien on oltava oikeassa asennossa, ennen kuin sanat löytävät oikean muodon. Kyllä Rytisalokin sen varmaan tulee huomaamaan, kunhan uransa etenee.

    • Miäääääää

      Rytisalohan kertoi, että hän suunnitteli kirjaa ylioppilaskokeiden valvontojen aikana. Jotkut vaan ovat sellaisia, että tekstiä tulee nopeasti. Minunkin on helppo kirjoittaa, ja sain ekan version kässäristäni tehdyksi kolmessa viikossa, mutta en luultavimmin ole niin lahjakas kuin Rytisalo. Kiva kuitenkin kuulla, että toivoa voi ylläpitää vielä kahden päivän jälkeenkin!

    • xebyr

      Mitä tämä on?!
      Ei kukaan opettaja sano oppilaille, että "tekee Wilma-hommia ja kirjoittaakin kirjaa.
      Ylioppilaskokeessa valvotaan, ei suunnitella omaa kirjaa.
      Mistä nämä väitteet ovat peräisin? Mollataan toisen työmoraalia.

      • dlfkjsdlfk

      • xebyr
        dlfkjsdlfk kirjoitti:

        xebyr: seuraa keskeisiä kulttuurikanavia niin ei tarvi mollata viattomia :D

        http://www.hs.fi/kulttuuri/a1469932185613

        Pyydän anteeksi.
        Tuntui vaan uskomattomalta, että joku tekee työajalla omia hommia ja kehtaa vielä tunnustaa sen.


      • lkjlkjlk

        Joo sitä on ihmetelty. Mutta Rytisalon kirja valmistui niin älyttömällä vauhdilla, että jokin vastaanpanematon luovuuden aalto vei hänet hetkeksi mennessään kuin lastun lainehilla.

        Muistelen lukeneeni, että Lauri Viidan rakennusmiehen työt tuppasivat menemään siihen, että hän rustaili laudanpätkiin runoja. Viidan perikunnalle pahoittelut, jos näin ei ollut, mutta vaikka olisikin ollut, so what. Silloisesta lintsaamisesta jäi jäljelle hyvä tarina ja surta kirjallisuutta.


    • Miääääää

      No joo, ylioppilaskokeessa ei valvoja saa lukea tai tehdä kirjoitushommia. Hänen tulee istua ja tuijottaa oppilaita. Mutta kukaan ei estä pään sisäisiä toimintoja, eli mielikuvitusta rullaamasta :).

      • N-niin

        Kirjoituksissa oman pään sisäisiä toimintoja kukaan ei voi estää, mutta oppitunnilla opettajan tulee olla oppilaita varten. Ei voi sanoa tekevänsä Wilma-juttuja, jos kirjoitteleekin omiaan. Työnantajana ärähtäisin tässä kohtaa. Sitä työtä teet työajalla, mistä sinulle palkka maksetaan. Vapaa-aika erikseen.


    • laivat2

      Sääliä aina saa osakseen, mutta kateus pitää ansaita. Jos joku on ylittänyt kustannuskynnyksen suhteiden avulla, sitä sopiikin kadehtia. Mutta toisaalta: on sen oltava hyväkin. Siinähän suosittelijat laittavat oman arvostelukynsä peliin. Enpä suosittelisi tuttavaanikaan työpaikkaan, jos en olisi vakuuttunut siitä, että hän hoitaa hommansa niin, etten joudu häpeämään.

      • slkdfjdslkfj

        Itse en ole nähnyt ketjussa kateutta.


      • laivat2

        Itse kadehdin ja siksi kai näen kateutta muidenkin kommenteissa. Onhan selvää, että ilman suosittelijoita kustantajan löytyminen olisi kestänyt kauemmin. Eikä ehkä olisi löytynytkään sieltä suuresta kasasta.


    • mähiskin

      Luin Lempin, eikä se tehnyt minuun vaikutusta. Aihe on viime vuosina liian kaluttu, ja varsinkin viimeinen monologi ei jaksanut kantaa. Lopetus hätäinen, vaikka sitä olisi voinut kehitellä. Surkea verrattuna Katja Ketun Kätilöön.

      • Laurast

        Kirjoita ite parempi!


      • kateellisenpanettelua

        Mun mielestä se loppu oli just hyvä. Parani siis loppua kohti.
        Ei Lempi muhunkaan mitään MIELETÖNTÄ vaikutusta tehnyt.
        Olen ylipäätään kyllästynyt näkökulmatekniikkaan ja leffoista tuttuun tapaan pätkiä kirja kohtauksiksi eli muutaman sivun pätkiksi. On kivempi lukea sellaisia vanhan koulukunnan -yksi näkökulma, ja tarina etenee kronologisesti-tyyppisesti kirjoitettuja romaaneja. Tuntuu siltä, että nykylukijaa pidetään lähtökohtaisesti niin keskittymiskyvyttömänä, että yksinkertaisestakin juonesta pitää tehdä dekkari ja saada siihen hirveästi jännitysmomentteja. Kustantamostahan tämä idea varmaan on lähtöisin.
        Lempistä olisi saanut myös hyvin toisen tyyppisen tarinan, jopa traagisemman, erilaisella kerrontaratkaisulla, vaikka "koukku" olisikin paljastettu heti. Tai kerrottu asiat kronologisesti kaikkitietävän kertojan suulla. Rytisalo kuitenkin kirjoittaa kauniisti.
        Oli Lempi kuitenkin keskivertoa parempi. Kätilö on jotenkin hirveän vaikea tarina, jossa lukijan pitää olla koko ajan skarppina, vaikka se on selvästi vaatinut pidemmän taustatyön ja muokkausta kuin Lempi.
        Lempi oli nopealukuinen juuri siksi, kun koko ajan odotin, että milloin päästään asiaan. Hirveän katkeraa tekstiä sillä piikatytöllä. Tuli jotenkin mieleen Marja-Liisa Vartion Hänen olivat linnut. Tuollaista pään sisäistä monologia on loppujen lopuksi helppo kirjoittaa.
        Kyllä Tommi Kinnunen näistä kahdesta kuusamolaisesta opettajaesikoiskirjailijasta vie kirkkaan voiton.
        Lempin tapaus vahvistaa käsitystäni siitä, että kiireessä ei synny priimaa. Jos Rytisalo olisi kypsytellyt romaaniaan parikin vuotta, niin siitä olisi oikeasti voinut saada huikaisevan tarkkanäköisen psykologisen ihmiskuvauksen. Nyt se oli sellainen "kahden illan ajanviete".


      • mähiskin

        Hyvin arvioit: olen ihan samaa mieltä. Ja siksi juuri en tykännyt lopusta, kun minun mielestäni sen olisi voinut toisenlaisella kerrontaratkaisulla saada vaikuttavammaksi - osasit avata tämän mielipiteeni paremmin. Minunkin mielestäni Kinnusen esikoinen oli huomattavasti kypsempi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      199
      4700
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      275
      2777
    3. 134
      1717
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1411
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      204
      1380
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1156
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1134
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      75
      1089
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1067
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1061
    Aihe