As Oy muotoinen omakotitalo, edut ja haitat?

egre

Varainsiirtoveron piennetämiseksi näkee paljon asunto Oy muotoisia omakotitaloja missä kaikki vastaavat omista taloistaan ja tonteistaan. Mitä muita etuja / haittoja tästä on ?

Ja miten asunnon myyminen / ostaminen, vastaako myyjä virheistä vain 2 v kuten asunto Oy:ssä vai normaali 5 v kiinteistökaupassa?

13

514

Vastaukset

 • Asunto-osakeyhtiötä koskee asunto-osakeyhtiölaki.
  Myös sen velvoitteet.

 • Verotus vuokrattaessa on erilainen. As Oy vähennät kulut tuloista pois lukien verottajan perusparannukseksi tulkitsemat, kiinteistössä teet poistot jäännösarvosta.

  As Oyn pyöritys on byrokraattista vemputusta, kun taas kiinteistössä asiat ovat yksityisasioita. Enempi on kiinni siitä, osaatko tehdä kirjanpidon itse, vai haluatko jättää kokonaan tekemättä. Palveluna ostettaessa kirjanpito maksaa noin euron per kuitti ja kaksisataa per tilinpäätös.

  Jos et osaa kirjanpitoa, niin As Oy:n kannattavuus "leimaveron" välttämisessä riippuu siitä, kuinka kauan aiot AS OY_ssä asua. Jos asut pitkään, kiinteistö on kannattavampi.

  Halvin kirjanpito-ohjelma on ilmainen. Tappion voi ladata verkosta. Kyllä se toimii, mutta maksulliset ovat ainakin minun mielestäni paljon parempia. Alkuun pääsee parin sadan ohjelmistolla, jota sitten päivitä tai et päivitä vuosittain viidenkympin hintaan.

  • hallituksen puh.joht on myös vastuussa todetuista virheistä. kannattaako. voi 200 säästö maksamaan monia tuhansia pelkkä purkukin maksaa jo 2000e. kas kun noita ei ole enempää perustettu. mutta kyllä sun kannattaa kun oot noin fiksu mikko merkantti


  • Hyvin kiteytetty, jees.


  • heisäästetää kirjoitti:

   hallituksen puh.joht on myös vastuussa todetuista virheistä. kannattaako. voi 200 säästö maksamaan monia tuhansia pelkkä purkukin maksaa jo 2000e. kas kun noita ei ole enempää perustettu. mutta kyllä sun kannattaa kun oot noin fiksu mikko merkantti

   Oli sitten kyseessä AsOy -muotoinen OK-talo tai kiinteistömuotoinen OK-talo, ns. piilevistä ja salaisista virheistä on kummassakin tapauksessa vastuussa myyjä! Periaatteessa AsOy -muodossa, jossa kaupassa ostetaan/myydään osakkeita, on myyjän vastuu 2 vuotta, ellei kauppakirjassa myyjän/ostajan välillä muuta sovita. Kiinteistökaupassa vastuu 4 (5) vuotta. Yhtiömuodon purku selvitystilan kautta maksaa 85 € (ilmoitus PRH:lle) + sitten mahd. osakkeiden kuoletuskulut, 250 € (anomus käräjäoikeuteen). Luovutusvoiton veroa ei tarvitse maksaa, ellei sitten siirtyvä varallisuus (kiinteistö tässä tapauksessa) ole arvoltaan suurempi kuin sen ostohinta. Toi 2000 € on hatusta vedetty eikä pidä paikkaansa, ellei sitten halua palkata ahnetta asianajajaa paperityöhön...


 • Isoin etu yhtiömuodosta on kai asumistuen kohdalla. Asumistukea saa remontteihin yms. taloyhtiömuotoisessa asumisessa periaatteessa enintään vuokra-asukkaiden asumistuen enimmäistasoon asti. Kiinteistömuotoiseen omakotitaloon saa asumistukia todella huonosti. Eli jos on riskiä pienistä tuloista jossain kohtaa, yhtiömuoto voi mahdollistaa joitain tuhansia euroja vuodessa lisätuloja Kelalta esim. putkiremontin tai maalauksen jälkeen. Pitää vaan merkata ehkä työt omaan laskuun ja materiaalit yhtiön vastuulle, jos haluaa optimoida kotitalousvähennyksen, mitä saa vain työn osuudesta.

  • Isossa perheessä asumistukea voi yhtiömuotoisessa asumismuodossa saada yli 10 000 euroakin kiinteistömuotoista omakotitaloa enemmän per vuosi, jos rakennukseen tehdään remonttia. Remonttimenoja voi vielä kirjanpidollisesti sitten jaksottaa sopivasti tukien kannalta. Sama pätee toimeentulotukeen, johon remonttimenot saa yhtiömuodossa upottaa nin laajalti kuin remonttikuluja vaan tulee. Eli yhtiömuotoratkaisussa voi lain mukaa periaatteessa vaikka ostaa purkukuntoisen tönön ja rempata sen toimeentulotuella vähitellen uuden veroiseksi yhteiskunnan laskuun vastaavasti kuin muitakin taloyhtiöitä perusparannetaan toimeentulotuella vastikkeet maksaen... jos on pienituloinen.


  • hllglr kirjoitti:

   Isossa perheessä asumistukea voi yhtiömuotoisessa asumismuodossa saada yli 10 000 euroakin kiinteistömuotoista omakotitaloa enemmän per vuosi, jos rakennukseen tehdään remonttia. Remonttimenoja voi vielä kirjanpidollisesti sitten jaksottaa sopivasti tukien kannalta. Sama pätee toimeentulotukeen, johon remonttimenot saa yhtiömuodossa upottaa nin laajalti kuin remonttikuluja vaan tulee. Eli yhtiömuotoratkaisussa voi lain mukaa periaatteessa vaikka ostaa purkukuntoisen tönön ja rempata sen toimeentulotuella vähitellen uuden veroiseksi yhteiskunnan laskuun vastaavasti kuin muitakin taloyhtiöitä perusparannetaan toimeentulotuella vastikkeet maksaen... jos on pienituloinen.

   Hauskaa huumoria!! Tee lisää niitä lakeja kun se 10 000 vuodessa on tosi vähän.


  • Vähänhän tuo 10 000 vielä on. Asumistukea voi saada yli 15 000 euroakin vuodessa - mutta vain muissa asumismuodoissa, paitsi kiinteistömuotoisissa omakotitaloissa. Pienituloisen kannattaa usein laittaa omakotitalo taloyhtiöksi, jos haluaa paremmat tuet. Kaikkein helpoiten tukea saa kuitenkin vuokra-asuntoihin.


  • Jos vaihdat kaverin kanssa omakotitalot päikseen niin, että olette vuokralla molemmat toisillenne, saa asumistukea moninkertaisen määrän verrattuna siihen, jos asuu omassa talossaan... asumistuet ovat Suomessa tosi kummia,mutta noin ne toimivat.


 • Toimeentulotukeakin voi saada enemmän asunto-osakeyhtiömuotoiseen asumisratkaisuun. Esim. isompien putkiremonttien menot voi tällöin jaksottaa kuukausittaisiksi korvattaviksi eriksi.

 • Olen aina ihmetellyt niitä pelto ok-taloja missä asumismuoto on kuin rivarissa ikään ja omaa rauhaa ei ole lainkaan, tontit naurettavan kokoisia ja mutapellolle rakennettu vieri viereen.

  Ok-talo kyllä mielletään sen perimmäisessä tarkoituksessa omaksi rauhaksi poissa silmistä, tuossa pelto ok-talo kyhäelmässä se ei toteudu lainkaan.

  • Tämähän ei kai tähän keskusteluun liittynyt mitenkään, mutta vastaan nyt, kun et ilmeisesti kuvailemaasi asumismuotoa tunne...

   Rivarissa vastaat aina koko taloyhtiöstä oman osuutesi verran (sama toki pätee as oy -muotoiseen omakotitaloonkin, mutta kun taloyhtiö on oman talosi kokoinen, ei sillä ole merkitystä). Rivarissa naapurit ovat heti sen yhteisen seinän takana. Käytännössä tämä tarkoittaa huonoa eristystä, jolloin äänet naapurista kuuluvat sisään. Omakotitalossa vastaavaa ei oikein tapahdu, vaikka etäisyys naapuriin metreissä laskettaisiin yhden käden sormilla. Pihaakin on yleensä ympäri talon ja jos jostain näkyvä naapurin ikkuna häiritsee, niin pieni pihaistutus korjaa ongelman.

   Suurin haitta on se, että on ihmisiä ympärillä. Niitä joutuu (ei oikeasti) moikkailemaan kadulla tavatessa ja välillä pitää (ei oikeasti) käydä oikein kaljalla / saunomassa seurassa. Kun lähtee lomalle, on olemassa naapureita, jotka valvovat etteivät varkaa käy viemässä kaikkea mikä ei ole naulattu kiinni, kastelevat kukat, jne. Kun tuollainen vielä houkuttelee palveluita lähelleen, niin pahimmillaan kun perjantaina tulee saunavieraita ja pääsee olut loppumaan, ei tarvitse lähteä kännissä ajelemaan lähintä kirkonkylää kohden, vaan voi kävellä siihen lähikauppaan, niin kylläpä se jurppii.

   On se rankkaa asua omassa rauhassa ja ihmisten ilmoilla samaan aikaan.


Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.