Millaista kohtelua lääkärillä ?

Häh...hämmästynyt

Luin sitten samaa kirjaa, mitä naistentauteihin erikoistuvat lääkärit lukee.

Hämmästys oli melkoinen. Vaihdevuodet onkin osittain vain pään sisällä!!!

Tämänkö takia välillä tuntuu kuin olisi vain ilmaa lääkärillä. Että ihan oma syy, jos on vaikeat vaihtarioireet. Tai oikeastaan syynä ei edes ole vaihtarit, vaan muu oma elämä. Ja kohtelu on sen mukaista.

- Onko muilla samanlaisia kokemuksia?

Oletko saanut asiallista kohtelua lääkäriltä?
- Vai vain hormonikorvauspurkki käteen ja ulos?
- Tai vielä parempaa, mielialalääkkeet?

Tenttikirjassa vaihtari-ikäisestä kirjoitetaan mm., että pitää ottaa huomioon:

* Sosiaaliset ja henkilökohtaiset olosuhteet

But data, especially more reliable community-based longitudinal data, now establish that the increase in most symptoms and problems in middle-aged women reflects social and personal circumstances, not the endocrine events of the menopause.3,4,5,6,7,8,9,10,11 and 12 (s.673)

* Asenne ja odotukset

Attitude and expectations about the menopause are very important. Women who have been
- frequent users of health services and
- who expect to have difficulty
-> do experience greater symptoms and higher levels of depression.5,9,10

* Psykososiaaliset ja elämäntyylin ongelmat

The symptoms that women report are related to many variables within their lives, and the
- hormonal change at menopause cannot be held responsible for the common psychosocial and lifestyle problems we all experience.
- It is important to stress the normalcy of this physiologic event.
- Menopausal women do not suffer from a disease.

* Ehkäisevä terveydenhuolto

Medical intervention at this point of life should be regarded as an
- opportunity to provide and reinforce a program of preventive health care.

The issues of preventive health care for women are familiar ones. They include
- family planning,
- cessation of smoking,
- control of body weight and alcohol consumption,
- prevention of cardiovascular disease and osteoporosis,
- maintenance of mental well-being (including sexuality), !!!
- cancer screening, and
- treatment of urologic problems.
(s.674)

Eli oma vikas, jos on pahat vaihtarioireet. Mitäs poltat? Pudota painoa jne. Pidä huolta itsestäsi. Henkinen hyvinvointi on itsestä kiinni!!!

Lähde:
Clinical gynecologic endocrinology and infertility

Fritz Marc A, Speroff LeonOvid Technologies, Inc.
Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins 2011 8th ed.

e-aineisto
Naistentauteihin erikoistumisjakson tenttikirja Tampereen yliopistossa.
http://www.uta.fi/med/ammatillinenjatkokoulutus/erikoislaakarikoulutus/opintoopas/ERL-opas 2011-2013.pdf

Tämä teksti liittyy aiempaan keskusteluun:
Miksi joillakin on vaikeammat vaihdevuosioireet kuin toisilla?
http://keskustelu.suomi24.fi/t/14556981/miksi-joillakin-on-vaikeammat-vaihdevuosioireet

15

476

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Häh..hämmästynyt

      endocrine on suomeksi
      1. umpieritteinen anatomia
      2. sisäeritteinen anatomia
      3. endokriininen anatomia
      www.sanakirja.org

    • ei.mustavalkoista

      Tuo teksti/ohjeistus avautuu eritavalla silloin, kun itsellä ei ole negatiivisia kokemuksia lääkärillä käynnistä vaihdevuosioireiden takia.

      Ihminen on kokonaisuus ja naisilla on erilaisia käsityksiä ja yksilöllisiä kokemuksia siitä, millaista on olla vaihdevuosi-iässä: yhdelle se on helppoa, toiselle yhtä helvettiä, kolmannelle pelottavaa, jne.

      Lääkärin vastaanotolle hakeudutaan siis eri syistä ja monenlaisella asenteella, joten totta kai lääkäreitä ohjeistetaan ottamaan huomioon kaikki mahdolliset ja tunnetut taustasyyt, joiden seurauksena vaihdevuosi-ikäinen nainen saattaa (jo/vihdoin) tulla heidän konsultaatioonsa.

      Ja läkäritkin ovat ihmisiä, joten tuon tekstin lukeminen voisi tehdä hyvää esimerkiksi niille, jotka tarjoavat aina ensimmäisenä korvaushoitoa vähäisimpiikin oireisiin.

      • Riippuu_lääkäristä

        Sain hyvän ja tehokkaan lääkityksen koska gynekologini käytti itsekin vaihdevuosihoitoa ja tunsi lääkkeet ja niiden vaikutukset perusteellisesti.


    • Perimenopaussinainen

      Aika vanha kirja ja tuon jälkeen on ilmestynyt uusia tutkimuksia vaihdevuosioireista ja niiden hoidosta. PubMedistä löytyy useita tutkimuksia mm. hakusanoilla depression and mood.

      • Lääkis_

        2013–2014 ja 2014–2015 oli samat valtakunnalliset tenttikirjat kuin Tampereen yliopiston vaatimuksissa. Tuosta kirjasta ei ole tullut uutta painosta.


      • Lääkis_edelleen

        Samoin 2015-2017. Uusimmat painokset.


    • Häh...hämmästynyt

      Kiitos vinkistä! PubMed olikin mielenkiintoinen tietopaketti erityisesti USA:n terveydenhuollosta. On siellä artikkeleita muistakin maista, Suomestakin! Viime vuosien artikkeleista kolmessa 290:stä on sama asenne kuin tuon tenttikirjan kirjoittajalla.

      Sellaisia tutkimuksia löytyi, että paljon terveyspalveluita käyttävillä, eli ennestään muuta kroonista sairautta sairastavilla, on enemmän myös vaihdevuosioireita. (Katainen-Engblom-Siirtola-Erkkola&Polo-Kantola Maturitas 2016 Apr 86:17-24)

      Samoin että elämäntilanne olisikin oireiden taustalla enemmän kuin pelkät hormonaaliset muutokset. Eli oikeastaan ihan samaa kuin tuossa tenttikirjassa. (Prairie ym. J Womens Health 2015 Feb 24(2):119-126) Tässä oli 1716 naista USA:sta. Enemmän oireita oli niillä, joilla oli alemmat tulot, vähemmän koulutusta, huono yleinen terveydentila, stressaavampia tapahtumia elämässä ja vähemmän sosiaalista tukea.

      Sori, en jaksanut kirjoittaa artikkelien otsikoita. Ne löytyy kyllä tekijän nimellä. Tuli tunne, miksi näitä luen, kun joku muu on sen tehnyt puolestani. Eli kyllä se on melko puhtaasti aloituksessa olevan kirjan kirjoittajan omia näkemyksiään, kun vain noin pieni osa artikkeleista oli samasta aiheesta. Suurimmaksi osaksi PubMed oli hormonikorvaushoidosta, sen vaihtoehdoista, oireista, joista erityisesti unettomuudesta ja sen hoidosta. (Huom. Hakusana menopause mukana haussa) Senkin tiedon löysin, että vaihdevuosia tosiaan lääkitään myös mielialalääkkeillä, ei vain hormonikorvaushoidolla, ja mm. niiden tehoa kuumiin aaltoihin on selvitetty.

      Kyseinen tenttikirja on ollut vuosia tenttivaatimuksissa. Kuinkahan moni lääkäri on sen jälkeen lukenut uudempia artikkeleita PubMed:sta... Eli ehkä jäänyt mieleen, että syytä pohtia oireiden johtuvankin jostain muusta kuin vaihdevuosista.

      Huom. Perimenopaussinainen. Kirjoitan aloituksessa yleisesti oireista, en mitenkään erityisesti masennuksesta tai mielialasta (depression mood). Muutkin oireet voi lääkäri ohittaa olankohautuksella ja väittää elintavoista tai elämäntilanteesta johtuviksi.

      Oikeastaan lähteen tuoreuden sijaan kiinnostaa enemmän:
      - millaista kohtelua on tullut lääkärillä ?

    • jghdfgdsdf

      Itse olen kokonaisuudessani kokenut, että minut otetaan vakavammin yhtä lailla lääkärissä kuin muissa palvelutilanteissa nyt keski-iässä kuin nuorena aikuisena. Eli aikuisena olisin vakavammin otettava. Siitäkin huolimatta, että minulla on ongelmia, ja en ole todellakaan pärjännyt elämässäni hyvin. Onneksi nykyään voi vaikuttaa lääkärin valintaan. Jos yhden kassa ei kemiat pelaa, niin voi mennä toiselle.

      Mielestäni naista ei voi syyllistää automaattisesti kaikesta. Jokainen tekee valintansa parhaalla ymmärryksellään. 15-vuotias, joka aloittaa tupakoinnin, kokee olevansa ikuisesti nuori ja terve. Hän ei ota vastaan tietoa, että tupakoinnista on haittaa, vaikka se hänelle kerrotaan. Tupakointi itsessään aiheuttaa nuorelle aivoihin muutoksia, ja tupakoinnin lopettaminen on vaikeampaa kuin aloittaminen. Itselläni on tästä karvas kokemus. Sairastuin työssäni, ja minua syyllistettiin, kun olin alaikäisenä tehnyt väärän ammattivalinnan. En ollut ymmärtänyt, että atoopikko sairastuu hoitotyössä invalidisoivaan käsi-ihottumaan. Ihotautilääkärin mukaan minulla oli asennevamma, ja minun olisi pitänyt työskennellä rikkonaisella iholla infektio-osastolla (lopetin hoitotyöt siihen - minua oli petetty karkeasti, kun en ollut itse oikeutettu asialliseen tukeen).

      Toisin sanoen ihminen kantaa aina mukanaan myös menneisyyttään ja menneisyydessä puuttellisella älyllä ja kokemuksella tekemiään valintoja. Syyllistäminen ei auta mitään. On lääkärin asennevammaisuutta olettaa, että potilas tuosta vaan simpsalapim muuttaa asenteitaan. Ehkä lääkärin, jolla kaikki elämässä on itsellään mennyt kuin juokseva vesi, ilman ongelmaa. Ihminen on kuin tiilitalo. Kaikki uusi rakennetaan entisen päälle. Jos perustus on heikko, niin rakennus romahtaa, vaikka kuinkan ladottaisiin hienoja kuvioita tiileistä ylimpään kerrokseen. Syviä henkisiä heikkouksia ei voi noin vain parantaa jollakin oikealla asenteella. Se vaatii pitkän psykoterapian. Eli älkää syyllistykö, vaikka olisittekin henkisesti heikompaa tekoa. Niin olen minäkin, ja koetan silti puolustaa olemassaoloni oikeutusta.

      Asioista voi myös kertoa kahdella eri tavalla. Hyökkäävä asenne tuntuu aina epämukavalta. Lääkärikin voi hyökkäävyyden sijaan kertoa asiansa lämpimällä tavalla. Tosin on helpompaa olla tyly. Se vaatii vähemmän enegiaa.

    • Farmaseuttivastaa

      Farmaseutin näkökulma asiaan. Jos käyt terveyskeskuslääkärillä valittamassa unettomuutta, kuumia aaltoja, mielialavaihteluja saat Mirtazapin, Escitalopraami ja tai Imovane reseptin. Jos vielä nivelvaivoja tulee lisäksi Cartexan. Jos menet Gynekologille saat estrogeeniä tai jopa testosteronia. Tältä tilanne näyttää apteekissa. Myös työterveyslääkärit ovat hieman nihkeitä hormonikorvauhoitojen suhteen.

    • Häh...hämmästynyt

      Luin nyt läpi löytämäni tekstit vaihdevuosista lähteinä
      -yleislääkärien tenttikirjat ja lehdet (yksi kurssi naistentaudit ja synnytykset) vrt.
      - gynegologien tenttikirjallisuuden (6 vuoden erikoistumisopinnot) ja pääosan lehdistä

      Ja lisäksi selasin pubmed:sta tuoreimmat artikkelit parilta viime vuodelta.

      Suomenkielisissä lääkärilehdissä ei puhuta juuri mitään vaihdevuosista (duodecim, lääkärilehti), vain pari artikkelia hormonikorvaushoidosta. Tenttikirjoissa on vain vähän tekstiä vaihdevuosista.

      Naistentaudit ja synnytykset -erikoislääkärin opinnoissa / gynegologien opinnoissa on 10 lehteä/lehtiartikkelikokoelmaa, jotka löytyy netistäkin, ainakin tiivistelmät artikkeleista. Tenttikirjoja on kolme, joista yhden voi valita kahdesta vaihtoehdosta. Uusia painoksia on tullut osasta mm.2015, löytyy e-kirjana.

      Aloituksessa on yksi tenttikirja (pakollinen kolmesta), joka on ollut sama ainakin vuodesta 2011.

      Noissa gnegologien tenttikirjoissa on enemmän tekstiä vaihdevuosista, mutta suunnilleen samat tiedot saa lukemalla suomenkielisen esim. Duodecimin painaman kirjan vaihdevuosista, joita löytyy ihan tavallisista kirjastoista.

      Sitä en tiedä, mitä luennoilla puhutaan vaihdevuosista. Ei varmaan paljoakaan ainakaan lääketieteen lisensiaatin/terveyskeskuslääkärin opinnoissa ennen erikoistumista, kun yhteen naistentautien kurssiin täytyy mahduttaa perustiedot gynegologiasta ja synnytyksistä.

      Netin www.terveyskirjasto.fi antaa perustiedot. Sieltä voi jokainen lukea perusasiat vaihdevuosista. Siellä mainitaan mielialaoireita.

      Aika huomattava tuo ero resepteissä!

      Ainakin gynegologeilla on enemmän tietoa hoidoista ja hormoneista. Niistä on tosi monta artikkelia netissä, myös vaihtoehtohoidoista. Englannissa muuten uusien suositusten mukaan vaihdevuosioireisiin määrätään mm.SSRI mielialalääkkeitä rintasyöpä/rintasyöpäriskipotilaille.

      Keskustelua on käyty mm. siitä, miten haasteellista hormonien mittaukset on, ja Englannissa ei enää suositella FSH:ta käytettäväksi vaihdevuosien määrittämisessä. Arvio vaihdevuosien alkamisesta tehdään oireiden ja kuukautisten välien muuttumisen perusteella. (2016 suositukset) Eiköhän noi suositukset ole luettu Suomessakin.

      Paras artikkeli oli se, jossa luki ekaa kertaa vaihdevuosioireiden alkaessa ilmaantuneiden mielialaoireiden vähenevän/loppuvan kuukautisten loppumisen jälkeen.

      Ehkä siis
      1. Yleislääkärit eivät tiedä riittävästi vaihdevuosista ja vaihdevuosioireista, ja luulevat olevan kyse ihan vaan yleisesti mielialaoireista?
      2. Jostain syystä pitävät parempana määrätä mielialalääkkeitä, vaikka voisivat määrätä muutakin?

      Tutkimusten mukaan kuitenkin suurin osa vaihdevuosi-ikäisistä selviää ilman vaikeita vaihdevuosioireita. Kuumat aallot nyt luulisi jokaisen yleislääkärinkin tietävän.

      Olispa hienoa lukea täältä lääkärin tai gynegologin kommentti aiheeseen.

      • Häh...taas

        www.terveyskirjasto.fi

        Löytyi syy, miksi terveyskeskuslääkärit määrää mielialalääkkeitä. Näin lukee netissä:

        Ks. Vaihdevuodet

        - oireet eivät aina liity vaihdevuosiin
        - yhteys estrogeeniin on epäselvä
        - estrogeenihoidosta VOI olla apua

        Aika epävarmalta lukien vaikuttaa. Ehkä siksi herkemmin mielialalääkkeet?

        Mielialaoireet ovat yleisiä vaihdevuosi-ikäisellä naisella. Alakuloisuus, mielialan vaihtelut, ärtyneisyys, hermostuneisuus, muistamattomuus, itsetunnon puute, aloitekyvyttömyys, masentuneisuus, tuskatilat ja ahdistuneisuus voivat esiintyä yhdessä tai erikseen. On kuitenkin virheellistä ajatella, että nämä oireet aina liittyvät vaihdevuosiin tai että ne ovat vaihdevuosien hormonimuutosten aiheuttamia. Kaikki naiset eivät suinkaan kärsi psyykkisistä oireista.

        Masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta esiintyy joidenkin tutkimusraporttien mukaan jopa puolella naisista. Nämä oireet heikentävät myös kognitiivista suorituskykyä. Toisaalta ahdistus- ja masennusoireista kärsivillä on myös tavallista enemmän kuumoituksia ja sydämen tykyttelyä. Moni kokee muistin huononemista ja hajamielisyyttä. Tutkimusten mukaan tilanne kuitenkin palautuu, kun pahimmat vaihdevuosien oireilut ovat ohi.

        Psyykkisten vaihdevuosioireiden yhteys estrogeenin puutteeseen on yhä epäselvä. Estrogeenitasot ovat matalat kaikilla naisilla vaihdevuosien jälkeen, mutta kaikille ei tule mielialamuutoksia. Jotkut naiset kokevat jopa voivansa paremmin! Estrogeenihoidosta voi olla apua mielialaongelmiin, väsymyksen tunteeseen ja alakuloisuuteen. Todennäköisimmin hormonihoito auttaa niitä naisia, joilla on myös unihäiriöitä ja muita haittaavia vaihdevuosioireita. Estrogeenihoitoon liittyvissä tutkimuksissa näkyy myös hoidon myönteinen vaikutus yleiseen elämänlaatuun.


        Hyvä:
        Tässäkin lukee, että tilanne palautuu, kun pahimmat vaihdevuosioireilut ovat ohi.


    • Terveyskeskus_huono

      Mutta siis edelleen nuohan on vain ns.suosituksia ja yleistietoa.

      Tärkeää on se, mitä lääkärillä/gynegologilla tapahtuu ja millaisten ohjeiden tai reseptin kanssa sieltä lähdetään kotiin.

      Itselle terveyskeskuksen sairaanhoitaja alkoi puhua, että pitäisi käydä yksityiseltä hormonikierukka, kun yhden kerran tuli kahdet kuukautiset samassa kuussa. Enpä ole mennyt.

      Nyt on saanut odottaa seuraavia kuukautisia neljä viikkoa eli ihan normaaliin palattu. Jollei sitten jää kuukautiset kokonaan pian pois. Vaihdevuosioireet hävisi, kun söin yksityiseltä saadun antibioottikuurin sitkeään flunssaan. En alkanut puhua yksityisellä (päivystävällä yleislääkärillä) mitään vähäisistä vaihdevuosioireista, kun muutenkin sai maksaa itsensä kipeäksi, ja vaan siksi ettei terveyskeskuksessa edes päässyt lääkärin puheille. No, eipä palele enää, eikä ole kuumakaan.

      Oli hemoglobiini laskenut aiemmin runsaista kuukautisista, niin toivoin sillä ekalla käynnillä sairaanhoitajalta pikatestiä sitä saamatta. Aika hätiköidysti suositteli hormonikierukkaa. Lääkäriin en silläkään kertaa päässyt, joten en tiedä mitä terveyskeskuslääkäri olisi sanonut.

      Tuli vaan tunne, että ihan sama vaikka mitä puhui terveyskeskuksessa. Kukaan ei ottanut mitään tosissaan.

      Toivottavasti muilla on ollut parempia kokemuksia?

    • Ei_enää_terveyskeskusta

      Tai ehkä tää on vaihdevuosioire, että kiukuttaa koko turha käynti terveyskeskuksessa vaikka yskin ja pyyhin nenää siellä vähän väliä. ;) Olin kyllä varmaan kurja näky, kun olin yskinyt ja valvonut lähes kokonaan edellisen yön.

      Olisin kuitenkin toivonut, että olis hoidettu flunssaa, mutta oma moka, mitä pyysin päästä hemoglobiinimittaukseen, kun ollut aiemmin paha anemia. Kai sit olin vaan liian vaativa asiakas?

    • 54lasissa

      Käyn ikäiselläni naisp. gynellä kerran vuodessa (yksit.). Arvauskeskuksessa käyn verikokeissa (kole diab) ja sitt terv.hoitajalla 2-3 krt vuodessa. Hoitaja puhuu kolesteroliaiheista ja valistaa ruokavalion suhteen t. ainakin yrittää. Gyne kirjoittaisi mielellään statiinireseptin, mutten ole suostunut syömään niitä. Progynovaa olen syönyt nelisen vuotta.
      Voi olla, ett pikkulikkoja kohdellaan toisin kuin aikuisia rouvia. Muuttuuhan ne lääkäritkin; aiemmin olivat niin suuria jumalia, nykyään ovat lähempänä tavallista pulliaista. Ja onhan heilläkin oma elämänsä, millainen päiväkin on meneillään t. elämänvaihe.

    • Huonojuttunämävaihtarit

      Mitä suosittelisitte pahoihin ahdistusoireisiin vaihdevuosissa? Mikä on teillä auttanut parhaiten, gynekologin mukaan mielialaoireita ei estrogeenillakaan saa pois!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miten voit manipuloida katsojalukuja?

      Palstatrolli ja väsynyttä sontaa palstalle suoltava Varmakkakkiainen on viime aikoina vedonnot siihen, että hänen ketjuj
      Ateismi
      21
      2257
    2. Vieläkö odotat että

      Näkisitte hänen kanssaan?
      Ikävä
      70
      1146
    3. Kuinka paljon

      Olet tutustunut kaivattusi arvomaailmaan?
      Ikävä
      114
      1035
    4. Haluan sinun kanssa sänkyyn

      Ja läheisyyttä, koska rakastan sinua mies.
      Ikävä
      49
      1015
    5. Nainen sä olet

      arvokas muista se. Yritän pitää pienen kontaktin yllä vaikka turhaahan tämä on. Toivottavasti joulu meni hyvin ja otat r
      Ikävä
      72
      989
    6. Jos olisin

      Ollut ns. pelimies olisin myös käyttänyt tilaisuutta hyväksi. Välillä vain tuntuu että olisit itse nimenomaan halunnut p
      Ikävä
      57
      947
    7. KRP alkaa tutkia Ulvilan murhaa

      Jokohan nyt löydetään riittävä näyttö Annelin tuomitsemiseen miehensä murhasta tai taposta.
      Henkirikokset
      13
      918
    8. Luotathan?

      Muistan kun olit vihainen minulle. Niin järkyttävän söpönä ja silti niin vastustamattoman ihanana en ole ikinä ketään na
      Ikävä
      31
      900
    9. Minun on niin vaikeaa uskoa, että

      todella kaipaisit minua. Pelkään vieläkin, että minua kusetetaan.
      Ikävä
      55
      898
    10. Voi kun pian voisi varmuudella sanoa

      mitä tämä on. Suuri, suuri rakkaustarina vai pelkästään pitkä ja kipeä oppitunti. :(
      Ikävä
      50
      856
    Aihe