Kansainvälinen Ajatuksen vapaus 2016 -raportti julkaistu – maa-arviot online-aikaan myös Suomesta
Uskonnottomiin kohdistuva syrjintä ja jopa vaino eri puolilla maailmassa nousee esiin Ajatuksen vapaus 2016 -raportissa, jonka julkaisee Kansainvälinen humanistinen ja eettinen unioni IHEU (www.iheu.org). Myös Suomessa todetaan edelleen olevan uskonnottomien katsomusvapauteen ja yhdenvertaiseen kohteluun liittyvää systeemistä syrjintää.
Raportin julkistamisajankohta liittyy Ihmisoikeuksien päivään, joka on lauantaina 10.12. Uutuutena nyt vuonna 2016 tässä vuodesta 2012 alkaen julkaistussa raportissa on julkaisun online-yhteys verkkoon. Nettiosoitteesta freethoughtreport.com on pääsy raporttiin, jossa jokaisella maalla on oma, jatkossa erikseen päivitettävä nettisivu.
Raporttiin pyydetäänkin jatkossa asiantuntijoita, asianosaisia sekä IHEU:n järjestöjä esittämään täydennyksiä raporttiin läpi vuoden. Suomesta IHEU:n jäsenjärjestöjä ovat Suomen Humanistiliitto ry ja Vapaa-ajattelijain Liitto ry.
Jokaiselle maalle on kehitetty uusi värikoodeilla ilmaistu ”liikennevalo”-arviointi. Suomen kohdalla on edelleen pääasiallisena merkkivärinä oranssi, mikä tarkoittaa ”systeemistä syrjintää”: http://freethoughtreport.com/countries/europe-northern-europe/finland/
Raportin nettisivu on: http://freethoughtreport.com/
Raportin julkaisija on IHEU: http://iheu.org
Julkaisijoiden mielestä on tärkeää dokumentoida ja tuoda esiin
- syrjivät kansalliset lait (esim. koulutus, uskonnollisen ryhmän rahoitus)
- kansalliset hallitukset ja viranomaiset, jotka loukkaavat uskonnon ja vakaumuksen vapautta sekä ilmaisun vapautta tai kohdistavat uskonnottomiin selvää sortoa
- ei-virallisten toimijoiden harjoittama vaino ja uhkailu
- muu yhteiskunnallinen syy, jolla estetään ilmaisemasta humanistista, ateistista tai ”uskosta luopuvaa” mielipidettä.
Uskonnottomiin kohdistuvat ajatuksen ja katsomuksen vapauksien sekä yhdenvertaisen kohtelun loukkaukset kohdistuvat yleensä myös valtiokirkkoihin kuulumattomiin uskonnollisiin vähemmistöihin sekä sitoutumattomiin yksilöihin.
Systeemiseen, lakiperustaiseen syrjintään voi kuulua etuoikeutettu valtiokirkko (joka antaa uskontopohjaisia etuoikeuksia), uskonnollista kasvatusta ja koulutusta kouluissa, ankaria rangaistuksia uskonnon ”loukkaamisesta” tai ateismin julkituonnista.
Ajatuksen vapaus -raportissa 2016 julkaistaan myös kertomuksia yksilöistä, joita on syrjitty uskonnottomien katsomusten julkistuonnista, sekularismin (kirkon ja valtion ero, julkisen vallan uskonnollisen neutraalisuus) edistämisestä tai uskonnollisen instituution tai ajatuksen arvostelun vuoksi.
Raportin julkaisu
- on ihmisoikeusperustaista
- nostaa esiin yksilöllisiä tarinoita
- avaa julkista keskustelua uskonnottomien syrjinnästä.
Ajatuksen vapaus 2016 -raportti Freedom of Thought
Humanistisest
1
88
Vastaukset
- Humanistisest
Suoraan maaraportteihin: http://freethoughtreport.com/countries/
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Rukoilimme Länsimuurilla 2000 vuoden jälkeen, Jumalamme oli antanut meille kaiken takaisin
Western Wall, In our Hands. 55th Para. https://www.youtube.com/watch?v=u4BJAppyCSo https://en.wikipedia.org/wiki/55th_252490Kerro kaivattusi
Jokin tapa/piirre mikä sinua viehättää ja mistä hän voisi myös tunnistaa itsensä.551806Saako kantaa asetta
Voiko olla koskaan kotelossa lonkalla ase.. Siis ei mikään luvaton ase. Johon on luvat. Esim luottamustoimessa, tai kaup111204Vakkuri puhuu että Suomi joutuu sotaan.
Hänen mukaansa asiantuntijat ovat yhtä mieltä että Suomi joutuu sotaan Venäjän kanssa. En tiedä kuinka lähellä se on, mu2991067- 259992
- 146903
- 56884
Mitä laitatte karjalanpiirakan päälle?
Voita tietenkin, mutta mitä muuta? Itse yleensä juustoa, jotain leikkelemakkaraa ja tuorekurkkua9797- 47780
Mies mitä ajattelet naisista?
Kerro mitä ajatuksia nousee. Mitä naiset sinulle merkitsee? Sana on vapaa.111775