Ensimmäinen vaellus kesällä 2017 mitä vinkkejä

15valoittelija

Hei olen 15v ja haluaisin lähteä vaeltamaan kesällä 2015. Mietin olisiko jonkun hieman kokeneemman kanssa mahdollista lähteä (itse olen seinäjoelta)? Ja mitä kannattaa ottaa mukaan ja mihin kannattaa mennä?

14

670

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Borgepeäskä

      Siitähän se alkaa. Kannattaa mennä Lappiin.Välttämättömiä taitoja: kartanluku,suun-
      nistus kompassilla ja ensiapu.Vastasit itse: kannattaa käydä useitakin kerran jonkun kokeneen mukana tekemässä lenkkejä eri paikoissa.Kiilopää on hyvä paikka lähteä ens. vaellukselle. Kokemuksen antamia olis paljonkin tarvittaessa.

    • Pattinen

      Käy läpi ensiksi luontonpuistot. Fillarilla vaikka lähinpään, työkalut ja paikkausvarusteet, niin saat tuntumaan erämää elämästä. Hyvät kengät!!
      -Kerasto, fikkari, puukko, reppu, tulta, muonaa(kuivamuona ja yms..kevyt kantaa), kartta, kompassi, telta, makuupussi, trangia setti, pilkkivehkeet.
      Opettele perustaidot!!!! Kyypakkaus ja toi edellisen mainitsema EA-ensiaputaito ehdoton.
      ÄLÄ SYÖ LUONNOSTA SELLAISTA MITÄ ET TIEDÄ 101% TURVALLISEKSI SYÖDÄ!
      Tutustu jokamiehenoikeuteen ja suojeltavien paikkojen pyhyyteen kunnioituksella!!!
      Noudata niitä!
      Älä jätä mitään jälkeesi luonnossa liikkuessasi, roskaaminen.
      Tuntureille lähtiessä ilmoita aina paikallisille minne menet ja kuinka kauan arviolta aioit olla poissa, myös läheisillesi. Ja saapuessasi takaisin jos saavut samaan paikkaan.

    • SetäMies62

      Ota yhteyttä seutusi partiolaisiin ja/tai Suomen Ladun paikallisosastoon. Sieltä pitäisi löytyä ainakin jossain määrin kokenutta seuraa, ehkä saisit joitain varusteita lainaksi.

      Retkimaastoja löytyy kyllä Lappiakin lähempää muutaman päivän totuttelureissuille, joskin Pohjanmaa ei nyt ole ihan niitä ykkösseutuja. Pohjois-Karjala, Kainuu, Evon alue, Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistot jne.

    • menoks4789032808

      Vinkiksi se, että suoraan sinne mistä haaveilet. Eli Lappiin. Netti on täynnä vaelluksien varustelistoja. Valkkaa niistä mieluisin ja tiputtele järjen kanssa puolet niistä luetelluista pois. Ainoat tärkeät sulanmaan vaelluksella ovat majoite (yl. teltta), kunnon makuupussi ja suunnistustarpeet joita osaat käyttää. Ruokakin on toisarvoista. Tosipaikan tullen ihminen elää vaikka puita syömällä.

      Ne ensimmäiset reissut kannattaa vetää reittejä/ suosittuja reittejä pitkin. Vaikkapa rengas-sellaisia. Jos haluaa poiketa välistä reitiltä niin pysyy sen renkaan sisällä. Vaihtoehto sekin, että valkkaat luonnon- (esim. jokien)/ teiden rajoittaman alueen, jolla eksyminen ei johda pitkäaikaiseen hortoiluun. Jos epäilet vähääkään sitä pärjäämistä niin valitse alue, jossa on kännykkäkenttiä. Ja mukaan varapuhelin, jossa ei ole älyä. Vain sopiva korttipaikka ja täysi akku (tai jopa kaksi).

      Ja remmit auki niissä vesien ylityksissä!

      • etwrgh

        Ota mukaan avaruuspeite, sadeviitta, laskuvarjonarua , näin syntyy pikamajoitus tarvittaessa.


      • etwgtrwg

        PS . lue Olli Aulio - Suuri retkeilykirja


    • oppiajaseuraa

      Netissä kannattaa tutustua luontoon.fi sivustoon
      http://www.luontoon.fi/etusivu
      Partiolaisilla ja latulaisilla on yleensä tietoa ja kokemusta vaeltamisesta. Suunnistamisen oppii suunnistamalla esimerkiksi iltarasteilla. Kivan lisän toimintaan saat, kun opettelet melomaan. Melontaseuroilla on yleensä keväällä ja alkukesästä kursseja. Melontaseurassakin on usein retkeilyjaosto, mutta ihan aloittelijan taidoilla ei jokaiseen vesipaikkaan kannata mennä.
      Kannattaa etsiä kokenut kaveri tai pari matkaseuraksi. Retkeilijät mielellään opettavat taitojaan.

    • Kaksivaellustatakana

      Katsele youtubesta Vaellus-hakusanalla videoita joista löytyy yhtä sun toista asiaa josita saat eväitä harrastukseesi. Ali Leiniön videoissa on vinkkejä vaellukseen ja Ali on selkäsanainen tyyppi. Tässä videossa Ali kertoo varustuksestaan muutaman päivän reissulle: https://www.youtube.com/watch?v=GePlEYKZUPA
      Jouni Ohtamaan videot ovat myös ihan huippua. Olisi todellakin hieno jos pääsisit jonkun kokeneen vaeltajan mukaan vaellukselle, parempaa oppia et voisi saada. Toivotan sinulle onnea ja menestystä vaellusharrastukseen ja todellakin sitä että pääset jonkun kokeneen mukaan. Vaellusta voi harjoitella muuallakin kuin lapissa, se on liikkumista luonnossa ja selviytymistä kulloisissakin olosuhteissa oikeiden/ sopivien varusteiden varassa.

    • suunnistustaitoa

      Suunnistustaito on välttämätön hyve kairassa. Eli on osattava ottaa suunta kompassilla. Ja sitten vielä luotettava siihen enemmän kuin omaan kuvitelmaan oikeasta suunnasta.

    • näinonvain

      Oikeastaan lapissa harvoin tarvitsee suunnistaa kompassin avulla mutta karttaa pitää osata lukea. Ja tuvilta tuville vie lähes aina polut jotka auttavat oikeaan suuntaan.

      • suunnistustaitoa

        Minä en ainakaan pysty kävelemään metsässä suoraan kohti kohdetta ilman kompassia. Aurinko toki auttaa. Ylhäällä tunturissa sama juttu. Pelkän kartan avulla on monta kertaa hukassa kun ei tiedä, mikä tunturi tuolla näkyy.

        Tarkoitin yllä, että suunnan ottoon tarvitaan myös karttaa.

        Kämppien välisistä poluista on toki apua, mutta äkkiä hukkaan joutuu, jos ei satu oikea polku alle.

        Talvella ei aina ole kämppien välillä latu tai moottorikelkkauria. Eli jos talvella liikkeellä on, niin kompassi ja kartta ovat välttämättömiä.


    • Gumbe

      Paljon asioit, tässä muutamia:

      Suunnistuksesta: Kartat ja kompassi mukaan. Kannattaa opetella suunnistamaan jo kotinurkilla. Suojaa kartta kastumiselta. Paina mieleen kartasta retkialue kokonaisuutena. Mitkä isot maamerkit rajaavat aluetta: Isommat joet ja laaksot, vesien virtaussuunnat, poroaidat, tiet, polut jne. Jos sitten sattuu eksymään tai tuuli vie kartan, muistaa mistä suunnasta etsiä mitäkin. Jos omistat gepsin ja osaat sitä käyttää, ota mukaan. Kartan, kompassin ja gepsin käyttö yhdessä opettaa hyvin suunnistusta ja kartan lukua. Kaikki tarpeellinen on repussa, joten pieni eksyminen ei haittaa. Tärkeintä pysyä rauhallisena, ettei satu vahinkoa.

      Varusteista: Kävele kengät "sisään" ennen reissua, ettei tule rakkoja. Lapissa voi olla kesälläkin pakkasta. Tuuli on kuitenkin pahin. Alle esim merinovillaa ja päälle tuulen ja sateenpitävää. Kesällä kevyt teltta, alle kilo/kulkija. Makuualusta on tärkein, mutta pussikin on tärkeä. Varaudu siihen, että kämppiin ei mahdu, ja joka paikassa niitä ei ole. Eväspuoli on makuasia. Kuitenkin reilusti jouleja, sillä kulutus on suurta (köyhtyä saa, mutta ei laihtua). Kuivatut muonat on hyviä, lisäksi naposteltavaa kulkiessa ja tauoilla. Pikku keitin on näppärä, mutta opettele nuotintekokin. Alumiinifoliossa hiilloksella syntyy monenlaista hyvää, ja tietysti se tulehen tuijottelu ja tunnelma.
      Sääsket, mäkärät ja paarmat ovat pirullisia tuttavia. Katso, ettei sääsken kärsä mahdu vaatteiden läpi ja ettei mäkärä pääse ryömimään hihansuista. Pari hyttyspuikkoa on paikallaan. Ea-pussukkaan ainakin ideal-side, reilusti leveää laastaria, särkylääkettä, roudari-teipillä korjaa lähes kaiken ja tekee vaikka lastan. Pari sytkäriä ja muutama sytytyspala ei ole häppee. Listaa voisi jatkaa pitkälle, mutta kysele ja katsele.

      Retkikohteista: Alue jossa on hyvin tupia, reittejä ja polkuja sekä mielenkiintoista katseltavaa, mutta valitse hiljainen aika. Esim Saariselällä kesäkuussa, ennen juhannusta on rauhallista eikä yleensä vielä sääskiä, mutta valoa ja linnunlaulua riittää. Älä ahnehdi liikaa kilometrejä ja huippuja, vaan katsele ja nauti luonnosta ja leirielämästä. Kun kulkee hieman hitaammin ja hieman vähemmän, näkee paljon enemmän. Ja hyvän kaverin kanssa on mukava jakaa kokemukset ja opit.

      Toivotan Sinulle paljon hikisiä kilometrejä hienon harrastuksen parissa!

      Gumbe

    • 131

      Hei! Matkaan voi tietysti lähteä kokemattomankin kanssa, kunhan molemmilla on hallussaan perustaidot, kuten kartanluku, nuotion teko, retkikeittimen käyttö yms. Suosittelisin kuitenkin suuntaamaan ensin merkityille poluille, joissa oppii itselle sopivat rutiinit. Minä olin ensivaelluksellani lemmenjoella ja sen jälkeen kiertelemässä Ylläksen lähialueen reittejä, kiersimme esimerkiksi Yllästunturin. Pyhä-Luoston kansallispuisto on pieni ja kaunis ja sopii niinikään ensivaelluskohteeksi. Kesäaikaan laavut ovat tunnelmallisia ja mukavia yöpymispaikkoja ja autiotupia Lapissa on runsaasti.

      Tärkeimpiä varusteita ovat tietysti kunnollinen rinkka, hyvät kengät, kartta, kompassi, tulentekovälineet ja retkikeitin, vesipullo sekä makuupussi ja -alusta. Ensiapuvälineet ovat mukana välttämättömät. Liikuttaessa paikoissa joissa on runsaasti tupia ja laavuja sekä kotia tms. ja polut ovat merkittyjä (esim. Ylläs), ei teltta ole välttämätön. Ilman telttaa liikuttaessa täytyy kuitenkin varautua siihen, että joutuu vaihtamaan yöpaikkaa mikäli ensimmäinen on täynnä porukkaa (itselle näin ei ole koskaan käynyt).
      Saappaat olen kaikilla vaelluksilla jättänyt kotiin, sen sijaan minulla on aina mukanani crocsit, jotka toimivat tarvittaessa jokien ylityksissä sekä mukavina iltakenkinä. Erityisesti Lapissa hyttysmyrkky on kulkijan ystävä, meillä ollut käytössä Etonon hajuton ja Offin punakorkkinen.

      Ruokapuolella on suhteellisen paljon vaihtoehtoja, isommat marketit ovat pullollaan erilaisia valmispastoja, nuudeleita, perunamuusiaineksia, pikapuuroja, pikakastikkeita, pussikeittoja yms. Niistä kannattaa koota itselle sopiva ruokalista. Proeiinin lähteeksi sopivat hyvin soijarouheet tai härkäpapurouheet. Tutustu valmistukseen etukäteen ja valitse helppoja vaihtoehtoja jotka ovat nopeita valmistaa. Välipaloina voi kävellessä haukkailla suklaata, kuivahedelmiä, pähkinöitä, välipalapatukoita tai -keksejä, mikä sitten itseä miellyttää. Leiväksi voi valita tuoretta, mutta pidemmillä reissuilla mukaan kannattaa ottaa näkkileipää. Leivän päällä hunaja on herkullista, mutta myös voi säilyy joitakin päiviä, mikäli lämpötilat eivät lähentele hellelukemia. Metwursti säilyy lämpimässäkin muutaman päivän.

      Suosittelen tutustumaan eri retkikohteisiin Luontoon.fi-sivustolla, sekä retkikartta.fi:ssä. Onnea uudelle harrastuksellesi, muista aina kulkea sen mukaan mitä oma keho sanoo, näin retkeilyinto ei lopahda heti ensimmäisessä reissussa.

    • rinkkamies

      käyppä relaa.comin sivuilla kattomas sieltä vois joku aina löytyä jonka mukaan pääsee

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      149
      6371
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      34
      3848
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1985
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1959
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1799
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1646
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1553
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1498
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1478
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      35
      1380
    Aihe