Hki: Asumisoikeustalojen ilmapiiri ja "kuri"?

Aivan_noviisi

Asun tällä hetkellä Hekan vuokratalossa Helsingin kantakaupungin alueella. Talo on ihana ja monet naapuritkin ovat ihania. Joukossa on kuitenkin sitä vähemmän ihanaa porukkaa, joka ei esimerkiksi välitä lastensa/teiniensä touhuista eikä näiden vanhempien kanssa asiasta edes keskustelemaan. Uudet maalipinnat on käytävissä naarmutettu ja töhritty. Kerhohuoneelta on varastettu tavaraa. Isot lapset myös kiusaavat pienempiään ja häiritsevät myös muita asukkaita (mm. ovikellon jatkuvat pimpottelut, ovien potkimiset, "ei mainoksia"-kylttien poistamiset). Yhdestä teinistä mietitään jopa lastensuojeluilmoituksen tekemistä.

Harkitsen asumisoikeusasunnon anomista (numero on hankittu kauan sitten). Toisena vaihtoehtona on omistusasunnon hankkiminen. Naapureitaan ei kerrostaloissa koskaan pääse valitsemaan, mutta mielestäni omistustalossa penskat eivät esimerkiksi niin hanakasti tuhoa käytävien pintoja tai ainakin heidän vanhempiensa kanssa päästään asiasta usein neuvottelemaan. Muistuttaako helsinkiläisten asumisoikeustalojen ilmapiiri enemmän omistus- vai vuokratalojen ilmapiiriä? Entä muuten sääntöjen noudattaminen kuten hiljaisuusajan kunnioittaminen, romujen varastoiminen, käytävissä roskaaminen, jätepisteen siistinä pitäminen yms.?

15

851

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Meluttomuuttako

      Sama kiinnostaa minuakin. Asun vuokra-asunnossa osaketalossa. Talo on melko tyypillinen helsinkiläisessä lähiössä oleva joskus sotien jälkeen rakennettu kerrostalo. Olen asunut kahdessa vastaavassa aiemmin. Varmaan juuri sellainen josta ensiasunnon ostajat Helsingissä kotinsa ostavat, samoin asuntosijoittajat.

      Meno täällä on hyvin samankaltaista kuin mitä avausviestissäsi kuvaat. Häiriköiviä lapsia täällä ei tosin ole koska täällä ei ylipäätään ole lapsia. Valtaosa asukkaista on eläkeikäisiä omissa asunnoissaan asuvia suomalaisia. Mutta arviolta 20-30 % asunnoista on vuokralla. Vuokralaiset ovat nuoria aikuisia, suurin osa ulkomailta lähtöisin. Asumiskulttuuri on suurella osalla aivan hukassa. Pitkään jatkuvia juhlia, roskaamista, yhteisten tilojen laiminlyöntiä, autoilla vauhdilla ajamista piha-alueella ja niiden parkkeeraamista minne sattuu jne. Töpeksijöissä on toki kantasuomalaisiakin mutta ulkomailta tulleet ovat yliedustettuina.

      Helsingissä on aivan varmasti hyviäkin osaketaloja. Mutta nämä vuokraltaan edulliset vaikuttavat samanlaisilta, epävakailta. Vanhusväestö ei näille uusille tulokkaille pärjää. Asumisoikeusasuntoa olen minäkin hankkimassa, kiva olisi kuulla kokemuksia.

    • aso.on.parempi

      Olen asunut 18-vuotiaasta lähtien useissa vuokrataloissa useammallakin paikkakunnalla. Viimeiset 9 vuotta muutamassa asossa. Ero on päivänselvä. Mistään hinnasta en lähde enää vuokrataloon asumaan. Vuokrataloissa on ihan sääntö, että siellä ei välitetä hiljaisuudesta yöllä, vaikka tiedetään, että häätö seuraa. Varastokopit ja fillarit pistetään palasiksi silloin tällöin. Alaoven lasit pääsääntöisesti viikonloppuisin levitetään ulko-oven eteen lakaistavaksi. Seinät sotketaan tussilla, ja muuta pientä mukavaa ajanvietettä.
      Asoissa en ole vielä tähän päivään mennessä törmännyt yhteenkään näistä ongelmista. Syynä voi olla se, että ilkivaltakulut voidaan ulosmitata siitä asomaksusta, jos ei muuten suostu niitä maksamaan. Toinen syy voi olla se, että niillä ilkivaltaa ammatikseen harjoittavilla sossueläteillä ei välttämättä löydy sitä asomaksua, jolla pääsisi siihen asotaloon, eikä niille pankitkaan välttämättä lainaa, koska elämänhallinta on vielä hakusessa.
      Varsinkin kaupungin vuokrataloihin majoitetaan myös sosiaalisin perustein asukkaita, eli jos vankilasta vapautunut tarvitsee asunnon, se yleensä majoitetaan kaupungin vuokrataloon. Sellainen asukas tuo mukanaan vieraita, joita ei välttämättä edes kaupunki kelpuuta asukkaiksi, ja ne sitten majailee siellä kyläpaikassa, tarjoamalla isännälle ilmaiset juomat tai muut päihdyttävät. Rahat niihin saa helposti lähimmistä fillareista tai varastokopeista, tai lastenrattaista. Käytetylle edulliselle tavaralle on aina ostajakuntaa.

      • osaketalo_ei_takaa

        Noista vapautuvista vangeista tuli mieleen oma "mukava" muisto Joensuun ajoilta. Talo oli Rantakylässä Joensuussa, Pursitie 9. Osaketalo. Pahaksi onneksi Joen kaupunki omisti yläpuolellani olevan yksiön, ja sinne asutettiin vapautuvia vankeja. Meno oli helvetillistä. Edellinen asuntoni omistaja oli myynyt sen tarkoituksella, kun mittansa täyttyi yläkertalaisten oksentaessa parvekkeelta alas (kuulin jälkikäteen toiselta naapurilta). Itse menin halpaan ja hommasin tuon yksilön. Eka yläkertalainen ex-vanki huudatti kerran Irwin Goodmania täysillä isoista kajareista, se kuului talon parkkipaikan takareunalle saakka aivan kuin olisi Kaivopuiston konsertissa, kello oli jotain 21 illalla. Meno jatkui samana 24 maissa ja piti soittaa isännöitsijälle. Tyyppi sai häädön. Tilalle tuli skinijätkä, jonka nahkapääkavereita lappoi asuntoon kylään iltaisin ja tekivät kiljua. Ulko-oven lasi oli lähes viikottain rikottu. Metakka oli mieletöntä kun arviolta 20 jannua ja likkaa mekasti. Saivat aikanaan häädön. Sitten tuli sellainen noh vähempiälyinen ex-vanki joka välillä karjaisi hurraata kun Suomi voitti lätkäpelejä. Kerran jätkä ilmasi lämpöpatterit valuttamalla sankotolkulla vettä ja se vesi valui elementtisaumasta asuntooni ikkunalasia pitkin! Kaveri vaan tuumasi että oho tuli liikaa laskettua vettä. Sen jälkeen asui joku ex-vankinainen, joka asui aika hiljaa. Sitten tuli taas körmy mies, joka vollotti laulaa alakukoista kotimaista iskelmää aamuyöstä. Menin soittamaan ovikelloa ja körmy pyysi kossulle. Sanoin että ei kiitos ja että metelin pitäisi lakata. Jätkä ihme kyllä uskoi.

        Joo että osaketalossakin voi piillä "yllätyksiä" suuntaan ja toiseen...


    • Eli vuokratalojen lisäksi myös osaketaloissakin voi olla (asuntosijoittajien) vuokralaisina yhteisistä pelisäännöistä piittaamatonta väkeä. Niinpä aso-taloissa häirikköriski on jopa osaketaloja pienempi, koska asokämppiä eivät voi sijoittajat vuokra-asuntokäytöön hankkia.

      • AsonkinVoiVuokrata

        Aso-asunnonkin saa vuokrata kahdeksi vuodeksi. Jouduin sietämään alkoholilla läträävää ja kasariheviä mihin kellonaikaan vaan luukuttavaa alakerran vuokralaista Asokotien aso-asunnossa. Valittamisesta huolimatta isännöitsijä ei ottanut asiaa tosissaan, koska vuokraaja/aso-asunnon omistaja oli entinen asukastoimikunnan jäsen. Lisäksi vuokralaisella oli määräaikainen vuokrasopimus. Jatkoin vaan valittamista ja vihdoin tyypistä päästiin eroon. Asunto meni myyntiin ja sen osti onneksi mukava sekä kunnollinen asukas.


    • 583478

      Mitä tuohon nyt sanoisi.
      Kynnys puuttua toisten tekemisiin taitaa nousta sen mukaan mitä enemmän omistaa, sillä osaketalossa ei kovin herkästi aleta neuvomaan saati heippalaputtamaan naapureita, vaan katsotaan ensin ja valitetaan ennemminkin isännöitsijän tai huoltoyhtiön kautta jos on pakko, mutta tottakai akuutteihin kriisitilanteisiin reagoidaan sielläkin heti. Voi johtua siitäkin, että osakeomistajat joutuvat omistuksensa vuoksi selvittämään itselleen paremmin pelisäännöt, kun taas vuokralla-asuvalle se puoli voi jäädä sisäistymättä ja silloin voi päästä kehkeytymään muiden tekemisiä vahtivia talopoliiseja.

    • lapsionlapsi

      Vanhemmat vastuuseen eli ilmoitus heille jos lapset rikkoo paikkoja.

      • 583478

        Esimerkiksi Haso on ohjeistanut seuraavasti:
        "Kaikesta ilkivallasta tulee heti tehdä ilmoitus isännöitsijätoimistoon, että vahingot saadaan korjatuksi. Nopea ilkivallan jälkien korjaaminen ehkäisee uutta ilkivaltaa, palauttaa asuinympäristön viihtyvyyden ja ehkäisee ympäristön turmeltumisen.
        Jos on ollut silminnäkijänä ilkivallalle, tiedot näkemästään tulee ilmoittaa isännöitsijätoimistolle ja tarvittaessa poliisille, jotta syylliset saadaan korvausvastuuseen. Mikäli syyllisiä ei saada korvausvastuuseen, vahingot siirtyvät vastikkeiden kautta asukkaiden maksettaviksi.
        Huoltajien tulee aina puuttua huollettavinaan olevien alaikäisten tekemään ilkivaltaan ja ohjata lapsia ja nuoria kunnioittavaan käytökseen ympäristöä ja kanssaihmisiä kohtaan."

        Ilmoitus tulee siis tehdä isännöitsijätoimistoon, eikä suoraan vanhemmille.


    • Tällaisia-näkökohtia

      Meillä H:gin "tasokkaalla" ja tavoitellulla alueella olevan korttelin yhteydessä on sekä Haso että Hekan asuintalo kokonaisuus. Kortteli valmistui n. 2012 paikkeilla, varsin uusi siis ja ulkoisesti onnistunut kokonaisuus, seinien sisällä on tietenkin ongelmia mitä kelläkin, laatu- ja rakennusajan jälkeisiä joita nyt tuntuu olevan jatkuvalla syötöllä eri kohteissa muutenkin!
      Se on ka siten jo normaalia rakentamista ja vastuuta eivät ota omista kiinteistöistään edes omistajataho eli näissä tapauksissa H:gin kaupunki!

      Mutta isompia ongelmia ei itse asukkaista ole ollut näihin päiviin saakka laajemmassa mittakaavassa tullut esille.
      Sekä Hekan että Hason asukkaat varsin "kunnollista väkeä" voisimme todeta?

      Mutta vasta tässä pääsiäisen aikaan havaitsin lauman "muukalaisia" kulkevan korttelipihan kautta ilm. Hason rappuja kohti, kysymys voisi olla näin pääsiäisenä pukeutumisesta päätellen "trulleista tai virpojista" tms., vaan eipä olleetkaan vaan tästä vauhdilla maassamme lisääntyvästä kansanryhmästä joita somaleiksi kutsutaan.

      Ja täytyy myöntää kauhistuin onko tuo ryhmä "pesiytymässä" tännekin alueille joka on vielä säästynyt laajamittaiselta asuttamiselta heidän osaltaan, yms. ns. ei toivotun ihmisryhmien osalta!
      En tiedä olivatko tutustumiskäynnillä vaiko vierailulla kiinteistössä jossain asunnossa tms.?

      Mutta tämä sekoittaminen asuttamisessa on ollut pitkään tämän kaupungin tavoitteena ettei muodostuisi mitään keskittymiä tai "gettoja"!
      Mutta tämä suuntaus näiden ryhmien kohdalta on myös hyvin ei toivottavaa, jos kuten on yhäkin heidän asumisen kulttuuri ja käytännöt poikkeavat niin huomattavassa määrin valtaväestön tavoista että yhteentörmäyksiltä niin asumisessa kuin muussa käytöksessä voi tuoda ongelmia myös ns. yhteistiloissa kuten usein on raportoitukin (mm. Heka asumisessa), samoin ulkotiloissa yms. - siis kaikessa elämisessä, lasten kasvatuksesta puhumattakaan!

      Joten muuten ei liene aso-asuntojen ja vuokra-asuntojen ns. yhteispihoista ja asumisesta ongelmia mutta liika on liikaa jos ''he'' valtaavat alaa enemmistöön!

      • Virvonvarvonjne

        Rasistinen kommenti


      • Totuus.ei.pala.tulessa
        Virvonvarvonjne kirjoitti:

        Rasistinen kommenti

        Eikä sitten yhtään tai millään muotoa rasistinen vain totuudenmukainen tosiasioiden toteaminen ja siis mitään muuta kuin asiaa ja kokemusta jo esiintyy muuallakin melkoisesti kaikkialla!

        Asiat pitää sanoa kuten ovat eikä hyssytellä loputtomiin, varsinkin jos haluaa muutoksia tai parannusta asioihin miten vaan!

        Pahimpia ovat juuri nuo edellisen kaltaisten huutelujen julkistajat ja täysin ilman perusteluja.
        He jotka luulee pelastavansa jotain jos ei muuta niin oman aivottomuutensa ja laput silmillään, myös yhteiskunnan tukien saajat ja etuuksien väärinkäyttäjien jatkuvuuden näiltäkin osin!


      • Äidinkielihaltuun

        Herranjumala millaista suomen kieltä isänmaataan puolustava kansalainen suoltaa! Uskottavuus kärsii sekavan kielen ja argumentoinnin vuoksi.


      • Kiitos.kehityksestä
        Äidinkielihaltuun kirjoitti:

        Herranjumala millaista suomen kieltä isänmaataan puolustava kansalainen suoltaa! Uskottavuus kärsii sekavan kielen ja argumentoinnin vuoksi.

        Oliko tuo nim. "Äisdinkielihaltuun" & "Herranjumalan" kommentti aiheeseen ja asumiseen jollain tavalla liittyvää?
        Nyt asiat ja aiheet haltuun jos mitkä, ennen kuin suoltaa ns. sontaa ilmoille asialliseen keskustelu-ketjuun!
        Eipä näytä kielenhuoltajalla olevan sanat ja ilmaisut kohdillaan edes mitä haluaa sanoa?

        Vrt. Äidinkieli haltuun, ja Herra Jumala eivät ole yhdyssanoja.


    • iiihanaa

      KAIKISSA kerrostalomuodoissa on AINA vähintään se yksi häirikkö. Siitä ei pääse mihinkään. Asuttiin aiemmin vakuutusyhtiön vuokratalossa jossa aluksi asukkaat olivat työssäkäyviä kantasuomalaisia. Vuokraustyö ulkoistetttiin kansainväliselle toimijalle ja nyt asutettiin matuja eli somalia, arabia ja virulaisia rakennusmiehiä. Meno muuttui mekkalaksi ja nukkumisesta ei tullut mitään. Istutuksia revittiin ja rakennuksen pintoja tärveltiin. Oli pakko muuttaa pois ja hommattiin asumisoikeusasunto uudehkosta talosta. Alku meni ok mutta sitten meidän "hyvällä karmalla" ylä- ja alapuolelle asettui uudet asukkaat. Yläpuolella uusperhe jossa enemmän ja vähemmän kakaroita tömistellen iltakaudet kovaa ja kiljuvat päälle. Koira pomputtaa palloa pitkin lattiaa ja se kaikuu helvetillisesti alapuolelle. Vanhemmat huutaa mukana ja juoksee, ovat aikuisen kehoon jämähtäneitä teinejä. Alapuolella taas asuu joku stanan harrastelijamuusikko joka vetäisee määräajoin trumpetilla kahta samaa jazzkipaletta aina vaan. Voitte uskoa että hermot on pinnassa ja tappohalut tapissa. Kuviteltiin että uudehkot kerrostalot olisi jo hiljaisempia mutta ei auta mitään jos naapuriksi valikoituu metelöijät. Ainoa plussa nyt on se, että yöt yleensä saa nukuttua kun naapurit väsyy "aktiviteetteihinsa" yötä kohden.

      Talossamme ei ole omat talon kakarat pahemmin tehneet ilkivaltaa -vielä. Sen sijaan viereisestä omistuspohjaisesta kerrostalosta talomme pihalla kuljeksii päivittäin muutamat pikkupojat, jotka välillä ovat päässeet livahtamaan asukkaan mukana ulko-ovesta käytävään ja naarmutelleet seinämaaleja ja soitelleen ovikelloja. Pihasta repivät istutuksia, vuolevat linkkarilla pihapenkkejä ja naarmuttavat ulkopintoja, ja ties mitä muuta. Noita kun kieltää, nauravat ja tulevat tunnin päästä uudelleen. Parin kakaran isukki on matu joka haistattaa vaan jos huomauttaa kakaroistaan.

      Joo että jokaiselle normaalille immeiselle olisi parasta mielenterveyden kannalta saada asua omassa talossa isolla tontilla, ja sähköaita ympärillä.

      • Lakimuutosta-odotellessa

        Kyllä ymmärrän täysin kaiken tuon kokemuksen ja "otan osaa", muutakaan ei voi tilanteessa todeta, kiinteistöissä jossa valvonta ja se vähäinen "valta" puuttua kuuluisi ensinnäkin "talohallitukselle" mutta mitä nämä tekee on aivan toinen asia!?

        Sitten luonnollisesti luulisi isännöitsijätoimiston "ulkoistajien ja vastuunsa kiertäjien" puuttuvan kovalla kädellä tai ohjeistaen, eli varoituksilla ensin tai muilla konkreettisilla toimenpietillä jos ei auta, vaan ei niin kyllä suuremmassa tai vakavammissa tapauksissa tapahdu!
        Mutta kyllä kaikkea muuta kivaa ja toisarvoista puuhataan ja oikein pohtimalla pohditaan mitä kivaa ja jännää keksittäisiin kiinteistön kustannuksella eli määrärahoilla!

        Yksi asia mutta hyvin marginaalinen on ollut mihin olivat siis isännöinnin kautta heti puuttumassa oli jonkun asukkaan heille ilmoittaman havainnon rappukäytävässä ilmenneen tupakansavun takia. (Savu saattoi olla jonkun vieraan talosta poistuneen jättämääkin).
        Asuntoihin jaettiin välittömästi kirjallinen moniste 'tästä haitasta' jota ei oltu osattu paikallistaa mihinkään tiettyyn asuntoon (ilm. nuuskinnasta huolimatta?), ja niin isännöitsijän apulainen oli laatinut raportin tästä ja ilmoitti ettei rapuissa yms. tiloissa saa tupakoida!
        Ja jotain muutakin kommenttia ja ohjetta oli, mutta en muista oliko jonkunlainen kielto tupakoinnista koko kiinteistössä siinä.
        Asukastoimikuntakin oli ottanut sen vakavan ongelman pöydälle omassa kokouksessaan kyllä ja siitä oli merkintä "pöytäkirjassa" ja varoituksena tupakan savu leviää ilmastoinnin kautta muihin asuintoihin! Vaikka näin ei todellakaan ole tulo ja poistoilmat kulkevat aivan omia reittejään ja jos liesituuletin joka on mm. yksi ilman vaihdon kanava eihän silloin saisi sallia mitään ruoanlaittoakaan asunnoissa jos pelätään käryä ja savuakin!?
        Mietin jälkeenpäin olisipa heidän toimintansa joka asiassa näin tehokasta ja nopeaa, vaan eipä ole ollut!
        ______
        Jk.
        Myöhemminkään ei ole tullut mitään varsinaista tupakointikieltoa, huoneissa eikä parvekkeilla tms., joka olisi varsin tervetullut jopa yleisen tiedottamisen kannalta!

        Kiinteistössä mm. yhden itsensä ko. "hallitukseen" ujuttautunut (mamu-taustainen) joka kulumallakaan ei halua lähteä ja antaa tilaa muillekin ajatuksille vaikka hänen kuten usean muun "harrastajan" luottamustoimien tulokset asukkaisen eduksi ja vastuut joihin asettautuneet ovat varsin olemattomat,.
        Tuokin henkilö ilmoittaa itsekkäästi hän "kuuluu hallitukseen" (tuossa aso-asuintalossa) ja "hän ja he siellä päättävät" asioista, ja ilmeisesti tästä miehestä ei muut asukkaat voi sanoa tai esittää mitään kun tämä "päättää" niin muut asukkaat sopeutuu!
        Lisäksi tuo onneton narsisti ei todennäköisesti tajua tai ole lukenut aso-lakia mikä ero on nyt aso- ja omistuskiinteistöjen osakkailla ja siten myös päätännässä!
        Ja että asukashallitus on asukkaiden edun mukaan tasa-veroinen toimija ei mitenkään yläpuolella enemmistöstä!

        Mielestäni asukastoimikuntiin eli "hallituksiin" kuten niitä nyt kutsutaan, kun vielä vähien tämänhetkisten vaikutusmahdollisuuksien vallitessa niin vaihtuvuutta ja määräaikaisuutta tulisi harkita että samat naamat eivät siellä toimisi!


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      206
      5004
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      294
      3105
    3. 134
      1807
    4. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      231
      1673
    5. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1451
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1233
    7. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      76
      1183
    8. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1174
    9. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      78
      1129
    10. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1128
    Aihe