Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kuka korvaa?

pohtjia

Vuokralaisen tv syttyy palamaan ja tuhoaa parketin ja tapetin. Osakkaan vastuulle kuuluu kiinteä sisustus joten taloyhtiön kiinteistövakuutus ei korvaa. Käsittääkseni myöskään vuokralainen ei ole vahingonkorvausvelvollinen koska kyseessä ei ole huolimattomuus eikä tahallisuus. Käykö tässä kohtaa niin että osakas joutuu maksumieheksi? Esimerkki sillä olettamuksella että vuokralaisella ei ole kotivakuutusta tai kotivakuutuksesta on rajattu pois kiinteä sisustus(kuten vanhoissa kotivakuutuksissa oli ei taida nykysin enää olla).

5

258

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lailail

      Vuokralaisen vastuuvakuutuskin saattaisi korvata.
      Yleisesti ottaen ihmetyttää vuokranantajat jotka eivät vakuuta omaa omaisuuttaan, vaan olettavat vuokralaisen vakuutuksen riittävän. Toisen omaisuutta vaan ei voi vakuuttaa.

      • Vakuuttelija

        Vastuuvakuutus korvaa vahingonkorvaustapauksissa ja edellytyksenä on yleisesti tuottamuksellisuus eli huolimattomuus.

        Vuokralaisen ottama kotivakuutus kyllä voi korvata myös vuokranantajan omaisuudelle tapahtuneita vahinkoja. Näin ainakin mikäli uskomme Ifin Vuokranantajan vakuutusopasta ja miksipä emme uskoisi.
        https://www.if.fi/web/fi/sitecollectiondocuments/private/muut/vuokranantajan-vakuutusopas.pdf

        Varmempaa on vuokranantajan ottaa vakuutus itse. Toki vuokrasopimukseen voi laittaa ehdon, että vuokralaisella pitää olla kotivakuutus jatkuvasti voimassa ja lisäksi voi vaatia saada kopion vakuutuskirjasta. Mutta pitääkö vuokralainen sitten varmasti koko ajan vakuutuksen voimassa, se onkin asia erikseen.

        "Kukin osapuolista kantaa vastuunsa omilla vakuutuksillaan, joiden korvauspiirit ovat osin päällekkäisiä, mutta ottajansa edut turvaavia."


    • pohtija11

      Vastuuvakuutuksen ehdoista löytyi tälläinen ja sama ainakin kaikilla suurimmilla vakuutysyhtiöllä eri sanankääntein.

      "Vakuutuksesta ei korvata vahinkoa
      joka aiheutuu vakuutetun ja hänen perheensä asuntona käytetyn osakehuoneiston tai vuokra-asunnon kiinteälle sisutukselle. Asuinhuoneiston kiinteällä sisustuksella tarkoitetaan asunto-osakeyhtiölain mukaista osakkeenomistajan kunnossapitovastuulla olevaa omaisuutta sekä huoneistossa tehtyjä sisustus- ja parannustöitä."

      Mikäli vuokralainen on korvausvelvollinen rakenteista asunto-osakeyhtiölle tällöin vastuuvakuutus kyllä korvaa.

      • Ehtoviidakko

        Mielenkiintoinen vastuuvakuutuksen ehto, varsinkin tuo että puhutaan vakuutetun asuntona käytetystä osakehuoneistosta TAI vuokra-asunnosta. Minkähän takia siinä mainitaan osakehuoneisto erikseen, eikös sekin ole vuokra-asunto jos vakuutettu asuu siinä vuokralla. Jos taas tarkoitetaan vakuutetun omistamaa osakehuoneistoa ja puhutaan vahingoista jotka syntyvät vakuutetun omistamalle kiinteälle sisustukselle, niin viitataanko tässä tilanteeseen jossa ihminen olisi vahingonkorvausvelvollinen itselleen?

        Vastuuvakuutus yleensä kuitenkin on kotivakuutuksen lisuke, ja jos kotivakuutus (irtaimistovakuutus) on olemassa niin siitähän ainakin nykyään korvataan kyllä kiinteälle sisustukselle käyneitä vahinkoja, kunhan vahinko (esimerkissä television palo) ei johdu huolimattomuudesta. Eiköhän vanhojen vakuutustenkin ehdot ole päivittyneet jo moneen kertaan. Tosin jos vuokralaiselta on vaadittu kotivakuutus, ja hänen vähäinen irtaimistonsa ei ole juuri minkään arvoinen, on hän saattanut ottaa esim. POP Vakuutukselta kotivakuutuksen vain 10 000 euron vakuutussummalla, ja siitä kiinteätä sisustusta korvataan POPin ehtojen mukaan vain 10% määrä eli korkeintaan 1 000 euroon asti.


    • vakuutuksetonhyvästä

      Aloittajan esimerkissä ei ole tahallisuutta, laiminlyöntiä taikka huolimattomuutta joten korvausvelvollisutta ei ole kellään. Näin ollen kaikki osapuolet kärsivät omat osuutensa vahingosta. Vuokran-antajan on viipymättä korjautettava vahingot omasta pussista(vuokralaisella voi olla myös oikeus vuokranalennukseen riippuen korjaus-ajasta). Vuokralainen voi halutessaan hankkia uuden television omalla kustannuksellaan.

      Mikäli vuokran-antajalla olisi ollut niin sanottu vuokran-antajan vakuutus kiinteälle sisustukselle, olisi vahinko korjattu siitä lukuunottamatta luonollisesti vuokralaisen televisiota josta hän on vastuussa.

      Mikäli vuokralaisella olisi ollut kotivakuus joka kattaa kiinteän sisustuksen olisi vuokralainen halutessaan voinut myös käyttää sitä. Kannattaa tosiaan muistaa että vakuutuksenottajalla on oikeus olla käyttämättä vakuutustaan, eli jos vuokralaisella on vihamielisyyttä vuokran-antajaa kohtaan voi hän maksattaa vahingon vuokran-antajan pussista niin halutessaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2278
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      50
      1974
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1848
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      87
      1783
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1618
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1532
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1413
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1372
    9. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      39
      1359
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1341
    Aihe