10. & 47. - Pääsykokeen 2017 virheet/monitulkinnat

Aaltojännä

Laskentatoimen tehtävä 20 on jo korjattu arviointien osalta kauppatieteet.fi -sivuston mukaan, mutta kokeessa olivat myös tehtävät 10 (JoMa:n kontingenssiteoria) ja matematiikan 47 (lainatehtävä) joissa molemmissa on selkeästi tapahtunut virhe.

Tehtävä 10:
Todennäköisesti kysymyksen laatineet ovat ajatelleet että "paras organisaatiorakenne" saisi kokelaan muistamaan, että tilanneteorioissa ei ollut yhtä parasta organisaatiorakennetta, joka toimii kaikissa tilanteissa ja ympäristöissä - ja tässä mielestäni voi olla se pieni tulkinnan liikkumavara, jonka kysymyksen laatineet ovat ehkä jopa itse sisäistäneet väärin.

Kirja siis sanoo, että ei ole olemassa universaalia organisaatiorakennetta, mikä toimisi kaikissa tilanteissa - mutta tämähän ei tarkoita, etteikö olisi löydettävissä parasta organisaatiorakennetta juuri tiettyyn ympäristöön (tässä tapauksessa väittämän mukaan dynaamiseen) - ja tämähän itse asiassa on juuri tilanneteorioiden ydinsanoma: organisaatiorakenteen on sopeuduttava ympäristöön.

Tehtävä 47:
"2. Jos tasaerien sijaan lainapääomien lyhennykset (...) lainan korkokulut olisivat 2,5 vuoden laina-ajalta yhteensä 814 euroa ja kukin lyhennys olisi 2092 euroa"

"3. Tasaerä- eli annuiteettilainaa Janna maksaa takaisin yhteensä 11290 euroa, joka on väittämässä 2 esitettyyn tasalyhennyslainan tapaukseen verrattuna 14 euroa suurempi" (kauppatieteet.fi mukaan oikea vastaus)

"4. Yllä esitetyistä väittämistä mitkään eivät pidä paikkaansa."

Huomatkaa tuo "väittämässä 2 ESITETYN tasalyhennyslainan tapaukseen verrattuna". Eli jos käyttää väittämässä 2 ESITETTYJÄ lukuja eikä laske tuota tasalyhennystä itse, niin 3. on myös väärin. Tällöin oikea vastaus olisi 4 eikä 3.

Mihin osoitteeseen voi lähettää oikaisupyyntöjä?

20

1160

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tukyilijä

      Ihmettelin tuota samaa molempien osalta. Oikaisuvaatimusta lähettäisin heti ku löytäs tiedon että minne..

    • JuhisMuhisKuhis

      Edelleenkin oikaisuvaatimus lähetetään vasta sitten, kun tulokset ovat tulleet. Tällöin on 14 päivää aikaa toimia.

      Tehtävä 10 on ilman muuta tulkinnanvaraisuutta ja oikeastaan huomattavasti enemmän juuri siihen suuntaan, että väittämä olisi oikein.

      Tehtävää 47 on ihan turha yrittää. Totta helvetissä se tasalyhennyslaina ja sen korot pitää itse laskea. Siinä ei puhuta mitään 2. vaihtoehdon kyseisten lukujen käyttämisestä vaan viitataan tapaukseen, jossa laina olisikin tasalyhennyslaina.

      Toisekseen (tämä nyt ei ole paras argumentti), mutta tuo 2. väite on vielä ennen 3. väitettä. 2. väitteen tarkistamalla huomaa, että 2. väite on täyttä paskaa. Miksi 3. vaihtoehdossa vertailtaisiin tilannetta väitteeseen, mikä ei kyseisessä kuvitteellisessa tilanteessa edes ole lähtökohtaisesti oikein.

      10. kannattaa yrittää, yritän sitä itsekkin, jos tarvetta ilmenee, mutta 47. on ihan turha yrittää. Voin sanoa, että jos tohon taivutaan, niin sitten voidaan alkaa valmistautumaan johonkin uusintakokeeseen.

      • zufe

        Lue nuo tehtävän 47 väittämät sanasta sanaan.
        Avaimena juurikin tuo "esitettyyn verrattuna", eli tehtävä ei ota missään vaiheessa kantaa onko väittämä valetta vai ei, se kertoo vain että verrataan aiemmin esitettyyn väittämään. Liikaa tulkinnanvaraisuutta.

        "Voin sanoa, että jos tohon taivutaan, niin sitten voidaan alkaa valmistautumaan johonkin uusintakokeeseen."
        Höpö höpö. Taitaa vain harmittaa jos joku kiilaakin oikaisujen takia edellesi valinnassa.


      • Näinsemeneekdkdk

        Lähtöarvot otetaan tehtävänannosta, ei yksittäisistä väittämistä. Tämän pitäisi olla kaikille selvää. Tämän kun ymmärtää, niin ei eksy käyttämään 3. vaihtoehdon tarkistamisessa 2. vaihtoehdon lukuja vaan laskee oikeaoppisesti ITSE tasalyhennyslainan korot ja suuruuden...


      • viljistä

        Vastaisitko tässä seuraavassa esimerkissä 2. vai 3.?

        Mikä seuraavista väittämistä on totta?
        1. 10 miinus 5 on 4.
        2. Väittämässä 1 esitetystä tuloksesta vähentämällä 2 saadaan tulokseksi 3.
        3. Kumpikaan aiemmista väittämistä ei ole totta.


      • HeiHalloo

        Kokeen muotoilu toiseen kohtaan oli enemminki, että väittämässä 2 esitetystä vähennyslaskusta vähentämällä edelleen 2.


    • gsdsgdgsgda

      Tehtävä 10.

      Paras määritellään tietosanakirjassa:
      "Tarkoituksenmukaisin"

      Tämä kannattaa mainita oikaisuvaatimuksissa ja tulokset toivottavasti korjataan kaikille ASAP.

    • Turhautunut1234

      Olen aivan samaa mieltä noiden 10 ja varsinkin 47 kysymyksen oikaisusta. Laskin kysymyksen 47 molemmat annuiteetti ja tasalyhennys tapausten korot aivan oikein, mutta väittämät 2 ja 3 kumoavat toisensa, niimpä mikään väittämistä ei pidä paikkaansa on oikein. Väittämä kolme nimenomaan kirjaimellisesti pyytää vertaamaan edellisen väittämän tapausta jossa koron määrä on tasan 814 ja näin ollen väittämä 3 on epätosi.

      • Mutkumunmielest

        Nyt lapsi soosoo ja takaisin lukioon opiskelemaan sitä äikkää jos vastauslauseen konteksti ei auennut sinunlaisellesi älykölle. Ainoa argumentein kumottava virheellinen väite koko kokeessa, oli surullisen kuuluisa vaihtuvat vastattavat...


    • hohhoijjaaaaa

      Tietenkin käytetään tehtävänannossa annettuja arvoja. Kyllä pitäisi tyhmemmänkin tajuta, että virheellisillä arvoilla ei aleta laskemaan sitä kolmosväittämää.

      • 839292

        Tuollaista ei lukenut koepaperissa missään vaiheessa. Siinä väittämässä puhuttiin vain "väittämässä 2 esitetystä tapauksesta", eli ei otettu kantaa siihen ovatko väittämän arvot pielessä vai eivät. Itsekin olin totta kai laskenut tasalyhennyksen omatoimisesti oikein, mutta väittämän sanallinen muoto aiheutti sen että päädyin melkein 30min väännön jälkeen kuitenkin vaihtoehtoon 4.


    • 3684

      Tehtävän 47 väittämässä kolme sanotaan nimenomaan, että verrataan väittämässä 2 esitettyyn tasalyhennylainan tapaukseen. Väittämässä 2 tasalyhennystapaus on väittämän mukaan seuraavanlainen: lyhennys 2092 euroa, laina-aika 2,5 vuotta ja korkokulut 814 euroa. Näillä tiedoilla väittämä 3 ei ole tosi. Kysymys olisi pitänyt muotoilla niin, ettei oltaisi käsketty vertaamaan juuri väittämän 2 tapausta vaan esimerkiksi näin, että " Jannan korkokulut ovat annuiteettilainalla 14 euroa suuremmat kuin, tapauksessa jossa hän olisi ottanut tasalyhennylainan." Eli neljäs väittämä on tosi.

      • asköösksfnd

        Aamen. Oikaisupyyntöä vaan tulille sitten 30.6. jos sisäänpääsy jää tuosta kiinni.


      • H4l00

        Ei väittämässä 2 anneta tasalyhennyslainan tietoja auki, vaan kysytään, onko asia näin. Kun tehtävän tekee ja huomaa, ettei väittämä 2 pidä paikkaansa, luulisi kaikkien tajuavan mitä väittämässä 3 haetaan. Kättä pystyyn virhetulkinnan merkiksi ja katse eteenpäin.


      • linvistiksikösittenkin

        Yleensä virke luetaan niin kuin se kirjoitetaan. Tosin jos on tuhlannut useamman vuoden kauppakorkeakoulun hakemiseen liittyvän retorisen perinteen opiskelussa, asiasta voi olla eri mieltä. Käsi pystyyn, ja tyytyväisenä siään! :-)


    • hgfdhgrsf

      Ei tehtävässä 47 ole virhettä, 10 on ainoa tulkinnanvarainen (ja 20 joka korjattiin jo).

      • Qååå

        Aivan selkeästi on monitulkintaisuus/virhe. Tämän hyvittäminen ei toki sinua hyödyttäisi pisteiden osalta, joten vastustat sitä ihan oman etusi vuoksi.


      • rejectiä

        Kyllä pitäisi ymmärtää, että väittämät lasketaan aina lähtötietojen eli tehtävänannon mukaan.


      • uyjtrsgfae
        Qååå kirjoitti:

        Aivan selkeästi on monitulkintaisuus/virhe. Tämän hyvittäminen ei toki sinua hyödyttäisi pisteiden osalta, joten vastustat sitä ihan oman etusi vuoksi.

        Olen jo sisällä, joten mun mielipide on objektiivinen. Kolmosen pitäisi olla selkeä:
        5x2257.967443 (annuiteettilainan suuruus) - 5x2092 (kohdan 2 mukaiset lyhennykset) - 0.026x(10460 8368 6276 4184 2092) (kohdan 2 lyhennyksen perusteella lasketut oikeat korkokulut tasalyhennyslainassa) = 13.957 =14
        Et voi tietenkään kolmosessa olettaa korkokuluiksi 814€, koska kohdassa 2 olet jo todistanut, että 814€ ei ole oikea korkokulujen määrä.


      • tnnxfgl
        uyjtrsgfae kirjoitti:

        Olen jo sisällä, joten mun mielipide on objektiivinen. Kolmosen pitäisi olla selkeä:
        5x2257.967443 (annuiteettilainan suuruus) - 5x2092 (kohdan 2 mukaiset lyhennykset) - 0.026x(10460 8368 6276 4184 2092) (kohdan 2 lyhennyksen perusteella lasketut oikeat korkokulut tasalyhennyslainassa) = 13.957 =14
        Et voi tietenkään kolmosessa olettaa korkokuluiksi 814€, koska kohdassa 2 olet jo todistanut, että 814€ ei ole oikea korkokulujen määrä.

        Eipä sillä ole tässä tapauksessa mitään merkitystä mitä tehtävänannossa kerrotaan lukujen osalta tai kohdassa 2 on saatu tulokseksi, kohdassa kolme käsketään verrata nimenomaan kohdassa kaksi "esitettyyn tapaukseen". Esitetty on eri asia kuin itse ratkaistu.

        JVäittämä ei edelleenkään ota kantaa onko edellinen väittämä paskapuhetta vai ei, kyllä jokainen kokeen tehnyt tietää että väittämä on valheellinen koska muutenhan vaihtoehto 2 olisi oikein.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1535
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1228
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      3
      1225
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe