Huomionhakuinen ahdistus

Satza

Herään. Pelkään jo valmiiksi. Nousen ylös ja juon aamukahvit. Sieltä se tulee, heräilee kanssani. Niskat jomottaa, hengitys ahdistaa. Käsiä ja naamaa kihelmöi. Alkaa itkettää. Pakotan itseni syömään jotain. Ruoka tuntuu juuttuvan kurkkuun. Haluan huutaa, oksentaa, juosta pois. Saada jotenkin revittyä, karkotettua tämän pikimustan möykyn sisältäni.

Kumarrun lavuaarin ylle, yritän saada limaa keuhkoista, ehkä se helpottaisi. Ei helpota. Vatsaa koskee, se on turvonnut möykky. Käyn vessassa, yritän ulostaa sen pois. En onnistu. Menen makaamaan ja hengittelen rauhassa, hieron palleaa. Hengitys ehkä vähän helpottaa, möykky sulautuu? Ei. Nyt sydän muljahtelee, alkaa taas itkettää. Hyvä, itken. Ehkä se helpottaa. Annan tuskan valua silmäkulmista, rään valua nenästä. Ei auta. Nyt särkee päätä. Huudan jumalaa poistamaan tämän tuskan. Ei apua. Möykky on vaan entistä suurempi. Se tarttuu tiukemmin kiinni.

Kokoan itseni. Lähden kauppaan. Ahdistaa. Välttelen katselemasta muita ihmisiä. Pyörryttää. Etenen nopeasti kaupan hyllyjen välissä. Käytävät tuntuvat kovin pitkiltä. Näen tutun,kierrän nopeasti kaukaa. En nyt pysty pysähtymään ja rupattelemaan niitä näitä. Kassalla tajuan unohtaneeni jotain. Maidon. Niitä olisi toisella puolella markettia. Pitkä käytävä, liian pitkä. Kävely heitättää, näkö sumenee. Menen jonoon. Jääköön maito. Jonossa on ihmisiä. Lapsi huutaa, toinen juoksee kärryjen kanssa. Pidän katseen tiukasti eteenpäin, yritän rentoutua. Etene jono etene. Miten on niin hidasta. Äkkiä nyt!

Pääsen pihalle. Puhelin soi. En voi nyt puhua. Vasta kotona. Pyörryttää, niskaa koskee.

Eteisessä huokaisen. Päivän "työt" tehty. Väsyttää, möykyn raahaaminen vie kaikki voimat. Puran ostokset. Ei taaskaan kunnon ruokaa,jotain helppoa ja nopeaa. Menen parvekkeelle, sytytän tupakan. Outo tunne leviää rintakehään, puristaa ja käsiä heikottaa. Päässä heittää. Helv*tti. Niskaa särkee. Möykky alkaa taas kasvaa, rintakehästä kohti alavatsaa. Hengitys ahdistaa. Itken.

Kaivan puhelimen esiin.Googletan oireitani, katson yksityiset lääkärit. Pelottaa, ei ole rahaa niihin. Paha olo kasvaa. Minulla on masennus ja siitä johtuvat fyysiset oireet. Näin minulle on kerrottu. En voi uskoa. Hengitys on raskasta, kurkkua kuristaa. Alkaa huimata. En kestä tätä enää hetkeäkään.

Mutta kestän. Joka päivä vaan vähän huonommin. Joka päivä vaan vähän epätoivoisemmin. Mutta toivo alkaa uupua. Musta möykky seuraa minua joka paikkaan. Muuttaa muotoaan ja etsiytyy kroppani jokaisen kolkkaan. Muistuttaa olemassa olostaan joka ikinen päivä. Joka ikinen tunti. Joka ikinen hetki. Se pilaa kaiken.Keskusteluissa se ilkkuu taustalla ja vie keskittymiskyvyn, ystävyyssuhteisiin se suhtautuu mustasukkaisesti ja vaatii jakamattoman huomion, televisio-ohjelmiin se tunkee mukaan yhtä usein kuin mainokset kauppamalla itseään. Etten vain unohtaisi. Hetkeksikään. Kaupassakäynnit se sotkee huohottaen niskassa, tekemällä käytävät mutkaisiksi ja ihmiset kovaäänisiksi. Heräämiset se pilaa piilotellen sängyn alla, Nukkumaan menot se pilaa valvomalla pidempään kuin minä. Ruokailut se pilaa viemällä ruokahalun, täyttämällä vatsani. Se pelottelee minua sairauksilla, uhkailee pahenemisella. Vihaa toivoa ja rakastaa luovuttamista. Se närästää, kivistää, oksettaa, puristaa, pyörryttää, heikotuttaa, pelottaa, ja ennen kaikkea ahdistaa viemällä tilaa omasta kropastani. Siirtelee elimiä, muljauttelee niitä ja järjestelee niiden paikkoja uusiksi kuin huonekaluja ikään.

Olen yrittänyt saada sitä muuttamaan. Siivonnut ja ollut siivoamatta. Juossut lenkillä sitä karkuun, polkenut kymmeniä kilometrejä sen roikkuessa tarakalla. Jättänyt sen lempijuomat ostamatta (alkoholi). Olen pelotellut sitä vitamiineilla ja hedelmillä. Yrittänyt jättää sen kaverien seurassa porukan ulkopuolelle. Maanitellut ja uhkaillut, huutanut ja raivonnut. Pessyt sen suihkussa lattiakaivosta alas. Tunkenut sormeni kurkkuun ja vetänyt sen vessanpöntöstä alas. Muutaman kerran olen koittanut häätää sitä lääkkeillä. Mutta siitä se vain hurjistuu ja iskee tuhatkertaisena takaisin.

Nyt se on asettunut lempipaikkaansa rintani päälle makaamaan. Painaa siinä enemmän kuin pitkään aikaa. Se tietää, että voin olla kuuntelematta, mutta en tuntematta. Se on ovelampi ja fiksumpi kuin minä.

2

166

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Möykkäri

      Semmoinenhan se., hyvää kuvausta. Mun Möykky on astetta kesympi eikä aina kimpussa, mutta todellinen riesa ja riiviö sitten aktivoituessaan. Ahmii kaikki elämänvoimat.

    • Apujaneuvoja

      Siis, sairastan myös masennusta, ahdistuneisuutta ja paniikkihäiriötä. Itsestään se ei ole mennyt pois, terapiassa vuoden jo käynyt. En tiedä miten jaksan tätä.

      Olen miettinyt masennuslääkkeen aloittamista, lääkäri on myös suositellut. ONKO KELLÄÄN täällä onnellista kokemusta lääkkeistä, jotka ovat helpottaneet?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      445
      2170
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      220
      1921
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      189
      1552
    4. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1531
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      52
      1293
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      3
      1261
    7. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      146
      1237
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      38
      1084
    9. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      1036
    10. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      99
      1034
    Aihe