Taustatarina (Backstory)

SadePäivä1992

Olen nähnyt joissakin kirjoissa, että päähenkilön menneisyydestä on otettu paljon tapahtumia, jotka on sitten pitkänä pötkönä jossakin kohtaa. Onko tämä parempi tapa kuin paloittelu vai toisin päin? Olen myös miettinyt missä kohtaan sellaiseen voi siirtyä. Joissakin kirjoissa tuntuu, että taustatarina lähtee liian myöhään, toisissa taas liian aikaisin. Jännittävän kohdan halkaiseminen tuntuu jotenkin lukijan kiusoittelulta -ainakin jos kyseessä on monta kappaletta pitkä taustatarina. Vaikka olen lukenut kirjoja, joissa siirrytään taustatarinaan, en muista lukeneeni hyvää siirtymää siihen. Onko olemassa mitään sulaa tapaa siirtyä menneisyyden puolelle vai onko se aina yhtä tökköä? Tässä mennään, mutta nyt ''minulla on aikaa miettiä lapsuuttani'' -> ''Oli kevät 1987. Olin neljä vuotias...''

Miksi kysyn? Minulla on melko pitkä paljastettava taustatarina (siis se minkä haluan kertoa) , mutta se ei ole yhtenäinen. Se on enemmänkin pala kohtauksia, jotka aluksi vain antavat vihjeitä siitä miksi päähenkilöni reagoi asioihin niin kuin reagoi, mutta lopuksi ne yhdistävät kohdassa, jossa päähenkilöni kohtaa sisäisen ristiriitansa ja muuttuu. (Menneisyyden yhdistäminen ja tajuaminen siis tavallaan rikkoo hänen mielensä) Tuon kanssa siis sopisi paloittelu, mutta mietin olisiko se juuri lukijan kiusoittelua, kun useasti katkaistaan ja palataan takaisin -ainakin kun ne palat ei aluksi tunnu kauheasti liittyvän koko tarinaan.

6

290

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lsdkfjkldsjf

      Mahdotonta vastata lukematta tekstiä, koska kaikki riippuu toteutuksesta.

      Joku maailmankuulu dekkaristi (en muista kuka, kun en lue genreä) piti ohjeena, että ei takaumia ei pidä koskaan käyttää. Se on hyvä ohje, jos on epävarma toteutuksesta.

      Ja jos takaumasi ovat tarinan kannalta hyvinkin merkityksellisiä, onko niiden ylipäätään syytä olla takaumina? Olisiko nmahdollista kirjoittaa koko tarina kronologisesti, tai siirtää takaumissa oleva informaatio nykyhetken tapahtumien osaksi?

    • ehdotusehdotus

      Onko mahdollista tiivistää takaumia, niin että tekisi prologin ja epilogin?

    • HEISKAN

      Ideasi kuulostaa hyvältä. Kunhan ne toistuvat takaumat eivät ole liian raskaita, että ne rikkoisivat nykyhetkessä kulkevan tarinankerronnan. Kaikki on loppujen lopuksi kiinni toteutuksesta.

    • Navetta-Martta

      Jos saat tiivistettyä takaumia hyvin lyhyiksi, voit ripotella niitä luonteviksi osiksi päähenkilön ajatuksen kulkua. Kun hän esimerkiksi näkee jonkun tekemässä asiaa X, ja se ärsyttää/miellyttää häntä jonkun hänen menneisyyteensä tapahtuman takia, kerrontaan voi lisätä päähenkilön ajatuksen lauseella tai parilla. Esim. "Mieleeni nousi kuva Martasta kävelemässä maitokannun kanssa pois navetasta, leveät lanteet tasaisesti heilahdellen. Mutta enää en ollut pieni poika, jonka tarvitsee piiloutua syöttökaukalon taakse."

    • waoeihnv

      Ne voivat olla hyvä tehokeino siellä täällä, jos nimenomaan tarkoitus on esittää henkilön reagointia eri tilanteissa eri ikäisinä. Takaumat toimivat ilman turhia vuosilukujakin, ja ilman pohjustusta, ihan kylmiltään omina kappaleinaan, jos henkilön ikä käy sitten viitteellisesti tekstikatkelmasta ilmi. Vaikka käyttäytymisestä "söin jäätelöä vaarin mökin portailla enkä tohtinut mennä ulkohuussiin vaikka pissahätä oli kova". Ei ole väliä vaikka lukija jäisi miettimään oliko kokija silloin 4v vai 8v. Mielestäni tulkinnallekin saa jättää tilaa (jos ei myöhemmin vedetä mattoa lukijan alta ja todisteta toisin kuin lukija luuli). Toisaalta siinä rinnalla voi kasvaa joku, vaikka pikkuveli, joka "hamuaa tuttia" ja myöhemmässä kohtaa varastaa äidin tupakat tai päristää mopolla ryyppyreissulle.

      Tulee heti mieleen yksi kirja, jossa takaumat on hienosti ripoteltu ilman mitään selkeää aikajärjestystä. Arundhati Roy: Joutavuuksien jumala. Siinä eräänlaisina ajan ankkureina on ainakin vaate- ja hiustyylit, tila (joka ränsistyy vuosien myötä) sekä auto.

    • Kokeilutunnearvionti

      Hienoja vastauksia. Näyttäisikin siltä, että takaumat ovat vahvasti kytköksissä juuri toteutukseen, takaumien painoarvoon ja jopa kirjoittajan tyyliin ja hänen kirjoittamaansa genreen. Jos lukijan pitää vakuuttua siitä, että päähenkilön nuoruudessa tapaama tyttö pitää pelastaa, takaumilla voi hyvin saada aikaan tunnetta, jolloin lukijat alkavat välittää päähenkilön välittämästä tytöstä. Jos taas dialogissa esiintyy valtavasti saman takauman asioita, esim. henkilöt puhuvat jatkuvasti päivästä, jolloin "taivas räjähti", takauma on jo tavallaan kerrottu. Toisissa kirjoissa ripottelu toimii, toisessa pärjätään hyvin ilman takaumia. Ehkä tämänkin ongelman voi selvittää vain kokeilemalla...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2505
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2193
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1867
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1631
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1596
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1585
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1538
    8. 73
      1446
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      100
      1355
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe