Eikö AVIO-OIKEUS takaa sen ett omaisuus

sepelkyyhkyt

3

94

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Outo-kysymys-

      Linkkaamallasi uutisella ei ole minkäänlaista tekemistä kysymyksesi kanssa, koska uutisen pariskunnan molemmat osapuolet ovat edelleen elossa. Eikä mitään avioeroakaan ole ollut.

      Kuten uutisessa todetaan, toisin kuin monet uskovat, omaisuus ei jotenkin maagisesti muutu avioliitossa yhteiseksi. Omaisuus on sen, kenen nimissä se on.

    • Pekkapuupaa23

      Tasinko on asia erikseen,yleensä se köyhempi osapuoli saa rikkaammalta jotain,lähtökohtaisesti fifty fifty omaisuus menee.

    • 00530

      Ei se aivan noin mene kuin olet käsittänyt.

      1) Kyseisessä asiassa ei ole kysymys omaisuuden osituksesta (avioliiton päätyttyä eroon tai kuolemaan), vaan siitä, mitä kumpainenkin avioliiton aikana omistaa.

      Sitä paitsi, jos talo olisi aviomiehen, sen omistus ei osituksessa lähtökohtaisesti menisi puoliksi. Avio-oikeus tarkoittaisi sitä, että talo osituslaskelmassa otettaisiin huomioon miehen varoina. Lähtökohtaisesti varakkaampi osapuoli antaa omastaan t a s i n k o a köyhemmälle osapuolelle niin paljon, että yhteenlaskettu nettovarallisuus täten puolittuu. Nyt po. tapauksessa, jos vaimo olisi täysin varaton, vaimo saisi tasinkona puolet miehensä varaoista. Jos taas vaimolla olisi varoja, ne kerrotulla tavalla pienentäisivät tasingon määrää.

      Jos vaimo - kuten nyt ilmeistä on - kuolisi ennen varakkaampaa miestään, mies voisi osituksessa lesken ns. tasinkoprivilegiin vedoten kieltäytyä antamasta omaisuuttaan tasinkona vainajan kuolinpesälle.

      2) Avioliitossa kumpainenkin puoliso - avioliiton kestosta riippumatta - omistaa oman omaisuutensa, niin talon kuin rahavaransa. Pankkitiliin annettu käyttöoikeus ei tarkoita, että käyttöoikeuden haltija olisi tilin varojen yhteisomistaja.

      Avio-oikeus ei ole omistusoikeutta. Avio-oikeus realisoituu omaisuuden osituksessa ja antaa ehkä oikeuden saada toisen omaisuutta em. tasinkona.

      3) Kyseisessä tapauksessa (paremmin kerrottu Taloussanomissa http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005296453.html?ref=rss.) talo kauppakirjan mukaan oli ostettu molempien puolisoiden nimiin, mutta tontin vuokrasopimus oli rekisteröity vain miehen nimiin. Sittemmin mies oli verotuksessa merkinnyt itsensä talon 1/1 omistajaksi.

      Kun siis talo oli yhdessä ostettu yhteiseen lukuun puolisoiden asunnoksi, se ei muutu miehen yksin omistamaksi sillä, että tontin vuokrasopimus on miehen nimissä ja tämä on verotuksessa merkinnyt itsenä omistajaksi. Näin ennen vanhaan käytännössä usein tapahtui, kuten professori Urpo Kangas kertoo. Tällainen väärä olettama voidaan kuitenkin oikaista - kuten omassa praktiikassanikin on tapahtunut - selvittämällä, mikä puolisoiden tarkoitus taloa ostettaessa oli ollut (minkä jo kauppakirjakin osoittaa). Taloussanomat:

      "Omakotitalossa äidillä on nyt pienet mahdollisuudet päästä yhteisen kodin toiseksi omistajaksi.

      Hän löysi laatikoiden pohjalta talon alkuperäisen kauppakirjan vuodelta 1975. Kauppakirjassa on molempien vanhempien nimet ja allekirjoitukset.

      Nyt äiti hakee oikaisumenettelyllä vahvistusta, että talo on hänenkin. Muotka on kuullut, että tapauksia on muitakin, että tuohon aikaan naimisiin menneet pariskunnat luulevat usein, että kaikki on yhteistä, vaikka nimiä ei ole papereissa.

      Kankaan mukaan naiset ovat olleet usein ”sinisilmäisiä”.

      – Vanhan patriarkaalisessa maailmassa omaisuutta hankittiin miehen nimiin, vaikka omaisuutta hankittiin yhteisestikin, Kangas vahvistaa."

      Normaalistihan po. tapauksessa, ilman maistraatin innokasta viranhaltijaa ja mahdollista ulkopuolista määrättävää miehen edunvalvojaa, ei olisi juuri merkitystä sillä, omistaako talon mies yksin vaiko puolisot yhdessä. Edunvalvojia on kuitenkin moneksi, ja hankala edunvalvoja voisi, vaimon kuoltua, vedota lesken tasinkoprivilegiin ja sen myötä suurestikin hankaloittaa leski-isän ja lasten asiallistakin yhteydenpitoa ja omaisuusasioiden järkevää hoitamista. Siksi voisi olla hyvä, että omistusasia oikaistaisiin siten, että talon omistavat puolisot yhdessä 50 - 50, jolloin taloasiasta vaimon kuoltua päättäisivät yhdessä leski/lesken edunvalvoja ja äidin oikeudenomistajat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1183
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe