Vetyräjähdys Loviisan ydinvoimalassa

"...Loviisan ydinvoimalassa on sattunut vakava onnettomuus aamuyöllä keskiviikkona, 2. kesäkuuta. Tulipalo laitoksella johti tilanteeseen, jossa reaktorisydän paljastui ja sen seurauksena suli. Siinä vaiheessa päätettiin evakuoida Loviisan väestö. Vetyräjähdys torstaina, 3. kesäkuuta, rikkoi suojarakennuksen, jolloin vapautui suuria määriä radioaktiivisia aineita. Ne levisivät laajoille alueille Loviisan pohjois- ja länsipuolelle. Lapinjärven, Liljendalin ja Pernajan väestöä kehotettiin nauttimaan joditabletit ja suojautumaan sisälle pilven ylikulkeutumisen ajaksi
...
Asiantuntijat ovat arvioineet, että noin 1 % reaktorissa olleesta jodista ja cesiumista vapautui ilmakehään. Loviisan, Liljendalin, Lapinjärven, Pernajan ja Ruotsinpyhtään alueella satoi pilven ylikulun aikana...
"

Onneksi tuo on vain kuviteltu tilanne. Tommosii kuitenkin meidän turvallisten ydinvoimaloiden vuoksi pitää tehdä.

Tuokin oli vain minimaalinen juttu: 1% reaktorissa olleesta jodista ja cesiumista vapautui ilmakehään.

http://www.evatech.hut.fi/urban/onnettomuus.html

6

855

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jocuko

      Niin aina. Sellainenha se tulipalo on, lasten oikeesti. Reaktorihallissa vain on kovin vähän palokuormaa, ihan tarkoituksella.

      Alkutapahtumat on ravistettu hihasta, ja sitten käyty itse asiaan.

      • Johdannossa sanotaan:
        "STUK valmistelee tietopaketin oletetusta onnettomuustapahtumasta."

        Joten jos
        "Reaktorihallissa vain on kovin vähän palokuormaa, ihan tarkoituksella."
        niin joko se 'kovin vähän' ei ole riittävän vähän, tai määräyksiä on laiminlyöty.


      • Jocuko
        Vastaaja kirjoitti:

        Johdannossa sanotaan:
        "STUK valmistelee tietopaketin oletetusta onnettomuustapahtumasta."

        Joten jos
        "Reaktorihallissa vain on kovin vähän palokuormaa, ihan tarkoituksella."
        niin joko se 'kovin vähän' ei ole riittävän vähän, tai määräyksiä on laiminlyöty.

        Reaktorihallissa ei saa käytännössä tulipaloa aikaiseksi millään.

        Nuo alkutapahtumat hoidellaan toisessa yhteydessä, laitoksen sisällä. Tapahtuman on oltava niin mutkikas, että sitä on turha nettiin laittaa.


      • huhhuhh
        Jocuko kirjoitti:

        Reaktorihallissa ei saa käytännössä tulipaloa aikaiseksi millään.

        Nuo alkutapahtumat hoidellaan toisessa yhteydessä, laitoksen sisällä. Tapahtuman on oltava niin mutkikas, että sitä on turha nettiin laittaa.

        Oletko heikko?


      • Jocuko
        huhhuhh kirjoitti:

        Oletko heikko?

        Minun vahvuuteni ovat työelämässä. Siksi kai olen niin paljon vartijanakin.

        Täytyy sanoa, että kai heikkouksienkin summa on vakio. Minulla ne heikkoudet ovat yksityiselämässäni. En tarkoita tällä päihteiden käyttöä. Saa kai ihminen tuntea pienuutensa yms. muutenkin.

        En minä ydinvoimalaa pelkää. Tunnen yhden suomalaisen niin perusteellisesti, että ei ole mitään syytä.


    • "
      Liite 1 Ydinonnettomuustilanteiden hallinta Suomessa

      Ydinonnettomuustilanteiden hallinnan perusperiaate Suomessa on, että kukin hallinnonhaara on vastuussa valmiusjärjestelyistä ja toimenpiteistä sekä niistä tiedottamisesta omalla toimivalta-alueellaan. Siten kukin ministeriö päättää vastatoimenpiteistä toimivalta-alueellaan ja esittelee asian hallitukselle niissä tapauksissa, jotka edellyttävät poliittista sitoumusta. Päätöstentekoon osallistuvat organisaatiot ja päätöksiin liittyvä tiedotusvastuu voivat siten vaihdella riippuen onnettomuuden vaiheesta. Sisäasiainministeriö on vastuussa toimenpiteiden yleisestä koordinoinnista keskushallinnossa, erityisesti onnettomuuden varhaisvaiheessa.

      Säteilylaki ja -asetus määräävät ne yleiset periaatteet, jotka tulee ottaa huomioon suojeltaessa väestöä ja toimenpiteiden toteuttajia ionisoivalta säteilyltä myöskin onnettomuustilanteessa. Normaalista poikkeavien säteilytilanteiden varalta sisäasiainministeriö antaa säteilylain nojalla yleiset määräykset ja ohjeet toimenpiteiden suunnittelemiseksi ja yhteensovittamiseksi.

      Operatiivinen toiminta ja eri toimialoilla tehtävät päätökset toimenpiteistä perustuvat kunkin vastuualueen omaan lainsäädäntöön. Keskeinen laki onnettomuustilanteiden varalle on pelastustoimilaki, joka kattaa palo- ja pelastustoimen sekä väestönsuojelun. Pelastustoimilaki määrää oikeudet ja vastuut niille, jotka päättävät ja toimeenpanevat kiireellisiä suojelutoimenpiteitä kuten sisälle suojautuminen, evakuointi, puhdistustoimenpiteet ja muut varautumissuunnitelmissa selostetut kiireellisesti tarvittavat toimenpiteet. Pelastustoimiasetus määrittelee myös keskeisten virastojen ja laitosten osallistumisen pelastustoimintaan.

      Kotimaisissa onnettomuuksissa toimintaa johtaa onnettomuuskunnan pelastusviranomainen (pelastustoimessa useampi kunta muodostaa yhteistoiminta-alueen, jossa pelastustoimintaa johtaa aluepalopäällikkö; ydinvoimalaitosalueiden osalta on yksityiskohtaiset suunnitelmat ovat valmiussuunnitelmissa). Kaikki asianosaiset paikalliset viranomaiset ovat edustettuina pelastusviranomaista avustavassa johtoryhmässä.

      Läänin tasolla lääninhallitus (kaikki viranomaistahot edustettuina) ja valtakunnallisella tasolla sisäasiainministeriö voivat antaa tarpeen mukaan pelastustoimeen liittyviä määräyksiä. Onnettomuuden akuutissa vaiheessa sisäasiainministeriö voi asettaa koordinaatioryhmän, jossa on edustettuina kaikki asianosaiset ministeriöt ja asiantuntijaorganisaatiot. Kukin viranomainen vastaa kuitenkin itse toimialansa päätöksenteosta sen mukaan, kuin niistä on säädetty alakohtaisissa, esimerkiksi maataloutta tai elintarvikkeita koskevissa, säädöksissä.

      Suomea kohtaavassa ulkomaisessa onnettomuudessa tilannetta johtaa sisäasiainministeriö. Se päättää myös onnettomuuden vuoksi annettavasta ja pyydettävästä ulkomaisesta avusta.

      Koska päätökset toimenpiteistä onnettomuustilanteissa eri toimialoilla perustuvat niillä voimassa olevaan lainsäädäntöön jakautuu vastuu toisaalta kunnan, läänin ja valtakunnan tason kesken ja toisaalta eri hallinnonalojen kesken. Eräiden ydinonnettomuuden kannalta keskeisten hallinnonalojen osalta jako on seuraava:

      Sosiaali-ja terveysministeriö vastaa väestön terveyden turvaamisesta (ohjeet jodiprofylaksista varautumissuunnitelmissa, juomaveden valvonta, psyko-sosiaalinen tuki, lääkintähuolto jne.) ja evakuoitujen perushuollosta. Sen alaisena toimii kaikkia hallinnon aloja avustava asiantuntijalaitos, Säteilyturvakeskus (STUK). STUK valvoo ydinenergian ja säteilyn käytön turvallisuutta ja vastaa valtakunnallisen säteilyvalvonnan ylläpitotehtävistä. Lisäksi STUK vastaa ilmoitusten, varoitusten ja suojelutoimia koskevien suositusten antamisesta, huolehtii säteilytapahtumien turvallisuusmerkityksen arvioinnista ja osallistuu asiantuntijana sellaisten ydinenergian ja säteilyn käyttöön liittyvien turvallisuuskysymysten käsittelyyn, joiden tarkoituksena on säteilyn vahingollisten vaikutusten estäminen ja rajoittaminen.

      Maa- ja metsätalousministeriö on vastuussa toimenpiteistä, jotka koskevat maa-, metsä- ja kalataloutta, sekä EU:n maa- ja kalataloutta koskevan politiikan täytäntöön panoa. Sen alaisuudessa toimii Elintarvikevirasto, jonka tehtävänä on kansallisen elintarvikevalvonnan johtaminen. Toiminta kattaa kaikkien elintarvikkeiden valvonnan pellolta pöytään.

      Kauppa- ja teollisuusministeriö ohjaa Elintarvikevirastoa kaupan olevien elintarvikkeiden osalta. Kauppa- ja teollisuusministeriön alainen Huoltovarmuuskeskus (HVK) elintarvikehuollon suunnittelusta ja varautumisesta poikkeusolojen varalle.

      Ympäristöministeriö ohjaa rakentamista uudelleen sijoitettavan väestön asuttamiseksi. Se antaa asiantuntija-apua pelastustoimenpiteisiin liittyvässä ympäristövahinkojen vaikutusten arvioinnissa, kuten esim. saastuneen maan hyötykäytössä ja puhdistustoiminnassa syntyneen jätteen käsittelyssä.

      Liikenneministeriö vastaa hätä- ja muiden viranomaistiedotteiden välittämisestä yleisölle sähköisten joukkoviestinten kautta, liikenneväylien käytöstä ja kuljetusten järjestämisestä evakuoinnissa. Sen alaisuudessa toimii Ilmatieteen laitos, joka antaa säätiedot ja -ennusteet, osallistuu säteilyvalvontaan ja esittää arviot radioaktiivisten aineiden kulkeutumisesta ilmakehässä.

      Muita asianosaisia laitoksia ja ministeriöitä onnettomuustilanteessa ovat valtioneuvoston tiedotusyksikkö, joka koordinoi tiedotustoimintaa, ja ulkoasiainministeriö, joka tiedottaa kotimaista onnettomuutta koskevista asioista kansainvälisille tiedotusvälineille. Puolustusvoimien osallistumisesta pelastustoimintaan sovitaan puolustus- ja sisäasianministeriön välisessä sopimuksessa.
      "
      http://www.evatech.hut.fi/urban/liite1.html

      Helppoa ja selkeää, eikö totta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      78
      5841
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2526
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      2017
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1775
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1611
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1408
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1317
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1311
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1249
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1203
    Aihe