Testamentin määräys ennakkoperinnön korosta

kuuluukokorkominulle

Voidaanko testamentin määräys, että ennakkoperintönä annetun rahasumman mahdollinen korko huomioidaan osana ennakkoperintö jättää huomiotta? Eikö omistusoikeus vaihdu silloin, kun rahasumma annetaan minulle vaikka kyse on sijoituksesta? Eikö tällöin mahdollinen korko (tai tappio) kuulu suoraan minulle eikä testamentin tekijä voi määrätä siitä?

45

526

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Niin___

      Lain oletus on, että lahja otetaan huomioon ennakkoperintönä sen arvoisena, kun se lahjoitus hetkellä oli. (Taas joku valittaa että jonkun pitää vaatia) Mutta kun testamentin tekijällä ei ole mitää velvoitetta tai tarvetta perustella minkäverran kenellekin jättää, voidaan testamentissa lahjan kohteen tai arvon kehitys/korko määrätä vaikuttavan miten halutaan. Klausuulin tulee olla selvä ja vielä tärkeämpänä yksiselitteinen, siitä miten perintöosan vähennys lasketaan. Ennakkoperintöä tuo ei varsinaisesti ole.

      Lakiosaa laskettaessa on sitten taas eri tilanne, siihen lähtökohtaisesti ei sovellu arvon muutokset tai laskettava korko, jos lahja on täytetty.

    • nbmcv

      Voisitko vielä avata tilannetta, että millätavoin testamentissa on otettu kantaa ennakkoperintönä aikoinaan saamaasi rahasummaan, koska perillisen ennakkoperinnön käyttö ei kuulu testaattorille, eikä siten sijoituksen korkokehityskään, jos kohta testamentilla voidaan pienentää lopullisen perinnön määrää aina lakiosaan saakka, mutta ei sen yli silloin kun ennakkona saadun perinnön arvo on jäänyt laskennallista lakiosaa pienemmäksi. Ennakkoperinnön arvo määräytyy antamisajankohdan mukaan ja tulee ottaa sen suuruisena huomioon lakiosia laskettaessa, yli lakiosamäärän menevä oikeuttaa lakiosan täydennykseen vaadittaessa, joten siltä osin myös testamentilla voidaan pienentää ennakkoperinnön saajan osuutta.

    • lakisanoonäin

      1# Eikö omistusoikeus vaihdu silloin, kun rahasumma annetaan minulle vaikka kyse on sijoituksesta?

      Annatun lahjan omistusoikeuden vaihtumishetkellä ei ole merkitystä testamentin määräyksiä tulkittaessa. Testamentissa saadaan määrätä, miten jäämistön jako tapahtuu sellaisin ehdoin, jotka eivät ole lain tai hyvän tavan vastaisia.

      2# Eikö tällöin mahdollinen korko (tai tappio) kuulu suoraan minulle eikä testamentin tekijä voi määrätä siitä?

      Eihän se siitä sinun saamastasi korosta tai aiheutuneista tappioista määrääkään, vaan jäämistönsä jaosta. Testamentissa voi olla vaikka määräys, että jos sinä saat ihan omasta ja itse ansaitusta omaisuudestasi voittoa/korkoa, se otetaan huomioon perinnönjaossa. Tässä ei ole mitään lainvastaista. Silloin testamentilla saamasi perintö pienenee, jos omaisuutesi suurenee.

      Lakiosasäännökset voivat rajoittaa lakiosaa laskettaessa testamentin tehokkuutta. Edellä mainitut määräykset eivät saa estää rintaperillistä saamasta lainmukaista lakiosaansa.

    • Lakimies93

      Testaattori ei voi määritellä sellaista ehtoa testamenttiin.

      Kun rahasumma annetaan niin se on lahja,se mihin lahjansaaja sen käyttää ei kuulu testaattorille,samoin rahalla saatu tuotto.
      Toisinsanoen perinnönjaossa tms huomioidaan vain se summa mitä testaattori on antanut.

      Lahjan antamishetkellä omistusoikeus siirtyy saajalle.

      Jos lahja talletetaan pankkiin ja se kasvaa korkoa 5 egee niin tätä 5 egeä ei huomioida vaikka testamentissa olisikin jokin ehto että korko huomioidaan ennakkoperintönä.
      Testaattori ei voi määrätä sellaisesta joka ei ole hänen.

      • lakisanoonäin

        >>Testaattori ei voi määrätä sellaisesta joka ei ole hänen.

        Käsityksesi määräyksen kohdistumisesta on väärä.

        "Ennakkoperinnön korosta" määrätessään testaattori määrää omasta jäämistöstään. Määräys koskee sitä, miten ennakkoperintönä annettu lahja otetaan huomioon perinnönjaossa, mikä kuuluu hänen oikeuksiinsa.


      • Niin___

        "Ja lähdetään myös siitä että rintaperillisille annetut lahjat eivät välttämättä ole ennakkoperintöä vaikka lahjakirjassa EI ole mainintaa siitä että lahja EI ole ennakkoperintöä.
        Tästä on olemassa vuoden 1987 KHO:n päätös olemassa."

        KHO on vaan huono lähde siviilioikeuden asioissa. Päinvastaista tieto kanssasi jakaa KKO 2010:57 perustelun kohdat 17 - 21.

        Lakisanoonäin opastaakin jo muusta.


    • Lakimies93

      Ja lähdetään myös siitä että rintaperillisille annetut lahjat eivät välttämättä ole ennakkoperintöä vaikka lahjakirjassa EI ole mainintaa siitä että lahja EI ole ennakkoperintöä.
      Tästä on olemassa vuoden 1987 KHO:n päätös olemassa.

      Normitapauksessahan lahja tulkitaan ennakkoperinnöksi jos se on annettu rintaperilliselle ja lahjakirjassa ei ole mainintaa siitä että se ei olisi ennakkoperintöä.

      Kaikki korot ja tuotot/häviöt eivät kuulu alkuperäiseen lahjaan,lahjanantaja voi määritellä ehtoja vain ja ainoastaan siihen mitä hän antaa,testamentti EI muuta sitä tilannetta mitenkään.

      • lakisanoonäin

        >>Kaikki korot ja tuotot/häviöt eivät kuulu alkuperäiseen lahjaan,lahjanantaja voi määritellä ehtoja vain ja ainoastaan siihen mitä hän antaa,testamentti EI muuta sitä tilannetta mitenkään.

        Edelleen käsityksesi testamentissa olevasta määäryksestä on väärä.

        Testamentissa voidaan aivan hyvin määrätä, että ennakkoperintö otetaan huomioon vain puolesta arvostaan tai että se lasketaan kaksinkertaisena tms. Sekin on sallittua, että testamentissa määrätään otettavaksi huomioon testamentinsaajan omaisuus siten, että testamentinehto on riippuvainen, kuinka paljon testamentinsaaja omistaa tai minkälaiset tulot hänellä on tai minkälainen korko jollekin hänen omistamalleen omaisuuserälle laskettaisiin.

        Testaattori voisi määrätä myös niin, että jos testamentinsaaja voittaa lotossa päävoiton, hän ei saa testamentilla mitään.

        Lakiosasäädökset ovat eri asia, ja testamentti on tehoton lakiosaa loukkaavilta osiltaan. Muuten testamentin laatimiseen liittyy varsin suuri valta ja vapaus, minkälaisia määräyksiä siihen liitetään.


    • Lakimies93

      """"""Ennakkoperinnön korosta" määrätessään testaattori määrää omasta jäämistöstään. Määräys koskee sitä, miten ennakkoperintönä annettu lahja otetaan huomioon perinnönjaossa, mikä kuuluu hänen oikeuksiinsa"""""

      Väärin,ennakkoperintö on aina lahja joka aktualisoituu lahjoitushetkellä.Lahjanantaja voi määrätä vain siitä mitä hän antaa,korot/tuotot/tappiot eivät kuulu lahjaan lahjoitushetkellä joten niistä ei voi pätevästä määrätä,ei edes lahjoitushetkellä.Ennakkoperinnöksi se muuttuu lahjanantajan kuoleman jälkeen JOS muuttuu,sekään ei ole mikään selvä tapaus että muuttuu.

      Kun korkoja/tuottoja/tappioita ei ole olemassa lahjoitushetkellä niin niistä ei voi tehdä mitään erityisiä ehtoja myöhemmin testamentin voimin.
      Toinen huomatta seikka on se että perillisen/lesken tulee vaatia että lahja on ennakkoperintöä,jos eivät vaadi niin lahja pysyy lahjana vaikka testamentissa olisi mainittu että lahja on ennakkoperintöä.Asiaa mutkistaa vielä se että jos on olemassa vain yksi rintaperillinen niin se pysyy lahjana vaikka testamentissa olisikin maininta että lahja on ennakkoperintöä(on olemassa KHO:n päätös tuosta vuodelta 1984)

      • lakisanoonäin

        >>Lahjanantaja voi määrätä vain siitä mitä hän antaa,korot/tuotot/tappiot eivät kuulu lahjaan lahjoitushetkellä joten niistä ei voi pätevästä määrätä,ei edes lahjoitushetkellä.

        Varmaankin lahjanantajalla voi olla rajoitteita siitä, mitä hän määrää lahjoitukseen liittyen. Siitä ei kuitenkaan tässä tapauksessa ole kysymys. Asia koskee testamenttioikeutta ja sitä, mitä testamentissa voi määrätä.

        >>Väärin,ennakkoperintö on aina lahja joka aktualisoituu lahjoitushetkellä.

        Väärin, ennakkoperintö aktualisoituu ainoastaan vainajan kuolinhetkellä ja vaikuttaa hänen perinnönjakoonsa. Ennakkoperinö on laskennallinen erä, jota koskee perintökaaren 6 luvussa säädetty.

        >>Ennakkoperinnöksi se muuttuu lahjanantajan kuoleman jälkeen JOS muuttuu,sekään ei ole mikään selvä tapaus että muuttuu.

        Testamentissa voidaan määrätä jokin lahja ennakkoperinnöksi tai määrätä, ettei se ole ennakkoperintö. Testamenttissa voidaan myös määrätä, millä tavoin ennakkoperintö otetaan huomioon tai jätetään ottamatta; lakiosasäännöksien rajoittaessa ainoastaan määräysten tehokkuutta lakiosaa laskettaessa.

        >>Kun korkoja/tuottoja/tappioita ei ole olemassa lahjoitushetkellä niin niistä ei voi tehdä mitään erityisiä ehtoja myöhemmin testamentin voimin.

        Testamentissa voidaan määrätä, miten jäämistö jaetaan. Mikään laissa ei estä laatimassa testamenttiin ehtoja jotakin omaisuuserää koskien täysin riippumatta, kuka sen omistaa.

        >> perillisen/lesken tulee vaatia että lahja on ennakkoperintöä,jos eivät vaadi niin lahja pysyy lahjana vaikka testamentissa olisi mainittu että lahja on ennakkoperintöä

        Testamentin tekijän tahtoa tulee kunnioittaa perinnönjaossa. Testamentinsaaja voi toki luopua osittain tai kokonaan testamentin hänelle antamista etuisuuksista. Muilta perillisiltä ei vaadita mitään vetoamisia ennakkoperintöön, kun asia on testamentissa määrätty.

        >>Asiaa mutkistaa vielä se että jos on olemassa vain yksi rintaperillinen niin se pysyy lahjana vaikka testamentissa olisikin maininta että lahja on ennakkoperintö

        Korkein oikeus on ollut asiasta toista mieltä (KKO 2010:57, kohdat 17-21).


    • Lakimies93

      "Testamentissa voidaan aivan hyvin määrätä, että ennakkoperintö otetaan huomioon vain puolesta arvostaan tai että se lasketaan kaksinkertaisena tms."

      Osittain höpöhöpöä,väitätkö sä todellakin niin että jos lahjanantaja antaa sulle 20tonnia rahaa(sun isäs siis antaa) ja sitten myöhemmin hän tekee testamentin missä lukee että se on ennakkoperintöä JA tämä summa onkin kasvanut 40 tuhanteen euroon ja se tulee ottaa huomioon ennakkoperintönä? Ja kaikenpäälle luulet sitten että kyseinen testamentti olisi pätevä sen suhteen?

      • lakisanoonäin

        Kyllä.


      • Lakimies93
        lakisanoonäin kirjoitti:

        Kyllä.

        No oletpas harvinaisen väärässä.

        Ennakkoperintöä ei ole kuvitteelliset rahalahjoitukset tai muut lahjoitukset joita ei tosiasiallisesti ole tapahtunut.
        Se on ihan sama mitä testamentissa lukee kun perillisen/testamentinsaajan on se näytettävä toteen jos kyse on ennakkoperinnöstä.

        Kyllähän testaattori saa kirjoittaa testamenttiin mitä tahansa ehtoja mutta se on eri asia että onko ne ehdot päteviä ja toiseksi voidaanko ne ehdot näyttää toteen.


      • lakisanoonäin
        Lakimies93 kirjoitti:

        No oletpas harvinaisen väärässä.

        Ennakkoperintöä ei ole kuvitteelliset rahalahjoitukset tai muut lahjoitukset joita ei tosiasiallisesti ole tapahtunut.
        Se on ihan sama mitä testamentissa lukee kun perillisen/testamentinsaajan on se näytettävä toteen jos kyse on ennakkoperinnöstä.

        Kyllähän testaattori saa kirjoittaa testamenttiin mitä tahansa ehtoja mutta se on eri asia että onko ne ehdot päteviä ja toiseksi voidaanko ne ehdot näyttää toteen.

        Jos mielestäsi on ihan sama mitä testamentissa lukee siihen nähden, mitä testamentinsaaja voi saada, ei keskustelua kannata jatkaa. Perustelusi on järkeä vailla.

        Kaikki testamentin määräykset eivät ole päteviä. Selvästi lan vastaisia tai hyvän tavan vastaisia määräyksiä ei pidetä pätevinä, vaan ne jätetään huomioon ottamatta (nulliteetti). Myös lakiosasäännökset rajoittavat testamentin tehokkuutta lakiosaperilliseen nähden. Muita rajoitteita ei ole.


      • 00530
        Lakimies93 kirjoitti:

        No oletpas harvinaisen väärässä.

        Ennakkoperintöä ei ole kuvitteelliset rahalahjoitukset tai muut lahjoitukset joita ei tosiasiallisesti ole tapahtunut.
        Se on ihan sama mitä testamentissa lukee kun perillisen/testamentinsaajan on se näytettävä toteen jos kyse on ennakkoperinnöstä.

        Kyllähän testaattori saa kirjoittaa testamenttiin mitä tahansa ehtoja mutta se on eri asia että onko ne ehdot päteviä ja toiseksi voidaanko ne ehdot näyttää toteen.

        "lakisanoonäin" on oikeassa siinä, että testamenttimääräys lahjan koroista huomioon otettavana ennakkoperintönä voidaan ottaa huomioon lahjan saajan perintöosan vähennyksenä. Korkoja EI kuitenkaan voida laskennallisesti lisätä jäämistöön, koska oikeasta ennakkoperinnöstä EI ole kysymys, vaan summa otetaan tulkinnallisesti huomioon siten, että lahjan saajan perintö on korkojen verran pienempi kuin muiden perillisten. (Jos korot lisättäisiin, se vaikuttaisi muidenkin perillisten perinnön suuruuteen.) Testamentissa siten EI määrätä koroista osana perintöä, vaan korkojen vaikutuksesta lahjansaajan perintöosaan, kuten lsn on painottanut. ("Perintö 120.000 € jaettakoon A:n, B:n ja C:n kesken siten, että C:n osuus on 1.500 € pienempi kuin A:n ja B:n." Perintö jaetaan siten, että A ja B saavat 40.500 € sekä C saa 39.000 €.)

        Myöskään lahjan pääoman huomioon ottamista kaksinkertaisena ennakkoperintönä EI voida toteuttaa siten kuin oikea ennakkoperintö jaossa toteutetaan eli lisäämällä lahja laskennallisesti jäämistöön. Mahdollisesti se voidaan edellä selostetulla tavalla ottaa huomioon testamentin tulkinnassa: Todellisen lahjan pääoma otetaan huomioon ennakkoperintönä lisäämällä se laskennallisesti reaaliseen jäämistöön ja sen ylittävä osuus tulkitaan kuten edellä.

        Mutta jos lahja on esimerkiksi ollut antohetkellä 50.000 euron arvoinen kiinteistö, ja kiinteistöjen arvot ovat lahjan antamisen jälkeen oleellisesti nousseet, testaattori voi pätevästi määrätä, että ennakkoperintö jaossa otetaan huomioon kaksinkertaisesta arvosta. Jos todellinen nousu on ollut tuota luokkaa, ennakkoperintö otetaan huomioon 100.000 euron arvoisena (eli laskennallisesti lisätään jäämistöön 100.000 €). Jos todellinen arvo testaattorin kuollessa olikin 70.000 €, ennakkoperintönä huomioidaan 70.000 € ja 30.000 euron kohdalla menetellään edellä selostetulla tavalla. - Lakiosasäännökset tietysti tulee ottaa huomioon.


      • lakisanoonäin
        00530 kirjoitti:

        "lakisanoonäin" on oikeassa siinä, että testamenttimääräys lahjan koroista huomioon otettavana ennakkoperintönä voidaan ottaa huomioon lahjan saajan perintöosan vähennyksenä. Korkoja EI kuitenkaan voida laskennallisesti lisätä jäämistöön, koska oikeasta ennakkoperinnöstä EI ole kysymys, vaan summa otetaan tulkinnallisesti huomioon siten, että lahjan saajan perintö on korkojen verran pienempi kuin muiden perillisten. (Jos korot lisättäisiin, se vaikuttaisi muidenkin perillisten perinnön suuruuteen.) Testamentissa siten EI määrätä koroista osana perintöä, vaan korkojen vaikutuksesta lahjansaajan perintöosaan, kuten lsn on painottanut. ("Perintö 120.000 € jaettakoon A:n, B:n ja C:n kesken siten, että C:n osuus on 1.500 € pienempi kuin A:n ja B:n." Perintö jaetaan siten, että A ja B saavat 40.500 € sekä C saa 39.000 €.)

        Myöskään lahjan pääoman huomioon ottamista kaksinkertaisena ennakkoperintönä EI voida toteuttaa siten kuin oikea ennakkoperintö jaossa toteutetaan eli lisäämällä lahja laskennallisesti jäämistöön. Mahdollisesti se voidaan edellä selostetulla tavalla ottaa huomioon testamentin tulkinnassa: Todellisen lahjan pääoma otetaan huomioon ennakkoperintönä lisäämällä se laskennallisesti reaaliseen jäämistöön ja sen ylittävä osuus tulkitaan kuten edellä.

        Mutta jos lahja on esimerkiksi ollut antohetkellä 50.000 euron arvoinen kiinteistö, ja kiinteistöjen arvot ovat lahjan antamisen jälkeen oleellisesti nousseet, testaattori voi pätevästi määrätä, että ennakkoperintö jaossa otetaan huomioon kaksinkertaisesta arvosta. Jos todellinen nousu on ollut tuota luokkaa, ennakkoperintö otetaan huomioon 100.000 euron arvoisena (eli laskennallisesti lisätään jäämistöön 100.000 €). Jos todellinen arvo testaattorin kuollessa olikin 70.000 €, ennakkoperintönä huomioidaan 70.000 € ja 30.000 euron kohdalla menetellään edellä selostetulla tavalla. - Lakiosasäännökset tietysti tulee ottaa huomioon.

        Osakkaat: X:n sisarukset A, B, C ja D (joiden vanhemmat ovat kuolleet aiemmin)
        Jäämistö on 100.000.

        Esimerkki 1

        1. A on saanut lahjan 10.000 ja jonka X on testamentissaan määrännyt otettavaksi ennakkoperintönä huomioon perinnönjaossaan. Laskennallinen jäämistö on siten 110.000.

        2. Osakkaiden perintöosuudet ovat 110.000 : 4 =27.500.

        3. A:n perintöosuudesta vähennetään saattu ennakkoperintö ---> 27.500 - 10.000 = 17.500 (A:n perintöosa).

        4. B, C ja D saavat kukin 27.500.

        Esimerkki 2

        1. A on saanut lahjan 10.000 ja jonka X on määrännyt testamentissaan otettavaksi KAKSINKERTAISESTA arvostaan huomioon perinnönjaossaan. Laskennallinen jäämistö on siten 120.000.

        2. Osakkaiden perintösouudet ovat 120.000 : 4 = 30.000.

        3. A:n perintösouudesta vähennetään saatu ennakkoperintö kaksinkertaisesta arvostaan ---> 30.000 - 20.000 = 10.000 (A:n perintöosa).

        4. B, C ja D saavat kukin 30.000.

        Mikään ei siis estä testamentissa annettua määräystä, että ennakkoperintö otetaan kaksinkertaisesta tms. arvosta huomioon.

        Esimerkki 3

        Jos olisi kysymys rintaperillisistä A -D.
        Jäämistö 100.000.

        1. Laskennallinen jäämistö olisi 110.000 lakiosia laskettaessa.

        2. Osakkaiden lakiosat ovat kullakin 110.000 : 8 = 13.750.

        3. A:n lakiosaa loukkaavalta osaltaan testamentin määräys ennakkoperinnön kahdenkertaisesta arvosta olisi tehoton siltä osin kuin se estää A:ta saamasta lakiosaa 13.750.

        4. Jotta A saa lakiosansa, hänen saamastaan ennakkoperinnöstä voidaan lisätä ainoastaan 15.000 laskennalliseen jäämistöön = 115.000.

        5. B, C ja D saavat kukin 28.750.

        Lakiosasäännökset estävät testamentissa määräämästä tehokkaasti lakiosaa loukkaavalla tavalla jäämistöstä. Rintaperillinen saisi lakiosansa 13.750, vaikka testamentissa olisi määräys kahdenkertaisesta arvostaan huomioon otettavasta ennakkoperinnöstä.

        Jos kysymys ei ole rintaperillisistä, testamenin määräys ennakkkoperinnön huomioon ottamisesta on salllittu testamentissa ja se lasketaan samalla tavalla kuin muutoinkin ennakkoperintöä huomioon otetaessa.


      • lakisanoonäin
        00530 kirjoitti:

        "lakisanoonäin" on oikeassa siinä, että testamenttimääräys lahjan koroista huomioon otettavana ennakkoperintönä voidaan ottaa huomioon lahjan saajan perintöosan vähennyksenä. Korkoja EI kuitenkaan voida laskennallisesti lisätä jäämistöön, koska oikeasta ennakkoperinnöstä EI ole kysymys, vaan summa otetaan tulkinnallisesti huomioon siten, että lahjan saajan perintö on korkojen verran pienempi kuin muiden perillisten. (Jos korot lisättäisiin, se vaikuttaisi muidenkin perillisten perinnön suuruuteen.) Testamentissa siten EI määrätä koroista osana perintöä, vaan korkojen vaikutuksesta lahjansaajan perintöosaan, kuten lsn on painottanut. ("Perintö 120.000 € jaettakoon A:n, B:n ja C:n kesken siten, että C:n osuus on 1.500 € pienempi kuin A:n ja B:n." Perintö jaetaan siten, että A ja B saavat 40.500 € sekä C saa 39.000 €.)

        Myöskään lahjan pääoman huomioon ottamista kaksinkertaisena ennakkoperintönä EI voida toteuttaa siten kuin oikea ennakkoperintö jaossa toteutetaan eli lisäämällä lahja laskennallisesti jäämistöön. Mahdollisesti se voidaan edellä selostetulla tavalla ottaa huomioon testamentin tulkinnassa: Todellisen lahjan pääoma otetaan huomioon ennakkoperintönä lisäämällä se laskennallisesti reaaliseen jäämistöön ja sen ylittävä osuus tulkitaan kuten edellä.

        Mutta jos lahja on esimerkiksi ollut antohetkellä 50.000 euron arvoinen kiinteistö, ja kiinteistöjen arvot ovat lahjan antamisen jälkeen oleellisesti nousseet, testaattori voi pätevästi määrätä, että ennakkoperintö jaossa otetaan huomioon kaksinkertaisesta arvosta. Jos todellinen nousu on ollut tuota luokkaa, ennakkoperintö otetaan huomioon 100.000 euron arvoisena (eli laskennallisesti lisätään jäämistöön 100.000 €). Jos todellinen arvo testaattorin kuollessa olikin 70.000 €, ennakkoperintönä huomioidaan 70.000 € ja 30.000 euron kohdalla menetellään edellä selostetulla tavalla. - Lakiosasäännökset tietysti tulee ottaa huomioon.

        Osakkaat: X:n sisarukset A, B, C ja D (joiden vanhemmat ovat kuolleet aiemmin)
        Jäämistö on 100.000.

        Esimerkki 1

        1. A on saanut lahjan 10.000 ja jonka X on testamentissaan määrännyt otettavaksi ennakkoperintönä huomioon perinnönjaossaan. Laskennallinen jäämistö on siten 110.000.

        2. Osakkaiden perintöosuudet ovat 110.000 : 4 =27.500.

        3. A:n perintöosuudesta vähennetään saattu ennakkoperintö ---> 27.500 - 10.000 = 17.500 (A:n perintöosa).

        4. B, C ja D saavat kukin 27.500.

        Esimerkki 2

        1. A on saanut lahjan 10.000 ja jonka X on määrännyt testamentissaan otettavaksi KAKSINKERTAISESTA arvostaan huomioon perinnönjaossaan. Laskennallinen jäämistö on siten 120.000.

        2. Osakkaiden perintösouudet ovat 120.000 : 4 = 30.000.

        3. A:n perintösouudesta vähennetään saatu ennakkoperintö kaksinkertaisesta arvostaan ---> 30.000 - 20.000 = 10.000 (A:n perintöosa).

        4. B, C ja D saavat kukin 30.000.

        Mikään ei siis estä testamentissa annettua määräystä, että ennakkoperintö otetaan kaksinkertaisesta tms. arvosta huomioon.

        Esimerkki 3

        Jos olisi kysymys rintaperillisistä A -D.
        Jäämistö 100.000.

        1. Laskennallinen jäämistö olisi 110.000 lakiosia laskettaessa.

        2. Osakkaiden lakiosat ovat kullakin 110.000 : 8 = 13.750.

        3. A:n lakiosaa loukkaavalta osaltaan testamentin määräys ennakkoperinnön kahdenkertaisesta arvosta olisi tehoton siltä osin kuin se estää A:ta saamasta lakiosaa 13.750.

        4. Jotta A saa lakiosansa, hänen saamastaan ennakkoperinnöstä voidaan lisätä ainoastaan 15.000 laskennalliseen jäämistöön = 115.000.

        5. B, C ja D saavat kukin 28.750.

        Lakiosasäännökset estävät testamentissa määräämästä tehokkaasti lakiosaa loukkaavalla tavalla jäämistöstä. Rintaperillinen saisi lakiosansa 13.750, vaikka testamentissa olisi määräys kahdenkertaisesta arvostaan huomioon otettavasta ennakkoperinnöstä.

        Jos kysymys ei ole rintaperillisistä, testamenin määräys ennakkkoperinnön huomioon ottamisesta on salllittu testamentissa ja se lasketaan samalla tavalla kuin muutoinkin ennakkoperintöä huomioon otetaessa.


    • Lakimies93

      """"Testaattori voisi määrätä myös niin, että jos testamentinsaaja voittaa lotossa päävoiton, hän ei saa testamentilla mitään."""

      Oletetaan että naapurin Pirjo jättää testamentilla kaiken omaisuuden naapurin Pekalle,Pirjolla ei ole lapsia eikä muita omaisia.

      Sitten testamentissa on ehto että jos Pekka on voittanut lotossa päävoiton niin hän ei saakkaan mitään...Nyt päästään sitten siihen että kuka tarkistaa että onko Pekka voittanut lotossa päävoiton ja mitä oikeuskeinoja sillä tarkastajalla on...A..Tilitiedot eivät ole julkisia B..Loton voittajatiedot eivät ole julkisia..Kuka tarkistaa ja miten ja millä valtuuksilla?Sitten vielä otetaan todisteiden hyödyntämiskielto jos tiedot on saatu lainvastaisilla keinoilla.
      Rupeeko valtio kenties tarkistamaan Pekan tilitietoja ja jos rupee niin millä valtuuksilla?
      Entäs rupeeko valtio tarkistamaan veikkaukselta että onko Pekka voittanut päävoiton?

      C...sellainen ehto on mitätön.

      Surkuhupaisaa luettavaa.

      • lakisanoonäin

        On surkuhupaisaa, että sotket asiaan näyttökysymyksiä, vaikka puhe on ollut siitä, mikä on testamentissa testamentintekijän oikeus.

        Tottakai esimerkikitapauksessasi olisi ongelmia sen suhteen, miten testamentin toimeenpano tapahtuisi. Ehkäpä testamentin tekijä olisi varmistanut asian määräämällä testamentin toimeenpanijan testamentissaan. Valtiokonttori joutuisi luottamaan testamentinsaajan ilmoitukseen.


      • lakisanoonäin

        Testamnetissa voisi olla määräys:

        X saa kaiken omaisuuteni täydellä omistusoikeudella. Tämä määräys raukeaa, jos X on saanut ennen kuolemaani loton päävoiton. Testamentinsaajan on esitettävä testamentin toimeenpanijalle Veikkaus Oy:n antama todistus siitä, että hän ei ole saanut loton päävoittoa. Jollei X esitä em. todistusta kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentin toimeenpanija on antanut tiedon hänelle tästä testamentista, X menettää oikeutensa testamentinsaajana.


    • Lakimies93

      Ja lopuksi ehkä tärkein joka on jäänyt sulta huomaamatta...

      Jos lahjoitetaan jotain ja halutaan lisätä ehtoja lahjalle niin silloin ehdot tulee kirjata lahjakirjaan.
      Se että ehdot lahjalle kirjoitetaan testamentissa ei ole pätevä tapa.
      Syy tähän on hyvin yksinkertainen,lahja aktualisoituu lahjoitushetkellä ja jos "ennakkoperintöä annetaan" niin se on aina lahja ja jos ennakkoperintöön halutaan liittää ehtoja tulee asia kirjata lahjakirjaan ja jos ei ole kirjattu niin ei sitä voi jälkikäteen korjata testamentilla.

      • lakisanoonäin

        Kysymys ei edellenkään ole lahjan ehdoista. Kysymys on testamenttioikeudellinen: so. mitä testamentissa voi määrätä.


      • 00530

        "Lakimies" ei nyt todellakaan ymmärrä, mikä asiassa on oleellista. lsn on tässä kohden oikeassa.


    • Lakimies93

      Kysymys on lahjasta topicin mukaan eikä siitä mitä oikeuksia testaattorilla on tehdä ehtojen suhteen.
      Ehdot pitää kirjata lahjoitushetkellä lahjakirjaan ja kun näin ei ole toimittu niin sillä ei ole merkitystä että mitä testaattori kirjoittaa testamenttiinsa koskien ennakkoon annettua lahjaa.(koskien korkoa)

      "Testamnetissa voisi olla määräys:

      X saa kaiken omaisuuteni täydellä omistusoikeudella. Tämä määräys raukeaa, jos X on saanut ennen kuolemaani loton päävoiton. Testamentinsaajan on esitettävä testamentin toimeenpanijalle Veikkaus Oy:n antama todistus siitä, että hän ei ole saanut loton päävoittoa. Jollei X esitä em. todistusta kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentin toimeenpanija on antanut tiedon hänelle tästä testamentista, X menettää oikeutensa testamentinsaajana. "

      Tuollainen ehto ei ole pätevä.

      • lakisanoonäin

        >>Kysymys on lahjasta topicin mukaan

        Kysymys on testamentin tekijän oikeudesta laatia testamentissa ennakkoperintöä koskevia määräyksiä. Sen rajat määräytyvät testamenttioikeudellisesti. Lahjaa koskevat testamenttimääräykset eivät muuta lahjan ehtoja millään tavalla, vaan ne kohdistuvat hänen oman jäämistönsä jakamiseen hänen kuoltuaan. Tämä on juuri testamentin juridinen merkitys ja tarkoitus.

        >>Tuollainen ehto ei ole pätevä.

        Miksei olisi? Perusteluja kaivataan. Jos Veikkaus ei halua todistusta kirjoittaa, jää testamentin saaja ilman perintöä.


    • Lakimies93

      "Kysymys on testamentin tekijän oikeudesta laatia testamentissa ennakkoperintöä koskevia määräyksiä."

      Ne määräykset pitää tehdä sinä hetkenä kun ennakkoperintöä annetaan.Sikäli jos halutaan jotain ehtoja ennakkoperintöön liittää.

      "Miksei olisi? Perusteluja kaivataan. Jos Veikkaus ei halua todistusta kirjoittaa, jää testamentin saaja ilman perintöä. "

      Myös perus- ja ihmisoikeuksia rajoittava ehto on hyvän tavan vastainen ja näin mitätön.
      Yleisesti voidaan sanoa, että testamentin laatija ei voi ehdoilla puuttua perillisen henkilökohtaisiin valintoihin

      (https://fiducius.fi/sallittuja-kiellettyja-testamenttiehtoja/)

      Se menee tuohon kategoriaan.
      Lähdetään nyt siitä että yksityiselämä on lailla turvattu...ja se että testaattori ei voi velvoittaa ketään,varsinkaan kolmatta osapuolta toimimaan toisen osapuolen hyväksi.
      Sitten vielä se että jos testamentin saaja(lottovoiton saanut) onkin holhouksen alaisena niin asiat mutkistuu...
      yksinkertaisesti testaattori ei voi tehdä sellaista ehtoa joka velvoittaa kertomaan sellaista asiaa joka on yksityisasia.Lottovoitto on yksityisasia eikä se kuulu muille.

      • lakisanoonäin

        Olet ymmärtänyt väärin sen, mitä tarkoittaa hyvän tavan vastainen testamenttimääräys.

        Hyvän tavan vastaisena on pidetty testamentinsaajan henkilökohtaisiin valintoihin puuttumista häntä koskevissa tärkeissä asioissa, joita ovat esim. hänen perus- ja ihmisoikeuksiin kuuluvat oikeudet: uskonnonvapaus, oikeutta solmia avioliitto tai perustaa perhe, velvoite toimia epäsiveellisesti jne.

        Yksityiselämä on lailla turvattu. Mainitsemani ehto, jossa testamentinsaajaa veltoitetaan etuus saadakseen esittämään kolmannen osapuolen todistus jostakin asiantilasta (tässä: onko loton päävoitto saatu), ei ole yksityiselämää loukkaava. Testamentinsaaja voi vapaasti olla esittämättä mainittua todistusta, jolloin hän jää ilman testamentissa määräättyä perintöään.

        Mainittu ei veltoita kolmatta osapuolta tekemään mitään, koska Veikkaus voi vapaasti olla antamatta todistusta, jos sitä ei tahdo laatia. Tällöinkin testamentinsaaja jää ilman em. perintöä.

        Testamentinsaajan vajaavaltaisuus ei ole millään tavalla testamentin pätevyyteen vaikuttava asia.

        >> testaattori ei voi tehdä sellaista ehtoa joka velvoittaa kertomaan sellaista asiaa joka on yksityisasia.Lottovoitto on yksityisasia eikä se kuulu muille.

        No, jopas kehittelit täysin epäkelvon rajoituksen testamentin tekemiselle. Yksityisyyttä ei voida tulkita noin ankarasti kuin sinä teet. Ei ole millään tavalla hyvän tavan vastaista, jos henkilö joutuu kertomaan taloudellisesta olosuhteistaan saadakseen hyväkseen taloudellisen etuuden, joka on määrätty testamentissa.

        Yksityiselämää loukkaavana määräyksenä voitaiisin pitää sellaisia testamenttiehtoja, joissa määrättäisiin paljastamaan seksuaalisuuteen liittyviä henkilökohtaisia asioita (testamentinsaaja on todistettava olevansa hetero/homoseksuaali tms.) tai joitakin muita arkaluonteisa asioita yksityiselämästään.


      • Niin___

        Yhdellä haulla finlexistä löytyi KKO 1995:88, lakimies voisi lukaista sen.

        Lahjakirjassa pitää tietenkin sopia kaikki lahjan ehdot. Myöhemmin lisätyt ja tehdyt muutokset eivät vaikuta samoin kuin alkuperäiset ehdot kolmansiin nähden. Mutta kuten kerrottu jo moneen kertaan, kysymys olikin mitä testamenttaaja voi määrätä testamentissaan jäämistönsä jaosta.

        Jos annan lapselleni A 1 000 ja määrään, ettei kyse ole ennakkoperinnöstä, ei se estä minua määräämästä testamentissani, että lapseni A:n tulee saada 1 000 vähemmän kuin muut lapseni. Koska voin määrätä noin se, että kerron tuon johtuvan lahjasta, ei muuta asiaa. Voin myös määrätä, että A:n perintöosan tulee olla jälkeeni tehtävässä jaossa 1 000 pienempi ja tuohon 1 000 vähennykseen tulee lisätä 3 prosentin vuotuinen korko vuodesta 2016 lähtien, jakoon asti. Tuotakaan minun ei tarvitse perustella mutta voin. Vuotuinen korko ei ole ennakkoperintöä, vaan testamentti määräys ja aivan tehokas.

        Samoin jos lahjoitan lapselleni A 100 Nokian Oyj osaketta tänään, voin määrätä, että jaon ja antamis hetken välinen arvojen erotus tulee vähentää A:n perintöosasta, kuten ennakkoperintö lasketaan. Tuo ei edes vaadi, että A omistaisi osakkeet jaon hetkellä. Erotus ei ole ennakkoperintöä mutta silti se huomioidaan jaossa.

        Perustelujen laitto testamenttiin voi olla hyödyksi, sillä se kertoo testamenttaajan tarkoituksesta.
        Lakiosan laskennassa noiden lisäysten hyväksyntä on sitten taas ihan eri juttu.


    • Lakimies93

      Ennakkoperintö vaihtaa omistajaa lahjoitushetkellä,sä et voi pätevästi lisätä ehtoja lahjalle jälkikäteen kun lahja ei ole enää sinun omaisuuttasi.
      Edelleen jos lahjaan halutaan liittää ehtoja niin se tulee tehdä lahjakirjassa,ennakkoperintö on antamishetkellä aina lahja.

      Ennakkoperinnön korosta olisi pitänyt sopia lahjoitushetkellä.

      minilex sanoo näin



      Vähennystä tehtäessä ennakkoperinnön arvoksi katsotaan se arvo, mikä sillä oli, kun saaja sen vastaanotti. Lain mukaan vastaanottohetken mukaisesta arvosta voidaan kuitenkin poiketa, jos asianhaaroista muuta johtuu. Säännös mahdollistaa siis kohtuullistamisen tapauskohtaisten olosuhteiden perusteella.

      Säännöstä voidaan poiketa ennakkoperinnön saajan hyväksi,saajan vahingoksi se ei sovellu.
      '

      Oletko tutustunut KHO;n päätökseen joka tuli ulos vuonna 28.4.1992..Siinä todetaan se seikka että "jonka mukaan testamentin muutoksella ei voida katsoa muutetun lahjakirjan määräystä siitä, ettei lahjaa lahjanantajan kuoltua vähennetä lahjansaajan perintöosuudesta".

      Toisinsanoen voiko lahjakirjan ehtoja muuttaa testamentilla,asiasta on ristiriitaista tietoa saatavilla..

      • 00530

        Toivottavasti Suomen lakimiesten yleinen taso ei ole sitä luokkaa, mitä Lakimies93:n argumentointi on. Asia on moneen kertaan hänelle selvitetty, mutta perille ei mene mitenkään.


      • lakisanoonäin

        KHO on käsitellyt asiaa lahjaverovelvollisuuden kannalta. On selvää, että lahjavero määräytyy lahjakirjan ehtojen mukaan. Testamentti ei siihen vaikuta.


      • piippolanvaari
        lakisanoonäin kirjoitti:

        KHO on käsitellyt asiaa lahjaverovelvollisuuden kannalta. On selvää, että lahjavero määräytyy lahjakirjan ehtojen mukaan. Testamentti ei siihen vaikuta.

        Ihanko tosi?
        taidat olla hiean hakoteillä.

        KKO:1996:30

        KHO vs KKO käsi kädessä kulkee.


    • Lakimies93

      00530,oletkos sinä samaa mieltä sen suhteen että jos henkilö antaa ennakkoperintöä 20tonttua ja sitten testamentissa sanotaankin että tämä 20 tonttua on muuttunut 40 tonttuun ja että koko summa otetaan huomioon perillisen ennakkoperintönä?
      Toisinsanoen 20 tonnia täppiä on tullut lisää jota ei ole edes annettu.

      Meneekö läpi ihan tosta noin vain..?

      • 00530

        Luepa ylempää mitä kirjoitin ennen lyhyttä kommenttiani.


    • piippolanvaari

      Lahjaan voidaan liittää erilaisia ehtoja ja lahjoitettavaan omaisuuteen voidaan pidättää erilaisia oikeuksia, kuten vaikkapa hallintaoikeus. Ollakseen päteviä on näiden ehtojen ja oikeuksien ilmettävä lahjakirjasta.

      • 00530

        Vaarikin lisää lusikkansa soppaan, valitettavasti - tapansa mukaan - ymmärtämättä, missä on jutun ydin. Se nimittäin ei ole lahjassa, vaan testamentissa.


    • Lakimies93

      vastaa nyt selkeään kysymykseen äläkä kiertele.

    • lakisanoonäin

      Esimerkki 1

      Vainaja X, vanhemmat kuolleet.
      Jäämistö 100.000.
      Neljä perillistä: sisarukset A, B, C, ja D.

      1. A saanut X:ltä lahjana 10.000, jonka X on määrännyt ennakkoperinnöksi lahjakirjassa.

      2. Laskennallinen jäämistö on 110.000.

      3. Perintöosat ovat 110.000 : 4 = 27.500.

      4. A:n perintöosa on 27.500 - 10.000 = 17.500.

      Esimerkki 2

      Kuten edellä, mutta

      1. A saanut X:ltä 10.000, jonka X on määrännyt testamentissaan otettavaksi huomioon KAHDENKERTAISESTA arvostaan 20.000.

      2. Laskennallinen jäämistö on 120.000.

      3. Perintöosat ovat 120.000 : 4 = 30.000

      4. A.n perintöosa on 30.000 - 20.000 = 10.000.

      Testamentin määräys kahdenkertaisesta ennakkoperinnön arvosta muuttaa perintöosia kaikkien perillisten osalta niin, että A saa vähemmän ja B, C ja D enemmän. Tämä on testamantin tekijän vallassa, jos näin haluaa.

      Esimerkki 3

      Kuten edellä, mutta kysymys on X:n rintaperillisistä A-D.

      1. A on saanut X:ltä 10.000, jonka hän on määrännyt testamentissa otettavaksi huomioon kahdenkertaisesta arvostaan. Tämä loukkaa A:n lakiosaa, joka on 13.750.

      2. Lakiosalaskelmassa ennakkoperinnön arvo on 10.000, joten laskennallinen jäämistö on 110.000.

      3. Lakiosa on 110.000 : 8 = 13.750.

      4. B, C ja D voivat saada vain 28.750 perintöosuutenaan, koska A:n lakiosa on 13.750.

      • lakisanoonäin

        Palvelinvirhe???

        Aiemmin yllä lähetetty viesti on parempi.


    • Verottaja34

      Mitäs verottaja tykkää siitä että pesään ilmestyy haamuvarallisuutta?
      Entäs mitä seuraamuksia sillä on että kusettaa verottajaa?
      Toisaalta voidaan myös ajatella että mitä seuraamuksia sillä on jos ilmoittaa perukirjassa väärää tietoa?Henk.koht. velkavastuu näin alkuun.

      Ja mitäs oikeuskeinoja perillisellä on jos perukirjaan on merkitty että hän on saanut 20tonnia täppiä ennakkoperintöä vaikka todellinen summa on 10 tuhatta?

      Voidaan vielä sanoa että testamentilla ei voi pätevästi määrätä sitä että perillinen on saanut 20 tonnia 10 tonnin sijaan.

      Tuosta voidaan vetää se johtopäätös että 20 tonnin haamuennakkoperintö on erittäin helposti kumottavissa jos todellisuudessa perillinen on saanut vain 10 tuhatta.

      Kyllähän sitä voi testamenttiin kirjoittaa vaikka mitä määräyksiä mutta toi kyseinen määräys on hyvinkin pitkälti täysin tehoton.

      Ennakkoperintö tulee näyttää toteen,se ei riitä että testamentissa lukee että henkilö on saanut 2 miljoonaa ennakkoperintöä.

      Entäs tämä..pesän todellinen varallisuus on 200tuhatta euroa,2 rintaperillistä,testaattori on laittanut testamenttiin että toinen perillisistä on saanut 4 miljoonaa ennakkoperintöä vaikka todellisuudessa hän on saanut tasan yhden euron ennakkoperintöä.
      Jääkö kenties toinen perillisistä täysin ilman perintöä ja toinen vie koko potin eli 200tuhatta euroa.?

      Kyllä pitää olla typerää porukkaa kun luulevat että testaattorin vallassa olisi se että hän voi panna perillisen niskoille haamuvarallisuutta ilman mitään seuraamuksia.

      • lakisanoonäin

        Perukirjassa pitää ilmoittaa oikeat tiedot.

        >>Mitäs verottaja tykkää siitä että pesään ilmestyy haamuvarallisuutta?

        Kertomani testamenttimääräys ennakkoperinnöstä ei lisää varojen määrää. Lahjana esimerkissä annettu 10.000 on muuttumaton, eikä verottajalle ole mitään uutta ilmoitettavaa.

        >>Entäs mitä seuraamuksia sillä on että kusettaa verottajaa?

        ??? Pitää antaa oikeat tiedot. Em. testamentti ei muuuta lahjan ehtoja.

        >>Ja mitäs oikeuskeinoja perillisellä on jos perukirjaan on merkitty että hän on saanut 20tonnia täppiä ennakkoperintöä vaikka todellinen summa on 10 tuhatta?

        Hänen pitää pyytää korjaamaan tieto oikeaksi. Oikeat tiedot voi ilmoittaa myös verottajalle suoraan.

        >>Voidaan vielä sanoa että testamentilla ei voi pätevästi määrätä sitä että perillinen on saanut 20 tonnia 10 tonnin sijaan.

        Ei voi. Tälläisesta ei ole ollut kysymys.

        >>Ennakkoperintö tulee näyttää toteen,se ei riitä että testamentissa lukee että henkilö on saanut 2 miljoonaa ennakkoperintöä.

        Testamentissa ei ole muutettu lahjan ehtoja, joten mitään väärää tietoa testamentti ei sisällä. Siinä ainoastaan määrätään, miten annettu (10.000) ennakkoperintö vaikuttaa perinnönjakoon testamentintekijän kuoltua.

        >>Entäs tämä..pesän todellinen varallisuus on 200tuhatta euroa,2 rintaperillistä,testaattori on laittanut testamenttiin että toinen perillisistä on saanut 4 miljoonaa ennakkoperintöä vaikka todellisuudessa hän on saanut tasan yhden euron ennakkoperintöä.
        Jääkö kenties toinen perillisistä täysin ilman perintöä ja toinen vie koko potin eli 200tuhatta euroa.?

        Tällaista määräystä ei voi testamenttiin laittaa!!!

        Sen voi kuitenkin tehdä, että kaikki muut perilliset syrjäytyvät testamentilla, jollei lakiosaa loukata.

        Joillekin asioiden ymmärtäminen on selvästi vaikeata.


    • Verottaja34

      Niin,sinä olet siinä harvinaisen hyvä esimerkki.

      Vastasit tähän "kyllä"

      Osittain höpöhöpöä,väitätkö sä todellakin niin että jos lahjanantaja antaa sulle 20tonnia rahaa(sun isäs siis antaa) ja sitten myöhemmin hän tekee testamentin missä lukee että se on ennakkoperintöä JA tämä summa onkin kasvanut 40 tuhanteen euroon ja se tulee ottaa huomioon ennakkoperintönä? Ja kaikenpäälle luulet sitten että kyseinen testamentti olisi pätevä sen suhteen?

      Ja nyt väität taas päinvastaista.

      Lakimies93 tekemä postaus suhteessa mun tekemään postaukseen on suht samanlaisia,eroa on vain summilla mutta pääasiallisesti täysin sama asia.




      "Ja mitäs oikeuskeinoja perillisellä on jos perukirjaan on merkitty että hän on saanut 20tonnia täppiä ennakkoperintöä vaikka todellinen summa on 10 tuhatta?

      Hänen pitää pyytää korjaamaan tieto oikeaksi. Oikeat tiedot voi ilmoittaa myös verottajalle suoraan."

      Määritteleppäs nyt uudestaan se että millaisia määräyksiä testaattori saa laittaa testamenttiin,nimeomaan pätevä määräys jota EI voi kumota mitenkään.

      Sellainen määräys joka on kumottavissa ei ole pätevä määräys,se että olet saanut 10tonttua täppiä ennakkoperinnöksi ja testaattori laittaa testamenttiin että tämä ennakkoperintö otetaan huomioon tuplana EI ole pätevä määräys.Se on helposti kumottavissa.Toiseksi se antaa väärän kuvan perukirjotuksissa ja verottaja ei tykkää sellaisesta.

      • Niin___

        Miksi toistat väitettäsi valheellisista keksityistä ennakkoperinnöistä? 00530, lakisanoonäin ja minä kirjoitamme testamenttaajan oikeudesta päättää jäämistönsä jaosta (ei siis mistään keksityistä ennakkoperinnöistä). Ennakkona tai suosiolahjana (testamentilla kun kaiken arvonsiirron saa muutettua ennakkoperinnöksi. KKO 2010:57 kohta 31.) annettu määrä pysyy koko ajan samana, eikä sille tapahdu mitään.

        Vai oletko sitä mieltä, ettei perinnönjättäjällä ole oikeutta tehdä testamenttia, jossa antaa omaisuutensa, vaikka paikalliselle eläinsuojeluyhdistykselle? Jopa sellaisella testamenttaajalla, jolla on lapsia, jos testamentti saaja maksaa lapsien lakiosat, jos ja kun he vaativat ne.

        Jos testamenttaaja voi antaa omaisuutensa muualle miksei voi määrätä, että yksi tai useampi lapsi saa enemmän kuin toinen lapsi? Ja jos voi miksei tuota voi kirjoittaa auki toisinpäin, eli tämä lapsi saa vähemmän kuin muut. Vai pitääkö sinun mielestä kaikkien testamentti määräysten olla ns. positiivisia ja yksinkertaisia, eli tämä saa näin monta euroa ja toinen noin monta, jonka seurauksena lopulta yksi lapsi saa vähemmän.

        Miten itse laskisit tuon perintöosien määrän, niin että testamenttaajan tahto toteutuu?


      • lakisanoonäin

        lakimies93: "....sitten myöhemmin hän tekee testamentin missä lukee että se on ennakkoperintöä JA tämä summa onkin kasvanut 40 tuhanteen euroon...."

        Luin sen niin kuin siinä sanotaan: testamentissa summa on muuttunut 20t --> 40t. Tämän on laillinen määräys. Jos testamentissa sen sijaan väittää, että joku on SAANUT 20t sijasta 40t, tämä määrys olisi tosiasioita vastaamaton ja sitä voisi moittia.

        Moiteperuste olisi tällöin erehdys, joka olisi määräävästi vaikuttanut testamentin tekijän tahtoon. Et näytä ymmärtävän, että laki suojaa testamentin tekijän todellista tahtoa, ja sellainen testamentti, jossa on virheellisiä tietoja ei vastaa tekijänsä tahtoa.

        Kuitenkin testamentissa voidaan tekijän niin halutessa määrittää lahjalle erisuuruinen arvo kuin, mikä se oli lahjaa annettaessa. Tällainen määritys ei muuta lahjan ehtoja, vaan se otetaan huomioon vasta testamentin toimeenpanossa lahjanantajan kuoltua.


    • Verottaja34

      ¤¤¤Testamentin määräys kahdenkertaisesta ennakkoperinnön arvosta muuttaa perintöosia kaikkien perillisten osalta niin, että A saa vähemmän ja B, C ja D enemmän. Tämä on testamantin tekijän vallassa, jos näin haluaa.¤¤¤

      On siihen asti kunnes perillinen päättää että tuollainen peli ei vetele.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      43
      2240
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1759
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1563
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      44
      1520
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1475
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1451
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    Aihe