Muutama fakta mietittäväksi

Genmanni

Geneettisestä perinnöstä voi sanoa seuraavaa:
Lapsi perii 50% kummaltakin vanhemmaltaan. Huomattavaa on kuitenkin että emme voi tarkalleen tietää (ainakaan etukäteen) Kummalta vanhemmalta me perimme minkäkin ominaisuutemme. Asiaa voisi havainnollista siten että molempien vanhempiemme 100%:sta saamme sattumanvaraisesti 50% ..

Vaikka siis emme tarlalleen tiedäkään minkälaisia ominaisuuksia perimme miltäkin vanhemmaltamme tiedämme kuitenkin että saamme puolet (siis 50%) kummaltakin vanhemmaltamme. Siis meissä on 50% isäämme ja 50% äitiämme.

Suorassa ylös- tai alaspäin suuntautuvassa perinnöllisyydessä puolitetaan perinnöllisyys sitten jokaisessa sukupolvessa.

Esimerkiksi meissä on keskimäärin 25 prosenttia yhteistä isovanhempiemme kanssa (tai lastenlastemme kanssa).

Asian voisi matemaattisesti ilmentää seuraavasti.

Ensimmäisesä sukupolvessa meissä on siis 50% kummaltakin vanhemmaltamme, sen jälkeen pienenee geneettinen sukulaisuus seuraavasti (nopeasti):
Toinen sukupolvi 25% yhteistä
Kolman sukupolvi 12,5% yhteistä
Neljäs sukupolvi 6,25% yhteistä
Viides sukupolvi 3,125% yhteistä
Kuudes sukupolvi 1,562% yhteistä
Seitsemäs sukupolvi 0,391% yhteistä
Kahdeksas sukupolvi 0,196% yhteistä
Yhdeksäs sukupolvi 0,098% yhteistä
Kymmenes sukupolvi 0,049% yhteistä

Kun lisäämme tähän sen tosiasian, että kymmenessä sukupolvessa meillä on yhteensä tarkalleen 1024 esivanhempaa joilta olemme geneettisen perintömme saaneet ja kuten sanottu jokaisessa sukupolvessa sattumanvaraisesti niin voimme vain todeta että elinympäristöllämme (kultuurilla) on tosiasiassa meihin suurempi vaikutus kuin meissä olevalla esivanhemmiltamme saamallamme geneettisellä perinnöllä.

2

175

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tarzen

      Mutta kun - - - - -
      Siellä 10. sukupolven päässä voi puuttua vaikka 500 noista 1024:sta esivanhemmasta. He ovat esivanhempia monta eri reittiä. Tällainen on tavallista varsinkin noiden uudisraivaajien kylissä ja pitäjissä, joihin saattoi aikoinaan asettua vain muutama perhe.
      Kyllä ne geenit rikastuvat noissa tapauksissa.

      • Genmanni

        Niinpä, nykyään voi sukututkintaa tosin tehdä myös myös juuri DNA-testien kautta joka yhdessä oman ja muiden sukututkijoiden kanssa tehdyn yhteistyön kautta voi paljastaa kaikenlaista. Kirkonkirjat ovat hyvä pohja tutkinnalle ja niistä löytyy yhtä ja toista aina tuonne 1600 luvun alkuun, mikä parhaassa tapauksessa kattaa nuo mainitut 10 sukupolvea ja vaikka ei ihan jokaista sukuhaaraa saakkaan selville niin paljon kiinnostavaa löytyy kuitenkin.
        Kuten sanottu se geeni-sukulaisuus esivanhempiin puolittuu jokaisessa sukupolvessa joka suuntaan ja oikeastaan sukututkijaa kiinnostaakin enemmän se historiallinen tausta kuin geenisukulaisuus, joka 10 sukupolven jälkeen parhaassakin tapauksesa vaihtelee 0:sta enintään 5% :tiin ... "suorassa linjassa" jokaiseen esivanhempaan. Kun mennään muutama sukupolvi taaksepäin niin ero oman "sukulaisen" n.s. laillisen lapsen ja esimerkiksi aviottoman lapsen (tai vaikka ottolapsen) välillä ei ole kovinkaan suuri jos ollenkaan.

        Mutta koskaan ei pidä "tutkia" omaa sukuaan siten että vain kopioi netistä muiden tutkijoiden tuloksia, niinkuin monet valitettavasti tuntuvat tekevän.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2793
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      75
      1496
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1450
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      33
      1223
    5. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      10
      1180
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1173
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1170
    8. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1164
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1099
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      10
      1090
    Aihe