Maria Tolppanen puhui asiaa!

Ulosotto vie koko elämän
Ihmisten ahdinko näkyy ulosottoluvuissa. Työttömyys ja lama koettelevat meitä kaikkia.

Jos tilanne menee niin pahaksi, että joutuu voudin listalle, on ihminen pahassa pinteessä, joka kestää vuosia, jopa koko elämän.

Ulosottosysteemimme pitää ihmisen niin tiukassa verkossa, että tuskin siinä pystyy hengittämään. Velallisen maksettavaksi tulee lukuisia kuluja varsinaisen velan päälle.

On käsittämätöntä, että meillä on laillista käyttää perintäfirmoja lisäämään ihmisten taakkaa. Systeemi on se, että karhukirjeen jälkeen velat siirtyvät perintätoimiston perittäväksi. Jos ihminen ei pysty maksamaan perintäfirmalle, siirretään velat ulosoton perittäväksi.

Julkiset perittävät menevät suoraan voutiin, mutta yksityispuolen perittävät kiertävät raastuvan kautta.

Otetaanpa esimerkki. Ihmiseltä jää maksamatta yksityinen alle 50 euron lasku, joka menee ajallaan perintäfirman kautta oikeuteen ja sieltä ulosottoon. Tässä vaiheessa maksettava 50 euron lasku on noussut jo lähemmäs 400 euroon.

Tämä ei voi olla oikein. Vanha tuomarin ohjekin sanoo: Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, älköön olko lakiaan.

Ulosotossa velkasumma kasvaa ulosoton palkkioiden ja korkojen verran. Lisäksi tässä vaiheessa menevät luottotiedot. Ahdinkoon joutunutta ihmistä siis rangaistaan käytännössä kaksi kertaa. Lisäksi luottotietojen menettäminen vaikeuttaa huomattavasti elämää.

Tässä tilanteessa on vuosittain noin puoli miljoonaa ihmistä ja 40 000 yritystä tai yhteisöä. Kaikkiaan ulosottovirastoihin tuli viime vuonna 2,6 miljoonaa asiaa.

Luku on suuri, koska yhdellä ihmisellä tai yrityksellä voi olla useampi asia voudin perinnässä.

Saatavien kierrättäminen perintäfirmoissa on kohtuutonta velallisen kannalta. Velallinen joutuu ulosotossa maksamaan myös perintäfirman kulut ja korot.

Viime vuonna ulosoton perittäväksi tuli 2,7 miljardia. Vuosittain ulosotto saa perittyä noin 1,1 miljardia euroa, mutta summasta vain osa menee varsinaiseen velkaan, suuri osa hupenee erilaisiin kuluihin ja korkoihin. Tämä on kohtuutonta toimintaa.

Valtakunnan voudin mukaan ulosoton kustannukset ovat 100 miljoonaa vuodessa, tähän summaan sisältyy provisio, jonka ulosottomies saa peruspalkan lisäksi perintätoimistaan.

Ulosotossa olevalle syntyy myös ulosottoloukku. Nimittäin missään ei huomioida niitä korkoja, jotka syntyvät viivästyneistä maksuista.

Sosiaalipuoli ei katso näitä korkoja menoiksi, ja työttömänä olevalla ei ole mitään mahdollisuutta maksaa ulosotossa olevia velkojaan.

Liian usein on niin, että vouti ulosmittaa pelkkiä korkoja ja kuluja, mutta pääoma säilyy ja tuottaa uusia korkoja ja kuluja. Tämä on ikiliikkuja.

Sanomattakin on selvää, että ulosotossa oleva on myös kannustinloukussa, joka puolestaan estää töihin menon.

Monen velallisen tilannetta helpottaisi jo se, että esimerkiksi pikavippien antajalla olisi vastuunsa.

Jos käräjäoikeus ei saisikaan automaattisesti hyväksyä vakuudettomia velkomisia, luotto- ja perintäyhtiöt joutuisivat muuttamaan toimintatapojaan ja ahdinkoon joutuneelta ihmiseltä säästyisivät ainakin oikeudenkäyntikulut.

Tämän viikon keskiviikko toi tämän loukon uhkaamaksi tuhansia uusia ihmisiä. Microsoft irtisanoo tuhat ja Talvivaarasta jää työttömäksi yli tuhat ihmistä, kun kaikki oheistoiminta otetaan huomioon. Musta keskiviikko.

MARIA TOLPPANEN (ps.)

kansanedustaja

Vaasa

4

71

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ulosoton korko alas (nyk 11.5%) ja suojaosuutta 30-50% suuremmaksi niin hommaan voisi tulla vähän järkeä. 40 000 euron ulosotto kasvaa melkein 5 tonnia vuodessa korkoa, 2000e kuussa käteen ansaitsevalle jää 1000 euroa eli samat kuin sossusta, ja silti laina ei lyhene vuodessa kuin noin 6 tonnia ja velan maksamiseeen kuluu 6-8 vuotta, vrt. ohjauskorolla 3-4 vuotta.

      Jos lyhennys olisi puoletkin pienempi, velkaa ei edes pysty lyhentämään ennen kuin se vanhenee.

      Järjettömintä koko ulosotossa on se, että ns duunarille 40-50k alkaa olla se taitepiste, jossa velkaa ei ole enää tarkoituskaan pystyä maksamaan takaisin, vaan se on huimalla 11.5% korollaan rangaistusluontoinen, 15 vuoden "kosto" siitä, että ajautui moiseen tilanteeseen.

      Kun motivaatiota maksaa koko ulosottovelkoja takaisin ei enää ole, haetaan rahat sossusta ja siirrytään harmaan talouden piiriin. Pimeät työt ja laittomat tulonlähteet kuten huumeet ovat sitten vaihtoehto. Jos tyyppi joutuu vielä linnaan rötöksistään, se maksaa yhteiskunnalle sossun 10k sijaan 50k vuodessa.

      Raha siirtyy bitcoineiksi ulosotolta suojaan, ja kaikki verotkin jäävät kategorisesti maksamatta. Siinä häviävät loppukädessä sekä yhteiskunta että yksilö.

      Keskustelun taso on lähinnä järkyttävä, joskin se heijastelee hyvin nykyistä lainakeskeistä yhteiskuntaa. Lainarahasta on tullut yksilöillekin niin merkittävä maksuväline, että systeemissä failaavia ollaan valmiita rankaisemaan kovemmin kuin murhamiehiä. Noh, muiden rahoilla on kiva elellä, sossu maksaa kaikki viulut ja kaikki ylituleva raha menee suoraan bitcoineiksi

    • elkeevieko

      huono ku veronpalautus ulosmittaavat vaikka se olisi säästetty juuri niistä tuloista joista EI saa ulosmitata? olen ihmetellyt tuota kymmenkunta vuotta.. yli

    • tiedän.Marin

      Onko Mari T siftannut jo sinisten puolelle? Tolkun toimittaja menee hukkaan Jussi H:n leirissä.

    • Velallinevainotaahengilt

      Rikkaiden tarkoituksena ei ole kuin ajaa syvään ahdinkoon köyhiä jotka vain ottivat lainan mutta eivätsyystä tai toisesta pysty sitä maksamaan takaisin,normaali maailmassahan se menisi lainanantajan piikkiin ja merkitsisi sijoitustappiota ja lainan perinnän lopetusta ja tämän takia lainalla kuuluisi olla vakuutus josta lainanantajalle maksettaisiin laina takaisin mutta ei korkoja koska lainanottaja ei pystynyt maksamaan niin paljon voittoa lainanantajalle. Ja lainanalainen omaisuus kuuluisi siirtyä lainavakuutuksen antajalle joka sitten vaan realisoisi omaisuuden rahaksi jonka siitä voi saada mutta Suomessa tämä velallinen voidaan tuhota ottamallaan velalla,tämä kaikkien ihmisoikeuslakien vastaista mitä maailmassa on ja tosi outoa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1731
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1337
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe