Jos et olisi enää viljelijä

roadtoheaven

niin mikä olisit: työntekijä, yrittäjä, eläkeläinen, työtön työnhakija vai tuulellakäypä joutomies? Vastaukseen lyhyet (sitä tukevat) perustelut, kiitos.

43

219

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • perintöäootellessa

      Kuollut....perustelut henki ei pihise

    • EiPääseSeepraRaidoistaan

      Työelämässä tai sairaseläkkeellä. Työtä tekemättä ei osaa olla, mutta jos vaivat äityisi niin pahaksi, että eläkkeelle pääsisi, olisin vapaaehtoistyössä varmaankin kykyjeni mukaan. Lapsia auttelisin perheineen ainakin.

    • roadtoheaven

      Millä perusteella töissä, siis vieraalla? Mihin nykyajan työelämän vaatimuksiin maanviljeliän ammatti vastaa? Vaihtoehtoisesti minkä alan yrittäjänä onnistuisit?

      Itse epäilen, ettei useimmilla viljelijöillä ( tietysti maantieteellisestä sijainnista riippuen) ole paljon muita vaihtoehtoja kuin kortisto tai eläke. Perustelen sillä, että maanviljelijät ovat suorittavan tason tekijöitä, ja osaaminen "vähän monelta alalta", mutta huipputekijöitä ei juuri löydy, mihinkään tarkemmin rajattuun osaamisalueeseen. Monella kyllä asenne saattaisi olla kohdallaan, siis työntekemisen moraali. Toisilla voisi ottaa silti luonnon päälle olla "käskytettävinä", kun ovat tottuneet olemaan "omia pomojaan".

      • suomenrikkaimpia

        Mitäs näitä olikaan? Herlevi, mäkinen, Grönholm, Wihuri,,,,,,, Missä se demari lista oli juoppo_vain?


      • StereotypiätJyllää

        Mikä koulutusoletus Sinulla on 'maanviljelijälle' ? Maatalouskoulutus on monipuolinen, agrologitutkinto vielä laajempi. Kunnastamme löytyy maanviljelijänä mm. lentäjä, ammattisotilas ja diplomi-insinööri, eiköhän niilllä koulutuksilla muitakin töitä osata tehdä. Moni eläkeläisviljelijä on työllistynyt kunnassa konepajateollisuuteeen, joka on kunnan toinen kivijalka maatalouden lisäksi. Naisyrittäjien koulutuksia on mm. hoito-ja kaupalliselta aloilta, joille voi palata myöhemmin.


    • macroeconomics

      Minä saattaisin olla Helsingin Yliopiston rehtori.

    • handjopa

      luultavsti tumputtaja

    • karjastaluovuttu

      Minusta on hassu aloituskin. Ihan kun maatalousalalla työskentelevät olisi jokin eri rotu tai laji. Tietämistäni viljelijöistä löytyy koulutukseltaan niin arkkitehtiä, insinööriä, tietotekniikan ammattilaisia, restonomia, sairaanhoitajaa, metallipuolen ihmisiä, agrologeja sekä -nomeja on runsaasti, samoin entisiä teknikoita...

      Löytyy siis myös yksittäisten osa-alueiden huippuammattilaisia niin maa- ja kotieläintalouden puolelta kun muista ammateista ja suurin osa yrittäjistä on ollut vieraan palveluksessa esim. nuoruudessaan tai sivutoimisena joten ihan kelpaavia työntekijöitä ollaan sielläkin. Oma tila on vain vaatinut jatkajansa.

      Mitenhän esim. kirjanpitoyrittäjä mahtaakaan jatkaa työelämää jos firmasta luopuu? Painaakohan silläkin päälle kun ennen oli itsensä pomo?

      Keski-ikäisissä maataloustoiminnan lopettaneiden keskuudessa työllistymistä vaikeuttaa ikärasismi ja usein alentunut työkyky fyysisesti kuluttavan ammatin aiheuttamana. Autottomia viljelijöitä tai emäntiä ei onneksi taida enää olla mutta jossain itä- ja pohjois-Suomessa lienee työpaikat kunnissa hyvin vähissä muutenkin joten vaikea on työllistyä kortiston ohi kenenkään

    • roadtoheaven

      Listastasi puuttui enää lähinnä kirurgi! :) Tosiasia lienee, ettei viljelijöillä ole yleisimmin muuta koulutusta kuin jokin maanviljelysalan-, emännillä jokin merkonomi tms., ehkä. Paljon käytännön hommia (kuten metallityöt) usein kyllä osataan - perustasolla.

      Ei se ole ikärasismia, jos yritys palkkaa mielummin nuorempia ja terveitä: yritys palkkaa sen, jonka katsoo kannattavimmaksi itselleen. Et sinäkään ottaisi keski-ikäistä, omiin työntekotapoihinsa ehkä pinttynyttä, sairastelevaa töihin? Jollet sitten ole julkisen puolen työnantaja - ja hakija kaverisi?

      En tiedä, olisiko viljelijöillä kova paikka olla tavan työntekijä - ja alainen. Kuvittelen vaan, jos itse olisin saanut tehdä työasiat aina siten kuin itse haluan, voisi olla (aluksi ainakin) vaikeaa kun joku sanoo mitä teet: ja silloin sinä teet, kyselemättä - ja kyseenalaistamatta.

      • noselittääpaljonjopasta

        Siis, onko duunarit jotain nukkeja ilman järkeä?


      • AhMikäAutuus

        Voi että olis kiva joskus olla VAAN töissä eikä yrittäjänä! Olis työajat, vapaapäivät, lomat, mahdollisuus sairastaa oikeasti kipeänä ollessa ja työkavereitakin, kenties! Eikä tarttisi työajan ulkopuolella miettiä tekemättömiä töitä eikä suunnitella tulevia töitään, etsiä tietoa jostain jatkuvasti tahi hoitaa kirjanpitoa tai tukihakemuksia ym.


      • paratiisiintää
        AhMikäAutuus kirjoitti:

        Voi että olis kiva joskus olla VAAN töissä eikä yrittäjänä! Olis työajat, vapaapäivät, lomat, mahdollisuus sairastaa oikeasti kipeänä ollessa ja työkavereitakin, kenties! Eikä tarttisi työajan ulkopuolella miettiä tekemättömiä töitä eikä suunnitella tulevia töitään, etsiä tietoa jostain jatkuvasti tahi hoitaa kirjanpitoa tai tukihakemuksia ym.

        Veit sanat suustani ajatella että ois vain 220 päivää vuodessa töissä nykyisen 340 sijaan


      • sairauslomatunohtui

        Oikea luku lienee 180


      • Paratiisiintää
        sairauslomatunohtui kirjoitti:

        Oikea luku lienee 180

        Ei unohtunut en sairastele


      • Gabbage1
        noselittääpaljonjopasta kirjoitti:

        Siis, onko duunarit jotain nukkeja ilman järkeä?

        Kyllä ,vihanneksia


    • omantilanostanut

      Jos en ole enään viljelijä, joku toinen viljelee peltojani todennäköisesti vuokraajana ja minä teen sitä samaa mitä teen nytkin viljelyn ohessa, eli vuokraa kaupungissa asuntoja asuntotuen saajille, sekä kasvatan metsää, osatan lisää vuokrattavia asuntoja ja kasvatettavaa metsää.
      Työntekijänä en ole toisen palveluksessa, koska olen ollut aina omissa töissäni yrittäjänä. Asuntojen vuokraus ja metsätalous elättää minut nytkin.

    • Olisin

      Turnipsi

    • roadtoheaven

      Jos palkkatyö kerran innostaa, miksette vaihda? Pillit pussiin, tila myyntiin tai vuokralle. Suunta kohti etelää. Tosielämä on lyhyt ja onni suosii rohkeaa!

      • karjastaluovuttu

        Tässä on kiinni monilla aika suuret velat jos on investoitu, lisäksi sukuvelvoite on monella painava syy pysyä yhä maataloudessa, 500 vuotta vanhaa sukutilaa on paineita jonkun suvusta olevan jatkaa.

        Lisäksi se maatila on kuitenkin koti. Itse en esimerkiksi kuvittelisikaan muuttavansa ikinä mihinkään ahtaaseen kerrostaloyhtiöön. Enkä siitä kaupungin sykkeestä muutenkaan tiedä onko se esim. lapsille mikään hyvä paikka sekään joskin kavereita ehkä enemmän tarjolla kun syrjäkylällä


    • roadtoheaven

      Ei kenellekään pitäisi syntymässä tulla mukana velvoitetta jatkaa jotain suvussa pitkään ollutta tilaa - se on risti silloin. Ja tilalle on ihan se ja sama kuka sitä pitää - ei se elä. Jos sattumalta olisi velkaa, sen voi kuitata tilan myymällä. Kaupungeissa on myös viihtyisiä omakotitaloalueita. Kerrostalo on kyllä huoleton - kaikki tehdään sinulle valmiiksi. Pikkupennut viihtyy maalla, mutta heti kun ikää enemmän kuin 6 vuotta, jo alkaa olla valittamista. Kaupungissa on ihmisiä ja tapahtumia - kaikki äärellään. Maaseutu tyhjyy ihmisistä, se on muuttumaton trendi. Jossain vaiheessa alkaa pelottaa olla yksin autiolla kylällä.

      • heikotpelkää

        Heikko hermoiset muuttaa.


    • Yli_hoitaja

      Joillakin näyttää olevan vanhanaikainen käsitys maanviljelijöinä toimivien koulutustasosta. Toki on myös pelkästään opistotason maatalousalan koulutuksen läpikäyneitä, mutta millä tavalla se on huonompi koulutus kuin joku muu ammattiopistokoulutus?
      Me lopetimme muutama vuosi sitten maidontuotannon mieheni kanssa. Mies, jolla on juurikin "vain" maatalousalan koulutus, urakoi jo ennen lopettamista liitännäiselinkeinona toisten pelloilla. Nyt mies on päätyönään vakityössä isossa konefirmassa kaupungissa.
      Minä kouluttauduin lukion jälkeen hoiva-alalle. Heti lehmien poistumisen jälkeen, sain töitä ja nyt lisäkouluttautumisen myötä toimin esimiestehtävissä, vaikka työurani suurinosa on kulunut "lehmien tissejä pyyhkiessä".
      Töitä on siis tarjolla maataloudesta luopuvillekin, ja mikäli se nyt on koulutuksesta kiinni, niin ainahan sitä voi opiskella uuden ammatin. Sitten on se jonkun täällä peräänkuuluttama erikoisosaaminen tuoreena hanskassa ja työmoraali jo ennestään kohdillaan!

      • Yli_hoitaja

        Unohtui mainita, että asumme Pohjois-Pohjanmaalla ja olemme viiskymppisiä.


    • roadtoheaven

      Maatalousalan koulutus on ihan hyvä, se ei vaan vastaa tämän hetken työmarkkinoiden tarpeisiin kovinkaan hyvin.
      Oliko lehmien poistuminen hyvä ratkaisu? Jos, niin onko yhtään ikävä, tai kaipaatteko siitä jotain esim. yrittäjän vapautta? Pidittekö tilan, vai myitte ja muutitte?
      Teillä on hyvä tilanne, kun töitä löytyi. Ja hoitoalalla varmasti piisaakin, tässä käppyröityvässä Suomessa.

      • kutenaina

        Jos, voisit kertoa mikä koulutus vastaa tämän hetken työmarkkinoiden tarpeisiin, hallitus ojentaisi sinulle rahaa ja kunnia, mutta niin sitähän et tiedä itsekkään.

        Yrittäjän vapaudesta voi viitata hallusinaatioon, euroopan hulluimman virkakoneiston kynsissä olemiseeb, lähinnä irvokkaana vitsinä.

        Mutta tämähän onkin Juoppa_vainin keppiheppaa.


    • roadtoheaven

      Suorittavissa töissä esim. timpurit, sähkömiehet, putkimiehet. It-alalla huutava pula osaajista. Hoitavia käsiä tarvitaan aina. Sitten pitkälle korkeakoulutetut työllistyvät, tohtorit jne. Mutta näihin viljelijöillä riitä äly juuri koskaan.

      • PaljastitKarvasi

        Monta viestiä sait yritettyä tehdä sivistyneesti, mutta kylläpä tio asenneongelma kuulsi kaikista läpi, kuten tuossa viimeisessä sitten paljastuikin. Pienenä vinkkinä, älyn määrä ja itsekunkin hankkima koulutus eivät korreloi suoraan keskenään. Esimerkiksi koulutuksella voi saada sen toistelemasi työpaikan, mutta älyllä se pidetään tai firmassa ylennytään. Omien ennakkoluulojen vaivihkainen tunkeminen keskusteluun ei suurta älyä osoita.


      • karjastaluovuttu

        Tuossa eräs isäntä on ammatiltaan menestynyt rakennustyömies mutta tilan otti vastaan, naapurin isäntä on sähkömies sivutoiminen, hoitavia käsiäkin löytyy seudun maatalousväestöstä mm. 2 emäntää on lääkäreitä ja sairaanhoitajia tiedän 2 aivan lähipiiristä, sivussa tekevät kumpikin että ehtivät tilan arkeen ottamaan osaa. Karjanpidon lopettaneilta tiloilta on varsinkin emännät suunnanneet lähihoitajiksi mm. vanhainkoteihin ja lastensuojelulaitoksiin. Ja IT-alalla toimivia ja toimineita tiedän myös useamman yrittäjän täällä olevan. Älyä on tuntunut riittävän kaikilla.

        En vain tiedä mistä älystä se sitten kertoo kun meillä on näitä mainitsemiasi koulutettuja kortistossa pitkät liudat. Ja kun töihin pääsee niin eipä kaikki työpaikoilla oikein pysy. Ei kanneta vastuuta eikä tehdä mitä käsketään, ei tulla töihin ajoissa... Eikä suinkaan ole kyse entisistä maanviljelijöistä nämä, vaan alalle juuri varta vasten kouluttautuneista "ammattilaisista".

        Kyllä on roadtoheavenilla hyvin rajoittunut kuva älynlahjoista, voi olla että se kertoo jotain omista...


      • Yli_hoitaja

        Ei millään pahalla, mutta sinulla on kyllä erittäin vääristynyt kuva maanviljelijöistä. Et toki ole ainoa, etenkään tällä palstalla. Maanviljelijäthän eivät ole mikään erillinen ihmisrotu, joita yhdistäisi sama älykkyysosamäärä ja koulutustaso. Tunnen useamman yliopistokoulutuksen läpikäyneen viljelijän ja yksi fysiikan tohtorikin mahtuu joukkoon, joka viljelee sivutoimisena kotitiluksiaan.
        Älä siis sorru yleistykseen, ethän varmaan halua itseäsikään stereotypioitavan johonkin tiettyyn muottiin.
        Ja edelleen, koulutus on aina hankittavissa ja Suomessa, luojan kiitos, on perutuslaillinen oikeus tasavertaiseen kohteluun taustasta riippumatta. Sinä mielipiteinesi et onneksi ole voinut estää minua tai tuttaviani työllistymästä maataloudesta luopumisen jälkeen. Jännä juttu muuten, etten tunne yhtäkään entistä viljelijää, joka ei olisi työllistynyt. Tunnen kyllä paljon työelämän ulkopuolella olevia, valitettavasti korkeakoulutettujakin.

        Kysyit ikävöinkö lehmiä. Kyllä ikävöin. Vapautta ei voi ikävöidä, sillä sitä ei maataloudessa enää ole. Jatkuvaa taloudellista tiukkuuta en myöskään kaipaa enkä myöskään vapaapäivien vähyyttä. Tällä hetkellä talous on turvattu ja vapaata vuodessa enemmän kuin parinkymmenen vuoden emännyyteni aikana yhteensä! Jatkuva kiire nykyisessä työssäni ei myöskään ole mitään verrattuna kiireeseen ja stressiin maataloudessa. Tämä on minun mielipiteeni, joka perustuu usean vuoden kokemukseen sekä asiantuntemukseen. Mihin sinä perustat mielipiteesi?


      • duunariteiosaa
        PaljastitKarvasi kirjoitti:

        Monta viestiä sait yritettyä tehdä sivistyneesti, mutta kylläpä tio asenneongelma kuulsi kaikista läpi, kuten tuossa viimeisessä sitten paljastuikin. Pienenä vinkkinä, älyn määrä ja itsekunkin hankkima koulutus eivät korreloi suoraan keskenään. Esimerkiksi koulutuksella voi saada sen toistelemasi työpaikan, mutta älyllä se pidetään tai firmassa ylennytään. Omien ennakkoluulojen vaivihkainen tunkeminen keskusteluun ei suurta älyä osoita.

        Kyllä Juoppo_vainin aina tunnistaa. On se niin tyhmä tapaus. Kummallisinta on Jopan kiihko saada viljelijät muuhun työhön, kun kortistossa makaa 700 000 duunaria, joilla luulisi olevan se paras koulutus jo ammattiinsa?


    • roadtoheaven

      Kirjoitin väärin viestin lopussa. Tarkoitin, että tohtoritasolle ei viljelijäsuvuista juuri koskaan ylletä. Niinkuin ei tavallisesta rahvaasta yleensäkään. Noihin suorittaviin ammatteihin kyllä, ihan hyvin. Tohtorit tulevat yleensä korkeakoulutettujen vanhempien jälkeläisten joukosta. Mutta se on hienoa, että tässä maassa on mahdollisuuksien tasa-arvo, periaatteesta itsestä vain kiinni mihin saakka yltää.
      Onhan karjatilayrittämisessä kuitenkin pitkälle vapaus suunnitella aikataulunsa ja työnsä, navettahommien ulkopuolella. Eikä lehmätkään vaadi juuri kellolleen aikaa olla paikalla. Lehmien pito on kyllä sitovuudessaan aika perseestä, en itse alkaisi. Raskastakin, jos ei ole järkeistetty työtehtäviä esim. kunnollinen lypsyasema ja koneilla toimivat rehun- ja lannansiirtotyöt. Rahaa tulee hyvin, mutta hermot ja terveys tuppaa menemään jo ennen eläkeikää. Mitä iloa sitten, elämä meni.
      Pelkkä viljanviljely on sitten on taas erikseen, menee ihan vasemmalla kädellä. Tosihommia muutama hassu viikko vuodessa. Ja hyvin pärjää taloudellisesti, kun ei tee tollon investointeja.

      • Läpinäkyvää

        No ei korjaantunut mielikuva kirjoittajasta yhtään, vaikka koettaa nyt perua puheitaan.


    • roadtoheaven

      :) En mitään peru, korjasin vain kun kirjoitukseni saattoi väärinymmärtämällä käsittää väärin. ja totuuden saa aina sanoa: ei viljelijäsuvuista nousta milekään väitöskirjatasolle, rivimaisteriksi maksimissaan. Tietysti poikkeuksia aina löytyy, näitä tohtoreita voi tulla isoimpien tilojen vesoista, joissa sukuun on useimmin naitu älykäs koulutettu ja sivistynyt äiti. Perityt geenit määrää pitkälle elämäämme. Enkä sano, että tavoite olisi olla mikään tohtori! Ihan rivimies ja nainen on hyvä, kunhan työnsä tekee. Enemmän käytännön tekijöitä tarvitaan. Tiedemiehet luo sitten lisäarvoa.

      • mielikuvatpettää

        Suomen pitäisi uida rikkauksissa, jos katsotaan tieteeseen ja koulutukseen upotettuja raha summia. Miksi näin ei ole? Totuus taitaa kuitenkin olla ettei lisäarvoa synny, turhissa veroilla ylläpidettävissä työpaikoissa makkavista älyköistämme. Ei tulosvastuuta ole vai kalliita titteli virkoja.


      • JoAlkaaValjeta

        Kotipaikkakunnalla yksistään tiedän kolme pientilalta lähtöisin olevaa tohtoria, nykyiseltä samoin. Missähän tynnyrissä lienet kasvanut kaikkine ennakkoluuloinesi? Kunhan ei olis osaltasi niinkuin sananlaskussa 'happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista' eli projisoit maalaisiin omia epäonnistumisen tunteitasi.


      • Erikoinen_ajattelu

        Jos katsotaan historiaa pikkuisen tarkemmin niin kyllähän niistä maataloista on tullut hyvin koulutettuja läpi historian.
        Jos sinun ajatus on entisajan torppareista niin eiköhän se ryhmä aikoinaan siirtynyt tehtaisiin töihin ja kaupunkeihin asumaan.

        Myös se kun halutaan lapsille parempaa elämää niin patistellaan heitä koulutustasossa eteenpäin.
        Isäni ja äitini kävivät kansakoulun eikä muuta.
        He patistelivat lapsensa, eli meidät käymään vähintään ammattikoulun.
        Itse aloin yrittäjäksi mutta halusin lapsilleni paremman elämän joten patistelin heidät opiskelemaan vielä korkeammalle tasolle.
        3 lapsesta kaikki kävivät 3 asteen koulutuksen ja ovat kaikki työelämässä.
        Toivon että heidän lapsensa joita on jo 4 opiskelevat vielä paremmin ja sijoittuvat työelämässä vielä korkeammalle.

        Kun vertaan toista perhettä joka ei ollut maatilalta lähtöisin niin heidän lapset pakolla ammattikoulun, sitten heidän lapset hälläväli tyyliin ammattikoulu läpi ja ainoa tavoite kortisto. Heidän lapset näkevät tuon vetämättömyyden ja tukien odottelun joten tuskimpa hekään sen paremmin tulevat sijoittumaan elämässään.

        Jos sitten otetaan vertailukohdaksi jollakin syrjäseudulla ja vielä syrjemmässä kylässä niin kyllä ne maatilalliset, yrittäjät sekä työssäkäyvät kantavat ihan niitä samoja geenejä.


    • roadtoheaven

      Uskon. Minä tiedän kylän, jolla on ollut kaksi jumalan poikaa eli jeesusta, osin vieläpä samaan aikaan. Puolet kyläläisistä muutenkin vähän hassuja. Syy sukurutsan eli naapurista naitu.

      • jopanhuudeil

        Puhut Helsingin kaupungin osista.


      • yhyssanaonyhyssana

        Kaupunginosa on yhdyssana.


      • nussinsanaa

        Moni ongelmainen Jopa Helsingin kaupungin osasta tässä terve. Yhdys sanoja rakastan käytännöstä en tajua.


    • enkäolesosiaalinen

      en osaa muuta

    • mitätekisin

      Oikein hyvä kysymys. Viljelyn loppuminen saattaa olla kohdallani ennemmin kuin kukaan arvaakaan. Aiemmin luulinkin pääseväni suoraan maataloustöistä eläkkeelle. Nyt on nousemassa seinä vastaan. Viljelen vielä entistä karjatilaa seitsemänkymmentäluvun koneilla. Kun en tee mitään investointeja, jää maataloudesta minulle noin kolmannes kokonaistuloistani. Muut tuloni kertyvät mm. osa-aikaisesta palkkatyöstä ja opintotuesta. Ehkä saan ammattikorkeakoulun jälkeen paremman palkkatyön ja pääsen vielä muutamaksi vuodeksi kerryttämään tulevaa eläkettäni.

    • Kylillä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8356
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2545
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe