Puoliso x kuoli. Hänellä oli velkaa ja kiinteää omaisuutta. Toisella puoliso y:llä riihikuivaa rahaa tilillä. Puoliso x:n kuollessa heille tulee juridisesti avioero ja puoliso y:n rahavarat merkitään perunkirjoitukseen kuolinpesän varoiksi.
Puoliso x:n hautajaiskulut maksetaan ennen perunkirjoitusta näistä rahavaroista jotka kuuluvat kuolinpesään. Kuolinpesä muodostuu kuitenkin kuolinhetkellä!
Onko puoliso y:n oikeus vaatia näitä hautajaiskuluja itselleen myöhemmin vaikka nehän on maksettu jo kuolinpesän varoilla, koska hänen omaisuus katsotaan myös kuolinpesään kuuluvaksi ja ne on merkitty perunkirjaan?
Hautajaiskulut kuolinpesästä
7
493
Vastaukset
- sinneppäin
Kuolinpesään ei lasketa lesken omaisuutta, mutta perukirjaan merkitään myös lesken omaisuus, jotta saadaan aikaisiksi laskennallinen avio-oikeuden alainen säästö, jonka lisäksi perukirjaan merkitään oikeudenomistajat eli kuolinpesän porukka, ja tietyt muut asiat, jotka leski ilmoittaa.
-pitääkö hallinnassaan puolisoiden yhteisenä olleen asunnon/tai vainajan koko jäämistön.
-Käyttääkö tasinkoetuoikeuttaan siinä tapauksessa jos lesken oma omaisuus oli suurempi kuin vainajan. Jos vainaja oli varakkaampi, kuolinpesä maksaa leskelle joka tapauksessa tasinkoa, että puntit saadaan tasan- mikäli avio-oikeutta ei ole suljettu pois.
Mutta? Miksi tässä lesken varat on katsottu vainajalta jääneiksi eli kuolinpesän varoiksi? Onko joku väittänyt leskelle näin olevan, vaikka tosiasiassa niin ei ole, vaan vainajaan suoraan liittyvät laskut, esim. sähkölasku joka tulee kuoleman jälkeen joka vainajan nimissä, samoin muut suoraan vainajaan liittyvät kuten hautauskulut, maksetaan normaalisti, vainajan omista varoista- eikä lesken varoista!
Jos olet tämä leski, otan osaa ensinnäkin, ja vaadi kuolinpesästä hautajaiskulut palautettaviksi sinulle- ne kun eivät ole kulujasi, jos pesässä kerran on varojakin. - Diipadaapaa1
Juridisesti avioero?
Tapahtuiko kuolema ensin vaiko avioero ja ositus? Ositus voidaan tehdä jo, kun avioero on tullut vireille.
Keskeneräinen avioero ja voimassa oleva aviovarallisuussuhde vaikuttavat siihen, millaiseksi elossa olevan puolison asema osakkaana kuolinpesässä muodostuu. Mikäli puolisoiden välillä ei ole vielä toimitettu ositusta, elossa olevalla puolisolla on eron jälkeenkin osakkaan asema kuolleen puolisonsa kuolinpesässä.
Hautauskulut maksetaan joko kuolinpesän varoilla tai ne siirretään pesän velkoihin ja vähennyksiin. Jos ositusta ei ollut tehty ja elossa oleva puoliso y on kuolinpesän osakas, y:llä ei ole oikeutta vaatia hautauskuluja. - Tyhmäolenko
Kun y on leski, joka voi tietenkin joko kuulua henkilönä kuolinpesän jäseniin tai ei. Mutta lesken omat henkilökohtaiset varat eivät lähtökohtaisesti ole varoja, joilla on maksettava "pesän varoina", hautajaiskuluja. Pesän varat ovat vainajalta jääneet varat.
Kyllä leski voi vaatia itselleen hyvitystä, jos on erehdytetty maksamaan hautajaiset omasta pussistaan, kun kuolinpesässäkin on varaa. Onhan tässä erehdys tapahtunut jo noiden eri tahojen varojen sotkemisella kuolinpesään. Voihan leski tässä tapauksessa olla ainoa perijäkin. Mutta yleensä kp sisältää ihmisiä jotka ovat rintaperillisiä- ja lesken, henkilönä, ositukseen asti- mutta lesken omat varat ovat silti omiaan.
Käsitys että kenen tahansa elämänkumppanin, joka elää, varat ovatkin kuolinpesän määrättävissä olevia varoja- ei oikein käy oikeustajun kanssa yksiin. Jokainen leski joutuisi näin kysymään esimerkiksi vainajan lapsilta, voiko ostaa jakkaran kotiinsa. Tai antamaan varansa mihin tahansa kuolinpesän käyttöön.- Palstaa.seurannut
Tilanteeni oli aikanaan, että miehelläni ei kuollessaan ollut käteistä omaisuutta, mutta omaisuutta oma metsätila ja puolet omistamastamme kodista. Hautauskulut ja kaikki muutkin maksut ovat menneet minun kukkarostani, koska mitään käteistä ei pankkitilillä ollut.
Maksut pantiin perunkirjaan kuoleman jälkeisinä kuluina. En minä edes ymmärtänyt vaatia perinnönjaossa näitä summia itselleni.
Niinkö olin voinut tehdä? - Perunseuraaja
Palstaa.seurannut kirjoitti:
Tilanteeni oli aikanaan, että miehelläni ei kuollessaan ollut käteistä omaisuutta, mutta omaisuutta oma metsätila ja puolet omistamastamme kodista. Hautauskulut ja kaikki muutkin maksut ovat menneet minun kukkarostani, koska mitään käteistä ei pankkitilillä ollut.
Maksut pantiin perunkirjaan kuoleman jälkeisinä kuluina. En minä edes ymmärtänyt vaatia perinnönjaossa näitä summia itselleni.
Niinkö olin voinut tehdä?Kulut olisi pitänyt siirtää pesän velkoihin ja vähennyksiin, jotka myös verottaja hyväksyy. Kun pesän omaisuus realisoituu, myös velka tulee maksettavaksi.
- vot
"Puoliso x:n hautajaiskulut maksetaan ennen perunkirjoitusta näistä rahavaroista jotka kuuluvat kuolinpesään. Kuolinpesä muodostuu kuitenkin kuolinhetkellä"
Tämä on täysin väärä käsitys. vainajan hautajaiskulut kuuluu maksaa kuolinpesän varoilla eli vainajan omaisuudesta syntyneestä jäämistöstä. Lesken omaisuus ei ole osa kuolinpesää.
Vainajan jäämistövarat saadaan selville omaisuuden osituksessa. Se tehdään kuolinhetken varojen ja velkojen mukaan.
Tässä tapauksessa vainaja X on omistanut vain miinteää omaisuutta ja hänellä on ollut velkaa (ehken kiinteistön hankinnasta johtuen). Oletetaan kiinteän omaisuuden arvoksi 120.000 ja velkaa pesässä olevan 20.000.
Leski Y on omistanut tilivaroja pankissa. Oletetaan varat 50.000.
Omaisuuden ositus suoritetaan seuraavasti.
(X Y ) :2 = avio-osa.
(120.000 - 20.000 50.000) : 2 = 75.000 = avio-osa
Kummankin puolisoista tulee saada avio-osaa vastaava omaisuus itselleen. Sitä varten X maksaa Y:lle tasinkoa, joka saadaan laskemalla X:n nettovarat vähennettynä avio-osa:
tasinko = 100.000 - 75.000 = 25.000
Koska X:llä on vain kiinteää omaisuutta, sitä joudutaan myymään, jotta tasinko voidaan maksaa, ellei kuolinpesä ota sitä varten velkaa. Velkaa kuolinpesä voisi saada, jos kiinteään omaisuuten kuuluisi esim. vuokrattava asunto, josta saisi vuokratuloa velan maksuun.
Kuolinpesään jää tasingon maksun jälkeen 75.000, josta on maksettava hautajaiskulut.- hphphp
vot lainasi ja kirjoitti:
""Puoliso x:n hautajaiskulut maksetaan ennen perunkirjoitusta näistä rahavaroista jotka kuuluvat kuolinpesään. Kuolinpesä muodostuu kuitenkin kuolinhetkellä"
Tämä on täysin väärä käsitys. vainajan hautajaiskulut kuuluu maksaa kuolinpesän varoilla eli vainajan omaisuudesta syntyneestä jäämistöstä. Lesken omaisuus ei ole osa kuolinpesää.""
Mikä on täysin väärä käsitys? En oikein ymmärrä.
Kuolinpesä muodostuu kuolinhetkellä. Hautajaiset maksetaan ennen perunkirjoitusta kuolinpesään kuuluvilla rahavaroilla. MIkä tässä on väärin? Ei mikään.
Jos rahavaroja ei ollut, hautajaiskulut maksetaan muun tahon puolesta ja ne ovat pesän velkaa. Velka peritään varoista päältä, tavalla toi toisella erilaisin järjestelyin, ennenkuin perillisille mitään perintöä voidaan jakaa.
Lesken omaisuus ei ole osa kuolinpesää. Se meni oikein.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan2246979Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää421259Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka271052- 75891
Katseestasi näin
Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a61847Hävettää muuttaa Haapavedelle.
Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal48845Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä
Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.93804Toinen kuva mikä susta on jäänyt on
tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.38791Tietenkin täällä
Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.14756- 43733