Pienen hakkurin konkat

elkovaihtaja

Avasin harrastusmielessä pari vanhaa hakkurivirtalähdettä, joista toinen on Nokian ACP - 8E (5,3V, 500mA out) ja toinen Clas Ohlsonin "Model 9825 - LV (ITEM 32-2316)". Output 3-12Vdc, max 1500mA, 9VA. Se Nokia on Salcomp:in Suomessa tekemä, ja Clasun laitteen sisällä näkyy teksti "AMPLUS INC.", ja se on Kiinassa kasattu.

Kummallekin voisi löytyä käyttöä, mutta elkot vaihtaisin ensin, ja niitä on vain muutama.
Nokiasta löytyy toisiopuolelta vain pari elkoa, 330µF 25V ja 10µF 50V. Ihmettelen, miksi n. 5 volttia antavassa laitteessa on lähdössä noinkin suurijännitteiset konkat. Varsinkin 50V tuntuu paljolta, vaikka tietysti laitan samat jännitearvot. 22µF 50V löytyisi laatikosta, mutta haittaakohan kapasitanssin tuplaaminen? Kummankin laitteen ensiössä on kokoaaltotasasuuntaus, ja molemmissa verkkoelkot ovat 2x 4,7µF, 400V.

Siinä Clasun laitteessa on lähdössä 680µF 25V ja 100µF 25V ja ne ovat rinnan siten, että suurempi on suoraan muuntajassa kiinni (mutta iso diodi välissä), ja pienempi saa plussan diodin jälkeen hyppylangan kautta, jossa ferriittihelmi. Tässä on hiukan tilaongelmia jotka saisi kierrettyä jos laittaisi kummankin paikalle 390µF 25V, eli yhteensä saman kuin nytkin. Toimiikohan 680 100 jotenkin toisin kuin 390 390µF?

Tässäkin on lähdössä reilut jännitteet konkissa, vaikka ulos lähtee vain 3, 4,5, 6, 7,5, 9 tai 12V. Luulisi 16V konkkien riittävän. Syynä rippelivirrat, ehkä?

Sopivien tiedonmurusten löytäminen on vaikeaa vaikka googlettaisi kuinka.
Voin kyllä hommata täsmälleen oikeanlaiset konkat, mutta uteliaaksi tämä jättää silti:
milloin kapasitanssia voi ongelmitta suurentaa kohtuullisesti ja miksi lähdön suotoelkojen jännitekestot ovat joskus suuremmat kuin luulisi tarvittavan?

9

210

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tiedähäntä

      Voi olla, että niitä on jäänyt varastoon jostain edellisestä tuotteesta ja ne kannattaa käyttää pois en sim mäiseksi. Voi olla myös, että ne on joku jo kerran vaihtanut ja laittanut, mitä nurkista löytyy,

    • low_esr_parempi

      Eli siinä 'clasun' vermeessä on ilmeisestikin puoliaaltosuuntaaja-diodi ja sen perässä konkka tasaamassa jännitettä. Se ferriitti on poistamassa hakkurihäiriötä verkon suuntaan, koska verkkoon ei saa ajaa mitä tahansa. Muuttamalla kondensaattoriarvojen suhteita muodostat mitoitustaajuuden(LC-oskillaattori) suhteen kaksi eri taajuus-komponenttia, jotka erkanevat toisistaan: Mitoitus luultavasti poistaa jotain tiettyä taajuutta ja jos menet jakamaan kondensaattoriarvot eri tavalla, pääsee tuo suodatettu taajuus paremmin läpi, koska suodatin on viritetty väärälle taajuudelle. Tästä syystä esim. digitaalisilla piirikorteilla on useita eri kokoisia suodatuskonkkia eri paikoissa aluksi "varmuuden vuoksi", mutta usein myös EMC-mittausten jälkeen oikeasti mitoitettuina kriittisissä paikoissa.
      Jännitekeston mitoituksen syynä ei ole rippeli, vaikka toki ne sitäkin tasaavat vaan kytkettäessä syntyvät syöksyvirrat. Rikkovat komponentit pikkuhiljaa, mikäli pääsevät kipinöimään jänniterajojen ylittyessä. Itse olen mitannut vahvistimen kytkemishetkellä verkosta otetuksi virtapulssiksi 35A, mikä riittäisi rikkomaan nopean sulakkeen. Hitaalla sen sijaan pärjää. Nyt jos konkan sisäresistanssi on vaikkapa 1 ohmi - eli ei kovin hyvä laatu, nousee jännite jo tuosta syystä hetkellisesti 35V:hen. Ja tämä siis tapahtuu kytkettäessä verkkojohto seinään hetkellä, jolloin verkon jännite on tapissa eli lähellä 330V:tä. Siitä virta sitten putoaa sitä mukaa kun konkka ehtii latautua, eli viiden aikavakion päästä ollaan jo aika normilukemissa. Pienellä muuntajalla virta ei tietystikään ole niin suuri, mutta kyllä tuo 25V voi olla ihan hyvä arvo - pitäisi mitata jos haluaa olla varma asiasta.

      • elkovaihtaja

        Moi. Tuo syöksyvirran rikkova vaikutus kuulostaa järkevältä, mutta nouseeko jännitekin nimellistä lähtöjännitettä suuremmaksi kytkentähetkellä, silloin kun virta nousee? Nehän on viimeiset lähtösuotoelkot. Voi kyllä olla, ettei elkojen kokosuhteita sittenkään kannata muuttaa. Löytyisi vaan sopivasti laatutavaraa ne 390µF 25V ja se 22µF 50V.

        Joku häiriönpoistin se ferriittihelmi varmaan on, mutta se on toisiopuolella, muuntajan ja sen ison diodin jälkeen. Joko diodi falskaa väärään suuntaan ja siksi se ferriitti, tai sitten pyritään vähentämään lähtöön pääseviä häiriöitä. Minusta vähän vaikuttaisi että tämä jälkimmäinen.

        Clasun laitteessa on virran sisääntulossa 4 diodia tyyppiä 1N4007, eli kokoaaltosuuntaukselta se vaikuttaa. Mielenkiintoista on kuitenkin se, että kummassakin laitteessa on saman verran verkkoelkokapasitanssia, vaikka Clasun laite lupaa 3x enemmän virtaa ulos verrattuna vanhan Nokian laturiin: 1500mA vs. 500mA. Ja suurempivirtainen antaa jännitettäkin 12V, kun Nokia 5,3V.
        Se Nokia vaikuttaa laatutyöltä. Konkatkaan ei ole "Ping Pong" vaan Sanyo, Nichicon ja Nippon Chemi-Con. Ei huono (vaikkakin jo ikääntyneet konkat)!

        Olen nuo härvelit itse uutena ostanut ja nyt vasta ne avasin, joten kukaan muu ei ole päässyt osia tumpeloimaan. :)


    • RobotinSahkot

      Ensinnäkin meillä normaali verkkojännite vaihtelee hetkellisesti noin -330 ja 330V välillä, koska se on vaihtovirtaa. Jännitteen tehollinen keskiarvo on noin 230V. Toisekseen kondensaattorit on tapana hieman ylimitoittaa jännitteeltään, ovat näin pitkäikäisempiä. Itselläni on tuossa valmiina omatekemä (isolla ja painavalla muuntajalla) 13,5 V 20A poweri, jossa on 50V suotokonkat. Syoksyvirran voi rajoittaa PTC-vastuksella, joka kytketään verkkohäiriosuodattimen ja muuntajan väliin.

      • elkovaihtaja

        "Ensinnäkin meillä normaali verkkojännite vaihtelee hetkellisesti noin -330 ja 330V välillä, koska se on vaihtovirtaa. Jännitteen tehollinen keskiarvo on noin 230V."

        Totta, mutta en ymmärrä, mihin näillä tiedoilla viittaat. En keljuile, mutta en vain ymmärrä. Verkkoelkojen kapasitansseista mainitsin, mutta VAIN kapasitansseista, en niiden jännitteenkestoista.
        Totta sekin, että konkat mitoitetaan jännitekestoltaan yli sen, mitä täsmälleen tarvitaan, mutta jos 50V konkassa on vain 5V-jännite, se ei välttämättä toimi läheskään optimaalisesti, näin jostain luin.

        Jos valitsisin suotokonkan jännitekestoa viiden voltin regulaattorin perään, valitsisin jännitteen perusteella 6,3V tai 10V, joka sekin on jo tuplasti viiteen volttiin nähden.
        Jos virrankestojen vuoksi kymmenenkään voltin konkka ei riitä, pitäisi sitten koettaa selvittää, paljonko liikaa jännitekestoa ei vielä haittaa liiaksi. 25V:n konkka olisi jo 5x se, mitä konkassa todellisuudessa on. Oikeastaan: tämä ongelma ratkeaisi laittamalla reilusti kapasitanssia ja tarvittaessa useampia konkkia rinnan. Ja laadukkaita Low ESR-tyyppisiä.
        Siten ei rippelivirrankesto olisi vain yhden pienen osan varassa.

        Itse rajoittaisin syöksyvirtaa NTC-vastuksella, en PTC-. Eikä sitä tässä välissä ja tässä tapauksessa tarvita, eikä ole järkeä lähteä sitä sinne sovittamaan. Edellinen vastaaja otti syöksyvirrat esille konkkien jännitekestojen "ylimitoittamisen" yhteydessä, perustellen suuria jännitekestoja juuri syöksyvirtojen suurella määrällä. Molemmissa laitteissa joista kerroin, on ensiön ottopuolella, aivan ensimmäiseksi, 10:n ohmin keraaminen lankavastus syöksyvirtaa rajoittamassa, jos nyt siitä asiasta puhutaan. Se rajoittaa virran 23:een Ampeeriin 230V:n jännitteellä, vaikka vastuksen perässä olisi oikosulku. Ja jos on oikosulku, niin se 1:n Watin vastus palaa poikki.
        Digiboksini hakkurivirtalähteen alkupuolella on 8:n ohmin NTC syöksyvirtaa rajoittamassa, ja hyvä niin.


      • sdskfjlksfkld

        Kannattaa muistaa että netistä löydettyyn "tietoon" kannattaa suhtautua epäilevästi. Laitteiden valmistajat ovat alansa ammattilaisia joten en menisi muuttamaan mitään komponentteja muun arvoisiksi kuin mitä alkuperäiset ovat. Varmasti on aina ollut jokin syy miksi on valittu juuri tuon arvoiset komponentit.


      • elkovaihtaja

        Yritän kyllä lähdekritiikkiä harrastaa.
        Laitteiden valmistajat ovat ammattilaisia, mutta ovat sitä myös rahan säästämisen suhteen. Usein ei rimanalituskaan haittaa, jos vain vähänkin säästöä syntyy. Näissähän usein esim. elkot ovat halvimpia ja huonoimpia mitä on, ja säästöä voidaan saada kapasitanssin pienentämisestäkin. Siksi on siis houkutus osien vaihtoon ylipäätään ja toisaalta joidenkin konkkien suurentamiseen.

        Jotkut digiboksien elkottajat ovat keskusteluissa kertoneet laittaneensa hyvinkin paljon suurempia elkoja kuin alkuperäiset, mutta itse en uskaltaisi liioitella tässä. Esim. 47µF:n tilalle olen digiboksiin laittanut 68µF, mutta satasta en laittaisi. Tämän neljäseiskan toleranssin (20%) sisään mahtuu vielä 56µF (sitä ei tosin ollut saatavilla), mutta se asennettu (ja mitattu) 68µF oli max. 40% suurempi kuin 47µF. Suunnilleen tähän vedän rajan.

        USB-virtalähteiden ja muitakin testejä löytyy tältä tanskalaiselta sivulta. Vertailu kannattaa:
        http://lygte-info.dk/info/ChargerIndex UK.html

        Tässä pari satunnaista esimerkkiä kokoamisen sekä jännitteen huonosta laadusta (siniset käppyrät):
        http://lygte-info.dk/review/USBpower Monie 1.5A usb charger UK.html
        http://www.lygte-info.dk/info/usbPowerSupplyTest UK.html#3

        Tässä aito versio edellisestä feikistä:
        http://lygte-info.dk/review/USBpower Apple USB power adapter UK.html

        Päältäpäin katsomalla ei siis voi saatavan sähkön laatua päätellä. Avattava on, ja mittaustuloksia voi halutessaan hyödyntää.


      • elkovaihtaja

        UNOHDIN:
        "Laitteiden valmistajat ovat alansa ammattilaisia joten en menisi muuttamaan mitään komponentteja muun arvoisiksi kuin mitä alkuperäiset ovat. Varmasti on aina ollut jokin syy miksi on valittu juuri tuon arvoiset komponentit."

        Piti vielä todeta tähän, että en aio vaihtaa komponenttien arvoja näihin aloituksessa mainitsemiini laitteisiin. Tuo mitä sanoit voi olla hyvässä merkityksessä tottakin.


      • elkovaihtaja

        Tää sivusto rikkoo linkit tahallaan.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1671
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1305
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1297
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      6
      1277
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe